Σολομός. Η υψηλή διατροφική αξία και τα οφέλη του

Σολομός. Η υψηλή διατροφική αξία και τα οφέλη του


Ο σολομός. Ένα από τα πιο διάσημα ψάρια στον κόσμο

Ο σολομός είναι από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα στον κόσμο. Είναι ένα ιδιαίτερα δημοφιλές ψάρι, το οποίο από τη φύση του είναι φορτωμένο με θρεπτικά συστατικά.

Η τακτική του κατανάλωση συνδέεται με μειωμένο ρίσκο εμφάνισης διαφόρων βλαβών και παθήσεων της υγείας.

Επιπλέον είναι ιδιαίτερα νόστιμο, μαγειρεύεται εύκολα και με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.  Σε αυτό το άρθρο μας θα δούμε αναλυτικά τη διατροφική αξία, τις ιδιότητες και τα οφέλη από την τακτική κατανάλωση σολομού.  

Η διατροφική αξία του σολομού

Δεν είναι ένα απλό ψάρι. Θα μπορούσαμε να πούμε πως ο σολομός είναι η πολυβιταμίνη των ψαριών.

Τόσο ο σολομός ιχθυοτροφείου όσο και ο άγριος σολομός ελευθέρας βοσκής που αλιεύεται στη Βόρεια θάλασσα και στην Αλάσκα είναι φορτωμένοι με πολυάριθμα θρεπτικά συστατικά.

Βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία σε μεγάλες ποσότητες, αντιοξειδωτικά στοιχεία που μειώνουν τη φλεγμονή και μας προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες καθώς και ωμέγα 3 ωφέλιμα λιπαρά οξέα σε μεγάλες ποσότητες ανά μερίδα.

Αποτελεί ιδανική τροφή για όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος, να αυξήσουν την καθαρή μυϊκή μάζα όταν αθλούνται, όσους θέλουν καλύτερες εγκεφαλικές επιδόσεις και καλή λειτουργία της καρδιάς.

Οι παρακάτω πίνακες παρουσιάζουν αναλυτικά τη διατροφική αξία του σολομού ιχθυοτροφείου σε σύγκριση με τον άγριο σολομό αλιευμένο σε ανοιχτές θάλασσες.

Μια μερίδα σολομού περιέχει λίγες θερμίδες, ωστόσο μας χορταίνει και μπορεί αποτελέσει ένα εξαιρετικό γεύμα.

Πίνακας θερμίδων ανά 100 γραμμάρια μαγειρεμένου σολομού Ιχθυοτροφείου Άγριος 
Θερμίδες 206 182
από υδατάνθρακες:  0.3 0.0
από λίπη 111 73.4
από πρωτεΐνες 94.4 109

Είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες, περιέχει αρκετά λιπαρά αλλά είναι εξαιρετικά ωφέλιμα, όπως θα δούμε παρακάτω στις ιδιότητες και στα οφέλη.

Πίνακας μακροθρεπτικών συστατικών ανά 100 γραμμάρια σολομού Ιχθυοτροφείου Άγριος 
Πρωτεΐνες 22.1 25.4
Υδατάνθρακες  0.0 0.0
Λιπαρά  12.3 8.1
εκ των οποίων: 
κορεσμένα λίπη 2.5 1.3
μονοακόρεστα λιπαρά 4.4 2.7
πολυακόρεστα λιπαρά 4.4 3.3
συνολικά τρανς λιπαρά οξέα  ~
συνολικά Τrans-μονοενοϊκά λιπαρά οξέα ~
Συνολικά Τrans-πολυενοϊκά λιπαρά οξέα ~
συνολικά ωμέγα 3 λιπαρά οξέα 2260mg 2586mg
συνολικά ωμέγα 6 λιπαρά οξέα  666mg 220mg
Χοληστερίνη  63mg 71mg

Περιέχει μια πληθώρα από βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά στοιχεία. Θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι μια τροφή - πολυβιταμίνη. Δε θα ήταν υπερβολή να τον κατατάξουμε στις υπερτροφές (superfoods).

Πίνακας βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων ανά 100 γρ Ιχθυοτροφείου % της ΣΗΔ Άγριος % της ΣΗΔ Πίνακας μετάλλων και ιχνοστοιχείων ανά 100 γρ Ιχθυοτροφείου % της ΣΗΔ Άγριος % της ΣΗΔ
Βιταμίνη Α 50.0 IU 1% 44.0 1% Ασβέστιο 15mg 1% 15mg 1%
Βιταμίνη C 3.7mg 6% 0 0% Σίδηρος  0.3mg 2% 1mg 6%
Θειαμίνη  0.3mg 23% 0.3mg 23% Μαγνήσιο 30.0mg 8% 37.0 9%
Ριβοφλαβίνη 0.1mg 8% 0.5mg 29% Φώσφορος  252mg 25% 256mg 26%
Νιασίνη  8.0mg 40% 10.1mg 50% Κάλιο 384mg 11% 628 18%
Βιταμίνη Β6 0.6mg 32% 0.9mg 47% Νάτριο 61.0mg 3% 56mg 2%
Φολικό οξύ 34.0mcg 8% 29.0mcg 7% Ψευδάργυρος 0.4mg 3% 0.8mg 5%
Βιταμίνη Β12 2.8mcg 47% 3mcg 51% Χαλκός 0.0μγ 0% 0.3mg 16%
Παντοθενικό οξύ 1.5mg 15% 1.9mg 19% Σελήνιο 41.4mcg 59% 46.8mcg 67%

Σχετικές πηγές:
https://tinyurl.com/3z85382e
https://tinyurl.com/yasv8kuh

Τα οφέλη και οι ιδιότητες του σολομού για την υγεία

Έχει ένα εξαιρετικά πλούσιο διατροφικό προφίλ. Ο σολομός πλέον έχει μελετηθεί σε βάθος για τα ευεργετικά οφέλη που έχει για την υγεία του ανθρώπου.

Η τακτική κατανάλωση σολομού σχετίζεται με μειωμένο ρίσκο εμφάνισης πολλών επικίνδυνων ασθενειών ενώ μας προστατεύει από τις βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Καθώς μας προστατεύει από το πρόωρο γήρας, θα μπορούσαμε να πούμε πως ο σολομός είναι το ψάρι / ελιξίριο της νεότητας

Παρακάτω θα δούμε τα βασικά χαρακτηριστικά του σολομού αναφορικά με τα οφέλη για την υγεία του ανθρώπου.

Περιέχει αρκετή πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας 

Ο σολομός είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε πρωτεΐνη, και μάλιστα υψηλής βιολογικής αξίας.

Οι πρωτεΐνες όπως και τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα είναι «απαραίτητα» θρεπτικά συστατικά που πρέπει να λαμβάνουμε μέσω των τροφών, καθώς το σώμα μας δεν μπορεί να τα συνθέσει από μόνο του.  

Οι πρωτεΐνες αποτελούν βασικά δομικά συστατικά του σώματος. Όλα μας τα ζωτικά όργανα, οι ιστοί, τα οστά και οι μύες αποτελούνται από πρωτεΐνες. Είναι απολύτως απαραίτητες επίσης και για την επιδιόρθωση τραυμάτων αλλά και μετά την έντονη γυμναστική για τη διατήρηση της μυϊκής μας υποδομής.

Πρόσφατε έρευνες υποστηρίζουν πως σε κάθε γεύμα καλό θα ήταν να καταναλώνουμε 20-30 γραμμάρια υψηλής ποιότητας πρωτεϊνών.

100 γραμμάρια σολομού περιέχουν 22–25 γραμμάρια πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας και απορροφητικότητας (NPU: net protein utilization).

Είναι πολύ καλή πηγή βιταμινών Β

Ο σολομός είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β. 100 γραμμάρια άγριου σολομού περιέχουν την εξής ποσότητα από βιταμίνες του συμπλέγματος Β:

  • Βιταμίνη B1 (θειαμίνη): 18% της ΣΗΔ
  • Βιταμίνη B2 (ριβοφλαβίνη): 29% της ΣΗΔ
  • Βιταμίνη B3 (νιασίνη): 50% της ΣΗΔ
  • Βιταμίνη B5 (παντοθενικό οξύ): 19% της ΣΗΔ
  • Βιταμίνη B6: 47% της ΣΗΔ
  • Βιταμίνη B9 (φολικό οξύ): 7% της ΣΗΔ
  • Βιταμίνη B12: 51% της ΣΗΔ

Οι βιταμίνης του συμπλέγματος Β σχετίζονται με πολυάριθμες μεταβολικές λειτουργίες και διαδικασίες του σώματος, όπως η απελευθέρωση ενέργειας από τις τροφές που τρώμε, η σύνθεση και επισκευή του DNA, η μείωση της φλεγμονή και η καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Μελέτες έδειξαν πως όλες οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β λειτουργούν συνεργιστικά για τη διατήρηση της εύρυθμης εγκεφαλικής λειτουργίας και του νευρικού συστήματος.

Στις μέρες μας στο Δυτικό κόσμο ένα σχετικά μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, ειδικά σε μεγαλύτερες ηλικίες παρουσιάζει κάποιας μορφής έλλειψη σε μια ή περισσότερες από αυτές τις βιταμίνες.

Είναι πλούσιος σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα

Ο σολομός είναι από τις καλύτερες πηγές των ωμέγα 3 ωφέλιμων λιπαρών οξέων EPA και DHA.
100 γραμμάρια σολομού ιχθυοκαλλιέργειας περιέχουν 2.3 γραμμάρια ωμέγα 3 λιπαρών ενώ ο άγριος σολομός περιέχει 2.6 γραμμάρια αντίστοιχα.

Τα ωμέγα 3 διαφέρουν από όλες τις άλλες μορφές λιπιδίων καθώς θεωρούνται «απαραίτητα». Ο όρος απαραίτητο σε σχέση με τα θρεπτικά συστατικά σημαίνει πως το σώμα μας δεν μπορεί να το συνθέσει από μόνο του και πρέπει να το λάβει μέσω της διατροφής.

Δεν υπάρχει συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία για τα ωμέγα 3 λιπαρά. Ωστόσο αρκετοί φορείς υγείας και οργανισμοί συστήνουν για ενήλικες τη λήψη 250 έως 500 mg συνδυασμού από EPA και DHA την ημέρα.

Τα EPA και τα DHA έχουν μελετηθεί σε βάθος για τα ευεργετικά οφέλη στη υγεία όπως η μείωση της φλεγμονής, η μείωση της αρτηριακής υπέρτασης, η μείωση εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου και η εύρυθμη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Μια ανάλυση 16 ελεγχόμενων μελετών το 2012 βρήκε πως η λήψη 0.45 έως 4.5 γραμμαρίων ωμέγα 3 την ημέρα οδήγησε σε σημαντική βελτίωση της λειτουργίας των αρτηριών.

Οι μελέτες έδειξαν πως η λήψη των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων από λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός είναι εξίσου υψηλή όσο και σε σύγκριση με όσους λαμβάνουν ωμέγα 3 λιπαρά σε κάψουλες.

Συστήνεται η κατανάλωση λιπαρών ψαριών όπως ο σολομός τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα για επαρκή λήψη ωμέγα 3 λιπαρών.  

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22317966/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26081224/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18065578/

Ο σολομός είναι αξιόλογη πηγή καλίου

Ο σολομός περιέχει σχετικά μεγάλη ποσότητα καλίου. Ειδικά ο άγριος σολομός περιέχει 18% της ΣΗΔ καλίου ανά 100 γραμμάρια. Ο σολομός ιχθυοκαλλιέργειας περιέχει 11% της ΣΗΔ καλίου.

Ο σολομός έχει περισσότερο κάλιο από ότι η μπανάνα η οποία περιέχει το 10% της ΣΗΔ (19). Το κάλιο συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Μειώνει επίσης σημαντικά το ρίσκο εμφράγματος.

Μια συγκριτική ανάλυση 31 μελετών βρήκε πως η λήψη συμπληρώματος καλίου μείωση σημαντικά την αρτηριακή πίεση, ειδικά σε όσους κατανάλωναν καθημερινά αρκετό αλάτι στο φαγητό τους.

Μια βασική λειτουργία του καλίου είναι η αποβολή περιττών υγρών από το σώμα και η μείωση των κατακρατήσεων. Τα περιττά ενδοκυτταρικά υγρά στον οργανισμό οδηγούν σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης.  

Μια μελέτη βρήκε πως ο περιορισμό του καλίου από τη διατροφή οδήγησε σε αύξηση της κατακράτησης υγρών και της αρτηριακής πίεσης σε υγιή άτομα με φυσιολογική αρτηριακή πίεση.

Σχετικές μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9168293/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9428447/

Περιέχει το ισχυρό αντιοξειδωτικό ασταξανθίνη  

Η ασταξανθίνη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό στοιχείο με πολλαπλά οφέλη για την υγεία του ανθρώπου. Ανήκει στην οικογένεια των καροτενοειδών και σε αυτήν οφείλεται ο ιδιαίτερο χρώμα του σολομού. 

Η ασταξανθίνη μειώνει το ρίσκο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων μειώνοντας της οξείδωση της «κακής» LDL χοληστερίνης και παράλληλα αυξάνοντας την «καλή» HDL χοληστερίνη.

Μια μελέτη βρήκε πως η κατανάλωση 3.6 mg ασταξανθίνης καθημερινά ήταν αρκετό για να μειωθεί η οξείδωση της LDL χοληστερίνης η οποία ενδέχεται να αυξήσει επικίνδυνα το ρίσκο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Πιστεύεται πως η ασταξανθίνη λειτουργεί συνεργιστικά με τα ωμέγα 3 λιπαρά που περιέχει ο σολομός στην προστασία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος από τη φλεγμονή.

Η ασταξανθίνη έχει επιπλέον αντιγηραντική δράση και προστατεύει το δέρμα μας από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. 

Σε μια μελέτη με 44 άτομα τα οποία είχαν καεί από πολύωρη ηλιοθεραπεία δόθηκαν 2 mg ασταξανθίνης σε συνδυασμό με κολλαγόνο για 12 εβδομάδες.

Παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση στην ελαστικότητα και λάμψη του δέρματος καθώς και στην ενυδάτωση.

Ο σολομός περιέχει 0.4 έως 3.8 mg ασταξανθίνης ανά 100 γραμμάρια. Όσο πιο έντονο και σκούρο το χρώμα του σολομού τόσο μεγαλύτερη η περιεκτικότητα ασταξανθίνης.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11521685/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26861359/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24667135/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24955642/

Περιέχει μεγάλη ποσότητα σεληνίου

Το σελήνιο ως ιχνοστοιχείο είναι σχετικά σπάνιο στα τρόφιμα. Το σώμα μας χρειάζεται ελάχιστη ποσότητα σε καθημερινή βάση. Ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρείται έλλειψη.

Το σελήνιο συμβάλλει στην καλή υγεία των οστών, μειώνει τα αντισώματα του θυρεοειδή σε άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα όπως το Χασιμότο και έχει αντικαρκινική δράση, μειώνοντας παράλληλα το ρίσκο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου.

- 100 γραμμάρια σολομού περιέχουν το 59 έως 67% της ΣΗΔ σεληνίου -

Η κατανάλωση σολομού σε εβδομαδιαία βάση μαζί με άλλα τρόφιμα πλούσια σε σελήνιο βρέθηκε πως βελτιώνει τα επίπεδα σεληνίου στο σώμα σε άτομα που παρουσιάζουν έλλειψη.

Μια μελέτη βρήκε πως τα επίπεδα σεληνίου στο αίμα αυξήθηκαν σημαντικά σε άτομα που κατανάλωναν 2 μερίδες σολομού την εβδομάδα σε σχέση με άτομα που κατανάλωναν συμπλήρωμα ιχθυελαίων χωρίς σελήνιο.

Σχετικές μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25599275/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21736825/

Η κατανάλωση σολομού σε τακτική βάση μειώνει το ρίσκο εμφάνισης καρδιακών βλαβών και παθήσεων

Ο βασικός λόγος είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα 3. Άτομα που έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση ωμέγα 6 σε σχέση με ωμέγα 3 στο αίμα τείνουν να παρουσιάζουν φλεγμονές.

Τα ωμέγα 3 που περιέχει ο σολομός απορροφώνται σε πολύ υψηλό βαθμό από τον οργανισμό αυξάνοντας τη συγκέντρωση στο αίμα και αλλάζοντας κατ’ επέκταση την αναλογία με τα ωμέγα 6.

Η σωστή αναλογία ωμέγα 3 με ωμέγα 6 μειώνει δραστικά το ρίσκο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Σε μια μελέτη 4 εβδομάδων επάνω σε υγιείς άντρες και γυναίκες βρέθηκε πως η κατανάλωση 2 μερίδων σολομού ιχθυοκαλλιέργειας την εβδομάδα αύξησε κατά μέσο όρο 8–9% τα επίπεδα ωμέγα 3 στο αίμα μειώνοντας αντίστοιχα την αναλογία με τα ωμέγα 6.

Βρέθηκε επίσης πως η κατανάλωση σολομού καθώς και άλλων λιπαρών ψαριών μειώνει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων ενώ αυξάνει τα επίπεδα των ωμέγα 3 στο αίμα περισσότερο από ότι συμπληρώματα ιχθυελαίων.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22221492/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20797476/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23351633/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18490931/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17269556/

Ο σολομός είναι ιδανική τροφή για όσους κάνουν δίαιτα και θέλουν να χάσουν λίπος

Όταν κάνουμε δίαιτα η συχνή κατανάλωση σολομού συμβάλλει στην προσπάθεια απώλειας περιττών κιλών και στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.  

Όπως και με άλλα πρωτεϊνικά τρόφιμα, έτσι και ο σολομός συμβάλλει στη ρύθμιση των ορμονών της όρεξης και δημιουργεί το αίσθημα του κορεσμού.

Μετά την κατανάλωση τροφών που περιέχουν μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης ο μεταβολισμός αυξάνεται, πράγμα που δε συμβαίνει με άλλα τρόφιμα που περιέχουν ελάχιστη πρωτεΐνη.

Η έρευνα υποστηρίζει πως τα ωμέγα 3 λιπαρά που βρίσκονται στο σολομό καθώς και σε άλλα λιπαρά ψάρια συμβάλλουν στην προσπάθεια απώλειας βάρους και στη μείωση του συνολικού ποσοστού λίπους και κυρίως στην μεσαία ζώνη σε υπέρβαρα άτομα.

Μια μελέτη επάνω σε παιδιά με μη αλκοολική λιπώδη διήθηση στο ήπαρ βρήκε πως η χορήγηση συμπληρώματος με DHA (το βασικό ωμέγα 3 που περιέχει ο σολομός) οδήγησε με μεγαλύτερη μείωση λίπους στο ήπαρ καθώς και σπλαχνικού λίπους σε σύγκριση με την ομάδα που έλαβε ψευδοφάρμακο.

Τέλος πρέπει να υπενθυμίσουμε πως ο σολομός δεν περιέχει πολλές θερμίδες. Μια μερίδα 100 γραμμαρίων σολομού ιχθυοκαλλιέργειας περιέχει περίπου 206 θερμίδες ενώ ο άγριος σολομός 182.

Έτσι λοιπόν ο σολομός είναι ιδανικός για όσους θέλουν να κάνουν δίαιτα.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26571503/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17502874/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26026214/

Συμβάλλει στην προστασία και την καλή υγεία του εγκεφάλου

Υπάρχουν μια σειρά από έρευνες που συνηγορούν στο ότι η κατανάλωση σολομού σε εβδομαδιαία βάση ενδέχεται να βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία.   

Τόσο τα λιπαρά ψάρια όσο και τα ιχθυέλαια βρέθηκε πως μειώνουν τα συμπτώματα κατάθλιψης, μειώνουν το κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικών βλαβών σε έμβρυα κατά τη διάρκεια της κυοφορίας, μειώνουν τα επίπεδα άγχους και στρες, την απώλεια μνήμης λόγω γήρανσης και μειώνουν το ρίσκο εμφάνισης γεροντικής άνοιας.

Μια μελέτη επάνω σε 65 ηλικιωμένους βρήκε πως η κατανάλωση λιπαρών ψαριών τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα μείωσε κατά 13% το ρυθμό απώλειας μνήμης που σχετίζεται με τα γηρατειά, σε σχέση με όσους κατανάλωναν λιπαρά ψάρια λιγότερο από 1 φορά την εβδομάδα.

Σε μια άλλη μελέτη άτομα με φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου που κατανάλωναν λιπαρά ψάρια σε τακτική βάση βρέθηκε πως είχαν περισσότερη συγκέντρωση γκρίζας ύλης στον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές πιστεύουν πως αυτό θα μπορούσε να μειώνει τα προβλήματα που σχετίζονται με τη μνήμη σε βάθος χρόνου.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26188642/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25431880/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16216930/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19523795/

Συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής

Ο σολομός είναι εξαιρετικό τρόφιμο όσον αφορά την καταπολέμηση της φλεγμονής. Η χρόνια φλεγμονή είναι σε αρκετές περιπτώσεις η ρίζα πολλών χρόνιων ασθενειών όπως καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και καρκίνου.

Αρκετές μελέτες δείχνουν πως η τακτική κατανάλωση σολομού συμβάλλει στη μείωση των δεικτών φλεγμονής σε άτομα αυξημένου ρίσκου για εμφάνιση τέτοιου τύπου αλλά και άλλων σοβαρών ασθενειών.

Σε μια μελέτη 8 εβδομάδων επάνω σε μεσήλικες και ηλικιωμένες Κινέζες βρέθηκε πως όσες κατανάλωναν καθημερινά 80 γραμμάρια σολομού είχαν μειωμένους δείκτες φλεγμονής TNF-a και IL-6.

Σε μια άλλη μελέτη 8 εβδομάδων, 12 άντρες με ελκώδη κολίτιδα οι οποίοι κατανάλωναν 600 γραμμάρια σολομού σε εβδομαδιαία βάση βρέθηκε πως είχαν μειωμένους δείκτες φλεγμονής στο αίμα και στον ορθό με παράλληλη μείωση των συμπτωμάτων κολίτιδας.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20797476/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20551965/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21142420/

Τρόποι κατανάλωσης σολομού

Είναι από τα πιο νόστιμα ψάρια. Δεν έχει έντονη γεύση και μυρουδιά ψαριού όπως οι σαρδέλες και το σκουμπρί και εύκολα μπορούν να το φάνε και παιδάκια.

Ένα άλλο βασικό στοιχείο είναι πως ο σολομός μπορεί να μαγειρευτεί και να καταναλωθεί με πάρα πολλούς τρόπους, ακόμη και σούσι ή σασίμι.

Επίσης, εάν δε μας αρέσει να μαγειρεύουμε ψάρια μπορούμε να αγοράσουμε σολομό σε κονσέρβα.
Μερικοί από τους τρόπους που μπορεί να καταναλωθεί και να μαγειρευτεί ο σολομός είναι:

  • Μέσα σε πράσινες ωμές σαλάτες
  • Με μακαρόνια
  • Στο γκριλ, στο τηγάνι, στο φούρνο ή σε ψησταριά
  • Με χόρτα στην κατσαρόλα

Μια γρήγορη αναζήτηση στο internet θα σας δώσει εξαιρετικές ιδέες και συνταγές που μπορείτε να δοκιμάσετε.


Posted on 2021-03-31 SUPER FOODS, NUTRI FACTS, FOOD THERAPY 562

Blog categories

Blog search

Κωδικός QR

Είδατε πρόσφατα

Χωρίς προϊόντα