Κατακράτηση υγρών. Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Κατακράτηση υγρών. Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Η κατακράτηση υγρών, γνωστή και ως οίδημα είναι το πρήξιμο σε διάφορα σημεία του σώματος. Κάνει την εμφάνισή της συνήθως στα πόδια, στους αστραγάλους, στις γάμπες, στο πρόσωπο και στα χέρια.

Η κατακράτηση προκαλείται από υγρά που συσσωρεύονται στους ιστούς του σώματος.

Ο καθιστικός τρόπος ζωής, όταν ταξιδεύουμε με το αεροπλάνο, ορμονικές διαταραχές, η εγκυμοσύνη ή ακόμη και η ορθοστασία για πολύ ώρα ενδέχεται να δημιουργήσει κατακράτηση υγρών.

Πρέπει να γνωρίζουμε πως το σώμα μας απαρτίζεται από 50-60% νερό. Όταν δεν υπάρχει ισορροπία των υγρών στο σώμα τείνουμε να κατακρατούμε υγρά.

Ωστόσο κάποιες σοβαρές καταστάσεις υγείας ενδέχεται να προκαλέσουν οίδημα. Ανάλογα με την αιτία, υπάρχουν μια σειρά από πράγματα που μπορεί κάποιος να κάνει ώστε να αντιμετωπίσει την κατακράτηση υγρών και το οίδημα.

Ωστόσο εάν το οίδημα επιμένει θα πρέπει να επισκεφτείτε οπωσδήποτε κάποιον γιατρό, καθώς μακροχρόνια ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Αναλόγως την αιτία που το προκαλεί, αλλαγές στη διατροφή αλλά και στην καθημερινότητα μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα και να επαναφέρουν τη φυσιολογική υγεία των υγρών στο σώμα.

Εάν ωστόσο επιμένει υπάρχει φαρμακευτική προσέγγιση που ο γιατρός σας θα σας χορηγήσει για την αποτελεσματική αντιμετώπιση.

Τα βασικά συμπτώματα της κατακράτησης υγρών

Η κατακράτηση υγρών προκαλεί την αίσθηση ότι έχουμε «βαρύνει» απότομα. katakratisi01Επίσης μας κάνει πιο μαλθακούς και λιγότερο ενεργητικούς. Εάν η κατακράτηση παραμείνει προκαλεί μια σειρά από συμπτώματα που εύκολα μπορούμε να αναγνωρίσουμε όπως:

 • Φούσκωμα, ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς (μεσαία ζώνη)
 • Πρήξιμο στα πόδια (γύρω από τα γόνατα), στις πατούσες και στους αστραγάλους
 • Σακούλες γύρω από τα μάτια, πρήξιμο στο πρόσωπο και στο προγούλι
 • Σκληρές αρθρώσεις
 • Αλλαγές στο σωματικό βάρος

Τι προκαλεί την κατακράτηση υγρών;  

Υπάρχουν μια σειρά από παράγοντες που μπορεί να ευθύνονται για την κατακράτηση υγρών, κάποιοι από τους οποίους είναι ιδιαίτερα σοβαροί ενώ κάποιοι άλλοι όχι τόσο.

Μερικές από τις αιτίες που εμφανίζεται κατακράτηση υγρών είναι:

 • Πτήση με αεροπλάνο. Οι αλλαγές στην ατμοσφαιρική πίεση εντός της καμπίνας για μεγάλο χρονικό διάστημα ενδέχεται να προκαλέσει κατακράτηση υγρών, ιδίως στα πόδια.
 • Ορθοστασία. Η βαρύτητα είναι ένας από τους λόγους που κρατάει τα υγρά του σώματος στα κάτω άκρα. Η κίνηση ωστόσο συμβάλλει στην καλύτερη κυκλοφορία των υγρών στο σώμα.katakratisi02
 • Καθιστική ζωή – καθιστική εργασία: Εάν έχετε καθιστική εργασία φροντίστε μέσα στην ημέρα να βρείτε χρόνο να κάνετε διατάσεις και να κινηθείτε. Η κίνηση συμβάλλει αποτελεσματικά στην αποφυγή συσσώρευσης υγρών στα άκρα.
 • Κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλατιού. Εάν καταναλώνετε μεγάλη ποσότητα αλατιού. Εκτός από το αλάτι που εμείς προσθέτουμε στο φαγητό, πολλά συσκευασμένα τρόφιμα, τα γρήγορο φαγητό (junk food) και αρκετά ποτά του εμπορίου περιέχουν μεγάλη ποσότητα νατρίου.
 • Φαρμακευτικές αγωγές. Κάποιες φαρμακευτικές αγωγές ενδέχεται ως παρενέργεια να προκαλούν κατακρατήσεις. Μερικά παραδείγματα τέτοιων αγωγών είναι:
  • Χημειοθεραπεία
  • Μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα (OTC)
  • Φάρμακα που ρυθμίζουν την πίεση
  • Φάρμακα για τη Νόσο του Parkinson
  • Αντισυλληπτικά
 • Καρδιακή ανεπάρκεια. Η καρδιακή ανεπάρκεια προκύπτει όταν η συστολή της καρδιάς δεν γίνεται σωστά και ενδεχομένως να προκαλέσει κατακράτηση υγρών σε κάποια σημεία του σώματος.
 • Θρόμβωση (DVT). Το έντονο πρήξιμο στο πόδι μπορεί να έχει προκληθεί από θρόμβωση. Η θρόμβωση είναι μια επείγουσα κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. katakratisi03
 • Εγκυμοσύνη. Η αλλαγή στην κατανομή του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών στα πόδια. Ένας άλλος παράγοντας είναι η μειωμένη κίνηση και άσκηση κατά την κύηση.
 • Προβλήματα στα νεφρά. Κάποιες χρόνιες βλάβες των νεφρών προκαλούν κατακράτηση υγρών στα μπράτσα και στα πόδια. Τα νεφρά αδυνατούν να φιλτράρουν τα πλεονάζοντα υγρά και να τα αποβάλλουν από τον οργανισμό και έτσι συσσωρεύονται με τη μορφή κατακρατήσεων.
 • Κίρρωση του ήπατος. Η κίρρωση ήπατος αποτελεί σοβαρή βλάβη στο συκώτι. Οδηγεί σε μειωμένη παραγωγή πρωτεϊνών πράγμα που ενδέχεται να προκαλέσει κατακρατήσεις υγρών
 • Είσοδος στην κλιμακτήριο και αλλαγές στο ορμονικό προφίλ. Ένα από τα βασικά συμπτώματα που συνοδεύουν την εμμηνόπαυση είναι η κατακράτηση υγρών στο σώμα
 • Αλλαγές στον κύκλο περιόδου: Συχνά η αστάθεια στον κύκλο της περιόδου προκαλεί κατακρατήσεις υγρών, κυρίως στη μεσαία ζώνη.

Αλλεργίες και πρήξιμο

Ένας άλλος πιθανός λόγος για πρήξιμο και κατακρατήσεις είναι οι αλλεργίες σε τρόφιμα. Εκτός από φούσκωμα, τέτοιες τυχόν αλλεργίες συνοδεύονται και από πόνο στο στομάχι και δυσφορία.

Εάν υποπτεύεστε ότι είστε αλλεργικοί σε κάποια τροφή ή συστατικό όπως η γλουτένη, η λακτόζη, η σόγια καλό θα ήταν να επισκεφτείτε κάποιον εξειδικευμένο αλλεργιολόγο ώστε να σας υποβάλλει σε εξετάσεις.

Τυχόν φουσκώματα επίσης μπορεί να προκαλούνται από προβλήματα στο θυρεοειδή αδένα. Αυτά ωστόσο συνοδεύονται και από άλλα συμπτώματα όπως το ξηρό δέρμα, κνησμός, τριχόπτωση, αύξηση βάρους και κακή διάθεση.

Σε κάθε περίπτωση καλό θα ήταν να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον εξειδικευμένο σύμβουλο υγείας ώστε να σας κατευθύνει σωστά.

Γεύματα πλούσια σε υδατάνθρακες

Η κατανάλωση υδατανθράκων αποτελεί έναν katakratisi04βασικό παράγοντα στις κατακρατήσεις υγρών. Με πολύ απλά λόγια, λιγότεροι υδατάνθρακες – λιγότερες κατακρατήσεις υγρών.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που μετά από μια μέρα όπου έχετε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα υδατανθράκων η ζυγαριά ενδέχεται να δείχνει και 2 κιλά παραπάνω.

Πρέπει να γνωρίζουμε πως για κάθε γραμμάριο υδατανθράκων που καταναλώνουμε ο οργανισμός μας κατακρατεί περίπου 3-4 γραμμάρια νερού για την αποθήκευσή τους ως ενέργεια.

Ένα καλό παράδειγμα για να καταλάβουμε το μηχανισμό είναι να παρατηρήσουμε τα φασόλια όταν τα μουσκεύουμε με νερό. Ο όγκος τους αυξάνεται χαρακτηριστικά.

 Ζάχαρη 

Τα νέα για όσους τρώνε πολλά γλυκά είναι δυσάρεστα. Η λευκή ζάχαρη σε κάθε περίπτωση βρίσκεται κρυμμένη σε πάρα πολλά συσκευασμένα τρόφιμα. Είναι ένας απλός υδατάνθρακας ο οποίος ανεβάζει κατακόρυφα τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα.

Αυτό οδηγεί τα νεφρά σε κατακράτηση υγρών αλλά και νατρίου, πράγμα που αλλάζει την ισορροπία των υγρών στο σώμα στο σύνολό τους.

Υψηλά επίπεδα στρες

katakratisi05Το στρες αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα η οποία οδηγεί σε αύξηση βάρους. Τα παραπανίσια κιλά στη ζυγαριά λόγω υψηλής κορτιζόλης είναι τόσο υγρά όσο και λίπος.

Η απότομη αύξηση της κορτιζόλης οφείλεται ορισμένες φορές σε εξαντλητικές δίαιτες. Όταν τρώμε ελάχιστες θερμίδες ο οργανισμός μας μπαίνει σε μια διαδικασία αυξημένου στρες. Ενώ μπορεί να χάνετε κάποια κιλά το σώμα μας κάνει κατακρατήσεις λόγω υψηλής κορτιζόλης.

Καλό θα ήταν εάν θέλετε να χάσετε βάρος να αποφύγετε τις δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων.

Μπορεί η επίμονη κατακράτηση υγρών να προκαλέσει επιπλοκές στην υγεία;  

Επίμονη κατακράτηση υγρών ενδέχεται να αποτελεί σύμπτωμα κάποιας σοβαρής κατάστασης όπως:

 • Θρόμβωση (DVT)
 • ινομυώματα της μήτρας
 • Καρδιακή ανεπάρκεια
 • Ηπατικές βλάβες
 • Νεφρικές βλάβες

Επείγουσες καταστάσεις που χρήζουν άμεσης ιατρικής παρακολούθησης 

katakratisi06Η εσωτερική φλεβική θρόμβωση (DVT) είναι μια επικίνδυνη κατάσταση που χρήση άμεσης ιατρικής αντιμετώπισης. Συμβαίνει όταν ένα θρόμβος φράζει εξ ολοκλήρου μια φλέβα, συνήθως στο πόδι ή στο χέρι. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Πόνο
 • Πρήξιμο – οίδημα
 • Ερεθισμός
 • Δέρμα το οποίο είναι θερμό στην αφή

Εάν υποπτεύεστε ότι ενδέχεται να έχετε πάθει θρόμβωση καλέστε άμεσα το 166 και ζητήστε άμεση μεταφορά σε κοντινό νοσοκομείο.

Μια άλλη μορφή κατακράτησης υγρών που χρήζει ιατρικής αντιμετώπισης είναι το πνευμονικό οίδημα, όπου υγρά συσσωρεύονται μέσα στα πνευμόνια. Βασικό σύμπτωμα είναι η δυσκολία στην αναπνοή και η αίσθηση έλλειψης οξυγόνου.

Πως μειώνεται το πρήξιμο. Η κλασσική αντιμετώπιση

Το σώμα μας συνήθως επαναφέρει τα φυσιολογικά επίπεδα υγρών στο σώμα από μόνο του σε ένα βάθος χρόνου. Ωστόσο εάν το οίδημα δεν υποχωρεί καλό θα ήταν να επισκεφτείτε κάποιον γιατρό ο οποίος θα προσδιορίσει την αιτία που το προκαλεί.

Ο γιατρός είναι υπεύθυνος για να σας υποδείξει εάν πρέπει να λάβετε κάτι από τα παρακάτω για την αντιμετώπιση της κατακράτησης των υγρών:

 • Διουρητικά χάπια
 • Συγκεκριμένα συμπληρώματα διατροφής
 • Κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης
 • Αλλαγές στη διατροφή

Η φυσική αντιμετώπιση της κατακράτησης υγρών  

Η κατακράτηση υγρών μπορεί να αντιμετωπιστεί στο σπίτι, όταν δεν κρύβεται κάποια παθολογική αιτία η οποία χρήζει ιατρικής αντιμετώπισης. Μερικά από τα πράματα που μπορείτε να κάνετε είναι τα εξής:

Καταναλώστε λιγότερο αλάτι

katakratisi07Το αλάτι είναι η χημική ένωση του νατρίου με το χλώριο. Το χλώριο ως στοιχείο δεσμεύει το νερό μέσα στον οργανισμό μας και συμβάλλει στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά των κυττάρων.

Εάν καταναλώνετε τακτικά φαγητά που περιέχουν πολύ αλάτι όπως τα επεξεργασμένα τρόφιμα θα κάνετε κατακρατήσεις υγρών. Τα συσκευασμένα τρόφιμα είναι η κύρια πηγή νατρίου στη διατροφή δυτικού τύπου.

Η πιο συνηθισμένη διατροφική σύσταση για τις κατακρατήσεις υγρών είναι ο περιορισμός της κατανάλωσης αλατιού.

Υπάρχουν μια σειρά από μελέτες που επιβεβαιώνουν πως η κατανάλωση αλατιού συνδέεται με κατακρατήσεις υγρών. Ωστόσο υπάρχουν και άλλοι παράμετροι που επηρεάζουν την ισορροπία των υγρών στο σώμα, οι οποίοι διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5848120/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28253022/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28414294/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28414302/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34798374

Καταναλώστε τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο  

Το μαγνήσιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα με ευεργετική δράση για την υγεία του ανθρώπου, καθώς συμμετέχει σε πάνω από 300 ενζυματικές δράσεις που σχετίζονται με τη φυσιολογική λειτουργία του σώματος.

Εκτός των άλλων, το μαγνήσιο συμβάλλει στη μείωση των κατακρατήσεων και των περιττών υγρών από τον οργανισμό.

Υπάρχουν μελέτες σχετικές που υποστηρίζουν πως η λήψη συμπληρωμάτων μαγνησίου μειώνει συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS) όπως η κατακράτηση υγρών και το φούσκωμα.

Σε μια σχετική μελέτη βρέθηκε πως η κατανάλωση 250 mg μαγνησίου καθημερινά συνέβαλλε στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου συμπεριλαμβανομένου της κατακράτησης.

Τρόφιμα που είναι πλούσια σε μαγνήσιο είναι οι ξηροί καρποί, η μαύρη σοκολάτα και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Magnesium-HealthProfessional/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28392498/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4161081/

Πάρτε ένα συμπλήρωμα βιταμίνης Β6

Η βιταμίνη Β6 έχει βασικό ρόλο στη δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων, στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, στην υγεία του εγκεφάλου και στη λειτουργία του ανοσοποιητικό συστήματος.

Ένας άλλος σημαντικός ρόλος είναι η διατήρηση της ισορροπίας των υγρών στο σώμα. Μια σχετική μελέτη βρήκε πως η katakratisi08λήψη βιταμίνης Β6 μείωσε το πρήξιμο και την κατακράτηση υγρών σε γυναίκες με προεμμηνορροϊκό σύνδρομο.

Τα ίδια αποτελέσματα επιβεβαιώνουν και άλλες σχετικές μελέτες αναφορικά με την ανακούφιση των συμπτωμάτων του.

Τροφές πλούσιες σε Β6 είναι ο τόνος, τα ρεβίθια, τα καρύδια, οι μπανάνες και οι πατάτες.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4161081/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31928364/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4794546/

Καταναλώστε τρόφιμα πλούσια σε κάλιο

Το κάλιο είναι απολύτως απαραίτητο για μια σειρά από σημαντικές λειτουργίες στον οργανισμό. Συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς, των ομαλών συσπάσεων των μυών καθώς και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Επίσης σε συνδυασμό με το νάτριο, συμβάλλει στη διατήρηση του όγκου του αίματος και την ισορροπία των υγρών στο σώμα. Χαμηλά επίπεδα καλίου ή αντίστοιχα υψηλά επίπεδα νατρίου (αλάτι) οδηγούν σε πρηξίματα και κατακρατήσεις.

Η κατανάλωση τροφών που είναι πλούσια σε κάλιο όπως η μπανάνες, η ντομάτα και το αβοκάντο.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Potassium-HealthProfessional/
https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/sodium/potassium

Καταναλώστε τσάγια και βότανα με διουρητική δράση  

Υπάρχουν μια σειρά από βότανα και τσάγια που λειτουργούν ως φυσικά διουρητικά.  Το ταραξάκο ή αλλιώς dandelion (Taraxacum officinale) χρησιμοποιείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια στην παραδοσιακή ιατρική ως φυσικό διουρητικό. Συμβάλλει στη μείωση των κατακρατήσεων αυξάνοντας την παραγωγή των ούρων.

katakratisi09Σε μια παλιότερη μελέτη χορηγήθηκε σε 17 άτομα 3 δόσεις από ταραξάκο μέσα σε 24 ώρες. Βρέθηκε πως σε όλο το δείγμα αυξήθηκε σημαντικά η παραγωγή ούρων.

Άλλα βότανα μη ήπια διουρητική δράση είναι η τσουκνίδα, το νεροκάρδαμο, ο μαϊντανός, η λουίζα αλλά και το τζίντζερ.

Τα βότανα και τα τσάγια ωστόσο δεν έχουν μόνο διουρητική δράση. Συχνά χρησιμοποιούνται και για την αντιμετώπιση πετρών στα νεφρά, ενώ έχουν και αντιμικροβιακή, αντι-ιική και αντιπαρασιτική δράση.

Ωστόσο καλό θα ήταν να μην κάνετε υπερβολές καθώς σε μεγάλες δόσεις ενδέχεται τα βότανα να έχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://bnrc.springeropen.com/articles/10.1186/s42269-021-00567-1
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19678785/

Περιορίστε την κατανάλωση λευκών υδατανθράκων  

Οι λευκοί ή αλλιώς ραφιναρισμένοι υδατάνθρακες είναι η ζάχαρη και το αλεύρι. Τρόφιμα που περιέχουν λευκούς υδατάνθρακες είναι το ψωμί, τα μακαρόνια και τα γλυκά.

Όλη αυτή η οικογένεια τροφίμων περιέχει πολλές θερμίδες από υδατάνθρακες, και ελάχιστες φυτικές ίνες, πράγμα που έχει άμεση επίδραση στα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα.

Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης ενδέχεται να προκαλέσουν δέσμευση νατρίου. Η μη αποβολή της περίσσιας του νατρίου από τα νεφρά προκαλεί κατακράτηση υγρών.

Το γλυκογόνο που βρίσκεται μέσα στο σώμα μας είναι αποθηκευμένο στο συκώτι και στους μύες. Κάθε γραμμάριο γλυκογόνου αποθηκεύεται με τουλάχιστον 3 γραμμάρια νερού. Μια δίαιτα που περιλαμβάνει πολλούς υδατάνθρακες ενδέχεται να προκαλέσει και κατακρατήσεις υγρών, ειδικά εάν δεν αθλείστε.

Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να αποφεύγετε τους απλούς υδατάνθρακες όπως το αλεύρι και η ζάχαρη και να προτιμάτε τους σύνθετους υδατάνθρακες όπως αυτοί που περιέχονται στα όσπρια, στο καστανό ρύζι, στη βρώμη και στην κινόα.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31443772/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6119242/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK539802/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25911631/

Καταναλώστε μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεΐνης 

katakratisi010Οι πρωτεΐνες δεσμεύουν υγρά με διαφορετικό τρόπο από ότι οι υδατάνθρακες. Συμβάλλουν στην εξισορρόπηση των υγρών στο σώμα.

Μια πρωτεΐνη που ονομάζεται αλβουμίνη παράγεται από το ήπαρ δεσμεύει τα υγρά μέσα στην κυκλοφορία του αίματος αποτρέποντας τη συσσώρευσή τους σε άλλους ιστούς που πιθανόν να φανούν ως κατακράτηση και φούσκωμα.

Κρατήστε τα πόδια σας ψηλά

Όσοι έχουν κατακρατήσεις υγρών στα κάτω άκρα καλό θα ήταν να έχουν τα πόδια τους ανεβασμένα ψηλά. Αυτό βοηθά στην αποσυμφόρηση των υγρών από τα κάτω άκρα.

Δοκιμάστε κάλτσες ή καλσόν διαβαθμισμένης συμπίεσης 

Οι κάλτσες ή και τα καλσόν διαβαθμισμένης συμπίεσης πωλούνται σχεδόν σε όλα τα φαρμακεία της Ελλάδος. Αν και στην αρχή προκαλούν μια σχετική δυσφορία, ασκούν σταθερή πίεση στα πόδια και αποτρέπουν τη συσσώρευση υγρών.

Άλλοι τρόποι αντιμετώπισης των κατακρατήσεων

Υπάρχει σχετικά περιορισμένη έρευνα επάνω στις φυσικές μεθόδους αντιμετώπισης των κατακρατήσεων και του οιδήματος. Ωστόσο μπορείτε να δοκιμάστε κάποιες από τις παρακάτω μεθόδους για να δείτε εάν θα έχει αποτέλεσμα σε εσάς.

Καλό θα ήταν σε κάθε περίπτωση να πάρετε τη συμβουλή κάποιου εξειδικευμένου συμβούλου υγείας εάν έχετε κάποιο υποκείμενο νόσημα, κάποια αλλεργία ή υποπτεύεστε κάποια βλάβη που χρήζει ιατρικής παρακολούθησης. Επίσης εάν λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή οπωσδήποτε πρέπει να λάβετε πρώτα τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα γιατρού σας πριν χρησιμοποιήσετε βότανα ή συμπληρώματα διατροφής.

Πάμε να δούμε παρακάτω μερικούς άλλους φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης των κατακρατήσεων:

 • Βάλτε περισσότερη κίνηση στην καθημερινότητά σας. Η καθημερινή κίνηση στη ζωή μας, το περπάτημα αλλά και η γυμναστική συμβάλλουν στην αποτελεσματική μείωση των κατακρατήσεων υγρών.
 • Πιείτε περισσότερο νερό. Μπορεί να ακούγεται παράδοξο, ωστόσο όταν δεν πίνουμε πολύ νερό το σώμα μας τείνει να κάνει κατακρατήσεις. Στον αντίποδα όταν πίνουμε αρκετό νερό αποβάλλουμε τα περιττά υγρά από το σώμα μας.
 • Δοκιμάστε εκουίζετο (horsetail). Μελέτες έδειξαν πως το βότανο εκουίζετο λειτουργεί ως φυσικό διουρητικό.
 • Φάτε περισσότερο μαϊντανό. Ο μαϊντανός χρησιμοποιείται ως φυσικό γιοατρικό στην παραδοσιακή ιατρική. Μια από τις πολλές του ιδιότητες είναι η ήπια διουρητική δράση.katakratisi011
 • Καταναλώστε περισσότερο σκόρδο. Το σκόρδο αποδεδειγμένα έχει φαρμακευτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται ως παραδοσιακό γιατρικό εδώ και χιλιάδες χρόνια. Μια από τις πολλές δράσεις του είναι και η διουρητική.
 • Πιείτε τσάι από μάραθο. Κάποιες έρευνες υποστηρίζουν πως ο μέραθος έχει ήπιες διουρητικές ιδιότητες καθώς αυξάνει την παραγωγή ούρων.
 • Πιείτε τσάι τσουκνίδας. Το τσάι τσουκνίδας χρησιμοποιείτε αρκετά συχνά για την καταπολέμηση της κατακράτησης υγρών στο σώμα.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32430554/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24723963/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5698599/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4469375/
https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/fennel
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5009491/

Η πρότασή μας: Δοκιμάστε το AQUA BALANCE

aquabalanceΤο συμπλήρωμα διατροφής AQUA BALANCE στοχεύει στην καταπολέμηση της κατακράτησης υγρών, το πρήξιμο, το οίδημα, την κυτταρίτιδα καθώς και το μπλοκαρισμένο λεμφικό σύστημα.

Είναι εξαιρετικός συνδυασμός από 10 συμπυκνωμένα βότανα και μικροθρεπτικά συστατικά σε χάπια που λειτουργούν ως ήπια διουρητικά για τη σωστή ισορροπία των υγρών του σώματος.

Περιέχει βιταμίνη Β6, μαγνήσιο, μαϊντανό, νεροκάρδαμο, αλφάλφα, τζίντζερ, σέλινο, φύκια kelp και άλλα συστατικά που αποδεδειγμένα έχουν ευεργετική δράση για την καταπολέμηση των κατακρατήσεων που δεν είναι από παθολογική αιτία.

Το συμπλήρωμα διατροφής AQUA BALANCE συστήνεται για περιπτώσεις και καταστάσεις όπως:

 • τις περισσότερες περιπτώσεις κατακρατήσεων και οιδημάτων
 • την ισορροπία των υγρών στο σώμα (ενδοκυτταρικό / εξωκυτταρικό)
 • πολύ ευαίσθητο στήθος κατά την περίοδο
 • προγράμματα αποτοξίνωσης μετά από καταχρήσεις
 • μετά περιόδους κατανάλωσης αλκοόλ και junk food
 • οιδηματική κυτταρίτιδα
 • συμπτώματα εμμηνόπαυσης
 • πρήξιμο στα άκρα
 • καθιστική ζωή / εργασιακό περιβάλλον
 • μπλοκαρισμένο λεμφικό σύστημα
 • κατακράτηση υγρών στην περιοχή του λαιμού και σακούλες κάτω από τα μάτια

Γνωρίστε το με ένα κλικ ΕΔΩ.

Σημείωση: Οι ανωτέρω πληροφορίες σχετικά με τα συστατικά του προϊόντος και τα ενδεχόμενα οφέλη για την υγεία είναι αποτελέσματα μελετών. Δεν αποτελούν γνωμοδότηση του EFSA.

Σχετικά Προϊόντα

 • κατακράτηση υγρών

  Healthia Aqua Balance 500mg, Εξειδικευμένο Συμπλήρωμα Διατροφής για την Κατακράτηση Υγρών, 90 caps

  35.00 Σε απόθεμα
  Εξειδικευμένο συμπλήρωμα διατροφής σε κάψουλες για την καταπολέμηση της κατακράτησης υγρών. πρήξιμο, οίδημα και κυτταρίτιδα καθώς…
  Προσθήκη στο καλάθι
Tags: No tags