μυκητίαση

Μυκητίαση, λοίμωξη κόλπου και σωστή διατροφή

Μυκητίαση και λοίμωξη από τον ζυμομύκητα καντίντα

Ο καντίντα είναι ένας ζυμομύκητας ο οποίος εάν δεν είναι υπό έλεγχο ενδέχεται να αναπτυχθεί στο σώμα ανεξέλεγκτα και να οδηγήσει σε πολύ δυσάρεστα συμπτώματα, παρενέργειες και βλάβες για την υγεία όπως την μυκητίαση. Ένα πολύ κοινό σύμπτωμα λοίμωξης του καντίντα είναι άφθες στο στόμα.

Ο μύκητας καντίντα ενδέχεται να προσβάλει τόσο άντρες όσο και γυναίκες. Ωστόσο τον συναντούμε συχνότερα σε γυναίκες με λοιμώξεις γύρω από τα γεννητικά όργανα. Πολλές φορές δεν δίνει στην αρχή εμφανή συμπτώματα, οπότε δεν γίνεται διάγνωση ή αργεί.

Στους άντρες η λοίμωξη από το μύκητα καντίντα συχνά προσβάλει την περιοχή γύρω από τα γεννητικά όργανα και εσωτερικά των μηρών, με εξάρσεις όταν έχει υψηλή θερμοκρασία ή όταν ιδρώνουμε (πχ κατά την άσκηση).

Οι ζυμομύκητες όπως ο καντίντα είναι στην ουσία παράσιτα τα οποία όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι χαμηλό ή υπάρχει ανισορροπία στη χλωρίδα του εντέρου, υπεραναπτύσσεται.

Τέτοιες περιπτώσεις είναι η εντερική δυσβίωση, αλλαγές στην ορμονική ισορροπία (πχ λόγω περιόδου στις γυναίκες), ή μετά από κάποια δύσκολη ή σοβαρή ασθένεια. Ο καντίντα τότε πολλαπλασιάζετε ιδιαίτερα γρήγορα και δίνει όλα τα δυσάρεστα συμπτώματα.

Πρέπει ωστόσο να μην μπερδεύουμε τη μυκητίαση γεννητικών οργάνων με τα συμπτώματα ουρολοίμωξης ή κυστίτιδας καθώς υπάρχουν διαφορές, κυρίως οπτικά. Η ουρολοίμωξη και η κυστίτιδα αντιμετωπίζονται διαφορετικά.

Ο ρόλος της διατροφής και της καθημερινότητας στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση μυκητιάσεων όπως ο καντίντα

Η διατροφή και το lifestyle που ακολουθούμε παίζει καταλυτικό ρόλο στο κατά πόσο ευάλωτοι είμαστε απέναντι σε λοιμώξεις και μυκητιάσεις από παθογόνα στοιχεία όπως ο καντίντα.

Παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες μυκητιάσεων είναι:candida3 01

 • Τοξίνωση του σώματος (μεγάλο τοξικό φορτίο) που προέρχεται από αστική μόλυνση όπως βαρέα μέταλλα, καυσαέρια, πετροχημικά, καθαριστικά σπιτιού, ξενο-οιστρογόνα και χημικά συστατικά σε προϊόντα καθημερινής χρήσης (καλλυντικά, σαμπουάν, οδοντόκρεμες κλπ)
 • Χρήση φαρμάκων, λήψη βαριών φαρμακευτικών αγωγών (όπως αντιβιοτικά, αντικαταθλιπτικά, αντισυλληπτικά, στεροειδή αναβολικά
 • Αυξημένα επίπεδα στρες και υπερβολικό άγχος
 • Χειρουργείο ή βαριές αρρώστιες
 • Χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα
 • Συγκεκριμένες καταστάσεις και προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης τύπου 2
 • Ταξίδι σε χώρες με κακές συνθήκες υγιεινής, μολυσμένο νερό και τρόφιμα
 • Κακή διατροφή με πολλά σάκχαρα
 • Μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Οι παραπάνω παράγοντες προκαλούν διαταραχές και ανισορροπία στην εντερική χλωρίδα και μειώνουν τον αριθμό των φιλικών βακτηρίων.

Συνήθως πρέπει να υπάρχει ένας συνδυασμός των παραπάνω παραγόντων για προκληθεί βλάβη ή καταστροφή στην εντερική χλωρίδα, που θα δώσει έδαφος στα παθογόνα βακτήρια για να πολλαπλασιαστούν ανεξέλεγκτα.

Για παράδειγμα κάποια σοβαρή ασθένεια όπου να κλονίσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και θα χρειαστεί λήψη δυνατής αντιβίωσης ενδέχεται να επηρεάσει την εντερική χλωρίδα.

Εάν δε μεριμνήσουμε κατάλληλα με σωστή διατροφή ή με τη λήψη κάποιου προβιοτικού σκευάσματος, υπάρχει κίνδυνος δυσβίωσης.

Τα φιλικά βακτήρια στο σώμα μας και η ισορροπία στην εντερική χλωρίδα

Ο καντίντα είναι ένα παράσιτο που υπάρχει σε μικρούς αριθμούς στο σώμα μας από τη γέννησή μας. Ωστόσο όταν υπάρχουν οι κατάλληλες και ευνοϊκές συνθήκες αναπτύσσεται σε τεράστιους αριθμούς, πέραν του φυσιολογικού, με έντονες επεκτατικές τάσεις σε γειτονικούς ιστούς προκαλώντας λοιμώξεις και μυκητιάσεις με πολύ άσχημα συμπτώματα.

Σε αυτό το στάδιο ο οργανισμός πρέπει να καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για να αντιμετωπίσει και να θέσει υπό έλεγχο τον παθογόνο ζυμομύκητα. Η συγκεκριμένη παθολογική κατάσταση είναι γνωστή ως καντιντίαση.

Εκτιμάται πως ένας βασικός ρυθμιστής που αποτρέπει τη υπερανάπτυξη του μύκητα καντίντα είναι τα ίδια τα φιλικά βακτήρια που βρίσκονται στον εντερικό μας σωλήνα και απαρτίζουν τη χλωρίδα του πεπτικού μας συστήματος.

Οι αποικίες των φιλικών βακτηρίων δεν αφήνουν χώρο ούτε τροφή για παθογόνους ζυμομύκητες να αναπτυχθούν. Τα φιλικά βακτήρια απαρτίζουν την πρώτη γραμμή άμυνας και αναχαίτισης της υπερανάπτυξης των παθογόνων βακτηρίων και μυκητών όπως ο καντίντα.

Τί προκαλεί διαταραχές στην εντερική χλωρίδα (εντερική δυσβίωση)candida3 02

Η χλωρίδα του εντέρου απαρτίζεται από πολλά δισεκατομμύρια φιλικά βακτήρια. Ο αριθμός των φιλικών βακτηρίων όμως εύκολα μπορεί να διαταραχθεί και σχεδόν να καταρρεύσει.

Υπάρχουν μια σειρά από παράγοντες που επηρεάζουν άμεσα τον αριθμό των φιλικών βακτηρίων που κατοικούν στον πεπτικό σωλήνα.

Σκεφτείτε πως μια δυνατή αντιβίωση (1 κύκλος) μπορεί να καταστρέψει τεράστιο μέρος των φιλικών βακτηρίων καθώς δεν ξεχωρίζει τα παθογόνα από τα φιλικά και καταστρέφει ολοσχερώς τα πάντα.

Ένας άλλος παράγοντας είναι η ηλικία. Κατά κανόνα όσο μεγαλώνουμε, εάν δε μεριμνούμε με κατάλληλη διατροφή, ο αριθμός των φιλικών βακτηρίων μειώνεται χρόνο με το χρόνο.

Άλλοι παράγοντες είναι η λάθος διατροφή που δεν περιέχει τρόφιμα με προβιοτικά, ενώ περιέχει πολύ ζάχαρη, αλεύρι και ελάχιστα θρεπτικά συστατικά.

Διατροφή για την αντιμετώπιση μυκητίασης και του ζυμομύκητα καντίντα

Είναι πολύ σημαντικό να διαγνώσετε έγκαιρα την υπερανάπτυξη των παθογόνων βακτηρίων στο σώμα όπως ο ζυμομήκυτας καντίντα, καθώς μακροπρόθεσμα οδηγούν σε τοξίνωση του οργανισμού και δημιουργία επικίνδυνων καρκινογόνων στοιχείων.

Εάν η κατάσταση παραμείνει εκτός ελέγχου πολλά από αυτά τα τοξικά στοιχεία εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μολύνουν άλλους ιστούς του σώματος.

Η αντιμετώπιση με αντιβιώσεις πολλές φορές μπορεί να οδηγήσει σε φαύλο κύκλο καθώς τα αντιβιοτικά δεν ξεχωρίζουν τα φιλικά από τα παθογόνα βακτήρια και καταστρέφουν εντελώς τη χλωρίδα του εντέρου.

Η κατανάλωση τροφών που περιέχουν προβιοτικά σίγουρα βοηθάει. Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των μυκητιάσεων και των λοιμώξεων από ζυμομύκητες θα πρέπει να αποφεύγονται πλήρως όλα τα τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη, αλεύρι ή μαγιά, καθώς οι μύκητες θρέφονται κατά κόρον με απλά σάκχαρα και πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα.

Καλό θα ήταν να ακολουθήσετε εξειδικευμένη διατροφή για την ολιστική αντιμετώπιση των λοιμώξεων.

Τρόφιμα που περιέχουν πολλές φυτικές ίνες για τη χλωρίδα του εντέρου

candida3 03Η διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες είναι ιδιαίτερα ευεργετική. Τα φιλικά βακτήρια που κατοικούν μέσα στον πεπτικό μας σωλήνα τρέφονται με φυτικές ίνες, τις οποίες τις μεταβολίζουν σε οργανικά οξέα τα οποία αποτρέπουν με τη σειρά τους την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων και μικροοργανισμών.

Το παραδοσιακό γιαούρτι (με την πέτσα) για τα προβιοτικά

Το παραδοσιακό γιαούρτι παρασκευάζεται με τη χρήση ζωντανών μυκητών και γαλακτοβάκιλλων και αποτελούν πολύ καλή πηγή από ωφέλιμα προβιοτικά.

Ωστόσο δεν είναι όλα τα γιαούρτια υγιεινά. Πολλά γιαούρτια ή επιδόρπια γιαουρτιού περιέχουν σιρόπια γλυκόζης και φρουκτόζης, έχουν πολύ περισσότερες θερμίδες και ενδέχεται να προκαλέσουν ερεθισμό στον πεπτικό σωλήνα.

Τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση για τα προβιοτικά στελέχη

Η ζύμωση των τροφίμων είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια ανά τον κόσμο. Ως μέθοδος χρησιμοποιείται για την καλύτερη διατήρηση των τροφών αλλά και την καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση ως επί το πλείστον είναι πλούσιες σε φυτο-οιστρογόνα και περιέχουν μεγάλη ποσότητα ενζύμων. Συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία της πέψης των τροφών και της αφομοίωσης των θρεπτικών συστατικών από ότι καταναλώνουμε.

Επιπλέον συμβάλλουν στον εποικισμό των φιλικών βακτηρίων στον πεπτικό σωλήνα και την αποκατάσταση της χλωρίδας του εντέρου. Παραδείγματα τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση είναι τα τουρσί, το κεφίρ, το τέμπε και το τόφου.

Προσοχή: Τα προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση είναι εξαιρετικά υγιεινά. Ωστόσο όταν οι μυκητιάσεις είναι σε έξαρση (ειδικά με άφθες στο στόμα) πρέπει να αποφεύγονται, όπως και τα σάκχαρα μέχρι να αποκατασταθεί η ισορροπία στη χλωρίδα του εντέρου.

Μια αξιόπιστη και αποτελεσματική λύση είναι η λήψη πολλαπλών προβιοτικών στελεχών σε συμπλήρωμα διατροφής.

Αποκατάσταση της χλωρίδας του εντέρου με εξειδικευμένα συμπληρώματα προβιοτικών

alphaΠολλές φορές δεν αρκεί μόνο η κατανάλωση προβιοτικών μέσα από τα τρόφιμα. Σε περιπτώσεις πεπτικών διαταραχών είναι σχεδόν αναγκαία η λήψη προβιοτικών σε συμπλήρωμα διατροφής.

Ωστόσο δεν είναι όλα τα προβιοτικά ίδια. Θα πρέπει να προτιμήσετε σκευάσματα που περιέχουν περισσότερα από 1 στέλεχος κατά προτίμηση αλλά και συγκεκριμένα στελέχη που δημιουργούν «εποικισμό».

Με άλλα λόγια δημιουργούν αποικίες σε διάφορα σημεία του πεπτικού σωλήνα και πολλαπλασιάζονται. Έτσι αλλάζει η ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου, ειδικά όταν έχουν προβλήματα δυσβίωσης, μυκητιάσεων, λοιμώξεων από το μύκητα καντίντα και άλλων σοβαρών καταστάσεων και παθήσεων του εντέρου.

Ένα τέτοιο σκεύασμα είναι το ALPHA PROBIOTICA της Healthia. Είναι ένα προβιοτικό ισχυρής δράσης πολλαπλών στελεχών με 4 δισεκατομμύρια φιλικά βακτήρια ανά κάψουλα. Κάθε κάψουλα ισοδυναμεί με 8 κουπάκια ζωντανό γιαούρτι.

Παρέχει 8 διαφορετικά στελέχη από φιλικά γαλακτικά βακτήρια τα οποία εξ’ ορισμού κατοικούν σε ένα υγειές έντερο, προσφέροντας έτσι υποστήριξη πολυφασματική σε όλο το μήκος του πεπτικού σωλήνα.
Το ALPHA PROBIOTICA είναι ιδανικό για:candida3 04

 • Εντερική δυσβίωση
 • Καταπολέμηση κακών και παθογόνων βακτηρίων
 • φούσκωμα και πρήξιμο στο στομάχι μετά από κάθε γεύμα
 • κακοσμία σώματος ακόμη και μετά από μπάνιο
 • υπερανάπτυξη του ζυμομύκητα candida albicans
 • κακοσμία στόματος / επίχρισμα της γλώσσας
 • σπαστική κολίτιδα, νόσος του Crohn και κοιλιοκάκη
 • Πεπτικές διαταραχές (συμπεριλαμβανομένου δυσκοιλιότητας ή διάρροιας)
 • Αέρια στομάχου με έντονη κακοσμία
 • πέτρες στη χολή
 • δυσπεψία, καούρες και παλινδρόμηση
 • σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου
 • σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS)
 • ταξίδια στο εξωτερικό
 • κατά τη διάρκεια ή μετά τη λήψη αντιβίωσης

Δείτε το με ένα κλικ ΕΔΩ.

Φυσική αντιμετώπιση μυκητιάσεων με συμπληρώματα διατροφής.

candida reliefΤο CANDIDA RELIEF είναι ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό συμπλήρωμα διατροφής πολλαπλών δράσεων γύρω από την καντιντίαση (Candida Albicans), λοιμώξεις από μύκητες, παθογόνους μικρο-οργανισμούς, πεπτικές διαταραχές και υγεία του εντέρου.

Περιέχει 15 αποτελεσματικά δραστικά συστατικά συμπεριλαμβανομένου βιο-ενεργών βοτάνων, προβιοτικών καθώς και άλλων φυσικών στοιχείων που αποτοξινώνουν και προστατεύουν, με αντιβακτηριδιακές αντιμικροβιακές και αντιμυκητισιακές ιδιότητες.

Το συγκεκριμένο συμπλήρωμα συμβάλλει στη σωστή ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου (βακτήρια και μύκητες) και στην ακεραιότητα της γαστρεντερικής οδού ενώ συμβάλλει στην ανάπτυξη και καλλιέργεια των φιλικών βακτηρίων και προβιοτικών.Ιδανικό για χρήση σε συνδυασμό με δίαιτα χαμηλή σε σάκχαρα, άλευρα και μαγιά.

Το CANDIDA RELIEF έχει ευεργετική δράση για τις παρακάτω περιπτώσεις:

• καντιντίαση (Candida albicans)candida09
κακοσμία στόματος
• φούσκωμα / μετεωρισμός
κακοσμία σώματος
επικαλυμμένη γλώσσα
• κοιλιοκάκη
• Νόσος του Crohn και σπαστική κολίτιδα
• Διάρροια
• Πεπτικές διαταραχές
• Επίμονα αέρια με ιδιαίτερη κακοσμία
• Πέτρες στη χολή
• Δυσπεψίες και παλινδρόμηση
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS)
• Σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου.
Δείτε το με ένα κλικ ΕΔΩ

Ένα από τα πιο αποτελεσματικά συμπληρώματα διατροφής για τη φυσική αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης είναι η d-mannose ή αλλιώς μαννόζη.

Η μαννόζη είναι ένας απλός υδατάνθρακας που τον συναντάμε στα φρούτα σε μικρές ποσότητες και απορροφάται σε λιγότερο σε λιγότερο από 30 λεπτά στα περιφερειακά όργανα. Στη συνέχεια περνάει από το ουροποιητικό σύστημα από όπου και αποβάλλεται.

Έχει βρεθεί πως η μαννόζη έχει προστατευτική δράση για το ουροποιητικό σύστημα απέναντι σε λοιμώξεις αλλά και χρόνιες φλεγμονές (ουρολοίμωξη, κυστίτιδα) από κολοβακτηρίδια όπως το E. Coli.

Τα κολοβακτηρίδια όπως το E. Coli έχουν την τάση να προσκολλούνται στα εσωτερικά τοιχώματα της ουροδόχου κύστης (επιθήλιο). Κατόπιν πολλαπλασιάζονται και προκαλούν ουρολοίμωξη ή κυστίτιδα.

Η D-Mannose περνά μέσα από τα νεφρά και τον ουρητήρα. Προσκολλάται στις λεκτίνες οι οποίες βρίσκονται στα κυτταρικά τοιχώματα των κολοβακτηρίων.

Δημιουργείται έτσι μια προστατευτική μεμβράνη η οποία αποτρέπει την προσκόλληση των κολοβακτηριδίων και των άλλων παθογόνων μικροοργανισμών στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης όπου βρίσκονται τα επιθηλιακά κύτταρα,

Η μαννόζη έχει διαφορετική δράση από τα αντιβιοτικά. Δεν σκοτώνει τα κολοβακτηρίδια τα οποία προκαλούν ουρολοίμωξη. Βοηθά στη φυσιολογική απομάκρυνσή τους.

D mannose productΤα κολοβακτηρίδια αποβάλλονται με τα ούρα. Κατ’ επέκταση η μαννόζη αποτρέπει τη δημιουργία τοπικής φλεγμονής ενώ παράλληλα μειώνονται τα δυσάρεστα συμπτώματα.

Το συμπλήρωμα διατροφής D-MANNOSE της Healthia συμβάλλει στην προστασία και στην καλή υγεία του ουροποιητικού συστήματος.

 • δρα άμεσα (εντός 24ων ωρών) ανακουφίζοντας από τα δυσάρεστα συμπτώματα της ουρολοίμωξης- μπορεί να ληφθεί και από παιδιά ή και εγκύους κατόπιν σύμφωνης γνώμης του θεράποντα γιατρού
 • δεν έχει γνωστές παρενέργειες
 • είναι κατάλληλο για διαβητικούς (δεν επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου του αίματος). Υπό τη σύμφωνη γνώμη του επιβλέποντος γιατρού.
 • μπορεί να λαμβάνεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα

είναι έως και 10 φορές πιο αποτελεσματική σε σχέση με ίση ποσότητα σκόνης κράνμπερι (cranberry) στην απομάκρυνση των κολοβακτηριδίων E. Coli.

Αποποίηση ευθύνης: Οι πληροφορίες που περιέχονται στο παρόν άρθρο έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν γνωμάτευση του γιατρού σας ή την επίσκεψη σε εξειδικευμένο σύμβουλο υγείας.

Εάν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια εξειδικευμένη διατροφή και αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό σας πρώτα.

Σχετικά Προϊόντα

 • ουροποιητικό σύστημα

  Healthia D-Mannose 500mg, Συμπλήρωμα Διατροφής για το Ουροποιητικό Σύστημα, 90 caps

  29.50 Σε απόθεμα
  Η D mannose ή αλλιώς μαννόζη προστατεύει το ουροποιητικό σύστημα. Είναι ένα απλό σάκχαρο που αποτρέπει…
  Προσθήκη στο καλάθι
 • Ενίσχυση του Ανοσοποιητικού

  Healthia Natural Defence 850mg, Συμπλήρωμα Διατροφής για την Ενίσχυση του Ανοσοποιητικού, 90 caps

  33.50 Σε απόθεμα
  Συμπλήρωμα Διατροφής Για Την Ενίσχυση Του Ανοσοποιητικού, 90caps 100% φυσικό συμπλήρωμα διατροφής με 12 βότανα για…
  Προσθήκη στο καλάθι
 • προβιοτικά για δυσκοιλιότητα

  Healthia Alpha Probiotica 230mg, Προβιοτικά για Δυσκοιλιότητα, 30 caps

  29.50 Σε απόθεμα
  Ψάχνετε τα καλύτερα προβιοτικά για δυσκοιλιότητα; Το Alpha Probiotica είναι ισχυρό συμπλήρωμα διατροφής σε κάψουλες με…
  Προσθήκη στο καλάθι
 • Αντιμετώπιση Καντιντίασης

  Healthia Candida Relief 517mg για την Αντιμετώπιση Καντιντίασης, 60 caps

  35.00 Σε απόθεμα
  Συμπλήρωμα διατροφής με βότανα για φυσική αντιμετώπιση καντιντίασης (Candida Albicans), λοίμωξη ζυμομύκητες, παθογόνους μικρο-οργανισμούς, βακτήρια, ουρολοίμωξη,…
  Προσθήκη στο καλάθι