Γρήγορη επούλωση πληγών και τραυμάτων. Μήπως σας λείπει βιταμίνη D;

Γρήγορη επούλωση πληγών και τραυμάτων. Μήπως σας λείπει βιταμίνη D;


Η αργή επούλωση των πληγών μετά από ένα χειρουργείο ή ένα τραυματισμό είναι ότι χειρότερο για έναν ασθενή. Γνωρίζετε ότι μπορεί να είναι σημάδι χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D στο σώμα; Τί έδειξαν οι μελέτες; Πάμε να δούμε αναλυτικά τα αποτελέσματα.

Γρήγορη επούλωση δέρματος

Τα αποτελέσματα από μια έρευνα δοκιμαστικού σωλήνα συνηγορούν στο ότι η βιταμίνη D αυξάνει τους παράγοντες που είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή νέου δέρματος και συνδετικού ιστού (1).

Επούλωση πληγών στο στόμα

Μια άλλη μελέτη σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση στη στοματική κοιλότητα βρήκαν ανασταλτικούς παράγοντες στην επούλωση λόγω έλλειψης βιταμίνης D (2). Επίσης εφιστάται η προσοχή στο ρόλο της βιταμίνης D και τον έλεγχο χρόνιας φλεγμονής ως μέρος της ομαλής επούλωσης πληγών.

Μολύνσεις στο διαβητικό πόδι

Μια άλλη μελέτη αφορούσε ασθενείς με μολύνσεις στο διαβητικό πόδι. Βρέθηκε πως τα άτομα με σοβαρή έλλειψη βιταμίνης D είχαν υψηλότερους δείκτες φλεγμονής που με τη σειρά τους μπλοκάρουν τη διαδικασία της ίασης (3). Δυστυχώς υπάρχει λίγη έρευνα στο κατά πόσο συμπληρώματα βιταμίνης D σε άτομα με έλλειψη μπορεί να συμβάλλει στη γρηγορότερη επούλωση και ίαση τραυμάτων.

Ωστόσο μια έρευνα έδειξε πως ασθενείς με έλκη στα κάτω άκρα που είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, με τη χορήγηση συμπληρώματος το μέγεθος του έλκους μειώθηκε κατά 28% στο μέσο όρο (4).

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε πως χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με αργούς χρόνους επούλωσης πληγών και ίασης τραυμάτων.

Το πρόβλημα στη λήψη επαρκούς βιταμίνης D για τη γρήγορη επούλωση πληγών και τραυμάτων

Ένα βασικό πρόβλημα σε περιπτώσεις τραυμάτων ή ανοιχτών πληγών μετά από ατυχήματα ή τραυματισμούς είναι η διατροφή. Ειδικά σε περιπτώσεις πληγών στο στόμα. Όλοι οι ασθενείς έχουν μειωμένη όρεξη. Σε σοβαρές ασθένειες ή μετατραυματικές καταστάσεις το διαιτολόγιο είναι ιδιαίτερα περιορισμένο ή πτωχό.

Δυστυχώς η βιταμίνη D είναι ιδιαίτερα σπάνια στις συνηθισμένες τροφές. Γνωρίζουμε επίσης πως η βιταμίνη D συντίθεται στην επιφάνεια του δέρματος μετά την έκθεση τουλάχιστον του 40% της επιφάνειας στον ήλιο ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΟ! 

Όπως καταλαβαίνετε είναι ιδιαίτερα δύσκολο για κάποιον που έχει ανοιχτές πληγές ή τραύματα να κάνει ηλιοθεραπεία ή να τρώει μεγάλες δόσεις χέλι καθημερινά για να αποκαταστήσει τυχόν έλλειψη βιταμίνης D.

Άμεση αποκατάσταση έλλειψης βιταμίνης D

Σε τέτοιες περιπτώσης συνίσταταια η χορήγηση συμπληρώματος βιταμίνης D σε μεγάλες ποσότητες. Ένα τέτοιο συμπλήρωμα διατροφής είναι το Healthia D3 5000IU. Μπορείτε να το δείτε με ένα κλικ ΕΔΩ.

Αποποίηση ευθύνης: Οι πληροφορίες που περιέχονται στο παρόν άρθρο έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν γνωμάτευση του γιατρού σας ή την επίσκεψη σε εξειδικευμένο σύμβουλο υγείας. Εάν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια εξειδικευμένη διατροφή και αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό σας πρώτα.

Πηγές:

(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27222384

(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21555774

(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25331710

(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23174792


Posted on 2016-12-24 by Γρηγόρης Καρύδας HEALTH SECRETS 3512

QR code

Είδατε πρόσφατα

Χωρίς προϊόντα