kakosmia_stomatos

Κακοσμία στόματος. Αιτίες και αντιμετώπιση

Ο καθένας από εμάς μπορεί σε κάποιο χρονικό διάστημα να παρουσιάσει κακοσμία στόματος, ειδικά κατά το πρωϊνό ξύπνημα.

Ωστόσο, όταν το πρόβλημα επιμένει, μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες καταστάσεις με έντονο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής μας και στην καθημερινότητά μας, ειδικά εάν έχουμε συχνά κοινωνικές συναναστροφές.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να εντοπίσουμε την αιτία του προβλήματος. Τι είναι αυτό που προκαλεί την άσχημη μυρωδιά στο στόμα;

Τι είναι η δυσάρεστη αναπνοή;

Η κακοσμία στόματος κλινικά αναφέρεται ως «χαλίτωση» και είναι η έντονη και δυσάρεστη μυρωδιά που βγαίνει από το στόμα κάποιου.

Είναι ένα κοινό πρόβλημα που επηρεάζει πολύ κόσμο σε όλα τα ηλικιακά φάσματα. Στην πραγματικότητα 1 στους 4 ανθρώπους παρουσιάζουν κακοσμία στόματος σε τακτική βάση με κυμαινόμενο επίπεδο έντασης.

Ποιες είναι οι πιο συχνές αιτίες για την κακοσμία στόματος;

bad breath02Η κακοσμία στόματος μπορεί να προκληθεί από μια σειρά από παράγοντες όπως η υγεία των δοντιών, η κακή υγιεινή της στοματικής κοιλότητας, προβλήματα πέψης και «ύποπτες τροφές».

Για παράδειγμα δυσάρεστη αναπνοή συχνά προέρχεται από αέρια και αναθυμιάσεις που απελευθερώνουν τα βακτήρια που καλύπτουν τη γλώσσα και τα ούλα.

Τροφές που κολλάνε ανάμεσα στα δόντια μας ή επάνω στη γλώσσα μας αποσυντίθενται και ορισμένες φορές προκαλούν δυσάρεστες οσμές.

Ωστόσο τροφές όπως το σκόρδο, το κρεμμύδι και ο καφές μπορούν να κάνουν τα πράγματα ακόμη χειρότερα.

Στο παρόν άρθρο θα εστιαστούμε στο ρόλο του πεπτικού συστήματος και της διατροφής που προκαλούν κακοσμία στόματος.

Κακή χώνεψη και κακοσμία στόματος

Για πολλούς η εύκολη λύση είναι μια τσίχλα ή μια μέντα για να καλύψουν την δυσάρεστη αναπνοή. bad breath03Ωστόσο αυτή η λύση δεν αντιμετωπίζει ουσιαστικά τη ρίζα του προβλήματος που μπορεί στην πραγματικότητα να βρίσκεται σε στομαχικές διαταραχές και σε κακή ποιότητα διατροφής.

Ο πεπτικό σωλήνας ξεκινάει από το στόμα και καταλήγει στον πρωκτό μας.

Είναι λοιπόν απολύτως λογικό πεπτικά προβλήματα και διαταραχές όπως το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, η κακή χώνεψη, η ζύμωση και όχι πέψη των τροφών στο στομάχι να οδηγήσει σε κακοσμία στόματος.

Επιπλέον, εάν στον πεπτικό σας σωλήνα έχουν συσσωρευτεί τοξίνες, εάν έχετε πτωχή διατροφή, χρησιμοποιείτε τακτικά αντιβιοτικά ή ο τρόπος ζωής σας προκαλεί διαταραχές και ανισορροπία στη χλωρίδα του εντέρου, η κακοσμία στόματος είναι πολύ συχνή παρενέργεια.

Πολλά «κακά» βακτήρια στον πεπτικό μας σωλήνα (δυσβίωση)

Στους ενήλικες η δυσάρεστη αναπνοή πολλές φορές είναι αρχικό σημάδι ότι η χλωρίδα του εντέρου έχει επηρεαστεί και η ισορροπία παθογόνων βακτηρίων / φιλικών έχει διαταραχθεί.

Η δυσβίωση ή αλλιώς γνωστή και ως δυσβακτηρίωση ονομάζεται η μικροβιακή ανισορροπία στο σώμα. Με απλά λόγια υπάρχει υπερανάπτυξη των «κακών» παθογόνων βακτηρίων (και άλλων μικροοργανισμών όπως μύκητες και παράσιτα) σε σχέση με τα φιλικά βακτήρια.

Όταν τα επίπεδα των φιλικών βακτηρίων είναι ιδιαίτερα χαμηλά στο πεπτικό μας σύστημα, τροφές που δεν έχουν χωνευτεί πλήρως σαπίζουν, απελευθερώνοντας αέρια και οσμές καθώς και τοξίνες μέσα στην κυκλοφορία του αίματος!

Πεπτικά ένζυμα και διατροφή.

Η σωστή και ολοκληρωμένη χώνεψη είναι το Α και το Ω στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου και του πεπτικού σωλήνα στο σύνολό του. Όσο πιο σύντομα διασπώνται οι τροφές και απορροφώνται τα θρεπτικά συστατικά, τόσο πιο εύκολα αποβάλλονται με τη σειρά τους οι τοξίνες και τα υπολείμματα των τροφών.

Εάν υποφέρετε από δυσκοιλιότητα, έχετε προβλήματα χώνεψης ή μεγάλο τοξικό φορτίο πολύ πιθανόν να αντιμετωπίσετε και πρόβλημα κακοσμίας στόματος. Όλα τα παραπάνω προκαλούν οσμές και αέρια, πολλά από τα οποία αναδύονται από το στόμα.

bad breath04Τα πεπτικά ένζυμα που παράγει το σώμα μας καθώς και αυτά που λαμβάνουμε μέσω της διατροφής (ολόκληρες τροφές ανεπεξέργαστες, φρούτα, λαχανικά) είναι απαραίτητα για τη διάσπαση και επεξεργασία των φαγητών που τρώμε.

Ωστόσο αυτά μπορεί να μην επαρκούν! Μερικοί παράγοντες που ευθύνονται για τη μείωση των ενζύμων είναι:

 • Ηλικία: η παραγωγή πεπτικών ενζύμων μειώνεται όσο μεγαλώνουμε και τα αποθέματα που έχουμε στο σώμα μας κάποτε τελειώνουν.
 • Μαγείρεμα: ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ενζύμων που υπάρχουν στις φυσικές τροφές καταστρέφεται στις υψηλές θερμοκρασίες.
 • Στρες: το στρες αναστέλλει την παραγωγή ενζύμων του σώματος.

Χαμηλά επίπεδα πεπτικών ενζύμων μπορεί να προκαλέσουν αέρια και σήψη των τροφών μέσα στα έντερα. Για πολλούς αυτό σημαίνει οσμές και αέρια που μέσω του κυκλοφορικού φτάνουν στα πνευμόνια και προκαλούν τη δυσάρεστη αναπνοή.

Λατρεύετε τα γαλακτοκομικά;

bad breath05Είτε έχετε κάποια δυσανεξία στη λακτόζη και τα γαλακτοκομικά είτε όχι, η μείωση της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων βελτιώνει καταστάσεις δυσάρεστη αναπνοής.

Τα γαλακτοκομικά είναι μια ομάδα τροφών που έχουν όξινη αντίδραση στο πεχά του σώματος και είναι δύσπεπτα.

Δημιουργούν βλέννες στον πεπτικό σωλήνα και αναερόβιο περιβάλλον που ευνοεί την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων.

Αυτό με τη σειρά τους συμβάλλει στην ανάπτυξη πτητικών θειικών στοιχείων που έχουν δυσάρεστη οσμή. (VSCs)

Μυκητίαση, λοιμώξεις και κακοσμία στόματος. Ποια η σχέση;

bad breath06Η υπερανάπτυξη ζυμομυκητών ειδικά στις γυναίκες λογίζεται πολύ συχνά ως σιωπηλή επιδημία. Όλοι μας από του φυσικού έχουμε σε μικρούς αριθμούς το μύκητα Καντίντα στον πεπτικό μας σωλήνα.

Μόνο όταν έχουμε πεπτικές διαταραχές, χαμηλό ανοσοποιητικό και ηπατικά προβλήματα ο ζυμομύκητας καντίντα πολλαπλασιάζεται ανεξέλεγκτα.

Όταν συμβαίνει αυτό, σε σύντομο χρονικό διάστημα candida reliefμεταναστεύει και σε άλλους ιστούς του σώματος (συστημική καντιντίαση).

Ο καντίντα είναι ένα παθογόνο παράσιτο που κατοικεί στα εσωτερικά τοιχώματα των εντέρων και όταν πολλαπλασιαστεί ανεξέλεγκτα επηρεάζει πολλά εσωτερικά όργανα.

Ένα από τα πολλά συμπτώματα του καντίντα είναι η δυσάρεστη αναπνοή. Ο μεγάλος αριθμός παθογόνων μικροοργανισμών και παρασίτων στο σώμα προκαλεί ζύμωση και σήψη (και όχι χώνεψη) των υδατανθράκων που τρώμε. Με τη σειρά του αυτή η κατάσταση δημιουργεί τοξίνες και δύσοσμα αέρια.

Στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των μυκητιάσεων συμβάλλουν εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής όπως το CANDIDA RELIEF της Healthia που μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

Αντιμετώπιση της κακοσμίας του στόματος με φυσικούς τρόπους.

Ο συσχετισμός της δυσάρεστης αναπνοής με την κακή διατροφή, την κακή χώνεψη και την ανισορροπία στη χλωρίδα του εντέρου είναι ξεκάθαρος. Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε για να καταπολεμήσετε τη δυσάρεστη αναπνοή;

 • Βελτιώστε την ποιότητα της διατροφής σας. Αποφύγετε δύσπεπτες τροφές (όπως το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά) που επιβαρύνουν το πεπτικό σας σύστημα. Αποφύγετε τροφές που προκαλούν ζυμώσεις και «θρέφουν» τα παθογόνα βακτήρια (επεξεργασμένες τροφές, ζάχαρη και αλεύρι).alpha
 • Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε προβιοτικά όπως κεφίρ, αριάνι, ζωντανό παραδοσιακό γιαούρτι, τουρσί κλπ που υποστηρίζουν τη χλωρίδα του εντέρου και τον αριθμό των «φιλικών» βακτηρίων. Μια μελέτη του 2011 που δημοσιεύθηκε στο journal ‘Current Opinion in Gastroenterology’ έδειξε πως εξειδικευμένα σκευάσματα προβιοτικών μπορούν σε σύντομο χρονικό διάστημα να αποκαταστήσουν την ανισορροπία στη χλωρίδα του εντέρου, μειώνοντας τον αριθμό των παθογόνων στοιχείων που είναι μερικώς υπεύθυνα για την κακοσμία του στόματος. Ένα τέτοιο συμπλήρωμα διατροφής είναι το ALPHA PROBIOTICA της Healthia που μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.
 • Καταναλώστε περισσότερα ωμά τρόφιμα: Ωμά φρούτα και λαχανικά όχι μόνο περιέχουν περισσότερα ένζυμα από ότι τα μαγειρεμένα φαγητά, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που «καθαρίζουν» στο πέρασμά τους τον πεπτικό σωλήνα από υπολείμματα τροφών, τοξίνες και ιζήματα, διατηρώντας έτσι υγιές το έντερό μας.
 • Ενυδατωθείτε: Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως η αφυδάτωση σχετίζεται άμεσα με την κακοσμία του στόματος. Είναι πολύ απλή μέθοδος αντιμετώπισης της δυσάρεστης αναπνοής αλλά πέραν τούτου πολύς κόσμος πίνει ελάχιστο νερό που σίγουρα δεν επαρκεί για να ξεπλύνει τα βακτήρια που είναι υπεύθυνα για την κακοσμία από τη στοματική κοιλότητα.
 • Ξεκινήστε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποτοξίνωσης. Η αποβολή των τοξινών από το σώμα και από το αίμα ξεμπλοκάρει σε μεγάλο βαθμό το λεμφικό σύστημα που με τη σειρά του βοηθάει στην αποβολή του ουρικού οξέος από τα νεφρά και ενισχύει λειτουργία των επινεφριδίων. Όλα τα παραπάνω καταπολεμούν το πρόβλημα της χαλίτωσης στη ρίζα του. Εκτός από αλλαγές στη διατροφή και στο lifestyle, συγκεκριμένα συμπληρώματα διατροφής συμβάλλουν στην αποτοξίνωση του σώματος. Ένα τέτοιο είναι το ULTRA DETOX PRO της Healthia που μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

Πολλές φορές η δυσάρεστη αναπνοή υποδηλώνει τοξίνωση του σώματος και ζορισμένο ήπαρ. Η αποτοξίνωση του εντέρου και των υπόλοιπων απεκκριτικών οργάνων θα δώσει μια μεγάλη ανάσα σε ολόκληρο τον οργανισμό.

Αξίζει να την επιχειρήσετε. Η Healthia έχει δημιουργήσει μια εξειδικευμένη κατηγορία με συμπληρώματα διατροφής για ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ που μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

Συμπληρώματα διατροφής για κακοσμία στόματος – δυσάρεστη αναπνοή

Με γνώμονα όλα τα παραπάνω η Ελληνική εταιρία συμπληρωμάτων διατροφής έχει σχεδιάσει μια σειρά από εξειδικευμένα προϊόντα:

 • βιταμίνες
 • βότανα και εκχυλίσματα σε κάψουλεςdusaresti anapnoi
 • φυσικές φόρμουλες σε χάπια
 • συνδυασμοί από αντιοξειδωτικές ουσίες
 • σκευάσματα προβιοτικών

για την αντιμετώπιση της κακοσμίας στόματος που ξεκινάει από το έντερο και επεκτείνεται σε όλο τον πεπτικό σωλήνα: από τον πρωκτό εώς τη στοματική κοιλότητα.

Αξίζει να τα γνωρίσετε. Δείτε τα με ένα κλικ στην κατηγορία ΔΥΣΑΡΕΣΤΗ ΑΝΑΠΝΟΗ.

Αποποίηση ευθύνης: Οι πληροφορίες που περιέχονται στο παρόν άρθρο έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν γνωμάτευση του γιατρού σας ή την επίσκεψη σε εξειδικευμένο σύμβουλο υγείας. Εάν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια εξειδικευμένη διατροφή και αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό σας πρώτα.

Σχετικά Προϊόντα

 • προβιοτικά για δυσκοιλιότητα

  Healthia Alpha Probiotica 230mg, Προβιοτικά για Δυσκοιλιότητα, 30 caps

  29.50 Σε απόθεμα
  Ψάχνετε τα καλύτερα προβιοτικά για δυσκοιλιότητα; Το Alpha Probiotica είναι ισχυρό συμπλήρωμα διατροφής σε κάψουλες με…
  Προσθήκη στο καλάθι
 • Αντιμετώπιση Καντιντίασης

  Healthia Candida Relief 517mg για την Αντιμετώπιση Καντιντίασης, 60 caps

  35.00 Σε απόθεμα
  Συμπλήρωμα διατροφής με βότανα για φυσική αντιμετώπιση καντιντίασης (Candida Albicans), λοίμωξη ζυμομύκητες, παθογόνους μικρο-οργανισμούς, βακτήρια, ουρολοίμωξη,…
  Προσθήκη στο καλάθι
 • αποτοξίνωση του οργανισμού

  Healthia Ultra Detox Pro 500mg, Συμπλήρωμα Διατροφής για την Αποτοξίνωση του Οργανισμού, 60 caps

  25.00 Σε απόθεμα
  Το Ultra Detox Pro είναι εξειδικευμένο συμπλήρωμα διατροφής σε χάπια για αποτοξίνωση του οργανισμού. Περιέχει βιταμίνες,…
  Προσθήκη στο καλάθι