ponoi_periodou

Πόνοι περιόδου. Συμπτώματα και αντιμετώπιση με φυσικό τρόπο

Τα βασικά συμπτώματα της περιόδου στις γυναίκες

Ας μιλήσουμε για κάτι δυσάρεστο! Πόνοι περιόδου, λίγο πριν τις επίμαχες μέρες, κατά τη διάρκεια, αλλά και λίγο μετά.

Η περίοδος στις γυναίκες συνήθως φέρνει μαζί της μια σειρά δυσάρεστα συμπτώματα όπως πόνο και κράμπες, τα πιο βασικά εκ των οποίων είναι:

  • πόνοι στην πλάτη και στους μηρούς
  • πόνοι στην κοιλιά
  • πρήξιμο και πόνο στο στήθος
  • πονοκέφαλος
  • ημικρανία
  • ζαλάδα και τάση για λιποθυμία
  • ναυτία και τάση για εμετό
  • υπνηλία
  • δυσκοιλιότητα ή διάρροια
  • κακή διάθεση

Τα συμπτώματα ξεκινούν 1 εώς 3 ημέρες πριν την περίοδο. Κορυφώνονται 24 ώρες μετά την έναρξη της περιόδου και υποχωρούν 2-3 ημέρες αργότερα.

Σύμφωνα με μελέτες, τα περισσότερα συμπτώματα οφείλονται στα αυξημένα επίπεδα του δείκτη φλεγμονής που ονομάζεται C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP). Κατά την περίοδο η μήτρα κάνει συσπάσεις για να αποβάλλει τα εσωτερικά της τοιχώματα.

Οι προσταγανδίνες είναι ουσίες με ορμονική δράση και συμβάλλουν στη σύσπαση της μήτρας. Τα επίπεδα προσταγλανδινών αυξάνονται λίγο πριν την περίοδο. Οι συγκεκριμένες ουσίες σχετίζονται με τον πόνο και τη φλεγμονή.

Όταν βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα οι προσταγλανδίνες προκαλούν τα δυσάρεστα συμπτώματα που βιώνουν οι περισσότερες γυναίκες κάθε μήνα.

Έντονοι πόνοι και κράμπες. Παράγοντες που αυξάνουν το ρίσκο για δυσμηνόρροια

Η δυσμηνόρροια ταλαιπωρεί περίπου το 50% των γυναικών που είναι σε αναπαραγωγική ηλικία και μπορεί να είναι ήπια, μέτρια ή σοβαρή χωρίς οι αιτίες να είναι πάντοτε σαφής. Υπάρχουν ωστόσο μια σειρά από παράγοντες που αυξάνουν το ρίσκο δυσμηνόρροιας, τα οποία είναι:period01

  • ηλικία κάτω των 20
  • οικογενειακό ιστορικό από βαριές και επίπονες περιόδους
  • κάπνισμα
  • πολλή έντονη ροή αίματος (αιμορραγία)
  • ανωμαλία στον κύκλο περιόδου
  • γυναίκες που δεν έχουν τεκνοποιήσει
  • πρόωρη εισαγωγή στην εφηβεία (πριν τα 11)

Κατακρατήσεις, πρήξιμο και κυτταρίτιδα κατά την περίοδο

Υπολογίζεται πως περίπου το 80% των γυναικών εκτός από τα παραπάνω συμπτώματα αντιμετωπίζουν προβλήματα με κατακρατήσεις υγρών ή πρήξιμο, καθώς και μη-παθολογικό οίδημα σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Ξαφνικά δε χωράμε στα ρούχα μας, μας στενεύουν τα παπούτσια μας, τα δάχτυλά μας είναι πρησμένα και η κυτταρίτιδα κάνει την εμφάνισή της.

Ένα μεγάλο μέρος αυτού του πληθυσμού αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα κάθε μήνα κατά τη διάρκεια της περιόδου με συμπτώματα όπως το δυσάρεστο φούσκωμα στην κοιλιά, πρήξιμο στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών, στα γόνατα και στους αστραγάλους.

Βιταμίνες και βότανα για ανακούφιση από πόνους περιόδουperiod02

Συνδυασμοί από συγκεκριμένες βιταμίνες, υπερτροφές και θρεπτικά συστατικά έχουν αποδεδειγμένα αποτελέσματα και θα σας ανακουφίσουν άμεσα από όλα τα παραπάνω συμπτώματα. Τα συγκεκριμένα συστατικά είναι ιδανικό βοήθημα για:

  • Τις περισσότερες περιπτώσεις κατακρατήσεων και οιδήματος
  • Ερεθισμένο στήθος και πρήξιμο
  • Πρήξιμο στους αστραγάλους
  • Αποτοξίνωση του σώματος
  • Καθαρισμός νεφρών
  • Οιδηματική κυτταρίτιδα
  • Κατακρατήσεις μετά από κατανάλωση αλκοόλ

Πάμε να τα γνωρίσουμε ένα προς ένα:

Ωμέγα 3 λιπαρά, βιταμίνη Β12 και Β6

Μια από τις πολλές ιδιότητες και οφέλη των ωμέγα 3 ωφέλιμων λιπαρών είναι η αντιφλεγμονώδη δράση τους, η οποία μειώνουν τους δείκτες φλεγμονής και καταπραΰνει με φυσικό τρόπο τους πόνους.

Μια βιταμίνη ιδιαιτέρως γνωστή για τη διουρητική της δράση είναι η Β6. Ο συνδυασμός με τη βιταμίνη Β1 και τη Β12 ενισχύει επίσης την αναλγητική δράση.

Το ιχνοστοιχείο μαγνήσιο

Τα μαγνήσιο ρυθμίζει τη λειτουργία των μυϊκών συσπάσεων και του νευρικού συστήματος. Ικανοποιητικά επίπεδα μαγνησίου προλαμβάνουν επίσης την κατακράτηση υγρών, που συχνά εμφανίζεται στην περίοδο.

Το οξείδιο του μαγνησίου είναι μια μορφή του συγκεκριμένου ιχνοστοιχείου που είναι γνωστή η δράση της όσον αφορά τη ρύθμιση των ενδοκυτταρικών υγρών (βοηθάει στην αποβολή των περιττών υγρών σε κυτταρικό επίπεδο) καθώς και το ρόλο του στη σύσπαση των μυών.

Το φύτρο αλφάλφα

period03Μια ιδιαίτερα πλούσια πηγή βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Το φύτρο αλφάλφα προσφέρει 10 φορές περισσότερη θρεπτική αξία ιχνοστοιχείων σε σχέση με τη μέση κατηγορία σπόρων.

Περιέχει 8 ουσιαστικά ένζυμα για την εύρυθμη πέψη και τροφών και αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών.

Γνωστή για τη δράση της κατά της χοληστερίνης, κατά των αιμορραγιών, κατά της σιδηροπενικής αναιμίας και κατά των θρομβώσεων.

Συμβάλλει στο χτίσιμο γερών δοντιών και οστών και δρα κατά τις δυσπεψίας, της δυσκοιλιότητας και των προβλημάτων με τους νεφρούς και τον προστάτη. Η ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε ιχνοστοιχείο δίνει τη διουρητική της δράση.

Το μούρο άρκευθος (Juniper berries)

Ο άρκευθος είναι μια μορφή άγριου κυπαρισσιού και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό διουρητικό.

Ο άρκευθος χρησιμοποιείται εδώ και μερικούς αιώνες για την αντιμετώπιση προβλημάτων του ουροποιητικού συστήματος όπως οι κατακρατήσεις ούρων, φλεγμονή της ουροδόχου κύστης, πέτρες στα νεφρά καθώς και αρθρίτιδα.

Αυξάνει τη ροή των ούρων και καταστρέφει τα βακτήρια στους νεφρούς και την ουροδόχο κύστη.

Αποτρέπει την κρυσταλλοποίηση του ουρικού οξέως στα νεφρά κρατώντας το σε μορφή διαλύματος μέχρι την αποβολή του με τα ούρα. Καθαρίζει το αίμα ιδιαίτερα εξαιρετικά, βοηθάει όσους έχουν αδύναμο στομάχι ενώ βελτιώνει τη χώνεψη.

Η Βρετανική Φαρμακοποιία κατατάσσει τον άρκευθο ως απολυμαντικό του ουροποιητικού συστήματος. Τα πτητικά έλαια του άρκευθου καταστρέφουν τα βακτήρια και προφυλάσσουν από μολύνσεις.

Προφυλάξεις / αντενδείξεις: Εάν λαμβάνετε λίθιο δεν θα πρέπει να καταναλώνετε άρκευθο εκτός εάν βρίσκεστε υπό την παρακολούθηση ιατρού ή εξειδικευμένου σύμβουλου υγείας. Υψηλές ποσότητες άρκευθου θα πρέπει να αποφεύγονται από άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα νεφρά καθώς και από εγκύους ή θηλάζουσες μητέρες.

Το σέλινο

Εξαιρετικό βοήθημα για την αλκαλοποίηση του αίματος με αντι-ρευματικές και αντισπασμωδικές period04ιδιότητες, με δράση αντισηπτική για το ουροποιητικό σύστημα.

Βελτιώνει την πέψη, διαλύει τα αέρια του στομάχου, αυξάνει τη διούρηση και βοηθάει στην αποβολή του ουρικού οξέως.

Περιέχει μια χημική ουσία με το όνομα 3-butylphthalide η οποία μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Χρησιμοποιούνταν παραδοσιακά από την Κινεζική ιατρική για αιώνες για την αντιμετώπιση της υψηλής πίεσης καθώς και ως διουρητικό βελτιώνοντας τη ροή των ούρων από τους νεφρούς.

Προφυλάξεις / αντενδείξεις: Να μην καταναλώνεται από έγκυες η θηλάζουσες μητέρες.

Το βότανο ταραξάκο (Dandelion leaf)

Γνωστό στην Ελλάδα ως ταραξάκο. Περιέχει καροτονοειδή, σεσκιτερπένιο και λακτόνες. Είναι ένα πανίσχυρο διουρητικό (τα φύλλα έχουν πιο ισχυρή δράση από τη ρίζα), πικρό τονωτικό, συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του παγκρέατος, γαλακταγωγό, χολαγωγό, με αντι-ρευματικές ιδιότητες, ήπιο καθαρτικό με αντισηπτική δράση για το ουροποιητικό σύστημα, χολεκκριτικό με αποτοξινωτικές ιδιότητες, συμβάλλει στην καταπολέμηση του εκζέματος.

Περιέχει βιταμίνες Α, Β, C και είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία. Συμβάλλει στη μείωση των τιμών της χοληστερίνης. Χρησιμοποιείται ως φυσικό διουρητικό για την αποτοξίνωση και τη δυσλειτουργία του ήπατος, την αντιμετώπιση φλεγμονών στη χοληδόχο κύστη και ως διεγερτικό για την παραγωγή και τη ροή χολής.

Τα φύκια Kelp

period05Ένα φύκι με ιδιαίτερα πλούσια περιεκτικότητα σε ιώδιο, μέταλλα και ιχνοστοιχεία (όπως το κάλιο, το ασβέστιο, το μαγνήσιο και ο σίδηρος.

Το ιώδιο χρησιμοποιείται από το θυρεοειδή αδένα για την παραγωγή ορμονών είναι υπεύθυνες για τον κυτταρικό μεταβολισμό, τα επίπεδα ενέργειας καθώς και την κυτταρική αποτοξίνωση.

Η τσουκνίδα

Γνωστό και ως φύλλα τσουκνίδας. Βελτιώνει τη λειτουργία των νεφρών και εξουδετερώνει το ουρικό οξύ αποτρέποντας τη δημιουργία κρυστάλλων. Συμβάλλει στην αποβολή του από το ουροποιητικού συστήματος ανακουφίζοντας από τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.

Η τσουκνίδα είναι πλούσια σε μέταλλα όπως ο σίδηρος, το κάλιο, το ασβέστιο, το θείο, το νάτριο, πυρίτιο, χαλκό, μαγγάνιο, χρώμιο και είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για όσους έχουν αναιμία. Καθαρίζει το αίμα και συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Η υψηλή περιεκτικότητα με μέταλλα και ιχνοστοιχεία είναι ο λόγος που το τσάϊ με φύλλα τσουκνίδας χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του οιδήματος, για τις κράμπες και τους πόνους περιόδου, για την αποτοξίνωση αλλά και για την ανάπτυξη γερών οστών.

Ο μαϊντανός

Είναι τα φύλλα μαϊντανού. Χρησιμοποιούνται κατά κόρον στη μαγειρική αλλά και για να μειώσουν την οσμή του σκόρδου στην αναπνοή. Είναι πλούσια σε ασβέστιο, κάλιο και πυρίτιο.

Έχει ήπια καθαρτική δράση, αντιμικροβιακή, διουρητική, διαλύει τα εντερικά αέρια, είναι τονωτικό του γαστρεντερικού και ουροποιητικού συστήματος.

Ραπανάκι (Radish leaf)period06

Είναι τα φύλλα από το ραπανάκι. Έχουν εξαιρετικές διουρητικές ιδιότητες, καθαρίζουν το συκώτι, αποτοξινώνουν το έντερο ενώ μειώνουν τις πέτρες στη χολή και στα νεφρά.

Τα ραπανάκια είναι πλούσια σε ασκορβικό οξύ, φολικό οξύ και κάλιο. Είναι καλή πηγή βιταμίνης Β6, μαγνησίου, χαλκού και ασβεστίου, στοιχεία που συμβάλλουν καταλυτικά στην ισορροπία τόσο των ενδοκυτταρικών όσο και των εξωκυτταρικών υγρών.

Νεροκάρδαμο (watercress)

Το κάρδαμο είναι εξαιρετικό καθαριστικό του ήπατος, του χοληδόχο πόρου και της χοληδόχου κύστης. Περιέχει βιταμίνες Β, C, E φολικό οξύ και βήτα καροτίνη.

Περιέχει μέταλλα όπως: θείο (πολύ μεγάλες ποσότητες), ασβέστιο, σίδηρο, νάτριο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, χολίνη και ιώδιο.

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά λειτουργούν συνεργιστικά για την υποστήριξη της νεφρικής λειτουργίας και την αποβολή των περιττών υγρών. Χρησιμοποιείται για περιπτώσεις φλεγμονών, αρθρίτιδας αλλά και για τον καθαρισμό της επιδερμίδας.

Άλλα αφεψίματα και τσάγια με ευεργετική δράση

period07Λίγο πριν την περίοδο μπορείτε να πίνετε άφοβα τσάγια και αφεψήματα όπως χαμομήλι, τίλιο, φασκόμηλο, βαλσαμόχορτο και μάραθο.

Όλα τα παραπάνω βότανα έχουν καταπραϋντικές ιδιότητες και ανακουφίζουν από κοιλιακούς πόνους.

Δεν είναι τυχαίο που τα ίδια βότανα χρησιμοποιούνται και σε νεογέννητα που υποφέρουν από έντονους κολικούς του εντέρου.

Η άσκηση μειώνει τα συμπτώματα και τους πόνους περιόδου

Η γυμναστική έχει άμεση επίδραση στα συμπτώματα της περιόδου. Είναι γνωστό πως η άσκηση αυξάνει τη ροή του αίματος και απελευθερώνει ενδορφίνες. τις ορμόνες της ευφορία και ευεξίας, ενώ παράλληλα μειώνει το στρες και την ένταση.

Επιπλέον οι ενδορφίνες έχουν αναλγητική δράση. Μειώνουν τα επίπεδα της φλεγμονής και κατ’ επέκταση τους πόνους περιόδου.

Δε χρειάζεται η γυμναστική να είναι υψηλής έντασης. Επιλέξτε μια μορφή άσκησης που θα σας είναι ευχάριστη και δε θα αισθάνεστε άβολα, ειδικά εάν είσαστε στην πρώτη ή δεύτερη μέρα περιόδου.

Μπορείτε επιπλέον να επιλέξετε τεχνικές χαλάρωσης όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός ή ένα χαλαρωτικό μασάζ με αιθέρια έλαια.

Τρόποι αντιμετώπισης και ανακούφισης με θερμότητα

Η πιο άμεση ανακούφιση για τους πόνους περιόδου είναι με τη θερμότητα. Οι παρακάτω μέθοδοι θα period08σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε, ειδικά εάν έχετε δυσκολία να κοιμηθείτε τη νύχτα.

Ως γνωστόν η ζέστη ενεργοποιεί τους υποδοχείς θερμότητας του οργανισμού οι οποίοι μειώνουν το αίσθημα του πόνοι. Σας προτείνουμε να κάνετε κάποια από τα παρακάτω:

  • Κάντε ένα ζεστό μπάνιο (όχι καυτό)
  • Μετά το μπάνιο, όταν ξαπλώνετε τοποθετήστε τα πόδια σας σε υψηλότερο επίπεδο (επάνω σε μαξιλάρι)
  • Κάντε ένα ελαφρύ μασάζ με ένα απαλό λαδάκι στην περιοχή που πονάτε
  • Τοποθετήστε μια θερμοφόρα ή μια ζεστή κομπρέσα στην πάσχουσα περιοχή

Επιπλέον συμβουλές και tips:

  • Αποφύγετε το αλκοόλ, το αλάτι και οτιδήποτε περιέχει λευκή ζάχαρη ή αλεύρι καθώς τα παραπάνω προκαλούν φλεγμονή, πρήξιμο και επιδεινώνουν τον πόνο. Καλό θα ήταν επίσης να αποφύγετε την καφεΐνη σε μεγάλες ποσότητες.

Συμπληρώματα διατροφής για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και ανακούφιση από πόνους περιόδου

aquabalanceΤα περισσότερα από τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, βότανα και ιχνοστοιχεία βρίσκονται στην επαναστατική φόρμουλα του συμπληρώματος διατροφής AQUA BALANCE της Healthia.

Το AQUA BALANCE της Healthia αποτελεί συνδυασμό των παραπάνω συμπυκνωμένων βιοδιαθέσιμων θρεπτικών συστατικών, βοτάνων και βιταμινών και συμβάλλει δραστικά στην ισορροπία των υγρών στο σώμα, καταπολεμώντας τις ανεπιθύμητες κατακρατήσεις το πρήξιμο κα την κυτταρίτιδα. Σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να το γνωρίσετε.

Σε συνδυασμό με μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο αξιόπιστο omega3συμπλήρωμα ιχθυελαίων όπως το OMEGA 3 Pure Fish Oil. Τα ωμέγα 3 αποδεδειγμένα μειώνουν τους δείκτες φλεγμονής και έχουν αναλγητική δράση. Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες με ένα κλικ ΕΔΩ.

Η ομάδα της Healthia έχει δημιουργήσει μια εξειδικευμένη κατηγορία με συμπληρώματα διατροφής και φόρμουλες βοτάνων που σχετίζονται με ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ που μπορείτε να επισκεφτείτε με ένα κλικ ΕΔΩ.

Αποποίηση ευθύνης: Οι πληροφορίες που περιέχονται στο παρόν άρθρο έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν γνωμάτευση του γιατρού σας ή την επίσκεψη σε εξειδικευμένο σύμβουλο υγείας. Εάν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια εξειδικευμένη διατροφή και αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό σας πρώτα.

Πηγές άρθρου:

  1. https://www.acog.org/Patients/FAQs/Dysmenorrhea-Painful-Periods
  2. https://www.womenshealth.gov/menstrual-cycle
  3. https://www.womenshealth.gov/menstrual-cycle/period-problems
  4. https://www.plannedparenthood.org/learn/health-and-wellness/menstruation/what-can-i-do-about-cramps-and-pms

Σχετικά Προϊόντα

  • κατακράτηση υγρών

    Healthia Aqua Balance 500mg, Εξειδικευμένο Συμπλήρωμα Διατροφής για την Κατακράτηση Υγρών, 90 caps

    35.00 Σε απόθεμα
    Εξειδικευμένο συμπλήρωμα διατροφής σε κάψουλες για την καταπολέμηση της κατακράτησης υγρών. πρήξιμο, οίδημα και κυτταρίτιδα καθώς…
    Προσθήκη στο καλάθι
  • Ω3

    Healthia Omega 3 pure Fish Oil 1000mg, Συμπλήρωμα Διατροφής με Ω3 Λιπαρά Οξέα, 90 caps

    22.50 Εξαντλημένο
    Tα Ω3 είναι απολύτως απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού από τη στιγμή της σύλληψης…
    περισσότερα