pinete_anapsyktika_cola

Πίνετε αναψυκτικά τύπου cola; Ξανασκεφτείτε το.

Τα τραγικά πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σας μέσα σε λίγα λεπτά της κατανάλωσης προϊόντων τύπου cola.

Γνωρίζατε ότι τα προϊόντα της Coca-Cola καταναλώνονται με ρυθμό πάνω από 1,9 δισεκατομμύρια μπουκάλια την ημέρα; Η γνωστή αμερικανική μάρκα έχει τεράστια αναγνωρισιμότητα σε όλο τον κόσμο ενώ πωλείται σε περισσότερες από 200 χώρες. Τα νούμερα αυτά όσο τεράστια και να σας φαίνονται δεν περιλαμβάνουν άλλα αναψυκτικά του ανταγωνισμού όπως προϊόντα της Pepsico και άλλων μικρότερων εταιριών.

Σε καθημερινή βάση πλέον όλο και περισσότερο κρούεται ο κώδωνας του κινδύνου σε σχέση με τις βλάβες που προκαλούν όλα τα αναψυκτικά τύπου cola, χωρίς όμως ωστόσο να πέφτουν οι πωλήσεις (!), σηματοδοτώντας έτσι το βαθμό εθισμού που προκαλούν στους καταναλωτές.

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση στην Αμερική αποκαλύπτει ότι περίπου το 50% των ερωτηθέντων πίνει cola καθημερινά. Όχι λίγο, η μέση ημερήσια πρόσληψη ήταν 2,6 ποτήρια την ημέρα.

refreshments01Σε παγκόσμιο επίπεδο οι Μεξικάνοι πίνουν περισσότερα αναψυκτικά από οποιαδήποτε άλλη χώρα με περίπου 163 λίτρα ανά άτομο, ετησίως.

Μια άλλη πολύ ενδιαφέρουσα στατιστική δείχνει πως ο διαβήτης τύπου 2 σκοτώνει περισσότερους από 70.000 Μεξικανούς κάθε χρόνο, ενώ εικάζεται πως ο αριθμός αυτός είναι πιθανόν πολύ μεγαλύτερος, καθώς πολλοί άνθρωποι δεν διαγιγνώσκονται ή μπορεί να πεθάνουν από άλλες αιτίες όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια ή καρκίνο – όλες τις ασθένειες που μπορεί να προέρχονται από διαβήτη και την κατανάλωση αναψυκτικών τύπου cola.

Στην Αμερική η κατανάλωση αναψυκτικών συνδέεται άμεσα με την απότομη αύξηση των νεοδιαγνωσθέντων ασθενών με διαβήτη. Σε αντίθεση με το Μεξικό και άλλες ξένες χώρες, στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα αναψυκτικά είναι ως επί το πλείστον γλυκαμένα με σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης (HFCSή αλλιώς High Fructose Corn Syrup), μια ιδιαίτερα «κακή» γλυκαντική ουσία, ακόμη πιο επικίνδυνη από την κανονική σακχαρόζη, η οποία είναι συνήθως η γλυκαντική ουσία που χρησιμοποιείται σε άλλες χώρες.

Οποιαδήποτε μεγάλη ποσότητα λευκής ζάχαρης είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για το σώμα, αλλά το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης (HFCS) είναι πολύ χειρότερο από την κανονική σακχαρόζη. Είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό για το ήπαρ και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ανεξάρτητα από το είδος των ζαχαρούχων αναψυκτικών, αυτά τα πράγματα συμβαίνουν μέσα σε λίγα μόλις λεπτά από την κατανάλωση ενός τέτοιου ποτού.
Πάμε να δούμε αναλυτικά τι συμβαίνει στο σώμα μας:

  • Στα πρώτα λεπτά. 10-12 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη εισέρχονται στο σύστημά σας πολύ refreshments02γρήγορα, δεδομένου ότι είναι σε υγρή μορφή. Ο μόνος λόγος για τον οποίο δεν κάνετε εμετό αμέσως από αυτή τη μαζική δόση ζάχαρης είναι λόγω του φωσφορικού οξέος, της ενανθράκωσης και των άλλων γευστικών ουσιών που εξισορροπούν την υπερβολικά γλυκιά γεύση του.
  • Σε περίπου 15-20 λεπτά. Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας εκτοξεύονται σε απίστευτα επίπεδα, προκαλώντας ισχυρή αντίδραση ινσουλίνης. Αυτό σημαίνει ότι το ήπαρ σας ανταποκρίνεται άμεσα, προσπαθώντας να σας «σώσει» από αυτά τα υπερβολικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μετατρέποντάς το σε λιπαρά οξέα και τριγλυκερίδια, ειδικά όταν το σάκχαρο αυτό προέρχεται από σιροπιού καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης (High Fructose Glucose Corn Syrup ή εν συντομία HFGCS).Η μαγική ορμόνη ινσουλίνη κρατά όμως και τα κλειδιά από τα λποκύτταρα. Προφανώς, το σώμα σας στη συνέχεια προσπαθεί να αποθηκεύσει όλα αυτά τα λιπίδια που βρίσκονται στην κυκλοφορία του αίματος στις λιποαποθήκες του σώματος. Κοινώς, με συνοπτικές διαδικασίες παχαίνετε. Όλο αυτό το λίπος αποθηκεύεται στο σώμα ή στο συκώτι, καθιστώντας μία από τις κύριες αιτίες της μη αλκοολικής λιπώδους ηπατικής νόσου. Και φυσικά, αποτελεί έναν πρωταρχικό αιτιολογικό παράγοντα για την παχυσαρκία, τις καρδιακές παθήσεις, τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ και ακόμη και πολλούς τύπους καρκίνου.
  • Σε περίπου μισή ώρα.
    refreshments03Το σώμα σας αρχίζει να απορροφά όλη την καφεΐνη που βρίσκεται στο αναψυκτικό τύπου cola. Οι κόρες των ματιών σας διαστέλλονται, ο καρδιακός σας ρυθμός αυξάνεται, αισθάνεστε προσωρινά σε εγρήγορση, καθώς αυξάνεται η αρτηριακή σας πίεση και το ήπαρ σας ανταποκρινόμενο στην καφεΐνη, αντλεί ακόμη περισσότερη ζάχαρη στην κυκλοφορία του αίματος. Αποτέλεσμα, η ινσουλίνη μεταφέρει άμεσα το γλυκογόνο στις λιποαποθήκες, εξίσου άμεσα πέφτει το σάκχαρο του αίματος κάτω από το αρχικό επίπεδο, αρχίζετε να πεινάτε έντονα και να έχετε όρεξη για φαγητό.
  • Σε 45 λεπτά, απελευθερώνεται η ντοπαμίνη (μια από τις ισχυρές ορμόνες της ευεξίας και της ευφορίας), που δρα στα «κέντρα ευχαρίστησης» του εγκεφάλου, με τον ίδιο τρόπο που δρα και η ηρωίνη, καθώς είναι εξίσου εθιστική.
  • Σε 60 + λεπτά από την κατανάλωση του αναψυκτικού τύπου cola.Το φωσφορικό οξύ που περιέχει δεσμεύεται μαζί με ασβέστιο (κυρίως από τα κόκκαλα), μαγνήσιο και ψευδάργυρο μέσα στο πεπτικό σας σύστημα. Η διουρητική δράση της καφεΐνης και του υγρού τίθενται σε ισχύ, οδηγώντας σας στην τουαλέτα. Με απλά λόγια στην τουαλέτα χάνετε πολύτιμα μέταλλα, καθώς αυτά προσκολλώνται στο φωσφορικό οξύ και απομακρύνονται από το σώμα με τη μορφή ούρων. Το οξύμωρο είναι πως πολλοί πίνουν μια κόκα κόλα για να «σβήσουν τη δίψα τους» χωρίς καν να γνωρίζουν πως σε λίγο παραπάνω από μια ώρα θα αφυδατωθούν, χάνοντας παράλληλα στην τουαλέτα ηλεκτρολύτες πολύτιμα μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
  • Μια ώρα μετά την cola.
    refreshments04Εξασθενεί η δράση της καφεΐνης και της ζάχαρης και αρχίζετε να συντρίβεστε (το λεγόμενο sugar crash ή απλά υπογλυκαιμία). Η τεράστια ποσότητα ζάχαρης και η δράση της ινσουλίνης σας αφήνουν πεινασμένους, κουρασμένους, ευερέθιστους και υποτονικούς. Σε περίπτωση που πιείτε άλλο ένα αναψυκτικό θα ξαναζήσετε ακριβώς τον ίδιο κύκλο με τα ίδια αποτελέσματα και χαρακτηριστικά. Εδώ πρέπει να επισημάνουμε πως η μετριοπαθείς στάση του «θα πιώ μόνο ένα κουτάκι» δεν είναι καλή λύση καθώς ακόμη και ένας «κύκλος» ινσουλίνης όπως περιγράφεται παραπάνω αρκεί για να κάνει τεράστια ζημιά στην υγεία σας.

Διαβήτης, παχυσαρκία και αναψυκτικά τύπου cola

refreshments05Μια μελέτη από το The Nurse’s Health Study η οποία παρακολούθησε 90.000 γυναίκες για 8 χρόνια, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αναψυκτικών τύπου cola ημερησίως είχε ως αποτέλεσμα αύξηση βάρους περίπου 10 κιλά καθαρού λίπους σε 4 χρόνια.

Εκ πρώτης ο αριθμός φαίνεται αρκετά χαμηλός, και η παρατήρησή μας είναι ότι στην πραγματικότητα μπορεί να προσθέσει πολύ περισσότερα κιλά από αυτό. Εκτίμησή μας θα ήταν περί τα 5 κιλά το χρόνο.

Ένα αναψυκτικό τύπου cola ημερησίως επίσης διπλασιάζει τις πιθανότητές σας για διαβήτη τύπου 2 όταν οι στατιστικές δείχνουν τις πιθανότητές σας να εμφανίσετε διαβήτη είναι 1 στις 3! Με απλά λόγια, εάν καταναλώνετε αναψυκτικά τύπου cola είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα σύντομα θα έχετε προβλήματα με το σάκχαρό σας.

Εγκεφαλικές λειτουργίες και αναψυκτικά τύπου cola

Μια μελέτη του UCLA του 2002 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση υπερβολικής ζάχαρης σε κάνει πιο «χαζό». Μια χημική ουσία του εγκεφάλου που ονομάζεται “νευροτροφικός παράγοντας που προέρχεται από τον εγκέφαλο” ή το BDNF, το καθιστά δυσκολότερο να θυμάστε πράγματα και ακόμα πιο δύσκολο να μάθετε νέα πράγματα.

Μια άλλη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, συνδέει τα χαμηλά επίπεδα BDNF με την κατάθλιψη και την άνοια. Είναι ενδιαφέρον ότι υπήρξε άλλη μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, η οποία διαπίστωσε ότι τα χαμηλά επίπεδα BDNF συνδέονται με την κατάθλιψη και την άνοια.

Τα επίπεδα του BDNF συνδέονται επίσης με την αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία θέτει σε λειτουργία όχι μόνο τον διαβήτη, αλλά και σας εκθέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο για την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Και ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα από την κατανάλωση γλυκών ποτών: Σύμφωνα με μια μελέτη του 2010 του Πανεπιστημίου της Μινεσότα , η χρόνια κατανάλωση ζάχαρης παρεμποδίζει τον μηχανισμό του εγκεφάλου για να μάθει πότε να σταματήσει να τρώει, καθιστώντας σίγουρα πιο ευαίσθητο στην αύξηση βάρους και την παχυσαρκία.

Καρδιακή υγεία και αναψυκτικά τύπου cola

refreshments06Δεν είναι το μπέικον που προκαλεί καρδιακές προσβολές, είναι το αναψυκτικά τύπου cola. Υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ αναψυκτικών τύπου cola και καρδιακών παθήσεων.

Σύμφωνα με ένα άρθρο από τους New York Times μια πρόσφατη μελέτη από το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ (2012) έδειξε ότι ένα κουτάκι αναψυκτικού cola ημερησίως αυξάνει τις καρδιακές παθήσεις κατά 20%.

Ενώ αυτό το ρίσκο σχετίζεται παράλληλα με τον αυξημένο κίνδυνο υψηλού σακχάρου στο αίμα και τον διαβήτη (γεγονός που από μόνο του αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων), η πιθανότητα εμφάνισης καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου αυξάνεται σημαντικά.

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι διαπίστωσε ότι όσοι έπιναν καθημερινά ένα κουτάκι αναψυκτικού cola είχαν 61% αυξημένο κίνδυνο «καρδιαγγειακού επεισοδίου», συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού επεισοδίου, σε σχέση με όσους δεν έπιναν cola – ακόμη και όταν παράγοντες όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η διατροφή ήταν υπό έλεγχο.

Καρκίνος και αναψυκτικά τύπου cola

Οι άνθρωποι που πίνουν αναψυκτικά τύπου cola ή άλλα ζαχαρούχα ποτά έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο στη χοληδόχο κύστη και τους χοληφόρους αγωγούς γύρω από το ήπαρ, σύμφωνα με σουηδική μελέτη. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η παχυσαρκία και τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης κακοηθειών.

Δεδομένου ότι πολλοί καρκίνοι τρέφονται με ζάχαρη αυτό είναι λίγο πολύ αναμενόμενο. Μια άλλη πολύ θανατηφόρα μορφή καρκίνου με ταχύτατες μεταστάσεις, ο καρκίνος του παγκρέατος, συνδέεται επίσης με την κατανάλωση αναψυκτικών τύπου cola σε ημερήσια βάση. Στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος αυξάνεται περίπου κατά 87%, σύμφωνα με τους ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου Πανεπιστημίου Georgetown, Ουάσινγκτον, D.C.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, περιοδικό της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα για τον Καρκίνο. Η κατανάλωση αναψυκτικών τύπου cola είναι επίσης μία από τις μεγαλύτερες αιτίες της μη αλκοολικής λιπώδους παθολογικής νόσου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση του ήπατος και καρκίνο του ήπατος.

Αναπνευστική υγεία και αναψυκτικά τύπου cola

Ναι, τα αναψυκτικά τύπου cola συνδέονται με τη ΧΑΠ (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια). Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αναψυκτικών τύπου cola αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης προσβολών από άσθμα.

Παράλληλα αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης άσθματος ή χρόνιας αποφρακτικής πνευμονικής διαταραχής ή ΧΑΠ.

Οστά, δόντια και αναψυκτικά τύπου cola

refreshments07Είναι γνωστό σε όλους ότι η ζάχαρη καταστρέφει τα δόντια. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι πως τα οξέα που περιέχονται στα αναψυκτικά τύπου cola κάνουν πολύ χειρότερη ζημιά.

Στην πραγματικότητα, είναι λίγο πολύ σαν να πίνουμε οξύ μπαταρίας η ζημιά προκαλείται στο σμάλτο των δοντιών.

Μια μελέτη του 2006 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Ακαδημίας Γενικής Οδοντιατρικής διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αναψυκτικών τύπου cola είναι σχεδόν εξίσου επιβλαβής για τα δόντια σας με το να καταναλώνατε οξύ μπαταρίας ενώ η βλάβη είναι συγκρίσιμη με αυτή που συμβαίνει στα δόντια του χρήστη μεθαμφεταμίνης.

Το κιτρικό οξύ και το φωσφορικό οξύ που προστίθενται για να αντισταθμίσουν τη γλυκιά γεύση της μεγάλης ποσότητας ζάχαρης, στην πραγματικότητα διαβρώνουν το σμάλτο των δοντιών παράλληλα με τη ζάχαρη.

Σύμφωνα με το Κέντρο Πόρων και Οδοντικής Υγείας της Colgate, τα αναψυκτικά είναι από τις σημαντικότερες διατροφικές αιτίες της τερηδόνας των δοντιών. “Τα οξέα και τα όξινα υποπροϊόντα ζάχαρης στα αναψυκτικά λεπταίνουν το σμάλτο των δοντιών, συμβάλλοντας στη δημιουργία κοιλοτήτων.

Σε ακραίες περιπτώσεις, το μαλακό σμάλτο σε συνδυασμό με ακατάλληλο βούρτσισμα, η λείανση των δοντιών και άλλες καταστάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια δοντιών». Το φωσφορικό οξύ ενώνεται με το ασβέστιο, το πολύτιμο μαγνήσιο και τον ψευδάργυρο – όλα τα ζωτικά συστατικά και δομικά στοιχεία των δοντιών, και τα «αφαιρεί» από το σώμα, καθιστώντας τα άχρηστα υλικά.

Έτσι όχι μόνο το οξύ διαβρώνει τις εξωτερικές επιφάνειες του σμάλτου των δοντιών, αλλά τρώει επίσης την εγγενή δομή των δοντιών και των οστών, προκαλώντας μαζική αποσύνθεση δοντιών και οστεοπόρωση μαζί.

Αναψυκτικά τύπου cola και προβλήματα στα νεφρά

Τα υψηλά επίπεδα φωσφορικού οξέος στα αναψυκτικά τύπου cola έχουν συνδεθεί με πέτρες στα νεφρά καθώς και άλλα νεφρικά προβλήματα. Το ίδιο συμβαίνει και στα αναψυκτικά diet που περιέχουν μια θερμίδα καθώς υπάρχει διπλάσια πιθανότητα εμφάνισης βλαβών στα νεφρά.

Σύμφωνα με σχετική μελέτη του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, η λειτουργία των νεφρών σε 3.000 γυναίκες χειροτέρεψε όταν έπιναν περισσότερα από δύο αναψυκτικά την ημέρα.

Μια coca cola για τη χώνεψη; Μάλλον όχι!

Για όσους έχουν πεπτικά προβλήματα ή ευαισθησία στο στομάχι η κατανάλωση αναψυκτικών μάλλον θα σας δημιουργήσει ένα επιπλέον πρόβλημα παρά θα σας βοηθήσει. Η ενανθράκωση στα αναψυκτικά μπορεί να ερεθίσει το πεπτικό σύστημα, ιδιαίτερα εκείνους που έχουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Το ανθρακικό ενδέχεται να προκαλέσει πεπτικά αέρια στην κοιλιακή χώρα, με αποτέλεσμα το φούσκωμα, κράμπες και πόνο στο στομάχι. Η καφεΐνη που περιέχουν τα αναψυκτικά αυξάνει την παραγωγή οξέων στο στομάχι, επιδεινώνοντας προβλήματα διάρροιας και δυσκοιλιότητας.

Σημειωτέον ότι τα γλυκαντικά που χρησιμοποιούνται στα αναψυκτικά μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου IBS ή σπαστική κολίτιδα αλλιώς, λόγω των καθαρτικών τους ιδιοτήτων.

Σας πείσαμε ή όχι ακόμα; Το χειρότερο από όλα είναι η ευκολία με την οποία προσφέρουμε coca cola στα παιδιά μας και σε αυτούς που αγαπούμε. Ίσως από άγνοια γιατί εώς τώρα απλά γνωρίζατε ότι τα αναψυκτικά κάνουν κακό και μας παχαίνουν. Δε γνωρίζατε τις λεπτομέρειες.

Γρήγορη αποκατάσταση διατροφικών ελλείψεων μετά από τακτική κατανάλωση αναψυκτικών τύπου cola.

super greensΗ τακτική κατανάλωση αναψυκτικών τύπου cola καταληστεύει τα αποθέματα του οργανισμού σας από πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και δημιουργεί μια σειρά από διατροφικά κενά.

Οι πολυβιταμίνες του φαρμακείου δεν είναι η λύση που ψάχνετε καθώς είναι συνθετικές και έχουν πολύ χαμηλή απορροφητικότητα.

Χρειάζεστε οπωσδήποτε να καταναλώνετε ολόκληρες τροφές ανεπεξέργαστες σε καθημερινή βάση για τουλάχιστον 3 μήνες. Αυτό σημαίνει 3-5 διαφορετικά φρούτα καθημερινά και 1-2 μερίδες πολύχρωμες σαλάτες.

Καθώς αυτό είναι δύσκολο η ομάδα της Healthia σας προτείνει να γνωρίσετε το συμπλήρωμα διατροφής SUPER GREENS PLUS 300gr που περιέχει 35 superfoods και βότανα οργανικά καλλιεργημένα. 1 μόνο δόση (10γρ) μαζί με το νερό, χυμό, smoothie θα σας δώσει παραπάνω από 100 θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες ένζυμα, μέταλλα και ιχνοστοιχεία απαραίτητα για την καλή υγεία του οργανισμού. Γνωρίστε το με ένα κλικ ΕΔΩ.

natura premiumΕναλλακτικά σας προτείνουμε να γνωρίσετε το συμπλήρωμα διατροφής NATURA PREMIUM που περιέχει 14 superfoods οργανικά καλλιεργημένα σε κάψουλες. Είναι μια 100% φυσική πολυβιταμίνη με απορροφητικότητα πάνω από 95%. Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ ΕΔΩ.

Ας ξεκινήσουμε πρώτα όμως από τα βασικά: Κόψτε τα αναψυκτικά τύπου cola και ξεκινήστε να τρώτε πιο υγιεινά.

Αποποίηση ευθύνης: Οι πληροφορίες που περιέχονται στο παρόν άρθρο έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν γνωμάτευση του γιατρού σας ή την επίσκεψη σε εξειδικευμένο σύμβουλο υγείας.

Εάν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια εξειδικευμένη διατροφή και αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό σας πρώτα.

Πηγές:

(1) https://www.forbes.com/sites/daviddisalvo/2012/04/01/what-eating-too-much-sugar-does-to-your-brain/#3f0090664a19

(2) http://www.colgate.com/en/us/oc/oral-health/basics/nutrition-and-oral-health/article/soda-or-pop-its-teeth-trouble-by-any-name

(3) http://www.nytimes.com/2012/03/20/health/research/sugar-sweetened-drinks-linked-to-heart-disease.html?_r=0

(4) https://www.theguardian.com/society/2012/feb/07/asthma-connected-fizzy-drinks-study

(5) https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11606-011-1968-2

(6) http://www.livestrong.com/article/443408-carbonated-drinks-irritable-bowel-syndrome/

(7) http://www.prevention.com/food/healthy-eating-tips/is-diet-soda-bad-for-you/slide/2

(8) http://www.cbsnews.com/news/study-of-33000-people-shows-soda-affects-genes-that-control-for-weight-gain/

(9) http://edition.cnn.com/2013/03/19/health/sugary-drinks-deaths

Σχετικά Προϊόντα

  • αύξηση ενέργειας

    Healthia Natura Premium 550mg, Φυσική Πολυβιταμίνη για Αύξηση Ενέργειας, 100 caps

    34.32 Σε απόθεμα
    Το Natura Premium της Healthia είναι φυσική πολυβιταμίνη που περιέχει 100% βιολογικά και οργανικά καλλιεργημένες υπερτροφές…
    Προσθήκη στο καλάθι
  • υπερτροφές

    Healthia Super Greens Plus 300gr, Συμπλήρωμα Διατροφής με Υπερτροφές

    60.00 Σε απόθεμα
    Συμπλήρωμα διατροφής με 100% οργανικά καλλιεργημένες υπερτροφές. Φυσική πολυβιταμίνη με 35 υπερτροφές, βότανα και βιοενεργά μικροθρεπτικά…
    Προσθήκη στο καλάθι