Η ποδάγρα ή αλλιώς ουρική αρθρίτιδα είναι μια φλεγμονώδης νόσος των αρθρώσεων που επηρεάζει πάνω από 8,3 εκατομμύρια άτομο μόνο στις ΗΠΑ.
Τα άτομα που υποφέρουν από ποδάγρα βιώνουν ξαφνικό και οξύ πόνο, πρήξιμο και φλεγμονή στις αρθρώσεις.
Η αντιμετώπιση της ποδάγρας γίνεται με φαρμακευτικές αγωγές, ειδική δίαιτα και αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες.
Πάμε να δούμε αναλυτικά το διατροφικό κομμάτι που αφορά την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ουρικής αρθρίτιδας.
Σχετικές μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21800283
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19692116
Η ποδάγρα είναι ένας τύπος αρθρίτιδας που περιλαμβάνει ξαφνικό πόνο, πρήξιμο και φλεγμονή στις αρθρώσεις.
Σχεδόν οι μισές περιπτώσεις ποδάγρας αφορούν τα μεγάλα δάχτυλα των ποδιών ενώ άλλες περιπτώσεις αφορούν τα δάχτυλα των χεριών, τους καρπούς, τα γόνατα και τους αστραγάλους.
Τα συμπτώματα ποδάγρας ή αλλιώς οι «επιθέσεις» προκύπτουν όταν υπάρχει πολύ ουρικό οξύ στο αίμα.
Τα ουρικό οξύ είναι ένα υποπαράγωγο που προκύπτει όταν χωνεύουμε κάποια συγκεκριμένα φαγητά.
Όταν τα επίπεδα ουρικού οξέως είναι υψηλά, κρύσταλλοί του συσσωρεύονται στις αρθρώσεις. Αυτή η διαδικασία προκαλεί πρήξιμο, φλεγμονή και έντονο πόνο. Οι επιθέσεις ποδάγρας συνήθως ξεκινούν τη νύχτα και διαρκούς 3-10 μέρες.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που βιώνουν τα συμπτώματα της ποδάγρας οφείλεται στο ότι ο οργανισμός τους δεν μπορεί να αποβάλλει έγκαιρα το ουρικό οξύ από το σώμα.
Αυτό οδηγεί στην κρυσταλλοποίησή του και στη συσσώρευσή του στις κλειδώσεις.
Υπάρχουν περιπτώσεις που η ποδάγρα οφείλεται σε γονιδιακούς παράγοντες αλλά και στη διατροφή.
Σχετικές μελέτες και έρευνες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20203467
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3117776/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19692116
https://www.niams.nih.gov/health-topics/gout
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16253630
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18830092
Εάν έχετε ποδάγρα συγκεκριμένες τροφές μπορεί να προκαλέσουν έξαρση και εκδήλωση των συμπτωμάτων, καθώς αυξάνουν απότομα τα επίπεδα του ουρικού οξέος.
Τέτοια φαγητά συνήθως περιέχουν μεγάλη ποσότητα από πουρίνες, μια ουσία που βρίσκεται στις τροφές από τη φύση τους. Όταν χωνεύουμε τις πουρίνες δημιουργείται το ουρικό οξύ που είναι ένα άχρηστο υποπαράγωγο.
Για τον περισσότερο υγιή κόσμο το ουρικό οξύ δεν αποτελεί πρόβλημα καθώς αποβάλλεται στο σύνολό του από το σώμα. Ωστόσο όσοι υποφέρουν από ποδάγρα αδυνατούν να αποβάλλουν το σύνολο του ουρικού οξέως έγκαιρα από τον οργανισμό.
Μια διατροφή που περιλαμβάνει πολλές πουρίνες μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση ουρικού οξέως και να προκαλέσει πυροδοτήσει την ποδάγρα.
Σχετικές έρευνες έδειξαν πως περιορίζοντας τα τρόφιμα που περιέχουν πολλές πουρίνες παράλληλα με λήψη φαρμακευτικής αγωγής προλαμβάνουν τις εξάρσεις ποδάγρας.
Τα τρόφιμα που συχνότερα προκαλούν εξάρσεις και εκδήλωση της ποδάγρας είναι τα έντερα ζώων, τα κόκκινα κρέατα, τα θαλασσινά, το αλκοόλ και η μπύρα.
Περιέχουν από μέτρια ως μεγάλη ποσότητα από πουρίνες. Υπάρχει ωστόσο μια εξαίρεση στον κανόνα.
Έρευνα έδειξα πως λαχανικά που περιέχουν μεγάλη ποσότητα από πουρίνες ΔΕΝ προκαλούν ποδάγρα.
Επίσης βρέθηκε πως τα αναψυκτικά και τα ποτά που περιέχουν φρουκτόζη, ενώ δεν περιέχουν πουρίνες προκαλούν εκδήλωση ποδάγρας. Αυξάνουν το ουρικό οξύ καθώς επιταχύνουν κάποιες διαδικασίες σε κυτταρικό επίπεδο.
Μια μεγάλη μελέτη όπου συμμετείχαν 125,000 άτομα βρέθηκε πως όσοι κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες φρουκτόζης είχαν 62% μεγαλύτερες πιθανότητες εκδήλωσης ουρικής αρθρίτιδας.
Στον αντίποδα έρευνα έδειξαν έδειξε πως η διατροφή με γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, προϊόντα σόγιας και συμπληρώματα βιταμίνης C ενδέχεται να προλαμβάνει την εκδήλωση ποδάγρας καθώς μειώνει τα επίπεδα ουρικού οξέως στο αίμα.
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα πλήρη λιπαρών (Full-fat) δε φαίνεται να επηρεάζουν τα επίπεδα ουρικού οξέως.
Σχετικές μελέτες και έρευνες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20516647
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3889483/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19192022
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4104583/
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa035700
https://www.bmj.com/content/336/7639/309
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5073537/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2000819
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24703341
Εάν έχετε εμφανίσει ουρική αρθρίτιδα στο παρελθόν καλό θα ήταν να ακολουθήσετε την πεπατημένη. Αποφύγετε όλα τα τρόφιμα που περιέχουν μεγάλη ποσότητα από πουρίνες. Μεγάλη ποσότητα θεωρείτε 150 - 200 mg πουρινών ανά 100 γραμμάρια τροφίμου.
Επιπλέον καλό θα ήταν να αποφύγετε τρόφιμα με μεγάλη ποσότητα φρουκτόζης καθώς προκαλεί φλεγμονές στο σώμα.
Παρακάτω παρουσιάζουμε μια λίστα με τρόφιμα που περιέχουν μεγάλη ποσότητα από πουρίνες ή υψηλή περιεκτικότητα φρουκτόζης:
Επιπλέον πρέπει να αποφεύγονται επεξεργασμένοι και ραφιναρισμένοι υδατάνθρακες όπως το ψωμί, τα cookies τα κουλουράκια πάσης φύσεως καθώς και τα γλυκά που περιέχουν αλεύρι.
Μπορεί να μην περιέχουν πουρίνες, ωστόσο δεν περιέχουν κανένα θρεπτικό συστατικό, προκαλούν φλεγμονή και ανεβάζουν τα επίπεδα ουρικού οξέος στο σώμα. Οπότε καλό θα ήταν να αποφεύγονται.
Σχετική μελέτη: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26636424
Η διατροφή για την αντιμετώπιση της ποδάγρας με στόχο τη μείωση των συμπτωμάτων περιλαμβάνει την αποφυγή πολλών τροφών. Ωστόσο υπάρχει μια πληθώρα από φαγητά που δεν περιέχουν πουρίνες ή έχουν ελάχιστες, που θα μπορούσατε να επιλέξετε.
Τροφές που θεωρούνται χαμηλές σε πουρίνες είναι αυτές που ανά 100 γραμμάρια δεν περιέχουν πάνω από 100 mg πουρινών.
Παραδείγματα από τρόφιμα χαμηλά σε πουρίνες και μπορείτε να καταναλώνετε όταν έχετε ουρική αρθρίτιδα είναι τα παρακάτω:
Εκτός από το κυνήγι και τα συκωτάκια και κάποια ψάρια υπάρχουν αρκετά κρέατα που μπορείτε να καταναλώνετε με μέτρο και σε ποσότητα από 115 -170 γραμμάρια μερικές φορές την εβδομάδα.
Περιέχουν πουρίνες από 100 εώς 200 mg ανά 100 γραμμάρια, οπότε καλό θα ήταν αν θέλετε να μη τα στερηθείτε να τρώτε μικρή ποσότητα. Εάν ξεφύγετε υπάρχει κίνδυνος να εκδηλωθεί ποδάγρα.
Εκτός από τις αλλαγές στη διατροφή μερικές αλλαγές στις καθημερινές σας συνήθειες και δραστηριότητες έχουν ιδιαίτερα ευεργετική δράση και μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες κρίσης ποδάγρας. Επιγραμματικά αυτές είναι:
Υπάρχουν μια σειρά από εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής με ευεργετική δράση στην αρθρίτιδα, καθώς καταστέλλουν τα συμπτώματα και μειώνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου.
Ενδεικτική η Healthia σας παρουσιάζει 2 σκευάσματα παρακάτω.
HERBAL C. Έρευνες έδειξαν πως τα συμπληρώματα βιταμίνης C ενδέχεται να έχουν ευεργετική δράση μειώνοντας τα επίπεδα ουρικού οξέως στο αίμα και αποτρέποντας τις κρίσεις ποδάγρας.
Υπάρχουν ενδείξεις πως η βιταμίνη C βοηθάει τα νεφρά να αποβάλλουν το ουρικό οξύ από το αίμα στα ούρα.
Προσοχή όμως! Δεν είναι όλα τα σκευάσματα ίδια. Άλλο η φυσική βιταμίνη C και άλλο το συνθετικά παρασκευασμένο ασκορβικό οξύ. Το 99% των σκευασμάτων που κυκλοφορούν είναι συνθετικά παρασκευασμένο ασκορβικό οξύ.
Ένα αξιόπιστο συμπλήρωμα φυσικής βιταμίνης C είναι το HERBAL C της Healthia που παρασκευάζεται από 5 superfoods και μπορείτε να το δείτε με ένα κλικ ΕΔΩ.
Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2767211/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18464304
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21671418
https://www.nature.com/articles/nrrheum.2010.222-c1
X-TRA TURMERIC. Έρευνες έδειξαν πως το δραστικό συστατικό κουκουμίνη που βρίσκεται στο μπαχαρικό τουρμερίκ συμβάλλει στην αποβολή του πλεονάζοντος ουρικού οξέος από τους νεφρούς υποστηρίζοντας την εύρυθμη λειτουργία τους.
Η κουρκουμίνη επιπλέον συμβάλλει στην μείωση των επιπέδων ουρικού οξέως στο αίμα αυξάνοντας την αποβολή του μέσω των ούρων.
Άλλες μελέτες έδειξαν πως το τουρμερίκ ενδέχεται να αναστέλλει τη δημιουργία ουρικών κρυστάλλων ενώ παράλληλα μειώνει τη φλεγμονή και είναι έχει αναλγητική δράση μειώνοντας τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.
Ένα από τα πιο αξιόπιστα συμπληρώματα διατροφής τουρμερίκ που θα βρείτε στην αγορά σήμερα είναι το X-TRA TURMERIC της Healthia. Περιέχει τιτλοδοτημένο εκχύλισμα κουρκουμίνης 95% καθώς και πιπερίνη για μέγιστη απορρόφηση και βιοδιαθεσιμότητα. Δείτε το με ένα κλικ ΕΔΩ.