Ποτέ μην ψήσετε στα κάρβουνα (!!!) εκτός εάν ...

Ποτέ μην ψήσετε στα κάρβουνα (!!!) εκτός εάν ...

Σας παρουσιάζουμε κάποιες πραγματικά σημαντικές πληροφορίες για τις καρκινογόνες ουσίες που βρίσκονται στις ψητές λιχουδιές που αγαπάτε. Μην ανησυχείτε όμως. Σας παρουσιάζουμε επίσης τα ακριβή τεχνάσματα "μυστικά" που χρειάζεστε, τα οποία με τη σειρά τους καταργούν ή ισοσταθμίζουν τη δράση από αυτές τις καρκινογόνες ουσίες. Έτσι μπορείτε να εξακολουθείτε να απολαμβάνετε τις δημιουργίες σας στην ψησταριά σας!


Ποτέ μην ψήνετε στα κάρβουνα (!!!) εκτός εάν....

από τον Γρηγόρη Καρύδα, CEO της Healthia.


Οι περισσότεροι άνθρωποι δυστυχώς δεν γνωρίζουν ότι όταν μαγειρεύουν κρέας (είτε πρόκειται για ηλεκτρική σχάρα, είτε για κάρβουνα) δημιουργούνται καρκινογόνες ενώσεις άκρως επιθετικές που ονομάζονται HCA ή αλλιώς ετεροκυκλικές αμίνες. Το ίδιο ισχύει ακόμη και για τα ψητά λαχανικά!!!

Λανθασμένα κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι το φαϊ στα κάρβουνα είναι πιο υγιεινό από ότι στο τηγάνι. Η άποψη αυτή ισχυρίζεται ότι κατά τη διάρκεια του ψησίματος χάνεται ένα μεγάλο μέρος του λίπους και μειώνονται οι θερμίδες. Ωστόσο παραμένουν τα θρεπτικά συστατικά. Δυστυχώς όμως δε έχουν ακούσει για τις ετεροκυκλικές αμίνες...


Στη Healthia πιστεύουμε πως η γνώση "θωρακίζει" την υγεία μας καθώς συνειδητά κάνουμε πιο σωστές επιλογές ή ακολουθούμε τεχνάσματα που μετριάζουν "την κακή" επιλογή που είτε μας παχαίνει ή βλάπτει την υγεία μας.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πανικοβάλλεστε ... που καταναλώνετε διάφορες καρκινογόνες ουσίες, ακόμη και μέσα από ψητά λαχανικά. Μπορείτε πάντοτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας με περισσότερα αντιοξειδωτικά ή να κάνετε αποτοξίνωση μέσω "ειδικής διατροφής".


Σημαντική σημείωση: Όταν μαγειρεύετε το κρέας σε νερό (βράσιμο), σε αντίθεση με το ψήσιμο στη σχάρα, το grill ή το τσιγάρισμα στο τηγάνι, εξαλείφονται οι βλαβερές ετεροκυκλικές αμίνες.

Έτσι, για παράδειγμα, οι κρεατόσουπες και τα κρέατα μαγειρεμένα σε τσουκάλι ή γάστρα δεν έχουν το πρόβλημα των καρκινογόνων HCAs και αποτελούν έναν πιο υγιεινό τρόπο μαγειρέματος.

Η μεγάλη αλήθεια είναι όμως ότι η γεύση στη σχάρα ή στα κάρβουνα απλά "τα σπάει". Εάν πάρουμε κρέατα ή ψάρια και τα μαγειρέψουμε με 10 διαφορετικούς τρόπους, το ψητό στα κάρβουνα είναι μέσα στις 3 πρώτες θέσεις. Ειδικά εάν ο ψήστης είναι καλός μάστορας... ζούμε μαγικές στιγμές γαστριμαργικής απόλαυσης...

Γι `αυτό λοιπόν είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους τρόπους και τα μυστικά που μπορούμε να χρησιμοποιούμε ΠΆΝΤΟΤΕ τόσο για να αντιμετωπίσουμε, όσο και για να μειώσουμε δραστικά τις καρκινογόνες ουσίες που σχηματίζονται με το ψήσιμο. Μαρινάρουμε με μπαχαρικά και αρτύματα!!!

Εδώ είναι το τέχνασμα:

Κόβουμε τα κρέατα σε λεπτές φέτες. Τα ψάρια (ειδικά τα μεγάλα) τα χαράσουμε διαγώνια σε 2-3 σημεία. Κατόπιν τα μαρινάρουμε για τουλάχιστον 3-4 ώρες πριν το ψήσιμο με dressing που περιέχουν δεντρολίβανο και άλλα βότανα ή μπαχαρικά. Μετρήσεις έδειξαν δραστική μείωση στις ετεροκυκλικές αμίνες (HCA) που είναι οι καρκινογόνες ουσίες.

Φαίνεται ότι υπάρχει τεράστια αντιοξειδωτική δράση που εμποδίζει το σχηματισμό ετεροκυκλικών αμίνων.
Μερικά από τα μπαχάρια και βότανα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για το μαρινάρισμα είναι:

  •   δεντρολίβανο
  •   θυμάρι
  •   σκόρδο (σπασμένο σε ξύλινο γουδί για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα)
  •   ρίγανη
  •   ματζουράνα
  •   φασκόμηλο
  •   δυόσμος
  •   κόλιανδρος
  •   καυτερή μουστάρδα (τύπου Dijon)
  •   πιπερόριζα (Τζίντζερ)
  •   κουρκουμάς (Τουρμερίκ)
  •   κόκκινο πιπέρι καγιέν
  •   μαύρο πιπέρι
  •   πράσινο πιπέρι
  •   μπούκουβο
  •   λεμόνι (μετά το ψήσιμο)
  •   ελαιόλαδο (Αυστηρά μετά το ψήσιμο)


και πολλά άλλα.


Σημείωση: Το ελαιόλαδο έχει τεράστια θρεπτική αξία και αποτελεί βασική συνιστώσα της μεσογειακής διατροφής. Είναι όμως πολύ ευαίσθητο σε υψηλές θερμοκρασίες. Τα λιπαρά οξέα που περιέχει εύκολα διασπώνται και χάνουν τη θρεπτική τους αξία ενώ σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες γίνονται τοξικά !!!

Η λύση (ειδικά για το τηγάνισμα) είναι η εξής:

  • τηγανίζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία (το μάτι είναι στο 3 και όχι στο 5!)
  • σκεπάζουμε το τηγάνι με καπάκι και αφήνουμε ένα δάχτυλο ίσα ίσα για να περνάει αέρας (λιγότερο οξυγόνο, λιγότερη οξείδωση των λιπών)
  • κόβουμε μέσα στο λάδι κατά την έναρξη του τηγανίσματος ξερό κρεμμύδι ή σπάζουμε ένα σκόρδο, ή προσθέτουμε λίγο κόκκινο πιπέρι καγιέν, ή κόβουμε λίγη καυτερή πιπεριά και ανακατέυουμε ελαφρώς. Τα πανίσχυρα αντιοξειδωτικά αποτρέπουν την οξείδωση του ελαιόλαδου (ειδικά στις χαμηλές θερμοκρασίες) και χαρίζουν γεύση.


Το λεμόνι εκτός του ότι ενισχύει γευστικά όλα τα κρεατικά και ψαρικά σχεδόν εξουδετερώνει τις ετεροκυκλικές αμίνες. Δεν το μαγειρεύουμε όμως διότι η βιταμίνη C καταστρέφεται αμέσως ενώ οι φυτοχημικές ενώσεις (λεμονίνες) καταστρέφονται στα πρώτα 3 λεπτά. Εκτός αυτού το λεμόνι όταν το μαγειρέψουμε πικρίζει.

Εκτός από τη δραστική μείωση ή ακόμη και εξουδετέρωση των καρκινογόνων ουσιών που δημιουργούνται από το ψήσιμο στα κάρβουνα, τα παραπάνω μπαχαρικά και αρτύματα χαρίζουν εξαιρετική γεύση και αρώματα. Δε χάνετε παρά να πειραματιστείτε ανάλογα με το γούστο σας.

Τα βότανα τις παραπάνω λίστας αναφέρονται σε μελέτες ως ισχυροί αναστολείς του σχηματισμού των ετεροκυκλικών αμίνων (HCA) κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Με απλά λόγια τις εξουδετερώνουν. Τα μπαχαρικά και τα αρτύματα όπως το σκόρδο και η ρίγανη "προλαμβάνουν" το σχηματισμό αυτών. Τα λίγο περισσότερο καυτερά & spicy αρτύματα όπως ο κουρκουμάς, τα πιπέρια, το τζίντζερ και το καγιέν έχουν πανίσχυρη αντιοξειδωτική δράση (με πολύ υψηλές μονάδες ORAC το καθένα) και εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται κατά το ψήσιμο. Προτείνουμε πάντοτε να κάνετε συνδυασμό των παραπάνω αρτυμάτων και μπαχαρικών. Χρησιμοποιήστε την φαντασία σας. Ούτως ή αλλιώς προσθέτουν νοστιμιά στο φαγητό και χαρίζουν υπέροχη γεύση.

Σημαντική σημείωση για "υγιεινό" το ψήσιμο του κρέατος και του ψαριού:

Όσο περισσότερο το ψήνουμε τόσο περισσότερο το καταστρέφουμε (από πάσης πλευράς). Το καλά ψημένο κρέας έχει πολύ περισσότερη συγκέντρωση από ετεροκυκλικές αμίνες. Δεν συνιστούμε να τα τρώτε ωμά αλλά ούτε και "ξεράδια". Άλλο είναι στο κέντρο να είναι ελαφρώς κόκκινο ή ρόζ και άλλο να στάζει αίματα. Εδώ βέβαια φαίνεται και η τέχνη του ψήστη.

Τα καμμένα κρέατα και τα ξεραμένα λίπη στην άκρη της πανσέτας είναι σχεδόν "τοξικές βόμβες" για την υγεία σας. Οι πρωτεΐνες είναι τόσο αφυδατωμένες που είναι σχεδόν κατεστραμμένες. Το σώμα σας δεν μπορεί να τις "αναγνωρίσει", να τις χωνέψει και να πάρει τα αμινοοξέα που χρειάζεται για την ανάπλαση ιστών. Τα ούτως ή άλλως κορεσμένα λιπαρά του κρέατος έχουν υποστεί μετάλλαξη στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Το τελευταίο πράγμα που μας ανησυχεί είναι το ότι θα παχύνουμε. Το πρώτο που πρέπει να γνωρίζουμε είναι οι βλάβες στις κυτταρικές μεμβράνες που δημιουργούνται και ο σοβαρός κίνδυνος καρκινογενέσεων. Ακόμη χειρότερα, αν δεν μασήσουμε καλά κάθε βουκιά και καταναλώσουμε πολλά ψωμιά, γλυκά ή πιούμε αρκετό αλκοόλ θα υποστούμε τις συνέπειες της ύπουλης "γλυκοζυλίωσης". Σε αυτή θα αναφερθούμε εκτενέστερα σε επόμενο άρθρο μας.


Μια επιπλέον σημαντικότατη παρατήρηση (προς όλους τους ερασιτέχνες επίδοξους ψήστες):


Στις ψησταριές που έχουν πλάτη, τα κρέατα να τα βάζετε μπροστά στη σχάρα (προς το μέρος σας) και ΠΟΤΈ πίσω. Σε ανοιχτές σχάρες να αποφεύγετε το κέντρο. Ο αέρας εισέρχεται στη σχάρα από μπροστά, πραγματοποιείται η καύση στα κάρβουνα, δημιουργούνται λίγο περισσότερες από 3000 καρκινογόνες ουσίες (εξ ου και η σύγκριση του καπνίσματος με τις μπριζόλες στα κάρβουνα) οι οποίες με τη σειρά τους ανεβαίνουν απότομα (με το υπέροχο σύννεφο τσίκνας) στο πίσω μέρος της ψησταριάς.

Συμπληρωματικά σας συμβουλεύουμε να ξεπλύνετε τις γεύσεις με ένα παγωμένο ποτήρι πράσινο τσάϊ, πλούσιο σε κατεχίνες και αντιοξειδωτικά. Ακόμη μην παραλείψετε να φάτε μεγάλη ποσότητα από ωμή σαλάτα (όχι βραστή) που περιέχει ένζυμα και φυτικές ίνες που βοηθούν στη χώνεψη των σχετικά δύσπεπτων κρεάτων ενώ είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που αντισταθμίζουν τη δράση των ετεροκυκλικών αμίνων στο σώμα σας.

Επ` ευκαιρίας, τα λαχανικά σχάρας (ειδικά η καμμένη φλούδα που έχει μαυρίσει) περιέχουν ούκ ολίγες καρκινογόνες ουσίες με κυριότερη την acrylamides. Ισχύει ακριβώς το ίδιο σενάριο. Το υπερβολικό ψήσιμο καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά. Τα ένζυμα καταστρέφονται στους 48 βαθμούς κελσίου ενώ οι περισσότερες βιταμίνες κοντά στους 100 βαθμούς κελσίου.

Η συμβουλή μας για ένα υγιεινό μπάρμπεκιου:

  •   επιλέξτε κρέατα ελευθέρας βοσκής
  •   αφαιρέστε όσο περισσότερο ορατό λίπος μπορείτε (πιστέψτε το, η γεύση θα συνεχίσει να είναι εξαίσια)
  •   μαρινάρετε για τουλάχιστον 3-4 ώρες
  •   κόψτε τα κρέατα σε λεπτές φέτες για να μη χρειάζονται πολύ ώρα ψήσιμο στη σχάρα
  •   μήν έχετε τα κρέατα πολύ χαμηλά στα κάρβουνα (είναι τραγικό οι μπριζόλες να ακουμπάνε σχεδόν τα κάρβουνα!!!)
  •   γυρίζετε συχνά από την άλλη πλευρά
  •   προσθέστε λεμόνι μόλις τα βγάλετε από τη φωτιά
  •   φάτε οποσδήποτε μπόλικη σαλάτα
  •   μη φάτε ψωμιά ή πολλά γλυκά μετά
  •   μη πιείτε 1 μπουκάλι κρασί από μόνοι σας
  •   καθαρίστε καλά τη σχάρα με λεμόνι για την επόμενη χρήση
  •  πάρτε μια κάψουλα από το Ultra High Orac της Healthia, το ισχυρό συμπλήρωμα διατροφής με αντοιξειδωτικά που κυκλοφορεί στην αγορά.



Σας ευχόμαστε καλή απόλαυση ...

Posted on 2016-04-08 by Γρηγόρης Καρύδας HEALTHY LIFESTYLE, HEALTH SECRETS, WARNINGS 13381

Blog categories

Blog search

QR code

Είδατε πρόσφατα

Χωρίς προϊόντα