τυρί φέτα

Τυρί φέτα: Διατροφική αξία, ιδιότητες οφέλη και κίνδυνοι

Λευκό τυρί όπως λέμε φέτα ΠΟΠ

Το τυρί φέτα ή αλλιώς φέτα είναι μακράν το πιο διαδεδομένο τυρί στην Ελλάδα και αποτελεί σχεδόν θεμέλιο λίθο της διατροφής του μέσου Έλληνα.

Είναι ένα από τα βασικά συστατικά της Μεσογειακής διατροφής και χρόνο με το χρόνο αποκτά φανατικούς θαυμαστές και στο εξωτερικό.

Εκτός από την ιδιαίτερη γεύση, η φέτα ΠΟΠ είναι εξαιρετική πηγή ασβεστίου και έχει υψηλή διατροφική αξία.

Τη συναντούμε ως συστατικό σε πολλά Ελληνικά φαγητά, σε πίτες, σαλάτες αλλά και γλυκά.

Όπως όλα τα τυριά έτσι και η φέτα έχει αρκετά λιπαρά και πολλές θερμίδες. Πάμε όμως να γνωρίσουμε και τη διατροφική αξία από το εθνικό μας τυρί.

Λίγα λόγια για το αγαπημένο τυρί των Ελλήνων, το λευκό τυρί φέτα

Η φέτα είναι προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), πράγμα που σημαίνει πως κατάγεται από συγκεκριμένη περιοχή, τόπο, χώρα και έχει συγκεκριμένη ποιότητα.

Συγκεκριμένες περιοχές μόνο της Ελλάδος μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη λέξη «φέτα» στο τυρί που παράγεται.

Τέτοιες περιοχές είναι η Μακεδονία, η Θράκη, η Ήπειρος, η Θεσσαλία, η Λέσβος και η Πελοπόννησος όπου η φέτα παράγεται από πρόβιο γάλα ή κατσικίσιο γάλα, αποκλειστικά από ζώα ελευθέρας βοσκής που ζουν στο φυσικό τους περιβάλλον και τρέφονται με χορτάρι.

Το συγκεκριμένο κλιματολογικό περιβάλλον και οι συνθήκες είναι που δίνουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και ιδιαίτερη feta01γεύση στη φέτα.

Η φέτα παρασκευάζεται από την αρχαιότητα στην Ελλάδα και αναφέρεται στα κείμενα του Ομήρου (μύθος του Κύκλωπα Πολύφημου). Έχει ιδιαίτερη γεύση που την κάνει να ξεχωρίζει από όλα τα άλλα τυριά, λευκά και κίτρινα.

Για την παραγωγή της χρησιμοποιείται πρόβιο και κατσικίσιο γάλα, με το κατσικίσιο να μη ξεπερνάει το 30% του μίγματος. Για την παρασκευή της το γάλα που χρησιμοποιείται είναι συνήθως παστεριωμένο.

Παρασκευάζεται σε πλάκες και είναι σκληρό τυρί. Ωστόσο θρυμματίζεται σχετικά εύκολα και μόλις βάλουμε ένα κομμάτι στο στόμα έχει μια κρεμώδη υφή.

Στο εμπόριο θα συναντήσουμε και 100% κατσικίσιο λευκό τυρί (γιδοτύρι) το οποίο όμως δε μπορεί εξ’ ορισμού να ονομαστεί φέτα. Με άλλα λόγια κατσικίσια φέτα δεν υπάρχει. Υπάρχει λευκό γίδινο τυρί που έχει άλλο διατροφικό προφίλ.

Το τυρί φέτα έχει υψηλή διατροφική αξία καθώς είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά

Οι περισσότεροι εστιάζουν στις θερμίδες και στα λιπαρά που περιέχει η φέτα. Ωστόσο η φέτα έχει υψηλή διατροφική αξία με πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Μερίδα (1 ουγγιά) 28 γραμμαρίων παρέχει:

  • θερμίδες: 74
  • λίπη: 6γρ (εκ των οποίων 4,5 κορεσμένα)
  • πρωτεΐνες: 4γρ
  • υδατάνθρακες: 1.1 γρ
  • βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη): 14% της ΣΗΔ
  • ασβέστιο: 14% της ΣΗΔ
  • νάτριο: 13% της ΣΗΔ
  • φώσφορος: 9% της ΣΗΔ
  • βιταμίνη B12: 8% της ΣΗΔ
  • σελήνιο: 6% της ΣΗΔ
  • βιταμίνη B6: 6% της ΣΗΔ
  • ψευδάργυρος: 5% της ΣΗΔ
  • βιταμίνη Α: 6% της ΣΗΔ
  • βιταμίνη D: 3% της ΣΗΔ
  • φυλλικό οξύ: 3% της ΣΗΔ
  • βιταμίνη Κ: 1% της ΣΗΔ
  • βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ): 4% της ΣΗΔ
  • μαγγάνιο: 1% της ΣΗΔ

Περιέχει ακόμη μια διόλου ευκαταφρόνητη ποσότητα από βιταμίνη Ε, σίδηρο και μαγνήσιο.

Έρευνες και πηγές:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23288564
https://nutritiondata.self.com/facts/dairy-and-egg-products/18/2

Τα λιπαρά που περιέχει το τυρί φέτα ΠΟΠ σε σχέση με τα άλλα τυριά ανά 100 γρ

Στα τυριά η μερίδα λογίζεται τα 30 γραμμάρια που ισοδυναμεί περίπου με μια ουγγιά. Η κατανάλωση 100 γρ τυριού θεωρείται υπερβολή, εκτός από τυριά όπως το κότατζ που έχουν πολύ χαμηλά λιπαρά.

Εκτός από τα κορεσμένα λίπη η φέτα περιέχει ελάχιστα πολυακόρεστα και λίγο περισσότερα feta07bμονοακόρεστα. Μια μερίδα περιέχει γύρω στα 73 mg ωμέγα 3 ωφέλιμα λιπαρά και 94 mg ωμέγα 6 αντίστοιχα.

Όπως θα δούμε και παρακάτω το τυρί φέτα περιέχει επιπλέον και CLA ή αλλιώς συζευγμένο λινολεϊκό οξύ.

Ένα λιπαρό οξύ που συμβάλλει στην αύξηση του μεταβολισμό, στη μείωση του σπλαχνικού λίπους καθώς και της φλεγμονής.

Σε σύγκριση με τα άλλα παλαιωμένα και σκληρά τυριά όπως το cheddar και η παρμεζάνα η φέτα έχει τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά. Η ελαφριά φέτα έχει ακόμη χαμηλότερα λιπαρά.

Μια ουγγιά (28γρ) από τυρί cheddar ή παρμεζάνα περιέχουν πάνω από 110 θερμίδες και 7 γραμμάρια λίπους. Αντίστοιχα 28 γραμμάρια φέτας περιέχουν 74 θερμίδες και 6 γραμμάρια λίπους.

Επιπλέον περιέχει περισσότερο ασβέστιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β από ότι άλλα τυρία όπως η μοτσαρέλα, η ρικόττα, το κατσικίσιο τυρί και το κότατζ.

Οι 498 βιολειτουργικές πρωτεΐνες που βρίσκονται στο τυρί φέτα ΠΟΠ

Μια μερίδα φέτα περιέχει περίπου 5 γραμμάρια πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας καθώς περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Δεν είναι ωστόσο η φέτα “άλλη μια πηγή πρωτεϊνών”.

Η Ερευνητική Μονάδα Πρωτεομικής του ΙΙΒΕΑΑ ανέπτυξε πρόσφατα μια καινοτόμο μεθοδολογία βάση της οποίας καταγράφηκε και αναλύθηκε το «τροφομετρικό αποτύπωμα» της φέτας.

Δείγματα λήφθηκαν από όλες της περιοχές της Ελλάδος που παράγουν φέτα ΠΟΠ. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων οδηγούν στην ταυτοποίηση του συνόλου των πρωτεϊνών, πεπτιδίων και μεταβολιτών που περιέχονται στη φέτα.

Διαπιστώθηκε πως η φέτα ΠΟΠ περιέχει συνολικά 489 διαφορετικές βιολειτουργικές πρωτεΐνες που μεταξύ άλλων σχετίζονται με:

  • την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
  • την αντιμικροβιακή δράση
  • την υγεία της χλωρίδας του εντέρου
  • τη λειτουργία του νευρικού συστήματος
  • τη λειτουργία των νεφρών
  • το μεταβολισμό της χοληστερίνης
  • τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης

Η έρευνα, καθώς έγιναν μετρήσεις και σε άλλα τυριά, έδειξε πως το πρωτεϊνικό προφίλ της φέτας είναι μοναδικό, τόσο σε πληθώρα στελεχών όσο και σε δραστικότητα.

Πηγή: ΙΙΒΕΑΑ http://www.bioacademy.gr/news-details/XsaNsTPX/press-release

Το τυρί φέτα ΠΟΠ συμβάλλει στην καλή υγεία των οστών

feta02Τα τυριά είναι η κύρια πηγή πρόσληψης ασβεστίου στη διατροφή Δυτικού τύπου. Ωστόσο δεν είναι μόνο το ασβέστιο που συμβάλλει στην καλή υγεία των οστών.

Η φέτα είναι καλή πηγή ασβεστίου, φωσφόρου αλλά και συγκεκριμένων πρωτεϊνών, συστατικά απαραίτητα για την επισκευή και αναδόμηση των οστών.

Το ασβέστιο και η πρωτεΐνη συμβάλλουν στη σωστή οστική πυκνότητα και προλαμβάνουν την οστεοπόρωση ενώ ο φώσφορος αποτελεί δομικό συστατικών των οστών.

Κάθε μερίδα τυριού φέτας περιέχει σχεδόν διπλάσια ποσότητα ασβεστίου από ότι φωσφόρου, μια αναλογία που θεωρείται ευεργετική για την υγεία των οστών.

Επιπλέον το πρόβιο και το κατσικίσιο γάλα περιέχει περισσότερη ποσότητα ασβεστίου και φωσφόρου από ότι το αγελαδινό. Τυριά όπως η φέτα που παράγεται από πρόβιο και κατσικίσιο γάλα συμβάλλουν στη λήψη της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης ασβεστίου.

Έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24695889
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22139564
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16373952
https://nutritiondata.self.com/facts/dairy-and-egg-products/94/2
https://nutritiondata.self.com/facts/dairy-and-egg-products/69/2

Συμβάλλει στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου όπως στο παχύ έντερο

Η φέτα είναι πλούσια πηγή ασβεστίου ενώ παράλληλα περιέχει βιταμίνη D και CLA (συζευγμένο λινολεϊκό οξύ), συστατικά με αντικαρκινική δράση.

Το ασβέστιο έχει την ιδιότητα να δεσμεύει τα οξέα που εκκρίνονται κατά τη διάρκεια της πέψης, τα οποία υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουν βλάβες στα εσωτερικά τοιχώματα του εντερικού σωλήνα.

Στο παχύ έντερο τα τοιχώματα είναι ιδιαίτερα ευπαθή σε βλάβες από λιπαρά και χολικά οξέα που παράγονται όταν κάποιος έχει όξινη διατροφή με κατανάλωση πολλών κρεατικών και κορεσμένων λιπών.

Η τακτική έκθεση σε τέτοιου τύπου οξέα μεσοπρόθεσμα οδηγεί στη δημιουργία από πολύποδες τα οποία είναι προ-καρκινικά κύτταρα. Το ασβέστιο πιθανολογείται πως αναστέλλει τη βλάβη του βλεννογόνου και τον πολλαπλασιασμό του επιθηλίου που δημιουργεί τους πολύποδες.

Μακροπρόθεσμα, πεπτικά προβλήματα και κακή χλωρίδα του εντέρου, παθογόνα βακτήρια και μύκητες όπως ο καντίντα, η χρόνια δυσκοιλιότητα και οι πολύποδες αυξάνουν κατακόρυφα το ρίσκο εμφάνισης καρκίνου του παχέως εντέρου.

Όταν καταναλώνουμε τυρί φέτα το ασβέστιο απορροφάται καλύτερα και έχει υψηλότερη βιοδιαθεσιμότητα καθώς η φέτα περιέχει μαγνήσιο. Η ανεπάρκεια ή έλλειψη μαγνησίου προκαλεί δυσαπορρόφηση ασβεστίου από τον οργανισμό.

Είναι ιδιαιτέρως γνωστή και μελετημένη η αντικαρκινική δράση της βιταμίνης D για περιπτώσεις όπως καρκίνο του μαστού, του ήπατος, του πνεύμονα και του προστάτη.

Ωστόσο ο συνδυασμός του ασβεστίου και της βιταμίνης D συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη του ορθικού καρκίνου (του παχέως εντέρου).

Ερευνητές από την Αμερικάνικη Αντικαρκινική Εταιρία, το Πανεπιστήμιο Harvard και το Αμερικάνικο Ινστιτούτο για τον καρκίνο, μετά από εξέταση και ανάλυση στοιχείων από 5700 ασθενείς που νόσησαν από καρκίνο του παχέως εντέρου, βρήκαν πως η έλλειψη ή ανεπάρκεια βιταμίνης D σχετίζεται με 31% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4996260/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4729360/

Το τυρί φέτα συμβάλλει στην καλή υγεία του εντέρου

feta03Η φέτα περιέχει το προβιοτικό στέλεχος Lactobacillus plantarum το οποίο απαρτίζει περίπου το 48% των ωφέλιμων φιλικών βακτηρίων του τυριού.

Το συγκεκριμένο προβιοτικό στέλεχος συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, προστατεύοντας τον πεπτικό σωλήνα από βλάβες που προκαλούν παθογόνα βακτήρια όπως το E. coli και η Salmonella.

Επιπλέον το Lactobacillus plantarum φαίνεται πως αυξάνει την παραγωγή στοιχείων που μειώνουν τη φλεγμονώδη απόκριση, παρέχοντας έτσι αντιφλεγμονώδη προστασία.

Τέλος, μελέτες δοκιμαστικού σωλήνα έδειξαν πως τα φιλικά βακτήρια καθώς και άλλα στελέχη μικρο-οργανισμών που βρίσκονται στη φέτα δημιουργούνται σε χαμηλό pH και μπορούν να επιβιώσουν σε ακραίες συνθήκες όπως τα γαστρικά υγρά του στομάχου και τα χολικά οξέα.

Αυτό σημαίνει πως κατά τη διάρκεια της χώνεψης περνάνε στελέχη από το στομάχι στο λεπτό έντερο αυξάνοντας τον πληθυσμό των φιλικών βακτηρίων και βελτιώνοντας την εντερική χλωρίδα.

Έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26506345/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18555549
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0958694605000816

Η φέτα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού

Εκτός από τα προβιοτικά στελέχη που εξασφαλίζουν την υγεία της χλωρίδας του εντέρου (μικροβίωμα) η φέτα περιέχει ψευδάργυρο.

Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητο συστατικό για την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού, καθώς θωρακίζει τον οργανισμό ενάντια σε μολύνσεις, ιώσεις και ασθένειες.

Ο ψευδάργυρος όπως και η βιταμίνη D συμβάλλoυν επιπλέον στην γρήγορη επούλωση των ανοιχτών πληγών και των τραυμάτων καθώς είναι απαραίτητα συστατικά για την αναπαραγωγή και ανάπτυξη νέων κυττάρων.

Επιπλέον με την αποκωδικοποίηση του DNA της φέτας από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) βρέθηκαν βιολειτουργικές πρωτεΐνες που συνδέονται με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος ενώ ανιχνεύτηκε ο μηχανισμός της αντιμικροβιακής δράσης.

Περιέχει ωφέλιμα λιπαρά με ευεργετική δράση για τον οργανισμό

Εκτός από τα κορεσμένα λίπη, τα πολυακόρεστα, τα μονοακόρεστα τα ωμέγα 3 και τα ωμέγα 6 η φέτα περιέχει και CLA.cla

Το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ ή αλλιώς CLA είναι ένα λιπαρό οξύ που συναντούμε σε προϊόντα ζωικής προέλευσης.

Τα τυριά που παρασκευάζονται από πρόβιο γάλα έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα CLA σε σχέση με τυριά που παρασκευάζονται με αγελαδινό ή κατσικίσιο. Από το συνολικό βάρος της φέτας περίπου το 1.9% είναι CLA.

Η περιεκτικότητα του CLA μειώνεται κατά τη διαδικασία παραγωγής και αποθήκευσης, ωστόσο μια μελέτη έδειξε πως τα προβιοτικά που περιέχει το τελικό προϊόν στο τέλος αυξάνουν την συγκέντρωση στη φέτα.

Έρευνες έδειξαν πως το CLA βελτιώνει τη σύσταση του σώματος αυξάνοντας την άλιπη μάζα και μειώνοντας το ποσοστό λίπους στην περιοχή της κοιλιάς που είναι και το πιο επικίνδυνο (σπλαχνικό).

Επιπλέον το CLA ενδέχεται να έχει ευεργετική δράση στην πρόληψη εμφάνισης διαβήτη καθώς και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Η τακτική κατανάλωση φέτας συμβάλλει στη λήψη συζευγμένου λινολεϊκού οξέος μαζί με τα οφέλη που το συνοδεύουν.

Επί παραδείγματι στην Ελλάδα όπου έχουν τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν κατανάλωση φέτας τα ποσοστά καρκίνου του μαστού είναι τα χαμηλότερα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συζευγμένο λινολεϊκό οξύ μπορούμε να λάβουμε και σε συμπλήρωμα διατροφής. Ένα αξιόπιστο συμπλήρωμα CLA που παράγεται από γαλακτοκομικά είναι της Healthia και μπορείτε να το δείτε με ένα κλικ ΕΔΩ.

Έρευνες και μελέτες:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0889157510001961
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814602001590
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0958694603001511
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0002822304004316
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/088915759290037K
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814602001590

Δυνητικά προβλήματα, κίνδυνοι και παρενέργειες που συνδέονται με τη φέτα

Η φέτα από διατροφικής άποψης είναι ιδιαίτερα πλούσια. Ωστόσο υπάρχουν μια σειρά από θέματα και ερωτηματικά αναφορικά με τον τρόπο παρασκευής και τα υλικά που χρησιμοποιούνται.

Περιέχει μεγάλη ποσότητα από αλάτι

feta05Κατά τη διάρκεια παρασκευής της φέτας προστίθεται ποσότητα αλατιού στο τυρόπηγμα. Κατόπιν η φέτα μόλις ετοιμαστεί (σε πλάκες) διατηρείται σε άλμη.

Για τη διατήρηση της φέτας η περιεκτικότητα αλατιού πρέπει να βρίσκεται εώς και στο 7%.

Το τελικό προϊόν, νόστιμο μεν, περιέχει όμως μεγάλη ποσότητα από νάτριο. Μια μικρή μερίδα φέτας (1 ουγγιά = 28 γραμμάρια) περιέχει 312 mg νάτριο το οποίο είναι το 13% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

Εάν θέλετε να αποφύγετε το αλάτι καλό θα ήταν πριν φάτε τη φέτα να την ξαλμυρίσετε.

Περιέχει λακτόζη

Τα τυριά που δεν έχουν υποστεί ωρίμανση τείνουν να έχουν περισσότερη λακτόζη από ότι τα φρέσκα τυριά.

Η φέτα δεν έχει υποστεί ωρίμανση. Έτσι περιέχει περισσότερη λακτόζη σε σχέση με άλλα ώριμα τυριά όπως το κασέρι, η γραβιέρα και το καπνιστό τυρί Μετσόβου.

Άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη καλό θα ήταν να αποφεύγουν την κατανάλωση φέτας καθώς περιέχει (λίγη μεν) λακτόζη.

Καλό θα ήταν να αποφεύγεται από έγκυες γυναίκες feta06

Το Listeria monocytogenes (λιστέρια) είναι ένας τύπος βακτηρίου που βρίσκεται στο νερό αλλά και στα εδάφη και μπορεί να μολύνει σπόρους αλλά και ζώα.

Στα τυριά που παρασκευάζονται από μη παστεριωμένο γάλα υπάρχει μεγαλύτερο ρίσκο εμφάνισης τέτοιου τύπου βακτηρίων λόγω υγρασίας.

Κατά κανόνα οι έγκυες γυναίκες συνήθως συστήνεται να αποφεύγουν να καταναλώνουν ωμά λαχανικά, σούσι, και ωμά κρέατα (καρπάτσιο) καθώς και γαλακτοκομικά προϊόντα που δεν είναι παστεριωμένα προς αποφυγή κινδύνου μόλυνσης από τέτοιου τύπου βακτήρια.

Καλό θα ήταν οι έγκυες γυναίκες να αποφεύγουν την κατανάλωση φέτας που παράγεται από μη παστεριωμένο γάλα.

Πως μπορούμε να τρώμε τη φέτα και τι πρέπει να προσέξουμε για να αποφύγουμε παρενέργειες και κινδύνους

Στην Ελλάδα είναι το τυρί με τη μεγαλύτερη κατανάλωση μακράν. Χρησιμοποιούμε τη φέτα σε πάρα πολλά φαγητά.

Μερικά παραδείγματα είναι:

  • επάνω σε ψωμί ή μέσα σε μπαγκέτες και σάντουιτς
  • μέσα σε σαλάτες (χωριάτική / ντάκος)
  • με αυγά τηγανιτά ή ομελέτα
  • επάνω σε μακαρόνια
  • σαγανάκι τυριών (μπουγιουρντί)
  • επάνω σε ρύζι
  • μέσα σε πίτες (χωριάτικες, τυρόπιτες)
  • επάνω στις πατάτες (τηγανητές ή βραστές)
  • σε φαγητά ταψιού όπως το παπουτσάκι, το ιμάμ, πιπεριές (πιπερονάτα)
  • σε πίτσες τύπου χωριάτικη

Πολλές φορές ωστόσο κάνουμε υπερβολές με την ποσότητα φέτας που καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια ενός γεύματος ή και κατά τη διάρκεια της ημέρας πράγμα που προκαλεί παρενέργειες.

Μια χωριάτικη σαλάτα συνήθως περιλαμβάνει μια πλάκα 150γρ φέτας. Δεν είναι λίγοι αυτοί που τρώνε μια πλάκα φέτας από μόνοι τους, πράγμα που σημαίνει πάνω από 400 θερμίδες και σχεδόν το 80% την ΣΗΔ νατρίου που πρέπει να καταναλώνουμε.

Στη χωριάτικη σαλάτα όπως και στον Κρητικό ντάκο προσθέτουμε ελιές, οι οποίες περιέχουν επίσης πολύ αλάτι. Εύκολα κάποιος που καταναλώνει αρκετό τυρί φέτα μαζί με ελιές σε ένα γεύμα μπορεί να υπερβεί τη συνιστώμενη ημερήσια δόση σε νάτριο.

feta07Το επόμενο 24ωρο πιθανόν να αντιμετωπίσει προβλήματα κατακράτησης υγρών ενώ μακροπρόθεσμα προβλήματα πίεσης. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τυριού φέτας από όσους έχουν υπέρταση δεν είναι και τόσο καλή ιδέα.

Άτομα που έχουν καρδιαγγειακά προβλήματα δε θα πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο από 1500mg νατρίου την ημέρα. Στους υγιείς ενήλικες συστήνεται η κατανάλωση εώς και 2300mg νατρίου.

Πρέπει να σημειώσουμε πως μια διατροφή με πολύ αλάτι έχει άσχημες παρενέργειες καθώς αυξάνει ραγδαία τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, το ρίσκο εμφάνισης προβλημάτων στα νεφρά, υψηλής αρτηριακής πίεσης αλλά και καρδιακής ανεπάρκειας.

Αρκετά από τα λιπαρά που περιέχει η φέτα είναι κορεσμένα, πράγμα που σημαίνει πως εάν συνδυαστεί με φαγητά όπως οι τηγανιτές πατάτες, σαγανάκι και η πίτσα, το σύνολο των κορεσμένων λιπαρών που θα καταναλώσουμε θα είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Εάν κάποιος δεν αθλείται, έχει περιττά κιλά και ακολουθεί έναν καθιστικό τρόπο ζωής καλό θα ήταν να αποφεύγει την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τυριού φέτας.

Ένα άλλο θέμα που πρέπει να προσέξετε είναι η χοληστερίνη. Μια μερίδα φέτα περιέχει περίπου 34mg χοληστερίνης η οποία αποτελεί το 11% της ΣΗΠ.

Η υπερκατανάλωση φέτας σε συνδυασμό με αλκοόλ (κρασί, τσίπουρο, ούζο) που συνηθίζεται στην Ελλάδα δεν είναι και τόσο καλή ιδέα για όσους έχουν ανεβασμένα επίπεδα χοληστερίνης.

Εάν σας αρέσει πολύ η φέτα και καταναλώνετε τακτικά μεγάλη ποσότητα μια καλή λύση θα ήταν να δοκιμάστε φέτα ΠΟΠ με χαμηλά λιπαρά (ελαφριά φέτα) και να την ξαλμυρίσετε ώστε να μειώσετε τους κινδύνους και τυχόν παρενέργειες.

Επιπλέον πηγές:

  • iatropedia.gr
  • healthline.com
  • wikipedia.org
  • nutritionvalue.org

Σχετικά Προϊόντα

  • μείωση σπλαχνικού λίπους

    Healthia CLA Conjugated Linoleic Acid 1000mg, Συμπλήρωμα Διατροφής για Αύξηση Μεταβολισμού και Μείωση Σπλαχνικού Λίπους, 90 caps

    32.90 Σε απόθεμα
    Στόχος σας  είναι η μείωση σπλαχνικού λίπους, η αύξηση μεταβολισμού και η γράμμωση; Το CLA της…
    Προσθήκη στο καλάθι