Πρήξιμο

Πρήξιμο και φούσκωμα. Αιτίες και αντιμετώπιση με φυσικό τρόπο

Πολύς κόσμος και ιδιαίτερα οι γυναίκες γνωρίζουν το δυσάρεστο συναίσθημα του φουσκώματος, το πρήξιμο ή ακόμη και το οίδημα στην περιοχή της κοιλιάς. Σε ελάχιστο χρόνο το στομάχι σας διογκώνεται και το αισθάνεστε σαν μπαλόνι ενώ ο πόνος και το «φούσκωμα» το συνοδεύουν.

Μια σειρά από παράγοντες μπορεί να αποτελέσουν αιτία για αυτό το αποτέλεσμα / αντίδραση του σώματος, όπως συγκεκριμένα τρόφιμα, στρες, άγχος και άλλα.

Τα πρήξιμο στο στομάχι είναι ένα συχνό φαινόμενο που επηρεάζει 1 στους 5 ανθρώπους σε τακτική βάση. Για πολλούς αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς τους και έχουν μάθει να ζουν με αυτό καθώς το βιώνουν για χρόνια.

Το χειρότερο είναι πως τα περισσότερα άτομα που υποφέρουν από πρήξιμο και φούσκωμα ντρέπονται να ζητήσουν βοήθεια ή δεν έχουν αναζητήσει να βρουν τη ρίζα του προβλήματος ούτε έχουν διαγνωστεί. Απλά αποδέχονται το πρόβλημα σαν ένα μέρος της καθημερινότητάς τους, πράγμα που ΔΕΝ είναι νορμάλ.

fouskoma02Το πρήξιμο στο στομάχι εκτός από δυσάρεστο συναίσθημα είναι και άσχημο στην όψη.

Πρέπει να μάθουμε να «ακούμε» το σώμα μας και να αντιλαμβανόμαστε εάν κάτι δεν πάει καλά.

Όλοι μας μπορεί για κάποιο λόγο να αντιμετωπίσουμε φούσκωμα στην κοιλιά.

Εάν όμως το φούσκωμα είναι σε τακτική βάση και συνοδεύεται από αέρια, πόνο, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, το σώμα σας προσπαθεί να σας πει κάτι!

Συχνές αιτίες που προκαλούν φούσκωμα, πρήξιμο και κατακράτηση

Το πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσετε το φούσκωμα είναι να προσδιορίσουμε την αιτία ή τις αιτίες που το προκαλούν. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, οπότε δεν υπάρχει γενικός κανόνας.

Το πρήξιμο και το φούσκωμα στην κοιλιά τις περισσότερες φορές οφείλεται σε αέρια του εντέρου. Ωστόσο όταν μιλάμε για το σύμπτωμα «φούσκωμα» συζητάμε για τις αιτίες που το προκαλούν.

Αιτίες που προκαλούν φούσκωμα και πρήξιμο στην κοιλιά:

  • Διατροφή με πολλά λιπαρά και πολλά σάκχαρα. Τηγανιτά, τρανς λιπαρά οξέα, fast food, fouskoma03συσκευασμένα τρόφιμα από το περίπτερο και το σούπερ μάρκετ, πάσης φύσεως γλυκά και αλμυρά με βάση το λευκό αλεύρι και τη ζάχαρη. Αυτά είναι μερικά παραδείγματα από ύποπτες τροφές που πυροδοτούν το πρόβλημα.
  • Όξινα τρόφιμα και ποτά που δημιουργούν φλεγμονές. Αλκοόλ, καφές, πάσης φύσεως κόκκινα κρέατα και γαλακτοκομικά.
  • Τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες.
  • Προβλήματα στη χλωρίδα του εντέρου. Ανισορροπία στη χλωρίδα του εντέρου σημαίνει πως έχουμε πολλαπλασιασμό και υπερανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων στο έντερο που σταδιακά μας δημιουργούν σοβαρά προβλήματα υγείας (μύκητες, παράσιτα, βακτήρια)
  • Πεπτικές διαταραχές. Χρόνια δυσκοιλιότητα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), είναι μερικά από τα προβλήματα του πεπτικού σωλήνα.
  • Τοξίνωση του οργανισμού, ιδιαίτερα στον πεπτικό σωλήνα. Η χρόνια δυσκοιλιότητα εκτός των άλλων δημιουργεί μεγάλη συσσώρευση τοξινών στον οργανισμό.

Πολλές από τις παραπάνω προκαλούν είτε μεμονωμένα πρόβλημα είτε σε συνδυασμό. Για παράδειγμα η φλεγμονή στο έντερο μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα που με τη σειρά της αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για τον υπέρμετρο πολλαπλασιασμό παθογόνων βακτηρίων (δυσβίωση).

Κατά τον ίδιο τρόπο, τροφικές δυσανεξίες ή αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν το σύνδρομο του διαρρέοντος εντέρου, αυτοάνοσα νοσήματα, εώς και κοιλιοκάκη!

Κακή διατροφή. Η πιο συχνή αιτία του προβλήματος.

Ο πεπτικός σωλήνας είναι το σύστημα του οργανισμού μέσα από το οποίο λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να ζήσουμε.

Η δεύτερη βασική του λειτουργία είναι η αποβολή όλων των περιττωμάτων, των τοξινών και των παραγώγων του μεταβολισμού των τροφών, μέσω της αφόδευσης.

Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο που η διατροφή παίζει καταλυτικό ρόλο στην υγεία του πεπτικού συστήματος στο σύνολό του.

fouskoma04Για παράδειγμα η ζάχαρη προκαλεί μεγάλο στρες στο σώμα μας αυξάνοντας σε μεγάλο βαθμό την τοξικότητα του εντέρου, «ταΐζοντας» παράλληλα τα παθογόνα βακτήρια και τους ζυμομύκητες.

Αυξάνονται οι ζυμώσεις στον πεπτικό σωλήνα, δημιουργούνται αέρια το φούσκωμα κάνει την εμφάνισή του.

Μεσοπρόθεσμα η καθημερινή κατανάλωση ζάχαρης (και οτιδήποτε άλλο την περιέχει) διαταράσσει τη ισορροπία στη χλωρίδα του εντέρου. Μακροπρόθεσμα οι συνέπειες για την υγεία μας είναι καταστροφικές.

Στην πραγματικότητα, το φούσκωμα στην κοιλιά, η δυσκοιλιότητα, η διάρροια, τα αέρια (στομάχου και ρέψιμο) και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι συμπτώματα ότι το πεπτικό σας σύστημα αλλά και το συκώτι είναι βεβαρυμένο με τοξίνες.

Προβλήματα χώνεψης και οι παρενέργειες.

Ένας μέσος άνθρωπος καταναλώνει περισσότερο από 25 τόνους τροφίμων σε όλη τους τη ζωή. Για να αποφύγουμε τη συσσώρευση τοξινών στο σώμα μας η χώνεψη των τροφών πρέπει να γίνεται σωστά.

Με άλλα λόγια πρέπει να επισκεπτόμαστε την τουαλέτα καθημερινά 1-3 φορές, αναλόγως την ποσότητα φαγητού που έχουμε καταναλώσει.

Τρώμε πολύ γρήγοραfouskoma05, δεν μασάμε καλά την τροφή μας. 2 στοιχεία που χαρακτηρίζουν σχεδόν όλους μας. Δεν απολαμβάνουμε το φαγητό μας. Τρώμε με ταχύτητα σαν να μας κυνηγούν! Με βιασύνη και άγχος.

Ένα κυρίως γεύμα ιδανικά πρέπει να καταναλωθεί από 15’ εώς 30’. Εάν καταναλωθεί μέσα σε 3’ – 5’ λεπτά θα δημιουργήσουμε ένα μικρό «σοκ» στο στομάχι μας.

Το 30% της πέψης και του μεταβολισμού των τροφών σχετίζεται με το πόσο καλά μασάμε την τροφή μας. Μια βούκα πριν την καταπιούμε πρέπει ιδανικά να την μασήσουμε ~30 φορές ή εώς ότου γίνει 100% πολτός.

Εάν καταπιούμε μια βούκα αμάσητη δύσκολα θα απορροφήσουμε θρεπτικά συστατικά (εάν υπάρχουν) και πιθανόν να σαπίσει (ζύμωση) εν μέρει στο έντερό μας πριν πάμε στην τουαλέτα.

Πεπτικά ένζυμα. Είναι τα βασικά μας εργαλεία για τον καταβολισμό (πέψη / χώνεψη) των τροφών και απελευθερώνονται σε διάφορα στάδια της χώνεψης. 5 από τα βασικά πεπτικά ένζυμα εκκρίνονται με τα σάλια όταν μασάμε την τροφή μας.

Εάν δε μασάμε την τροφή μας σίγουρα θα έχουμε πρόβλημα στη χώνεψή μας. Κατά τον ίδιο τρόπο, το στρες και το άγχος μειώνει δραστικά την παραγωγή πεπτικών ενζύμων.

Το υδροχλωρικό οξύ παίζει καταλυτικό ρόλο στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών στο στομάχι. Πολλά άτομα με κακή διατροφή αντιμετωπίζουν δυσπεψίες και καούρες σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Ως αποτέλεσμα και για την αντιμετώπιση του προβλήματος λαμβάνουν καθημερινά αντιόξινα σκευάσματα.

Τα συγκεκριμένα άτομα είναι πολύ πιθανόν να δυσκολεύονται να χωνέψουν πρωτεΐνες (και ειδικά τις δύσπεπτες όπως το κόκκινο κρέας) και ως αποτέλεσμα αντιμετωπίζουν προβλήματα με φούσκωμα, καούρες, παλινδρόμηση και ρέψιμο.

Πρέπει να τονίσουμε σε αυτό το σημείο πως όσο γερνάμε τόσο μειώνεται η παραγωγή υδροχλωρικού οξέος και άλλων πεπτικών ενζύμων.

Τροφικές αλλεργίες και δυσανεξία.

Εάν έχετε προβλήματα χώνεψης ή στη χλωρίδα του εντέρου, εάν σας λείπουν θρεπτικά συστατικά ή έχετε φλεγμονή στο έντερο, είναι πιθανό να αποκτήσετε σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου.

Αυτό σημαίνει πως τα τοιχώματα του εντέρου σας παρουσιάζουν «διαρροή», πράγμα που σημαίνει πως τοξίνες και κομμάτια από άπεπτες τροφές ενδέχεται να μπουν στην κυκλοφορία του αίματος και να επιμολύνουν άλλα ζωτικά όργανα!

Το γεγονός αυτό επιβαρύνει σε τεράστιο βαθμό το ανοσοποιητικό σύστημα και μεσομακροπρόθεσμα δημιουργεί τροφικές δυσανεξίες και προκαλεί μια σειρά από συμπτώματα όπως:fouskoma06

Στις περισσότερες περιπτώσεις (εώς και το 95%), οι τροφικές αλλεργίες και οι δυσανεξίες δημιουργούνται με την πάροδο του χρόνου.

Κάποια φαγητά ή τροφές που δε μας δημιουργούσαν πρόβλημα τώρα είναι οι βασικοί ύποπτοι.

Τα τρόφιμα στα οποία έχετε δυσανεξία ή είσαστε αλλεργικοί λειτουργούν ως δηλητήρια για το σώμα σας.

Όταν συνεχίζετε να τα καταναλώνετε δημιουργείται χρόνια φλεγμονή που με τη σειρά της αδυνατίζει την άμυνα του οργανισμού.

Κάθε φορά που θα τα τρώτε το σώμα μας θα τα «αραιώνει» μέσα στην κυκλοφορία με σκοπό να μειώσει την αλλεργική τους αντίδραση.

Αυτό με τη σειρά του θα μπλοκάρει το λεμφικό σας σύστημα, θα δημιουργήσει πρήξιμο, οίδημα και κατακρατήσεις υγρών σε διάφορα σημεία του σώματος.

Ανισορροπία στη χλωρίδα του εντέρου.

Υπολογίζεται πως υπάρχουν περισσότερα από 500 διαφορετικά είδη βακτηρίων στο ανθρώπινο έντερο με συγκεντρώσεις μεταξύ 100 δισεκατομμυρίων και 1 τρισεκατομμύριο μικροοργανισμούς ανά γραμμάριο. Το άθροισμά τους είναι κοντά στο 95% των συνολικών κυττάρων του ανθρωπίνου σώματος.

candida reliefΤα φιλικά βακτήρια που κατοικούν στον πεπτικό μας σωλήνα από τη γέννησή μας εύκολα μπορούν να επηρεαστούν και να προκληθεί ανισορροπία σε σχέση με τα πολύ πολύ λιγότερα «παθογόνα».

Ο ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός και υπερανάπτυξη των παθογόνων βακτηρίων στο έντερο ονομάζεται «δυσβίωση».

Μια τέτοια κατάσταση είναι το ιδανικό περιβάλλον για την υπερανάπτυξη του μύκητα καντίντα, παρασίτων, ζυμομυκήτων που οδηγούν σε λοιμώξεις και μυκητιάσεις.

Οι τοξίνες που παράγουν όλοι αυτοί οι μικροοργανισμοί σε συνδυασμό με τις άπεπτες τροφές, την άσκοπη λήψη αντιβιώσεων και την υπερκατανάλωση ζάχαρης δημιουργούν όξινο πεχά (PH) στο έντερο. Καταστρέφουν τα φιλικά βακτήρια και προκαλούν φούσκωμα.

Εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής και φόρμουλες με εκχυλίσματα βοτάνων έχουν ευεργετική δράση στην καταπολέμηση παθογόνων μικροοργανισμών, βακτηρίων και ιών.

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση με φυσικό τρόπο των παθογόνων βακτηρίων και την υποστήριξη της χλωρίδας του εντέρου σας προτείνουμε να γνωρίσετε το εξειδικευμένο συμπλήρωμα διατροφής CANDIDA RELIEF της Healthia με ένα κλικ ΕΔΩ.

Πεπτικές διαταραχές

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, μαζί με την κακή χώνεψη, οι πραγματικές πεπτικές διαταραχές παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση φουσκώματος. Πάμε να δούμε μερικά παραδείγματα πεπτικών διαταραχών:

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Γνωστό και ως σπαστική κολίτιδα το ΣΕΕ (IBS) περιλαμβάνει μια μορφή σπασμού στο έντερο. Τα 4 βασικά συμπτώματα είναι: φούσκωμα, πόνος στο στομάχι, εκτεταμένα αέρια εντέρου, αλλαγές στη λειτουργία του εντέρου (διάρροια ή δυσκοιλιότητα, με την αίσθηση ότι το έντερο δεν έχει αδειάσει πλήρως). Η ανακούφιση έρχεται αφού επισκεφτούμε την τουαλέτα ή αεριστούμε.

Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου συχνά συνδέεται με συναισθηματικούς παράγοντες όπως στρες και άγχος παρά με αλλεργίες ή δυσανεξία. Ωστόσο κάποιοι υποστηρίζουν πως το αγελαδινό γάλα και αντιγόνα που βρίσκονται στο μοσχαρίσιο κρέας μπορούν να πυροδοτήσουν το ΣΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση το 1/3 των περιπτώσεων ΣΕΕ συνδέεται με τη διατροφή, με τις γυναίκες να είναι πιο συχνά πάσχουσες.

Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου: Το φούσκωμα είναι ένα από τα συμπτώματα φλεγμονής του εντέρου, η οποία μπορεί να προκληθεί από μια σειρά παραγόντων, όπως νόσος του Crohn, ελκώδης κολίτιδα καθώς και άλλες σοβαρές τροφικές δυσανεξίες όπως η κοιλιοκάκη.

Χρόνια δυσκοιλιότητα. Η δυσκοιλιότητα μπορεί να οφείλεται σε αρκετούς λόγους. Ωστόσο όταν δεν χωνεύετε το φαγητό σας πλήρως (πχ απουσίας ενζύμων), οι άπεπτες τροφές στο έντερο αποσυντίθονται (σαπίζουν) και προκαλούν αέρια.

Το πρόβλημα επιδεινώνεται όταν δεν τρώμε φυτικές ίνες και δεν πίνουμε πολύ νερό. Όσο περισσότερο κάθονται οι τροφές μέσα στο έντερο τόσο πιο μεγάλες οι πιθανότητες να προκαλέσουν αέρια και φούσκωμα.

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της χρόνιας δυσκοιλιότητας με σκοπό την την αποτοξίνωση και την επαναφορά της καθημερινής λειτουργίας του εντέρου σας προτείνουμε να γνωρίσετε το εξειδικευμένο συμπλήρωμα διατροφής COLON OXYGEN Healthia με ένα κλικ ΕΔΩ.

Σταματήστε το φούσκωμα. Τρόποι αντιμετώπισης.

Εάν υποπτεύεστε ότι έχετε κάτι από τα παραπάνω και υποφέρετε από φουσκώματα τακτικά, έχουμε μερικές προτάσεις για εσάς.πεπτικά ένζυμα

  1. Προσθέστε στη διατροφή σας «ολόκληρες» τροφές όπως ωμά φρούτα και λαχανικά (που περιέχουν ένζυμα), πολλές φυτικές ίνες, τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση και είναι πλούσια σε προβιοτικά στελέχη. Εναλλακτικά μπορείτε να δείτε το NATURAL DIGESTIVES της Healthia ΕΔΩ.
  2. Μειώστε δραστικά την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν κορεσμένα & τρανς λιπαρά, συντηρητικά και ενισχυτικά γεύσης, αλάτι, ζάχαρη και αλεύρι.
  3. Πιείτε άφθονο φιλτραρισμένο νερό.

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με δυσπεψίες και αέρια στομάχου ή εντέρου σας προτείνουμε να δοκιμάσετε πεπτικά ένζυμα. Η ομάδα της Healthia σχεδίασε για όσους αντιμετωπίζουν τακτικά προβλήματα με φουσκώματα, πρήξιμο και δυσπεψίες το συμπλήρωμα διατροφής NATURAL DIGESTIVES. Μπορείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά ΕΔΩ.

Αυτό είναι το πρώτο βήμα!
Συνδυάστε τις παραπάνω διατροφικές συμβουλές με τακτική άσκηση και θα έχετε εξαιρετικά αποτελέσματα στην υγεία του εντέρου.

Άλλες χρήσιμες συμβουλές:

  1. Φάτε αργά και χωρίς βιασύνη
  2. Μασήστε πολύ καλά κάθε σας βούκα πριν την καταπιείτε
  3. Χρησιμοποιήστε εξειδικευμένα ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΠΡΗΞΙΜΟ ΚΑΙ ΦΟΥΣΚΩΜΑ που μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

Εάν πιστεύετε πως η διατροφή σας είναι πτωχή εδώ και αρκετά χρόνια με αποτέλεσμα την κακή λειτουργία του εντέρου θα σας προτείναμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποτοξίνωσης, ξεκινώντας από το έντερο.

Αποποίηση ευθύνης: Οι πληροφορίες που περιέχονται στο παρόν άρθρο έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν γνωμάτευση του γιατρού σας ή την επίσκεψη σε εξειδικευμένο σύμβουλο υγείας. Εάν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια εξειδικευμένη διατροφή και αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό σας πρώτα.

Σχετικά Προϊόντα

  • πεπτικά ένζυμα

    Healthia Natural Digestives, με Φυσικά Πεπτικά Ένζυμα για την Υποστήριξη του Πεπτικού Συστήματος, 90 caps

    38.00 Σε απόθεμα
    Το συμπλήρωμα διατροφής Natural Digestives της Healthia είναι μία φόρμουλα με φυτικά πεπτικά ένζυμα και εκχυλίσματα…
    Προσθήκη στο καλάθι
  • καθαρισμό του εντέρου

    Healthia Colon Oxygen 845mg για Καθαρισμό του Εντέρου, 100 caps

    58.00 Σε απόθεμα
    Αποτελεσματική αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και καθαρισμός του εντέρου από τοξίνες με φυσικό τρόπο. Αποβολή των μπλοκαρισμένων κοπράνων…
    Προσθήκη στο καλάθι
  • προβιοτικά για δυσκοιλιότητα

    Healthia Alpha Probiotica 230mg, Προβιοτικά για Δυσκοιλιότητα, 30 caps

    29.50 Σε απόθεμα
    Ψάχνετε τα καλύτερα προβιοτικά για δυσκοιλιότητα; Το Alpha Probiotica είναι ισχυρό συμπλήρωμα διατροφής σε κάψουλες με…
    Προσθήκη στο καλάθι
  • Αντιμετώπιση Καντιντίασης

    Healthia Candida Relief 517mg για την Αντιμετώπιση Καντιντίασης, 60 caps

    35.00 Σε απόθεμα
    Συμπλήρωμα διατροφής με βότανα για φυσική αντιμετώπιση καντιντίασης (Candida Albicans), λοίμωξη ζυμομύκητες, παθογόνους μικρο-οργανισμούς, βακτήρια, ουρολοίμωξη,…
    Προσθήκη στο καλάθι
  • αποτοξίνωση του οργανισμού

    Healthia Ultra Detox Pro 500mg, Συμπλήρωμα Διατροφής για την Αποτοξίνωση του Οργανισμού, 60 caps

    25.00 Εξαντλημένο
    Το Ultra Detox Pro είναι εξειδικευμένο συμπλήρωμα διατροφής σε χάπια για αποτοξίνωση του οργανισμού. Περιέχει βιταμίνες,…
    περισσότερα