Κουρκουμάς και ρύθμιση του σακχάρου. Το βότανο κατά του διαβήτη.

Κουρκουμάς και ρύθμιση του σακχάρου. Το βότανο κατά του διαβήτη.


Δεν είναι υπερβολή να λέμε πως ο διαβήτης στις μέρες μας κυριολεκτικά σαρώνει στις δυτικές χώρες. Δυστυχώς το ίδιο συμβαίνει και στη χώρα μας την Ελλάδα.

Στο National Diabetics Statistics Report του 2014 το Center of Disease Control and Prevention (CDC) υπολογίζει πως 29,1 εκατομμύρια Αμερικανοί είναι διαβητικοί, νούμερο που αγγίζει το 9,3% του γενικού πληθυσμού (1). Στην Ελλάδα της Μεσογειακής διατροφής, των υπέροχων φρέσκων φρούτων και λαχανικών, τα στατιστικά είναι εξίσου θλιβερά.

Οι περισσότεροι διαβητικοί γνωρίζουν τα οφέλη της δίαιτας χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Ελάχιστοι είναι όμως αυτοί που γνωρίζουν τα εξαιρετικά οφέλη του turmeric στη ρύθμιση του σακχάρου και την καταπολέμιση του διαβήτη.

Πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως το εκχύλισμα του κουρκουμά είναι αποτελεσματικό στο να συμβάλλει στην καταπολέμιση του διαβήτη τύπου 2. Είναι ίσως ο ιδανικός σύμμαχος για τη φυσική αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Πάμε να ρίξουμε μια ματιά στους μηχανισμούς.

Υποσχόμενα δεδομένα και αποτελέσματα για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2.

Πρόσφατη βιβλιογραφία που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Endocrinology and Metabolism (2) υποστηρίζει πως το Ινδικό μπαχάρι με το όνομα Turmeric ενδέχεται να αποτελεί ιδανική εναλλακτική προσέγγιση στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2.

Η μελέτη εξέτασε όλα τα αποτελέσματα των ερευνών που δημοσιεύτηκαν από το 1998 εώς το 2013. Η πολυφαινόλη που βρίσκεται στο turmeric και ακούει στο όνομα κουρκουμίνη παρέχει ιδανική παρέμβαση στον διαβήτη τύπου 2 μειώνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Πως το Turmeric ενδέχεται να συμβάλλει στη ρύθμιση του διαβήτη τύπου 2:

Όσο και αν φαίνεται απίστευτο η έρευνα που έκανε επισκόπηση επάνω στη βιβλιογραφία κατέληξε συμπερασματικά πως το turmeric και η δραστική του ουσία η κουρκούμη, μπορούσε να βελτιώσει την κατάσταση του διαβήτη τύπου 2 μέσα από μια σειρά διαφορετικών μηχανισμών όπως:

  • Μειώνει την παραγωγή γλυκογόνου από το συκώτι
  • Ενεργοποιεί τους μηχανισμούς αύξησης πρόσληψης της γλυκόζης
  • Μειώνει τη φλεγμονή που προκαλείται από τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
  • Συμβάλλει στην ενεργοποίηση της έκκρισης ινσουλίνης από τους ιστούς του παγκρέατος
  • Βελτιώνει τη λειτουργία των παγκρεατικών κυττάρων

Όσο υπάρχουν εξαιρετικά δυσάρεστες παρενέργειες από τα συνθετικά φάρμακα, είναι ανάγκη να μελετάμε ασφαλέστερες φυσικές εναλλακτικές λύσεις, οικονομικά προσιτές στο ευρύ κοινό όπως είναι η ρίζα turmeric.

Η διατροφική αξία του Turmeric και τα οφέλη για την υγεία

Υπάρχουν αμέτρητα διατροφικά οφέλη για το turmeric. Εκτός από τη συμβολή του στη ρύθμιση του σακχάρου ο κουρκουμάς ξεχωρίζει για τα εξής:

Υπάρχουν όμως δύο βασικά προβλήματα με τη θαυματουργή ρίζα της κουρκούμης.

1) Turmeric και χαμηλή απορροφητικότητα

Το turmeric έχει πολύ χαμηλή απορροφητικότητα. Η σκόνη κουρκουμά που κυκλοφορεί στο εμπόριο δεν έχει απορροφητικότητα μεγαλύτερη του 10%.

Πέραν τούτου, ο τρόπος καλλιέργειας και παραγωγής του τελικού προϊόντος ενδέχεται να αλλοιώνει μια σειρά από θρεπτικά συστατικά μειώνοντας έτσι τη διατροφική του αξία.

Το ίδιο ισχύει και με τα περισσότερα συμπληρώματα διατροφής που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

2) Προτινόμενη δοσολογία για το Turmeric. Χρόνος που χρειάζεται για να έχετε τα οφέλη.

Ένα δεύτερο βασικό πρόβλημα είναι η προτεινόμενη δοσολογία και η διάρκεια λήψης για να έχουμε τα διατροφικά οφέλη του turmeric. Δεν αρκεί να δοκιμάσουμε λίγο σκόνη turmeric στο φαγητό μας μια φορά το μήνα. 

Για να έχουμε τα διατροφικά οφέλη του κουρκουμά η συνιστώμενη ημερήσια δόση κυμαίνεται από 1 εώς 3 γραμμάρια φρέσκιας ρίζας (περίπου 1 γραμμάριο σε κάθε γεύμα), ενώ πρέπει να το λαμβάνουμε κάθε μέρα για τουλάχιστον 30 εώς 90 μέρες.

Πρέπει να επισημάνουμε πως η γεύση του turmeric είναι πολύ ιδιαίτερη. Αποτελεί βασικό συστατικό στην Ασιατική κουζίνα. Στην Ελλάδα όμως η γεύση του ξενίζει στο μέσο Έλληνα. Έτσι είναι εξαιρετικά δύσκολο να το καταναλώνουμε πρωΐ μεσημέρι βράδυ όπως είναι το ιδανικό.

Λαμβάνοντας υπ' όψιν τις σχετικές έρευνες η Healthia έχει σχεδιάσει το συμπλήρωμα διατροφής X-TRA TURMERIC με ορθομοριακό τρόπο εξασφαλίζοντας 2000% περισσότερη απορροφητικότητα σε σχέση με τον κουρκουμά που χρησιμοποιείται στη μαγειρική (σκόνη ή φρέσκος σε ρίζα) ή σε σχέση με άλλα συμπληρώματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

Θέλετε να έχετε όλα τα οφέλη του turmeric; Σας προτείνουμε ανεπιφύλαχτα να γνωρίσετε το συμπλήρωμα διατροφής X-TRA TURMERIC της Healthia. Δείτε το με ένα κλικ ΕΔΩ.

BONUS: Με γνώμονα όλα τα παραπάνω η Ελληνική εταιρία συμπληρωμάτων διατροφής Healthia έχει δημιουργήσει μια εξειδικευμένη κατηγορία προϊόντων τα οποία είναι κατάλληλα για διαβητικούς.

Συμπληρώματα διατροφής, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, βότανα, εκχυλίσματα και φυτοχημικές ενώσεις που συμβάλλουν στη ρύθμιση και ισορροπία στα ΕΠΙΠΕΔΑ ΣΑΚΧΑΡΟΥ. Γνωρίστε τα. 

Αποποίηση ευθύνης: Οι πληροφορίες που περιέχονται στο παρόν άρθρο έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν γνωμάτευση του γιατρού σας ή την επίσκεψη σε εξειδικευμένο σύμβουλο υγείας. Εάν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια εξειδικευμένη διατροφή και αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό σας πρώτα.

Βιβλιογραφία:

1. https://www.cdc.gov/diabetes/pubs/statsreport14/national-diabetes-report-web.pdf
2. Anti-Hyperglycemic Effect and Insulin Sensitizing Effects of Turmeric and Its Principal Constituent Curcumin
3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25745485
4. http://care.diabetesjournals.org/content/35/11/2121.full
5. http://healthia.gr/blog/25_turmeric-o-vasilias-ton-mpaxarikon-to-xrysafi-ths-ygeias.html


Posted on 2016-11-29 by Γρηγόρης Καρύδας SUPER FOODS, FOOD THERAPY, HEALTH SECRETS 24649

Blog categories

Blog search

Κωδικός QR

Είδατε πρόσφατα

Χωρίς προϊόντα