κουρκουμάς

Κουρκουμάς: Τι είναι, ιδιότητες και οφέλη.

Τι είναι ο κουρκουμάς;

Το Turmeric ή αλλιώς ο κουρκουμάς είναι ένα σούπερ αντιγηραντικό, αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες μπαχάρι. Ανήκει στην οικογένεια των τζιντζεροειδών και το συναντάμε σε αμέτρητες συνταγές της Ινδικής κουζίνας.

Στην Αγιουρβέδα και στην Κινεζική ιατρική υπάρχει εδώ και αιώνες και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση πολλών σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Η κουρκουμίνη είναι το δραστικό φυτοχημικό που βρίσκεται μέσα στο turmeric και είναι υπεύθυνη για το ιδιαίτερο χρώμα του καθώς και τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Ωστόσο εκτός από την κουρκουμίνη το turmeric είναι φορτωμένο με πολυάριθμα θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, ασβέστιο, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Σημειωτέων ότι από την κατανάλωση κουρκουμά δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες, τοξικότητα ή κάποιας μορφής δυσανεξία, πέρα από ελάχιστες περιπτώσεις ελαφριάς ναυτίας η ζαλάδας σε τεράστιες ποσότητες.

Ποιες είναι οι ιδιότητες και τα οφέλη του κουρκουμά για την υγεία;

turmeric01 01Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως η δραστική ουσία κουρκουμίνη έχει πολυάριθμα ευεργετικά οφέλη για όλες τις ηλικίες.

Συμβάλλει στην πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση σοβαρών εκφυλιστικών ασθενειών ενώ έχει ευεργετικά αποτελέσματα και για όσους υποφέρουν από κατάθλιψη.

Πάμε να ρίξουμε μια ματιά στα αποτελέσματα των ερευνών.

Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά τον τρόπο δράσης της κουρκουμίνης καθώς και άλλων βιο-ενεργών συστατικών που περιέχει ο κουρκουμάς στον οργανισμό, βάσει των επιστημονικών ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί.

Ο κουρκουμάς περιέχει φυτοχημικά στοιχεία με ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες

Το τουρμερίκ είναι το μπαχαρικό που δίνει το ιδιαίτερο κίτρινο χρώμα στο κάρυ. Χρησιμοποιείται στην Ινδία εδώ και χιλιάδες χρόνια και θεωρείται φαρμακευτικό βότανο.

Πρόσφατα η επιστήμη άρχισε να επιβεβαιώνει αυτό που ήταν γνωστό στην Ινδία εδώ και αιώνες. Κάποια από τα συστατικά που περιέχει το τουρμερίκ έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες.

Τα συγκεκριμένα συστατικά ονομάζονται κουρκουμινοειδή ενώ η πιο δραστική ουσία ονομάζεται κουρκουμίνη. Έχει ιδιαίτερα μεγάλη αντιφλεγμονώδη δράση και είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό. Ωστόσο η περιεκτικότητα κουρκουμίνης στο φρέσκο κουρκουμά είναι ιδιαίτερα χαμηλή και αγγίζει μόλις το 3%.

Οι περισσότερες μελέτες επάνω στο τουρμερίκ έχουν γίνει με τη χρήση εκχυλίσματος τουρμερίκ που περιέχουν σχεδόν αποκλειστικά κουρκουμίνη, με δόσεις που υπερβαίνουν το 1 γραμμάριο ημερησίως.turmeric01 02b

Είναι αδύνατο να καταναλώσετε τέτοια ποσότητα κουρκουμίνης ημερησίως χρησιμοποιώντας φρέσκο κουρκουμά ή σκόνη τουρμερίκ από το εμπόριο. Η σκόνη τουρμερίκ που πουλιέται στα σούπερ μάρκετ περιέχει 2-4% κουρκουμίνη.

Ένα άλλο βασικό πρόβλημα με την κουρκουμίνη είναι η πολύ χαμηλή απορροφητικότητα στο αίμα.

Για να αυξήσετε την απορρόφηση της κουρκουμίνης πρέπει να καταναλώσετε μαζί εκχύλισμα μαύρου πιπεριού που περιέχει πιπερίνη.

Η πιπερίνη αυξάνει την απορροφητικότητα της κουρκουμίνης κατά 2,000%.

Τα καλύτερα συμπληρώματα τουρμερίκ περιέχουν τιτλοδοτημένο εκχύλισμα για περιεκτικότητα κουρκούμης κοντά στο 95% σε συνδυασμό με εκχύλισμα μαύρου πιπεριού (πιπερίνη) για μέγιστη απορροφητικότητα και δράση.

Έτσι ακριβώς είναι παρασκευασμένο και το X-TRA TURMERIC της Healthia και αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους θα θέλατε να το δοκιμάσετε.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3633300/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17044766/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9619120/

Η κουρκουμίνη που βρίσκεται στο τουρμερίκ είναι φυσικό ισχυρό αντιφλεγμονώδες

Η φλεγμονή είναι μια πάρα πολύ σημαντική διαδικασία για τον οργανισμό. Βοηθάει το σώμα να καταπολεμήσει τους ξένους εισβολείς και έχει ενεργό ρόλο στην επιδιόρθωση βλαβών και ζημιών και τραυματισμών.

turmeric01 03bΧωρίς τη διαδικασία της φλεγμονής τα παθογόνα στοιχεία όπως τα βακτήρια θα κάνανε «κατάληψη» στο σώμα μας και απλά θα μας σκότωναν.

Αν και οξεία, η παροδική φλεγμονή είναι ευεργετική καθώς μας προστατεύει. Ωστόσο αποτελεί σοβαρότατο πρόβλημα όταν η φλεγμονή γίνεται χρόνια και προσβάλλει υγιείς ιστούς του σώματος.

Επιστήμονες πλέον πιστεύουν πως η χρόνια φλεγμονή χαμηλής έντασης παίζει σημαντικό ρόλο και βρίσκεται πίσω από σχεδόν κάθε ασθένεια του Δυτικού κόσμου.

Καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνος, μεταβολικά σύνδρομα και προβλήματα σακχάρου, Αλτσχάϊμερ και εκφυλιστικές ασθένειες.

Οτιδήποτε καταπολεμά τη χρόνια φλεγμονή μπορούμε να συνάγουμε πως έχει ενδεχομένως ευεργετική δράση στην καταπολέμηση ασθενειών.

Η κουρκουμίνη έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Η ισχύς της, η δράση της και η αποτελεσματικότητά της είναι τέτοια που συγκρίνεται με αντιφλεγμονώδη φάρμακα χωρίς ωστόσο να έχει τις ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Αναστείλει τη δράση του NF-kB. Ένα μόριο που βρίσκεται στους πυρήνες των κυττάρων και ενεργοποιεί τα γονίδια που σχετίζονται με τη φλεγμονή. Το NF-kB θεωρείται πως παίζει κύριο ρόλο σε πολλές χρόνιες ασθένειες.

Η φλεγμονή είναι μια ιδιαίτερα πολύπλοκη και σύνθετη διαδικασία. Χωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες, η κουρκουμίνη είναι μια βιο-ενεργή δραστική ουσία που καταπολεμά τη φλεγμονή σε κυτταρικό επίπεδο.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19594223/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10404539/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15489888/
https://www.jbc.org/article/S0021-9258(18)87080-6/fulltext
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17885582/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12676044/

Ο κουρκουμάς αυξάνει την αντιοξειδωτική ικανότητα του σώματος

Η οξείδωση του οργανισμού ή αλλιώς το αυξημένο οξειδωτικό στρες βρίσκεται πίσω το μηχανισμό της κυτταρικής γήρανσης καθώς και πίσω από πολλές χρόνιες ασθένειες και νοσήματα.turmeric01 04

Περιλαμβάνει τις περιβόητες ελεύθερες ρίζες. Μόρια με ηλεκτρόνια ιδιαίτερα ασταθή τα οποία επιτίθενται και προκαλούν βλάβες στις κυτταρικές μεμβράνες, στο DNA, σε λιπίδια και σε πρωτεΐνες του σώματος.

Ο βασικός λόγος που τα αντιοξειδωτικά έχουν πολύ μεγάλη ευεργετική δράση για τον οργανισμό είναι η προστασία έναντι του οξειδωτικού στρες με την εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών.

Η κουρκουμίνη είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και λόγω της ιδιαίτερης μοριακή της δομής μπορεί να εξουδετερώσει ελεύθερες ρίζες.

Επιπλέον η κουρκουμίνη ενισχύει την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού ενεργοποιώντας συγκεκριμένα ένζυμα του σώματος.

Με άλλα λόγια η κουρκουμίνη έχει διπλή αντιοξειδωτική δράση. Αναστέλλει απευθείας την δράση των ελευθέρων ριζών και τις εξουδετερώνει (μείωση του οξειδωτικού στρες) αλλά και ενεργοποιεί την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17569207/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10964379/
https://tinyurl.com/3d3mtnbc
https://tinyurl.com/3zv78hxy
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15650394/

Η κουρκουμίνη προστατεύει τον εγκέφαλο και μειώνει το ρίσκο εμφάνισης εκφυλιστικών ασθενειών του νευρικού συστήματος

Πριν λίγα χρόνια πιστεύαμε πως οι νευρώνες δεν μπορούν να πολλαπλασιαστούν μετά τα πρώτα στάδια της παιδικής ηλικίας του ανθρώπου. Σήμερα πλέον γνωρίζουμε πως αυτό γίνεται.

turmeric01 05Οι νευρώνες είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν νέες συνάψεις / συνδέσεις ενώ σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου μπορούν να πολλαπλασιαστούν και να αυξηθούν σε αριθμό.

Ένας από τους βασικούς μηχανισμούς αυτής της διαδικασίας είναι ο εγκεφαλικός νευροτροφικός παράγοντας (BDNF), ο οποίος είναι ένας τύπος αυξητικής ορμόνης που δρα στον εγκέφαλό.

Πολλές κοινές εγκεφαλικές βλάβες, δυσλειτουργίες και παθήσεις σχετίζονται με χαμηλά επίπεδα αυτής της ορμόνης συμπεριλαμβανομένου και της νόσου Αλτχάϊμερ.

Ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό εύρημα είναι πως η κουρκουμίνη αυξάνει τα επίπεδα του BDNF στον εγκέφαλο.

Αυτή η ιδιότητα της κουρκουμίνης ενδέχεται είναι αποτελεσματική στην επιβράδυνση της εξέλιξης κάποιας εκφυλιστικής νόσου ή πάθησης του εγκεφάλου ή ακόμη και να συνεισφέρει ευεργετικά στην αντιμετώπισή της.

Η κουρκουμίνης ενδέχεται να βελτιώνει τη μνήμη ή ακόμη και να μας κάνει πιο έξυπνους βάσει της ιδιότητάς της επάνω στα επίπεδα της ορμόνης BDNF. Ωστόσο περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους πρέπει να γίνουν για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα και να επιβεβαιώσουμε κάτι τέτοιο.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://tinyurl.com/a78ajkha
https://tinyurl.com/4ep5kyke
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3281036/
https://link.springer.com/article/10.1007/s10522-013-9422-y

Η κουρκουμίνη μειώνει το ρίσκο εμφάνισης καρδιαγγειακών βλαβών και παθήσεων

Τα καρδιακά προβλήματα και οι παθήσεις είναι η νο1 αιτία για θανάτους παγκοσμίως. Υπάρχουν πολυάριθμες μελέτες που εξετάζουν τις αιτίες και τους μηχανισμούς των καρδιακών παθήσεων.turmeric01 06

Δεν πρέπει να ξαφνιάζει κανέναν το γεγονός πως τα καρδιακά προβλήματα είναι ιδιαίτερα πολύπλοκα και σύνθετα με πολλούς παράγοντες και παραμέτρους να ευθύνονται και να παίζουν ρόλο.

Η κουρκουμίνη ενδέχεται να προλαμβάνει και να αναστρέφει πολλά από τα βήματα που οδηγούν σε παθήσεις του καρδιαγγειακού.

Πιθανόν το βασικό όφελος της κουρκουμίνης αναφορικά με τα καρδιαγγειακά προβλήματα είναι η ευεργετική δράση στο ενδοθήλιο που ουσιαστικά είναι τα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών.

Ως γνωστόν η κακή κατάσταση και η δυσλειτουργία του ενδοθηλίου είναι βασικός παράγοντας για τη δημιουργία καρδιαγγειακών προβλημάτων καθώς είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, το σχηματισμό θρόμβων αλλά και άλλων λειτουργιών.

Αρκετές μελέτες υποστηρίζουν πως η κουρκουμίνη βελτιώνει τη λειτουργία του ενδοθηλίου. Μια μελέτη βρήκε πως είναι το ίδιο αποτελεσματική όσο και η γυμναστική ενώ μια άλλη μελέτη βρήκε πως λειτουργεί το ίδιο αποτελεσματικά όσο και το φάρμακο Atorvastatin.

Σημειωτέον πως η κουρκουμίνη καταπολεμά αποτελεσματικά τη φλεγμονή και την οξείδωση πράγμα που είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για το καρδιαγγειακό.

Μια μελέτη σε 121 άτομα που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση bypass δόθηκε ή placebo ή 4 γραμμάρια κουρκουμίνης ημερησίως για λίγες μέρες πριν και μετά το χειρουργείο.

Το group που έλαβε κουρκουμίνη εμφάνισε 65% λιγότερες πιθανότητες για περιστατικά εμφράγματος μέσα στο νοσοκομείο κατά τη νοσηλεία.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19233493/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23146777/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18588355/

Ο κουρκουμάς συμβάλλει στην πρόληψη (και ίσως στην αντιμετώπιση) του καρκίνου

Ο καρκίνος στις μέρες μας θερίζει. Χαρακτηρίζεται από τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό καρκινικών κυττάρων.

turmeric01 07Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές μορφές καρκίνου οι οποίες όμως έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά.

Κάποια από αυτά τα χαρακτηριστικά φαίνεται πως επηρεάζονται από συμπληρώματα κουρκουμίνης.

Η κουρκουμίνη έχει μελετηθεί ως ένα ευεργετικό εκχύλισμα βοτάνου για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Βρέθηκε πως επηρεάζει την ανάπτυξη και την εξέλιξη του καρκίνου σε κυτταρικό επίπεδο αλλά και στις μεταστάσεις.

Έρευνες έδειξαν πως η κουρκουμίνη μπορεί να οδηγήσει τα καρκινικά κύτταρα σε θάνατο και να μειώσει την αγγειογέννηση (δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν τους όγκους) και τις μεταστάσεις.

Πολυάριθμες μελέτες υποστηρίζουν πως η κουρκουμίνη μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων σε εργαστηριακό επίπεδο αλλά και την ανάπτυξη καρκινικών όγκων σε ζώα εργαστηρίου.

Οι μεγάλες δόσεις κουρκουμίνης σε σκευάσματα υψηλής απορροφητικότητας και βιοδιαθεσιμότητας για την καταπολέμηση του καρκίνου είναι κάτι που χρίζει περαιτέρω έρευνας.

Ωστόσο υπάρχουν επαρκή στοιχεία πως η κουρκουμίνη ενδέχεται να προλαμβάνει την εκδήλωση του καρκίνου στο πεπτικό σύστημα και ιδιαίτερα στο παχύ έντερο.

Σε μια μελέτη που διήρκεσε 30 μέρες, 44 άνδρες με περιστατικά στο παχύ έντερο που κάποια μετατράπηκαν σε καρκίνο, δοσολογία 4 γραμμαρίων κουρκουμίνης την ημέρα μείωσε τα ποσοστά εκδήλωσης κατά 40%.

Ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων που έδειξαν οι έρευνες, η κουρκουμίνη ενδεχομένως στο μέλλον να αποτελέσει συμπληρωματική αντιμετώπιση παράλληλα με συμβατική φαρμακευτική αγωγή.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12680238/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18462866/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2758121/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9973206/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20214562/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21372035/

Η κουρκουμίνη είναι ευεργετική για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του Αλτσχάϊμερ

turmeric01 08Η νόσος Αλτσχάϊμερ είναι η πιο κοινή νευροεκφυλιστική πάθηση στον κόσμο και βασική αιτία γεροντικής άνοιας.

Δυστυχώς μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία. Έτσι η πρόληψη είναι η καλύτερη προσέγγιση στο θέμα επί του παρόντος.

Τα καλά νέα για το αύριο έρχονται στον ορίζοντα από την κουρκουμίνη καθώς βρέθηκε πως «περνάει» το φράγμα του εγκεφάλου.

Είναι γνωστό πως η φλεγμονή καθώς και οι βλάβες που προκαλεί το οξειδωτικό στρες από τις ελεύθερες ρίζες αυξάνουν δραματικά τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου Ασλτχάϊμερ.

Η κουρκουμίνη έχει ευεργετική δράση και στις δύο περιπτώσεις.

Συμπληρωματικά ένα σημείο κλειδί στην εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ αποτελεί η εναπόθεση πρωτεΐνών με τη μορφή αμυλοειδών πλακών στους νευρώνες. Μελέτες έδειξαν πως η κουρκουμίνη «καθαρίζει» τις πλάκες.

Το αν η κουρκουμίνη μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάϊμερ είναι άγνωστο καθώς περισσότερη έρευνα χρειάζεται για να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2781139/
https://tinyurl.com/b7zdxr2e
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16988474/

Η κουρκουμίνη έχει ευεργετική δράση στα συμπτώματα αρθρίτιδας

Η αρθρίτιδα είναι ένα κοινό πρόβλημα στο Δυτικό κόσμο. Υπάρχουν διάφορες μορφές αρθρίτιδας, η περισσότερες εκ των οποίων έχουν να κάνουν με τις φλεγμονές στις αρθρώσεις.

Λαμβάνοντας υπόψιν ότι η κουρκουμίνη είναι ισχυρό αντιφλεγμονώδες συστατικό, μπορούμε να περιμένουμε πως βοηθάει και στην αρθρίτιδα.

Μελέτες έδειξαν πως είναι γεγονός. Σε μια μελέτη άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα, η κουρκουμίνη ήταν περισσότερο αποτελεσματική από ότι ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο.

Αρκετές ακόμη μελέτες έδειξαν την επίδραση της κουρκουμίνης στη αρθρίτιδα καθώς παρατηρήθηκαν βελτιώσεις σε μια σειρά από συμπτώματα.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22407780/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20657536/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7390600/

Η κουρκουμίνη έχει εξαιρετικά αποτελέσματα κατά της κατάθλιψης

turmeric01 09Μελέτες έδειξαν πως η κουρκουμίνη φέρει ελπίδες για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Με μια ελεγχόμενη δοκιμή, 60 άτομα με κατάθλιψη χωρίστηκαν σε 2 group.

Το πρώτο group έλαβε Prozac, το δεύτερο 1 γραμμάριο κουρκουμίνη και το 3ο και Prozac και κουρκουμίνη.

Μετά από 6 εβδομάδες η κουρκουμίνη οδήγησε σε βελτιώσεις και μείωση των συμπτωμάτων παρόμοιες με το Prozac.

Το group που λάμβανε και Prozac και κουρκουμίνη είχε τα καλύτερα αποτελέσματα στο σύνολο με διαφορά.

Σύμφωνα με αυτή τη μικρή μελέτη η κουρκουμίνη αποδεικνύεται εξίσου αποτελεσματική ως αντικαταθλιπτικό.

Η κατάθλιψη συνδέεται επίσης με χαμηλά επίπεδα του νευροτροφικού παράγοντα BDNF καθώς και με συρρίκνωση του ιππόκαμπου, μια περιοχή του εγκεφάλου που παίζει ενεργό ρόλο στη μάθηση και στη μνήμη.

Η κουρκουμίνη αυξάνει τα επίπεδα του νευροτροφικού παράγοντα BDNF και ενδεχομένως συμβάλλει στον περιορισμό ή στην αντιστροφή αυτών των αλλαγών που συμβαίνουν στην κατάθλιψη.

Υπάρχουν τέλος στοιχεία που δείχνουν πως η κουρκουμίνη αυξάνει τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών σερετονίνη και ντοπαμίνη.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23832433/
https://www.hindawi.com/journals/tswj/2009/624894/
https://tinyurl.com/c42mrcym
https://tinyurl.com/5dfjzw36

Η κουρκουμίνη καθυστερεί τη γήρανση και να καταπολεμά τις χρόνιες ασθένειες που συνδέονται με τα γηρατειά

Εάν η κουρκουμίνη έχει τη δυνατότητα να προλαμβάνει καρδιαγγειακά νοσήματα, μορφές καρκίνου και νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως το Ασλτχάϊμερ, σίγουρα έχει ευεργετική δράση στη μακροζωία.
Δεν είναι τυχαίο που η κουρκουμίνη είναι πολυδιαφημισμένη ως αντιγηραντική φόρμουλα.

Δεδομένου ότι η οξείδωση και η φλεγμονή παίζουν καταλυτικό ρόλο στην πρόωρη γήρανση, δεν είναι καθόλου τυχαίος ο ισχυρισμός για την αντιγήρανση καθώς επίσης και για την πρόληψη των πιο γνωστών σοβαρών νοσημάτων του Δυτικού κόσμου.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20205886/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20388102/

Ο κουρκουμάς συμβάλλει στην προσπάθεια ρύθμισης του σακχάρου του αίματος

Στο National Diabetics Statistics Report του 2014 το Center of Disease Control and Prevention (CDC) υπολογίζει πως 29,1 εκατομμύρια Αμερικανοί είναι διαβητικοί, νούμερο που αγγίζει το 9,3% του γενικού πληθυσμού.

Στην Ελλάδα της Μεσογειακής διατροφής, των υπέροχων φρέσκων φρούτων και λαχανικών, τα στατιστικά είναι εξίσου θλιβερά.

Οι περισσότεροι διαβητικοί γνωρίζουν τα οφέλη της δίαιτας χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Ελάχιστοι είναι όμως αυτοί που γνωρίζουν τα εξαιρετικά οφέλη του turmeric στη ρύθμιση του σακχάρου και την καταπολέμηση του διαβήτη.

Πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως το εκχύλισμα του κουρκουμά είναι αποτελεσματικό στο να συμβάλλει στην καταπολέμηση του διαβήτη τύπου 2.

Είναι ίσως ο ιδανικός σύμμαχος για τη φυσική αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Πάμε να ρίξουμε μια ματιά στους μηχανισμούς.

Σχετική πηγή: https://tinyurl.com/thjpmmzb

Υποσχόμενα δεδομένα και αποτελέσματα για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2turmeric01 10

Πρόσφατη βιβλιογραφία που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Endocrinology and Metabolism υποστηρίζει πως το Turmeric ενδέχεται να αποτελεί ιδανική εναλλακτική προσέγγιση στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2.

Η μελέτη εξέτασε όλα τα αποτελέσματα των ερευνών που δημοσιεύτηκαν από το 1998 έως το 2013.

Η πολυφαινόλη που βρίσκεται στο turmeric και ακούει στο όνομα κουρκουμίνη παρέχει ιδανική παρέμβαση στον διαβήτη τύπου 2 μειώνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Πως το Turmeric συμβάλλει στη ρύθμιση του διαβήτη τύπου 2;

Όσο και αν φαίνεται απίστευτο η έρευνα που έκανε επισκόπηση επάνω στη βιβλιογραφία κατέληξε συμπερασματικά πως το turmeric και η δραστική του ουσία η κουρκουμίνη, μπορούσε να βελτιώσει την κατάσταση του διαβήτη τύπου 2 μέσα από μια σειρά διαφορετικών μηχανισμών όπως:

 • Μειώνει την παραγωγή γλυκογόνου από το συκώτι
 • Ενεργοποιεί τους μηχανισμούς αύξησης πρόσληψης της γλυκόζης
 • Μειώνει τη φλεγμονή που προκαλείται από τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
 • Συμβάλλει στην ενεργοποίηση της έκκρισης ινσουλίνης από τους ιστούς του παγκρέατος
 • Βελτιώνει τη λειτουργία των παγκρεατικών κυττάρων

Όσο υπάρχουν εξαιρετικά δυσάρεστες παρενέργειες από τα συνθετικά φάρμακα, είναι ανάγκη να μελετάμε ασφαλέστερες φυσικές εναλλακτικές λύσεις, οικονομικά προσιτές στο ευρύ κοινό όπως είναι η ρίζα turmeric.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.cdc.gov/diabetes/pubs/statsreport14/national-diabetes-report-web.pdf
Anti-Hyperglycemic Effect and Insulin Sensitizing Effects of Turmeric and Its Principal Constituent Curcumin
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25745485
http://care.diabetesjournals.org/content/35/11/2121.full

Το πρόβλημα με τον κουρκουμά είναι η χαμηλή απορροφητικότητα

Η σκόνη τουρμερίκ που πουλιέται στα σούπερ μάρκετ περιέχει 2-4% κουρκουμίνη. Οι περισσότερες μελέτες επάνω στο τουρμερίκ έχουν γίνει με τη χρήση εκχυλίσματος τουρμερίκ που περιέχει σχεδόν αποκλειστικά κουρκουμίνη, με δόσεις που υπερβαίνουν το 1 γραμμάριο ημερησίως.

“ΠΡΟΣΟΧΗ!: ΆΛΛΟ Ο ΚΟΥΡΚΟΥΜΑΣ ΚΑΙ ΆΛΛΟ Η ΚΟΥΡΚΟΥΜΙΝΗ”

bottle turmericΕίναι αδύνατο να καταναλώσετε τέτοια ποσότητα κουρκουμίνης ημερησίως χρησιμοποιώντας φρέσκο κουρκουμά ή σκόνη τουρμερίκ από το εμπόριο.

Ένα άλλο βασικό πρόβλημα με την κουρκουμίνη είναι η πολύ χαμηλή απορροφητικότητα στο αίμα η οποία υπολογίζεται κοντά στο 10% .

Για να αυξήσετε την απορρόφηση της κουρκουμίνης πρέπει να καταναλώσετε μαζί εκχύλισμα μαύρου πιπεριού που περιέχει πιπερίνη. Η πιπερίνη αυξάνει την απορροφητικότητα της κουρκουμίνης κατά 2,000%.

Τα καλύτερα συμπληρώματα τουρμερίκ περιέχουν τιτλοδοτημένο εκχύλισμα για περιεκτικότητα κουρκουμίνης κοντά στο 95% σε συνδυασμό με εκχύλισμα μαύρου πιπεριού (πιπερίνη) για μέγιστη απορροφητικότητα και δράση.

Σχετική μελέτη: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9619120

Με γνώμονα όλα τα παραπάνω η Healthia παρασκευάζει το συμπλήρωμα διατροφής X-TRA TURMERIC και αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να έχουν τα ευεργετικά οφέλη. Εάν επιθυμείτε μπορείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες με ένα κλικ ΕΔΩ

Σχετικά Προϊόντα

 • κουρκουμά

  Healthia X-tra Turmeric 500mg με Κουρκουμά, 60 caps

  32.90 Σε απόθεμα
  Το X-tra Turmeric είναι τιτλοδοτημένο (standardized) εκχύλισμα υψηλής ισχύος κουρκουμά σε κάψουλες ώστε να παρέχει 95%…
  Προσθήκη στο καλάθι