Τροφές που λιπαίνουν τις αρθρώσεις

Τροφές που λιπαίνουν τις αρθρώσεις


Μείωση των συμπτωμάτων αρθρίτιδας με σωστή διατροφή

Εάν έχετε αρθρίτιδα σίγουρα γνωρίζετε πόσο επώδυνη και δύσκολη είναι η καθημερινότητα και πόσο ενοχλητικά είναι τα συμπτώματα.

Η αρθρίτιδα είναι μια ασθένεια η οποία περιλαμβάνει πόνο, πρήξιμο και δυσκαμψία στις αρθρώσεις. Επηρεάζει όλες τις ηλικίες, φύλλα και εθνότητες, αστικές τάξεις και υπόβαθρα.

Υπάρχουν πολλές μορφές αρθρίτιδας. Η οστεοαρθρίτιδα είναι ένας τύπος ο οποίος προκαλείται από μεγάλη ή κακή χρήση των αρθρώσεων. Ένας άλλος τύπος είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα η οποία είναι αυτοάνοση. Σε αυτή την περίπτωση το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στις αρθρώσεις. (1, 2)

Η διατροφή όπως και ο τρόπος ζωής παίζουν καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη της αρθρίτιδας και σε αρκετές περιπτώσεις μπορούν να μετριάσουν κατά πολύ τα συμπτώματα.

Δεν υπάρχουν τροφές που «λιπαίνουν τις αρθρώσεις». Ωστόσο υπάρχουν μια σειρά από τροφές που μειώνουν τις φλεγμονές, έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και αποτελούν «δομικά υλικά» για την επισκευή των φθορών.

Σε μια μελέτη βρέθηκε πως το 24% από όσους είχαν ρευματοειδή αρθρίτιδα παρατήρησαν ανακούφιση των πολύ έντονων συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη νόσο (3). Πάμε να ρίξουμε μια ματιά σε τροφές που αποδεδειγμένα έχουν ευεργετική δράση.

Τα λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες, το σκουμπρί, ο κολιός και ο σολομός περιέχουν μεγάλη ποσότητα από ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι γνωστά για την ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση τους.
Σε μια μικρή μελέτη με 33 συμμετέχοντες, δόθηκαν είτε λιπαρά ψάρια, είναι άπαχα φιλέτα ψαριού είναι άπαχο κρέας. Μετά από 8 εβδομάδες η ομάδα που κατανάλωσε λιπαρά ψάρια είχε μειωμένους δείκτες φλεγμονής (4).

Σε μια συγκριτική ανάλυση 17 ερευνών βρέθηκε πως η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής με ωμέγα 3 μείωσε την ένταση του πόνου στις αρθρώσεις, την πρωινή δυσκαμψία, τον αριθμό των αρθρώσεων καθώς επίσης μείωσε και την ανάγκη λήψης παυσίπονων σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα (5).

Ομοίως σε μια εργαστηριακή μελέτη τα ωμέγα 3 μείωσαν αρκετούς δείκτες φλεγμονής οι οποίοι σχετίζονται με την οστεοαρθρίτιδα, ως μέρος διατροφής (6).

Τα ψάρια είναι επίσης κατά κανόνα καλή πηγή βιταμίνης D και η τακτική κατανάλωσή τους αποτρέπει τυχόν έλλειψη. Πολλαπλές μελέτες έδειξαν πως η ρευματοειδής αρθρίτιδα ενδέχεται να σχετίζεται με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D και συνδέεται με την ένταση των συμπτωμάτων (7, 8).

Το American Heart Association συστήνει την κατανάλωση τουλάχιστον 2 μερίδων λιπαρά ψάρια και θαλασσινά για να έχει κάποιος τα ευεργετικά οφέλη και την αντιφλεγμονώδη δράση των ωμέγα 3 λιπαρών (9).

Το σκόρδο

Το σκόρδο είναι ίσως από τις πιο γνωστές υπερτροφές με αποδεδειγμένα πολλαπλά διατροφικά οφέλη για την υγεία.

Σε εργαστηριακές μελέτες τα φυτοχημικά στοιχεία του σκόρδου αποδείχτηκε πως έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Περιέχει επίσης συστατικά που μειώνουν το ρίσκο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων καθώς και γεροντικής άνοιας (10, 11).

Το σκόρδο είναι επίσης γνωστό για την ισχυρή αντιφλεγμονώδη του δράση, πράγμα που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της έντασης των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την αρθρίτιδα.
Έρευνα επίσης δείχνει πως το σκόρδο βελτιώνει τη λειτουργία συγκεκριμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυσή και στη θωράκισή του (12).

Σε μια μελέτη, ερευνητές ανέλυσαν τη διατροφή από 1,082 δίδυμα άτομα. Βρέθηκε πως όσοι έτρωγαν περισσότερο σκόρδο είχαν μειωμένο ρίσκο εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας ισχύου, πράγμα που αποδίδεται στις αντιφλεγμονώδης ιδιότητές του (13).

Σε μια άλλη μελέτη βρέθηκε πως ένα συγκεκριμένο φυτοχημικό συστατικό που βρίσκεται στο σκόρδο θα μπορούσε να μειώσει κάποιους από του δείκτες φλεγμονής που σχετίζονται με την αρθρίτιδα (14).

Το τζίντζερ

Το τζίντζερ εκτός από συστατικό στην κουζίνα, έχει μια σειρά από ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία, όπως η μείωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την αρθρίτιδα.

Μια μελέτη του 2001 εξέτασε τη δράση του εκχυλίσματος από τζίντζερ σε 261 ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα γονάτου. Μετά από 6 εβδομάδες το 63% των συμμετεχόντων παρατήρησε βελτίωση και ταυτόχρονη υποχώρηση του πόνου στο γόνατο (15).

Σε μια άλλη εργαστηριακή μελέτη βρέθηκε πως τα συστατικά που βρίσκονται στο τζίντζερ αναστέλλουν την παραγωγή ουσιών που πυροδοτούν τη φλεγμονή στο σώμα (16).

Μια άλλη μελέτη βρήκε πως η χορήγηση εκχυλίσματος τζίντζερ σε ποντίκια μείωσε τα επίπεδα συγκεκριμένων δεικτών της φλεγμονής που σχετίζεται με την αρθρίτιδα (17).

Το μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι ιδιαιτέρως γνωστό για την υψηλή θρεπτική του αξία. Μια από τις πολλές δράσεις που έχει σχετίζεται με τη μείωση της φλεγμονής.

Μια μελέτη που εξέταση τη διατροφή από 1005 γυναίκες βρήκε πως η κατανάλωση σταυρανθή λαχανικών όπως το μπρόκολο σχετίζεται με χαμηλά επίπεδα φλεγμονής στο σώμα (18).

Το μπρόκολο επίσης περιέχει μια σειρά από φυτοχημικά στοιχεία που πιθανόν συμβάλλουν στη μείωση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας.

Για παράδειγμα η σουλφοραφάνη που βρίσκεται στο μπρόκολο βρέθηκε σε εργαστηριακές μελέτες πως αναστέλλει τη δημιουργία ενός κυτταρικού τύπου που εμπλέκεται στην εξέλιξη της ρευματοειδής αρθρίτιδας (19).

Μια μελέτη σε ζώα εργαστηρίου βρήκε πως η σουλφοραφάνη θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή συγκεκριμένων δεικτών φλεγμονής που συμβάλλουν στην εξέλιξη της ρευματοειδής αρθρίτιδας (20).

Ωστόσο περισσότερες μελέτες χρειάζεται να διεξαχθούν σε ανθρώπους για να διαπιστωθούν ακριβέστερα αποτελέσματα σχετικά με την δράση του μπρόκολου στην αρθρίτιδα.

Τα καρύδια

Τα καρύδια είναι φορτωμένα με πολυάριθμα θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής που σχετίζεται με προβλήματα και βλάβες των αρθρώσεων.
Μια συγκριτική ανάλυση 13 μελετών έδειξε πως η κατανάλωση καρυδιών σχετίζεται με τη μείωση των δεικτών της φλεγμονής (21).

Τα καρύδια είναι ιδιαίτερα καλή πηγή ωμέγα 3 ωφέλιμων λιπαρών οξέων, τα οποία αποδεδειγμένα μειώνουν τα συμπτώματα που σχετίζονται με την αρθρίτιδα (5). Σε μια μελέτη, 90 ασθενής με ρευματοειδή αρθρίτιδα έλαβαν είτε συμπλήρωμα διατροφής με ωμέγα 3 είτε ελαιόλαδο.

Σε σχέση με το γκρούπ που έλαβε ελαιόλαδο, όσοι κατανάλωσαν ωμέγα 3 παρατήρησαν χαμηλότερα επίπεδα πόνου και μπόρεσαν να μειώσουν τη δοσολογία της φαρμακευτικής αγωγής που τους δόθηκε (22).

Πρέπει να επισημάνουμε πως η περισσότερη έρευνα που υπάρχει εστιάζει στα ωμέγα 3 στο σύνολό τους σχετικά με την αρθρίτιδα και όχι συγκεκριμένα στα καρύδια που απλώς είναι πλούσια πηγή.

Τα μούρα

Είναι φορτωμένα με πολυάριθμα θρεπτικά συστατικά. Βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυτοχημικά βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες, σε κάθε χούφτα. Πολλά από αυτά τα συστατικά έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και δρούνε ως φυσικά αντιφλεγμονώδη.

Σε μια μελέτη που συμμετείχαν 38,176 γυναίκες, όσες έτρωγαν τουλάχιστον 2 μερίδες φράουλες την εβδομάδα είχαν 14% μικρότερες πιθανότητες να έχουν αυξημένους δείκτες φλεγμονής στο αίμα (23).

Επιπλέον, τα μουροειδή είναι πλούσια σε κερσετίνη και ρουτίνη, 2 φυτοχημικά στοιχεία με ιδιαίτερα ευεργετική δράση για την υγεία.

Με μια μελέτη δοκιμαστικού σωλήνα η κερσετίνη βρέθηκε πως αναστέλλει την εξέλιξη της φλεγμονής που σχετίζεται με την αρθρίτιδα (24).

Σε μια άλλη μελέτη όπου χορηγήθηκε συμπλήρωμα κερσετίνης και ρουτίνης σε εργαστηριακά ποντίκια παρατηρήθηκε μείωση στη φλεγμονή που σχετίζεται με την αρθρίτιδα (25).

Η οικογένεια των μούρων είναι μεγάλη και σχεδόν όλα τα είδη είναι φορτωμένα με περίπου τα ίδια δραστικά συστατικά. Στην οικογένεια ανήκουν οι φράουλες, τα βατόμουρα, τα μύρτιλλα, τα κράνα.

Έχουν ως επί το πλείστον γλυκιά γεύση και αρέσουν σε όλους. Δεν έχετε παρά να τα εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή.

Το σπανάκι

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι είναι φορτωμένα με θρεπτικά συστατικά, πολλά εκ των οποίων μειώνουν τη φλεγμονή που σχετίζεται με την αρθρίτιδα.

Αρκετές μελέτες έδειξαν πως η μεγάλη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σχετίζεται με χαμηλότερους δείκτες φλεγμονής.

Το σπανάκι συγκεκριμένα περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά καθώς και φυτοχημικά που καταπολεμούν τη φλεγμονή καθώς και ασθένειες (28).

Το σπανάκι περιέχει ένα αντιοξειδωτικό που λέγεται καμφερόληl. Βρέθηκε πως η καμφερόλη μειώνει την επίδραση της φλεγμονής που σχετίζεται με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα (29).

Με μια μελέτη δοκιμαστικού σωλήνα το 2017 χορηγήθηκε σε κύτταρα των αρθρώσεων καμφερόλη. Παρατηρήθηκε μείωση της φλεγμονής και παράλληλη αναστολή της εξέλιξης της οστεοαρθρίτιδας (30). Ωστόσο περισσότερη έρευνα χρειάζεται να διεξαχθεί σε ανθρώπους με αρθρίτιδα για να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα.

Τα σταφύλια

Τα σταφύλια δεν είναι μόνο νόστιμα. Είναι φορτωμένα με αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά.

Σε μια μελέτη που συμμετείχαν 24 άνδρες δόθηκε είτε σκόνη σταφυλιού ισοδύναμο με 252 γραμμάρια φρέσκου φρούτου, είτε placebo, καθημερινά για 3 εβδομάδες. Στο γκρουπ που δόθηκε σκόνη σταφυλιού παρατηρήθηκε ουσιαστική μείωση των δεικτών φλεγμονής στο αίμα (31).

Επιπλέον τα σταφύλια περιέχουν πολλά συστατικά με ευεργετική δράση σε σχέση με την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας. Όπως για παράδειγμα η ρεσβερατρόλη η οποία βρίσκεται στη φλούδα του σταφυλιού.

Σε μια μελέτη δοκιμαστικού σωλήνα η ρεσβερατρόλη ενδέχεται να αποτρέπει την σκλήρυνση και διόγκωση των αρθρώσεων που σχετίζεται με την ρευματοειδή αρθρίτιδα καθώς αναστέλλει τη δημιουργία συγκεκριμένων κυττάρων ΡΑ (32).

Τα σταφύλια περιέχουν επιπλέον φυτοχημικό στοιχεία που ονομάζεται προανθοκυανιδίνες και είναι πολλά υποσχόμενο σχετικά με την επίδρασή του στην αρθρίτιδα. Σε μια μελέτη δοκιμαστικού σωλήνα το εκχύλισμα από κουκούτσι σταφυλιού που περιείχε προανθοκυανιδίνη μείωσε τη φλεγμονή που σχετίζεται με τη νόσο (33).

Πρέπει να σημειώσουμε πως στις μελέτες δοκιμαστικού σωλήνα χρησιμοποιούνται εκχυλίσματα όπου υπάρχει πολύ μεγαλύτερη συμπύκνωση συστατικών σε σχέση με μια τυπική μερίδα φρέσκων φρούτων.

Το ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι ιδιαίτερα γνωστό για την ευεργετική του δράση και αποτελεί ένα από τα θεμέλια της μεσογειακής διατροφής. Από πλευράς διατροφικής αξίας είναι ιδιαίτερα γνωστό για την αντιφλεγμονώδη δράση που έχει και το αντίστοιχο όφελος στην καταστολή των συμπτωμάτων αρθρίτιδας.

Σε μια μελέτη δόθηκε ελαιόλαδο σε ποντίκια για 6 εβδομάδες. Η χορήγηση συνέβαλε στην αναστολή εξέλιξης της αρθρίτιδας, στη μείωση του πρηξίματος στις αρθρώσεις στην επιβράδυνση του εκφυλισμού των αρθρώσεων και στη μείωση της φλεγμονής. (34).

Σε μια άλλη μελέτη με 49 πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα χορηγήθηκε είτε ιχθυέλαιο είτε ελαιόλαδο σε κάψουλες καθημερινά για 24 εβδομάδες.

Στο τέλος της μελέτης τα επίπεδα από έναν συγκεκριμένο δείκτη φλεγμονής μειώθηκε και στα 2 γκρουπ, και συγκεκριμένα 38.5% σε όσους έλαβαν ελαιόλαδο και 40–55% σε όσους έλαβαν ιχθυέλαιο (35).

Σε μια άλλη μελέτη αναλύθηκε η διατροφή από 333 συμμετέχοντες με, αλλά και χωρίς ρευματοειδή αρθρίτιδα. Η κατανάλωση ελαιόλαδου σχετίστηκε με μειωμένο ρίσκο εκδήλωσης και εξέλιξης της ασθένειας (36).

Περισσότερη έρευνα χρειάζεται επάνω στο θέμα. Ωστόσο η ευεργετική δράση του ελαιόλαδου και σίγουρα είναι καλή ιδέα να το εντάξετε στη διατροφή σας.

Χυμός από κεράσια

Ο συγκεκριμένος χυμός περιλαμβάνει μια σειρά από συστατικά με ευεργετική δράση τόσο για την υγεία όσο και συγκεκριμένα για τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.

Σε μια μελέτη με 58 συμμετέχοντες δόθηκε είτε 237 ml χυμός από κεράσια ή placebo καθημερινά για 6 εβδομάδες. Σε σύγκριση με το γκρουπ που έλαβε placebo, ο χυμός κερασιού φαίνεται πως μειώνει σημαντικά τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας καθώς και τη φλεγμονή (37).

Σε μια άλλη μελέτη η κατανάλωση από χυμό κερασιού για 3 εβδομάδες μείωσε τα επίπεδα των δεικτών φλεγμονής σε 20 γυναίκες με οστεοαρθρίτιδα.

Προσοχή στους συσκευασμένους χυμούς κερασιού που κυκλοφορούν στο εμπόριο καθώς οι περισσότεροι περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη ή σιρόπια γλυκόζη που έχουν αρνητική επίδραση στη φλεγμονή. Ψάξτε για χυμούς κερασιού χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

Άλλες πηγές άρθρου:

  1. healthline.com
  2. arthritis.org/living-with-arthritis/arthritis-diet
  3. webmd.com/rheumatoid-arthritis/ra-foods

Εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής με ευεργετική δράση στην αρθρίτιδα

Η ομάδα της Healthia προτείνει μια σειρά από φυσικά συμπληρώματα διατροφής που ενδέχεται να έχουν ευεργετική δράση, παράλληλα με σωστές διατροφικές συνήθειες, την φαρμακευτική αγωγή που έχει χορηγηθεί και μετά από την έγκριση του θεράποντα ιατρού που έχει την πλήρη κλινική εικόνα του πάσχοντος.

HERBAL C. Η βιταμίνη C, επίσης, παίζει καταλυτικό ρόλο στην διαχείριση της αρθρίτιδας, Η έλλειψή της μπορεί να κάνει τα συμπτώματά της πολύ χειρότερα. Η συνθετική βιταμίνη C ωστόσο σε αναβράζοντα δισκία έχει πολύ χαμηλή απορροφητικότητα (κοντά στο 10%) και μειωμένη δράση.

Η Herbal C Healthia είναι 100% φυσική βιταμίνη C από 5 πλούσιες πηγές όπως τα κεράσια acerola, τα φραγκοστάφυλα, το άγριο τριαντάφυλλο, ο μαϊντανός και άγρια μαύρα μούρα.

Εκτός από φυσική βιταμίνη C περιέχει αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, βιοφλαβονοειδή, πεκτίνες, ωφέλιμα λιπαρά, λυκοπένιο, καρετονοειδή, φυτικές στερόλες, κατεχίνες, πολυφαινόλες και πολλά άλλα φυτοχημικά στοιχεία που έχουν εξαιρετικά ευεργετική δράση για την οστεοαρθρίτιδα.



HEALTHY JOINT. To Healthy Joint είναι η πιο ολοκληρωμένη φόρμουλα υποστήριξης των αρθρώσεων που κυκλοφορεί στην αγορά. Περιέχει 15 δραστικά συστατικά όπως η γλυκοζαμίνη, το MSM, τζίντερ, κουρκουμίνη, εκχύλισμα τσουκνίδας, σκόνη κερασιών, βρωμελαΐνη και παπαΐνη. Είναι ιδανικό συμπλήρωμα για:

  • καλή υγεία των αρθρώσεων, με άνεση στις κινήσεις
  • υποστήριξη του συνδετικού ιστού
  • χρόνιες φλεγμονές
  • πόνο, δύσκαμπτες και σκληρές αρθρώσεις
  • αποτοξίνωση και απομάκρυνση άχρηστων στοιχείων (νεκρών κυττάρων) από τις αρθρώσεις
  • αντιοξειδωτικά
  • υγιή επίπεδα ουρικού οξέως
  • τενοντίτιδα
  • ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • δισκοκοίλες
  • μυοσκελετικούς τραυματισμούς όπως:ρήξη χιαστών, κάκωση μηνίσκου διάστρεμμα.πόνος στις αρθρώσεις και τις κλειδώσεις    

Αποποίηση ευθύνης: Οι πληροφορίες που περιέχονται στο παρόν άρθρο έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν γνωμάτευση του γιατρού σας ή την επίσκεψη σε εξειδικευμένο σύμβουλο υγείας. Εάν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια εξειδικευμένη διατροφή και αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό σας πρώτα.


Posted on 2019-08-07 HEALTHY LIFESTYLE, FOOD THERAPY 845

Blog categories

Blog search

Κωδικός QR

Είδατε πρόσφατα

Χωρίς προϊόντα