Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Οδηγός για μείωση συμπτωμάτων

Εκατομμύρια άτομα ανά τον κόσμο υποφέρουν από καούρες (καύσος) ή αλλιώς γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Η αντιμετώπιση ως επί το πλείστον περιλαμβάνει αντιόξινα φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία καταστέλλουν μεν τα συμπτώματα αλλά δεν διορθώνουν τη ρίζα του προβλήματος που στις περισσότερες φορές είναι η λάθος διατροφή και το κακό lifestyle.

Αυτό που δε γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος είναι ότι απλές και μικρές αλλαγές τόσο στη διατροφή μας όσο και στην καθημερινότητά μας (όπως πχ ο τρόπος που κοιμόμαστε το βράδυ) μπορούν άμεσα να μειώσουν τα συμπτώματα του καύσου και της παλινδρόμησης βελτιώνοντας άμεσα την ποιότητα ζωής μας.

Τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) και ποια είναι τα συμπτώματα;

gastrooisofagiki palindromisi01Η παλινδρόμηση συμβαίνει όταν τα οξέα του στομάχου πιέζονται από το στομάχι μέσα στον οισοφάγο, το σωλήνα που ενώνει το στόμα μας με το στομάχι μας, μέσω του οποίου περνούν όλες οι τροφές και τα υγρά που τρώμε.

Μικρές ποσότητες οξέων είναι απολύτως φυσιολογικό να ανεβαίνουν από το οισοφάγο, ακόμη και μετά από ένα μεγάλο ή απότομο γεύμα και μπορεί να συμβεί στον καθένα.

Ωστόσο όταν αυτό συμβαίνει πολύ συχνά αισθανόμαστε ένα δυσάρεστο κάψιμο στο στήθος που διαρκεί και επηρεάζει άμεσα τη διάθεσή μας αλλά και την ποιότητα της καθημερινότητάς μας.

Υπολογίζεται πως στην Αμερική όπου η μέση διατροφή είναι καθαρά δυτικού τύπου, ένα 14-20% των ενηλίκων αντιμετωπίζει τακτικά προβλήματα με παλινδρόμηση.

Το πιο κοινό σύμπτωμα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι το κάψιμο ή αλλιώς «καύσος» στο στήθος ή στο λάρυγγα και συνοδεύεται με πόνο.

Υπολογίζεται πως περίπου το 7% των Αμερικανών υποφέρει από καούρες σε καθημερινή βάση.
Ένα ποσοστό 20-40% από αυτούς που υποφέρουν από καούρες τακτικά διαγιγνώσκονται με γαστοοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ), που είναι η πιο σοβαρή μορφή παλινδρόμησης στομάχου στον Δυτικό κόσμο.

Εκτός από το έντονο κάψιμο, κοινά συμπτώματα της παλινδρόμησης είναι η ιδιαίτερα όξινη γεύση στο πίσω μέρος του στόματος και η δυσκολία κατάποσης. Άλλα συμπτώματα είναι ο βήχας, άσθμα, καταστροφή της οδοντικής πλάκας από τα οξέα και φλεγμονή.

Πάμε να ρίξουμε μια ματιά στους πιο αποτελεσματικούς τρόπους μείωσης των συμπτωμάτων και των κρίσεων παλινδρόμησης και καύσου.

Μην υπερβάλλετε στην ποσότητα φαγητού που τρώτε

Στο κάτω μέρος του οισοφάγου όπου ενώνεται με το στομάχι υπάρχει ένας μυς στο σχήμα δακτυλίου που ονομάζεται σφιγκτήρας. Ανοίγει φυσιολογικά κάθε φορά που καταπίνουμε ή κάνουμε εμετό. Σε κάθε άλλη περίπτωση αυτός ο σφιγκτήρας είναι κλειστός.

Σε κάποια άτομα που υποφέρουν από παλινδρόμηση ο συγκεκριμένος μυς είναι είτε αδύναμος ή δυσλειτουργεί. Παλινδρόμηση μπορεί να προκληθεί όταν υπάρχει μεγάλη πίεση στο συγκεκριμένο μυ από το στομάχι προς τα επάνω, όπου οξέα διαπερνούν το σφιγκτήρα και ανεβαίνουν τον οισοφάγο προς το λάρυγγα.

Δεν είναι τυχαίο που οι περισσότερες περιπτώσεις παλινδρόμησης συμβαίνουν μετά από ένα γεύμα. Τα μεγάλα γεύματα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να προκαλέσουν περιστατικά παλινδρόμησης. Καλό θα ήταν να αποφεύγετε τη μεγάλη ποσότητα φαγητού εάν είστε παθών.

Χάστε βάρος

gastrooisofagiki palindromisi02bΤο διάφραγμα είναι ένας μυς που βρίσκεται ακριβώς επάνω από το στομάχι σας. Στους υγιείς ανθρώπους του διάφραγμα ισχυροποιεί το σφιγκτήρα που βρίσκεται στη βάση του οισοφάγου. Όπως είπαμε και παραπάνω ο συγκεκριμένος μυς αποτρέπει τη διαρροή ων οξέων του στομάχου στον οισοφάγο.

Ωστόσο εάν έχετε πολύ λίπος στη μεσαία ζώνη η πίεση μέσα στην κοιλιά μπορεί να είναι τόσο μεγάλη που να ζορίζεται ο σφιγκτήρας που συγκρατεί τις τροφές μέσα στο στομάχι πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε διαφραγματοκήλη.

Η διαφραγματοκήλη είναι ο βασικός λόγος που οι παχύσαρκοι και οι έγκυες γυναίκες έχουν αυξημένο ρίσκο παλινδρόμησης και καύσου.

Αρκετές μελέτες παρατήρησης έδειξαν πως μερικά παραπανίσια κιλά στη μεσαία ζώνη αυξάνουν κατά πολύ το ρίσκο εμφάνισης γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Ελεγχόμενες έρευνες υποστηρίζουν τα συγκεκριμένα αποτελέσματα και δείχνουν πως η απώλεια βάρους και ειδικά σπλαχνικού λίπους ανακουφίζει από τα συμπτώματα της παλινδρόμησης.

Εάν έχετε περιττά κιλά θα πρέπει να είναι προτεραιότητά σας να χάσετε βάρος για να αποφύγετε τις παλινδρομήσεις κα τα δυσάρεστα συμπτώματα που τις συνοδεύουν.

Σχετικές μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18651221
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24096290
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10378622
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16682569

Ακολουθήστε δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων

Υπάρχει πλέον αρκετή έρευνα που υποστηρίζει πως η δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων ενδέχεται να προσφέρουν ανακούφιση στα συμπτώματα παλινδρόμησης.

Οι ερευνητές υποψιάζονται πως οι άπεπτοι υδατάνθρακες ενδέχεται να προκαλούν υπερανάπτυξη βακτηρίων και να ανεβάζουν την πίεση μέσα στη στομαχική κοιλότητα. Πολλοί πιστεύουν πως αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που προκαλείται η παλινδρόμηση.

Έρευνες δείχνουν πως η υπερανάπτυξη βακτηρίων προκύπτει από την κακή / μερική (ατελή) χώνεψη των υδατανθράκων και την απορρόφησή τους από το έντερο.

Πολλοί άπεπτοι υδατάνθρακες στον εντερικό σωλήνα προκαλούν αέρια εντέρου, ρέψιμο αλλά και φούσκωμα.

Υπάρχουν μικρές μελέτες που υποστηρίζουν πως οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων βελτιώνουν τα συμπτώματα της παλινδρόμησης.

Θεραπείες με αντιβιοτικά ενδέχεται να μειώσουν κατά πολύ την παλινδρόμηση, πιθανών λόγω του ότι μειώνουν τον πληθυσμό βακτηρίων που προκαλούν αέρια.

Σε μια μελέτη χορηγήθηκαν σε ασθενείς με ΓΟΠ πρεβιοτικές ίνες σε συμπλήρωμα διατροφής. Οι συγκεκριμένες φυτικές ίνες δημιούργησαν αέρια στομάχου ενώ τα συμπτώματα παλινδρόμησης αυξήθηκαν.

Σχετικές μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11712463
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/4558746
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16871438
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9079271
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8311129
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12671885

Ελαττώστε την κατανάλωση αλκοόλ

gastrooisofagiki palindromisi03Η κατανάλωση αλκοόλ είναι ο μεγάλος εχθρός της παλινδρόμησης. Η ένταση των συμπτωμάτων αυξάνονται κατακόρυφα.

Πυροδοτεί τα συμπτώματα καθώς αυξάνει ραγδαία τα οξέα του στομάχου ενώ παράλληλα χαλαρώνει το σφιγκτήρα στο κάτω μέρος του οισοφάγου.

Δυσχεραίνει ακόμη τη δυνατότητα του οισοφάγου να απομακρύνει τα οξέα από το εσωτερικό του.

Έρευνες έδειξαν πως ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να πυροδοτήσει τα συμπτώματα της παλινδρόμησης ακόμη και σε υγιείς ανθρώπους.

Ελεγχόμενες έρευνες έδειξαν πως η κατανάλωση κρασιού ή μπύρας αυξάνουν τις καούρες και τα συμπτώματα παλινδρόμησης σε σχέση με την κατανάλωση απλά νερού.

Σχετικές μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25830
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3656623
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16696806
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8420765

Μην πίνετε πάρα πολύ καφέ

Μελέτες έδειξαν πως ο καφές βραχυπρόθεσμα αδυνατίζει το σφιγκτήρα στο κάτω μέρος του οισοφάγου και αυξάνει το ρίσκο παλινδρόμησης οξέων.

Υπάρχουν ενδείξεις πως η καφεΐνη είναι υπεύθυνη για τη συγκεκριμένη δράση. Η κατανάλωση καφέ χωρίς καφεΐνη έδειξε πως δεν προκάλεσε τα συμπτώματα παλινδρόμησης που προκαλεί ο κανονικός καφές.

Σε μια μελέτη δόθηκε καφεΐνη διαλυμένη σε νερό χωρίς ωστόσο να προκαλέσει συμπτώματα παλινδρόμησης. Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα συνηγορούν στο ότι υπάρχουν και άλλα συστατικά του καφέ παράλληλα με την καφεΐνη που παίζουν ρόλο στην παλινδρόμηση. Πιθανόν και ο τρόπος παρασκευής κάθε καφέ να παίζει κάποιο ρόλο.

Μια μελέτη βρήκε πως η κατανάλωση καφέ ακριβώς μετά από κάποιο γεύμα δεν προκάλεσε συμπτώματα καύσου σε σύγκριση με όσους αντίστοιχα αντί για καφέ ήπιαν χλιαρό νερό. Ωστόσο ο καφές αύξησε τα περιστατικά παλινδρόμησης όταν καταναλώθηκε μεταξύ των γευμάτων.

Ο καφές σίγουρα είναι ύποπτος για όσους έχουν ευαισθησία. Ωστόσο ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Καλό θα ήταν να είστε επιφυλακτικοί εάν έχετε καούρες.

Σχετικές μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7002705
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7918922
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10563539

Μασήστε μαστίχα για μείωση συμπτωμάτωνgastrooisofagiki palindromisi04

Μερικές μελέτες έδειξαν πως το μάσημα τσίχλας μειώνει την οξύτητα στον οισοφάγο.

Οι μαστίχες που περιέχουν διττανθρακικά στοιχεία είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά.
Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα έδειξαν πως το μάσημα μαστίχας αυξάνει και την παραγωγή σάλιου, πράγμα που συμβάλλει στην απομάκρυνση των οξέων από τον οισοφάγο.

Ωστόσο από μόνο του το μάσημα τσίχλας δεν αποτελεί θεραπεία. Απλά ενδέχεται να κατευνάζει τα συμπτώματα.

Σχετικές μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16246942
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11148431
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9144299
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11768700

Αποφύγετε το ωμό κρεμμύδι για λιγότερες καούρες

Μια μελέτη σε άτομα που υπέφεραν από παλινδρόμηση έδειξε πως η κατανάλωση ενός γεύματος που περιείχε ωμό κρεμμύδι αύξησε σημαντικά τις καούρες, την παλινδρόμηση και το ρέψιμο σε σχέση με γεύματα που δεν περιείχαν κρεμμύδι.

Το ρέψιμο υποδεικνύει πως μεγαλύτερες ποσότητες αερίων παράγονται στο στομάχι λόγω των ζυμώσιμων υδατανθράκων και των φυτικών ινών που περιέχει το κρεμμύδι.

Τα ωμά κρεμμύδια επίσης ενδέχεται να ερεθίσουν τα ευαίσθητα τοιχώματα του οισοφάγου, πράγμα που δυσχεραίνει την καούρα.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να το παρατηρήσετε από μόνοι σας. Εάν το ωμό κρεμμύδι σας πειράζει καλό θα ήταν να το αποφύγετε.

Σχετικές μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2327378
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12671885
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24672410

Περιορίστε την κατανάλωση αναψυκτικών με ανθρακικό

gastrooisofagiki palindromisi05Όσοι πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση καλό θα ήταν να αποφεύγουν αναψυκτικά με ανθρακικό.

Μια μελέτη παρατήρησης βρήκε πως τα αναψυκτικά με ανθρακικό αυξάνουν τα τα περιστατικά και τα συμπτώματα παλινδρόμησης.

Ελεγχόμενες μελέτες έδειξαν πως το νερό με ανθρακικό ή τα αναψυκτικά τύπου cola προσωρινά χαλαρώνουν το σφιγκτήρα στο κάτω μέρος του οισοφάγου, πράγμα που δεν κάνει το νερό.

Ο βασικό λόγος είναι το διοξείδιο του άνθρακα που περιέχουν τα ανθρακούχα ποτά, το οποίο προκαλεί ρέψιμο συχνότερα. Το ρέψιμο αυξάνει την ποσότητα οξέων που ξεφεύγουν από το στομάχι προς τον οισοφάγο .

Σχετικές μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15888843
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16769544
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20055784
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14572558

Μην πίνετε πολλούς χυμούς από κιτρώδη φρούτα

Μια μελέτη σε 400 άτομα με παλινδρόμηση έδειξε πως η κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού ή χυμού από γκρέιπφρουτ χειροτέρεψε τα συμπτώματα παλινδρόμησης στο 72% του δείγματος.

Η οξύτητα των κιτρώδη φρούτων δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που συμβάλλει σε αυτό το αποτέλεσμα. Ο χυμός πορτοκαλιού που έχει σχετικά ουδέτερο pH βρέθηκε πως επίσης πυροδοτεί τα συμπτώματα.

Ο χυμός από κίτρα δε χαλαρώνει το σφιγκτήρα του οισοφάγου. Πιθανόν κάποια από τα άλλα συστατικά που περιέχουν τα κιτρώδη φρούτα να ερεθίζουν τα τοιχώματα του οισοφάγου.

Ο χυμός από κιτρώδη φρούτα δεν προκαλεί γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Ωστόσο χειροτερεύει τις καούρες και καλό θα ήταν να είμαστε προσεκτικοί.

Σχετικές μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7806034
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27414
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3946363

Μην καταναλώνετε μεγάλη ποσότητα σοκολάταςgastrooisofagiki palindromisi06

Πολλές φορές συμβουλεύουν τους ασθενείς με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση να αποφεύγουν την κατανάλωση σοκολάτας. Ωστόσο υπάρχει περιορισμένη έρευνα σχετικά με το θέμα.

Μια μικρή μελέτη έδειξε πως η κατανάλωση 120 ml από σιρόπι σοκολάτας προκάλεσε χαλάρωση στο σφιγκτήρα του οισοφάγου.

Μια άλλη ελεγχόμενη μελέτη έδειξε πως η κατανάλωση ροφήματος σοκολάτας αύξησε τα επίπεδα των οξέων στον οισοφάγο σε σχέση με το placebo.

Ωστόσο περισσότερη έρευνα χρειάζεται επί του θέματος για να προσδιορίσουμε επακριβώς την επίδραση της σοκολάτας στα συμπτώματα της παλινδρόμησης.

Σχετικές μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/239592
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3376917

Αποφύγετε τη μέντα

Η μέντα και ο δυόσμος είναι κοινά αρωματικά βότανα που χρησιμοποιούνται συχνά στην Ελληνική κουζίνα και στη ζαχαροπλαστική. Τα συναντάμε συχνά σε πολλές μαστίχες, στοματικά διαλύματα αλλά και σε οδοντόκρεμες. Το χειμώνα είναι φτιάχνουμε ζεστό τσάι από τα δύο αυτά βότανα.

Μια ελεγχόμενη μελέτη σε ασθενείς με ΓΟΠ δεν έδειξε σχέση μεταξύ της κατανάλωσης δυόσμου στον κάτω σφιγκτήρα του οισοφάγου.

Μια άλλη μελέτη ωστόσο έδειξε πως η κατανάλωση δυόσμου σε μεγάλες ποσότητες χειροτέρεψε τα συμπτώματα παλινδρόμησης και ερεθισμού του οισοφάγου.

Εάν έχετε υποψίες ότι η μέντα και ο δυόσμος σας δημιουργούν πρόβλημα καλό θα ήταν να τα αποφεύγετε.

Σχετική μελέτη: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10383511

Χρησιμοποιήστε ψηλό μαξιλάρι για τον ύπνο

gastrooisofagiki palindromisi07bΑρκετοί υποφέρουν από παλινδρόμηση το βράδυ κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Ως αποτέλεσμα δυσκολεύονται να κοιμηθούν, ξυπνούν κατά τη διάρκεια της νύχτας και έχουν κακή ποιότητα ύπνου.

Μια μελέτη έδειξα πως οι ασθενείς που είχαν κατά τη διάρκεια του ύπνου το κεφάλι τους σε ψηλότερο σημείο είχαν πολύ λιγότερες παλινδρομήσεις και συμπτώματα κατά τη διάρκεια της νύχτα σε σχέση με όσους κοιμόνταν σε κανονικό μαξιλάρι.

Μια ανασκόπηση σε ελεγχόμενες μελέτες κατέληξε στο συμπέρασμα πως το να κοιμόμαστε με το κεφάλι σε ψηλότερο σημείο από ότι συνήθως είναι μια καλή στρατηγική για τη μείωση του καύσου κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σχετικές μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17985241
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14044
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16682569

Μη φάτε οτιδήποτε για 3 ώρες τουλάχιστον πριν πάτε για ύπνο

Άτομα που υποφέρουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ως οδηγία λαμβάνουν το να μην τρώνε τίποτα για διάστημα τουλάχιστον 3 ωρών από την ώρα που θα πάνε για ύπνο.

Αν και η παραπάνω οδηγία είναι στη σωστή κατεύθυνση, δεν υπάρχει πολύ σχετική έρευνα επάνω στο θέμα.

Μια μελέτη επάνω σε ασθενείς με ΓΟΠ έδειξε πως η κατανάλωση βραδινού γεύματος δεν είχε επίδραση στην παλινδρόμηση σε σχέση με όσους κατανάλωναν το τελευταίο γεύμα τους πριν τις 7 το απόγευμα.

Ωστόσο μια μελέτη παρατήρησης έδειξε πως όταν τρώμε κοντά στην ώρα που θα πέσουμε για ύπνο σχετίζεται με περισσότερο αριθμό εκδήλωσης συμπτωμάτων κατά τη νύχτα.
Σίγουρα περισσότερες μελέτες χρειάζονται επί του θέματος πριν καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα, καθώς ο κάθε ασθενείς είναι διαφορετικός και επηρεάζεται διαφορετικά.

Σχετικές μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9798810
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16393212

Μην κοιμάστε από το δεξί σας πλευρό

Αρκετές μελέτες έδειξαν πως όταν κοιμόμαστε στο δεξί μας πλευρό ενδέχεται να έχουμε χειρότερα gastrooisofagiki palindromisi08συμπτώματα καούρας και παλινδρόμησης κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο λόγος είναι ανατομικής φύσεως. Ο οισοφάγος εισέρχεται στο στομάχι από τη δεξιά πλευρά. Έτσι όταν ξαπλώνουμε από το δεξί μας πλευρό ο σφιγκτήρας στη βάση του οισοφάγου βρίσκεται σε χαμηλότερο σημείο σε σχέση με τα φαγητά που βρίσκονται στο στομάχι μας, πράγμα που αυξάνει το ρίσκο να ανέβουν οξέα προκαλώντας παλινδρόμηση.

Είναι δύσκολο ωστόσο να ακολουθήσουμε αυτή την οδηγία αυστηρά καθώς κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλάζουμε πλευρό χωρίς να το καταλάβουμε.

Σχετικές μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8071510
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11051341
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10445529
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11051337

Πηγή: healthline.com