Tριχόπτωση. 7 αιτίες και 1 αποτελεσματική λύση

Tριχόπτωση. 7 αιτίες και 1 αποτελεσματική λύση


Εάν σας απασχολεί έντονα το θέμα της τριχόπτωσης πιθανότατα να φταίει το σαμπουάν σας. Παρακάτω θα βρείτε μερικά κοινά συστατικά που υπάρχουν σχεδόν στα περισσότερα σαμπουάν της σειράς που συχνά ευθύνονται για έντονη τριχόπτωση.  

Πέρα από την εποχιακή τριχόπτωση που κάθε φθινόπωρο συμβαίνει σε πολύ κόσμο, η ανεξήγητη τριχόπτωση είναι κάτι που μπορεί να προκαλέσει πολύ δυσάρεστα συναισθήματα, όπως στεναχώρια αλλά μέχρι και … πανικό!

Υπάρχουν φορές που μπορεί να ευθύνονται οι ορμόνες σας, δερματικά προβλήματα ή ακόμη και κακή διατροφή. Ένα πράγμα όμως που μπορεί να μη πάει το μυαλό σας είναι τα χημικά συστατικά που υπάρχουν στα κοινά σαμπουάν.

Πάμε να γνωρίσουμε τα 7 πιο ύποπτα συστατικά που καλό θα ήταν να αποφύγετε την επόμενη φορά που θα αγοράσετε σαμπουάν.

Sodium Lauryl Sulfate

Sodium lauryl sulfate (SLS) είναι ένα σκληρό χημικό καθαριστικό επιφανειοδραστικό που χρησιμοποιείται κατά κόρον στα κοινά σαμπουάν για την απομάκρυνση της βρωμιάς, της λιπαρότητας και άλλων ακαθαρσιών από το κεφάλι.

Βασικό χαρακτηριστικό του είναι ο πλούσιος αφρός που δημιουργεί όταν τρίβουμε τα μαλλιά μας.

Ενώ όλα τα παραπάνω ακούγονται πολύ ωραίες ιδιότητες ως συστατικό ενός σαμπουάν πρέπει να γνωρίζουμε πως το SLS δεν είναι καθόλου ήπιο στη δράση του.

Χρησιμοποιείται στη βιομηχανία για να ξεβάφουμε επιφάνειες, για το πλύσιμο ρούχων αλλά και για βαθύ καθαρισμό από ταπετσαρίες αυτοκινήτων (1).

Δύσκολα κάποιος θα μπορούσε να σκεφτεί να πλένει τα μαλλιά του με ένα υλικό που ξεβάφει μπογιές από τους τοίχους. Φανταστείτε τι μπορεί να κάνει αυτό το καθαριστικό στα μαλλιά σας.

Έρευνες επιβεβαιώνουν πως το SLS εισχωρεί στο δέρμα και αποδομεί τις κυτταρικές μεμβράνες και πρωτεΐνες στο τριχωτό της κεφαλής μας (2, 3).

Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό σε σχέση με την τριχόπτωση και ίσως το τελευταίο που θα θέλατε να ακούσετε είναι οι βλάβες στα τριχοθυλάκια που προκαλούνται και η αποδόμηση των συγκεκριμένων πρωτεϊνών που τα αποτελούν.

Ένα άλλο πρόβλημα με το SLS είναι ότι αφαιρεί όλη τη λιπαρότητα του δέρματος, συμπεριλαμβανομένου και των προστατευτικών λιπιδίων που αποτελούν τη φυσική ενυδάτωση της τρίχας.

Η συχνή χρήση σαμπουάν με SLS έχει ως αποτέλεσμα την ξηρότητα της τρίχας που οδηγεί σε σπάσιμο και απώλεια μαλλιών.

Paraben

Σίγουρα θα τα έχετε ακούσει. Τα παραμπέν είναι ένα γκρουπ από χημικά συντηρητικά που μπαίνουν σε προϊόντα για να μην αναπτύσσονται βακτήρια και για να επιμυκήνεται ο χρόνος ζωής τους στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Δυστυχώς προκαλούν μια σειρά από βλάβες, τόσο στην υγεία αλλά και στο τριχωτό της κεφαλής. Από ερεθισμούς μέχρι αλλεργικές αντιδράσεις.

Έχει βρεθεί πως τα Parabens προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές που αλλάζουν το ευαίσθητο ορμονικό σας προφίλ.

Γι΄αυτό και συγκαταλέγονται στην κατηγορία των ξενο-οιστρογόνων. Τα Parabens έχουν την επικίνδυνη ιδιότητα να μιμούνται τη δράση των οιστρογόνων πράγμα που οδηγεί λανθασμένα σε ορμονική ανισορροπία.

Τέτοιες μορφές ανισορροπίες σχετίζονται άμεσα με την ανάπτυξη ορισμένων μορφών καρκίνου αλλά και με έντονες ψυχικές μεταπτώσεις. (4). Η συγκεκριμένη ορμονική διαταραχή στις γυναίκες σχετίζεται και με έντονη τριχόπτωση συν τοις άλλοις (5).

Propylene Glycol

Το Propylene glycol η αλλιώς προπυλενογλυκόλη είναι ένα χημικό που χρησιμοποιείται στα καλλυντικά και στα προϊόντα περιποίησης μαλλιών όπως τα conditioner ως υγραντικό για τη διατήρηση της υγρασίας στην επιδερμίδα.

Ωστόσο δεν είναι και τόσο αθώο συστατικό. Το propylene glycol είναι χαρακτηρισμένο από το Environmental Working Group ως ιδιαίτερα επικίνδυνο συστατικό που συχνά προκαλεί ερεθισμούς και τοξικότητα στους ιστούς (6).

Diethanolamine (DEA)

Το DEA είναι ένας γαλακτωματοποιητής που δημιουργεί πλούσιο αφρό και  σαπουνάδα και χρησιμοποιείται κατά κόρον στην υφαντουργία αλλά και στην αγροτική οικονομία.

Χρησιμοποιείται ως συστατικό για απορρυπαντικά και καθαριστικά,  ως διαλυτικό για μεταλλικές επιφάνειες αλλά και φλοκάτες.

Τέλος χρησιμοποιείται σε σαμπουάν και conditioner του εμπορίου (7).

Έρευνες έδειξαν πως η χρήση DEA σε ποντίκια προκάλεσε βλάβες και υπερκεράτωση στο δέρμα ενώ προκάλεσε βλάβες και στο συκώτι (8).

Εάν σας ενδιαφέρει η υγεία του τριχωτού της κεφαλής σας καλό θα ήταν να ξεχάσετε προϊόντα που περιέχουν DEA δια παντός.

Άρωμα

Βγαίνοντας από το μπάνιο σίγουρα είναι πολύ ωραία η αίσθηση να έχετε το αγαπημένο σας άρωμα από σαμπουάν σε όλο το σώμα. Ωστόσο τα περισσότερα αρώματα είναι συνθετικά και προκαλούν μια σειρά από βλάβες στην υγεία σας και στα μαλλιά σας.

Μελέτες έδειξαν πως τα συνθετικά αρώματα προκαλούν ορμονικές διαταραχές αλλάζοντας τα επίπεδα των οιστρογόνων και της τεστοστερόνης (9).

Η ορμονική ανισορροπία επηρεάζει άμεσα την ανάπτυξη και αναγέννηση των τριχών ενώ αυξάνει την τριχόπτωση.

Τα συνθετικά αρώματα επιπλέον βρέθηκε πως προκαλούν δερματίτιδες αλλά και κνίδωση (10).

Imidazolidinyl Urea

Η Imidazolidinyl ουρία είναι ένα αντιμικροβιακό συντηρητικό που χρησιμοποιείται στα καλλυντικά και στα προϊόντα περιποίησης μαλλιών για να επεκταθεί η διάρκεια ζωής τους στο ράφι. Ωστόσο η δράση της χρήσει ιδιαίτερης προσοχής.

Η ουρία Imidazolidinyl απελευθερώνει φορμαλδεΰδη με τη μορφή έντονης μυρωδιάς στα συγκεκριμένα καλλυντικά. Η φορμαλδεΰδη είναι ένα ισχυρό απολυμαντικό που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία, καθώς και ως συντηρητικό σε νεκροστάσια για τη διατήρηση των νεκρών πριν την ταφή.

Ωστόσο συνδέεται με πολλές μορφές καρκίνου (11). Όσον αφορά την υγεία των μαλλιών η φορμαλδεΰδη προκαλεί βλάβες στο τριχωτό του κεφαλιού και ερεθισμό ενώ μπορεί να πυροδοτήσει αλλεργικές αντιδράσεις και εξανθήματα (12).

Sodium Chloride ή αλλιώς Χλωριούχο νάτριο

Το χλωριούχο νάτριο είναι το γνωστό σε όλους μας αλάτι μαγειρικής. Συχνά χρησιμοποιείται στο σαμπουάν για να γίνει πιο πηκτή η υφή του.

Ενώ μπορεί να είναι ίσως το πιο φυσικό συστατικό από όλα αυτά που περιέχει ένα κοινό σαμπουάν του εμπορίου, το αλάτι ενδέχεται να προκαλεί τριχόπτωση. (13)

Το αλάτι ξεραίνει τα μαλλιά πράγμα που ίσως να έχετε παρατηρήσει το καλοκαίρι μετά το μπάνιο στην παραλία.

Η ξηρότητα των μαλλιών μπορεί να προκαλέσει θραύση της τρίχας και απώλεια ειδικά άμα χρησιμοποιείτε σαμπουάν και conditioner με … αλάτι.  

Συμβουλή μας: Επιλέξτε σαμπουάν και προϊόντα περιποίησης μαλλιών από το φαρμακείο και όχι από το super market. Επιπλέον προσέξτε οι φόρμουλές τους να είναι όσο πιο φυσικές γίνεται.

Ψάξτε στην ετικέτα να γράφει «χωρίς paraben» και «χωρίς DEA». Σημειωτέων πως πολλές εταιρίες αναγράφουν 93% φυσικά συστατικά ή κάτι αντίστοιχο.

Αυτό δεν σημαίνει πως το προϊόν αυτό δεν έχει κάτι από τα παραπάνω. Μην μπερδεύεστε. Διαβάστε τα συστατικά προσεκτικά.

Xtra Beauty. Δυναμώστε τα μαλλιά σας με 1 κίνηση

Η ομάδα της Healthia με γνώμονα όλα τα παραπάνω και το πρόβλημα τριχόπτωσης που αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερος κόσμος σχεδίασε το εξειδικευμένο συμπλήρωμα διατροφής HAIR SKIN NAILS.

Περιλαμβάνει 23 επιλεγμένα δραστικά συστατικά που θα σας βοηθήσουν άμεσα. Βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά στοιχεία, υαλουρονικό οξύ και φυτικό κολλαγόνο τύπου συνθέτουν τη μοναδική του φόρμουλα.

Σε λιγότερο από 1 μήνα θα έχετε ορατά αποτελέσματα τόσο στην ποιότητα της τρίχας όσο και στη δύναμη της ρίζας. Δεν έχετε παρά να το ανακαλύψετε. Μάθετε περισσότερες πληροφορίες με ένα κλικ ΕΔΩ.

Πηγές:

 1. www.ams.usda.gov/sites/default/files/media/S Lauryl report.pdf
 2. journals.sagepub.com/doi/abs/10.3109/10915818309142005
 3. www.karger.com/Article/Abstract/84139
 4. www.ewg.org/sites/humantoxome/chemicals/chemical_classes.php?class=Parabens
 5. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5419033/
 6. www.ewg.org/skindeep/ingredient/705315/PROPYLENE_GLYCOL/
 7. www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK373177/
 8. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12571685
 9. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4046332/
 10. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3858659/
 11. www.cancer.org/cancer/cancer-causes/formaldehyde.html
 12. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4331618/


Posted on 2019-01-16 by Γρηγόρης Καρύδας HEALTHY LIFESTYLE, WARNINGS 2485

Blog categories

Blog search

Κωδικός QR

Είδατε πρόσφατα

Χωρίς προϊόντα