Κιρσοί: Αιτίες, συμπτώματα, κίνδυνοι και αντιμετώπιση της φλεβίτιδας

Κιρσοί: Αιτίες, συμπτώματα, κίνδυνοι και αντιμετώπιση της φλεβίτιδας


Τι είναι οι κιρσοί (φλεβίτιδα);

Οι κιρσοί ή αλλιώς φλεβίτιδα είναι οι διογκωμένες φλέβες με οζώδη όψη, που παρουσιάζουν διαστολή και διόγκωση από μεγάλη ποσότητα αίματος που συσσωρεύεται. Η διαστολή στις φλέβες είναι μόνιμη, χαρακτηρίζεται παθολογική και είναι σε συνδυασμό με την εσωτερική αλλοίωση των τοιχωμάτων.

Η τυπική όψη τους είναι «πρησμένη», εμφανώς να εξέχουν από το δέρμα, με χρώμα μπλε / μωβ ή και βαθύ κόκκινο. Συχνά κατά την ψηλάφηση πονάνε.

Υπολογίζεται πως το ¼ περίπου των ενηλίκων θα εμφανίσει κιρσούς. Στις περισσότερες φορές κάνουν την εμφάνισή τους στα κάτω άκρα.

Αιτίες που προκαλούν τους κιρσούς και τη φλεβίτιδα

Οι κιρσοί κάνουν την εμφάνισή τους όταν οι φλέβες μας δεν λειτουργούν σωστά. Οι φλέβες μας διαθέτουν βαλβίδες που επιτρέπουν την ροή του αίματος προς μια κατεύθυνση. Το αίμα μέσα στις φλέβες δεν μπορεί να πηγαίνει μια μπρος και μια πίσω.

Όταν κάποιες βαλβίδες παύουν να λειτουργούν σωστά, ποσότητα αίματος συσσωρεύεται σε κάποια σημεία των φλεβών αντί να συνεχίζει τη ροή του προς την καρδιά. Ως αποτέλεσμα οι φλέβες διαστέλλονται.

Η συγκεκριμένη βαλβιδική δυσλειτουργία μεταφράζεται σε παλινδρόμηση του αίματος στην όρθια στάση το οποίο αντί να επιστρέφει στην καρδιά λιμνάζει στην προβληματική φλέβα.

Τι περισσότερες φορές οι κιρσοί, εμφανίζεται στα κάτω άκρα. Ο λόγος είναι πως εκείνα τα σημεία του σώματός μας βρίσκονται μακριά από την καρδιά και λόγω της βαρύτητας υπάρχει μεγαλύτερη δυσκολία στη ροή του αίματος επάνω προς το στήθος όπου βρίσκεται η καρδιά.

Μερικές από τις βασικές αιτίες και παράγοντες που προκαλούν κιρσούς και την εμφάνιση φλεβίτιδας είναι:

 • Το φύλο. Ως επί το πλείστον οι γυναίκες πάσχουν περισσότερο από ότι οι άντρες.
 • Εγκυμοσύνη. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης υπάρχει συμπίεση των φλεβών στην πυελική ζώνη προκαλώντας μεγαλύτερη πίεση στα κάτω άκρα.
 • Εμμηνόπαυση
 • Ηλικίες άνω των 50. Η συχνότητα των κιρσών αυξάνει με την πάροδο των χρόνων.
 • Παρατεταμένη ορθοστασία σε καθημερινή βάση (κυρίως λόγω επαγγέλματος)
 • Παχυσαρκία, καθιστική ζωή και έλλειψη άσκησης
 • Κληρονομικότητα. Συχνά υπάρχει οικογενειακό ιστορικό φλεβίτιδας σε πολλούς ασθενείς

Τα βασικά συμπτώματα της φλεβίτιδας

Οι δικτυωτοί κιρσοί και οι ευρυαγγείες δεν δίνουν συμπτώματα και συνήθως αποτελούν μόνο αισθητικό πρόβλημα.

Τα κυριότερα συμπτώματα προβληματικών των κιρσών είναι εμφανή με το μάτι. Φλέβες διογκωμένες που εξέχουν από το δέρμα με ακανόνιστο σχήμα κυρίως στα κάτω άκρα.

Συχνά η φλεβίτιδα συνοδεύεται από πόνο, ενώ αισθανόμαστε τα πόδια μας βαριά και κουρασμένα, με ερεθισμένη της περιοχή γύρω από τους κιρσούς

Σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρείται δυσμοφία στις φλέβες και αποκτούν έντονο χρώμα. Σε σπάνιες περιπτώσεις υπάρχει αιμορραγία και δημιουργούνται πληγές.

Τα βασικά συμπτώματα των κιρσών επιγραμματικά είναι:

 • πρήξιμο και βάρος στα κάτω άκρα
 • φαγούρα και αίσθημα καψίματος
 • κράμπες μυϊκές
 • πόνος και οίδημα μετά από λίγη ώρα ορθοστασίας
 • αλλαγές στο χρώμα του δέρματος προς το σκούρο
 • τοπική δερματική πάθηση όπως δερματίτιδα, έκζεμα ή έλκος

Τα συμπτώματα χειροτερεύουν κατά το τέλος της ημέρας καθώς και κατά τους ζεστούς μήνες του χρόνου.

Κίνδυνοι που συνδέονται με τους προβληματικούς κιρσούς

Οι προβληματικοί κιρσοί απαιτούν αντιμετώπιση καθώς με τον καιρό χειροτερεύουν τόσο σε αριθμό όσο και σε μέγεθος.

Όταν υπολειτουργεί μια φλέβα επιβαρύνονται οι γειτνιάζουσες καθώς αναγκαστικά υπερ-λειτουργούν.

Εάν δεν γίνουν αλλαγές στη διατροφή, στις καθημερινές συνήθειες και στο lifestyle είναι σίγουρο πως οι υπάρχοντες κιρσοί θα μεγαλώσουν και θα εμφανιστούν νέοι σε γειτονικά σημεία.

Οι πιθανές επιπλοκές και οι κίνδυνοι που μπορεί να παρουσιαστούν εάν δεν αντιμετωπιστούν οι κιρσοί είναι:

 • Φλεβική θρόμβωση. Η επιπλοκή δεν είναι σοβαρή, ωστόσο μεσομακροπρόθεσμα υπάρχει κίνδυνος γενικότερης θρόμβωσης ή ακόμη και πνευμονικής εμβολής.
 • Αιμορραγία. Συνήθως προκύπτει από τραυματισμό ή χτύπημα.
 • Χρόνια φλεβική ανεπάρκεια.

Πως γίνεται η διάγνωση από τους κιρσούς; Πότε έχουμε φλεβίτιδα;

Η διάγνωση της φλεβίτιδας γίνεται από το γιατρό σας κατόπιν εξέτασης σε καθιστή αλλά και όρθια στάση, με την εξέταση των φλεβών που έχουν αρχίσει να κάνουν εμφανώς την παρουσία τους πάνω από το δέρμα. Σίγουρα θα ερωτηθείτε για τα βασικά συμπτώματα που αντιμετωπίζετε.

Ο γιατρός σας ενδέχεται να χρησιμοποιήσει υπέρηχο για να εξετάσει τη μορφολογία των κιρσών και triplex (υπερηχογράφημα – doppler) κάτω άκρων για να ελέγξει τη ροή του αίματος (αιμοδυναμική) στις προβληματικές φλέβες.

Τα συγκεκριμένα τεστ δεν είναι επεμβατικά, δεν πονάνε και δεν προκαλούν κάποια δυσφορία. Είναι αξιόπιστα και επαναλαμβάνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Αναλόγως με το σημείο που υπάρχει το πρόβλημα συνήθως γίνεται φλεβογράφημα για πλήρη εικόνα και διάγνωση της κατάστασης.

Κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου τεστ ο γιατρός σας εισάγει με ένεση μια χρωστική ουσία (σκιαγραφικό) στις φλέβες και κατόπιν γίνεται ακτινογραφία της περιοχής.

Η χρωστική ουσία απεικονίζει επακριβώς της κατάσταση που επικρατεί στο προβληματικό σημείο.

Τα συγκεκριμένα τεστ πραγματοποιούνται ώστε ο γιατρός να αποκλείσει άλλες επικίνδυνες περιπτώσεις όπως θρόμβωση ή περιπτώσεις που χρειάζεται απόφραξη αρτηριών.

Οι φραγμένες αρτηρίες αλλά και η θρόμβωση δίνουν τα ίδια συμπτώματα: πόνο, αίσθημα βάρους, δυσφορίας και ζέστης στην περιοχή.

Πρόληψη και τρόποι αντιμετώπισης της φλεβίτιδας

Σε γενικές γραμμές οι γιατροί συνήθως προτείνουν συντηρητική προσέγγιση στην αντιμετώπιση των κιρσών.

Συνήθως προτείνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής και στις καθημερινές συνήθειες. Η φυσική αντιμετώπιση των κιρσών και της φλεβίτιδας γίνεται με συνδυασμούς από διατροφή, σωστό ρουχισμό, εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής και άλλα όπως θα δούμε.

Αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες και στο lifestyle

Οι παρακάτω αλλαγές ενδέχεται να έχουν ευεργετική δράση για τους κιρσούς, αποτρέποντας την επιδείνωση των συμπτωμάτων καθώς και τη δημιουργία νέων προβληματικών φλεβών:

 • Αποφύγετε την ορθοστασία για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να κινήστε.
 • Χάστε βάρος. Διατηρήστε τα κιλά σας σε φυσιολογικό επίπεδο.
 • Αποφύγετε την υπερβολική έκθεση στο ήλιο
 • Αποφύγετε τα ζεστά μπάνια
 • Αποφύγετε τη σάουνα, το χαμάμ και την παραμονή σε πολύ ζεστά περιβάλλοντα.
 • Ξεκινήστε γυμναστική. Η γυμναστική βελτιώνει κατά πολύ την κυκλοφορία του αίματος. Ακόμη και το περπάτημα καθημερινά έχει ευεργετική δράση.
 • Χρησιμοποιήστε ελαστικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης.

Όταν μια φλέβα δεν λειτουργεί σωστά στην περιοχή επιβαρύνονται και οι υπόλοιπες φλέβες. Εάν ήδη έχετε φλεβίτιδα καλό θα είναι να ακολουθήστε τις παραπάνω οδηγίες προς αποφυγή δημιουργίας νέων κιρσών.

Μη παραλείπετε να έχετε τα πόδια σας σε ψηλό σημείο κάθε φορά που κάθεστε ή ξαπλώνετε στο κρεβάτι.

Κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης

Ενδεχομένως ο γιατρός σας να σας προτείνει να φοράτε κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης. Ασκούν πίεση στα κάτω άκρα κατά τέτοιον τρόπο που το αίμα μπορεί να ρέει ευκολότερα προς την καρδιά, ενώ παράλληλα μειώνουν το πρήξιμο.

Υπάρχουν βαθμίδες αντίστασης ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος. Τέτοια προϊόντα μπορείτε να τα προμηθευτείτε στα φαρμακεία.

Χειρουργική αφαίρεση των κιρσών

Εάν οι αλλαγές στη διατροφή σας αλλά και στις καθημερινές σας συνήθειες δεν έχουν αποτέλεσμα και δεν μειώνουν τα συμπτώματα του πόνου και της δυσφορίας, και ενδέχεται να προκληθούν περαιτέρω βλάβες στην υγεία σας, ο γιατρός σας πιθανόν να σας προτείνει επεμβατικές μεθόδους αντιμετώπισης.
Συνήθεις ενδείξεις για να προβείτε σε χειρουργική επέμβαση των κιρσών είναι:

 • Αλλοίωση δέρματος. Το δέρμα της κνήμης έχει αλλοιωθεί αισθητά, το χρώμα έχει σκουρύνει και έχει γίνει σκληρό.
 • Δερματοπάθεια. Το δέρμα έχει αναπτύξει έκζεμα (δερματίτιδα λόγω στάσεως), και έχουν εμφανιστεί πληγές (άτονα έλκη)
 • Αιμορραγία. Κάποιος κιρσός έχει αιμορραγήσει
 • Παρουσιάστηκε επεισόδιο θρομβοφλεβίτιδας. Σημεία φλεγμονής με πόνο, ερυθρότητα, θερμότητα πάνω σε μια φλέβα η οποία έχει σκληρύνει.
 • Έντονη ενόχληση όπως κάψιμο, φαγούρα. Αίσθημα ότι η γάμπα είναι βαριά και κουρασμένη
 • Η εμφάνισή των κιρσών αποτελεί αισθητικό πρόβλημα

Η χειρουργική αφαίρεση κιρσών (σαφηνεκτομή) απαιτεί αναισθησία και δεν αφήνει ουλές και σημάδια. Η σαφηνεκτομή είναι η πιο παλιά μέθοδος θεραπείας η οποία ωστόσο στις μέρες μας έχει αντικατασταθεί από πιο σύγχρονες μεθόδους, λιγότερο επεμβατικές.

Εναλλακτικές θεραπείες κιρσών, λιγότερο επεμβατικές

Επί του παρόντος υπάρχουν μια σειρά από εναλλακτικές, ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες για τους κιρσούς. Ως επί το πλείστον είναι ανώδυνες, έχουν άριστο αισθητικό αποτέλεσμα και ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στην καθημερινότητά του. Μερικές από αυτές τις θεραπείες είναι:

 • Σκληροθεραπεία. Χρησιμοποιείται ένα χημικό υγρό, συνήθως σε μορφή αφρού που εγχύεται στην πάσχουσα αρτηρία. Οι διάφοροι σκληρυντικοί παράγοντες προκαλούν βλάβη στο εσωτερικό τοίχωμα των φλεβών. Αποτέλεσμα αυτής της επίδρασης είναι να μετατρέπονται οι φλέβες σε ινώδεις (σκληρές) χορδές.
 • Μικρο-σκληροθεραπεία. Όπως και η σκληροθεραπεία, με ειδικές βελόνες ακολουθείται η ίδια διαδικασία για την αντιμετώπιση ευρυαγγειών.
 • Ενδοαυλικό laser. Με τη χρήση του φωτός εξουδετερώνεται η προβληματική φλέβα.
 • Ενδαγγειακή κόλλα
 • Ενδοαυλικά ραδιοκύματα

Ο θεράπων ιατρός είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την καθοδήγηση του ασθενούς καθώς και για να προτείνει ποια από τις μεθόδους είναι κατάλληλη για την αντιμετώπιση της προβληματικής φλέβας.

Σωστή διατροφή και εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής για φυσική αντιμετώπιση της φλεβίτιδας

Εκτός από την καθημερινότητα και το lifestyle η διατροφή παίζει καταλυτικό ρόλο τόσο στην εμφάνιση αλλά και στην εξέλιξη των κιρσών. Μια διατροφή χωρίς φρούτα και λαχανικά, με γλυκά, junk food, έτοιμα γεύματα και πολύ κόκκινο κρέας είναι άκρως επιβαρυντική για την εξέλιξη της φλεβίτιδας.

Η σωστή διατροφή για την πρόληψη εμφάνισης αλλά και αντιμετώπισης των κιρσών πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει τα εξής:

Λιπαρά ψάρια για τα ωμέγα 3 ωφέλιμα λιπαρά οξέα. Καταναλώστε 2-3 μερίδες την εβδομάδα. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό σας προτείνουμε το OMEGA 3 PURE FISH OIL.


Πράσινα φυλλώδη λαχανικά για τα φυσικά αντιοξειδωτικά, τις βιταμίνες και τα φυτοχημικά στοιχεία που έχουν ευεργετική δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα. Καταναλώστε καθημερινά 1-2 μερίδες.

Εάν αυτό δεν είναι εφικτό σας προτείνουμε να γνωρίσετε το εξειδικευμένο συμπλήρωμα διατροφής SUPER GREENS PLUS.

Ξηροί καρποί για φυτικές ίνες, ωφέλιμα λιπαρά, αμινοξέα, απαραίτητα μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως το μαγνήσιο.

Φυσική βιταμίνη C από φρούτα και λαχανικά. Καταναλώστε τουλάχιστον 2-3 μερίδες φρέσκα φρούτα σε καθημερινή βάση. Εναλλακτικά σας προτείνουμε το σκεύασμα HERBAL C που περιέχει 100% φυσική (όχι συνθετική) βιταμίνη C.

Ντομάτα (φρέσκια ή σάλτσα) για το ισχυρό αντιοξειδωτικό λυκοπένιο που αποδεδειγμένα έχει ευεργετική δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα και στην υγεία των φλεβών. Η σάλτσα ντομάτας έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λυκοπένιο.Κεράσια και μούρα
για την αντιοξειδωτική τους δράση. Για τις περιόδους του χρόνου που δεν υπάρχουν κεράσια σας προτείνουμε να γνωρίσετε το εξειδικευμένο συμπλήρωμα διατροφής ULTRA HIGH ORAC. Τα συστατικά που περιέχει έχουν πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και καταπολεμούν αποτελεσματικά τις ελεύθερες ρίζες.

Ελαιόλαδο για τα μονοακόρεστα λίπη που έχουν ευεργετική δράση επάνω στη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και προστατεύουν τα τοιχώματα των αρτηριών.
Μπαχαρικά και βότανα
όπως πράσινο τσάι, τουρμερίκ, φασκόμηλο, δεντρολίβανο για την αντιφλεγμονώδη τους δράση.

Εάν δεν είναι εφικτή η καθημερινή κατανάλωση τέτοιου τύπου μπαχαρικών τακτικά  σας προτείνουμε το εξειδικευμένο σκεύασμα XTRA TURMERIC με τιτλοδοτημένο εκχύλισμα κουρκουμίνης 95%.

Εξειδικευμένα φυσικά συμπληρώματα διατροφής, βιταμίνες και σκευάσματα καλύπτουν τυχόν διατροφικά κενά και συμβάλλουν τόσο στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της φλεβίτιδας αλλά και στην διατήρηση της καλής υγείας του κυκλοφορικού.

Μπορείτε να δείτε την εξειδικευμένη κατηγορία φυσικών συμπληρωμάτων διατροφής για κιρσούς της Healthia ΕΔΩ.

Πηγές και βιβλιογραφία:

 1. https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/varicose-veins
 2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/varicose-veins/symptoms-causes/syc-20350643
 3. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/varicose-veins/diagnosis-treatment/drc-20350649
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279247/
 5. https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/varicose-veins-and-spider-veins

Posted on 2019-09-02 HEALTHY LIFESTYLE, WARNINGS 613

Blog categories

Blog search

Κωδικός QR

Είδατε πρόσφατα

Χωρίς προϊόντα