Q10

Τι είναι το συνένζυμο Q10 και ποια τα οφέλη του για την υγεία

Το συνένζυμο Q10, ή αλλιώς γνωστό και ως CoQ10, είναι μια χημική ένωση που συμβάλλει στην παραγωγή ενέργειας των κυττάρων του σώματος.

Το σώμα μας παράγει από μόνο του CoQ10, ωστόσο η παραγωγή μειώνεται σταδιακά όσο μεγαλώνουμε. Εδώ και αρκετά χρόνια μπορούμε να λάβουμε CoQ10 σε συμπλήρωμα διατροφής εάν αυτό είναι αναγκαίο. Εναλλακτικά μπορούμε να λάβουμε CoQ10 με σωστή διατροφή.

Μια σειρά από σοβαρά προβλήματα υγείας όπως καρδιοπάθειες, εγκεφαλικές διαταραχές, διαβήτης και καρκίνος σχετίζονται με χαμηλά επίπεδα από CoQ10.

Δεν είναι ακριβώς ξεκάθαρο εάν τα χαμηλά επίπεδα CoQ10 προκαλούν βλάβες στην υγεία ή είναι αποτέλεσμα αυτών των προβλημάτων υγείας.

Ωστόσο ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο. Υπάρχει πάρα πολύ έρευνα σχετικά με το CoQ10 η οποία αποδεικνύει τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά τις ιδιότητες και τα οφέλη που έχει το συνένζυμο Q10 ή αλλιώς CoQ10 για την υγεία του ανθρώπου.

Τι είναι το CoQ10;

Q10 01Το συνένζυμο Q10 ή αλλιώς CoQ10 είναι μια χημική ένωση την οποία παράγει το σώμα μας και αποθηκεύεται στα μιτοχόνδρια των κυττάρων μας. Λόγω των πολλαπλών ιδιοτήτων του συγκαταλέγεται στα θρεπτικά συστατικά ενώ κάποιοι το ονομάζουν “βιταμίνη”.

Τα μιτοχόνδρια είναι ουσιαστικά ο «κινητήρας» των κυττάρων και είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ενέργειας. Προστατεύουν επίσης τα κύτταρα από τις βλάβες που προκαλεί το οξειδωτικό στρες καθώς και τα παθογόνα βακτήρια και υιοί.

Με τα χρόνια η φυσική παραγωγή CoQ10 από το σώμα σταδιακά μειώνεται. Οι ηλικιωμένοι τείνουν να έχουν έλλειψη από τη συγκεκριμένη χημική ένωση.

Κάποιες άλλες αιτίες που προκαλούν έλλειψη του CoQ10 είναι:

  • Διατροφικές ελλείψεις όπως έλλειψη Β6
  • Γενετικές διαταραχές στη σύνθεση του CoQ10 ή την απορρόφηση και αξιοποίηση
  • Αυξημένες ανάγκες των ιστών ως απόρροια κάποιας ασθένειας
  • Ασθένεια που σχετίζεται με τα μιτοχόνδρια
  • Οξειδωτικό στρες εξαιτίας γήρανσης
  • Παρενέργειες από θεραπεία με στατίνες

Έρευνα έδειξε πως το CoQ10 παίζει καταλυτικό ρόλο σε πολλούς μηχανισμούς και διεργασίες του σώματος.

Μια από τις βασικές λειτουργίες του CoQ10 είναι ότι συμβάλλει στην παραγωγή ενέργειας σε κυτταρικό επίπεδο. Συμμετέχει στη σύνθεση τριφωσφορικής αδενοσίνης (ATP) η οποία σχετίζεται με την μεταφορά και διοχέτευση ενέργειας εντός των κυττάρων.

Ένας άλλος βασικός ρόλος είναι η λειτουργία του ως αντιοξειδωτικό για την προστασία των κυττάρων από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και το αυξημένο οξειδωτικό στρες.

Ο αυξημένος αριθμός ελευθέρων ριζών οδηγεί σε οξείδωση των κυτταρικών μεμβρανών, πράγμα που επηρεάζει την εύρυθμη λειτουργία των κυττάρων. Μακροχρόνια το αυξημένο οξειδωτικό στρες σχετίζεται με σοβαρές βλάβες και προβλήματα υγείας.

Δεδομένου ότι το ATP είναι απολύτως απαραίτητο για όλες τις λειτουργίες του σώματος που χρειάζονται ενέργεια και το οξειδωτικό στρες φθείρει τα κύτταρά μας, δεν προκαλεί εντύπωση πως αρκετές χρόνιες ασθένειες σχετίζονται με χαμηλά επίπεδα CoQ10.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25126052/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23065343/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25126048/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8241707/

Ποιες είναι οι ιδιότητες και τα οφέλη του CoQ10;

Το CoQ10 βρίσκεται σε όλα τα κύτταρα του σώματος. Ωστόσο η μεγαλύτερη συγκέντρωση είναι σε όργανα που καταναλώνουν μεγάλα ποσά ενέργειας από το βασικό μεταβολισμό του σώματος όπως η καρδιά, τα νεφρά, οι πνεύμονες και το συκώτι.

Σχετική πηγή: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21966175/

Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά τα βασικά οφέλη και ιδιότητες του CoQ10 για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Q10 02Ενδέχεται να βοηθάει στην ανάρρωση μετά από καρδιακό επεισόδιο

Η συγκοπή είναι συχνά επακόλουθο καρδιακών προβλημάτων και βλαβών όπως η Στεφανιαία νόσος και η υπέρταση.

Οι συγκεκριμένες βλάβες ενδέχεται να οδηγούν σε οξείδωση του οργανισμού και φλεγμονή των φλεβών και αρτηριών.

Η συγκοπή προκύπτει όταν αυτά τα προβλήματα επηρεάζουν σε τέτοιο βαθμό την καρδιά που δε μπορεί φυσιολογικά να συστέλλεται και να διαστέλλεται ως να στέλνει αίμα στο σώμα.

Σαν να μην ήταν αυτό αρκετό, κάποιες θεραπείες που ακολουθούνται με από επεισόδιο συγκοπής έχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες όπως χαμηλή πίεση ενώ κάποιες άλλες θεραπείες ενδέχεται να μειώνουν περισσότερο τα επίπεδα του CoQ10 στον οργανισμό.

Μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 420 άτομα που είχαν υποστεί συγκοπή βρήκε πως η χορήγηση συμπληρώματος CoQ10 για 2 χρόνια βελτίωσε τα συμπτώματα και μείωσε τις πιθανότητες θανάτου από καρδιακά αίτια.

Επιπλέον σε μια άλλη μελέτη επάνω σε 641 άτομα χορηγήθηκε ή CoQ10 ή ψευδοφάρμακο (placebo) για ένα χρόνο. Στο πέρας της μελέτης βρέθηκε πως στο γκρουπ που είχε χορηγηθεί CoQ10, τα άτομα είχαν κατά μέσο όρο νοσηλευτεί λιγότερες φορές σε νοσοκομείο για χειροτέρευση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη συγκοπή ενώ είχαν λιγότερες σοβαρές επιπλοκές.

Πιθανολογείται πως η χορήγηση CoQ10 θα μπορούσε να συμβάλλει στην αποκατάσταση των χαμηλών επιπέδων καθώς και την αύξηση της παραγωγής ενέργειας, μειώνοντας παράλληλα και την οξείδωση του οργανισμού.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό βελτιώνουν τη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και συμβάλλουν στην καλύτερη αντιμετώπιση περιστατικών συγκοπής αλλά και άλλων καρδιακών επιπλοκών.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26512330/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27012265/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25282031/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8241697/

Ενδέχεται να βοηθάει στη γυναικεία και αντρική υπογονιμότητα

Q10 03Η γυναικεία γονιμότητα μειώνεται με την πάροδο των ετών καθώς μειώνεται ο αριθμός αλλά και η ποιότητα των διαθέσιμων ωαρίων.

Το CoQ10 είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την παραπάνω διαδικασία. Καθώς γερνάμε η φυσική παραγωγή CoQ10 του σώματος μειώνεται, κάνοντας έτσι ποιο ευάλωτα τα ωάρια στην οξείδωση.

Η λήψη συμπληρώματος CoQ10 φαίνεται πως έχει ευεργετική δράση ενώ ενδέχεται ακόμη και να αναστρέψει την εκφύλιση της ποιότητας των ωαρίων, αυξάνοντας παράλληλα και τον αριθμό τους.

Ομοίως, το αντρικό σπέρμα είναι ευάλωτο στις βλάβες που προκαλεί το οξειδωτικό στρες. Οι ελεύθερες ρίζες ενδέχεται να μειώσουν τον αριθμό αλλά και την ποιότητα σπερματοζωαρίων και να οδηγήσουν σε υπογονιμότητα.

Αρκετές μελέτες έδειξαν πως η χορήγηση συμπληρωμάτων CoQ10 ενδέχεται να βελτιώσει την ποιότητα του σπέρματος, την κινητικότητα και την συγκέντρωση αυξάνοντας της αντιοξειδωτική προστασία.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26111777/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24578993/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23912751/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28066832/

Το CoQ10 συμβάλλει στη διατήρηση της νεανικής όψης της επιδερμίδας

Q10 04Το δέρμα μας είναι το μεγαλύτερο ζωτικό όργανο του σώματος. Λειτουργεί προστατευτικά για τα εσωτερικά ζωτικά όργανα ενώ είναι εκτεθειμένο καθημερινά σε παράγοντες φθοράς που συμβάλουν στη γήρανσή του.

Οι παράγοντες γήρανσης του δέρματος είναι τόσο εξωτερικοί όσο και εσωτερικοί. Κάποιοι εσωτερικοί παράγοντες είναι η οξείδωση και φθορά των κυττάρων καθώς και ορμονική ανισορροπία. Εξωτερικοί παράγοντες είναι περιβαλλοντολογικοί όπως αστική μόλυνση, τοξίνες και βαρέα μέταλλα από καλλυντικά και σαμπουάν αλλά και η έκθεση στις UV ακτίνες του ήλιου.

Βλαβερά συστατικά και αστικές τοξίνες μειώνουν την ελαστικότητα του δέρματος και το αφυδατώνουν, πράγμα που λεπταίνει σε βάθος χρόνου και των πάχος των στιβάδων.

Η τοπική εφαρμογή CoQ10 απευθείας στο δέρμα μπορεί να μειώσει τη βλάβη τόσο από εξωτερικούς όσο και από εσωτερικούς παράγοντες, αυξάνοντας την παραγωγή ενέργειας των κυττάρων του δέρματος και παράλληλα προσφέροντας αντιοξειδωτική προστασία.

Έχει βρεθεί πως η τοπική εφαρμογή CoQ10 στο δέρμα μειώνει τις βλάβες που προκαλεί η οξείδωση από έκθεση σε UV ακτίνες μετά από ηλιοθεραπεία, μειώνοντας παράλληλα το βάθος των ρυτίδων.

Τέλος, άτομα με χαμηλά επίπεδα CoQ10 τείνουν να έχουν αυξημένο ρίσκο εμφάνισης καρκίνο του δέρματος.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24527317/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25906193/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26648450/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10416055/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16443053/

Ενδέχεται να μειώνει τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες

Η μη φυσιολογική λειτουργία των μιτοχονδρίων ενδέχεται να οδηγήσει σε αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου από τα κύτταρα, αυξημένη οξείδωση και μειωμένη αντιοξειδωτική ικανότητα. Τα παραπάνω ενδέχεται να οδηγήσουν σε χαμηλά επίπεδα ενέργειας, αίσθημα κόπωσης και εξάντλησης καθώς και ημικρανία.

Q10 05Καθώς το CoQ10 βρίσκεται κατά κανόνα στα μιτοχόνδρια των κυττάρων, έχει βρεθεί πως μπορεί να βελτιώσει και τη λειτουργία τους, μειώνοντας τη φλεγμονή η οποία δημιουργείται όταν έχουμε ημικρανία.

Μια μελέτη επάνω σε 42 άτομα έδειξε πως η χορήγηση συμπληρώματος CoQ10 ήταν 3 φορές πιο αποτελεσματική στην αντιμετώπιση ημικρανίας σε σχέση με αντίστοιχη χορήγηση placebo. Συμπληρωματικά, παρατηρήθηκε έλλειψη CoQ10 σε άτομα που υποφέρουν τακτικά από ημικρανίες.

Μια μεγαλύτερη μελέτη επάνω σε 1,550 άτομα έδειξε πως όσοι είχαν χαμηλά επίπεδα CoQ10, όταν τους χορηγήθηκε συμπλήρωμα CoQ10 είχαν σπανιότερα περιστατικά πονοκεφάλων με πιο ήπια συμπτώματα.

Συμπερασματικά βρέθηκε πως το CoQ10 όχι μόνο συμβάλλει στην αντιμετώπιση ημικρανίας αλλά τις αποτρέπει από το να εμφανιστούν.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24331360/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21586650/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15728298
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17355497/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27670440/

Ενδέχεται να βοηθάει στις αθλητικές επιδόσεις

Q10 06Το οξειδωτικό στρες ενδέχεται να επηρεάσει τη φυσιολογική σύσπαση των μυών και κατ’ επέκταση τις αθλητικές επιδόσεις.

Ομοίως, η μη φυσιολογική λειτουργία των μιτοχονδρίων ενδέχεται να μειώσει την ενέργεια στους μύες, δυσκολεύοντας τη σύσπαση και την αντοχή σε χρόνο.

Το CoQ10 μπορεί να βοηθήσει στις αθλητικές επιδόσεις μειώνοντας το οξειδωτικό στρες στα κύτταρα και βελτιώνοντας τη λειτουργία των μιτοχονδρίων.

Σε μια μελέτη ερευνήθηκε η επίδραση του CoQ10 στην άσκηση. Όσοι έλαβαν 1,200 mg από CoQ10 ημερησίως για 60 μέρες εμφάνισαν μειωμένο οξειδωτικό στρες.

Επιπλέον, η λήψη CoQ10 ενδέχεται να αυξήσει τη εκρηκτικότητα κατά την άσκηση, μειώνοντας παράλληλα το αίσθημα της κόπωσης. Και οι δύο αυτοί παράγοντες βελτιώνουν τις αθλητικές επιδόσεις.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11375753/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23182644/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21681167/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20886510/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19644406/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18272335/

Έχει ευεργετική δράση σε όσους έχουν διαβήτη

Q10 07Το αυξημένο οξειδωτικό στρες προκαλεί κυτταρικές βλάβες οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν σε μεταβολικά σύνδρομα όπως ο διαβήτης τύπου 2.

Η μη φυσιολογική λειτουργία των μιτοχονδρίων επιπλέον σχετίζεται με αντίσταση στην ινσουλίνη. Το CoQ10 έχει φανεί πως βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και έχει ευεργετική δράση στη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.

Η λήψη συμπληρώματος με CoQ10 ενδέχεται επιπλέον να αυξάνει τη συγκέντρωση των επιπέδων CoQ10 στο αίμα έως και 3 φορές παραπάνω σε άτομα με διαβήτη τα οποία κατά κανόνα παρουσιάζουν έλλειψη σε αυτή τη χημική ένωση.

Σε μια μελέτη χορηγήθηκε CoQ10 σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 για 12 εβδομάδες. Βρέθηκε σημαντική μείωση στα επίπεδα σακχάρου σε κατάσταση νηστείας καθώς και της αιμογλοβίνης A1C, η οποία είναι ο μέσος όρος των επιπέδων σακχάρου σε διάστημα 2-3 μηνών.

Τέλος το CoQ10 ενδέχεται να λειτουργεί προληπτικά στην εμφάνιση διαβήτη καθώς ενεργοποιεί τη λιποδιάσπαση ενώ μειώνει παράλληλα τη συσσώρευση των λιπιδίων στα λιποκύτταρα η οποία μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28811612/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24586567/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19530339/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10416046/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26413493/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25791371/

Ενδέχεται να παίζει ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου

Q10 08Το οξειδωτικό στρες ως γνωστόν προκαλεί βλάβες στις κυτταρικές μεμβράνες και επιδρά στην ομαλή λειτουργία των κυττάρων.

Εάν η αντιοξειδωτική ικανότητα του σώματος είναι χαμηλή, οι φθορές στα κύτταρα ενδέχεται να είναι μεγάλες, αυξάνοντας το ρίσκο εμφάνισης κάποιας μορφής καρκίνου.

Το CoQ10 λειτουργεί ως ισχυρό αντιοξειδωτικό και προστατεύει τα κύτταρά μας από την οξείδωση που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Παράλληλα ενισχύουν την φυσιολογική παραγωγή ενέργειας προάγοντας τη φυσιολογική λειτουργία και επιβίωση των κυττάρων.

Σημειωτέων πως οι ασθενείς με καρκίνο κατά κανόνα στις μετρήσεις παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα από CoQ10.

Χαμηλά επίπεδα από CoQ10 σχετίζονται με έως και 53.3% υψηλότερο ρίσκο εμφάνισης καρκίνου και λειτουργούν ως δείκτης πρόγνωσης για εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου.

Ένα επίσης πολύ σημαντικό εύρημα από μια μελέτη είναι πως η λήψη συμπληρώματος CoQ10 ενδέχεται να μειώνει τις πιθανότητες επανεμφάνισης του καρκίνου.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24969860/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22126471/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21467235/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9177262/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21297042/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17505263/

Έχει ευεργετική δράση για τον εγκέφαλο

Q10 09Τα μιτοχόνδρια είναι οι «γεννήτριες ενέργειας» των κυττάρων του εγκεφάλου. Η λειτουργία των μιτοχονδρίων τείνει σταδιακά να μειώνεται όσο μεγαλώνουμε.

Η ολοκληρωτική δυσλειτουργία των μιτοχονδρίων οδηγεί σε κυτταρικό θάνατο και σχετίζεται με ασθένειες όπως η Νόσος Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.

Δυστυχώς ο εγκέφαλος είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στην οξείδωση από ελεύθερες ρίζες λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας λιπιδίων και των αυξημένων αναγκών σε οξυγόνο.

Κατά την οξείδωση των κυτταρικών μεμβρανών του εγκεφάλου προκύπτουν βλαβερές ενώσεις που ενδέχεται να επηρεάσουν τη μνήμη, την ικανότητα συγκέντρωσης καθώς και άλλες φυσιολογικές λειτουργίες.

Το CoQ10 ενδέχεται να μειώνει τη δημιουργία τέτοιων βλαβερών ενώσεων επιβραδύνοντας την εξέλιξη νόσων όπως το Αλτσχάιμερ και το το Πάρκινσον.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9974149/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20702843/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18560133/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12374491/

Το CoQ10 προστατεύει τους πνεύμονες

Q10 010Από όλα τα ζωτικά όργανα οι πνεύμονες έρχονται σε επαφή με την περισσότερη ποσότητα οξυγόνου, πράγμα που τους κάνει ιδιαίτερα ευάλωτους στην οξείδωση.

Η αυξημένη οξείδωση των πνευμόνων και η χαμηλή αντιοξειδωτική ικανότητα και προστασία, συμπεριλαμβανομένου των χαμηλών επιπέδων CoQ10, ενδέχεται να οδηγήσουν σε αναπνευστικά προβλήματα όπως άσθμα και χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Επιπλέον έχει φανεί πως όσα άτομα υποφέρουν από κάποιο αναπνευστικό πρόβλημα τείνουν να έχουν χαμηλά επίπεδα από CoQ10.

Μια μελέτη έδειξε πως η λήψη συμπληρώματος CoQ10 μειώνει τη φλεγμονή σε άτομα που έχουν άσθμα καθώς και την αναγκαιότητα λήψης φαρμακευτικών αγωγών με στεροειδή αντιφλεγμονώδη για την αντιμετώπισή του.

Μια άλλη μελέτη έδειξε βελτίωση στις αθλητικές επιδόσεις από ασθενείς που υποφέρουν από ΧΑΠ. Παρατηρήθηκε καλύτερη οξυγόνωση των ιστών και της καρδιάς μετά τη λήψη συμπληρώματος με CoQ10.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16289557/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21080098/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12169177/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16873952/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8241703/

Προτεινόμενη δοσολογία και παρενέργειες του CoQ10

Το CoQ10 υπάρχει σε 2 διαφορετικές μορφές: ουμπικινόλη (ubiquinol) και ουμπικινόνη (ubiquinone).
Η ουμπικινόλη αποτελεί το 90% του CoQ10 στο αίμα. Τόσο η ουμπικινόλη όσο και η ουμπικινόνη σε συμπλήρωμα διατροφής είναι απορροφήσιμες από τον οργανισμό.

Η τυπική δοσολογία CoQ10 κυμαίνεται από 90 mg έως 200 mg την ημέρα. Δοσολογία έως και 500 mg τυπικά είναι ανεκτή ενώ σε κάποιες μελέτες που χορηγήθηκε μεγαλύτερη δοσολογία χωρίς σοβαρές παρενέργειες.

Το CoQ10 είναι λιποδιαλυτό και η απορρόφησή του είναι αργή και συχνά περιορισμένη. Η λήψη συμπληρώματος CoQ10 καλό θα είναι να γίνεται μαζί με το φαγητό και όχι με άδειο στομάχι καθώς ο οργανισμός μας θα το απορροφήσει έως και 3 φορές γρηγορότερα σε σχέση με τη λήψη του με άδειο στομάχι.

Τα καλύτερα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά περιέχουν CoQ10 σε μορφή ουμπικινόνης σε μαλακή κάψουλα με έλαιο ώστε η απορρόφηση να είναι μέγιστη και τάχιστη.

Το σώμα μας δεν αποθηκεύει CoQ10. Έτσι συστήνεται η λήψη CoQ10 για μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να δει κάποιος τα ευεργετικά αποτελέσματα.

Η μακροχρόνια λήψη CoQ10 σε συμπλήρωμα διατροφής είναι αρκετά ανεκτή για τον άνθρωπο και έχει χαμηλή τοξικότητα.

Σε κάποιες μελέτες χορηγήθηκε καθημερινά 1,200 mg CoQ10 για 16 μήνες χωρίς σοβαρές παρενέργειες.

Ωστόσο εάν εμφανιστούν παρενέργειες συνιστάται η αλλαγή της λήψης σε 2 ή 3 μικρότερες δόσεις μέσα στην ημέρα.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19096117/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16431002/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16551570/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17482886/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19446761/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19096118/

Φαρμακευτική αγωγή με στατίνες

Για άτομα που βρίσκονται υπό φαρμακευτική αγωγή με στατίνες η τυπική προτεινόμενη δοσολογία CoQ10 είναι 30–200 mg. Σχετική έρευνα: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24170646/

Καρδιοπάθειες

Για τα άτομα που έχουν υποστεί συγκοπή, καρδιακή ανεπάρκεια ή κυνάγχη, η τυπική δοσολογία CoQ10 είναι 60–300 mg ημερησίως. Σχετική έρευνα: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26512330/

Πονοκέφαλος και ημικρανίες

Για την αντιμετώπιση ημικρανίας η τυπική δοσολογία για CoQ10 είναι 300–400 mg ημερησίως. Σχετική έρευνα: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26512330/

Q10 011Έλλειψη CoQ10 λόγω γήρανσης

Για την αποκατάσταση χαμηλών επιπέδων CoQ10 λόγω γήρανσης συστήνεται η λήψη 100–200 mg ημερησίως. Σχετική έρευνα: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29641571/

Διαβήτης

Δοσολογίες μεταξύ 100–300 mg CoQ10 την ημέρα έχουν ευεργετική δράση μειώνοντας τα συμπτώματα διαβήτη. Σχετική έρευνα: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25913756/

 

Q10 012Υπογονιμότητα

Δοσολογίες CoQ10 από 100 έως και 600 mg ημερησίως συμβάλλουν στην αύξηση της γονιμότητας. Σχετική έρευνα: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5870379/

Βελτίωση αθλητικών επιδόσεων

Δοσολογία 300 mg ημερησίως είναι ιδανική για τη βελτίωση αθλητικών επιδόσεων σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες. Σχετική έρευνα: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK299046/

Τροφές που περιέχουν CoQ10

Μπορείτε να λάβετε CoQ10 σε συμπλήρωμα διατροφής. Ωστόσο το CoQ10 υπάρχει σε μικρές ποσότητες σε μερικά τρόφιμα.

Το CoQ10 απορροφάται εξίσου καλά σε μορφή κάψουλας αλλά και μέσω των τροφίμων, όταν δεν υπάρχουν πεπτικές διαταραχές.

Q10 013Η παρακάτω λίστα τροφίμων που περιέχουν CoQ10 είναι ενδεικτική:

  • Εντόσθια ζώων: Καρδιά, συκώτι, νεφρά
  • Κάποια μέρη ζώων όπως: Χοιρινό, μοσχάρι, κοτόπουλο
  • Λιπαρά ψάρια: Πέστροφα, ρέγγα, σκουμπρί, σαρδέλα
  • Λαχανικά: Σπανάκι, κουνουπίδι, μπρόκολο
  • Φρούτα: Πορτοκάλι, φράουλες
  • Όσπρια: Φασόλια σόγιας, φακές, φιστίκια
  • Ξηροί καρποί: Σουσάμι, φιστίκια Αιγίνης
  • Έλαια: Σογιέλαιο, λάδι κανόλα

Q10Σε περίπτωση ωστόσο που δεν μπορεί κάποιος να καταναλώνει καθημερινά ικανές ποσότητες των παραπάνω τροφίμων ώστε να αυξήσει τα επίπεδα του συνενζύμου Q10 στον οργανισμό μπορεί να επιλέξει κάποιο αξιόπιστο συμπλήρωμα διατροφής με Q10 σε μαλακή κάψουλα με έλαιο όπως το CoQ-10 της Healthia που μπορείτε να δείτε στο κάτω μέρος του άρθρου.

Αποποίηση ευθύνης:

Το περιεχόμενο του παρόντος ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη.
Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς.
Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.

Σχετικά Προϊόντα

  • coq 10 100mg 90caps

    Healthia CoQ-10 100mg, Συμπλήρωμα Διατροφής που Προστατεύει την Καρδιά, 90 κάψουλες

    58.00 Σε απόθεμα
    Το  συνένζυμο Q10 ή αλλιώς CoQ10 είναι σημαντικό για την κυτταρική παραγωγή ενέργειας, ενισχύει τη δράση…
    Προσθήκη στο καλάθι