έλαιο κριλ

Τι είναι το έλαιο κριλ

Το έλαιο κριλ είναι ένα συμπλήρωμα που κερδίζει γρήγορα δημοτικότητα ως εναλλακτική λύση στο ιχθυέλαιο.

Παρασκευάζεται από ένα είδος μικρής γαρίδας (krill) που καταναλώνεται από φάλαινες, πιγκουίνους και άλλα θαλάσσια πλάσματα.

Όπως και το ιχθυέλαιο, το κριλ αποτελεί πηγή δοκοσαεξαενοϊκού οξέος (DHA) και εικοσαπενταενοϊκού οξέος (EPA), δύο τύπους ωμέγα-3 λιπαρών που βρίσκονται μόνο σε θαλάσσιες πηγές. Έχουν σημαντικές λειτουργίες στον οργανισμό και συνδέονται με πολλαπλά οφέλη για την υγεία του ανθρώπου.

Ως εκ τούτου, εάν δεν καταναλώνετε τακτικά θαλασσινά σε εβδομαδιαία βάση θαλασσινά θα μπορούσατε να λαμβάνετε ένα συμπλήρωμα που περιέχει EPA και DHA. 

Στο ιχθυέλαιο, η πλειονότητα των DHA και EPA είναι δεμένα με τη μορφή τριγλυκεριδίων. Από την άλλη πλευρά, το μεγαλύτερο μέρος του DHA και του EPA στο έλαιο κριλ είναι συνδεδεμένο με λίπη που ονομάζονται φωσφολιπίδια. Η συγκεκριμένη μορφή φαίνεται πως απορροφάται πιο εύκολα από το σώμα σας.

Το έλαιο Krill διατίθεται συχνά στην αγορά ως ανώτερο από το ιχθυέλαιο, αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες σχετικά με αυτό. Ανεξάρτητα από αυτό, μπορεί να έχει κάποια σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Το κριλ είναι εξαιρετική πηγή ωφέλιμων λιπαρών οξέων

krill01Τόσο το έλαιο Krill όσο και το ιχθυέλαιο περιέχουν τα ωμέγα-3 λιπαρά EPA και DHA.

Τα ωφέλιμα λιπαρά που βρίσκονται στο έλαιο Krill μπορεί να έχουν μεγαλύτερη απορρόφηση από τον οργανισμό σε σχέση με το ιχθυέλαιο, καθώς τα περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά στα ιχθυέλαια αποθηκεύονται με τη μορφή τριγλυκεριδίων ενώ το κριλ με μορφή φωσφολιπιδίων, τα οποία όπως αναφέραμε παραπάνω μπορεί να απορροφηθούν ευκολότερα από των οργανισμό. 

Μερικές μελέτες διαπίστωσαν ότι το έλαιο Krill ήταν πιο αποτελεσματικό από το ιχθυέλαιο στην αύξηση των επιπέδων ωμέγα-3 και εικάζεται ότι η διαφορετική μορφή των ωμέγα-3 λιπαρών τους ενδέχεται να είναι ο βασικός λόγος. 

Ωστόσο μια άλλη μελέτη εξέτασε προσεκτικά ίσες ποσότητες EPA και DHA από έλαιο Krill και ιχθυέλαιο και διαπίστωσε ότι και τα δύο έλαια ήταν εξίσου αποτελεσματικά στην αύξηση των επιπέδων των ωμέγα-3 στο αίμα.

Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί αν το έλαιο Krill είναι όντως μια πιο αποτελεσματική, βιοδιαθέσιμη πηγή ωμέγα-3 λιπαρών σε σχέση με το ιχθυέλαιο.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26357480/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24304605/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26328782/

Το έλαιο κριλ ενδέχεται να συμβάλλει στην καταπολέμηση της φλεγμονής

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως αυτά που βρίσκονται στο έλαιο κριλ, έχει αποδειχθεί ότι έχουν σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες στο σώμα.

Στην πραγματικότητα, το έλαιο κριλ μπορεί να είναι ακόμη πιο αποτελεσματικό στην καταπολέμηση της krill02φλεγμονής σε σχέση με άλλες θαλάσσιες πηγές ωμέγα-3, επειδή φαίνεται να είναι πιο εύκολο για τον οργανισμό να το χρησιμοποιήσει.

Επιπλέον, το έλαιο κριλ περιέχει μια ροζ-πορτοκαλί χρωστική ουσία που ονομάζεται ασταξανθίνη, η οποία έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.

Υπάρχουν μια σειρά από μελέτες που διερευνούν την επίδραση του ελαίου κριλ επάνω στη φλεγμονή.

Μια μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα διαπίστωσε ότι το έλαιο κριλ μείωσε την παραγωγή μορίων που προκαλούν φλεγμονή, όταν επιβλαβή βακτήρια εισήχθησαν σε ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Μια μελέτη σε 25 άτομα με ελαφρώς αυξημένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα διαπίστωσε ότι η καθημερινή λήψη 1.000 mg ελαίου κριλ βελτίωσε έναν δείκτη φλεγμονής σε μεγαλύτερο ποσοστό από αντίστοιχο συμπλήρωμα 2.000 mg καθαρών ωμέγα 3.

Επιπλέον, μια μελέτη σε 90 άτομα με χρόνια φλεγμονή διαπίστωσε ότι η λήψη 300 mg ελαίου κριλ ημερησίως ήταν αρκετή για να μειώσει έναν δείκτη φλεγμονής έως και 30% μετά από ένα μήνα.

Αν και υπάρχουν μόνο λίγες μελέτες που εξετάζουν την επίδραση του κριλ επάνω στη φλεγμονή, τα αποτελέσματα δείχνουν να είναι ευεργετικά.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26493628/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27279841/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17353582/

Μπορεί να μειώσει την αρθρίτιδα και τον πόνο στις αρθρώσεις

Καθώς το έλαιο Krill φαίνεται να συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής, μπορεί επίσης να βελτιώσει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας και τον πόνο στις αρθρώσεις, που συχνά προκύπτουν από τη φλεγμονή.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το έλαιο Krill krill03μείωσε σημαντικά έναν δείκτη φλεγμονής μειώνοντας παράλληλα και τη δυσκαμψία, τη λειτουργική έκπτωση και τον πόνο σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα ή οστεοαρθρίτιδα.

Μια δεύτερη μικρή μελέτη αλλά καλά σχεδιασμένη επάνω σε 50 ενήλικες με ήπιο πόνο στο γόνατο διαπίστωσε ότι η λήψη ελαίου Krill για 30 ημέρες μείωσε σημαντικά τον πόνο των συμμετεχόντων τόσο κατά τον ύπνο όσο και κατά την ορθοστασία, αυξάνοντας παράλληλα και το εύρος της κίνησης της άρθρωσης.

Οι ερευνητές μελέτησαν επίσης την επίδραση του ελαίου Krill σε ποντίκια με αρθρίτιδα. Τα ποντίκια που λάμβαναν έλαιο Krill, είχαν βελτιωμένους δείκτες αρθρίτιδας, λιγότερο πρήξιμο και λιγότερα φλεγμονώδη κύτταρα στις αρθρώσεις τους.

Αν και απαιτούνται περισσότερες μελέτες για την υποστήριξη αυτών των αποτελεσμάτων, το έλαιο Krill φαίνεται να έχει ευεργετική δράση ως συμπληρωματική θεραπεία για την αρθρίτιδα και τον πόνο στις αρθρώσεις.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17353582/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27701428/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2907316/

Ενδέχεται να έχει ευεργετική δράση στο λιπιδαιμικό προφίλ και στην υγεία της καρδιάς

Τα ωμέγα-3 λιπαρά, και συγκεκριμένα τα DHA και EPA έχουν ιδιαίτερα ευεργετική δράση για την καρδιά. Έρευνες στο παρελθόν έχουν δείξει ότι το ιχθυέλαιο μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα των λιπιδίων του αίματος και το έλαιο Krill φαίνεται να είναι εξίσου αποτελεσματικό.

Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στη μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων και άλλων λιπιδίων στο αίμα. 

krill06Μια μελέτη συνέκρινε την επίδραση του ελαίου Krill σε σύγκριση με τα καθαρά ωμέγα-3 επάνω στα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.

Μόνο το έλαιο κριλ αύξησε την “καλή” χοληστερόλη υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (HDL). Ήταν επίσης πιο αποτελεσματικό στη μείωση ενός δείκτη φλεγμονής, παρόλο που η δοσολογία ήταν πολύ χαμηλότερη. Από την άλλη πλευρά, τα καθαρά ωμέγα-3 ήταν πιο αποτελεσματικά στη μείωση των τριγλυκεριδίων.

Μια πρόσφατη ανασκόπηση επτά μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το έλαιο Krill είναι αποτελεσματικό στη μείωση της “κακής” LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, ενώ μπορεί να αυξήσει και την “καλή” HDL χοληστερόλη.

Σε μια άλλη μελέτη συγκρίθηκε το έλαιο Krill με το ελαιόλαδο. Διαπιστώθηκε ότι το έλαιο κριλ βελτίωσε σημαντικά τους δείκτες αντίστασης στην ινσουλίνη, καθώς και τη λειτουργία επιθήλιου επικαλύμματος  των αιμοφόρων αγγείων.

Χρειάζονται περισσότερες μακροπρόθεσμες μελέτες για να διερευνηθεί η επίδραση του ελαίου κριλ επάνω στον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, φαίνεται αποτελεσματικό στη βελτίωση ορισμένων γνωστών παραγόντων κινδύνου.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23706001/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26666303/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24461313/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28371906/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26504524/

Μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση των συμπτωμάτων PMS

Σε γενικές γραμμές, η τακτική κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής.

krill04Αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η λήψη συμπληρωμάτων ωμέγα-3 ή ιχθυελαίου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου της περιόδου και των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS).

Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις η λήψη ωμέγα 3 λιπαρών επαρκούσε ώστε να μειωθεί η χρήση παυσίπονων φαρμάκων. Φάνηκε ότι το έλαιο κριλ το οποίο περιέχει τους ίδιους τύπους ωμέγα-3 λιπαρών, μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικό.

Μια μελέτη συνέκρινε τις επιδράσεις του ελαίου Krill και του ιχθυελαίου σε γυναίκες με διάγνωση PMS. Διαπιστώθηκε ότι ενώ και τα δύο συμπληρώματα είχαν ευεργετικό αποτέλεσμα με μείωση των συμπτωμάτων, οι γυναίκες που έπαιρναν έλαιο Krill έπαιρναν σημαντικά λιγότερα φάρμακα κατά του πόνου από ότι οι γυναίκες που έπαιρναν ιχθυέλαιο.

Η μελέτη αυτή δείχνει ότι το έλαιο Krill μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικό με άλλες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών στη βελτίωση των συμπτωμάτων του PMS.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8623866/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22261128/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28356030/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23642943/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12777162/

Ποια είναι η συνιστώμενη δοσολογία του ελαίου κριλ;

Όπως και το ιχθυέλαιο, η συνιστώμενη δοσολογία του ελαίου Krill βασίζεται στην ποσότητα DHA και EPA που βρίσκεται στο συμπλήρωμα.

Σύμφωνα με τον ESFA οι κατευθυντήριες γραμμές είναι συνδυασμένη πρόσληψη DHA και EPA μεταξύ 250 και 500 mg ημερησίως. ‘Άλλες μελέτες ωστόσο εξετάζουν πολύ υψηλότερες δόσεις DHA και EPA, έως και 4 γραμμάρια την ημέρα, και υποστηρίζουν ότι ενδέχεται να είναι απαραίτητες για ορισμένους ανθρώπους.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποφεύγετε την υπερδοσολογία. Είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν πάρετε μεγαλύτερη από τη συνιστώμενη δόση οποιουδήποτε συμπληρώματος.

Η ποσότητα DHA και EPA που βρίσκεται στα συμπληρώματα ελαίου Krill ποικίλλει ευρέως. Μιλήστε με το γιατρό σας εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με τη δοσολογία που πρέπει να πάρετε.

Σχετικές πηγές και μελέτες:
https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2012.2815
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6330561/

Υπάρχουν κίνδυνοι ή παρενέργειες από τη λήψη ελαίου κριλ;

Το έλαιο κριλ θεωρείται ένα σχετικά ασφαλές συμπλήρωμα. Οι οργανισμοί υγείας αλλά και ο ESFA συνιστούν πρόσληψη 250-500 mg ημερησίως σε συνδυασμό DHA και EPA.

Η λήψη ελαίου Krill ιδίως σε υψηλές δόσεις, ενδέχεται να επηρεάσει την πήξη του αίματος. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι το συμπλήρωμα ιχθυελαίου και ελαίου Krill δεν προκάλεσε παρενέργειες σε όσους έπαιρναν αντιπηκτικά φάρμακα. Επίσης, δεν φαίνεται να επηρεάζει άτομα που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση.

Παρόλα αυτά, τα άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα όπως η βαρφαρίνη (Coumadin) ή τα άτομα που πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση θα πρέπει να μιλήσουν με το γιατρό τους πριν λάβουν έλαιο κριλ για ασφάλεια.

Ορισμένα άτομα που λαμβάνουν έλαιο κριλ μπορεί επίσης να εμφανίσουν πεπτικά συμπτώματα όπως ρέψιμο, υδαρή κόπρανα ή ναυτία.

Δεν συνιστάται σε καμία περίπτωση η κατανάλωση άνω των 5.000 mg EPA και DHA μαζί την ημέρα, είτε μέσω της διατροφής είτε από λήψη συμπληρωμάτων.

krill05Σαν γενική οδηγία πρέπει να θυμάστε ότι ορισμένοι άνθρωποι δεν πρέπει να λαμβάνουν έλαιο κριλ χωρίς να συμβουλευτούν πρώτα τον γιατρό τους. Αυτό περιλαμβάνει όσους λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα, άτομα που προετοιμάζονται για χειρουργική επέμβαση ή γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα ωμέγα-3 λιπαρά ενδέχεται να έχουν αντιπηκτική δράση σε υψηλές δόσεις, με τα τρέχοντα στοιχεία ωστόσο να μη δείχνουν ότι αυτό μπορεί να είναι επιβλαβές. Σημειώνεται ότι το έλαιο Krill δεν έχει μελετηθεί για την ασφάλειά του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού.

Τέλος θα πρέπει να αποφύγετε τη λήψη ελαίου κριλ εάν έχετε αλλεργία στα θαλασσινά.

Σχετικές πηγές και μελέτες:
https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2012.2815
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5037562/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6376981/
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Omega3FattyAcids-HealthProfessional/

Σχετικά Προϊόντα

  • χοληστερίνη

    Healthia Krill Oil 500mg, Συμπλήρωμα Διατροφής για την Χοληστερίνη, 60 caps

    40.00 Σε απόθεμα
    Θέλετε κάτι που είναι 48 φορές πιο αποτελεσματικό από τα Ω3; Το krill oil (Euphausia superba)…
    Προσθήκη στο καλάθι
Tags: No tags