Turmeric. Εγκέφαλος, Αλτσχάιμερ και κατάθλιψη

Turmeric. Εγκέφαλος, Αλτσχάιμερ και κατάθλιψη


Το Turmeric ή αλλιώς ο κουρκουμάς είναι ένα σούπερ αντιγηραντικό, αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες μπαχάρι. Ανήκει στην οικογένεια των τζιντζεροειδών και το συναντάμε σε αμέτρητες συνταγές της Ινδικής κουζίνας.

Στην Αγιουρβέδα και στην Κινεζική ιατρική υπάρχει εδώ και αιώνες και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση πολλών σοβαρών προβλημάτων υγείας,

Η κουρκουμίνη είναι το δραστικό φυτοχημικό που βρίσκεται μέσα στο turmeric και είναι υπεύθυνη για το ιδιαίτερο χρώμα του καθώς και τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Ωστόσο εκτός από την κουρκουμίνη το turmeric είναι φορτωμένο με πολυάριθμα θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, ασβέστιο, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Σημειωτέων ότι από την κατανάλωση κουρκουμά δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες, τοξικότητα ή κάποιας μορφής δυσανεξία, πέρα από ελάχιστες περιπτώσεις ελαφριάς ναυτίας η ζαλάδας σε τεράστιες ποσότητες.

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως η δραστική ουσία κουρκουμίνη έχει πολυάριθμα ευεργετικά οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου, ειδικά σε ηλικίες άνω των 50, για την πρόληψη σοβαρών εκφυλιστικών ασθενειών καθώς και για όσους υποφέρουν από κατάθλιψη. Πάμε να ρίξουμε μια ματιά στα αποτελέσματα των ερευνών.

Το Turmeric περιέχει βιοενεργά φυτοχημικά στοιχεία που έχουν ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες

Το τουρμερίκ είναι το μπαχαρικό που δίνει το ιδιαίτερο κίτρινο χρώμα στο κάρυ. Χρησιμοποιείται στην Ινδία εδώ και χιλιάδες χρόνια και θεωρείται φαρμακευτικό βότανο.

Πρόσφατα η επιστήμη άρχισε να επιβεβαιώνει αυτό που ήταν γνωστό στην Ινδία εδώ και αιώνες. Κάποια από τα συστατικά που περιέχει το τουρμερίκ έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες.

Τα συγκεκριμένα συστατικά ονομάζονται κουρκουμινοειδή ενώ η πιο δραστική ουσία ονομάζεται κουρκουμίνη.

Έχει ιδιαίτερα μεγάλη αντιφλεγμονώδη δράση και είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό. Ωστόσο η περιεκτικότητα κουρκουμίνης στο τουρμερίκ είναι ιδιαίτερα χαμηλή και αγγίζει μόλις το 3%. Ένα θέμα που θα εξετάσουμε στο τέλος του άρθρου.

Σχετικές μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3633300/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17044766

Η κουρκουμίνη ενδέχεται να καθυστερήσει τη γήρανση και να καταπολεμήσει τις χρόνιες ασθένειες που συνδέονται με τα γηρατειά

Εάν η κουρκουμίνη έχει τη δυνατότητα να προλαμβάνει καρδιαγγειακά νοσήματα, μορφές καρκίνου και νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως το Ασλτχάϊμερ, σίγουρα έχει ευεργετική δράση στη μακροζωία.

Δεν είναι τυχαίο που η κουρκουμίνη είναι πολυδιαφημισμένη ως αντιγηραντική φόρμουλα.

Δεδομένου ότι η οξείδωση και η φλεγμονή παίζουν καταλυτικό ρόλο στην πρόωρη γήρανση, δεν είναι καθόλου τυχαίος ο ισχυρισμός για την αντιγήρανση καθώς επίσης και για την πρόληψη των πιο γνωστών σοβαρών νοσημάτων του Δυτικού κόσμου.  

Σχετικές μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20205886
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20388102

Η κουρκουμίνη ενδέχεται να είναι ευεργετική για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του Αλτσχάϊμερ

Η νόσος Αλτσχάϊμερ είναι η πιο κοινή νευροεκφυλιστική πάθηση στον κόσμο και βασική αιτία γεροντικής άνοιας.

Δυστυχώς μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία. Έτσι η πρόληψη είναι η καλύτερη προσέγγιση στο θέμα επί του παρόντος.

Τα καλά νέα έρχονται στον ορίζοντα από την κουρκουμίνη καθώς βρέθηκε πως «περνάει» το φράγμα του εγκεφάλου.

Είναι γνωστό πως η φλεγμονή καθώς και οι βλάβες που προκαλεί το οξειδωτικό στρες από τις ελεύθερες ρίζες αυξάνουν δραματικά τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου Ασλτχάϊμερ. Η κουρκουμίνη έχει ευεργετική δράση και στις δύο περιπτώσεις.

Συμπληρωματικά ένα σημείο κλειδί στην εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ αποτελεί η εναπόθεση πρωτεϊνών με τη μορφή αμυλοειδών πλακών στους νευρώνες. Μελέτες έδειξαν πως η κουρκουμίνη «καθαρίζει» τις πλάκες.

Το αν η κουρκουμίνη μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάϊμερ είναι άγνωστο καθώς περισσότερη έρευνα χρειάζεται για να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα.

Σχετικές μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2781139/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16988474

Μελέτες έδειξαν πως η κουρκουμίνη έχει εξαιρετικά αποτελέσματα κατά της κατάθλιψης

Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό πασχόντων που ψάχνουν την αντιμετώπιση της κατάθλιψης με βότανα. Χωρίς τα βαριά φάρμακα που έχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Μελέτες έδειξαν πως η κουρκουμίνη φέρει ελπίδες για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Με μια ελεγχόμενη δοκιμή, 60 άτομα με κατάθλιψη χωρίστηκαν σε 3 group.

Το πρώτο group έλαβε Prozac, το δεύτερο 1 γραμμάριο κουρκουμίνη και το 3ο και Prozac και κουρκουμίνη.

Μετά από 6 εβδομάδες η κουρκουμίνη οδήγησε σε βελτιώσεις και μείωση των συμπτωμάτων παρόμοιες με το Prozac. Το group που λάμβανε και Prozac και κουρκουμίνη είχε τα καλύτερα αποτελέσματα στο σύνολο με διαφορά.

Σύμφωνα με αυτή τη μικρή μελέτη η κουρκουμίνη αποδεικνύεται εξίσου αποτελεσματική ως αντικαταθλιπτικό.

Η κατάθλιψη συνδέεται επίσης με χαμηλά επίπεδα του νευροτροφικού παράγοντα BDNF καθώς και με συρρίκνωση του ιππόκαμπου, μια περιοχή του εγκεφάλου που παίζει ενεργό ρόλο στη μάθηση και στη μνήμη.

Η κουρκουμίνη αυξάνει τα επίπεδα του νευροτροφικού παράγοντα BDNF και ενδεχομένως συμβάλλει στον περιορισμό ή στην αντιστροφή αυτών των αλλαγών που συμβαίνουν στην κατάθλιψη.

Υπάρχουν τέλος στοιχεία που δείχνουν πως η κουρκουμίνη αυξάνει τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών σερετονίνη και ντοπαμίνη. Δύο βασικές ορμόνες της ευφορίας, της ευεξίας και της καλής διάθεσης.

Σχετικές μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23832433
https://www.hindawi.com/journals/tswj/2009/624894/abs/
https://link.springer.com/article/10.1007/s00213-008-1300-y
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0014299905006230

Η κουρκουμίνη ενισχύει τον παράγοντα BDNF για την εύρυθμη εγκεφαλική λειτουργία και το μειωμένο ρίσκο εμφάνισης βλαβών και εκφυλιστικών ασθενειών.

Πριν λίγα χρόνια πιστεύαμε πως οι νευρώνες δεν μπορούν να πολλαπλασιαστούν μετά τα πρώτα στάδια της παιδικής ηλικίας του ανθρώπου.

Σήμερα πλέον γνωρίζουμε πως αυτό γίνεται. Οι νευρώνες είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν νέες συνάψεις / συνδέσεις ενώ σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου μπορούν να πολλαπλασιαστούν και να αυξηθούν σε αριθμό.

Ένας από τους βασικούς μηχανισμούς αυτής της διαδικασίας είναι ο εγκεφαλικός νευροτροφικός παράγοντας (BDNF), ο οποίος είναι ένας τύπος αυξητικής ορμόνης που δρα στον εγκέφαλό.

Πολλές κοινές εγκεφαλικές βλάβες, δυσλειτουργίες και παθήσεις σχετίζονται με χαμηλά επίπεδα αυτής της ορμόνης συμπεριλαμβανομένου και της νόσου Αλτχάϊμερ. Ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό εύρημα είναι πως η κουρκουμίνη αυξάνει τα επίπεδα του BDNF στον εγκέφαλο.

Αυτή η ιδιότητα της κουρκουμίνης ενδέχεται είναι αποτελεσματική στην επιβράδυνση της εξέλιξης κάποιας εκφυλιστικής νόσου ή πάθησης του εγκεφάλου ή ακόμη και να συνεισφέρει ευεργετικά στην αντιμετώπισή της.

Η κουρκουμίνης ενδέχεται να βελτιώνει τη μνήμη ή ακόμη και να μας κάνει πιο έξυπνους βάσει της ιδιότητάς της επάνω στα επίπεδα της ορμόνης BDNF. Ωστόσο περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους πρέπει να γίνουν για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα και να επιβεβαιώσουμε κάτι τέτοιο.

Σχετικές μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2504526/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0006322303001811
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0896627391902733
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0006899306027144
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0166432812006997
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3281036/
https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs10522-013-9422-y

Το πρόβλημα με το turmeric είναι η χαμηλή απορροφητικότητα

"ΠΡΟΣΟΧΗ!: ΆΛΛΟ ΤΟ ΤΟΥΡΜΕΡΙΚ ΚΑΙ ΆΛΛΟ Η ΚΟΥΡΚΟΥΜΙΝΗ"

Η σκόνη τουρμερίκ που πουλιέται στα σούπερ μάρκετ περιέχει 2-4% κουρκουμίνη. Οι περισσότερες μελέτες επάνω στο τουρμερίκ έχουν γίνει με τη χρήση εκχυλίσματος τουρμερίκ που περιέχει σχεδόν αποκλειστικά κουρκουμίνη, με δόσεις που υπερβαίνουν το 1 γραμμάριο ημερησίως.

Είναι αδύνατο να καταναλώσετε τέτοια ποσότητα κουρκουμίνης ημερησίως χρησιμοποιώντας φρέσκια ρίζα ή σκόνη τουρμερίκ από το εμπόριο.

Ένα άλλο βασικό πρόβλημα με την κουρκουμίνη είναι η πολύ χαμηλή απορροφητικότητα στο αίμα η οποία υπολογίζεται κοντά στο 10% .

Για να αυξήσετε την απορρόφηση της κουρκουμίνης πρέπει να καταναλώσετε μαζί εκχύλισμα μαύρου πιπεριού που περιέχει πιπερίνη. Η πιπερίνη αυξάνει την απορροφητικότητα της κουρκουμίνης κατά 2,000%.

Τα καλύτερα συμπληρώματα τουρμερίκ περιέχουν τιτλοδοτημένο εκχύλισμα για περιεκτικότητα κουρκουμίνης κοντά στο 95% σε συνδυασμό με εκχύλισμα μαύρου πιπεριού (πιπερίνη) για μέγιστη απορροφητικότητα και δράση.

Σχετική μελέτη: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9619120

Με γνώμονα όλα τα παραπάνω η Healthia παρασκευάζει το συμπλήρωμα διατροφής  X-TRA TURMERIC και αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να έχουν τα ευεργετικά οφέλη. Εάν επιθυμείτε μπορείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες με ένα κλικ ΕΔΩ


Posted on 2019-03-20 SUPER FOODS, HEALTH SECRETS 1464

Blog categories

Blog search

Κωδικός QR

Είδατε πρόσφατα

Χωρίς προϊόντα