Βιταμίνη Β1 ή αλλιώς θειαμίνη. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Βιταμίνη Β1 ή αλλιώς θειαμίνη. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.


Η βιταμίνη Β1 είναι γνωστή και ως θειαμίνη. Αναγνωρίστηκε το 1912 και είναι μια από τις 8 βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Είναι απαραίτητη για τη δράση των ενζύμων γι αυτό και συγκαταλέγεται στα συνένζυμα.
Είναι υδατοδυαλυτή, πράγμα που σημαίνει πως η περίσσεια της αποβάλλεται από τα ούρα χωρίς να προκαλεί σημαντικές παρενέργειες. Ως επί το πλείστον ανεπάρκεια εμφανίζουν άτομα 3ης ηλικίας.

Οι βασικές ιδιότητες της θειαμίνης είναι οι εξής:

  • ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού
  • παίζει ρόλο στην παραγωγή του αίματος
  • συμμετέχει στη διαδικασία του μεταβολισμού των σακχάρων, των λιπιδίων, των πρωτεϊνών
  • συμμετέχει στη διαδικασία του μεταβολισμού του αλκοόλ
  • συμβάλλει στην καλή υγεία των μαλλιών
  • συμβάλλει στην καλή υγεία του δέρματος
  • συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του νευρικού συστήματος (περιφερειακών νεύρων), της μνήμης, και των ματιών
  • παίζει ρόλο στη σωστή λειτουργία των μυών του στομάχου, της καρδιάς και των εντέρων
  • ενισχύει την πνευματική δραστηριότητα και τις νοητικές λειτουργίες
  • συμβάλλει στη μείωση του στρες και στη διαχείριση του άγχους
  • προστατεύει από τις βλάβες που προκαλεί το αλκοόλ
  • βελτιώνει τις αθλητικές επιδόσεις
Πρέπει να σημειωθεί πως η θειαμίνη καθώς είναι υδατοδυαλυτή βιταμίνη πρέπει να λαμβάνεται καθημερινά καθώς ο οργανισμός μας ΔΕΝ μπορεί να την αποθηκεύσει.

Άτομα που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη σε θειαμίνη:

  • ηλικιωμένοι
  • χρόνιοι καπνιστές
  • όσοι πίνουν παραπάνω από 5 ποτά την εβδομάδα
  • αλκοολικοί
  • όσοι πίνουν περισσότερους από 4 καφέδες τη μέρα
  • όσοι τρώνε πολλά ψωμιά και γλυκά (λευκούς επεξεργασμένους υδατάνθρακες)
  • όσες γυναίκες παίρνουν αντισυλληπτικά
  • όσοι λαμβάνουν αντιόξινα σκευάσματα
  • όσοι λαμβάνουν διουρητικά
  • όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα του πεπτικού (απορρόφηση τροφών)
  • όσοι κάνουν χημικές ή στερητικές δίαιτες

Τα συμπτώματα ανεπάρκειας της θειαμίνης είναι τα εξής:

  • μπέρι μπερι (beri-beri)
  • ψυχικές διαταραχές
  • χρόνια φλεγμονή
  • οιδήματα και κατακρατήσεις
  • περιφερειακή νευροπάθεια
  • καρδιακά προβλήματα
  • διόγκωση του ήπατος
  • κόπωση / εξάντληση
  • έλλειψη όρεξης
  • σύγχυση
  • μυϊκή ατονία
  • απώλεια βάρους
  • δυσπεψία
  • προβλήματα δυσκοιλιότητας
  • νευρικότητα
  • αυξημένη χοληστερίνη

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β1 Θειαμίνη

mg ανά 100γρ τροφίμου
  • Μαγιά μπύρας σε σκόνη   13,50
  • ηλιόσποροι ψίχα   1,60
  • Νιφάδες βρώμης   1,25
  • Φιστίκια μακαντέμια   1,20
  • Ζαμπόν   1,04
  • Ταχίνι   0,94
  • Ψαρονέφρι ψητό   0,94
  • Σουσάμι 0,93
  • Φασόλια ξερά   0,87
  • Κουκουνάρι   0,73
  • Κιμάς χοιρινός   0,71
  • Ρύζι καστανό   0,59
  • Τόνος φρέσκος   0,50
  • Φουντούκι ψίχα   0,43
  • Πέστροφα   0,43
  • Κάσιους   0,42
  • Φακές   0,41
  • Καρύδια ψίχα   0,40
  • Φιστίκια Αιγίνης   0,39
  • Μπιζέλια ξερά   0,39
  • Ρεβίθια   0,39
  • Νεφρά μοσχαρίσια   0,37
  • Συκωτάκια πουλιών   0,36
  • Ψωμί ολικής άλεσης   0,34
  • Ψωμί σικάλεως   0,29
  • Συκώτι αρνίσιο   0,27
  • Αμύγδαλα ωμά   0,21
  • Ψωμί λευκό   0,21
  • Κουνουπίδι   0,17
  • Σπαράγγια   0,16
  • Σταφίδες μαύρες Κορινθιακές   0,16
  • Λαχανάκια Βρυξελλών   0,15
  • Πατάτες   0,15
  • Κρεμμύδια   0,13
  • Μανιτάρια   0,13
  • Σκόρδο   0,13
  • Ακτινίδια   0,10
Στο φυτικό βασίλειο ξεχωρίζει σε περιεκτικότητα θειαμίνης το φύτρο  αλφάλφα, η σπιρουλίνα, ο μαϊντανός, το χαμομήλι και η μέντα. Προσοχή όμως, η θειαμίνη με το μαγείρεμα (βράσιμο) περνάει από την τροφή στο νερό. Είναι αρκετά ευπαθής βιταμίνη και καταστρέφετε σχετικά εύκολα όπως με την έκθεση στο φως, στη ζέστη, στο οξυγόνο και στην κονσερβοποίηση.

Πρέπει να σημειώσουμε πως η θειαμίνη στα δημητριακά και στο ρύζι βρίσκεται στο φλοιό. Τα επεξεργασμένα δημητριακά και το αποφλοιωμένο ρύζι ΔΕΝ περιέχουν θειαμίνη.

Εάν όλα τα παραπάνω σας φαίνονται βουνό σας προτείνουμε να γνωρίσετε το B-COMPLEX της Healthia που περιέχει και τις 8 βιταμίνες του συμπλέγματος στη συνιστώμενη ημερισία δόση ώστε να μη σας λείψει ποτέ. Δείτε την με ένα κλικ ΕΔΩ:


Posted on 2016-10-29 by Γρηγόρης Καρύδας NUTRI FACTS 11815

Blog categories

Blog search

Κωδικός QR

Είδατε πρόσφατα

Χωρίς προϊόντα