σκόρδο

Σκόρδο. Το υπερόπλο της υγείας.

Τι είναι το σκόρδο;

Το σκόρδο είναι ένα ποώδες φυτό με μακρινή καταγωγή από την Ινδία και την κεντρική Ασία. Στις μέρες μας καλλιεργείται σχεδόν σε όλο τον κόσμο ενώ δε λείπει σχεδόν από καμία κουζίνα.

Είναι βολβώδες φυτό που δεν ξεπερνά στο ύψος τα 50 εκατοστά ενώ φέρει στην κορυφή άνθη. Το σκόρδο ανήκει στην οικογένεια Allium, στην οποία ανήκει και το κρεμμύδι.

Φυτεύεται τον Απρίλιο σε στεγνό έδαφος και σε βάθος 15-20 εκατοστά. Η συλλογή γίνεται το καλοκαίρι (Ιούνιος – Αύγουστος) όταν πέφτουν τα φύλλα του.

Αφού ξεριζωθούν τα σκόρδα τα αφήνουμε τα μαραθούν και τα πλέκουμε σε πλεξούδες για να διατηρηθούν μέχρι να βγουν στην αγορά.

Στην Ελλάδα έχουν άριστης ποιότητας σκόρδα, ειδικά στον Πλατύκαμπο Λάρισας από όπου πλέον εξασφαλίσαμε επίσημες διεθνής πιστοποιήσεις ποιότητας.

Η ετήσια παραγωγή σκόρδου στη χώρα μας ξεπερνά τους 18,000 τόνους με βασικές ποικιλίες τα λευκά, τους γίγαντες και τα κοινά.

Το σκόρδο περιέχει συστατικά που ενδέχεται να έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες

garlic10 01Στην πραγματικότητα το σκόρδο μοιάζει πολύ στις ιδιότητες με το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια shallot και το πράσο. Ωστόσο καταναλώνουμε το βολβό και όχι το μίσχο όπως στο πράσο και το φρέσκο κρεμμυδάκι.

Κάθε ένα από τα τμήματα του βολβού του σκόρδου ονομάζεται σκελίδα. Κάθε σκόρδο περιέχει από 10 έως και 20 σκελίδες.

Το σκόρδο καλλιεργείται σε πάρα πολλά μέρη του κόσμου και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην κουζίνα, καθώς το προσθέτουμε παρά την έντονη γεύση του σε πολλά πιάτα.

Πέραν όμως από την ιδιαίτερη γεύση και το άρωμα που δίνει στα πιάτα, το σκόρδο είναι γνωστό από την αρχαιότητα για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες.

Αναφέρεται πολλάκις σε μεγάλους πολιτισμούς της αρχαιότητας όπως οι Αιγύπτιοι, οι Βαβυλώνιοι, οι Έλληνες, οι Ρωμαίοι και οι Κινέζοι.

Στις μέρες μας το σκόρδο έχει μελετηθεί σε βάθος για τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει στην υγεία, τα οποία αποδίδονται κατά κύριο λόγο στις θειούχες ενώσεις που δημιουργούνται όταν αυτό τεμαχίζεται, θρυμματίζεται ή μασιέται.

Η πιο γνωστή από τις θειούχες ενώσεις του σκόρδου είναι η αλλισίνη. Ωστόσο η αλλισίνη σαν ένωση είναι ασταθής και υφίσταται για λίγη ώρα αφότου το φρέσκο σκόρδο κοπεί ή θρυμματιστεί.

Άλλα δραστικά συστατικά τα οποία προσδίδουν τις ιδιότητες του σκόρδου και τα οφέλη για την υγεία είναι το διαλλυλο-δισουλφίδιο, το οποιό είναι μία ελαιοδιαλυτή ένωση οργανοθείου που παράγεται κατά την αποσύνθεση της αλλισίνης καθώς και η S-αλλυλ-κυστεΐνη.

Εκτός από τα παραπάνω περιέχει, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και λευκωματούχες, λιπαρές και αμυλώδες ουσίες και κυτταρίνη.

Οι θειούχες ενώσεις του σκόρδου εισέρχονται στο σώμα από το λεπτό έντερο όταν το καταναλώνουμε και ταξιδεύουν σε όλο το σώμα όπου επιδρούν ανάλογα.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11238795/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17955479/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25153873/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27915041/

Η διατροφική αξία του σκόρδου

Το σκόρδο δικαιωματικά συγκαταλέγεται στις υπερτροφές (super-foods) καθώς γραμμάριο προς γραμμάριο περιέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών σε μεγάλες ποσότητες.

Μια σκελίδα ωμού σκόρδου (3γρ) περιέχει:

  • Μαγγάνιο: 2% της ΣΗΔ
  • Βιταμίνη B6: 2% της ΣΗΔ
  • Βιταμίνη C: 1% της ΣΗΔ
  • Σελήνιο: 1% της ΣΗΔ
  • Φυτικές ίνες: 0.06 γρ

Μια μέση σκελίδα περιέχει 4,5 θερμίδες, 0,2 γραμμάρια πρωτεΐνης και 1 γραμμάριο υδατανθράκων.
Το σκόρδο είναι ένα λαϊκό γιατρικό – φάρμακο με μεγάλη θρεπτική.

Το αιθέριο έλαιο σκόρδου περιέχει αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε.

Θα μπορούσαμε να πούμε πως λειτουργεί ως φυσική πολυβιταμίνη λόγω της πληθώρας των θρεπτικών συστατικών που περιέχει.

Πηγή: https://tinyurl.com/f73tm6m8

Οι ιδιότητες και τα οφέλη του σκόρδου για την υγεία

Στην αρχαιότητα ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε το σκόρδο για την αντιμετώπιση πολλών ασθενειών και παθήσεων.

Στις μέρες μας το σκόρδο έχει μελετηθεί εκτενέστατα για τις πολλαπλές ιδιότητες και τα οφέλη που έχει για την υγεία.

Παρακάτω θα δούμε τις βασικές ιδιότητες του σκόρδου βάσει των επίσημων ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί.

Το σκόρδο καταπολεμά αποτελεσματικά αδιαθεσία και συμπτώματα όπως από το κοινό κρυολόγημα

garlic10 02Υπάρχουν μια σειρά από συμπληρώματα σκόρδου στην κυκλοφορία τα οποία στοχεύουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Δεν είναι τυχαίο αυτό.

Μια μεγάλη μελέτη με διάρκεια 12 εβδομάδων βρήκε πως η καθημερινή λήψη συμπληρώματος σκόρδου μείωσε τον αριθμό κρυολογημάτων κατά 63% σε σχέση με την ομάδα που έλαβε ψευδοφάρμακο.

Επιπλέον παρατηρήθηκε μείωση στη διάρκεια του κρυολογήματος κατά 70% και συγκεκριμένα από 5 μέρες στην ομάδα ελέγχου που έλαβε ψευδοφάρμακο σε 1,5 μέρα στην ομάδα που έλαβε σκόρδο.

Μια άλλη μελέτη βρήκε πως υψηλή δόση παλαιωμένου σκόρδου (2.56 γραμμάρια ημερησίως) μείωσε τις συνολικές ημέρες κρυολογήματος ή γρίπης κατά 61%.

Ωστόσο μια ανασκόπηση κατέληξε στο συμπέρασμα πως περισσότερη έρευνα χρειάζεται για να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα.

Πέραν τούτου το να προσθέσετε το σκόρδο στη διατροφή σας περισσότερο καλό θα σας κάνει παρά κακό αναφορικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11697022/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22280901/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25386977/

Το σκόρδο ενδέχεται να μειώνει την αρτηριακή πίεση

garlic10 03Οι καρδιαγγειακές παθήσεις όπως το έμφραγμα και η ανακοπή αποτελούν τις κυριότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως.

Η υψηλή πίεση ή αλλιώς αρτηριακή υπέρταση είναι από τους πιο συχνούς παράγοντες κινδύνου για όλες τις καρδιακές παθήσεις και βλάβες.

Μελέτες επάνω σε ανθρώπους έδειξαν πως τα συμπληρώματα σκόρδου έχουν σημαντική επίδραση στη μείωση της αρτηριακής υπέρτασης σε άτομα με υψηλή πίεση.

Μια μελέτη έδειξε πως η χορήγηση 600–1,500 mg εκχύλισμα παλαιωμένου σκόρδου είναι το ίδιο αποτελεσματικό με το φάρμακο Atenolol στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε διάστημα 24ών εβδομάδων.

Η δοσολογία πρέπει να είναι αρκετά υψηλή για να υπάρξουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Σε αναλογία υπολογίζεται περίπου σε 5 σκελίδες την ημέρα.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16335787/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19060427/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20594781/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24035939/

Το σκόρδο μειώνει τη χοληστερίνη και το ρίσκο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων

Το σκόρδο ενδέχεται να μειώνει την κακή LDL αλλά και τη συνολική χοληστερίνη. Ένα θέμα που ενδιαφέρει όλους όσους έχουν υψηλή χοληστερίνη είναι πως τόσο το ωμό σκόρδο όσο και τα συμπληρώματα σκόρδου μειώνουν τη συνολική και πιο σημαντικά την κακή LDL χοληστερίνη κατά 10-15%.

Έρευνες έδειξαν πως το σκόρδο μειώνει την κακή χοληστερίνη, ωστόσο δεν επηρεάζει τα επίπεδα της καλής HLD χοληστερίνης.

Ένας άλλος παράγοντας ρίσκου για καρδιοπάθειες είναι τα υψηλά τριγλυκερίδια. Ωστόσο η κατανάλωση σκόρδου δεν φαίνεται να επηρεάζει τα επίπεδά τους.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8169881/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10975959/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23590705/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9022529/

Τα αντιοξειδωτικά του σκόρδου ενδέχεται να προφυλάσσουν από το Αλτσχάιμερ και τη γεροντική άνοια

garlic10 04Οι ελεύθερες ρίζες είναι υπεύθυνες για το αυξημένο οξειδωτικό στρες το οποίο ευθύνεται με τη σειρά του για πρόωρη γήρανση του οργανισμού.

Το σκόρδο περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά στοιχεία τα οποία αυξάνουν την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού απέναντι στις βλάβες που προκαλεί το οξειδωτικό στρες.

Υψηλές δόσεις συμπληρωμάτων σκόρδου έδειξαν πως αυξάνουν την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού μειώνοντας αποτελεσματικά τους δείκτες οξειδωτικού στρες σε άτομα με υψηλή πίεση (αρτηριακή υπέρταση).

Ο συνδυασμός της μείωσης στη χοληστερίνη καθώς και της αρτηριακής πίεσης, παράλληλα με την αύξηση της αντιοξειδωτικής ικανότητας του οργανισμού μειώνουν το ρίσκο εμφάνισης και άλλων κοινών ασθενειών και νόσων που σχετίζεται με τα γηρατειά όπως το Αλτσχάιμερ και η άνοια.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11238796/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18463427/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16484570/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11238807/

Το σκόρδο προάγει τη μακροζωία

Τα ενδεχόμενα οφέλη του σκόρδου αναφορικά με τη μακροζωία δεν μπορούν να αποδειχτούν στην πράξη.

Ωστόσο λόγο του μειωμένου ρίσκου εμφάνισης πολλών σοβαρών ασθενειών και βλαβών της υγείας που σχετίζονται με την τακτική κατανάλωση σκόρδου, μπορούμε να συνάγουμε πως συμβάλλει έμμεσα στην μακροζωία.

Στην πραγματικότητα το σκόρδο έχει την ικανότητα να καταπολεμά και μολύνσεις από ιούς και παθογόνα μικρόβια τα οποία επίσης αποτελούν παράγοντα ρίσκου που ενδεχομένως να οδηγούν και στο θάνατο, ειδικά σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα συμπληρώματα σκόρδου ενδέχεται να βελτιώνουν τις αθλητικές επιδόσεις

garlic10 05Από τα πανάρχαια χρόνια το σκόρδο ήταν από τα πρώτα συστατικά που χρησιμοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση της κόπωσης και τη βελτίωση των σωματικών επιδόσεων.

Χρησιμοποιήθηκε σε αρχαίους πολιτισμούς σε εργάτες με απαιτητικές χειρωνακτικές εργασίες όπως οι Αιγύπτιοι αλλά και σε στρατεύματα όπως στους Μακεδόνες του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Σημειωτέων πως το σκόρδο το χορηγούσαν και στους αθλητές των Ολυμπιακών αγώνων στην αρχαία Ελλάδα.

Μελέτες επάνω σε ποντίκια έδειξαν πως το σκόρδο βοηθάει στις αθλητικές επιδόσεις. Ωστόσο ελάχιστες έρευνες υπάρχουν επάνω σε ανθρώπους.

Σε άτομα που έπασχαν από καρδιοπάθειες και έλαβαν έλαιο σκόρδου για 6 εβδομάδες παρατηρήθηκε μείωση κατά 12% στους μέγιστους καρδιακούς σφυγμούς και καλύτερη επίδοση κατά τα τεστ κοπώσεως.

Ωστόσο μια μικρή μελέτη επάνω σε 9 επαγγελματίες ποδηλάτες δεν βρήκε καμία διαφορά στις επιδόσεις.

Κάποιες άλλες μελέτες δείχνουν πως το σκόρδο ενδέχεται να μειώνει την κόπωση μετά από την έντονη άσκηση.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15881870/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23713527/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17955479/

Το σκόρδο συμβάλλει στην αποτοξίνωση του οργανισμού από βαρέα μέταλλα

Σε μεγάλες δόσεις οι θειούχες ενώσεις του σκόρδου έχει φανεί πως προστατεύουν τα ζωτικά μας όργανα από τοξίνωση βαρέων μετάλλων.

Μια μελέτη 4 εβδομάδων επάνω σε εργαζόμενους σε εργοστάσιο μπαταριών αυτοκινήτων (με ισχυρή έκθεση στο μόλυβδο) βρήκε πως το σκόρδο μείωσε τα επίπεδα μολύβδου στο αίμα κατά 19%.

Παρατηρήθηκε επιπλέον μείωση στα κλινικά συμπτώματα τοξίνωσης όπως ο πονοκέφαλος, αναγούλα και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

3 δόσεις σκόρδου την ημέρα απέδωσαν καλύτερα αποτελέσματα από το φάρμακο D-penicillamine στη μείωση των συμπτωμάτων.

Σχετικές έρευνες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22151785/

Το σκόρδο ενδέχεται να βελτιώνει την υγεία των οστών

garlic10 06Δεν υπάρχουν έρευνες σχετικά με την επίδραση του σκόρδου στην οστεοπόρωση.
Ωστόσο μελέτες επάνω σε ποντίκια έδειξαν πως το σκόρδο μειώνει την απώλεια αστικής μάζας σε θηλυκά ποντίκια λόγω της αύξησης των οιστρογόνων.

Μια μελέτη επάνω σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση βρήκε πως η καθημερινή κατανάλωση εκχυλίσματος σκόρδου ισοδύναμο με 2 γραμμάρια ωμού, μείωσε τους δείκτες έλλειψης οιστρογόνων.

Το αποτέλεσμα αυτό συνηγορεί στο ότι το συμπλήρωμα σκόρδου ενδέχεται να έχει έμμεσα ευεργετική δράση στην υγεία των οστών στις γυναίκες που εισέρχονται στην εμμηνόπαυση.

Τα τρόφιμα όπως το σκόρδο, το κρεμμύδι και το πράσο επίσης έχουν ευεργετική δράση σε όσους πάσχουν από αρθρίτιδα καθώς μειώνουν τα συμπτώματα.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16619371/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15173999/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23039014/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21143861/

Άλλες θεραπευτικές δράσεις και χρήσεις του σκόρδου

Εκτός από τα παραπάνω το σκόρδο στις λαϊκές παραδόσεις χρησιμοποιούνταν ως φυλαχτό ή ακόμη και για βασκανία για να διώχνει τα κακά πνεύματα και τους βρικόλακες.

Πλεξούδες σκόρδου βρισκόταν στις εισόδους των σπιτιών αλλά και χωραφιών για να κρατήσουν σε απόσταση πάσης φύσεως “εχθρούς”.

Εκτός από τα παραπάνω ωστόσο, το σκόρδο αποτελούσε την πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι σε μολύνσεις του δέρματος μετά από τραυματισμούς.

garlic10 07Μερικές επιπλέον θεραπευτικές δράσεις και χρήσης του σκόρδου εδώ και χιλιάδες είναι οι εξής:

  • Έχει αντισηπτική και αντιμικροβιακή δράση. Το αιθέριο έλαιο του σκόρδου προφυλάσσει από μολύνσεις τόσο δερματικές όσο και από περιπτώσεις όπως η δυσεντερία.
  • Λοιμώξεις του άνω αναπνευστικού. Το αιθέριο έλαιο του σκόρδου έχει ευεργετική δράση για την καταπολέμηση λοιμώξεων και βλαβών του άνω αναπνευστικού όπως χρόνια βρογχίτιδα, βρογχικό άσθμα, καταρροή, γρίπη και ωτίτιδα. Επιπλέον καθαρίζει τους πνεύμονες από βλέννα.
  • Καταπολεμά μύκητες και παθογόνα βακτήρια. Τα ισχυρά αντιοξειδωτικά στοιχεία του σκόρδου καταπολεμούν αποτελεσματικά παθογόνα βακτήρια, παράσιτα και μύκητες όπως ο καντίντα που βρίσκονται στον πεπτικό σωλήνα. Έτσι συμβάλλει αποτελεσματικά στην ισορροπία της εντερικής χλωρίδας.
  • Μειώνει τα συμπτώματα από φλεγμονώδης παθήσεις όπως η αρθρίτιδα, η φαρυγγιτιδα, η πλευρίτιδα, η παρωτίτιδα, ο τυφοειδής πυρετός ενώ δρά κατά του κοκίτη και της φυματίωσης.
  • Καταπολεμά το ελικοβακτήριο του πυλωρού και τα παράσιτα εντέρου. Το έλαιο σκόρδου έχει αντιβιοτική δράση και σκοτώνει ιούς, βακτήρια και παράσιτα όπως οι οξύουροι (σκουλήκια εντέρου)
  • Μειώνει το ουρικό οξύ. Η τακτική κατανάλωση σκόρδου συμβάλλει στη μείωση των επίπεδων ουρικού οξέος ελαττώνοντας έτσι τα συμπτώματα ουρικής αρθρίτιδας και κρίσης ποδάγρας.
  • Χρησιμοποιείται σε πληγές με πύον. Καταπλάσματα σκόρδου χρησιμοποιούνται σε ανοιχτές πληγές για την αποτροπή μολύνσεων και συσσώρευση πύου.

Προφυλάξεις, αντενδείξεις και παρενέργειες

Καλό θα ήταν να μην καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες σκόρδου, ειδικά ωμού. Η μεγαλύτερη ποσότητα δε σημαίνει καλύτερα ή πιο γρήγορα αποτελέσματα.

Η τακτική κατανάλωση σε βάθος χρόνου φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα και τα ευεργετικά οφέλη για την υγεία.

Η υπερβολική κατανάλωση ωμού σκόρδου εκτός από μεγάλη κακοσμία στόματος και σώματος μπορεί να προκαλέσει:

  • Διάρροια
  • Εμετό
  • Έντονο ρέψιμο
  • Φούσκωμα
  • Καψίματα και φλεγμονές στο έντερο
  • Καταστροφή ωφέλιμων βακτηρίων στον πεπτικό σωλήνα
  • Έλκος στομάχου
  • Προβλήματα στα νεφρά
  • Προβλήματα στο αίμα
  • Ηπατική διόγκωση

Εάν μασήσετε μεγάλη ποσότητα ωμού σκόρδου υπάρχει κίνδυνος και προκληθεί άσθμα, καψίματα στο λάρυγγα και στους βλεννογόνους.

Η κατανάλωση σκόρδου καλό θα ήταν αν αποφεύγεται από άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικές αγωγές, από άτομα που πάσχουν από αιμορραγία αλλά και από αναιμία.

Σπάνια το σκόρδο σε κάποιους μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση με συμπτώματα όπως ο πονοκέφαλος, εξανθήματα ή και πυρετό.

Εύκολα μπορούμε να εντάξουμε το σκόρδο στη διατροφή μας

garlic10 08Το σκόρδο εύκολα μπορεί να το προσθέσει κάποιος στη διατροφή του. Μπορεί να προστεθεί σε πάρα πολλά πιάτα, σούπες, σαλάτες, σάλτσες και φαγητά. Σε αρκετές περιπτώσεις δίνει έξτρα γεύση και πιάτα τα οποία είναι σχετικά άνοστα.

Αν εξαιρέσετε την έντονη μυρωδιά που αφήνει μετά την κατανάλωσή του μπορείτε κάποιες μέρες της εβδομάδας να το καταναλώνετε.

Οι παρενέργειες και οι αντενδείξεις είναι σχετικά σπάνιες όταν καταναλώνεται σε φυσιολογική ποσότητα. Σπανίως κάποιος μπορεί να είναι αλλεργικός στο σκόρδο.

Σε κάθε περίπτωση εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας καλό θα ήταν να λαμβάνεται πρωτίστως η σύμφωνη γνώμη του θεράποντα γιατρού πριν αυξήσετε την κατανάλωση σκόρδου.

Εάν η γεύση είναι απαγορευτική για εσάς μπορείτε να επιλέξετε κάποιο αξιόπιστο συμπλήρωμα διατροφής που να περιέχει εκχύλισμα σκόρδου. Τα ευεργετικά οφέλη είναι ακριβώς τα ίδια.

Συνδυασμός του σκόρδου με άλλα δραστικά συστατικά και βότανα

natural defence1Σε αρκετές περιπτώσεις το σκόρδο όταν συνδυαστεί με άλλα βότανα ή δραστικά συστατικά λειτουργεί συνεργιστικά, πράγμα που σημαίνει πως έχει καλύτερα αποτελέσματα.

Με γνώμονα τα παραπάνω η Healthia σχεδίασε φόρμουλες συμπληρωμάτων διατροφής οι οποίες περιέχουν εκχύλισμα σκόρδου σε συνδυασμό με άλλα δραστικά βιο-ενεργά βότανα.

Το NATURAL DEFENCE είναι ένα 100% φυσικό συμπλήρωμα διατροφής με 12 βότανα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού ενάντια σε παθογόνους μικροοργανισμούς, μικρόβια, ιούς, λοιμώξεις, μύκητες και βακτήρια.

Θωρακίζει την άμυνα του οργανισμού απέναντι σε επιθέσεις, μολύνσεις και ασθένειες με φυσικό τρόπο.

Στη φόρμουλα του NATURAL DEFENCE το σκόρδο συνδυάζεται με κανέλα, γαρύφαλλο, εκχύλισμα από κολοκυθόσπορο, κουκούτσι από γκρέιπφρουτ, κόκκινο πιπέρι καγιέν και φύλλα ελιάς.

Η συγκεκριμένη φόρμουλα έχει ισχυρή αντιπαρασιτική, αντιμικροβιακή και αντι-ιική δράση, ενισχύοντας πολλαπλά το ανοσοποιητικό σύστημα. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κάνετε κλικ ΕΔΩ.

candida relief1

Στη φόρμουλα του CANDIDA RELIEF το σκόρδο συνδυάζεται με θυμάρι, κερσετίνη, ρίγανη, δεντρολίβανο, αλόη, προβιοτικά και ψευδάργυρο.

Τα δραστικά συστατικά που περιέχει είναι γνωστά για την ευεργετική τους δράση απέναντι σε λοιμώξεις, ζυμομύκητες, παθογόνους μικρο-οργανισμούς, βακτήρια, ουρολοίμωξη, πεπτικές διαταραχές και υγεία του εντέρου.

Η συγκεκριμένη φόρμουλα συμβάλλει στην καταπολέμηση παθογόνων μικροοργανισμών του πεπτικού σωλήνα όπως ο μύκητας καντίντα (Candida Albicans) ενώ παράλληλα υποστηρίζει το “μικροβίωμα” ή αλλιώς τη χλωρίδα του εντέρου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη φόρμουλα του Candida Relief μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

Σχετικά Προϊόντα

  • Ενίσχυση του Ανοσοποιητικού

    Healthia Natural Defence 850mg, Συμπλήρωμα Διατροφής για την Ενίσχυση του Ανοσοποιητικού, 90 caps

    33.50 Σε απόθεμα
    Συμπλήρωμα Διατροφής Για Την Ενίσχυση Του Ανοσοποιητικού, 90caps 100% φυσικό συμπλήρωμα διατροφής με 12 βότανα για…
    Προσθήκη στο καλάθι
  • Αντιμετώπιση Καντιντίασης

    Healthia Candida Relief 517mg για την Αντιμετώπιση Καντιντίασης, 60 caps

    35.00 Σε απόθεμα
    Συμπλήρωμα διατροφής με βότανα για φυσική αντιμετώπιση καντιντίασης (Candida Albicans), λοίμωξη ζυμομύκητες, παθογόνους μικρο-οργανισμούς, βακτήρια, ουρολοίμωξη,…
    Προσθήκη στο καλάθι