VACU

Τοπικό αδυνάτισμα με μηχανήματα VACU. Ένας μεγάλος μύθος.

Σίγουρα τα τελευταία χρόνια θα έχει πάρει κάτι το αυτί σας σε σχέση με την πολυδιαφημιζόμενη αερόβια προπόνηση μέσα σε κουβούκλια υποπίεσης γνωστά και ως VACU – something.

Οι αμέτρητες διαφημίσεις που κατά καιρούς μας βομβαρδίζουν υπόσχονται μαγικά αποτελέσματα για τη μείωση του τοπικού πάχους, ψωμάκια, σωσίβια, κυτταρίτιδα, κοιλίτσα και ούτω καθεξής. Εύκολα, χωρίς εξαντλητικές προπονήσεις, χωρίς στερήσεις, χωρίς ιδρώτα και πολύ κόπο.

Ποια είναι η πραγματική “υποξική” προπόνηση;

Η μέθοδος προπόνησης σε συνθήκες υποπίεσης, γνωστή και ως υποξική προπόνηση, δεν είναι καινούργια ιστορία. Στον αθλητισμό υπάρχει εδώ και τουλάχιστον 60 χρόνια!.

Κατά τη διάρκεια προετοιμασίας των αθλητών μέχρι τους αγώνες, πολλοί σύλλογοι κατασκήνωναν σε αθλητικές εγκαταστάσεις επάνω σε βουνό με υψόμετρο πάνω από 1000 μέτρα.

Εκεί λοιπόν υπάρχουν πραγματικές συνθήκες υποπίεσης καθώς υπάρχει λιγότερο οξυγόνο. Αυτό σημαίνει ότι κάνοντας στο βουνό την ίδια προπόνηση που κάνει ένας αθλητής σε μηδέν υψόμετρο είναι πολύ πιο δύσκολη.

Υπάρχει λιγότερο οξυγόνο για τους πνεύμονες και για τους μύες, οι αντοχές μας είναι πολύ λιγότερες και οι επιδόσεις πολύ χαμηλότερες.

Χαρακτηριστικό είναι η έντονη αιμάτωση στο δέρμα και στο πρόσωπο καθώς η εσωτερική πίεση στο καρδιαγγειακό σύστημα είναι μεγαλύτερη από την εξωτερική. Το ροδαλό χρώμα στο δέρμα σημαίνει περισσότερο αίμα από τα τριχοειδή αγγεία και καλύτερη αιμάτωση στο περιφερειακό σύστημα.

Οι αθλητές λοιπόν που ξεκινούσαν μια σειρά από προπονήσεις σε υψηλό υψόμετρο ανάγκαζαν το σώμα τους να “δουλέψει” και να “αποδώσει” με λιγότερο οξυγόνο από το κανονικό. Σταδιακά το σώμα συνήθιζε και έκανε προσαρμογές στις νέες συνθήκες, τόσο σε αντοχή όσο και στη δύναμη. Συνήθως οι προπονήσεις σε υψηλό υψόμετρο διαρκούσαν από 30 εώς και 45 μέρες.

Όταν οι αθλητές επέστρεφαν στο φυσιολογικό υψόμετρο τα αποτελέσματα ήταν άκρως εντυπωσιακά! Με πολύ περισσότερο οξυγόνο στους πνεύμονες οι αθλητές “πετούσαν”. Οι περισσότεροι κατέρριπταν εύκολα τα προσωπικά τους ρεκόρ και είχαν σημαντικά βελτιωμένες επιδόσεις στο σύνολο.

Σημειωτέον ότι η ψυχολογία των αθλητών ήταν στο ζενίθ καθώς εύκολα έβλεπαν τους κόπους τους να μεταφράζονται σε εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Τοπικό αδυνάτισμα. Ποιά είναι όλη η αλήθεια;

Οι εταιρίες οι οποίες κατασκευάζουν όργανα γυμναστικής, στερεύοντας από ιδέες και καινοτομίες αποφάσισαν να επαναφέρουν στο προσκήνιο τη συγκεκριμένη μέθοδο προπόνηση και να την πλασάρουν, για τι άλλο; Ως το θαυματουργό μηχάνημα για άμεσα και στοχευμένα αποτελέσματα σε :

Δηλαδή ότι “πουλάει” εύκολα σε ανυποψίαστους και ευκολόπιστους πελάτες που δεν έχουν ιδέα από βασικά πράγματα και ψάχνουν για μαγικές λύσεις με γνώμονα το “εύκολα και γρήγορα”.
Η αλήθεια για τα αποτελέσματα της μεθόδου VACU – something είναι πικρή και τραγική.

Στην απώλεια λίπους τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Ένα κιλό λίπους ισοδυναμεί με 7700 θερμίδες (kcal). Τόσες είναι οι θερμίδες οι οποίες πρέπει να κάψουμε, περισσότερες από αυτές που θα φάμε, για να δούμε στη ζυγαριά μείον 1 κιλό. 7700 θερμίδες όχι μόνο ακούγονται, αλλά και πιστέψτε μας, είναι πολλές…

Αλήθεια η μέθοδος υποπίεσης πόσες θερμίδες καίει σε κάθε συνεδρία;

Και η απάντηση είναι: ….. ΜΗΔΕΝ ! Η υποπίεση απλά ΔΕΝ κάνει καύσεις.

Οι θερμίδες θεωρητικά καίγονται από την αερόβια άσκηση που κάνουμε παράλληλα (πχ ποδήλατο ή διάδρομο). Πόσες θερμίδες καίγονται όταν κάνουμε ποδήλατο ή διάδρομο μέσα σε ένα μηχάνημα υποπίεσης;

Και η απάντηση είναι ….. ελάχιστες. Ίσως λίγο περισσότερες από ότι άμα καθόμασταν στον καναπέ.

Όταν καθόμαστε καίμε περίπου 40 θερμίδες την ώρα. Όταν περπατάμε με κανονικό βήμα στο διάδρομο ή κάνουμε χαλαρά ποδήλατο καίμε περίπου 80 θερμίδες την ώρα.

Στο καντράν των αερόβιων μηχανημάτων οι θερμίδες που φαίνονται δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Το ίδιο νούμερο θα δείξει εάν βάλουμε ένα σκυλάκι να τρέχει όσο και έναν παχύσαρκο άντρα 140 κιλών.

Προϋποθέσεις για να κάψουμε θερμίδες με αερόβια άσκηση.

Οι προϋποθέσεις για να κάψουμε θερμίδες με το ποδήλατο ή το διάδρομο είναι:

  • να έχει αντίσταση αρκετή ώστε να κουραστούμε
  • να κάνουμε ορθοπεταλιά
  • να έχει ελαφριά κλίση προς τα πάνω ο διάδρομος
  • να κάνουμε sprint μέχρι όσο αντέξουμε
  • να κάνουμε διαλειμματική προπόνηση
  • να ιδρώσουμε
  • να αισθανόμαστε του μύες μας στο τέλος να έχουν κουραστεί

Κοινώς κατεβαίνοντας από το ποδήλατο ή το διάδρομο πρέπει να έχουμε κουραστεί και να αισθανόμαστε ότι ΚΑΨΑΜΕ ενέργεια. Όσο και να δοκιμάσαμε να κάνουμε κάτι από αυτά μέσα στα κουβούκλια υποπίεσης ή δεν το πετύχαμε ή δυσκολευτήκαμε πολύ. Το σίγουρο είναι πως σε ένα απλό ποδήλατο γυμναστηρίου θα κάψουμε πολύ περισσότερες θερμίδες, ειδικά αν είναι μαγνητικό.

Το άσχημο είναι ότι στις περισσότερες διαφημίσεις πλασάρουν τη μέθοδο ως ανώδυνη, χωρίς πολύ κόπο κλπ κλπ. Ακόμη χειρότερα, όταν μια πελάτισσα που δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με γυμναστική θελήσει να αγοράσει ένα πακέτο επισκέψεων για μέθοδο VACU – something ΔΕΝ την ενημερώνουν ότι πρέπει να ζοριστεί και να κάνει καύσεις για να δει το κάποιο αποτέλεσμα.

Της λένε ούτε λίγο ούτε πολύ: θα κάνεις σταθερά ποδηλατάκι 20 με 30 λετπά, ούτε πολύ γρήγορα ούτε πολύ αργά. Η πελάτισσα μετά τα 3 πρώτα λεπτά αρχίζει και “λουφάρει” και κάνει αργά. Κανένας δεν την επιβλέπει για να τη διορθώσει και στο τέλος απλά θα έχει χάσει 30 λεπτά από το χρόνο της και 20 εώς 50 ευρώ από την τσέπη της…

Ας πούμε όμως ότι κάναμε όλα τα παραπάνω. Ας πούμε ότι καταφέραμε να κουραστούμε και κάναμε καύσεις. Μερικά από τα βασικά ερωτήματα που λίγοι κάνουν είναι τα εξής:

  1. Κάψαμε λίπος ή μυϊκό γλυκογόνο;
  2. Εάν κάψαμε λίπος πόσο κάψαμε;
  3. Το λίπος που κάψαμε από ποιό μέρος του σώματος ήταν;

Η απάντησή μας σε όλα τα παραπάνω είναι η εξής:

1) Κάνοντας ήπια γυμναστική με τη μέθοδο VACU καίμε λίπος ή γλυκογόνο;

Το σώμα μας διαθέτει αποθήκες γλυκογόνου, οι οποίες βρίσκονται 30% στο συκώτι και 70% στους μύες. Οι αποθήκες αυτές γεμίζουν και αδειάζουν ανάλογα με το τι φάγαμε αλλά και το τι δραστηριότητα κάναμε.

Κατά μέσο όρο οι αποθήκες γλυκογόνου σε έναν άντρα είναι 450 εώς 550 γρ. σε χωρητικότητα ενώ στις γυναίκες από 350 εώς 450 γρ. Ένα γραμμάριο γλυκογόνου παρέχει 4 θερμίδες.

Με άλλα λόγια εάν είναι γεμάτες οι αποθήκες γλυκογόνου σε μια γυναίκα (με χωρητικότητα 400 γρ) σημαίνει ότι έχει διαθέσιμες 1600 θερμίδες για κάψιμο. Αντίστοιχα στον άντρα οι διαθέσιμες θερμίδες ξεπερνούν τις 2000.

Όταν κάνουμε γυμναστική το σώμα ξεκινά να χρησιμοποιεί το μυϊκό γλυκογόνο. Όταν αυτό κοντεύει να εξαντληθεί το σώμα ξεκινά και χρησιμοποιεί το γλυκογόνο του συκωτιού.

Όταν το συνολικό γλυκογόνο του σώματος πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα το πάγκρεας εκκρίνει μια ορμόνη που λέγεται γλουκαγόνη η οποία “ξεκλειδώνει” τα λιποκύτταρα ώστε να εξασφαλίσει εξτρά ενέργεια για το σώμα μας για να μην πάθουμε υπογλυκαιμία. Τότε μόνο ξεκινάει η καύση λίπους.

Οι ημιμαθείς που το παίζουν σχετικοί στα γυμναστήρια θα σας μιλήσουν για τη “ζώνη καύσης λίπους” όπου οι σφυγμοί είναι στο 60 – 70% του maximum και το σώμα ως δια μαγείας μετά τα 20 πρώτα λεπτά αρχίζει να καίει λίπος αντί για γλυκογόνο.

Στην πραγματικότητα εάν οι αποθήκες γλυκογόνου είναι γεμάτες δεν πρόκειται κατά τη διάρκεια της προπόνησης να κάψουμε ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑΡΙΟ λίπους! Λίγους ανθρώπους γνωρίζουμε που μπορούν μέσα σε μια προπόνηση να κάψουν ~1200 θερμίδες ώστε να ωθήσουν το σώμα τους να επιστρατεύσει τα αποθέματα λίπους για έξτρα ενέργεια. Για να κάψουμε λίπος κατά τη διάρκεια της προπόνησης πρέπει οι αποθήκες γλυκογόνου να είναι μισοάδειες εκ των προτέρων…

Πολλοί από εσάς θα ρωτήσετε: μα καλά και όλοι αυτοί που αθλούνται πότε καίνε το λίπος? Η απάντηση είναι: τη νύχτα κατά τη διάρκεια του ύπνου μετά από σωστή γυμναστική και σωστή διατροφή.

2) Πόσα γραμμάρια λίπους κάψαμε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας;

Καταρχήν ο κάθε τύπος άσκησης καίει διαφορετικά ποσά ενέργειας. Υπάρχουν ασκήσεις που είναι καλύτερες για απώλεια βάρους από άλλες.

Ας πούμε όμως ότι ισχύει ο ισχυρισμός των “εξυπνάκιδων” που λένε ότι μετά τα 20 λεπτά στη μαγική ζώνη 60-70% του maximum καίμε λίπος.

Όταν κάνουμε αερόβια άσκηση με ένταση 70% του maximum ένας μέσος άντρας μπορεί να κάψει εώς και 350 θερμίδες την ώρα ενώ μια γυναίκα 250 – 300 (τα νούμερα είναι απολύτως σχετικά και μπορεί να υπάρχουν αποκλίσεις εώς και + – 60%). Στα πρώτα 20 λεπτά μια γυναίκα θα κάψει 100 θερμίδες από τα αποθέματα γλυκογόνου.

Στο επόμενο 20λεπτο και με τον ίδιο ρυθμό το σώμα θα κάψει άλλες 100 θερμίδες. Ας πούμε ότι ως δια μαγείας στο δεύτερο 20λεπτο ΌΛΕΣ οι θερμίδες θα είναι από λίπος.

Ένα γραμμάριο λίπους παρέχει 9 θερμίδες κατά την καύση του. Με μια απλή διαίρεση θα δούμε ότι κάψαμε λίγο παραπάνω από 11 γραμμάρια λίπους. Όσο δηλαδή μια κουταλιά της σούπας… Ο νοών νοείτω λοιπόν και για την δεύτερη απάντηση.

3) Το λίπος που κάψαμε ήταν από την στοχευμένη περιοχή;

Όταν το σώμα αποφασίζει να χρησιμοποιήσει λίπος για ενέργεια, κατά βούληση και με μηχανισμούς που ακόμη δεν γνωρίζουμε, τυχαία επιλέγει από που θα είναι η πηγή. Μπορεί να κάνουμε βαθιά καθίσματα με βάρη στην πλάτη, και το σώμα να χρησιμοποιεί λίπος για ενέργεια από τα χέρια.

Κατά τον ίδιο τρόπο μπορεί να κάνουμε πιέσεις πάγκου και να χρησιμοποιεί λίπος από τους γλουτούς. Ο πιο αστείος ισχυρισμός είναι ότι κάνουμε κοιλιακούς και καίμε το λίπος στην κοιλιά, κάνω αμέτρητες επαναλήψεις στο μηχάνημα απαγωγών και καίω τα ψωμάκια.

Ο ισχυρισμός των εταιριών είναι ότι αιματώνεται τοπικά η περιοχή, κατ` επέκταση και ο μπλοκαρισμένος λιπώδης ιστός, και τα διογκωμένα λιποκύτταρα οξυγονώνονται, πάει αίμα με θρεπτικά συστατικά ενώ αποβάλλονται οι τοξίνες. Εξ ου και το “ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΟ” αποτέλεσμα. Δεν μας εξηγούν με ποιόν μηχανισμό το σώμα θα πάρει λίπος από εκείνο το σημείο και θα το κάψει.

Μέθοδος VACU και αποτελέσματα στην κυτταρίτιδα.

Ο άλλος ισχυρισμός είναι η λείανση της κυτταρίτιδας λόγω της καλύτερης οξυγόνωσης των ιστών. Η κυτταρίτιδα δημιουργείται από 15 διαφορετικούς παράγοντες όπως:

  • στενά παπούτσια
  • ψηλά τακούνια
  • στενά ρούχα
  • λάθος στάση σώματος όταν καθόμαστε πολλές ώρες στον καναπέ
  • υδατάνθρακες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη
  • “αρρωστημένα” λιποκύτταρα
  • φλεγμονές στον λιπώδη ιστό
  • διαταραχές στο ορμονικό προφίλ και πολλά άλλα

Δυστυχώς στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας πρέπει να λάβουμε υπόψιν όλα τα παραπάνω για να δούμε αποτελέσματα. Σε σχέση με τους ισχυρισμούς των εταιριών θα θέλαμε να σας προτείνουμε τα εξής:

  • καλή αιμάτωση τοπικά μπορούμε και να πετύχουμε εάν τριφτούμε με μια χοντρή πετσέτα μετά από ένα ζεστό μπάνιο (είναι και τζάμπα)
  • καλή αιμάτωση μπορούμε να πετύχουμε με μια απλή κρέμα καφεΐνης των 10 ευρώ από το φαρμακείο
  • καλή αιμάτωση μπορούμε να πετύχουμε κάνοντας στο ντούς εναλλαγές πολύ ζεστού νερού για 90 δευτερόλεπτα με παγωμένο για 45 δευτερόλεπτα για 5 φορές (είναι επίσης τζάμπα)
  • καλή αιμάτωση μπορούμε να πετύχουμε χρησιμοποιώντας έναν καλό τρίφτη – γάντι στο μπάνιο (έχει και χαμηλό κόστος)
  • καλή αιμάτωση μπορούμε να πετύχουμε με λεμφικό μασάζ (ανεβαίνει το κόστος)
  • την καλύτερη αιμάτωση μπορούμε όμως να πετύχουμε με βεντούζες (αυτές που χρησιμοποιούν οι γιαγιές στα χωριά). Παραδοσιακή μέθοδος μεν, αλλά πολύ κοντά στα πανάκριβα με ωραίο design μηχανήματα υποπίεσης που είναι και το θέμα μας.

Αποτελέσματα στην κυτταρίτιδα δεν σας υποσχόμαστε. Συγχωρέστε μας για την ειλικρίνειά μας.

Η ομάδα της Healthia