ουρολοίμωξη

Ουρολοίμωξη: συμπτώματα, διάγνωση και αντιμετώπιση

Τι είναι η ουρολοίμωξη;

Η ουρολοίμωξη είναι μια μόλυνση από μικρόβια. Τα μικρόβια είναι μικροσκοπικοί οργανισμοί που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι, παρά μόνο με μικροσκόπιο.

Οι περισσότερες ουρολοιμώξεις προκαλούνται από βακτήρια, ωστόσο μερικές φορές προκαλούνται από μύκητες όπως ο καντίντα ενώ σε πιο σπάνιες περιπτώσεις από ιούς. Οι ουρολοιμώξεις είναι από τις πιο κοινές μολύνσεις στους ανθρώπους.

Η λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος (ουρολοίμωξη) μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε σημείο όπως στα νεφρά, στην ουροδόχο κύστη, στον ουρητήρα ή στην ουρήθρα.

Οι λοιμώξεις του άνω ουροποιητικού είναι πιο σπάνιες, ωστόσο είναι πιο σοβαρές και πιο επικίνδυνες.

Τα συμπτώματα ουρολοίμωξης. Πότε είναι επικίνδυνη;

Τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης εξαρτώνται από το σημείο του ουροποιητικού που έχει προσβληθεί.

Οι λοιμώξεις του κάτω ουροποιητικού επηρεάζουν την ουρήθρα και την ουροδόχο κύστη και δίνουν συμπτώματα όπως:

 • Κάψιμο κατά την ούρηση
 • Συχνοουρία με μικρή ποσότητα ούρων κάθε φορά
 • Έντονη ανάγκη για ούρηση
 • Αίμα στα ούρα
 • Θολά ούρα
 • Ούρα που μοιάζουν το χρώμα του τσαγιού ή coca cola
 • Ούρα με έντονη οσμή
 • Πόνο στη λεκάνη στις γυναίκες
 • Πόνος στην περιοχή του πρωκτού στους άντρες

Η λοίμωξη του άνω ουροποιητικού επηρεάζει τα νεφρά. Τέτοιες λοιμώξεις είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες καθώς τα βακτήρια από τα νεφρά μπορούν να εισέλθουν στο αίμα με πολύ άσχημες επιπτώσεις όπως η ουροσηψία, η οποία χαμηλώνει υπερβολικά την πίεση του αίματος, μπορεί να προκαλέσει σοκ ή ακόμη και θάνατο.

Συμπτώματα λοίμωξης του άνω ουροποιητικού είναι τα ακόλουθα: ouroloimoksi01

 • Πόνος και ερεθισμός ψηλά στην πλάτη και στα πλάγια
 • ρίγη σε όλο το σώμα
 • πυρετός
 • ναυτία, αναγούλα
 • εμετός, ναυτία

Συμπτώματα ουρολοίμωξης στους άντρες

Τα συμπτώματα λοίμωξης του άνω ουροποιητικού στους άντρες είναι παρόμοια με αυτά των γυναικών. Τα συμπτώματα λοίμωξης του κάτω ουροποιητικού περιλαμβάνουν μερικές φορές ορθικό πόνο σε συνδυασμό με κάποια από τα συμπτώματα που έχουν και οι γυναίκες.

Σε γενικές γραμμές τα συμπτώματα λοίμωξης του κάτω ουροποιητικού συστήματος είναι περίπου τα ίδια τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες.

Συμπτώματα ουρολοίμωξης στις γυναίκεςouroloimoksi02

Σε περίπτωση λοίμωξης ή μυκητίασης του κάτω ουροποιητικού οι γυναίκες ενδέχεται να παρουσιάσουν πόνους στην πυελική ζώνη.

Οι πόνοι αυτοί έρχονται σε συνδυασμό με τα παραπάνω συμπτώματα που είναι κοινά τόσο και άντρες όσο και σε γυναίκες.

Τα συμπτώματα λοίμωξης του άνω ουροποιητικού είναι κοινά τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες.

Αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης. Τι πρέπει να κάνω;

Η αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης εξαρτάται από την αιτία που την προκάλεσε. Ο γιατρός που θα κάνει τη διάγνωση μπορεί να προσδιορίσει την αιτία (τον μικροοργανισμό) που προκάλεσε τη μόλυνση αφότου δει τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Στις περισσότερες φορές η αιτία της ουρολοίμωξης είναι βακτήρια και αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά. Σε μερικές περιπτώσεις η αιτία είναι ιοί ή μύκητες.

Οι ουρολοιμώξεις από ιούς αντιμετωπίζονται με αντιιικές φαρμακευτικές αγωγές. Συχνά συνταγογραφείται η ουσία σιδοφοβίρη (cidofovir). Σε περιπτώσεις λοιμώξεων από μύκητες συνταγογραφούνται αντιμυκητιακά φάρμακα.

Αντιβιοτικά για ουρολοίμωξη

Ο τύπος της αντιβίωσης που χρησιμοποιείται εξαρτάται συνήθως από το πιο σημείο του ουροποιητικού συστήματος έχει μολυνθεί. Η λοίμωξη στο κατώτερο ουροποιητικό σύστημα συνήθως αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση αντιβιοτικών από το στόμα.Λοιμώξεις στο άνω ουροποιητικό αντιμετωπίζονται με ενδοφλέβια αντιβίωση.

Πολλές φορές τα βακτήρια αναπτύσσουν αντίσταση στα αντιβιοτικά. Τα αποτελέσματα της καλλιέργειας ούρων βοηθούν το γιατρό σας να επιλέξει την κατάλληλη αγωγή απέναντι στον τύπο των βακτηρίων που προκαλούν τη λοίμωξη. Άλλες θεραπείες πέραν των αντιβιώσεων είναι αυτή τη στιγμή υπό εξέταση.

ouroloimoksi03Αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης στο σπίτι χωρίς φάρμακα

Δεν υπάρχουν εναλλακτικές θεραπείες με ουσιαστικό αποτέλεσμα για την αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης.

Ωστόσο υπάρχουν εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής για ουρολοίμωξη ή κυστίτιδα που έχουν ευεργετική δράση, μειώνοντας το χρόνο ίασης καθώς και τα συμπτώματα.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο χυμός cranberry ή τα ίδια τα κράνμπερι συμβάλλουν στη καλύτερη αποτελεσματικότητα της αντιβίωσης.

Κάποιες φυτοχημικές ενώσεις που περιλαμβάνει έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες και αποτρέπουν την προσκόλληση μικροβίων από τα εσωτερικά τοιχώματα του ουροποιητικού, καθώς και την εξάπλωσή τους.

Σίγουρα τα κράνμπερι και ο χυμός τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για πρόληψη όσο και υποστηρικτικά.

Τι συμβαίνει σε περίπτωση μη αντιμετώπισης της ουρολοίμωξης

Όσο πιο άμεσα αντιμετωπίζεται μια ουρολοίμωξη τόσο το καλύτερο. Εάν δεν μεριμνήσετε για την αντιμετώπισή της υπάρχει μεγάλος κίνδυνος επιπλοκών καθώς η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί.

Όταν η ουρολοίμωξη είναι στο κάτω ουροποιητικό είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί. Εάν εξαπλωθεί και στο άνω ουροποιητικό τα πράγματα δυσκολεύουν καθώς ελλοχεύει κίνδυνος να μολυνθεί το αίμα, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει σηψαιμία. Η σηψαιμία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο.

Εάν υποπτεύεστε ότι έχετε ουρολοίμωξη καλό θα ήταν να μην το αμελήσετε και να επισκεφτείτε το γιατρό σας όσο πιο άμεσα γίνεται. Μια απλή εξέταση αίματος και καλλιέργεια ούρων θα σας γλιτώσει από μεγάλες δυσκολίες μακροπρόθεσμα.

Πως γίνεται η διάγνωση της ουρολοίμωξηςouroloimoksi04

Εάν έχετε κάποια από τα πιθανά συμπτώματα ουρολοίμωξης καλό θα ήταν να επισκεφτείτε το γιατρό σας. Ο γιατρός θα αξιολογήσει προσεκτικά όλα τα συμπτώματα και θα σας εξετάσει.

Για την επιβεβαίωση της διάγνωσης θα σας ζητήσει να κάνετε εξετάσεις και καλλιέργεια ούρων όπου φαίνεται η ύπαρξη μικροβίων.

Το δείγμα των ούρων που θα σας ζητήσει θα πρέπει να είναι «καθαρό», πράγμα που σημαίνει πως πρέπει να συλλέξετε ούρα στα μισά της ούρησης και όχι στην αρχή.

Μόλις ξεκινάει η ούρηση ενδέχεται να υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση βακτηρίων και ζυμομυκητών που ήταν προσκολλημένοι στο δέρμα, πράγμα που μπορεί να αλλάξει τις συγκεντρώσεις στο δείγμα για την καλλιέργεια ούρων που θα κάνετε. Αναλυτικές οδηγίες θα σας δώσει ο γιατρός σας.

Στα αποτελέσματα των εξετάσεων ο γιατρός θα τσεκάρει τα επίπεδα των λευκών αιμοσφαιρίων στα ούρα. Εάν είναι αυξημένα υποδεικνύουν μόλυνση. Η καλλιέργεια ούρων δείχνει την ύπαρξη βακτηρίων ή μυκητών και την αιτία την μόλυνσης.

Βάσει των αποτελεσμάτων ο γιατρός θα προτείνει την κατάλληλη αγωγή για την αντιμετώπιση της λοίμωξης.

Εάν υπάρχει υποψία κάποιου ιού θα χρειαστούν επιπλέον εξετάσεις. Είναι πιο σπάνιες οι λοιμώξεις από ιούς. Συνήθως τις συναντούμε σε άτομα που έχουν κάνει μεταμόσχευση οργάνων ή έχουν ιδιαίτερα χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα.

Λοίμωξη του άνω ουροποιητικού

Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται πως ίσως έχετε λοίμωξη στο άνω ουροποιητικό ενδεχομένως να σας ζητήσει να κάνετε μια γενική εξέταση αίματος εκτός από εξέταση ούρων. Η γενική αίματος θα δείξει εάν έχει εξαπλωθεί η μόλυνση στο αίμα.

Η λοίμωξη του άνω ουροποιητικού όπως αναφέραμε και προηγουμένως είναι πιο σοβαρή από τη λοίμωξη του κάτω ουροποιητικού και χρήζει άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης.

Παθαίνω συνέχεια ουρολοίμωξη (επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις). Τι εξετάσεις πρέπει να γίνουν;

Εάν έχετε επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις ο γιατρός σας ενδεχομένως να εξετάσει τυχών ανωμαλίες κατασκευαστικής φύσεως στο ουροποιητικό σας σύστημα. Τέτοιου τύπου εξετάσεις περιλαμβάνουν τα εξής: ouroloimoksi05

 • Υπέρηχος κάτω κοιλίας
 • Ενδοφλέβια πυελογραφία
 • Κυστεοσκόπηση
 • Αξονική η μαγνητική τομογραφία

Τι προκαλεί την ουρολοίμωξη; Αιτίες και παράγοντες που αυξάνουν το ρίσκο

Οτιδήποτε εμποδίζει την πλήρη κένωση της ουροδόχου κύστης ή ερεθίζει το ουροποιητικό σύστημα ενδέχεται να προκαλέσει ουρολοίμωξη. Υπάρχουν μια σειρά από παράγοντες που αυξάνουν το ρίσκο εμφάνισης ουρολοίμωξης όπως:

 • Ηλικία — άτομα μεγαλύτερης ηλικίας έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθουν ουρολοίμωξη
 • Έλλειψη κινητικότητας μετά από χειρουργείο ή πολλές ώρες σε κατάκλιση ανά 24ωρο.
 • Πέτρες στα νεφρά
 • Προηγούμενη ουρολοίμωξη
 • Προβλήματα στους ουρητήρες που εμποδίζουν τη διέλευση των ούρων, όπως φλεγμονή στον προστάτη, πέτρες στα νεφρά ή διάφορες μορφές καρκίνου
 • Παρατεταμένη χρήση καθετήρων που κάνουν ευκολότερη την παραμονή βακτηρίων στην ουροδόχο κύστη.
 • Διαβήτης τύπου 2, ειδικά εάν δεν είναι υπό έλεγχο
 • Εγκυμοσύνη
 • Ανατομικά προβλήματα και δυσμορφίες από την γέννηση
 • Χαμηλό ανοσοποιητικό

Επιπλέον παράγοντες ρίσκου για ουρολοιμώξεις σε άντρες

Οι παράγοντες ρίσκου για τους άντρες είναι οι ίδιοι με των γυναικών. Ωστόσο ο διογκωμένος προστάτης είναι ένας παράγοντας ρίσκου που αφορά μόνο τους άντρες (προφανώς).

Επιπλέον παράγοντες ρίσκου για ουρολοιμώξεις σε γυναίκεςouroloimoksi06

Υπάρχουν επιπλέον παράγοντες ρίσκου ουρολοίμωξης για γυναίκες.

Υπήρχε η πεποίθηση πως η κακή υγιεινή κατά την επίσκεψη στην τουαλέτα ήταν ένας παράγοντας ρίσκου, ειδικά το σκούπισμα από τον πρωκτό προς τα εμπρός μετά την αφόδευση.

Πρόσφατες μελέτες ωστόσο δεν επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο. Πέραν τούτου ο τακτικός και η υγιεινή της περιοχής είναι κάτι που επιβάλλεται στις μέρες μας.

Το μήκος της ουρήθρας

Το μήκος και η θέση της ουρήθρας στις γυναίκες είναι διαφορετικό σε σχέση με αυτό των αντρών. Η ουρήθρα στις γυναίκες είναι πολύ κοντά τόσο στoν κόλπο όσο και στον πρωκτό.

Τα βακτήρια που αναπτύσσονται γύρω από τον πρωκτό όσο και γύρο από τον κόλπο ενδέχεται να μολύνουν την ουρήθρα εάν δεν είμαστε ιδιαίτερα σχολαστικοί με την καθαριότητα της ευαίσθητης περιοχής.

Το μήκος της ουρήθρας επίσης στην γυναίκες είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με αυτή των αντρών, πράγμα που κάνει τις γυναίκες πιο ευάλωτες στις λοιμώξεις του ουροποιητικού.

Ερωτική πράξη

ouroloimoksi07Κατά την ερωτική πράξη η διείσδυση του αντρικού μορίου ασκεί πίεση στο ουροποιητικό σύστημα και μπορεί να μεταφερθούν βακτήρια από τον πρωκτό προς την κύστη.

Έχει παρατηρηθεί πως πολλές γυναίκες έχουν βακτήρια στα ούρα τους μετά την ερωτική πράξη. Στις περισσότερες φορές τα βακτήρια αποβάλλονται εντός 24ων ωρών.

Πρέπει να γνωρίζουμε ωστόσο πως τα κολοβακτηρίδια έχουν την ικανότητα να προσκολλώνται στην κύστη.

Τα σπερματοκτόνα

Τα σπερματοκτόνα αυξάνουν το ρίσκο ουρολοίμωξης καθώς συχνά προκαλούν ερεθισμό στις γυναίκες. Τα σπερματικτόνα αυξάνουν το ρίσκο να εισέλθουν τα βακτήρια στην ουροδόχο κύστη.
Η χρήση προφυλακτικών κατά την ερωτική πράξη

Τα προφυλακτικά από λάτεξ χωρίς λιπαντικό αυξάνουν την τριβή κατά την πράξη, πράγμα που μπορεί να ερεθίσει την περιοχή και να αυξήσει το ρίσκο ουρολοίμωξης.

Τα προφυλακτικά είναι απολύτως απαραίτητα για την αποτροπή μετάδοσης σεξουαλικών νοσημάτων και μολύνσεων. Για την αποφυγή ερεθισμών καλό είναι να προτιμήσετε προφυλακτικά με λιπαντικό που έχουν ως βάση το νερό.

Το διάφραγμα

Το διάφραγμα ενδέχεται να ασκεί πίεση στην ουρήθρα της γυναίκας, πράγμα που μπορεί να αποτρέπει την πλήρη κένωση της ουροδόχου κύστης.

Μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων

Μετά οριστική παύση της περιόδου (εμμηνόπαυση) τα επίπεδα των οιστρογόνων στις γυναίκες μειώνονται, πράγμα που επηρεάζει τη χλωρίδα της ευαίσθητης περιοχής. Αυτό πολλές φορές αυξάνει το ρίσκο ουρολοίμωξης.

Πρόληψη ουρολοίμωξης και ισχυρό ανοσοποιητικό ouroloimoksi08

Όλοι μπορούν να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα για την αποτελεσματική πρόληψη της ουρολοίμωξης:

 • Πιείτε 6 – 8 ποτήρια νερό καθημερινά
 • Μη αναβάλλετε την επίσκεψη στην τουαλέτα για κανένα λόγο
 • Μιλήστε με το γιατρό σας εάν έχετε οποιοδήποτε πρόβλημα που δεν υποχωρεί μέσα σε 2 μέρες ή αν αισθάνεστε ότι δεν αδειάζει πλήρως η ουροδόχος κύστη.

Οι ουρολοιμώξεις είναι πολύ πιο συχνές στις γυναίκες παρά στους άντρες με τις πιθανότητες να είναι 8:1. Με άλλα λόγια στα 90 άτομα που πάθουν ουρολοίμωξη τα 80 θα είναι γυναίκες και τα 10 άντρες.

Υπάρχουν μια σειρά από βήματα που μπορείτε να κάνετε για την πρόληψη της ουρολοίμωξης. Στις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση οι γιατροί συχνά συστήνουν τη χρήση τοπικών αλοιφών με οιστρογόνα.

Σε περίπτωση ο γιατρός θεωρεί πως η ερωτική πράξη πιθανόν να προκαλεί την επανεμφάνιση ουρολοίμωξης ενδεχομένως να προτείνει προληπτικά τη λήψη κάποιων αντιβιοτικών μετά τη συνεύρεση.

Ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα πρέπει να γνωρίζουμε πως είναι ο βασικός πυλώνας πρόληψης λοιμώξεων.

Επιπλέον ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα εξασφαλίζει καλύτερη αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής και μειώνει δραστικά το χρόνο ίασης από τη λοίμωξη.

herbalcΓια την ενίσχυση και θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος η Healthia προτείνει το εξειδικευμένο σκεύασμα HERBAL C το οποίο είναι 100% φυσική βρώσιμη βιταμίνη C από acerola, άγριο τριαντάφυλλο, φραγκοστάφυλο, φύλλα μαϊντανού και σαμπούκο (κουφοξυλιά).

Εκτός από βιταμίνη C περιέχει αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, βιοφλαβονοειδή, πεκτίνες, ωφέλιμα λιπαρά, λυκοπένιο, καροτενοειδή, φυτικές στερόλες, κατεχίνες, πολυφαινόλες και πολλά άλλα φυτοχημικά στοιχεία.

Το συγκεκριμένο συμπλήρωμα βιταμίνης C είναι κορυφαίο στην κατηγορία του. Είναι 100% φυσικό, αντιόξινο με μέγιστη απορρόφηση και χρηστικότητα για τον οργανισμό.

Συμπληρώματα διατροφής για τη φυσική αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης

Ένα από τα πιο αποτελεσματικά συμπληρώματα διατροφής για τη φυσική αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης είναι η d-mannose ή αλλιώς μαννόζη.

Η μαννόζη είναι ένας απλός υδατάνθρακας που τον συναντάμε στα φρούτα σε μικρές ποσότητες και απορροφάται σε λιγότερο σε λιγότερο από 30 λεπτά στα περιφερειακά όργανα. Στη συνέχεια περνάει από το ουροποιητικό σύστημα από όπου και αποβάλλεται.

Έχει βρεθεί πως η μαννόζη έχει προστατευτική δράση για το ουροποιητικό σύστημα απέναντι σε λοιμώξεις αλλά και χρόνιες φλεγμονές (ουρολοίμωξη, κυστίτιδα) από κολοβακτηρίδια όπως το E. Coli.

Τα κολοβακτηρίδια όπως το E. Coli έχουν την τάση να προσκολλούνται στα εσωτερικά τοιχώματα της ουροδόχου κύστης (επιθήλιο). Κατόπιν πολλαπλασιάζονται και προκαλούν ουρολοίμωξη ή κυστίτιδα.

Η D-Mannose περνά μέσα από τα νεφρά και τον ουρητήρα. Προσκολλάται στις λεκτίνες οι οποίες βρίσκονται στα κυτταρικά τοιχώματα των κολοβακτηρίων.

Δημιουργείται έτσι μια προστατευτική μεμβράνη η οποία αποτρέπει την προσκόλληση των κολοβακτηριδίων και των άλλων παθογόνων μικροοργανισμών στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης όπου βρίσκονται τα επιθηλιακά κύτταρα,

Η μαννόζη έχει διαφορετική δράση από τα αντιβιοτικά. Δεν σκοτώνει τα κολοβακτηρίδια τα οποία προκαλούν ουρολοίμωξη. Βοηθά στη φυσιολογική απομάκρυνσή τους.

D mannose productΤα κολοβακτηρίδια αποβάλλονται με τα ούρα. Κατ’ επέκταση η μαννόζη αποτρέπει τη δημιουργία τοπικής φλεγμονής ενώ παράλληλα μειώνονται τα δυσάρεστα συμπτώματα.

Το συμπλήρωμα διατροφής D-MANNOSE της Healthia συμβάλλει στην προστασία και στην καλή υγεία του ουροποιητικού συστήματος.

 • δρα άμεσα (εντός 24ων ωρών) ανακουφίζοντας από τα δυσάρεστα συμπτώματα της ουρολοίμωξης- μπορεί να ληφθεί και από παιδιά ή και εγκύους κατόπιν σύμφωνης γνώμης του θεράποντα γιατρού
 • δεν έχει γνωστές παρενέργειες
 • είναι κατάλληλο για διαβητικούς (δεν επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου του αίματος). Υπό τη σύμφωνη γνώμη του επιβλέποντος γιατρού.
 • μπορεί να λαμβάνεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα

είναι έως και 10 φορές πιο αποτελεσματική σε σχέση με ίση ποσότητα σκόνης κράνμπερι (cranberry) στην απομάκρυνση των κολοβακτηριδίων E. Coli.

Μερικές μελέτες δείχνουν πως η μακροχρόνια προληπτική χρήση αντιβιοτικών σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα μειώνει το ρίσκο εμφάνισης ουρολοιμώξεων.

Ωστόσο εφιστούμε την προσοχή καθώς τα αντιβιοτικά προκαλούν μεγάλη ζημιά στην εντερική χλωρίδα σε περίπτωση που δε λαμβάνονται παράλληλα αξιόπιστα προβιοτικά σκευάσματα πολλαπλών στελεχών.

Εάν ο γιατρός σας συνταγογραφήσει αντιβίωση για την αντιμετώπιση ουρολοίμωξης θα σας συστήνει να καταναλώνετε παράλληλα τροφές που περιέχουν προβιοτικά.

Οι αντιβιώσεις σκοτώνουν alphaανεξαιρέτως τόσο τα παθογόνα όσο και τα φιλικά βακτήρια που απαρτίζουν τη χλωρίδα του εντέρου (μικροβίωμα).

Σε περίπτωση μη κατανάλωσης προβιοτικών παράλληλα με την αντιβίωση υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εντερικής δυσβίωσης.

Εκτός από τροφές που περιέχουν προβιοτικά ο γιατρός σας πιθανόν να συστήνει τη λήψη κάποιου αξιόπιστου σκευάσματος προβιοτικών σε συμπλήρωμα όπως το ALPHA PROBIOTICA της Healthia που περιέχει 8 διαφορετικά στελέχη ωφέλιμων βακτηρίων.

Η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής καθώς και τα κολπικά σκευάσματα που περιέχουν προβιοτικά, με στελέχη της οικογένειας lactobacillus, ενδέχεται να θωρακίσουν την άμυνα του οργανισμού απέναντι στις ουρολοιμώξεις και να λειτουργήσουν προληπτικά.

Σε περίπτωση συχνών λοιμώξεων από ζυμομύκητες όπως ο καντίντα υπάρχουν εξειδικευμένα σκευάσματα συμπληρωμάτων διατροφής με σύνθετες φόρμουλες βοτάνων και συστατικών που συμβάλλουν στην καταπολέμηση μυκητιάσεων παράλληλα με φαρμακευτικές αγωγές.

candida reliefΤο CANDIDA RELIEF είναι ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό συμπλήρωμα διατροφής πολλαπλών δράσεων γύρω από την καντιντίαση (Candida Albicans), λοιμώξεις από μύκητες, παθογόνους μικρο-οργανισμούς, πεπτικές διαταραχές και υγεία του εντέρου.

Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες στο κάτω μέρος του παρόντος άρθρου.

Μερικές μελέτες υποστηρίζουν πως η χρήση κολπικών υπόθετων με προβιοτικά στελέχη μειώνει τις πιθανότητες επανεμφάνισης λοιμώξεων καθώς βελτιώνει τη χλωρίδα του κόλπου.

Καλό θα ήταν ωστόσο πριν κάνετε κάτι από τα παραπάνω να συμβουλευτείτε το γιατρό σας ωστόσο.

Χρόνιες ουρολοιμώξεις

Οι περισσότερες ουρολοιμώξεις υποχωρούν μετά από τη θεραπεία. Ωστόσο η χρόνια ουρολοίμωξη είτε δε φεύγει ποτέ είτε επιστρέφει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η χρόνια ουρολοίμωξη είναι πιο συχνή στις γυναίκες.

Σε πολλές περιπτώσεις επανεμφάνισης της ουρολοίμωξης η μόλυνση είναι από τον ίδιο τύπο βακτηρίων. Υπάρχουν επίσης γενετικές προδιαθέσεις ή ανωμαλία στη δομή του ουροποιητικού συστήματος που αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης ουρολοιμώξεων.

Ουρολοίμωξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ouroloimoksi09

Οι έγκυες γυναίκες που παρουσιάζουν τα συμπτώματα ουρολοίμωξης πρέπει απευθείας να ενημερώσουν τον γιατρό τους.

Η ουρολοίμωξη κατά την εγκυμοσύνη ενδέχεται να αυξήσει την αρτηριακή πίεση αλλά να οδηγήσει και σε πρόωρο τοκετό.

Η ουρολοίμωξη κατά την εγκυμοσύνη ενδέχεται επίσης να επεκταθεί και στα νεφρά, πράγμα που όπως ήδη αναφέραμε είναι επικίνδυνο και χρήζει άμεσης διάγνωσης και αντιμετώπισης.

Πηγές: Healthline, Mayo Clinic, Webmd

Σχετικά Προϊόντα

 • ουροποιητικό σύστημα

  Healthia D-Mannose 500mg, Συμπλήρωμα Διατροφής για το Ουροποιητικό Σύστημα, 90 caps

  29.50 Σε απόθεμα
  Η D mannose ή αλλιώς μαννόζη προστατεύει το ουροποιητικό σύστημα. Είναι ένα απλό σάκχαρο που αποτρέπει…
  Προσθήκη στο καλάθι
 • Βιταμίνη C

  HERBAL C Βιταμίνη 750mg, Συμπλήρωμα Διατροφής με 100% Φυσική Βιταμίνη C για Δυνατό Ανοσοποιητικό, 60 caps και 120 caps

  16.8026.32 Σε απόθεμα
  Η Healthia παρουσιάζει μια 100% φυσική / βρώσιμη βιταμίνη C σε συμπλήρωμα διατροφής παρασκευασμένη από μερικές…
  Επιλογή
 • προβιοτικά για δυσκοιλιότητα

  Healthia Alpha Probiotica 230mg, Προβιοτικά για Δυσκοιλιότητα, 30 caps

  29.50 Σε απόθεμα
  Ψάχνετε τα καλύτερα προβιοτικά για δυσκοιλιότητα; Το Alpha Probiotica είναι ισχυρό συμπλήρωμα διατροφής σε κάψουλες με…
  Προσθήκη στο καλάθι
 • Αντιμετώπιση Καντιντίασης

  Healthia Candida Relief 517mg για την Αντιμετώπιση Καντιντίασης, 60 caps

  35.00 Σε απόθεμα
  Συμπλήρωμα διατροφής με βότανα για φυσική αντιμετώπιση καντιντίασης (Candida Albicans), λοίμωξη ζυμομύκητες, παθογόνους μικρο-οργανισμούς, βακτήρια, ουρολοίμωξη,…
  Προσθήκη στο καλάθι