Ευερέθιστο έντερο. Τι είναι;

Ευερέθιστο έντερο. Τι είναι;


Ευερέθιστο έντερο (IBS). Τί ακριβώς είναι;

Η σπαστική κολίτιδα ή αλλιώς Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) είναι μια κατάσταση που λίγο πολύ όλοι έχουμε ακούσει. Όσοι αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα με το πεπτικό τους σύστημα σίγουρα θα έχουν αναρωτηθεί μήπως έχουν.

Σχεδόν 1 τους 5 στην Ελλάδα σε κάποιο στάδιο της ζωής τους ενδεχομένως να εμφανίσει σπαστική κολίτιδα (ΣΕΕ). Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μπορεί να επηρεάσει τους πάντες, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλλου ή τάξης.

Ωστόσο εμφανίζεται συχνά σε έφηβους ή άτομα νεαρής ηλικίας και με μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες από ότι στους άντρες.

Στο παρελθόν η σπαστική κολίτιδα αντιμετωπιζόταν με κάποιο σκεπτικισμό από τους ιατρικούς κύκλους.

Στις μέρες μας αναγνωρίζεται επισήμως ως μια διαταραχή του πεπτικού συστήματος που σχετίζεται με τη διατροφή, το στρες και το άγχος, τα εντερικά παράσιτα και την κατάσταση της χλωρίδας, αλλεργίες και δυσανεξίες, τοξίνες και συντηρητικά καθώς και αστική μόλυνση.

Πλέον υπάρχει καλύτερη κατανόηση από τα αίτια που προκαλούν το ΣΕΕ σε σχέση με το παρελθόν. Χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότερα περιστατικά διαγνώσκονται από γαστρεντερολόγους.

Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου;

Ένας από τους λόγους που υπάρχει έλλειψη κατανόησης γύρω από την κατάσταση είναι ότι καλύπτει συνήθως ένα μεγάλο εύρος από συμπτώματα.

Από μόνη της η σπαστική κολίτιδα δε θεωρείται ασθένεια ή πάθηση. Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου αποτελεί μια «κατάσταση» με πολλαπλά συμπτώματα συνδυαστικά.

Μερικά από τα πιο συχνά συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου είναι:

 • εναλλαγές από περιόδους που έχουμε διάρροια και περιόδους που έχουμε δυσκοιλιότητα
 • έντονο ανάγκη για άμεση επίσκεψη στην τουαλέτα
 • πόνος στο στομάχι μετά το φαγητό
 • φούσκωμα
 • παρατεταμένα αέρια εντέρου
 • δυσπεψία

Εάν δεν υπάρξουν αλλαγές τόσο στη διατροφή όσο και στις καθημερινές συνήθειες η σπαστική κολίτιδα τείνει να γίνει μια χρόνια διαταραχή του γαστρεντερικού συστήματος με αφύσικη ευαισθησία στις τροφές.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου συχνά το ακούμε και ως σπαστική κολίτιδα ή αλλιώς «νεύρωση στομάχου».

Ωστόσο είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου με τις φλεγμονώδης καταστάσεις του εντέρου όπως η Νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα.

Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου είναι δυσλειτουργία του πεπτικού συστήματος όπου οι κενώσεις δεν γίνονται σωστά και ολοκληρωμένες. Ωστόσο δεν υπάρχουν δομικά προβλήματα στο πεπτικό σύστημα.

Στις νόσους του εντέρου ο πεπτικός σωλήνας έχει φλεγμονή και πολλές φορές υπάρχουν έλκη.

Τι προκαλεί το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου;

Υπάρχουν μια σειρά από παράγοντες που προκαλούν ένα ή και περισσότερα συμπτώματα που σχετίζονται με αυτό που ονομάζουμε ΣΕΕ ή σπαστική κολίτιδα.

Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν οτιδήποτε από τροφικές αλλεργίες ή δυσανεξία, κακής ποιότητας διατροφή (junk food), φλεγμονή στο έντερο, δυσβίωση (ανισορροπία στη χλωρίδα του εντέρου με πολλά παράσιτα και παθογόνα βακτήρια)

Καθημερινό στρες, αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών, εντερική μόλυνση από βακτήρια, μύκητες όπως ο καντίντα και άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς, τοξίνωση του οργανισμού. 

Ωστόσο για να καταλάβουμε τους λόγους που μπορεί να εμφανιστεί σπαστική κολίτιδα πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε πως λειτουργεί το πεπτικό μας σύστημα στο σύνολό του.

Το πεπτικό μας σύστημα (πεπτικός σωλήνας) ξεκινάει από το στόμα και καταλήγει στον πρωκτό. Είναι υπεύθυνο για όλη τη διαδικασία της πέψης και χώνεψης των τροφών που τρώμε.

Όταν χωνεύουμε μια τροφή σωστά τη διασπάμε σε μακροθρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη) και μικροθρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά).

Το λεπτό έντερο είναι υπεύθυνο για την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τις τροφές που καταναλώνουμε.

Το παχύ έντερο απορροφά τα υγρά από τα υπολείμματα των τροφών και σιγά σιγά σχηματίζονται τα κόπρανα, τα οποία και αποβάλλονται από τον πρωκτό με την τακτική μας επίσκεψη στην τουαλέτα.

Όταν ο γαστρεντερικός σωλήνας λειτουργεί σωστά, οι χωνευμένες τροφές μετακινούνται μέσα στα έντερα γρήγορα και αποτελεσματικά με μια διαδικασία συστολής που ονομάζεται περισταλτισμός ή περισταλτική κίνηση.

Όταν έχουμε Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου εικάζεται πως τα έντερα είτε συστέλλονται πάρα πολύ έντονα είτε πολύ λιγότερο από το φυσιολογικό πράγμα που κάνει τις χωνευμένες τροφές να κινούνται ή πολύ γρήγορα ή πολύ αργά μέσα στον εντερικό σωλήνα.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο διαλειμματικά κάποιες φορές έχουμε διάρροια ενώ κάποιες άλλες φορές δυσκοιλιότητα.  

Κατά τη σπαστική κολίτιδα, ένα από τα συμπτώματα που βιώνουμε είναι ο πόνος στο στομάχι και σχετίζεται με τον τρόπο που κινούνται οι τροφές μέσα στα έντερα.

Η δυσφορία ξεκινάει όταν η συχνότητα ή η συνοχή των κινήσεων του εντέρου αλλάζει. Κατά την επίσκεψη στην τουαλέτα (κένωση) η δυσφορία υποχωρεί. Το φούσκωμα επίσης είναι ένας παράγοντας που προκαλεί δυσφορία.

Η φυσική αντιμετώπιση του ευερέθιστου εντέρου (θεραπεία σπαστικής κολίτιδας) 

Όλοι οι άνθρωποι σε τακτά διαστήματα ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κάποια πρόβλημα στα έντερα. Ωστόσο όσοι πάσχουν το από Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου τα συμπτώματα έχουν πολύ μεγαλύτερη ένταση και εμφανίζονται πολύ πιο τακτικά.

Το ΣΕΕ δεν απειλεί τη ζωή μας και δεν μπορεί να προκαλέσει θάνατο. Ωστόσο επηρεάζει την ποιότητα της ζωής μας και την καθημερινότητά μας.

Τα συμπτώματα και η έντασή τους διαφέρουν από άτομο σε άτομο και ενδέχεται να αλλάξουν με τον καιρό.

Για κάποιους η σπαστική κολίτιδα είναι μια χρόνια διαταραχή και επηρεάζει κατά πολύ την καθημερινότητά τους. Για κάποιους άλλους είναι κάτι παροδικό με εξάρσεις αραιά και που.

Ένας από τους πιο εύκολους και αποτελεσματικούς τρόπους για να διαχειριστούμε τη σπαστική κολίτιδα και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα συμπτώματα είναι να προσδιορίσουμε ποιοι παράγοντες της καθημερινότητάς μας ενδέχεται να μας δημιουργούν πρόβλημα.

Παράγοντες που μπορεί να προκαλούν σπαστική κολίτιδα:

 • κάπνισμα
 • μεγάλη κατανάλωση καφέ
 • άγχος και στρες της καθημερινότητας
 • έλλειψη άσκησης
 • καθιστική ζωή / καθιστική εργασία
 • λάθος διατροφή (junk food)
 • τρώμε πολύ γρήγορα χωρίς να μασάμε επαρκώς την κάθε μπουκιά μας

Γενικές διατροφικές οδηγίες για την αντιμετώπιση της σπαστικής κολίτιδας

Η αλλαγή στη διατροφή είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κάποιος που αντιμετωπίζει Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου.

Καλό θα είναι να γίνει υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένου διατροφολόγου ή γιατρού, όπου θα αναλυθούν τα συμπτώματα και θα προσδιοριστούν οι πιθανοί παράγοντες που πυροδοτούν τα συμπτώματα.

Συνήθως η προσέγγιση ξεκινάει με σταδιακή απομάκρυνση τροφών από το διαιτολόγιο του πάσχοντος βδομάδα με τη βδομάδα ώστε να διαπιστωθεί εάν τα συμπτώματα υποχωρούν. 

Για παράδειγμα, τροφές με πολλά λιπαρά και τροφές που περιέχουν πολύ ζάχαρη και αλεύρι μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές στομάχου σχεδόν στον καθένα. Ωστόσο συγκεκριμένα τρόφιμα όπως:

 • fast food (πίτα γύρο, σουβλάκια, σάντουιτς)
 • έτοιμα γεύματα από super market
 • ζάχαρη
 • σοκολάτα
 • γαλακτοκομικά προϊόντα
 • καφεΐνη
 • αλκοόλ

Όλα τα παραπάνω φαίνεται πως πυροδοτούν τα συμπτώματα και τις εξάρσεις σπαστικής κολίτιδας.
Ο λόγος τα παραπάνω ενδέχεται να προκαλούνται εξάρσεις των συμπτωμάτων είναι:

 1. όξινο περιβάλλον σώματος που πυροδοτεί φλεγμονές
 2. προκαλούν αέρια κατά τη χώνεψη
 3. μειώνουν τον πληθυσμό από φιλικά βακτήρια στο έντερο, πράγμα που κάνει το σύστημα πιο ευάλωτο σε παθογόνους οργανισμούς, μύκητες και παράσιτα.
 4. στρεσσάρουν το γαστρεντερικό σύστημα καθώς είναι τροφές πολύ πτωχές σε θρεπτικά συστατικά και καταληστεύουν τα αποθέματα ενζύμων του σώματος.

Στον αντίποδα μια αλκαλική διατροφή είναι φορτωμένη με θρεπτικά συστατικά και ένζυμα όπως φρούτα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες, τροφές με προβιοτικά που αναστέλλουν τα συμπτώματα.

Συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά αποτοξινώνουν και προστατεύουν τον οργανισμό. Τέτοια είναι:

 • Ωφέλιμα λιπαρά: Τα ωφέλιμα λιπαρά οξέα συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής στο έντερο.
 • Το αμινοξύ γλουταμίνη: προστατεύουν και υποστηρίζουν τα εντερικά τοιχώματα  
 • Αντιοξειδωτικά: αποτοξινώνουν τον οργανισμό και προστατεύουν από τις βλάβες και τις φθορές που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.
 • Υψηλής ποιότητας φυτικές ίνες: Συγκεκριμένες φυτικές ίνες δεν προκαλούν ερεθισμό και συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου με τακτικές κενώσεις
 • Φιλικά βακτήρια: Τα τρόφιμα που περιέχουν προβιοτικά στελέχη υποστηρίζουν την ισορροπία στη χλωρίδα του εντέρου και ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.  
 • Μέταλλα και ιχνοστοιχεία: Συγκεκριμένα ιχνοστοιχεία όπως το μαγνήσιο συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία και σύσπαση των μυών του εντέρου και υποστηρίζουν τη διαδικασία του περισταλτισμού.

Η διατροφή συνήθως που ακολουθούν όσοι έχουν σπαστική κολίτιδα επιλέγουν απαλά φαγητά όπως λαχανικά στον ατμό, ψάρια, σπόροι χωρίς γλουτένη, φακές, φασόλια, και καλά λιπαρά.

Με την αποφυγή ύποπτων τροφίμων και αλλεργιογόνων μειώνονται κατά πολύ οι πιθανότητες εξάρσεων.

Συμπληρώματα διατροφή με ευεργετική δράση για το ευερέθιστο έντερο

Η ομάδα της Healthia με γνώμονα όλα τα παραπάνω προτείνει μια σειρά από εξειδικευμένα φυσικά συμπληρώματα διατροφής για την κάλυψη διατροφικών κενών και όχι μόνο.

ALPHA PROBIOTICA. Το Alpha Probiotica της Healthia είναι ένα προβιοτικό ισχυρής δράσης πολλαπλών στελεχών με 4 δισεκατομμύρια φιλικά βακτήρια ανά κάψουλα, ισοδύναμο με 8 κουπάκια γιαούρτι, χωρίς όμως τις θερμίδες, ζάχαρη, λίπος, λακτόζη ή άλλο γαλακτοκομικό στέλεχος.

Περιέχει 8 διαφορετικά στελέχη από φιλικά γαλακτικά βακτήρια τα οποία εξ' ορισμού κατοικούν σε ένα υγιές έντερο, προσφέροντας έτσι υποστήριξη πολυφασματική τόσο στο λεπτό όσο και στο παχύ έντερο.

Είναι ιδανικό σκεύασμα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της σπαστικής κολίτιδας όπως το φούσκωμα, τα αέρια εντέρου, η διάρροια και η δυσκοιλιότητα.

Το CANDIDA RELIEF είναι ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό συμπλήρωμα διατροφής πολλαπλών δράσεων γύρω από την καντιντίαση (Candida Albicans), λοιμώξεις από μύκητες, παθογόνους μικρο-οργανισμούς, πεπτικές διαταραχές και υγεία του εντέρου.      

Περιέχει 15 αποτελεσματικά δραστικά συστατικά συμπεριλαμβανομένου βιο-ενεργών βοτάνων, προβιοτικών καθώς και άλλων φυσικών στοιχείων που αποτοξινώνουν και προστατεύουν, με αντιβακτηριδιακές αντιμικροβιακές και αντιμυκητισιακές ιδιότητες.

Το συγκεκριμένο συμπλήρωμα συμβάλλει στη σωστή ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου (βακτήρια και μύκητες) και στην ακεραιότητα της γαστρεντερικής οδού ενώ συμβάλλει στην ανάπτυξη και καλλιέργεια των φιλικών βακτηρίων και προβιοτικών. Ιδανικό για χρήση σε συνδυασμό με δίαιτα χαμηλή σε σάκχαρα, άλευρα και μαγιά.

HERBAL C. Η βιταμίνη C, επίσης, παίζει καταλυτικό ρόλο στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών, στη διαχείριση και τη μείωση οξειδωτικού στρες και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η έλλειψή της μπορεί να κάνει τα συμπτώματά και τις βλάβες του οξειδωτικού στρες πολύ χειρότερα. Η συνθετική βιταμίνη C ωστόσο σε αναβράζοντα δισκία έχει πολύ χαμηλή απορροφητικότητα (κοντά στο 10%) και μειωμένη δράση.

Η Herbal C της Healthia είναι 100% φυσική βιταμίνη C από 5 πλούσιες πηγές όπως τα κεράσια acerola, τα φραγκοστάφυλα, το άγριο τριαντάφυλλο, ο μαϊντανός και άγρια μαύρα μούρα.

Εκτός από φυσική βιταμίνη C περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, βιοφλαβονοειδή, πεκτίνες, ωφέλιμα λιπαρά, λυκοπένιο, καρετονοειδή, φυτικές στερόλες, κατεχίνες, πολυφαινόλες και πολλά άλλα φυτοχημικά στοιχεία που έχουν εξαιρετικά ευεργετική δράση για την καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών.

NATURA PREMIUM. Το συγκεκριμένο συμπλήρωμα διατροφής της Healthia ιδανικό για όσους πάσχουν από το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου. Είναι φυσική πολυβιταμίνη που περιέχει 100% βιολογικά και οργανικά καλλιεργημένα superfoods. Παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα και φυτοχημικά που λειτουργούν συνεργιστικά.

Το ευρύτατο φάσμα των μικροθρεπτικών συστατικών που περιέχει (ένζυμα, φυτοχημικές ενώσεις, διαιτητικές ίνες, ωφέλιμα λιπαρά, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία) απορροφούνται εύκολα και άμεσα από τον οργανισμό καθώς είναι στη φυσική τους μορφή, προέρχονται από πιστοποιημένες βιοκαλλιέργειες, έχουν υποστεί ελάχιστη επεξεργασία και δεν έχει επηρεαστεί η μοριακή τους δομή.

Είναι η ιδανική φυσική πολυβιταμίνη για όσους έχουν στομαχικές διαταραχές και προβλήματα εντέρου με σκοπό την κάλυψη όλων των διατροφικών κενών.


Posted on 2019-08-17 by Healthia team HEALTHY LIFESTYLE 1270

Blog categories

Blog search

Κωδικός QR

Είδατε πρόσφατα

Χωρίς προϊόντα