paraleipsi_proinou

Παράλειψη πρωινού γεύματος, μεταβολισμός και αδυνάτισμα

Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρα. Ένας μεγάλος μύθος

“Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας”. Ένας μεγάλος μύθος με τον οποίο μεγαλώσαμε. Μαζί με το γνωστό ρητό «το πρωί φάε σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν άρχοντας και το βράδυ σαν ζητιάνος».

Το να τρώει κάποιος πρωινό θεωρείται υγιεινή συνήθεια και πολλοί το θεωρούν σημαντικότερο από τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας. Ακόμη και στις μέρες μας οι επίσημες διατροφικές οδηγίες συστήνουν να τρώμε οπωσδήποτε πρωινό.

Υπάρχει μια μεγάλη μερίδα πληθυσμού που υποστηρίζει πως το πρωινό βοηθάει να χάσουμε βάρος ενώ όσοι δεν τρώνε διατρέχουν κίνδυνο να γίνουν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Αν σκεφτούμε πως στην Αμερική που είναι η πατρίδα της παχυσαρκίας το 25% δεν τρώει πρωινό εξ αρχής θα θεωρήσουμε πως υπάρχει συσχετισμός μεταξύ των 2 γεγονότων.

Ωστόσο υπάρχουν νέες έρευνες με εξαιρετικά ποιοτικά κριτήρια και χαρακτηριστικά που εξετάζουν τον παραπάνω συσχετισμό.

Πάμε να ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στο κατά πόσο η παράληψη πρωινού μπορεί να μας κάνει υπέρβαρους ή και παχύσαρκους.

Όσοι τρώνε πρωινό καθημερινά έχουν πιο υγιεινές συνήθειες στις περισσότερες περιπτώσεις

proino 01Αυτό είναι μια μεγάλη πραγματικότητα. Όσοι τρώνε καθημερινά πρωινό, ως επί το πλείστον έχουν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Συνήθως δεν είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και έχουν μειωμένο ρίσκο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών.

Ωστόσο οι μελέτες παρατήρησης που υπάρχουν δεν μπορούν να αποδείξουν το συσχετισμό, δηλαδή ότι η έλλειψη πρωινού είναι η αιτία που προκαλεί την αύξηση βάρους ή τα προβλήματα υγείας.

Οι πιθανότητες είναι ότι όσοι έχουν ως συνήθειο να τρώνε πρωινό καθημερινά έχουν ως επί το πλείστον καλές διατροφικές συνήθειες και πιο υγιεινό lifestyle.

Για παράδειγμα όσοι τρώνε πρωινό τείνουν να ακολουθούν πιο υγιεινή διατροφή στο σύνολό της με μεγαλύτερη κατανάλωση φυτικών ινών αλλά και θρεπτικών συστατικών .

Στον αντίποδα άτομα που συνήθως δεν τρώνε πρωινό συνήθως καπνίζουν, πίνουν αρκετό αλκοόλ σε εβδομαδιαία βάση και κάνουν γυμναστική ελάχιστα.

Πιθανόν αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους που όσοι τρώνε πρωινό είναι πιο υγιείς κατά μέσο όρο. Πιθανόν να μην έχει να κάνει με το πρωινό αυτού καθ’ εαυτού.

Υπάρχουν άλλες ποιοτικές μελέτες με ελεγχόμενα δείγματα που δε βρήκαν καμία απολύτως σχέση με την παράλειψη πρωινό και προβλήματα υγείας.

Το πρωινό δεν αυξάνει το μεταβολισμό και τις καύσεις που κάνουμε

Μερικοί υποστηρίζουν πως το πρωινό «ενεργοποιεί» το μεταβολισμό και τις αυξάνει τις καύσεις.
Αναφέρονται στην θερμογέννηση των τροφών και την επεξεργασία / μεταβολισμό του ιδίου του γεύματος που μόλις καταναλώσαμε. Από μόνο της η διαδικασία δαπανά έξτρα ενέργεια.

Βρέθηκε ωστόσο πως αυτό που μετράει είναι ο συνολικός αριθμός των θερμίδων που καταναλώσαμε και όχι ο αριθμός των γευμάτων. Τα μικρά γεύματα είναι πιο εύπεπτα κάποιοι θα ισχυριστούν, σε σχέση με ένα μεγάλο γεύμα.proino 02

Αυτό είναι το ένα μέρος της εξίσωσης, Το πιο σημαντικό μέρος όμως είναι η ποιότητα του γεύματος.

Εάν ένα γεύμα 2000 θερμίδων είναι junk food, είτε το φάμε σε το φάμε το πρωί είτε το βράδυ, την ίδια ζημιά θα κάνει. Είτε το φάμε με τη μια είτε το φάμε σε 3 δόσεις την ίδια ζημιά θα προκαλέσει.

Ένα άλλο σκέλος της εξίσωσης είναι το πεπτικό μας σύστημα. Εάν έχουμε κάποια ευαισθησία, δυσανεξία, αλλεργία ή πεπτική διαταραχή, η μεγάλη ποσότητα ακόμη και ενός άκρως υγιεινού γεύματος θα μας μπουκώσει είτε το φάμε για πρωινό ή χειρότερα για βραδινό.

Έρευνες έδειξαν πως δεν υπάρχει διαφορά στις θερμίδες που καίει κάποιος ανά 24ωρο είτε τρώει πρωινό είτε δεν τρώει.

Σχετική έρευνα: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24847666

Η παράλειψη πρωινού δεν προκαλεί αύξηση βάρους

Όπως αναφέραμε και παραπάνω τα άτομα που συνήθως δεν τρώνε πρωινό έχουν περιττά κιλά και είναι υπέρβαροι.

Αυτό που μοιάζει παράδοξο εκ πρώτης όψεως είναι πως όσοι δεν τρώνε πρωινό φτάνουν σε κάποιο σημείο της ημέρας που πεινάνε υπερβολικά και τρώνε πολύ περισσότερο από όσο χρειάζεται. Έτσι μπορεί να καταναλώσουν σε ένα γεύμα 2000 θερμίδες μαζεμένες.

Τα πράγματα γίνονται λίγο χειρότερα εάν συνδυάσουμε ένα τέτοιο γεύμα με αλκοόλ και ένα γλυκό στο τέλος.

proino 03Εάν τρώγαμε ένα μεγάλο πρωινό με 400 θερμίδες και ένα μεσημεριανό με 700, χωρίς πρωινό και με την πείνα στα ύψη εύκολα μπορούμε να φάμε ένα γεύμα 1200 θερμίδων, να πιούμε 3 ποτήρια κρασί με 200 θερμίδες και να φάμε ένα γλυκό με άλλες 500 θερμίδες για τελείωμα.

Ωστόσο εάν ελέγχουμε τη διατροφή μας και έχουμε ενσυναίσθηση του τι κάνουμε και γιατί το κάνουμε, εάν παραλείψουμε το πρωινό γλιτώνουμε κατά μέσο όρο 400 θερμίδες (!!!) και είναι μια μέθοδος για να χάσουμε εύκολα βάρος, εάν προσέχουμε την ποιότητα και την ποσότητα από τα υπόλοιπα γεύματα που θα κάνουμε.

Το όλο θέμα ακούγεται λογικό καθώς παραλείπουμε ένα ολόκληρο γεύμα από τη διατροφή μας κάθε μέρα.

Ενδιαφέρον έχουν τα αποτελέσματα μιας ποιοτικής έρευνας σε ελεγχόμενο δείγμα που διήρκεσε 4 μήνες σε 309 υπέρβαρους αλλά και παχύσαρκους άνδρες και γυναίκες, στους οποίους προτάθηκε να τρώνε ή να παραλείψουν το πρωινό τους.

Με το πέρας των 4 μηνών δεν υπήρχε καμία διαφορά στο βάρος των 2 γκρουπ. Είτε τρώγανε πρωινό είτε όχι δεν επηρέασε το βάρος τους. Με απλά λόγια η μελέτη έδειξε πως το πρωινό δεν επηρεάζει το βάρος του ανθρώπου, ακόμη και αυτών που ανήκουν σε ειδική ομάδα πληθυσμού όπως αυτή των παχύσαρκων .

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23340006/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23672851/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26101624/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15883552
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24898236
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24825781

Η παράλειψη πρωινού ενδέχεται να έχει οφέλη για την υγεία

Η παράλειψη πρωινού είναι μια συχνή πρακτική για όσους κάνουν διαλειμματική νηστεία (intermittent fasting), μια μέθοδος ιδιαίτερα διαδεδομένη στις μέρες μας.

proino 04Η πιο συχνή μέθοδος είναι το πρωτόκολλο 16/8 που περιλαμβάνει 16 συνεχόμενες ώρες χωρίς να τρώμε τίποτα και ένα 8ωρο μέσα στο οποίο θα φάμε όλα τα γεύματα της ημέρας.

Το συγκεκριμένο χρονικό παράθυρο των 8 ωρών οι περισσότεροι επιλέγουν να είναι από νωρίς το μεσημέρι (~13:00) εώς νωρίς το βράδυ (~21:00)

Η μέθοδος της διαλειμματικής νηστείας έχει αποδειχτεί πως μειώνει αποτελεσματικά στο σύνολο τις θερμίδες που καταναλώνουμε, συμβάλλει στην προσπάθεια απώλειας βάρους και βελτιώνει τη λειτουργία του μεταβολισμού.

Ωστόσο η μέθοδος της διαλειμματικής νηστείας δεν είναι για όλους καθώς δεν ταιριάζει στο προφίλ και στο lifestyle όλων των ανθρώπων.

Κάποιοι ακολουθούν τη μέθοδο με πολύ καλά αποτελέσματα. Άλλοι πάλι αισθάνονται κάποιες παρενέργειες όπως αδυναμία, κακοδιαθεσία, έλλειψη συγκέντρωσης, ελαφρύ πονοκέφαλο, χαμηλά επίπεδα ενέργειας εώς και τάσεις λιποθυμίας.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25540982
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17075583/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24993615
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21410865
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23582559
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15699226
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24101899/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24004890

Το πρωινό είναι προαιρετικό, όχι απαραίτητο

Τα αποτελέσματα των ερευνών δείχνουν πως δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο με το πρωινό σαν γεύμα αυτού καθ΄ εαυτού. Δεν έχει σημασία εάν θα φάμε ή θα παραλείψουμε το πρωινό κάποια μέρα. Πιο σημαντικό είναι αυτά που θα φάμε στα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας να είναι υγιεινά και ποιοτικά.

proino 05Το πρωινό δεν ενεργοποιεί το μεταβολισμό μας, ούτε αυξάνει τις καύσεις που κάνουμε. Επίσης η παράλειψη πρωινού δε σημαίνει ότι αυτομάτως θα μας κάνει να φάμε περισσότερο όλη την υπόλοιπη μέρα ούτε θα μας παχύνει με κάποιο τρόπο.

Όλα τα παραπάνω είναι απλά ένας μύθος. Τα αποτελέσματα των ερευνών απλά το επιβεβαιώνουν.

Εάν πεινάτε μόλις σηκώνεστε το πρωί σας προτείνουμε να φάτε κανονικά το πρωινό σας, επιλέγοντας κάτι υγιεινό με πολλά θρεπτικά συστατικά. Εάν πάλι δεν πεινάτε απλώς μη φάτε κάτι με το ζόρι.

Παράλειψη πρωινού με στόχο το αδυνάτισμα και την απώλεια λίπους

Αυτό το οποίο μετράει στο τέλος της ημέρας είναι οι συνολικές θερμίδες που καταναλώσαμε και οι συνολικές θερμίδες που «κάψαμε». Αυτό είναι γνωστό και ως «ενεργειακό ισοζύγιο».

1 κιλό λίπους = 7700 θερμίδες

Εάν θέλετε να χάσετε 1 κιλό λίπους πρέπει κάθε μέρα να τρώτε λιγότερες θερμίδες από αυτές που «καίτε». Όπως αναφέραμε και παραπάνω ένα μεγάλο πρωινό μπορεί να έχει εώς και 400 θερμίδες.

Εάν δεν τρώμε πρωινό για 30 μέρες και δεν τρώμε παραπάνω ποσότητα στα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας θα έχουμε παραλείψει περίπου 12,000 θερμίδες και η ζυγαριά θα δείχνει περίπου 1,5 κιλό λιγότερο.

Ένα έξυπνος τρόπος για να μην πεινάτε κατά τη διάρκεια του πρωινού μέχρι να φάτε το μεσημεριανό σας είναι να καταναλώσετε κάτι πρωτεϊνούχο όπως το SUPER VEGGIE PROTEIN και το SUPER CANNABIS PROTEIN της Healthia,

Και τα 2 σκευάσματα εκτός από εξαιρετικής ποιότητας πρωτεΐνη που θα σας κόψει την πείνα, περιέχουν και βότανα και υπερτροφές που θα σας δώσουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για ένα δυνατό ξεκίνημα στην ημέρα σας.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα συστατικά τους και τη δράση τους στο κάτω μέρος του άρθρο.

Θέλετε παράλληλα να αυξήσετε τις καύσεις σας; Σας προτείνουμε να γνωρίσετε το συμπλήρωμα διατροφής X-TREME LYPOLISIS που περιέχει 10 δραστικά συστατικά και είναι 100% φυτικό. Δείτε το με ένα κλικ ΕΔΩ.

Άλλες πηγές:

  1. healthline.com/nutrition/is-skipping-breakfast-bad
  2. netdoctor.co.uk/healthy-eating/a25467205/skipping-breakfast/
  3. www.rd.com/health/wellness/skipping-breakfast/
  4. http://www.bbc.com/future/story/20181126-is-breakfast-good-for-your-health

Σχετικά Προϊόντα

  • γρήγορο αδυνάτισμα

    Healthia X-treme Lypolisis 500mg, Συμπλήρωμα Διατροφής για Γρήγορο Αδυνάτισμα, 60 caps

    32.90 Σε απόθεμα
    Συμπλήρωμα διατροφής για ενίσχυση του μεταβολισμού και απώλεια βάρους. Μοναδικός συνδυασμός από 10 πανίσχυρους σύμμαχους που…
    Προσθήκη στο καλάθι
  • Πρωτεΐνη Κάνναβης

    Healthia Super Cannabis Protein 500gr, Συμπλήρωμα Διατροφής με Πρωτεΐνη Κάνναβης και 15 Υπερτροφές

    50.00 Σε απόθεμα
    Συμπλήρωμα διατροφής από φυτική πρωτεΐνη κάνναβης σε σκόνη ΜΑΖΙ ΜΕ 15 υπερτροφές. Η Super Cannabis protein…
    Προσθήκη στο καλάθι
  • Πρωτεΐνη Αρακά

    Healthia Super Veggie Protein 500gr, Συμπλήρωμα Διατροφής με Πρωτεΐνη Αρακά και Υπερτροφές

    50.00 Σε απόθεμα
    Η SUPER VEGGIE PROTEIN της Healthia είναι ίσως η καλύτερη φυτική πρωτεΐνη αρακά σε σκόνη ποικιλίας…
    Προσθήκη στο καλάθι