εξέταση αίματος

Γενική εξέταση αίματος. Τι δείχνει και τι περιλαμβάνει;

Τι είναι η γενική εξέταση αίματος FBC (full blood count);

Η γενική εξέταση αίματος ή αλλιώς FBC, είναι ένα απλό και πολύ κοινό τεστ που απεικονίζει μια γενικότερη εικόνα της υγείας ενώ μπορεί να διαγνώσει συγκεκριμένες παθήσεις ή βλάβες.
Η γενική εξέταση αίματος προσδιορίζει αυξομειώσεις στα συστατικά του αίματος.

Οι φυσιολογικές τιμές και οι αριθμοί στα στοιχεία του αίματος αλλάζουν ανάλογα με την ηλικία και το φύλλο. Τα αποτελέσματα της γενικής αίματος πάντοτε έχουν δίπλα από τις μετρήσεις τα φυσιολογικά όρια ανάλογα με την ηλικία σας και το φύλλο σας.

Με μια γενική εξέταση αίματος μπορεί ο γιατρός σας να διαγνώσει μια καταστάσεις όπως αναιμία, μολύνσεις ή ακόμη και καρκίνο.

Οι 3 βασικοί τύποι κυττάρων στο αίμα

geniki aimatos01Μετρώντας τις αλλαγές στα επίπεδα των κυττάρων του αίματος ο γιατρός σας μπορεί να αξιολογήσει τη γενική εικόνα της υγείας σας αλλά να διαγνώσει προβλήματα και βλάβες στην υγεία.

Η γενική αίματος μετράει και τους 3 τύπους κυττάρων του σώματος.

Ερυθρά αιμοσφαίρια. Τί είναι και τί μας δείχνουν.

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια μεταφέρουν οξυγόνο σε όλους τους ιστούς του σώματος και απομακρύνουν το διοξείδιο του άνθρακα. Η γενική εξέταση αίματος μετράει 2 στοιχεία των ερυθρών αιμοσφαιρίων:
Αιμογλοβίνη: μια πρωτεΐνη που μεταφέρει οξυγόνο
Αιματοκρίτης: το ποσοστό των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα συνολικά
Χαμηλά επίπεδα αιμογλοβίνης και αιματοκρίτη συχνά είναι σημάδια αναιμίας. Μια κατάσταση όπου υπάρχει έλλειψη σιδήρου στον οργανισμό.

Τί είναι τα λευκά αιμοσφαίρια

Τα λευκά αιμοσφαίρια βοηθούν το σώμα μας να καταπολεμήσει τις μολύνσεις. Η γενική εξέταση αίματος μετράει τον αριθμό και τους τύπους των λευκών αιμοσφαιρίων μέσα στο σώμα.

Οι μη φυσιολογικές αυξομειώσεις στον αριθμό ή στον τύπο των λευκών αιμοσφαιρίων μπορεί να σημαίνει πως υπάρχει κάποια μόλυνση, φλεγμονή στο σώμα ή καρκίνος.

Τί ακριβώς είναι τα αιμοπετάλια

Τα αιμοπετάλια συμβάλουν στην πήξη του αίματος και στον έλεγχο της αιμορραγίας. Όταν κοπούμε και τρέξει αίμα, μετά από λίγο σταματάει η αιμορραγία γιατί τα αιμοπετάλια κάνουν τη δουλειά τους.

Αλλαγές στα επίπεδα των αιμοπεταλίων μπορούν να αυξήσουν το ρίσκο αιμορραγίας ή άλλων σοβαρών ιατρικών καταστάσεων.

Πότε θα σας ζητηθεί να κάνετε μια γενική εξέταση αίματος FBC;

geniki aimatos02Ο γιατρός σας θα σας ζητήσει να κάνετε μια γενική εξέταση αίματος ως μέρος ενός τυπικού τσεκ απ ή αν τυχόν υπάρχουν κάποια ανεξήγητα συμπτώματα όπως μελανιές, αιμορραγία κλπ. Η γενική αίματος θα καθοδηγήσει το γιατρό σας ως προς τα παρακάτω:

  • Συνολική αξιολόγηση της υγείας. Πολλοί γιατροί ξεκινούν την αξιολόγηση της κατάστασης της υγείας ενός ασθενούς με μια γενική αίματος καθώς αποτελεί σχεδόν την βάση της καλής υγείας. Εκτός αυτού ο γιατρός μπορεί να διαγνώσει μια σειρά από προβλήματα υγείας μέσα από τους δείκτες μιας γενικής εξέτασης αίματος.
  • Διάγνωση ενός προβλήματος υγείας. Ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να κάνετε μια γενική εξέταση αίματος εάν έχετε κάποια ανεξήγητα συμπτώματα όπως αδυναμία, κόπωση, γρίπη, κοκκινίλες, οίδημα, μελανιές ή αιμορραγία.
  • Παρακολούθηση ενός προβλήματος υγείας. Ο γιατρός σας τακτικά μπορεί να ζητάει από σας να κάνετε γενική εξέταση αίματος για να παρακολουθεί την εξέλιξη ενός προβλήματος υγείας, όπως αποτυπώνεται στις μετρήσεις.
  • Παρακολούθηση θεραπείας. Κάποιες θεραπείες επηρεάζουν τις μετρήσεις που δείχνει η γενική αίματος. Ο γιατρός σας μπορεί να αξιολογήσει τα αποτελέσματα μια θεραπείας με τις μετρήσεις της γενικής αίματος.

Προετοιμασία για γενική εξέταση αίματος FBC

Δε χρειάζεται να κάνετε κάτι ιδιαίτερο πριν από την εξέταση αίματος. Ωστόσο τις περισσότερες φορές ο γιατρός σας ζητάει να μην έχετε φάει για αρκετές ώρες, ειδικά εάν θα γίνουν περαιτέρω εξετάσεις με το δείγμα του αίματος. Αναλυτικές οδηγίες θα σας δώσει ο γιατρός σας.

Πως γίνεται η διαδικασία της αιμοληψίας για τη γενική εξέταση αίματος FBC;

geniki aimatos03Κατά τη διάρκεια της αιμοληψίας ο εξειδικευμένος συνεργάτης (συνήθως νοσοκόμος) του εργαστηρίου θα κάνει τη λήψη του αίματος με σύριγγα από το εσωτερικό του αγκώνα.

Η όλη διάρκεια της αιμοληψίας δε διαρκεί πάνω από 2-3 λεπτά. Ο νοσοκόμος κάνει τα εξής:

  1. καθαρίζει την περιοχή με ένα βαμβάκι που περιέχει αντισηπτικό
  2. δένει ένα λάστιχο σχετικά σφιχτά λίγο πιο πάνω από τον αγκώνα σας ώστε η φλέβα να διογκωθεί και να είναι πιο ευδιάκριτη
  3. τρυπάει υπό γωνία και παράλληλα προς τα επάνω τη φλέβα εσωτερικά του αγκώνα και λαμβάνει το δείγμα του αίματος σε ένα ή παραπάνω φιαλίδια.
  4. απελευθερώνει το λάστιχο από το μπράτσο
  5. βγάζει προσεκτικά τη βελόνα από τη φλέβα και τοποθετεί λίγο βαμβάκι ώστε να μην προκληθεί αιμορραγία. Κατόπιν βάζει ένα ελαστικό λευκοπλάστη.
  6. στο δείγμα του αίματος βάζει τα στοιχεία σας και το δίνει στο εργαστήριο για ανάλυση.

Η αιμοληψία είναι ελαφρώς δυσάρεστη διαδικασία καθώς αισθανόμαστε το τσίμπημα της βελόνας όταν εισέρχεται στη φλέβα. Σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργείται μελανιά στο σημείο η οποία υποχωρεί σε μερικές μέρες.

Τα αποτελέσματα της γενικής εξέτασης αίματος θα βγουν σε λίγες ώρες ή το πολύ την επόμενη μέρα.

Πως ερμηνεύονται τα αποτελέσματα της γενικής εξέτασης αίματος;

Τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων εξαρτώνται από τους δείκτες και τις μετρήσεις των στοιχείων του αίματος. Παρακάτω βρείτε τα φυσιολογικά επίπεδα των τιμών για ενήλικες. Ωστόσο μικροδιαφορές μπορεί να υπάρχουν από εργαστήριο σε εργαστήριο όσον αφορά το εύρος:

Ερυθρά αιμοσφαίρια / Φυσιολογικά επίπεδα geniki aimatos04

Σε άνδρες: 4.32-5.72 εκατ. κύτταρα/mcL
Σε γυναίκες: 3.90-5.03 εκατ. κύτταρα /mcL

Αιμογλοβίνη / Φυσιολογικά επίπεδα

Σε άνδρες: 135-175 gr/L
Σε γυναίκες: 120-155 gr/L

Αιματοκρίτης / Φυσιολογικά επίπεδα

Σε άνδρες : 38.8-50.0 ποσοστό %
Σε γυναίκες: 34.9-44.5 ποσοστό %

Λευκά αιμοσφαίρια / Φυσιολογικά επίπεδα

3,500 εώς 10,500 κύτταρα/mcL

Αιμοπετάλια / Φυσιολογικά επίπεδα

150,000 εώς 450,000 κύτταρα/mcL

Η γενική εξέταση αίματος δεν είναι ένα καθοριστικό διαγνωστικό τεστ. Ωστόσο μας δείχνει το δρόμο προς τα πού να κινηθούμε ή που να εστιάσουμε για περαιτέρω εξετάσεις. Εάν οι μετρήσεις είναι πολύ υψηλές ή αντίστοιχα πολύ χαμηλές, δείχνουν μια σειρά ενδεχόμενες βλάβες, καταστάσεις ή παθήσεις.

Κατόπιν, περισσότερες εξειδικευμένες μετρήσεις προς μια κατεύθυνση θα προσδιορίσουν ακριβώς το πρόβλημα. Μερικές καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν αποτελέσματα εκτός ορίων σε μια γενική εξέταση αίματος είναι:
geniki aimatos05

  • Έλλειψη σιδήρου ή άλλων βιταμινών και ιχνοστοιχείων
  • Αιμορραγία
  • Καρδιαγγειακά προβλήματα
  • Αυτοάνοσα νοσήματα
  • Προβλήματα με το νωτιαίο μυελό
  • Καρκίνος
  • Μολύνσεις
  • Φλεγμονή
  • Αντίδραση σε φαρμακευτική αγωγή

Εάν τα αποτελέσματα από τη γενική εξέταση αίματος σας δείχνουν μετρήσεις εκτός ορίων ο γιατρός σας ενδεχομένως να σας παραπέμψει να κάνετε άλλες εξετάσεις για να επιβεβαιώσει τις ενδείξεις αλλά και να κάνει ακριβή διάγνωση του προβλήματος.