Ασταξανθίνη

Ασταξανθίνη: Ιδιότητες, οφέλη και παρενέργειες

Η ασταξανθίνη είναι ένα από τα πιο περιζήτητα συμπληρώματα στις μέρες μας. Δεν έχει μόνο ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Συμβάλλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της κόπωσης και της εξάντλησης, είναι ισχυρό αντιφλεγμονώδες και έχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία.

Ανήκει στην οικογένεια των καροτενοειδών, και έχει χαρακτηριστικό κοκκινωπό χρώμα. Πρώιμες έρευνες έχουν δείξει ότι η ασταξανθίνη συμβάλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση, αλλά και ως μέρος θεραπείας, πολύπλοκων παθήσεων όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον.

Σε αυτό το άρθρο αναλύουμε τις ιδιότητες και τα οφέλη της ασταξανθίνης για την υγεία σύμφωνα με έρευνες και μελέτες.

Τι είναι η ασταξανθίνη;

Η ασταξανθίνη είναι ένα δημοφιλές αντιοξειδωτικό που ανήκει στην οικογένεια των καροτενοειδών και συγκεκριμένα στα ξανθόφυλλα. Τη συναντάμε σε ορισμένα φύκια και σε χρωματική γκάμα από το κόκκινο έως το ροζ. Η ασταξανθίνη επίσης βρίσκεται σε συγκεκριμένα είδη θαλασσινών.

Στην πραγματικότητα, είναι αυτή που προκαλεί το κοκκινωπό χρώμα στον αστακό, τις γαρίδες, τις καραβίδες, τον σολομό, τα αυγά ψαριών, την πέστροφα, τα καβούρια και άλλα θαλασσινά. Είναι επίσης αυτή που ευθύνεται για το χαρακτηριστικό ροζ χρώμα που έχουν τα φλαμίνγκο.

Η ασταξανθίνη αναφέρεται συχνά ως “ο βασιλιάς των καροτενοειδών” λόγω της φήμης της ως ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στη φύση.

astaksanthini01Η ουσία έχει ιδιαίτερη σημασία επειδή δεν μετατρέπεται ποτέ σε προ-οξειδωτικό. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί ποτέ να επιφέρει καταστροφική οξείδωση στο σώμα, καθιστώντας το ιδανικό για πολλαπλά οφέλη και επιδόσεις που σχετίζονται με την υγεία.

Η ασταξανθίνη συμβάλλει στη μείωση του οξειδωτικού στρες, μια διαδικασία που ευθύνεται για τη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων φλεγμονής στο σώμα μας. Εάν αντιμετωπισθεί, η παρατεταμένη φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην υγεία και την ευημερία μας.

Συγκεκριμένα, η χρόνια φλεγμονή είναι υπεύθυνη για την πρόωρη γήρανση, παθήσεις που σχετίζονται με τον εγκέφαλο όπως η άνοια, προβλήματα στα μάτια, καρδιακές παθήσεις, αρθρίτιδα και μια σειρά από καρκίνους.

Λόγω του ότι είναι ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό αντιοξειδωτικό, η ασταξανθίνη μπορεί να βοηθήσει σε αυτές τις καταστάσεις και σε έναν μακρύ κατάλογο άλλων επιπλοκών για την υγεία.

Πώς λειτουργεί η ασταξανθίνη;

Το σώμα σας δεν μπορεί να παράγει ασταξανθίνη από μόνο του, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να τη λαμβάνετε μέσω των τροφίμων ή συμπληρωμάτων διατροφής. Όσοι προτιμούν τροφές πλούσιες σε ασταξανθίνη θα πρέπει να καταναλώνουν τακτικά άφθονο σολομό, γαρίδες, αστακό, πέστροφες και άλλα θαλασσινά.

Τα θαλασσινά, ωστόσο, μπορεί να μην είναι ο καλύτερος τρόπος για να λάβετε σημαντική ποσότητα ασταξανθίνης. Η πλουσιότερη πηγή θαλασσινών – ο σολομός σοκκέι, για παράδειγμα, έχει μόνο 4,5 mg ανά ουγγιά (28γρ).

Αυτό δεν είναι αρκετό για να έχουμε τα ευεργετικά επιθυμητά οφέλη για την υγεία. Έτσι ή πρέπει να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες σολομού, γαρίδας και αστακού σε εβδομαδιαία βάση ή να επιλέξουμε κάποιο αξιόπιστο συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει ασταξανθίνη.

Η αντιοξειδωτική δράση της ασταξανθίνης σε νούμερα

  • Η ασταξανθίνη είναι 550 φορές πιο αποτελεσματική από τη βιταμίνη Ε.
  • Η ασταξανθίνη είναι σχεδόν 6000 φορές ισχυρότερη από τη βιταμίνη C, μια από τις πιο σημαντικές βιταμίνες όταν πρόκειται για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματοςastaksanthini02
  • Είναι επίσης 550 φορές πλουσιότερη πηγή αντιοξειδωτικών από το πράσινο τσάι ή άλλες κατεχίνες.

Η ασταξανθίνη είναι χωρίς αμφιβολία ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ενισχύσετε την αντιοξειδωτική σας προστασία. 

Οι ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες της ασταξανθίνης είναι ο βασικός πυλώνας για τα οφέλη στην υγεία, ιδίως όταν χρησιμοποιείται για τη διαιτητική διαχείριση στη θεραπεία διαφόρων ασθενειών, όπως ο καρκίνος.

Από βιολογικής άποψης, τα αντιοξειδωτικά είναι ευκίνητα μόρια που επιδιορθώνουν τις βλάβες που προκαλούν σε κυτταρικό επίπεδο οι ελεύθερες ρίζες. Τα μόρια αυτά απελευθερώνονται συνεχώς κατά τη διάρκεια του μεταβολισμού.

Οι ιδιότητες και τα οφέλη της ασταξανθίνης για την υγεία

Αναφέραμε προηγουμένως ότι ο αριθμός των μελετών που έχουν διεξαχθεί σχετικά με την αποτελεσματικότητα και τα οφέλη της ασταξανθίνης για την υγεία φτάνει τις χιλιάδες. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα πιο σημαντικά οφέλη για την υγεία:

Η ασταξανθίνη έχει ευεργετική δράση στην αντιμετώπιση του διαβήτη

Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της ασταξανθίνης μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των β-κυττάρων του παγκρέατος, μειώνοντας το οξειδωτικό στρες και την τοξικότητα του σακχάρου στο αίμα.

astaksanthini03Σε μια μελέτη-ορόσημο που δημοσιεύθηκε το 2002, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η ασταξανθίνη μείωσε την τοξικότητα της γλυκόζης σε διαβητικά ποντίκια, προστατεύοντας έτσι τα παγκρεατικά β-κύτταρα από σοβαρές βλάβες.

Η ασταξανθίνη μπορεί επίσης να βοηθήσει τους ασθενείς να διαχειριστούν καλύτερα τον διαβήτη τύπου 2. Σε μια μελέτη του 2018, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ασταξανθίνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση του μεταβολισμού των σακχάρων σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.

Ως αντιοξειδωτικό, η ασταξανθίνη έχει πολλαπλά οφέλη ως προς την ανάκτηση της δυσλειτουργίας των λεμφοκυττάρων, καθώς συμβάλει στην αποκατάσταση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, σύμφωνα με άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2006.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12688512/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29384321/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17074368/

Ασταξανθίνη και καρδιακές παθήσεις

astaksanthini04Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός ερευνών και μελετών που φαίνεται να υποδηλώνουν ότι η ασταξανθίνη συμβάλει στην καλή υγεία της καρδιάς σας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως.

Βοηθά στον περιορισμό της κακής χοληστερόλης

Η υψηλή LDL (κακή χοληστερόλη) και η χαμηλή HDL (καλή χοληστερόλη) στο σώμα είναι ένας κακός συνδυασμός και αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Σε μια τυφλή μελέτη του 2011, οι ερευνητές βρήκαν ότι η ασταξανθίνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της LDL (κακής χοληστερόλης) σε παχύσαρκους και υπέρβαρους συμμετέχοντες μετά από 12 εβδομάδες καθημερινής λήψης. Επίσης είδαν σημαντική μείωση των επιπέδων οξειδωτικού στρες.

Σχετική έρευνα: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21964877/

Συμβάλει στη ρύθμιση του λιπιδαιμικού προφίλ στο αίμα

Η χρήση ασταξανθίνης μπορεί επίσης να βελτιώσει τα επίπεδα της ορμόνης αδιπονεκτίνης καθώς και της HDL, της καλής χοληστερόλης.

Μια ολοκληρωμένη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2010 συνηγορεί σε αυτό το αποτέλεσμα. Μετά από 12 εβδομάδες χορήγησης ασταξανθίνης, τα άτομα με υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα παρουσίασαν σημαντική αύξηση των επιπέδων της HDL.

Σχετική έρευνα: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19892350/

Ενισχύει τη ροή του αίματος και την καλύτερη κυκλοφορία

astaksanthini05Μια μελέτη του 2006 που αφορούσε υπερτασικούς αρουραίους αποκάλυψε ότι η ασταξανθίνη μπορεί να συμβάλει στη μείωση του πάχους και της ελαστικότητας των τοιχωμάτων των αρτηριών.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ασταξανθίνη μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στην ενίσχυση των αρτηριακών τοιχωμάτων για την πρόληψη της καρδιακής ανεπάρκειας λόγω υπέρτασης.

Σχετική μελέτη: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16595899/

Μειώνει το οξειδωτικό στρες στο αίμα

Μια άλλη μελέτη του 2000 εξέτασε το προφίλ του αίματος 24 συμμετεχόντων μετά από 14ήμερη χρήση ασταξανθίνης. Τα αποτελέσματα φαίνεται να δείχνουν ότι το συμπλήρωμα μπορεί να μειώσει την οξείδωση του αίματος και αποτρέπει τη δημιουργία θρόμβων. 

Σχετική μελέτη: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11521685/

Η ασταξανθίνη βοηθά στην καλύτερη διαχείριση της υψηλής χοληστερόλης

astaksanthini06Τα αποτελέσματα μιας ανοιχτής μελέτης έδειξαν ότι η λήψη 6mg έως 18mg ασταξανθίνης καθημερινά για 84 ημέρες μειώνει τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα που συχνά συνδέονται με τα υψηλότερα επίπεδα LDL σε άτομα με υψηλή χοληστερόλη. Η συγκεκριμένη μελέτη έδειξε επίσης ότι η ασταξανθίνη συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων της καλής χοληστερόλης.

Μια άλλη ερευνητική μελέτη του 2017 έδειξε ότι η λήψη ενός συνδυασμού λυκοπενίου, ασταξανθίνης και άλλων καροτενοειδών για 45 ημέρες μειώνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της LDL χοληστερόλης σε αρσενικούς αρουραίους.

Σχετικές μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21964877/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5424557/

Η ασταξανθίνη μπορεί να μειώσει με φυσικό τρόπο το οξειδωτικό στρες και να βελτιώσει την ανοσολογική απόκριση

Σε μια ανθρώπινη μελέτη του 2010, μια ομάδα ερευνητών από την La Haye Labs, Inc., το Πανεπιστήμιο astaksanthini07Inha στην Κορέα και το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον μελέτησαν 42 υγιείς γυναίκες που χρησιμοποιούσαν ασταξανθίνη για μια περίοδο 8 εβδομάδων. Διαπίστωσαν ότι όσες χρησιμοποιούσαν ασταξανθίνη παρουσίασαν σημάδια μειωμένης βλάβης του DNA και βελτιωμένης ανοσολογικής απόκρισης.

Σε μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2015, οι ερευνητές εξέτασαν τις επιδράσεις της ασταξανθίνης στη λειτουργία του λεμφικού συστήματος, μέσω μελέτης τόσο σε δοκιμαστικό σωλήνα όσο και σε ποντίκια.

Παρατήρησαν ότι η παρουσία ασταξανθίνης συμβάλει στην παραγωγή περισσότερων λεμφοκυττάρων από τους λεμφαδένες, τα οποία στη συνέχεια βελτίωσαν την ανοσολογική απόκριση.

Σχετικές μελέτες:
https://www.naturalhealthresearch.org/wp-content/uploads/2017/01/Astaxanthin-decreased-oxidative-stress.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4730289/

Ασταξανθίνη κατά της βακτηριακής φλεγμονής

Η βακτηριακή φλεγμονή είναι υπεύθυνη για δεκάδες κοινές παθήσεις και ορισμένες χρόνιες παθήσεις. Σε αυτές περιλαμβάνονται:

  • Πνευμονία, μια μορφή αναπνευστικών επιπλοκών που προκαλείται από βακτηριακή λοίμωξη στους πνεύμονες
  • Τράχωμα, το οποίο είναι μια βακτηριακή λοίμωξη και φλεγμονή του ματιού
  • Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (ΦΝΕ), μια ιογενής/βακτηριακή λοίμωξη του πεπτικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του στόματος, του οισοφάγου και του εντέρου.
  • Ρευματική καρδιοπάθεια, μια λοίμωξη του βλεννογόνου και των βαλβίδων της καρδιάς

Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της ασταξανθίνης οφείλονται στις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες. Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Investigative Ophthalmology & Visual Science, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ασταξανθίνη είναι αποτελεσματική κατά του οξειδωτικού στρες που προκαλείται από το νιτρικό οξείδιο.

Η αντιφλεγμονώδη δράση της ασταξανθίνης συμβάλλει στην προστασία των πνευμόνων, των ματιών, του βλεννογόνου του στομάχου και της καρδιάς σας από βακτηριακές λοιμώξεις που προκαλούν επίπονες φλεγμονές.

Σχετική έρευνα: https://iovs.arvojournals.org/article.aspx?articleid=2162995

Η ασταξανθίνη βοηθά στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της λιπώδους νόσου του ήπατος

Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι με τους οποίους η ασταξανθίνη συμβάλλει στην πρόληψη ή την astaksanthini08αντιμετώπιση της λιπώδους νόσου του ήπατος. Πρώτον, δρα ως αντιοξειδωτικό καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούνται από μεταβολικές διαταραχές, συμβάλλοντας έτσι στην αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας του ήπατος και στην αποφυγή ηπατικής βλάβης.

Μπορεί επίσης να λειτουργήσει ανεξάρτητα από τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες για την προστασία της υγείας του ήπατος. Σε μια μελέτη του 2016, ο Jui-Tung Chen και η ομάδα του στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο Jichi στην Ιαπωνία διαπίστωσαν ότι η χρήση ασταξανθίνης μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της ηπατικής λειτουργίας μειώνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης της λιπώδους ηπατικής νόσου, του καρκίνου του ήπατος και των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Σε μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα το 2018, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η ασταξανθίνη είναι αποτελεσματική κατά της αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος σε ποντίκια μέσω της ρύθμισης της βακτηριακής χλωρίδας του εντέρου τους.  

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5012237/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6164583/

Η ασταξανθίνη αποτρέπει τη ραγδαία ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων

Σε μια πρώιμη μελέτη, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η ασταξανθίνη έχει τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα οφέλη στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Πιο συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι η αντιοξειδωτική της δράση αποτρέπει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του μαστού.

Δυστυχώς, το υπέρογκο κόστος που συνδέεται με τον καθαρισμό της ασταξανθίνης έχει περιορίσει τη χρήση της στη θεραπεία του καρκίνου.

Μια ακόμη παλαιότερη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 1995 αφορούσε τη χρήση της ασταξανθίνης για τη θεραπεία του καρκίνου σε ποντίκια. Τα ευρήματα ήταν αρκετά ενδιαφέροντα.

Η χρήση ασταξανθίνης για 32 εβδομάδες έδειξε σημαντική αναστολή του σχηματισμού και της ανάπτυξης όγκων σε ποντίκια και αρουραίους με χημικά προκαλούμενους καρκίνους.

Σχετικές μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16211266/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7664280/

Η ασταξανθίνη βοηθά στην επιτάχυνση της αποκατάστασης από τραυματική εγκεφαλική βλάβη

Όποια και αν είναι η αιτία, η αποκατάσταση από μια astaksanthini11κρανιοεγκεφαλική κάκωση μπορεί να είναι δύσκολη, ιδίως αν είναι εκτεταμένη. Η ασταξανθίνη φαίνεται να συμβάλλει στην επιτάχυνση της ανάρρωσης από ιδιαίτερα τραυματικές μορφές εγκεφαλικής βλάβης (TBI), σύμφωνα με μελέτη του 2017. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι ενώ μπορεί να επιταχύνει την αποκατάσταση, η ασταξανθίνη μπορεί να έχει μικρή έως καθόλου επίδραση στη γνωστική λειτουργία.

Σε μια πιο θετική σημείωση, η χρήση της ασταξανθίνης για τη θεραπεία του εγκεφαλικού τραυματισμού έχει δείξει ότι συμβάλλει στη μείωση του πρηξίματος από τραυματισμούς και στην ενίσχυση ελαφρών βασικών εγκεφαλικών λειτουργιών. Ως εκ τούτου, ο θεράπων ιατρός θα μπορούσε ενδεχομένως να συμπεριλάβει την ασταξανθίνη ως μέρος της διαιτητικής προσέγγισης για την ταχύτερη ανάκαμψη μετά από έναν εγκεφαλικό τραυματισμό.

Σχετική μελέτη: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28048972/

Η ασταξανθίνη μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ

Σε μια μελέτη του 2010, οι επιστήμονες astaksanthini09ενθουσιάστηκαν ανακαλύπτοντας ότι οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της ασταξανθίνης μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου του Alzheimer, ιδίως του τύπου που εκδηλώνεται νωρίς.

Ενώ η πάθηση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί πλήρως, η προστασία όσων διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου είναι πολύ σημαντική.

Σε συνδυασμό με αλλαγές στον τρόπο ζωής, μελέτες έχουν δείξει ότι η ασταξανθίνη μπορεί να είναι αποτελεσματική στην πρόληψη αλλά και στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Αυτό είναι πρωτοποριακό, επειδή η ουσία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του νευροεκφυλισμού και στην ανάκτηση ορισμένων νευρολογικών λειτουργιών.

Σχετικές μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5900571/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20828541/

Η ασταξανθίνη μπορεί να βοηθήσει στην ανδρική υπογονιμότητα

Οι ειδικοί επιστήμονες σε θέματα γονιμότητας μελετούν ενεργά τον τρόπο χρήσης των αντιοξειδωτικών για την αντιμετώπιση της οξείδωσης του σπέρματος και κατ επέκταση τη θεραπεία της ανδρικής υπογονιμότητας.

Μια ενδιαφέρουσα μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2005 δείχνει θετικά αποτελέσματα της ασταξανθίνης για τη θεραπεία της υπογονιμότητας στους άνδρες. Σε διάστημα 3 μηνών, οι ερευνητές αξιολόγησαν 30 άτομα που είχαν διαγνωστεί με ανδρική υπογονιμότητα. Κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, οι επιστήμονες παρατήρησαν ουσιαστικές βελτιώσεις σε διάφορες μετρήσεις του σπέρματος.

Τα πρώτα θετικά αποτελέσματα στους άνδρες που έλαβαν θεραπεία με ασταξανθίνη περιλάμβαναν μειωμένο θάνατο του σπέρματος, αύξηση του όγκου και συνολική βελτίωση της ζωτικότητας και της γονιμότητας.

Το μικρό μέγεθος της ομάδας μελέτης δικαιολογεί περαιτέρω και εκτενέστερη έρευνα για να διαπιστωθεί με βεβαιότητα ότι η ασταξανθίνη μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στην ανδρική υπογονιμότητα.

Σχετικές μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16110353/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3721213/

Η ασταξανθίνη βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης

astaksanthini10Σύμφωνα με πρώιμες έρευνες που διεξήχθησαν από επιστήμονες, ένα συνδυαστικό συμπλήρωμα που περιλαμβάνει ασταξανθίνη έχει βρεθεί ότι βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Πρόκειται ιδιαίτερα για κλιμακτηριακά συμπτώματα όπως οι εξάψεις που συχνά συνδέονται με υψηλά επίπεδα κορτιζόλης (ορμόνη του στρες) και οξειδωτικού στρες.

Σε μια συγκεκριμένη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2017 και σε μια άλλη που διεξήχθη το 2018, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κάτι τέτοιο ισχύει. Η ασταξανθίνη όχι μόνο βοηθάει στη φροντίδα του δέρματος, στην καλή υγεία της καρδιάς και στην μείωση της κόπωσης, αλλά μπορεί επίσης να αποτρέψει τα συμπτώματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση.

Σχετικές μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28041599/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5946307/

Ασταξανθίνη σε συμπλήρωμα διατροφής

Όπως αναφέραμε και στην αρχή του παρόντος άρθρου οι πιο πλούσιες πηγές ασταξανθίνης είναι τα θαλασσινά όπως ο σολομός, τα καβούρια και οι γαρίδες.

Μια από τις καλύτερες πηγές ασταξανθίνης είναι το κριλ, γνωστή στην Ελλάδα και το συγγενικό είδος ζαβογαρίδα ή γαριδάκι Σύμης. Το έλαιο κριλ είναι μια εξαιρετική πηγή ωμέγα 3 λιπαρών οξέων και συγκεκριμένα του DHA και EPA, τα οποία είναι δεμένα με τη μορφή φωσφολιπιδίων, πράγμα που τα κάνει πιο σταθερά και πιο απορροφήσιμα από τον οργανισμό σε σχέση με τα ιχθυέλαια ή το μουρουνέλαιο.

Το έλαιο κριλ είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε ασταξανθίνη και λειτουργεί συνεργιστικά με το DHA και το EPA, πράγμα που σημαίνει ότι έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία όπως είδαμε και παραπάνω.

krill oilΟ Healthia διαθέτει το εξειδικευμένο συμπλήρωμα διατροφής KRILL OIL το οποίο περιέχει 100mcg ασταξανθίνης στην προτεινόμενη ημερήσια δοσολογία σε συνδυασμό με τα ωφέλιμα λιπαρά οξέα DHA και EPA.

Μπορείτε να το γνωρίσετε με ένα κλικ ΕΔΩ.

Tags: No tags