χρόνια φλεγμονή

Τι είναι η χρόνια φλεγμονή και πως αντιμετωπίζεται

Τι είναι η φλεγμονή;

Η χρόνια φλεγμονή είναι μια φυσική διαδικασία του σώματος κατά την οποία ο οργανισμός αντιστέκεται σε ότι του προκαλεί κακό και βλάβη, όπως μολύνσεις, τραυματισμοί και τοξίνες.

Είναι μέρος της διαδικασίας της ίασης και την θεραπείας. Όταν κάτι προκαλεί βλάβη στα κύτταρά μας το σώμα απελευθερώνει χημικές ενώσεις που πυροδοτούν την αντίδραση του αμυντικού μας συστήματος.

Η αντίδραση περιλαμβάνει την απελευθέρωση αντισωμάτων και πρωτεϊνών, καθώς και αυξημένη ροή αίματος στη πάσχουσα περιοχή. Η όλη διαδικασία συνήθως διαρκεί από μερικές ώρες εώς και μέρες όταν πρόκειται για οξεία φλεγμονή.

Όταν η συγκεκριμένη διαδικασία δεν υποχωρεί, η φλεγμονή γίνεται χρόνια ενώ ο οργανισμός παραμένει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Μακροπρόθεσμα η χρόνια φλεγμονή έχει αρνητική επίδραση στους ιστούς και τα ζωτικά μας όργανα.

Έρευνες έδειξαν πως η χρόνια φλεγμονή ευθύνεται για μια σειρά καταστάσεων και προβλημάτων υγείας, από άσθμα εώς και μορφές καρκίνου.

Ποια είναι τα συμπτώματα της χρόνιας φλεγμονής;

Η οξεία φλεγμονή προκαλεί τις περισσότερες φορές έντονα χαρακτηριστικά όπως πόνος, ερυθρότητα δέρματος και πρήξιμο. Τα συμπτώματα ωστόσο της χρόνιας φλεγμονής δεν είναι τόσο ξεκάθαρα. Πολλές φορές τα παραβλέπουμε.

inflammation01Τα πιο συχνά συμπτώματα της χρόνιας φλεγμονής περιλαμβάνουν:

Τα συγκεκριμένα συμπτώματα μπορεί να είναι από ήπια μέχρι έντονα και διαρκούν αρκετούς μήνες εώς και χρόνια.

Τι προκαλεί χρόνια φλεγμονή; Ποιες είναι οι αιτίες που την πυροδοτούν;

Πολλά πράγματα μπορεί να προκαλέσουν χρόνια φλεγμονή όπως:

  • Έλλειψη αποκατάστασης και φροντίδας στην οξεία φλεγμονή όπως μολύνσεις και τραυματισμοί
  • Ένα αυτοάνοσο νόσημα, όπου το ανοσοποιητικό μας σύστημα επιτίθεται από λάθος σε κάποιον υγιή ιστό του σώματος
  • Μακροπρόθεσμη έκθεση σε πράγματα που προκαλούν ερεθισμό όπως πετροχημικά, περιβαλλοντικές τοξίνες και μολυσμένος αέραςinflammation02

Τα παραπάνω στοιχεία πρέπει να επισημάνουμε πως δεν προκαλούν χρόνια φλεγμονή σε όλους. Επιπλέον κάποιες περιπτώσεις δεν είναι ξεκάθαρες και χρειάζονται αναλυτικές εξετάσεις.

Αρκετοί πιστεύουν πως υπάρχουν επιπλέον παράγοντες που προκαλούν χρόνια φλεγμονή όπως:

  • Κάπνισμα
  • Παχυσαρκία
  • Κατανάλωση αλκοόλ
  • Χρόνιο στρες

Πως η χρόνια φλεγμονή επηρεάζει το σώμα μας;

Όταν έχουμε χρόνια φλεγμονή η φλεγμονώδης αντίδραση του σώματος μπορεί από ένα σημείο και μετά να προκαλέσει ζημιά στα υγιή κύτταρα, στους ιστούς και σε ζωτικά όργανα.

Μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή του DNA, νέκρωση ιστών και δημιουργία εσωτερικών ουλών.
Όλα τα παραπάνω συνδέονται με μια σειρά από παθήσεις και ασθένειες όπως:inflammation03

Πως αντιμετωπίζεται η χρόνια φλεγμονή;

Η φλεγμονή είναι μια φυσική διαδικασία και μέρος της αυτο-ίασης. Ωστόσο όταν ξεπερνά τους 3 μήνες θεωρείται χρόνια, και είναι σημαντικό να τεθεί υπό έλεγχο ώστε να μειωθεί η πιθανότητα βλαβών και περαιτέρω ζημιών.

Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι αντιμετώπισης της φλεγμονής περιλαμβάνουν:

  • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (NSAIDs). Πολλά μη συνταγογραφούμενα inflammation04φάρμακα κυκλοφορούν στο εμπόριο όπως η κλασσική ασπιρίνη, ιμπουπροφένη, ibuprofen (Advil), και το Aleve, αποτελεσματικά μειώνουν τον πόνο και τη φλεγμονή. Η μακροπρόθεσμη χρήση τους ωστόσο μπορεί να είναι καταστροφική καθώς συνδέεται με αυξημένο ρίσκο καταστάσεων όπως πεπτικά έλκη, ηπατικές βλάβες και προβλήματα στα νεφρά.
  • Στεροειδή. Τα κορτικοστεροειδή είναι τύπος στεροειδή ορμόνης. Μειώνουν τη φλεγμονή και καταστέλλουν το ανοσοποιητικό, πράγμα χρήσιμο όταν αυτό επιτίθεται σε υγιής ιστούς. Η μακροπρόθεσμη χρήση τους ωστόσο συνδέεται με προβλήματα όρασης, υπέρταση και οστεοπόρωση. Ο γιατρός σας θα πρέπει να αξιολογήσει τα υπέρ και τα κατά καθώς και τα ρίσκα πριν σας συνταγογραφήσει κορτικοστεροειδή. high blood pressure, osteoporosis.inflammation05
  • Συμπληρώματα διατροφής. Συγκεκριμένα συμπληρώματα διατροφής έχουν αντιφλεγμονώδη ιδιότητες. Τα ιχθυέλαια, το λιποϊκό οξύ και ο κουρκουμάς είναι μερικά παραδείγματα συμπληρωμάτων που μελετήθηκαν σε σχέση με τη χρόνια φλεγμονή καθώς και την καταπολέμηση του καρκίνου και καρδιαγγειακών προβλημάτων. Αρκετά μπαχαρικά επίσης έχουν ευεργετική δράση ενάντια στη χρόνια φλεγμονή όπως το κόκκινο πιπέρι καγιέν, το σκόρδο και το τζίντζερ.

Πως η διατροφή επηρεάζει τη χρόνια φλεγμονή;

Η διατροφή μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στη χρόνια φλεγμονή. Υπάρχουν τροφές που τη χειροτερεύουν και άλλες που την καταπολεμούν

Τροφές που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής

Μια σειρά από τρόφιμα έχουν αντιφλεγμονώδης ιδιότητες. Αυτά κυρίως που περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες.

Τέτοια παραδείγματα είναι:inflammation06

Ενδιαφέρον έχει μια πρόσφατη μελέτη του 2018 που εστιάζει στα αποτελέσματα της Μεσογειακής διατροφής 2018. Οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν Μεσογειακή διατροφή είχαν πολύ χαμηλότερους δείκτες φλεγμονής.

Πολυάριθμες είναι οι μελέτες σχετικά με τα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής, κυρίως για την υγεία της καρδιάς. Προσθέτουμε λοιπόν και την αντιφλεγμονώδη δράση.

Τροφές που χειροτερεύουν τη χρόνια φλεγμονή

Οι παρακάτω τροφές ενδέχεται να αυξήσουν τα επίπεδα φλεγμονής σε κάποιουinflammation07ς ανθρώπους:

  • Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες όπως το λευκό ψωμί και τα γλυκά
  • Τηγανιτά φαγητά όπως οι πατάτες
  • Το κόκκινο κρέας
  • Τα επεξεργασμένα κρέατα όπως τα λουκάνικα και τα αλλαντικά

Εάν έχετε χρόνιες φλεγμονές και επιθυμείτε να τις μειώσετε καλό θα ήταν να βγάλετε τα παραπάνω τρόφιμα από τη διατροφή σας.

Εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής που καταπολεμούν τη χρόνια φλεγμονή

Με γνώμονα όλα τα παραπάνω η ομάδα της Healthia σας προτείνει 4 εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής που συμβάλλουν την αντιμετώπιση της χρόνιας φλεγμονής.

Xtra Turmeric

inflammation08Αποδεδειγμένα έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Είναι το μπαχαρικό κουρκουμάς ή αλλιώς Turmeric.

Η σκόνη όπως και η φρέσκια ρίζα κουρκουμά εμπορίου περιέχουν 2 εώς 4% δραστική ουσία κουρκουμίνης. Η απορροφητικότητα του είναι ιδιαίτερα χαμηλή και αγγίζει το πολύ το 7-10%.

Το συμπλήρωμα διατροφής ΧTRA TURMERIC της Healthia είναι τιτλοδοτημένο (standardized) εκχύλισμα υψηλής ισχύος κουρκουμά σε κάψουλες ώστε να παρέχει 95% κουρκουμινοειδή, μαζί με εκχύλισμα μαύρου πιπεριού για μέγιστη απορροφητικότητα (εώς και 2000% παραπάνω). Είναι ο ισχυρός σας σύμμαχος στη μάχη κατά της φλεγμονής. Δείτε το με ένα κλικ ΕΔΩ.

Herbal C

inflammation09Ίσως η καλύτερη βιταμίνη C που κυκλοφορεί στην αγορά. Δεν έχει καμία σχέση με τα σκευάσματα συνθετικής βιταμίνης C σε αναβράζοντα δισκία. Είναι 100% φυσική βιταμίνη C (ολόκληρο το μόριο) από 5 βότανα και superfoods.

Από τη φύση του η φόρμουλά του HERBAL C είναι ενισχυμένη με αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, βιοφλαβονοειδή, πεκτίνες, ωφέλιμα λιπαρά, λυκοπένιο, καροτενοειδή, φυτικές στερόλες, κατεχίνες, πολυφαινόλες και πολλά άλλα φυτοχημικά στοιχεία.

Όλα τα παραπάνω φυτοχημικά στοιχεία έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση ενώ η απορροφητικότητα τους από τον οργανισμό ξεπερνά το 95%. Δείτε το με ένα κλικ ΕΔΩ.

Super Greens Plus

inflammation10Η πιο ολοκληρωμένη φυσική πολυβιταμίνη που θα βρείτε. Η φόρμουλά του περιλαμβάνει 35 υπερτροφές, βότανα, και βιοενεργά θρεπτικά συστατικά που είναι 100% οργανικά καλλιεργημένα.

Στην πραγματικότητα είναι η πληρέστερη και πιο συμπυκνωμένη μορφή θρεπτικών συστατικών σε μια δόση που μπορείτε να βρείτε στην αγορά.

Περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, αντιοξειδωτικών και πανίσχυρων φυτοχημικών στοιχείων μέσω του εξαιρετικού συνδυασμού superfoods, superfruits και βοτάνων.

Το SUPER GREENS PLUS είναι ένα εξαιρετικό καθημερινό συμπλήρωμα υψηλής διατροφικής αξίας πολλαπλών δράσεων που συμβάλλει στην καταπολέμηση της χρόνιας φλεγμονής, στην αποτοξίνωση, στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας, στην αλκαλοποίηση του PH και στην τόνωση του οργανισμού και του ανοσοποιητικού συστήματος. Δείτε το με ένα κλικ ΕΔΩ.

Omega 3 pure fish oil

inflammation11Τα ωφέλιμα λιπαρά οξέα αποδεδειγμένα μειώνουν τις φλεγμονές και τον πόνο. Τα ωμέγα 3 λιπαρά και ειδικότερα τα EPA, παρουσιάζουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.

Μέσω μιας σειράς μηχανισμών ρυθμίζουν τον κύκλο της φλεγμονής προστατεύοντας το οργανισμό από καταστάσεις πόνου όπως η αρθρίτιδα, η προστατίτιδα, αλλεργική ρινίτιδα, κυστίτιδα και πολλά άλλα.

Επιπλέον βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία. Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα έχουν αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στη εύρυθμη λειτουργία όλου του καρδιαγγειακού συστήματος (κεντρικού και περιφερειακού).

Συμβάλλουν στην προσπάθεια μείωσης της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων καθώς και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Είναι ο ιδανικός σύμμαχος στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής για το μέσο άνθρωπο.

Το συμπλήρωμα διατροφής OMEGA 3 PURE Fish Oil περιέχει 90 κάψουλες των 1000mg και μπορείτε να το δείτε αναλυτικά ΕΔΩ.

BONUS: Μπορείτε να δείτε της πλήρη σειρά εξειδικευμένων συμπληρωμάτων διατροφής, βιταμινών και σκευασμάτων της Healthia με αντιφλεγμονώδη δράση στην κατηγορία συμπτωμάτων διατροφής κατά της ΦΛΕΓΜΟΝΗΣ.

Πηγές:

  1. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3261116/
  2. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5507106/
  3. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2842521/
  4. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5476783/
  5. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16531187
  6. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25620240
  7. onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ptr.5149
  8. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5793290/

Σχετικά Προϊόντα

  • κουρκουμά

    Healthia X-tra Turmeric 500mg με Κουρκουμά, 60 caps

    32.90 Σε απόθεμα
    Το X-tra Turmeric είναι τιτλοδοτημένο (standardized) εκχύλισμα υψηλής ισχύος κουρκουμά σε κάψουλες ώστε να παρέχει 95%…
    Προσθήκη στο καλάθι
  • Βιταμίνη C

    HERBAL C Βιταμίνη 750mg, Συμπλήρωμα Διατροφής με 100% Φυσική Βιταμίνη C για Δυνατό Ανοσοποιητικό, 60 caps και 120 caps

    16.8026.32 Σε απόθεμα
    Η Healthia παρουσιάζει μια 100% φυσική / βρώσιμη βιταμίνη C σε συμπλήρωμα διατροφής παρασκευασμένη από μερικές…
    Επιλογή
  • Ω3

    Healthia Omega 3 pure Fish Oil 1000mg, Συμπλήρωμα Διατροφής με Ω3 Λιπαρά Οξέα, 90 caps

    22.50 Εξαντλημένο
    Tα Ω3 είναι απολύτως απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού από τη στιγμή της σύλληψης…
    περισσότερα
  • υπερτροφές

    Healthia Super Greens Plus 300gr, Συμπλήρωμα Διατροφής με Υπερτροφές

    60.00 Σε απόθεμα
    Συμπλήρωμα διατροφής με 100% οργανικά καλλιεργημένες υπερτροφές. Φυσική πολυβιταμίνη με 35 υπερτροφές, βότανα και βιοενεργά μικροθρεπτικά…
    Προσθήκη στο καλάθι