rodi

Ρόδι. Το φρούτο πανάκεια με αμέτρητες ιδιότητες και οφέλη για την υγεία.

Αδιαμφισβήτητα το ρόδι είναι ένα πανίσχυρο superfood με πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Έχει ιδιαίτερη γεύση και όψη, πράγμα που το κάνει να έχει φανατικούς φίλους αλλά και ορκισμένους εχθρούς.

Το ρόδι είναι γνωστό από την αρχαιότητα σε πολλούς λαούς όπως το Ιράν και η Βόρεια Ινδία για τις ιδιότητες και τα οφέλη για την υγεία. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη Α, φυσική βιταμίνη C και βιταμίνη Ε, καθώς και σε σίδηρο, και πολλοί το χαρακτηρίζουν φρούτο πανάκεια!

Η διατροφική αξία του ροδιού

Τα βασικά διατροφικά στοιχεία του ροδιού είναι ως εξής:

Ποσότητα ανά 100 g

Θερμίδες (kcal) 82

Λίπη 1,2 g
Κορεσμένα λίπη 0,1 g
Πολυακόρεστα λίπη 0,1 g
Μονοακόρεστο λίπη 0,1 g
Χοληστερόλη 0 mg
Νάτριο 3 mg
Κάλιο 236 mg

Υδατάνθρακες 19 g
Φυτικές ίνες 4 g
Σάκχαρα 14 g
Πρωτεΐνη 1,7 g

Βιταμίνη C 10,2 mg
Ασβέστιο 10 mg
Βιταμίνη B6 0,1 mg
Μαγνήσιο 12 mg
Σίδηρος 0,3 mg

Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα διαδεδομένο. Μόνο τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει σιγά σιγά να αναγνωρίζεται και να καλλιεργείται συστηματικά.

Είναι ένα από τα παραδοσιακά “γιατρικά” σε πολλές αρχαίες ιατρικές σχολές. Στην Αγιουρβέδα για παράδειγμα ο φλοιός του ροδιού χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της διάρροιας, της δυσεντερίας, των παρασίτων και των λοιπών παθογόνων οργανισμών που διαταράσσουν τη χλωρίδα του εντέρου.

Ο φλοιός του ροδιού περιέχει ελλαγιταννίνες που έχουν:

  • αντιβακτηριδιακές,
  • αντι-ιικές,
  • αντιπαρασιτικές και
  • αντιφλεγμονώδεις
  • στυπτικές ιδιότητες (συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της διάρροιας)

Οι φαρμακευτικές εφαρμογές του ροδιού που ήταν γνωστές σε αρχαίες ιατρικές πρακτικές για αιώνες, πλέον πιστοποιούνται όχι μόνο εμπειρικά αλλά και μέσω επιστημονικών ερευνών.

Προσφάτως μια σειρά από μελέτες περιγράφουν τις θεραπευτικές ιδιότητες του ροδιού στους τομείς της ρευματολογίας και της καρδιολογίας.

Για παράδειγμα οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που έχουν οι πολυφαινόλες του ροδιού έδειξαν ότι προσφέρουν προστασία ενάντια στην αθηροσκλήρωση και στις βλάβες του καρδιαγγειακού συστήματος.

Στην κοσμετολογία οι πολυφαινόλες του ροδιού προστατεύουν το δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία και συμβάλλουν στη σύνθεση κολλαγόνου.

Οι ιδιότητες και τα οφέλη του ροδιού για την υγεία

Το ρόδι πρέπει να είναι το απόλυτο φρούτο / σύμμαχος όσων αντιμετωπίζουν θέματα οξείδωσης από ελεύθερες ρίζες, όπως οι χρόνιοι καπνιστές και οι υπερήλικες.
Είναι ιδανικό επίσης για τους αθλητές για γρήγορη αποκατάσταση μετά από την προπόνηση.

Στην Ελλάδα είμαστε πάρα πολύ τυχεροί καθώς έχουμε ρόδια εξαιρετικής ποιότητας. Το πρόβλημα είναι ότι το ρόδι είναι εποχιακό φρούτο και δεν μπορούμε να το έχουμε στο τραπέζι μας όλο το χρόνο.

Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η Healthia έχει συμπεριλάβει το ρόδι ως συστατικό στη φόρμουλα του συμπληρώματος ULTRA HIGH ORAC.

To ULTRA HIGH ORAC έχει 4 δραστικά συστατικά: ρόδι, acai berry, κουκούτσι από σταφύλι και ρεσβερατρόλη, τα οποία λειτουργούν συνεργιστικά, ενισχύοντας το ένα τη δράση του άλλου. Μαζί συνθέτουν ένα εξαιρετικό συμπλήρωμα για ισχυρή άμυνα και καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών και του οξειδωτικού στρες. Δείτε το με ένα κλικ ΕΔΩ.

Σχετικά Προϊόντα

  • Ελεύθερες Ρίζες

    Healthia Ultra high ORAC 700mg, Συμπλήρωμα Διατροφής για Προστασία από Ελεύθερες Ρίζες, 100 caps

    35.00 Σε απόθεμα
    Το Ultra high ORAC είναι ένα από τα καλύτερα αντιοξειδωτικά συμπληρώματα διατροφής σε χάπια, με ισχυρή…
    Προσθήκη στο καλάθι