Χαμηλή τεστοστερόνη: συμπτώματα και παρενέργεις

Χαμηλή τεστοστερόνη: συμπτώματα και παρενέργεις


Η τεστοστερόνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από το ανθρώπινο σώμα. Παράγεται στα γεννητικά όργανα των αντρών και σχετίζεται με τη σεξουαλική ανάπτυξη. Συμβάλλει στην παραγωγή σπερματοζωαρίων και επηρεάζει τη σεξουαλική επιθυμία. Συμμετέχει επίσης στην ανάπτυξη του μυϊκού ιστού αλλά και στην πυκνότητα των οστών.

Η παραγωγή τεστοστερόνης κατά κανόνα μειώνεται όσο περνούν τα χρόνια. Σύμφωνα με το  American Urological Association, το 20% των αντρών ηλικίας άνω των 60 έχει χαμηλή τεστοστερόνη. Το ποσοστό αυξάνεται στο 30% στις επόμενες δεκαετίες.  

Υπάρχουν μια σειρά από συμπτώματα που κάνουν την εμφάνισή τους όταν η τεστοστερόνη πέσει σε χαμηλά επίπεδα στους άντρες. Χαμηλό επίπεδο θεωρείται όταν η μέτρηση βρίσκεται κάτω από 300 ng/dL.

Το τυπικό εύρος της τεστοστερόνης είναι από 300 εώς 1,000 ng/dL, σύμφωνα με το FDA. Υπάρχει σχετική εξέταση η οποία ονομάζεται μέτρηση ολικής τεστοστερόνης και προσδιορίζει τη συνολική τεστοστερόνη που κυκλοφορεί στον οργανισμό.  

Πάρα πολλά πράγματα που τρώμε ή κάνουμε στην καθημερινότητά μας καταστρέφουν την τεστοστερόνη μέρα με τη μέρα.

Υπάρχει μια σειρά από συμπτώματα που παρουσιάζονται όταν η παραγωγή τεστοστερόνης πέφτει σημαντικά κάτω από το κατώτατο όριο. Πάμε να ρίξουμε μια ματιά στα συμπτώματα.  

Χαμηλή λίμπιντο. Μειωμένη ερωτική διάθεση

Η τεστοστερόνη παίζει καταλυτικό ρόλο στη λίμπιντο και στη σεξουαλική επιθυμία στους άντρες. Αρκετοί άντρες αντιμετωπίζουν μείωση στη σεξουαλική επιθυμία όσο μεγαλώνουν.

Ωστόσο κάποιος ο οποίος έχει χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης συνήθως αντιμετωπίζει μεγαλύτερη έλλειψη ερωτικής διάθεσης.

Προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας

Η τεστοστερόνη δεν είναι υπεύθυνη μόνο για τη σεξουαλική διάθεση και την ερωτική επιθυμία.

Συμβάλλει στη στύση. Από μόνη της δεν προκαλεί στύση, ωστόσο ενεργοποιεί τους υποδοχείς στον εγκέφαλο για την παραγωγή νιτρικού οξειδίου που έχει σχέση με την αιμάτωση της περιοχής.

Το νιτρικό οξείδιο είναι ένα μόριο που συμβάλλει σε μια σειρά από χημικές διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα κατά την αντρική στύση.

Όταν τα επίπεδα τεστοστερόνης είναι χαμηλά υπάρχει δυσκολία στη στύση πριν τη σεξουαλική επαφή ή ενδεχομένως η στύση να μη διαρκεί.

Η τεστοστερόνη ωστόσο είναι μια από τις παραμέτρους στην όλη εξίσωση. Έρευνες έδειξαν πως η εξωγενής χορήγηση τεστοστερόνης δεν διορθώνει σε όλες τις περιπτώσεις τα προβλήματα στυτικής δυσλειτουργία. (1) Μερικά άλλα προβλήματα που ενδέχεται να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία είναι:  

Χαμηλή πυκνότητα σπέρματος. Ολιγοσπερμία  

Η τεστοστερόνη παίζει καταλυτικό ρόλο στην παραγωγή σπέρματος. Άτομα με χαμηλή τεστοστερόνη τείνουν να έχουν χαμηλή κινητικότητα σπέρματος καθώς και μειωμένη περιεκτικότητα σπερματοζωαρίων κατά την εκσπερμάτωση.  

Τριχόπτωση

Η τεστοστερόνη συμμετέχει σε πολλές λειτουργίες του σώματος, μια εκ των οποίων και η αναγέννηση της τρίχας. Η απώλεια μαλλιών είναι μια φυσιολογική διαδικασία στους άντρες όσο περνούν τα χρόνια.

Η φαλάκρα πολλές φορές είναι κληρονομική. Ωστόσο όσοι έχουν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης τείνουν να χάνουν περισσότερες τρίχες από το φυσιολογικό, σε όλο τους το σώμα.

Εξάντληση. Χαμηλά επίπεδα ενέργειας

Άτομα που έχουν χαμηλή τεστοστερόνη αισθάνονται τρομερή εξάντληση και έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα ενέργειας.

Τα συμπτώματα επιμένουν ακόμη και μετά από αρκετές ώρες ύπνου κάθε βράδυ, πράγμα που κάνει ακόμη πιο δύσκολη την απόφαση για άσκηση, η οποία αποδεδειγμένα αυξάνει κατακόρυφα τα επίπεδα τεστοστερόνης.

Απώλεια μυϊκής μάζας και χαμηλός μεταβολισμός  

Η τεστοστερόνη παίζει καταλυτικό ρόλο στην αύξηση μυϊκής μάζας. Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο που όσοι έχουν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης ενδέχεται να παρατηρήσουν απώλεια μυϊκής μάζας.

Μελέτες έδειξαν πως η τεστοστερόνη σχετίζεται με το ποσοστό μυϊκής μάζας που έχουν οι άντρες στο σώμα τους. Όχι όμως και με τη σωματική δύναμη, η οποία είναι συνάρτηση της άσκησης με αντιστάσεις (1).

Αύξηση στο ποσοστό σωματικού λίπους 

Άτομα με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης ενδέχεται να οδηγήσουν σε αύξηση του ποσοστού λίπους στο σώμα.

Συχνά παρουσιάζεται γυναικομαστία η οποία αποδίδεται σε ανισορροπία μεταξύ της τεστοστερόνης και των οιστρογόνων στο σώμα.

Απώλεια οστικής μάζας (οστεοπόρωση)  

Η οστεοπόρωση είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο σκελετός μας, τα κόκαλά μας χάνουν την οστική τους μάζα, γίνονται πιο αδύνατα, πιο εύθραυστα και σπάζουν ευκολότερα. Συχνά παρουσιάζεται στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Ωστόσο άντρες με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης ενδέχεται να έχουν απώλεια οστικής μάζας, πράγμα που μπορεί να αυξήσει το ρίσκο κατάγματος σε βάθος χρόνου.

Απότομες αλλαγές στη διάθεση  

Άτομα με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης συχνά αντιμετωπίζουν απότομες αλλαγές στη διάθεση. Η τεστοστερόνη επηρεάζει μια σειρά από φυσιολογικές διαδικασίες που σχετίζονται με τη διάθεση αλλά και την ψυχολογία.

Έρευνα υποστηρίζει πως άτομα με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης είναι πιο επιρρεπείς στο να παρουσιάσουν κατάθλιψη, να είναι ευέξαπτοι ή να έχουν απώλεια συγκέντρωσης (2).

Αδύναμη μνήμη  

Τόσο τα επίπεδα τεστοστερόνης όσο και οι γνωστικές λειτουργίες μειώνονται όσο περνούν τα χρόνια. Οι ερευνητές εξετάζουν το συσχετισμό ώστε να προσδιορίσουν το αίτιο και το αιτιατό.   

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο Journal of the American Medical Association η χορήγηση τεστοστερόνης ως συμπλήρωμα σε άτομα με χαμηλά επίπεδα οδήγησε σε βελτιωμένες επιδόσεις στο μνημονικό (3).

Ωστόσο η συγκεκριμένη μελέτη είναι ελλιπής καθώς δεν διαχώρισε τα αποτελέσματα με βάση το γκρουπ χορήγησης και το γκρούπ που δόθηκε placebo.

Μείωση στο μέγεθος των όρχεων  

Χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης ενδέχεται να συμβάλλουν σε μειωμένο μέγεθος των όρχεων. Το σώμα μας χρειάζεται τεστοστερόνη για να αναπτύξει τους ιστούς του πέους και των όρχεων.

Χαμηλά επίπεδα ενδέχεται να οδηγήσουν σε μείωση του μεγέθους τόσο του πέους όσο και των όρχεων σε σχέση με όσους έχουν φυσιολογικά επίπεδα τεστοστερόνης.

Υπάρχουν ωστόσο και άλλοι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση του μεγέθους των γεννητικών οργάνων εκτός από τα επίπεδα τεστοστερόνης.  

Χαμηλοί δείκτες στις γενικές εξετάσεις αίματος  

Οι γιατροί συνδέουν τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης με αυξημένο ρίσκο εμφάνισης αναιμίας σύμφωνα με ένα άρθρο στο Journal of the American Medical Association (4).

Ερευνητές που χορήγησαν τζέλ τεστοστερόνης σε αναιμικούς άντρες που είχαν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης παρατήρησαν βελτιωμένους δείκτες στα αποτελέσματα των γενικών εξετάσεων αίματος σε σχέση με το γκρουπ που δόθηκε placebo.

Μερικά από τα συμπτώματα αναιμίας είναι η έλλειψη συγκέντρωσης, ζαλάδα, κράμπες στα κάτω άκρα, διαταραχές ύπνου και αρρυθμίες στην καρδιά.  

Σύνοψη

Οι γυναίκες που εισέρχονται στην εμμηνόπαυση βιώνουν μια δραστική και ιδιαίτερα απότομη αλλαγή στα επίπεδα ορμονών. Στους άντρες ωστόσο τα πράγματα είναι διαφορετικά. Τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνονται σταδιακά όσο περνούν τα χρόνια.  

Άντρες με επίπεδα τεστοστερόνης κάτω των 300 ng/dL ενδέχεται να βιώσουν κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα. Εάν η έντασή τους είναι μεγάλη ή προκαλούν προβλήματα στην καθημερινότητα καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον θεράποντα γιατρό σας ώστε να σας καθοδηγήσει ή να χορηγήσει κάποια φαρμακευτική αγωγή. 


Posted on 2019-09-30 HEALTHY LIFESTYLE, WARNINGS 920

Blog categories

Blog search

Κωδικός QR

Είδατε πρόσφατα

Χωρίς προϊόντα