Τουρμερίκ και αρθρίτιδα, καρκίνος και υγεία της καρδιάς

Τουρμερίκ και αρθρίτιδα, καρκίνος και υγεία της καρδιάς


Το μπαχαρικό τουρμερίκ ή αλλιώς κουρκουμάς είναι από τα πιο αποτελεσματικά συμπληρώματα που κυκλοφορούν σήμερα στο εμπόριο.

Υπάρχουν πολυάριθμες μελέτες που δείχνουν ευεργετικά του οφέλη για τον οργανισμό όπως η ρύθμιση του σακχάρου, η αντιμετώπιση της κατάθλιψης, η αντιμετώπιση λοιμώξεων αλλά και η εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου. Δεν είναι τυχαίο που ονομάζεται συχνά ο βασιλιάς των μπαχαρικών.

Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε την αντικαρκινική δράση της κουρκουμίνης, τα οφέλη για την υγεία της καρδιάς, την αντιφλεγμονώδη δράση και τα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας. Πάμε να ρίξουμε μια ματιά στα αποτελέσματα των ερευνών.

Η κουρκουμίνη που βρίσκεται στο τουρμερίκ είναι ένα φυσικό ισχυρό αντιφλεγμονώδες

Η φλεγμονή είναι μια πάρα πολύ σημαντική διαδικασία για τον οργανισμό.

Βοηθάει το σώμα να καταπολεμήσει τους ξένους εισβολείς και έχει ενεργό ρόλο στην επιδιόρθωση βλαβών και ζημιών και τραυματισμών.

Χωρίς τη διαδικασία της φλεγμονής τα παθογόνα στοιχεία όπως τα βακτήρια θα κάνανε «κατάληψη» στο σώμα μας και απλά θα μας σκότωναν.

Αν και οξεία, η παροδική φλεγμονή είναι ευεργετική καθώς μας προστατεύει. Ωστόσο αποτελεί σοβαρότατο πρόβλημα όταν γίνεται χρόνια και προσβάλλει υγιείς ιστούς του σώματος.

Επιστήμονες πλέον πιστεύουν πως η χρόνια φλεγμονή χαμηλής έντασης παίζει σημαντικό ρόλο και βρίσκεται πίσω από σχεδόν κάθε ασθένεια του Δυτικού κόσμου. Καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνος, μεταβολικά σύνδρομα και προβλήματα σακχάρου, Αλτσχάϊμερ και εκφυλιστικές ασθένειες.

Οτιδήποτε καταπολεμά τη χρόνια φλεγμονή μπορούμε να συνάγουμε πως έχει ενδεχομένως ευεργετική δράση στην καταπολέμηση ασθενειών.

Η κουρκουμίνη έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Η ισχύς της, η δράση της και η αποτελεσματικότητά της είναι τέτοια που συγκρίνεται με αντιφλεγμονώδη φάρμακα χωρίς ωστόσο να έχει τις ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Αναστείλει τη δράση του NF-kB. Ένα μόριο που βρίσκεται στους πυρήνες των κυττάρων και ενεργοποιεί τα γονίδια που σχετίζονται με τη φλεγμονή. Το NF-kB θεωρείται πως παίζει κύριο ρόλο σε πολλές χρόνιες ασθένειες.

Η φλεγμονή είναι μια ιδιαίτερα πολύπλοκη και σύνθετη διαδικασία. Χωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες, η κουρκουμίνη είναι μια βιο-ενεργή δραστική ουσία που καταπολεμά τη φλεγμονή σε κυτταρικό επίπεδο.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12490960
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12490959
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21633179
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19594223
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10404539
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15489888
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17885582
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12676044
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0304383501006553

Το εκχύλισμα τουρμερίκ (κουρκουμίνη) αυξάνει κατακόρυφα την αντιοξειδωτική ικανότητα του σώματος

Η οξείδωση του οργανισμού ή αλλιώς το αυξημένο οξειδωτικό στρες βρίσκεται πίσω το μηχανισμό της κυτταρικής γήρανσης καθώς και πίσω από πολλές χρόνιες ασθένειες και νοσήματα.

Περιλαμβάνει τις περιβόητες ελεύθερες ρίζες. Μόρια με ηλεκτρόνια ιδιαίτερα ασταθή τα οποία επιτίθενται και προκαλούν βλάβες στις κυτταρικές μεμβράνες, στο DNA, σε λιπίδια και σε πρωτεΐνες του σώματος.  

Ο βασικός λόγος που τα αντιοξειδωτικά έχουν πολύ μεγάλη ευεργετική δράση για τον οργανισμό είναι η προστασία έναντι του οξειδωτικού στρες με την εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών.

Η κουρκουμίνη είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και λόγω της ιδιαίτερης μοριακή της δομής μπορεί να εξουδετερώσει ελεύθερες ρίζες.

Επιπλέον η κουρκουμίνη ενισχύει την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού ενεργοποιώντας συγκεκριμένα ένζυμα του σώματος.

Με άλλα λόγια η κουρκουμίνη έχει διπλή αντιοξειδωτική δράση. Αναστέλλει απευθείας την δράση των ελευθέρων ριζών και τις εξουδετερώνει (μείωση του οξειδωτικού στρες) αλλά και ενεργοποιεί την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17569207
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10964379
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jat.1517
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/02772248.2013.829061#.UyAZAfl_t8E
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15650394

Η κουρκουμίνη ενδέχεται να μειώνει το ρίσκο εμφάνισης καρδιαγγειακών βλαβών και παθήσεων

Τα καρδιακά προβλήματα και οι παθήσεις είναι η νο1 αιτία για θανάτους παγκοσμίως. Υπάρχουν πολυάριθμες μελέτες που εξετάζουν τις αιτίες και τους μηχανισμούς των καρδιακών παθήσεων.

Δεν πρέπει να ξαφνιάζει κανέναν το γεγονός πως τα καρδιακά προβλήματα είναι ιδιαίτερα πολύπλοκα και σύνθετα με πολλούς παράγοντες και παραμέτρους να ευθύνονται και να παίζουν ρόλο.

Η κουρκουμίνη ενδέχεται να προλαμβάνει και να αναστρέφει πολλά από τα βήματα που οδηγούν σε παθήσεις του καρδιαγγειακού.

Πιθανόν το βασικό όφελος της κουρκουμίνης αναφορικά με τα καρδιαγγειακά προβλήματα είναι η ευεργετική δράση στο ενδοθήλιο που ουσιαστικά είναι τα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών.

Ως γνωστόν η κακή κατάσταση και η δυσλειτουργία του ενδοθηλίου είναι βασικός παράγοντας για τη δημιουργία καρδιαγγειακών προβλημάτων καθώς είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, το σχηματισμό θρόμβων αλλά και άλλων λειτουργιών.

Αρκετές μελέτες υποστηρίζουν πως η κουρκουμίνη βελτιώνει τη λειτουργία του ενδοθηλίου. Μια μελέτη βρήκε πως είναι το ίδιο αποτελεσματική όσο και η γυμναστική ενώ μια άλλη μελέτη βρήκε πως λειτουργεί το ίδιο αποτελεσματικά όσο και το φάρμακο Atorvastatin.

Σημειωτέον πως η κουρκουμίνη καταπολεμά αποτελεσματικά τη φλεγμονή και την οξείδωση πράγμα που είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για το καρδιαγγειακό.

Μια μελέτη σε 121 άτομα που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση bypass δόθηκε ή placebo ή 4 γραμμάρια κουρκουμίνης ημερησίως για λίγες μέρες πριν και μετά το χειρουργείο.

Το group  που έλαβε κουρκουμίνη εμφάνισε 65% λιγότερες πιθανότητες για περιστατικά εμφράγματος μέσα στο νοσοκομείο κατά τη νοσηλεία.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19233493
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10543305
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23146777
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18588355
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22481014

Το τουρμερίκ συμβάλλει στην πρόληψη (και ίσως στην αντιμετώπιση) του καρκίνου

Ο καρκίνος στις μέρες μας θερίζει. Χαρακτηρίζεται από τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό καρκινικών κυττάρων.

Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές μορφές καρκίνου οι οποίες όμως έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά.

Κάποια από αυτά τα χαρακτηριστικά φαίνεται πως επηρεάζονται από συμπληρώματα κουρκουμίνης.

Η κουρκουμίνη έχει μελετηθεί ως ένα ευεργετικό εκχύλισμα βοτάνου για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Βρέθηκε πως επηρεάζει την ανάπτυξη και την εξέλιξη του καρκίνου σε κυτταρικό επίπεδο αλλά και στις μεταστάσεις.

Έρευνες έδειξαν πως η κουρκουμίνη μπορεί να οδηγήσει τα καρκινικά κύτταρα σε θάνατο και να μειώσει την αγγειογένεση δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν τους όγκους) και τις μεταστάσεις.

Πολυάριθμες μελέτες υποστηρίζουν πως η κουρκουμίνη μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων σε εργαστηριακό επίπεδο αλλά και την ανάπτυξη καρκινικών όγκων σε ζώα εργαστηρίου.

Οι μεγάλες δόσεις κουρκουμίνης σε σκευάσματα υψηλής απορροφητικότητας και βιοδιαθεσιμότητας για την καταπολέμηση του καρκίνου είναι κάτι που χρίζει περαιτέρω έρευνας.

Ωστόσο υπάρχουν επαρκή στοιχεία πως η κουρκουμίνη ενδέχεται να προλαμβάνει την εκδήλωση του καρκίνου στο πεπτικό σύστημα και ιδιαίτερα στο παχύ έντερο.

Σε μια μελέτη που διήρκεσε 30 μέρες, 44 άνδρες με περιστατικά στο παχύ έντερο που κάποια μετατράπηκαν σε καρκίνο, δοσολογία 4 γραμμαρίων κουρκουμίνης την ημέρα μείωσε τα ποσοστά εκδήλωσης κατά 40%.

Ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων που έδειξαν οι έρευνες, η κουρκουμίνη ενδεχομένως στο μέλλον να αποτελέσει συμπληρωματική αντιμετώπιση παράλληλα με συμβατική φαρμακευτική αγωγή.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12680238
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18462866
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2758121/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9973206
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20214562
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21372035

Άτομα που πάσχουν από αρθρίτιδα ανταποκρίνονται πολύ καλά στην κουρκουμίνη και στα συμπληρώματα τουρμερίκ

Η αρθρίτιδα είναι ένα κοινό πρόβλημα στο Δυτικό κόσμο. Υπάρχουν διάφορες μορφές αρθρίτιδας, η περισσότερες εκ των οποίων έχουν να κάνουν με φλεγμονές και πόνο στις αρθρώσεις.

Η κουρκουμίνη είναι ένα από τα συμπληρώματα διατροφής που έχουν ευεργετική δράση στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας.

Λαμβάνοντας υπόψιν ότι η κουρκουμίνη είναι ισχυρό αντιφλεγμονώδες συστατικό, μπορούμε να περιμένουμε πως βοηθάει και στην αρθρίτιδα.

Μελέτες έδειξαν πως είναι γεγονός. Σε μια μελέτη άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα, η κουρκουμίνη ήταν περισσότερο αποτελεσματική από ότι ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο.

Αρκετές ακόμη μελέτες έδειξαν την επίδραση της κουρκουμίνης στη αρθρίτιδα καθώς παρατηρήθηκαν βελτιώσεις σε μια σειρά από συμπτώματα.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22407780
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20657536
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7390600

Η χαμηλή απορροφητικότητα είναι το βασικό πρόβλημα με το τουρμερίκ και την κουρκουμίνη

Η σκόνη τουρμερίκ που πουλιέται στο εμπόριο και στα σούπερ μάρκετ περιέχει 2-4% κουρκουμίνη. Οι περισσότερες μελέτες επάνω στο τουρμερίκ έχουν γίνει με τη χρήση εκχυλίσματος τουρμερίκ που περιέχει σχεδόν αποκλειστικά κουρκουμίνη, με δόσεις που υπερβαίνουν το 1 γραμμάριο ημερησίως.

Προσοχή: ΆΛΛΟ ΤΟΥΡΜΕΡΙΚ ΚΑΙ ΑΛΛΟ Η ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑ ΚΟΥΡΚΟΥΜΙΝΗ

Το τουρμερίκ είναι το φυτό που μοιάζει με το τζίντερ οπτικά και είναι ρίζα. Η κουρκουμίνη είναι μια φυτιχημική ένωση που βρίσκεται στη ρίζα του τουρμερίκ σε περιεκτικότητα 2-4% όπως είπαμε.

Είναι αδύνατο να καταναλώσετε τέτοια ποσότητα κουρκουμίνης ημερησίως χρησιμοποιώντας φρέσκια ρίζα ή σκόνη τουρμερίκ από το εμπόριο.

Το βασικό πρόβλημα όμως με την κουρκουμίνη είναι η πολύ χαμηλή απορροφητικότητα στο αίμα η οποία υπολογίζεται κοντά στο 10%. Για να αυξήσετε την απορρόφηση της κουρκουμίνης πρέπει να καταναλώσετε μαζί εκχύλισμα μαύρου πιπεριού που περιέχει πιπερίνη. Η πιπερίνη αυξάνει την απορροφητικότητα της κουρκουμίνης κατά 2,000%.

Τα καλύτερα συμπληρώματα τουρμερίκ περιέχουν τιτλοδοτημένο εκχύλισμα για περιεκτικότητα κουρκουμίνης κοντά στο 95% σε συνδυασμό με εκχύλισμα μαύρου πιπεριού (πιπερίνη) για μέγιστη απορροφητικότητα και δράση.

Με γνώμονα όλα τα παραπάνω η Healthia παρασκευάζει το συμπλήρωμα διατροφής  X-TRA TURMERIC και αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να έχουν τα ευεργετικά οφέλη. Εάν επιθυμείτε μπορείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες με ένα κλικ ΕΔΩ


Posted on 2019-03-22 SUPER FOODS, NUTRI FACTS 914

Blog categories

Blog search

Κωδικός QR

Είδατε πρόσφατα

Χωρίς προϊόντα