τεστοστερόνη

Χαμηλή τεστοστερόνη: συμπτώματα και παρενέργειες

Η τεστοστερόνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από το ανθρώπινο σώμα. Παράγεται στα γεννητικά όργανα των αντρών και σχετίζεται με τη σεξουαλική ανάπτυξη. Συμβάλλει στην παραγωγή σπερματοζωαρίων και επηρεάζει τη σεξουαλική επιθυμία. Συμμετέχει επίσης στην ανάπτυξη του μυϊκού ιστού αλλά και στην πυκνότητα των οστών.

Η παραγωγή τεστοστερόνης κατά κανόνα μειώνεται όσο περνούν τα χρόνια. Σύμφωνα με το American Urological Association, το 20% των αντρών ηλικίας άνω των 60 έχει χαμηλή τεστοστερόνη. Το ποσοστό αυξάνεται στο 30% στις επόμενες δεκαετίες.

Πηγή: https://www.urologyhealth.org/urologic-conditions/low-testosterone

Υπάρχουν μια σειρά από συμπτώματα που κάνουν την εμφάνισή τους όταν η τεστοστερόνη πέσει σε χαμηλά επίπεδα στους άντρες. Χαμηλό επίπεδο θεωρείται όταν η μέτρηση βρίσκεται κάτω από 300 ng/dL.

Το τυπικό εύρος της τεστοστερόνης είναι από 300 εώς 1,000 ng/dL, σύμφωνα με το FDA. Υπάρχει σχετική εξέταση η οποία ονομάζεται μέτρηση ολικής τεστοστερόνης και προσδιορίζει τη συνολική τεστοστερόνη που κυκλοφορεί στον οργανισμό.

Πάρα πολλά πράγματα που τρώμε ή κάνουμε στην καθημερινότητά μας καταστρέφουν την τεστοστερόνη μέρα με τη μέρα.

Υπάρχει μια σειρά από συμπτώματα που παρουσιάζονται όταν η παραγωγή τεστοστερόνης πέφτει σημαντικά κάτω από το κατώτατο όριο. Πάμε να ρίξουμε μια ματιά στα συμπτώματα.

Χαμηλή λίμπιντο. Μειωμένη ερωτική διάθεση

Η τεστοστερόνη παίζει καταλυτικό ρόλο στη λίμπιντο και στη σεξουαλική επιθυμία στους άντρες. Αρκετοί άντρες αντιμετωπίζουν μείωση στη σεξουαλική επιθυμία όσο μεγαλώνουν.

Ωστόσο κάποιος ο οποίος έχει χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης συνήθως αντιμετωπίζει μεγαλύτερη έλλειψη ερωτικής διάθεσης.

Προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας

testosterone01Η τεστοστερόνη δεν είναι υπεύθυνη μόνο για τη σεξουαλική διάθεση και την ερωτική επιθυμία.

Συμβάλλει στη στύση. Από μόνη της δεν προκαλεί στύση, ωστόσο ενεργοποιεί τους υποδοχείς στον εγκέφαλο για την παραγωγή νιτρικού οξειδίου που έχει σχέση με την αιμάτωση της περιοχής.

Το νιτρικό οξείδιο είναι ένα μόριο που συμβάλλει σε μια σειρά από χημικές διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα κατά την αντρική στύση.

Όταν τα επίπεδα τεστοστερόνης είναι χαμηλά υπάρχει δυσκολία στη στύση πριν τη σεξουαλική επαφή ή ενδεχομένως η στύση να μη διαρκεί.

Η τεστοστερόνη ωστόσο είναι μια από τις παραμέτρους στην όλη εξίσωση. Έρευνες έδειξαν πως η εξωγενής χορήγηση τεστοστερόνης δεν διορθώνει σε όλες τις περιπτώσεις τα προβλήματα στυτικής δυσλειτουργία. Μερικά άλλα προβλήματα που ενδέχεται να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία είναι:

Χαμηλή πυκνότητα σπέρματος. Ολιγοσπερμία

Η τεστοστερόνη παίζει καταλυτικό ρόλο στην παραγωγή σπέρματος. Άτομα με χαμηλή τεστοστερόνη τείνουν να έχουν χαμηλή κινητικότητα σπέρματος καθώς και μειωμένη περιεκτικότητα σπερματοζωαρίων κατά την εκσπερμάτωση.

Τριχόπτωσηtestosterone02

Η τεστοστερόνη συμμετέχει σε πολλές λειτουργίες του σώματος, μια εκ των οποίων και η αναγέννηση της τρίχας. Η απώλεια μαλλιών είναι μια φυσιολογική διαδικασία στους άντρες όσο περνούν τα χρόνια.

Η φαλάκρα πολλές φορές είναι κληρονομική. Ωστόσο όσοι έχουν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης τείνουν να χάνουν περισσότερες τρίχες από το φυσιολογικό, σε όλο τους το σώμα.

Εξάντληση. Χαμηλά επίπεδα ενέργειας

Άτομα που έχουν χαμηλή τεστοστερόνη αισθάνονται τρομερή εξάντληση και έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα ενέργειας.

Τα συμπτώματα επιμένουν ακόμη και μετά από αρκετές ώρες ύπνου κάθε βράδυ, πράγμα που κάνει ακόμη πιο δύσκολη την απόφαση για άσκηση, η οποία αποδεδειγμένα αυξάνει κατακόρυφα τα επίπεδα τεστοστερόνης.

Απώλεια μυϊκής μάζας και χαμηλός μεταβολισμός

Η τεστοστερόνη παίζει καταλυτικό ρόλο στην αύξηση μυϊκής μάζας. Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο που όσοι έχουν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης ενδέχεται να παρατηρήσουν απώλεια μυϊκής μάζας.

Μελέτες έδειξαν πως η τεστοστερόνη σχετίζεται με το ποσοστό μυϊκής μάζας που έχουν οι άντρες στο σώμα τους. Όχι όμως και με τη σωματική δύναμη, η οποία είναι συνάρτηση της άσκησης με αντιστάσεις.

Σχετική πηγή: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5031462/

testosterone03Αύξηση στο ποσοστό σωματικού λίπους

Άτομα με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης ενδέχεται να οδηγήσουν σε αύξηση του ποσοστού λίπους στο σώμα.

Συχνά παρουσιάζεται γυναικομαστία η οποία αποδίδεται σε ανισορροπία μεταξύ της τεστοστερόνης και των οιστρογόνων στο σώμα.

Απώλεια οστικής μάζας (οστεοπόρωση)

Η οστεοπόρωση είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο σκελετός μας, τα κόκαλά μας χάνουν την οστική τους μάζα, γίνονται πιο αδύνατα, πιο εύθραυστα και σπάζουν ευκολότερα. Συχνά παρουσιάζεται στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Ωστόσο άντρες με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης ενδέχεται να έχουν απώλεια οστικής μάζας, πράγμα που μπορεί να αυξήσει το ρίσκο κατάγματος σε βάθος χρόνου.

Απότομες αλλαγές στη διάθεση

Άτομα με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης συχνά αντιμετωπίζουν απότομες αλλαγές στη διάθεση. Η τεστοστερόνη επηρεάζει μια σειρά από φυσιολογικές διαδικασίες που σχετίζονται με τη διάθεση αλλά και την ψυχολογία.

Έρευνα υποστηρίζει πως άτομα με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης είναι πιο επιρρεπείς στο να παρουσιάσουν κατάθλιψη, να είναι ευέξαπτοι ή να έχουν απώλεια συγκέντρωσης.

Σχετική έρευνα: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3770847/

Αδύναμη μνήμη testosterone04

Τόσο τα επίπεδα τεστοστερόνης όσο και οι γνωστικές λειτουργίες μειώνονται όσο περνούν τα χρόνια. Οι ερευνητές εξετάζουν το συσχετισμό ώστε να προσδιορίσουν το αίτιο και το αιτιατό.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο Journal of the American Medical Association η χορήγηση τεστοστερόνης ως συμπλήρωμα σε άτομα με χαμηλά επίπεδα οδήγησε σε βελτιωμένες επιδόσεις στο μνημονικό.

Ωστόσο η συγκεκριμένη μελέτη είναι ελλιπής καθώς δεν διαχώρισε τα αποτελέσματα με βάση το γκρουπ χορήγησης και το γκρούπ που δόθηκε placebo.

Μείωση στο μέγεθος των όρχεων

Χαμηλά επίπεδα ενδέχεται να οδηγήσουν σε μείωση του μεγέθους τόσο του πέους όσο και των όρχεων σε σχέση με όσους έχουν φυσιολογικά επίπεδα τεστοστερόνης.

Υπάρχουν ωστόσο και άλλοι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση του μεγέθους των γεννητικών οργάνων εκτός από τα επίπεδα τεστοστερόνης. Δεν παύει όμως η τεστοστερόνη να αποτελεί έναν βασικό παράγοντα για την φυσιολογική λειτουργία του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος.

Τα φυσιολογικά επίπεδα τεστοστερόνης θα βοηθήσουν την ομαλή και φυσιολογική ανάπτυξη στους ιστούς του πέους και των όρχεων ενώ χαμηλά επίπεδα ενδέχεται να οδηγήσουν σε μείωση του μεγέθους τόσο του πέους όσο και των όρχεων.

Χαμηλοί δείκτες στις γενικές εξετάσεις αίματος

testosterone05Οι γιατροί συνδέουν τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης με αυξημένο ρίσκο εμφάνισης αναιμίας σύμφωνα με ένα άρθρο στο Journal of the American Medical Association.

Ερευνητές που χορήγησαν τζέλ τεστοστερόνης σε αναιμικούς άντρες που είχαν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης παρατήρησαν βελτιωμένους δείκτες στα αποτελέσματα των γενικών εξετάσεων αίματος σε σχέση με το γκρουπ που δόθηκε placebo.

Μερικά από τα συμπτώματα αναιμίας είναι η έλλειψη συγκέντρωσης, ζαλάδα, κράμπες στα κάτω άκρα, διαταραχές ύπνου και αρρυθμίες στην καρδιά.

Συνοψίζοντας το πρόβλημα

Οι γυναίκες που εισέρχονται στην εμμηνόπαυση βιώνουν μια δραστική και ιδιαίτερα απότομη αλλαγή στα επίπεδα ορμονών. Στους άντρες ωστόσο τα πράγματα είναι διαφορετικά. Τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνονται σταδιακά όσο περνούν τα χρόνια.

Άντρες με επίπεδα τεστοστερόνης κάτω των 300 ng/dL ενδέχεται να βιώσουν κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα. Εάν η έντασή τους είναι μεγάλη ή προκαλούν προβλήματα στην καθημερινότητα καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον θεράποντα γιατρό σας ώστε να σας καθοδηγήσει ή να χορηγήσει κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Τι καταστρέφει την τεστοστερόνη

Η τεστοστερόνη είναι μια ορμόνη με τεράστια σημασία στο ανθρώπινο σώμα, τόσο των αντρών όσο και των γυναικών.

Τα φυσιολογικά επίπεδα τεστοστερόνης σχετίζονται με την δυνατότητα αύξησης μυϊκής μάζας, της δύναμης και την ενίσχυση της σεξουαλικής δραστηριότητας.

Πέραν τούτου μεταβολές στα επίπεδα τεστοστερόνης σχετίζονται με μια σειρά από καταστάσεις υγείας όπως η παχυσαρκία, διαβήτης τύπου 2, μεταβολικά σύνδρομα αλλά και καρδιακά προβλήματα.

Η χαμηλή τεστοστερόνη παρουσιάζει συμπτώματα και παρενέργειες όπως η χαμηλή λίμπιντο, η αύξηση βάρους και η τριχόπτωση, που δεν πρέπει να αγνοηθούν καθώς μακροπρόθεσμα επηρεάζουν την υγεία μας.

Υπάρχουν μια σειρά από παράγοντες που επηρεάζουν αλλά και ρυθμίζουν τα επίπεδα τεστοστερόνης. Ένα από τα βασικά κλειδιά όμως είναι η διατροφή. Υπάρχουν θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στη διατήρηση των επιπέδων σε υγιή πλαίσια.

Υπάρχουν όμως και μια σειρά από τρόφιμα που ενδέχεται να συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων και καλό είναι να έχουμε το νου μας. Πάμε να ρίξουμε μια ματιά στα αποτελέσματα των ερευνών.

Σχετικές μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4142768/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26839520

Η σόγια και τα προϊόντα σόγιας για τα οιστρογόνα που περιέχουν

testosterone01Υπάρχει σχετική έρευνα που δείχνει πως η τακτική κατανάλωση προϊόντων με σόγια όπως το ενταμάμε, το τόφου, το γάλα σόγιας και το μίσο, ενδέχεται να προκαλέσουν μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης.

Για παράδειγμα μια μελέτη σε 35 άντρες έδειξε πως η κατανάλωση πρωτεΐνης από σόγια (isolate) για 54 μέρες προκάλεσε μείωση στα επίπεδα τεστοστερόνης.

Τα προϊόντα σόγιας έχουν υψηλά επίπεδα από φυτοοιστρογόνα, φυτοχημικές ενώσεις και στοιχεία που μιμούνται τη δράση των οιστρογόνων στο σώμα και επηρεάζουν το ορμονικό προφίλ προκαλώντας δυνητικά ανισορροπία οιστρογόνων – τεστοστερόνης.

Μελέτες επάνω σε ανθρώπους είναι ελάχιστες. Παρ’ όλα αυτά σε μια μελέτη επάνω σε ποντίκια βρέθηκε πως η κατανάλωση από φυτοοιστρογόνα μείωσε σημαντικά τα επίπεδα τεστοστερόνης καθώς και το βάρος του προστάτη.

Ωστόσο άλλες έρευνες δεν βρήκαν ξεκάθαρα αποτελέσματα αναφορικά με τα ολόκληρα προϊόντα σόγιας και όχι τα φυτοχημικά συστατικά και τα εκχυλίσματα.

Μια ανασκόπηση 15 μελετών βρήκε τα προϊόντα σόγια δεν είχαν καμία επίδραση στα επίπεδα τεστοστερόνης στους άντρες.

Περαιτέρω έρευνα χρειάζεται για να καταλάβουμε ακριβώς το πώς τα ολόκληρα προϊόντα σόγιας επιδρούν στα επίπεδα τεστοστερόνης στους ανθρώπους.

Σχετικές μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15735098
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4270274/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11524239
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19524224

Ο λιναρόσπορος και οι λιγνάνες που δεσμεύουν την “Τ” ορμόνη

Ο λιναρόσπορος είναι φορτωμένος με φυτικά λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Ωστόσο έρευνες δείχνουν πως ενδέχεται να προκαλεί μείωση στα επίπεδα τεστοστερόνης.

Ο λιναρόσπορος περιέχει λιγνάνες. Είναι φυτοχημικές ενώσεις που δεσμεύουν την τεστοστερόνη η οποία αποβάλλεται από το σώμα.

Η μεγάλη περιεκτικότητα σε ωμέγα 3 που βρίσκεται στο λινάρι επίσης σχετίζεται με μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης.

Σε μια μικρή μελέτη σε 25 άντρες με καρκίνο του προστάτη, η χορήγηση λιναρόσπορου σε συνδυασμό με μείωση της κατανάλωσης λιπαρών οδήγησε σε μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης.

Ομοίως σε μια μελέτη βρέθηκε πως η χορήγηση λιναρόσπορου σε συμπλήρωμα μείωσε τα επίπεδα τεστοστερόνης σε μια γυναίκα 31 ετών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αυξημένες αντρικές ορμόνες.

Ωστόσο περισσότερες και μεγαλύτερες μελέτες χρειάζονται για να καταλήξουμε σε πιο ασφαλή συμπεράσματα σε σχέση με την επίδραση του λιναρόσπορου επάνω στην τεστοστερόνη.

Σχετικές μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2826899/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2752973/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3941370/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11445478/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2752973/

Η μέντα επιδρά αρνητικά στα επίπεδα τεστοστερόνης

Η μέντα είναι ιδιαίτερα γνωστή για τις καταπραϋντικές ιδιότητες που έχει σχετικά με τις στομαχικές testosterone02διαταραχές. Ωστόσο κάποιες έρευνες δείχνουν πως η μέντα ενδέχεται να μειώνει τα επίπεδα τεστοστερόνης.

Συγκεκριμένα τόσο ο δυόσμος όσο και η μέντα επιδρούν στα επίπεδα της τεστοστερόνης. Μια μελέτη επάνω σε 42 γυναίκες οι οποίες κατανάλωσαν τσάι δυόσμου καθημερινά παρατήρησε δραστική μείωση στα επίπεδα τεστοστερόνης.

Ομοίως σε μια μελέτη επάνω σε ζώα βρέθηκε πως το αιθέριο έλαιο δυόσμου όταν χορηγήθηκε σε ποντίκια για 20 μέρες προκάλεσε μείωση στα επίπεδα τεστοστερόνης.

Μια άλλη μελέτη πάλι επάνω σε ποντίκια βρήκε πως η κατανάλωση από τσάι μέντας άλλαξε το ορμονικό προφίλ μειώνοντας τα επίπεδα τεστοστερόνης σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.

Πρέπει ωστόσο να διευκρινίσουμε πως οι περισσότερες μελέτες έχουν γίνει επάνω σε γυναίκες και ζώα. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα και στα 2 φύλλα σε ανθρώπους για να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την επίδραση της μέντας και του δυόσμου στο ορμονικό προφίλ.

Σχετικές μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19585478
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5788221/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15679984

Τα φυτικά μαγειρικά έλαια και χαμηλή λίμπιντο

Τα περισσότερα φυτικά έλαια που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας όπως το σογιέλαιο, το βαμβακέλαιο και το καλαμποκέλαιο περιέχουν πολύ μεγάλες ποσότητες πολυακόρεστων λιπαρών οξέων.

Τα συγκεκριμένα λιπαρά θεωρούνται υγιεινά, ωστόσο συνδέονται με μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης σύμφωνα με μερικές μελέτες.

Μια μελέτη σε 69 άντρες που κατανάλωναν τακτικά πολυακόρεστα λίπη βρήκε συσχετισμό με μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης.

Μια άλλη μελέτη σε 12 άντρες εξέτασε την επίδραση της διατροφής στα επίπεδα τεστοστερόνης μετά την σωματική άσκηση. Παρατηρήθηκε πως η κατανάλωση πολυακόρεστων λιπαρών σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης.

Ωστόσο είναι περιορισμένη η έρευνα και οι περισσότερες μελέτες είναι παρατήρησης με μικρό δείγμα. Περισσότερες και μεγαλύτερες έρευνες χρειάζονται με πιο ποιοτικά χαρακτηριστικά χρειάζονται για να προσδιορίσουμε την επίδραση των φυτικών ελαίων στα επίπεδα τεστοστερόνης.

Σχετικές μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11525593
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9029197

Η γλυκόριζα σε μεγάλες ποσότητες μειώνει τις ανδρικές ορμόνες

testosterone03Η γλυκόριζα είναι ένα συστατικό που χρησιμοποιείται πολύ συχνά ως γλυκαντικό σε γλυκά και σε ποτά. Θεωρείται ένα από τα παραδοσιακά «ματζούνια» ως φυσική θεραπεία στην ολιστική ιατρική για την αντιμετώπιση βήχα εώς και χρόνιου πόνου.

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο υπάρχουν μια σειρά από μελέτες που δείχνουν ότι η γλυκόριζα επηρεάζει τα επίπεδα των ορμονών και δυνητικά ενδέχεται να μειώνει τα επίπεδα τεστοστερόνης σε βάθος χρόνου.

Σε μια μελέτη 25 άντρες κατανάλωσαν 7 γραμμάρια γλυκόριζας καθημερινά, πράγμα που οδήγησε σε μείωση 26% των επιπέδων τεστοστερόνης σε διάστημα 1 εβδομάδας.

Μια άλλη μικρή μελέτη έδειξε πως η γλυκόριζα ενδέχεται να μειώνει τα επίπεδα τεστοστερόνης και στις γυναίκες. Η κατανάλωση 3,5 γραμμαρίων καθημερινά μείωσε τα επίπεδα τεστοστερόνης κατά 32% μόλις σε διάστημα ενός κύκλου περιόδου.

Οι έρευνες πρέπει να επισημάνουμε πως δεν αφορούν γλυκά με γλυκόριζα ως συστατικό αλλά το ίδιο το φυτό.

Σχετικές μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4629407/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14520600
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15579328

Επεξεργασμένα τρόφιμα, τροφικά πρόσθετα και καταστροφή του σπέρματος

Πολλά μπορεί να είναι νόστιμα, ωστόσο τα επεξεργασμένα τρόφιμα από διατροφικής άποψης είναι τις περισσότερες φορές μια τραγωδία και καταστρέφουν την υγεία μας με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Υπερβολική ποσότητα αλατιού, πρόσθετη ζάχαρη, σιρόπια γλυκόζης υψηλής φρουκτόζης, επεξεργασία πρώτων υλών σε υψηλές θερμοκρασίες, πράγμα που σημαίνει καταστροφή όλων των θρεπτικών συστατικών, πολλά τρανς λιπαρά οξέα (υδρογονωμένα έλαια) και τέλος συντηρητικά και τροφικά πρόσθετα.

Τα τρανς λιπαρά οξέα είναι ένα είδος λιπαρών καταστροφικά για την υγεία καθώς σχετίζονται με αυξημένο ρίσκο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και χρόνιων φλεγμονών.

Μια σειρά από μελέτες έδειξαν πως η τακτική κατανάλωση τρανς λιπαρών από επεξεργασμένα τρόφιμα μειώνουν τα επίπεδα τεστοστερόνης.

Μια μελέτη σε 209 άντρες έδειξε πως αυτοί που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες τρανς λιπαρών είχαν 15% χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης σε σχέση με όσους είχαν ελάχιστη κατανάλωση.

Επιπλέον η συγκεκριμένη ομάδα είχε 37% χαμηλότερη περιεκτικότητα σπερματοζωαρίων και παρουσιάστηκε μείωση στο μέγεθος των όρχεων. Δύο στοιχεία που συνδέονται με δυσλειτουργία των όρχεων.

Μελέτες σε ζώα έδειξαν πως η υψηλότερη πρόσληψη τρανς λιπαρών χαμήλωσε τα επίπεδα τεστοστερόνης και προκάλεσε δυσλειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος.

Σχετικές μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17389261
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11556298
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11893781
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3923511/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3780703/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2758008/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17997747/

Οι ξηροί καρποί σε μεγάλη ποσότητα επιδρούν αρνητικά

Οι ξηροί καρποί σε γενικές γραμμές είναι ιδιαίτερα θρεπτικοί καθώς περιέχουν πάρα πολλά θρεπτικά testosterone04συστατικά όπως φυτικές ίνες, ωφέλιμα λιπαρά οξέα, μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως σελήνιο, μαγνήσιο και φολικό οξύ.

Υπάρχουν ωστόσο κάποιες μελέτες που συνδέουν την κατανάλωση συγκεκριμένων ξηρών καρπών με τη μείωση στα επίπεδα τεστοστερόνης.

Σε μια μικρή μελέτη που συμμετείχαν 31 γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών βρέθηκε πως η κατανάλωση από καρύδια και αμύγδαλα τα επίπεδα της ορμόνης γλοβουλίνη (SHBG) κατά 12.5% και 16% αντίστοιχα.

Το SHBG είναι ένας τύπος πρωτεΐνης που δεσμεύει την τεστοστερόνη η οποία με τη σειρά της αποβάλλεται από το σώμα, πράγμα που μειώνει τα συνολικά επίπεδα.

Οι ξηροί καρποί επιπλέον είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία σχετίζονται με μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης σύμφωνα με ορισμένες μελέτες.

Ωστόσο περισσότερη έρευνα χρειάζεται καθώς πρέπει να προσδιοριστούν ποσότητες, συχνότητα κατανάλωσης και να σταθμιστούν και άλλοι παράμετροι πριν καταλήξουμε σε οριστικά συμπεράσματα.

Σχετικές μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257681/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21157477
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2080856

Το αλκοόλ μειώνει δραστικά την τεστοστερόνη

Σποραδικά η κατανάλωση 1-2 ποτήρια κρασί την εβδομάδα σχετίζεται με κάποια οφέλη για την υγεία. Ωστόσο μελέτες έδειξαν πως η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μειώνει δραστικά τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άντρες.

Μια μελέτη σε 19 υγιείς ενήλικες οι οποίοι κατανάλωσαν 30–40 γραμμάρια αλκοόλης την ημέρα (2-3 κλασσικά ποτά) μείωσε τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άντρες κατά 6,8% μέσα σε διάστημα 3 εβδομάδων.

Μια άλλη μελέτη έδειξε πως η απότομη και ολοκληρωτική αποχή από αλκοόλ σχετίζεται αύξηση στα επίπεδα τεστοστερόνης στις γυναίκες. Στους άντρες ωστόσο οδήγησε σε μείωση.

Πρέπει ωστόσο να επισημάνουμε πως δεν είναι ξεκάθαρη η επίδραση του αλκοόλ στην τεστοστερόνη.

Οι έρευνες τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους έχουν διφορούμενα αποτελέσματα. Σε κάποιες περιπτώσεις η κατανάλωση αλκοόλ αύξησε τα επίπεδα τεστοστερόνης.

Περαιτέρω έρευνα χρειάζεται για να καταλάβουμε τους μηχανισμούς που λαμβάνουν χώρα εστιάζοντας πλέον στην ποσότητα αλκοόλ σε γενικές ομάδες πληθυσμού.

Σχετικές μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10940346
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15166654
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11912073
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12878927
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12711931

Αύξησης της τεστοστερόνης με φυσικό τρόπο

testosterone05Οι αλλαγές στη διατροφή είναι ίσως το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κάποιος για να διατηρήσει την τεστοστερόνη σε φυσιολογικά επίπεδα.

Καλό θα ήταν να αντικαταστήσετε ή να μειώσετε όσο το δυνατόν περισσότερο την κατανάλωση των τροφών που περιγράψαμε παραπάνω ώστε να έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και να προστατέψετε την υγεία σας.

Μια άλλη βασική παράμετρος είναι φυσικά ο τρόπος ζωής και το lifestyle. Ένας καθιστικός τρόπος ζωής, το κάπνισμα και έλλειψη άσκησης είναι σίγουρα επιβαρυντικοί παράγοντες που θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν εάν θέλετε να αυξήσετε φυσικά τα επίπεδα τεστοστερόνης σας.