Διαλειμματική νηστεία και μέθοδοι

Διαλειμματική νηστεία. Μέθοδος, ασφάλεια και παρενέργειες

Η διαλειμματική νηστεία στις μέρες μας είναι η πιο διαδεδομένη τάση στο χώρο του fitness της δίαιτας και του υγιεινού τρόπου ζωής.

Κόσμος συνήθως ακολουθεί τη διαλειμματική νηστεία για απώλεια βάρους, για αποτοξίνωση αλλά και για βελτίωση της υγείας και του lifestyle.

Υπάρχουν πλέον αρκετές μελέτες που δείχνουν τα πολλαπλά ευεργετικά οφέλη της διαλειμματικής νηστείας για το σώμα, τον εγκέφαλο και τη μακροζωία.

Τι είναι η διαλειμματική νηστεία (Intermittent Fasting);

nhsteia01Η διαλειμματική νηστεία είναι ένα πλάνο διατροφής όπου πραγματοποιούνται κύκλοι περιόδων όπου νηστεύουμε και τρώμε κανονικά.

Δεν προσδιορίζει τι φαγητά πρέπει να τρως αλλά το «πότε» πρέπει να τα τρως!

Από μια άποψη δεν είναι πρόγραμμα δίαιτας αλλά αλλαγή στον αριθμό των γευμάτων μέσα στην ημέρα από αυτό που συνήθως κάνουμε.

Οι συνηθισμένες μέθοδοι διαλειμματικής νηστείας περιλαμβάνουν αποχή από το φαγητό για 16 ή 24 συνεχόμενες ώρες, 2 φορές την εβδομάδα.

Η νηστεία δεν είναι κάτι άγνωστο στον άνθρωπο από τα προϊστορικά χρόνια. Την εποχή που κυνηγούσαμε για να βρούμε την τροφή μας νηστεύαυμε σε τακτική βάση.

Ο άνθρωπος είναι ικανός να αντέξει χωρίς φαγητό για αρκετό χρονικό διάστημα. Μια σύντομη περίοδος νηστείας είναι ίσως πιο φυσικό από το να τρώμε 3 γεύματα την ημέρα και 2-3 σνακ στο ενδιάμεσο.

Δεν είναι τυχαίο που συναντάμε την έννοια της νηστείας και στην θρησκεία μας, για πνευματικούς όμως λόγους αλλά και αποτοξίνωσης από ζωικές τροφές.

Οι πιο γνωστοί τρόποι και μέθοδοι διαλειμματικής νηστείας

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να κάνουμε διαλειμματική νηστεία. Όλοι περιλαμβάνουν το χωρισμό της ημέρας ή της εβδομάδας σε περιόδους και χρονικά διαστήματα που θα τρώμε και σε διαστήματα που δεν θα τρώμε τίποτα ή θα τρώμε ελάχιστα.

Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι νηστείας είναι οι εξής:

  • Η μέθοδος 16/8: Τοnhsteia02 συγκεκριμένο πρωτόκολλο περιλαμβάνει να μην τρώμε πρωινό και όλα μας τα γεύματα να γίνονται μέσα στο 8ωρο από τις 13:00 εώς τις 21:00. Δεν τρώμε καθόλου από τις 21:00 το βράδυ εώς το επόμενο μεσημέρι στις 13:00 που είναι ένα διάστημα 16 ωρών.
  • Τρώμε – σταματάμε – τρώμε: Το συγκεκριμένο πρωτόκολλο περιλαμβάνει νηστεία 24 συνεχόμενων ωρών, μια η δύο φορές την εβδομάδα. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος είναι να φάμε ένα καλό μεσημεριανό και κατόπιν να μη ξαναφάμε κάτι μέχρι την άλλη μέρα το μεσημέρι (24 ώρες)
  • Η νηστεία 5:2: Η συγκεκριμένη μέθοδος περιλαμβάνει 2 φορές την εβδομάδα να τρώμε ελάχιστες θερμίδες, γύρω στις 500 με 600. Καλό θα είναι οι 2 αυτές μέρες να μην είναι συνεχόμενες. Τις υπόλοιπες 5 μέρες της εβδομάδας τρώμε κανονικά.

Όλες οι παραπάνω μέθοδοι ουσιαστικά βασίζονται στη μείωση του συνολικού αριθμού θερμίδων που καταναλώνουμε, πράγμα που οδηγεί σε απώλεια κιλών.

Μειώνοντας το συνολικό αριθμό των θερμίδων που τρώμε μεσοπρόθεσμα θα αδυνατίσουμε εάν και εφόσον βέβαια μετά την περίοδο νηστείας δεν κάνουμε υπερβολή στο τι θα φάμε και στο πόσο.

Ο περισσότερος κόσμος επιλέγει το πρωτόκολλο 16/8 το πιο απλό που μπορεί να ακολουθηθεί πιο εύκολα.

Διαλειμματική νηστεία και οφέλη για την υγεία

Η διαλειμματική νηστεία είναι ένα πλάνο διατροφής όπου πραγματοποιούνται κύκλοι περιόδων όπου νηστεύουμε για κάποιες ώρες ή μέρες και χρονικοί περίοδοι τρώμε κανονικά.

Πολλές μελέτες έχουν γίνει σχετικά με τη διαλειμματική νηστεία τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους.
Οι μελέτες έδειξαν πως μπορεί να έχει κάποια πολύ ισχυρά οφέλη για τον έλεγχο του σωματικού βάρους, τη συνολική υγεία του οργανισμού, τη λειτουργία του εγκεφάλου αλλά και τη μακροζωία.

Τα βασικά οφέλη για την υγεία που συνδέονται με τη διαλειμματική νηστεία είναι:

  • Απώλεια βάρους: Μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος εάν έχετε περιττά κιλά. Σημαντικότερο είναι η μείωση λίπους στη μεσαία ζώνη (επικίνδυνο σπλαχνικό λίπος) χωρίς να χρειάζεται αυστηρά να μετράτε θερμίδες.
  • Αντίσταση στην ινσουλίνη: Η διαλειμματική νηστεία μπορεί να μειώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη χαμηλώνοντας συνολικά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα από 3 εώς 6% και κατά 20 εώς 31% κατά τη διάρκεια της νηστείας, πράγμα που ενδέχεται να μειώνει το ρίσκο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
  • Φλεγμονή: Κάποιες μελέτες έδειξαν μείωση στους δείκτες φλεγμονής. Η χρόνια φλεγμονή είναι η ρίζα από πάρα πολλές χρόνιες ασθένειες στο δυτικό κόσμο.
  • Υγείας της καρδιάς: Η διαλειμματική νηστεία ενδέχεται να μειώσει την «κακή» LDL χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια και τους δείκτες φλεγμονής, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και την αντίσταση στην ινσουλίνη. Όλα τα παραπάνω είναι σοβαροί παράγοντες ρίσκου για την εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων.
  • Καρκίνος: Μελέτες σε ζώα υποστηρίζουν πως η διαλειμματική νηστεία ενδέχεται να nhsteia01 01προστατεύει από την εκδήλωση μορφών καρκίνου.
  • Υγεία του εγκεφάλου: Η διαλειμματική νηστεία αυξάνει τα επίπεδα του νευροτροφικού παράγοντα BDNF, μια εγκεφαλική ορμόνη που ενδέχεται να συμμετέχει στην ανάπτυξη νέων νευρικών κυττάρων. Ενδέχεται ακόμη να λειτουργεί προστατευτικά απέναντι στη νόσο Alzheimer.
  • Αντιγήρανση: Η διαλειμματική νηστεία παρατείνει το προσδόκιμο ζωής σε ποντίκια. Έρευνες έδειξαν πως τα ποντίκια που νήστευαν ζούσαν 36 εώς 83% περισσότερο.

Πρέπει ωστόσο να επισημάνουμε πως η έρευνα γύρω από το θέμα είναι σε αρχικά στάδια.

Πολλές από τις έρευνες που έχουν διεξαχθεί είναι μικρής διάρκειας ή επάνω σε μικρό δείγμα ή έγιναν σε ζώα και όχι σε ανθρώπους. Περισσότερες και ποιο ολοκληρωμένες έρευνες επάνω στον άνθρωπο πρέπει να γίνουν για να βγάλουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S193152441400200X
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25540982
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17291990/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17374948
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19793855
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0104423013000213
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3245934
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22323820
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16126250
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11835290
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11220789
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16011467
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC151440/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17306982
https://www.karger.com/Article/Abstract/212538
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0047637400001093

Πως η διαλειμματική νηστεία επηρεάζει τα κύτταρά μας και τις ορμόνες μας

Όταν νηστεύετε μια σειρά από πράγματα συμβαίνουν σε κυτταρικό αλλά και μοριακό επίπεδο στο σώμα σας.

Για παράδειγμα ο οργανισμός προσαρμόζει τα επίπεδα ορμονών κατά τέτοιο τρόπο ώστε να έχει πρόσβαση στις αποθήκες λίπους πιο εύκολα.

Τα κύτταρα επίσης ενεργοποιούν μια διαδικασία επιδιόρθωσης καθώς και αλλαγές στην έκφραση των γονιδίων.
Αυτές είναι μερικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα όταν κάνετε νηστεία:

  • Αυξητική ορμόνη (HGH): Τα επίπεδα της αυξητικής ορμόνης εκτοξεύονται εώς και 5 φορές nhsteia01 02παραπάνω από το φυσιολογικό, πράγμα που έχει πολλαπλά οφέλη σε όσους θέλουν να χάσουν καθαρό λίπος αλλά και για όσους θέλουν να αυξήσουν τη μυϊκή τους μάζα ακόμη και σε ηλικίες άνω των 60!.
  • Ινσουλίνη: Βελτιώνεται η ευαισθησία στην ινσουλίνη ενώ τα επίπεδά της πέφτουν δραματικά. Όταν τα επίπεδα ινσουλίνης είναι χαμηλά η απώλεια βάρους είναι πολύ πιο εύκολη.
  • Κυτταρική επιδιόρθωση: Όταν νηστεύετε τα κύτταρά σας ξεκινούν μια διαδικασία επιδιόρθωσης. Μια από αυτές τις διαδικασίες είναι η κυτταρική αυτοφαγία, ένας μηχανισμός του οργανισμού όπου γίνεται εκκαθάριση των παλιών και γερασμένων κυττάρων αλλά και δυσλειτουργικών πρωτεϊνών που βρίσκονται εσωτερικά του κυττάρου.
  • Γονιδιακή έκφραση: Υπάρχουν αλλαγές στη λειτουργία των γονιδίων που σχετίζονται με τη μακροζωία αλλά και την προστασία απέναντι σε ασθένειες.

Όλες αυτές οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών στην κυτταρική λειτουργία και στην έκφραση των γονιδίων δημιουργούν τα ευεργετικά οφέλη της διαλειμματικής νηστείας.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC329619/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1548337
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12425705
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2355952
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15640462
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3106288/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21106691
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24048020
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2622429/

Διαλειμματική νηστεία, απώλεια λίπους στην κοιλιά και γράμμωση μυών

Η απώλεια κιλών είναι ο πιο συχνή αιτία που κάποιοι κάνουν διαλειμματική νηστεία. Λιγότερα γεύματα σημαίνει και λιγότερες θερμίδες που καταναλώνουμε στο σύνολο. Επιπλέον η διαλειμματική νηστεία αλλάζει και τα επίπεδα ορμονών που ευνοούν την απώλεια βάρους ειδικά λίπος από την κοιλιά.

nhsteia01 03Χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης και υψηλότερα επίπεδα αυξητικής ορμόνης λόγω της διαλειμματικής νηστείας αυξάνουν τα επίπεδα της νορεπινεφρίνης. Μια ορμόνη που συνδέεται με το μεταβολισμό (κάψιμο) λίπους.

Αυτές οι αλλαγές στα επίπεδα ορμονών ακόμη και βραχυπρόθεσμα ενδέχεται να αυξήσουν το μεταβολισμό από 3.6 εώς και 14%.

Τρώγοντας λιγότερες θερμίδες στο σύνολο και δαπανώντας περισσότερες λόγω αύξησης μεταβολισμού, η διαλειμματική νηστεία συμβάλλει στην απώλεια λίπους καταλυτικά και στο ενεργειακό ισοζύγιο.

Μελέτες έδειξαν πως η διαλειμματική νηστεία είναι πολύ ισχυρό όπλο για την γρήγορης και αποτελεσματική απώλεια βάρους. Δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν να κάνουν προπόνηση με άδειο στομάχι με στόχο τη γρηγορότερη καύση λίπους και γράμμωση.

Το 2014 μια μελέτη βρήκε πως η διαλειμματική νηστεία για χρονικό διάστημα από 3 εώς 24 εβδομάδες οδήγησε σε απώλεια βάρους 3 εώς και 8% που είναι σημαντικό αποτέλεσμα για τέτοιου τύπου έρευνες.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη οι συμμετέχοντες έχασαν από 4 εως 7% της περιφέρειας στη μέση όπου συσσωρεύεται το επικίνδυνο σπλαχνικό λίπος που σχετίζεται με ασθένειες και παθήσεις.

Μια άλλη μελέτη έδειξε πως η διαλειμματική νηστεία προκάλεσε μικρότερη απώλεια μυϊκής μάζας σε σχέση με άλλες δίαιτες που περιορίζουν θερμίδες.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25540982
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2405717
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10837292

Πως η διαλειμματική νηστεία αλλάζει τη χλωρίδα του εντέρου

Το έντερο έχει μήκος περίπου 6-10 μέτρα σε κάθε ενήλικα. Κάθε τετραγωνικό εκατοστό του αποικείται από εκατοντάδες είδη nhsteia01 05βακτηρίων, ιών, μυκήτων και αρχαίων (μονοκύτταροι μικροοργανισμοί που παλαιότερα ονομάζονταν αρχαιοβακτήρια) που στο σύνολο φτάνουν περίπου τα 100 τρισεκατομμύρια.

Αυτοί οι οργανισμοί είναι απασχολημένοι με το να αναπαράγονται, να ανταγωνίζονται για τροφή, να βοηθούν στην πέψη της δικής μας τροφής, να αποικοδομούν τις τοξίνες μας και να παράγουν μια σειρά από υποπροϊόντα (βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις παράγοντες) που «επικοινωνούν» με το ανοσοποιητικό μας σύστημα και το ΚΝΣ. Με τη σειρά τους αυτά επηρεάζουν τον εγκέφαλό μας, τις ορμόνες μας, την καρδιά μας και πολλά άλλα ζωτικά όργανα.

Το μικροβίωμα, είναι ο μικροσκοπικός κόσμος χιλιάδων ειδών βακτηρίων, ιών και άλλων μικροβίων που κατοικούν μεταξύ άλλων στο έντερο, το στόμα, το δέρμα, τη μύτη, αποτελεί έναν από τους πιο εκπληκτικούς επαναστατικούς τομείς έρευνας.

Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι αυτά τα μικρόβια, τα οποία αντιμετωπίζονται ως παράγοντες ασθένειας που πρέπει να καταπολεμηθούν με αποστειρώσεις και αντιβιοτικά, στην πραγματικότητα εκτελούν πολλές λειτουργίες ζωτικής σημασίας για εμάς. Βοηθούν στην πέψη των τροφών μας, παράγουν τις βιταμίνες μας, ανταγωνίζονται με παθογόνους παράγοντες για να μας υπερασπιστούν, μετατρέπουν τους μεταβολίτες που ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και, όπως δείχνουν οι τελευταίες έρευνες, δίνουν εντολές στο ΚΝΣ και τον εγκέφαλο.

Σε μια πρόσφατη δημοσίευση από την Κλινική Buchinger στην Γερμανία, φαίνεται ότι η δεκαήμερη νηστεία στην κλινική άλλαξε τον τύπο του μικροβιώματος του εντέρου προς μια σχέση που συμβαδίζει με την καλή μεταβολική υγεία. Αυτή είναι η δεύτερη εργασία σε ανθρώπους που νήστεψαν και είδαν το μικροβίωμα τους να αλλάζει προς το καλύτερο.

Σχετική έρευνα: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6861737/

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη διαλειμματική νηστεία

Παρακάτω θα βρείτε απαντήσεις στις πιο κοινές ερωτήσεις σχετικά με τη διαλειμματική νηστεία.

nhsteia031. Μπορώ να πίνω υγρά κατά τη διάρκεια της νηστείας;

Ναι, επιτρέπεται το νερό, ο καφές, το τσάι και άλλα ροφήματα που δεν περιέχουν πολλές θερμίδες ή ζάχαρη.

Μην προσθέτετε ζάχαρη στον καφέ σας. Μικρή ποσότητα γάλατος στον καφέ επιτρέπεται.

Ο καφές ενδέχεται να δρα ευεργετικά κατά τη διάρκεια της νηστείας καθώς σε μικρή ποσότητα μειώνει το αίσθημα της πείνας.

Η κατανάλωση αλκοόλ κατά την διαλειμματική νηστεία ενδέχεται να καταστρέψει όλη την προσπάθειά σας εάν γίνει με λάθος τρόπο.

Η κατανάλωση άφθονων υγρών και αφεψημάτων κατά τη διάρκεια της διαλειμματικής νηστείας συμβάλλει επιπλέον στην αποτοξίνωση και καθαρισμό του οργανισμού.

2. Είναι ανθυγιεινό εάν δεν φάω πρωινό;

Όχι. Η παράλειψη πρωινού γεύματος δεν είναι πρόβλημα. Το πρόβλημα δεν είναι εάν θα φάει κάποιος πρωινό ή όχι.

Το πρόβλημα είναι ότι όσοι συνήθως δεν τρώνε πρωινό έχουν πολύ κακές διατροφικές συνήθειες. Εάν τρώτε σωστά και υγιεινά καθ’ όλη την υπόλοιπη διάρκεια της ημέρας δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα.

3. Μπορώ να παίρνω συμπληρώματα κατά τη διάρκεια της νηστείας;

Ναι. Πρέπει ωστόσο να έχουμε στο νου μας πως κάποια συμπληρώματα όπως οι λιποδιαλυτές βιταμίνες απορροφώνται καλύτερα όταν καταναλώνονται με κάποιο γεύμα.

Πρέπει να σημειώσουμε πως συμπληρώματα που περιέχουν θερμίδες (πχ σκόνη πρωτεΐνης) ΔΕΝ πρέπει να λαμβάνονται κατά τη διάρκεια νηστείας. Ακόμη και ένα γραμμάριο λυσίνης θα δώσει σήμα στον οργανισμό για διακοπή της νηστείας.

Τα συμπληρώματα που μπορούμε να λαμβάνουμε κατά τη διάρκεια που νηστεύσουμε είναι βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία καθώς και εκχυλίσματα βοτάνων, καθώς αυτά δεν περιέχουν θερμίδες.

Κατά το χρονικό διάστημα της ημέρας που τρώμε, μπορούμε να καταναλώσουμε τα υπόλοιπα συμπληρώματα.

4. Μπορώ να πάω στο γυμναστήριο και να κάνω προπόνηση όταν βρίσκομαι σε νηστεία;

nhsteia04Ναι. Οι προπονήσεις στο διάστημα που κάνουμε νηστεία είναι μια χαρά.

Εάν συνδυαστούν με σωστά συμπληρώματα διατροφής μπορεί να έχουν μάλιστα και καλύτερα αποτελέσματα. Εάν ο στόχος σας είναι η απώλεια βάρους …

Εάν ο στόχος σας είναι το χτίσιμο μυϊκής μάζας καλό θα ήταν πριν την προπόνηση αλλά και μετά να πάρετε ένα αξιόπιστο συμπλήρωμα πρωτεΐνης όπως το SUPER VEGGIE PROTEINή το ULTRA WHEY PROTEIN της Healthia.

5. Μπορεί να χάσω μυϊκή μάζα όταν κάνω διαλειμματική νηστεία;

Όλα τα πρωτόκολλα και οι μέθοδοι απώλειας βάρους ενδέχεται να προκαλέσουν απώλεια μυϊκής μάζας μέχρι ένα βαθμό. Για αυτό τον λόγο είναι απαραίτητα η προπόνηση με βάρη ή με αντιστάσεις παράλληλα με επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης κατά τη διάρκεια νηστείας ή προγράμματος απώλειας βάρους.

Ενδιαφέρον έχει μια μελέτη που έδειξε πως η διαλειμματική νηστεία προκάλεσε λιγότερη απώλεια μυϊκής μάζας σε σχέση με άλλες δίαιτες που βασίζονται σε περιορισμό θερμίδων.

Υπάρχει ωστόσο πρωτόκολλο όπου χρησιμοποιείται η διαλειμματική νηστεία για αύξηση μυικού όγκου (άλιπη μυϊκή μάζα)

6. Υπάρχει περίπτωση η διαλειμματική νηστεία να μπλοκάρει το μεταβολισμό και τις καύσεις μου;

Όχι. Ίσα ίσα μελέτες έδειξαν πως οι νηστείες μικρής διάρκειας ενεργοποιούν και αυξάνουν το μεταβολισμό. Ωστόσο νηστείες άνω των 3 συνεχόμενων ημερών ενδέχεται να μειώσουν το μεταβολισμό και τις καύσεις.

Συνήθως το σώμα μας αποθηκεύει ενέργεια με τη μορφή γλυκογόνου στους μύες (40%) και στο συκώτι (60%). Τα αποθέματα αυτά κατά μέσο όρο μας καλύπτουν για 2-3 24ωρα, αναλόγως την ποσότητα φαγητού που έχουμε καταναλώσει.

Όταν τα αποθέματα αυτά τελειώσουν στον οργανισμό σημαίνει “συναγερμός”. Εάν συνεχίζουμε να μην τρώμε καθόλου ή να τρώμε ελάχιστα υπάρχει κίνδυνος να μπούμε σε “κατάσταση ασιτίας” όπου το σώμα μας καταβολίζει μυϊκό ιστό, πράγμα που οδηγεί σε δραστική πτώση του μεταβολισμού.

nhsteia057. Μπορεί ένα παιδάκι να κάνει νηστεία;

Η έννοια της νηστείας σε παιδάκια μικρής ηλικίας που βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη πιθανόν να είναι κακή ιδέα.

Καλό θα ήταν να αποφεύγεται εάν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος ή σύσταση γιατρών.

Διαλειμματική νηστεία. Ασφάλεια και παρενέργειες

Το αίσθημα της πείνας για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι ίσως η βασικότερη «παρενέργεια» της διαλειμματικής νηστείας. Ενδέχεται να αισθανθείτε αδυναμία, κόπωση καθώς και μειωμένη εγκεφαλική εγρήγορση.

Το αίσθημα ωστόσο είναι παροδικό καθώς ο οργανισμός γρήγορα προσαρμόζεται στις νέες διατροφικές συνθήκες.

Εάν αντιμετωπίζεται κάποιο πρόβλημα υγείας ή βρίσκεστε υπό ιατρική παρακολούθηση καλό θα ήταν να λάβετε τη γνώμη του θεράποντα γιατρού σας.

Η γνώμη του γιατρού σας ή κάποιου εξειδικευμένου σύμβουλου υγείας είναι σημαντική για τις nhsteia06παρακάτω περιπτώσεις:

  • Διαβήτης τύπου 2
  • Προβλήματα με τη ρύθμιση του σακχάρου
  • Εάν έχετε θέματα αρτηριακής πίεσης
  • Εάν λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή
  • Εάν είστε λιποβαρής
  • Εάν έχετε ιστορικό με διατροφικές διαταραχές.
  • Εάν είστε γυναίκα που προσπαθεί να συλλάβει
  • Εάν είστε γυναίκα με ιστορικό εμμηνόρροιας
  • Εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε

Έχοντας υπόψιν την παραπάνω λίστα πρέπει να επισημάνουμε πως η ιδέα της διαλειμματικής νηστείας είναι από τις πιο ασφαλής πρακτικές που κάποιος μπορεί να ακολουθήσει.

Δεν είναι καθόλου επικίνδυνο απλά να μη φάει κάποιος τίποτα για μερικές ώρες, εάν τα γεύματα που θα κάνει μετά είναι καλής ποιότητας τρόφιμα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Διαλειμματική νηστεία σε συνδυασμό με συμπληρώματα διατροφής για γρήγορο αδυνάτισμα

Πρέπει ωστόσο να έχουμε στο νου μας πως η επιτυχία αυτή σχετίζεται με το ότι στη διαλειμματική nhsteia01 04νηστεία ούτως η αλλιώς τρώμε λιγότερες θερμίδες.

Εάν όμως στο χρονικό διάστημα που τρώτε τα γεύματά σας καταναλώνετε τεράστιες ποσότητες φαγητού ή junk food πιθανόν να μην αδυνατίσετε καθόλου.

Η ποιότητα και η ποσότητα των γευμάτων και των τροφών είναι το Α και το Ω στην προσπάθεια απώλειας βάρους.

Εάν τρώτε καλής ποιότητας γεύματα και θέλετε γρήγορα αποτελέσματα σας προτείνουμε να γνωρίσετε το εξειδικευμένο πακέτο με συμπληρώματα διατροφής LOSE WEIGHT 5-10kg της Healthia.

Το σκεύασμα X-TREME LYPOLISIS περιέχει 10 δραστικά συστατικά όπως τα raspberry ketonets, τα μούρα acai και το μηλόξυδο που είναι γνωστά για τη “λιποδιαλυτική” τους δράση.

Το SUPERIOR GREEN COFFEE είναι το πιο ισχυρό σκεύασμα πράσινου καφέ που κυκλοφορεί σήμερα στην αγορά. Εκτός από την απώλεια λίπους ο πράσινο καφές δίνει ενέργεια και τονώνει το μεταβολισμό κατά τις ώρες που δε θα τρώτε.

Το σκεύασμα CAPS MAXIMUM περιέχει δραστικά συστατικά όπως η καψαϊκίνη που αυξάνουν τις καύσεις και ενεργοποιούν το μεταβολισμό μέσω της διαδικασίας της θερμογέννησης.

Εάν θέλετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πακέτο LOSE WEIGHT 5-10kg μπορείτε να κάνετε κλικ ΕΔΩ.

Σχετικά Προϊόντα

  • γρήγορο αδυνάτισμα

    Healthia X-treme Lypolisis 500mg, Συμπλήρωμα Διατροφής για Γρήγορο Αδυνάτισμα, 60 caps

    32.90 Σε απόθεμα
    Συμπλήρωμα διατροφής για ενίσχυση του μεταβολισμού και απώλεια βάρους. Μοναδικός συνδυασμός από 10 πανίσχυρους σύμμαχους που…
    Προσθήκη στο καλάθι
  • six pack

    Healthia my6pack 688mg, Συμπλήρωμα Διατροφής για το Six Pack, 90 caps

    42.90 Σε απόθεμα
    Στόχος σας η γράμμωση κοιλιακών και το  six pack σε ένα μήνα; Το my6pack περιλαμβάνει 17…
    Προσθήκη στο καλάθι
  • Πρωτεΐνη Αρακά

    Healthia Super Veggie Protein 500gr, Συμπλήρωμα Διατροφής με Πρωτεΐνη Αρακά και Υπερτροφές

    50.00 Σε απόθεμα
    Η SUPER VEGGIE PROTEIN της Healthia είναι ίσως η καλύτερη φυτική πρωτεΐνη αρακά σε σκόνη ποικιλίας…
    Προσθήκη στο καλάθι
  • whey protein vanilla 600gr

    Healthia Whey Protein 600gr, Συμπλήρωμα Διατροφής για Αύξηση Μϋικής Μάζας

    50.00 Σε απόθεμα
    Η Whey Protein της Healthia είναι κορυφαίας στην κατηγορία της πρωτεΐνη ορού γάλακτος (whey), η οποία…
    Επιλογή