προστάτη

Βιταμίνες και βότανα για τον προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η πιο συχνά διαγνωσμένη μορφή καρκίνου στους άνδρες παγκοσμίως.

Ωστόσο, δεν είναι όλα τα προβλήματα του προστάτη απειλητικά για τη ζωή. Στην πραγματικότητα, καθώς ο αδένας του προστάτη τείνει να μεγαλώνει με την ηλικία, δεν είναι ασυνήθιστο για τους άνδρες άνω των 50 ετών να αντιμετωπίζουν κάποιο είδος προβλήματος του προστάτη.

Ακόμη και τα συμπτώματα των μη καρκινικών προβλημάτων του προστάτη, όπως η επώδυνη ούρηση και εκσπερμάτιση επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής.

Υπάρχουν μια σειρά από συμπληρώματα διατροφής που ενδέχεται να έχουν ευεργετική δράση για την υγεία και τη λειτουργία του προστάτη ή να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τις παθήσεις του.

Οι παθήσεις του προστάτη

Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας σε μέγεθος καρυδιού που βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη και περιβάλλει το ανώτερο τμήμα της ουρήθρας. Η κύρια λειτουργία του είναι να παράγει το μεγαλύτερο μέρος του υγρού που περιλαμβάνει το σπέρμα

Τρεις είναι οι κύριες περιπτώσεις παθήσεων που μπορεί να εμφανιστούν στον προστάτη:

 • Οξεία ή χρόνια προστατίτιδα.

Αυτή χαρακτηρίζεται από φλεγμονή του προστάτη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η προστατίτιδα προκαλείται από βακτηριακή λοίμωξη, ενώ άλλες φορές η αιτία είναι άγνωστη.

 • Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ).

Αυτή η μη καρκινική διόγκωση του προστάτη οδηγεί συχνά σε συμπτώματα του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος. Είναι μία από τις πιο συχνές παθήσεις στους ηλικιωμένους άνδρες.

 • Καρκίνος του προστάτη.

Αυτή η μορφή καρκίνου αναπτύσσεται στον προστάτη. Είναι η τέταρτη κύρια αιτία θανάτου στους άνδρες παγκοσμίως.

Ενώ τα αρχικά στάδια του καρκίνου του προστάτη μπορεί να είναι ασυμπτωματικά, τα προβλήματα του προστάτη συχνά συνοδεύονται από δυσάρεστα συμπτώματα, όπως:prostatis 01

 • επώδυνη ούρηση
 • συχνή ανάγκη για ούρηση
 • ξύπνημα στη μέση της νύχτας για ούρηση
 • επώδυνη εκσπερμάτιση
 • στυτική δυσλειτουργία
 • πόνος στη μέση, τους γοφούς ή την περιοχή της λεκάνης

Τα συμπληρώματα δεν μπορούν να θεραπεύσουν ή να αντιμετωπίσουν πλήρως τις βλάβες που σχετίζονται με τον προστάτη. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις   ότι κάποια συστατικά βοηθούν στην πρόληψη ή στην μείωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τα προβλήματα του προστάτη, μειώνοντας τη φλεγμονή.

Σχετικές έρευνες και πηγές:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470550/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6535061/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3739117/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6556531/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27147135/

Βιταμίνες, βότανα και δραστικά συστατικά με ευεργετική δράση 

Υπάρχουν κάποιες μελέτες που υποδεικνύουν ότι ορισμένα συστατικά μπορεί να βοηθήσουν στην ελάττωση ορισμένων από τα δυσάρεστα συμπτώματα που σχετίζονται με τα προβλήματα του προστάτη.

Παρόλα αυτά, ενώ ορισμένα συστατικά μπορεί να σας βοηθήσουν να νιώσετε πιο άνετα, άλλα μπορεί να είναι αναποτελεσματικά ή ενδεχομένως επιβλαβή για την υγεία του προστάτη. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να συμβουλεύεστε πάντα έναν γιατρό πριν πάρετε συμπληρώματα. 

Saw palmetto

prostatis 02Το Saw palmetto (Serenoa repens) είναι ένα από τα πιο κοινά συστατικά στα συμπληρώματα για την υγεία του προστάτη. Πρόκειται για ένα είδος φοίνικα που είναι ενδημικό στις νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες.

Συγκεκριμένα, τα μούρα και τα εκχυλίσματα saw palmetto χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν στη θεραπεία των συμπτωμάτων του ουροποιητικού συστήματος που σχετίζονται με την BPH. Αν και ο ακριβής μηχανισμός είναι άγνωστος, θεωρείται ότι οι αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του saw palmetto πιθανώς παίζουν κάποιο ρόλο. 

Μια μελέτη σε 165 άνδρες με BPH διαπίστωσε ότι η λήψη 160 mg κάψουλες εκχυλίσματος saw palmetto 4 φορές την ημέρα για 12 εβδομάδες βελτίωσε σημαντικά τις βαθμολογίες των συμπτωμάτων του προστάτη, τον ρυθμό ροής των ούρων και τις βαθμολογίες της ποιότητας ζωής. 

Ομοίως, δύο παλαιότερες μελέτες διαπίστωσαν βελτίωση των συμπτωμάτων του ουροποιητικού συστήματος σε άνδρες μετά τη λήψη συμπληρωμάτων saw palmetto καθημερινά για 3-6 μήνες.

Αν και πολλά υποσχόμενη, η έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του saw palmetto για τα συμπτώματα της BPH στους ανθρώπους είναι περιορισμένη. Επιπλέον, τα ευρήματα των μελετών σχετικά με την αποτελεσματικότητά του για τα συμπτώματα της BPH είναι μικτά.

Επιπλέον, δεδομένου ότι οι δόσεις διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των μελετών, η βέλτιστη αποτελεσματική δόση σε άτομα με BPH δεν είναι σαφής.

Επίσης, λάβετε υπόψη σας ότι οι περισσότερες μελέτες περιλαμβάνουν μόνο άτομα με διαγνωσμένη BPH ή άλλα προβλήματα του προστάτη, οπότε δεν είναι σαφές εάν τα συμπληρώματα θα βοηθούσαν στην πρόληψη των συμπτωμάτων του ουροποιητικού συστήματος που σχετίζονται με τον προστάτη σε υγιείς ενήλικες.

Το εκχύλισμα Saw palmetto έχει επίσης υποστηριχθεί ότι συμβάλλει στην προστασία από τον καρκίνο του προστάτη. Ορισμένα στοιχεία από έρευνες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και ζώα δείχνουν ότι η θεραπεία με saw palmetto μπορεί να βοηθήσει στην παρεμπόδιση της εξάπλωσης και της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων του προστάτη.

Ωστόσο, αυτές οι προστατευτικές επιδράσεις δεν έχουν αποδειχθεί σε ανθρώπους.

prostatis 03Συνολικά, χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθούν τα πιθανά οφέλη και η κατάλληλη δοσολογία του εκχυλίσματος saw palmetto στην υγεία του προστάτη.

Τέλος, ενώ θεωρείται γενικά ασφαλές, το saw palmetto μπορεί να μην είναι καλά ανεκτό από ορισμένα άτομα. Οι πιο συχνά αναφερόμενες παρενέργειες περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, ζάλη, ναυτία, δυσκοιλιότητα και αλλεργική αντίδραση.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2518869/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6859144/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26817302/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18082217/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17671686/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11913955/

Β-σιτοστερόλη

Η β-σιτοστερόλη είναι μια ευρέως  συνηθισμένη  φυτική ένωση που ανήκει σε μια ευρύτερη ομάδα ουσιών που ονομάζονται φυτοστερόλες. Οι φυτοστερόλες, που παράγονται από τα φυτά, είναι φυσικά στεροειδή που έχουν συνδεθεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της χοληστερόλης.

Η β-σιτοστερόλη, ειδικότερα, έχει αποδειχθεί ότι έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Η β-σιτοστερόλη, που υπάρχει επίσης στο saw palmetto, έχει μελετηθεί για τη δυνατότητά της να μειώνει τη φλεγμονή που σχετίζεται με τα συμπτώματα του ουροποιητικού συστήματος της BPH και ενδεχομένως να προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη.

Ενώ περιορισμένες μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και σε ζώα έχουν δείξει ότι η β-σιτοστερόλη έχει πιθανές αντικαρκινικές επιδράσεις, απαιτούνται περισσότερες έρευνες σε ανθρώπους.

Μια κριτική μελέτη σχετικά με τη διατροφική πρόσληψη φυτοστερολών, συμπεριλαμβανομένης της β-σιτοστερόλης, και τον κίνδυνο καρκίνου διαπίστωσε ότι η συνολική πρόσληψη φυτοστερολών συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου (21 Αξιόπιστη πηγή).

Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο αν τα συμπληρώματα φυτοστερόλης θα είχαν το ίδιο προστατευτικό αποτέλεσμα.

Όσον αφορά τον ρόλο του στην BPH, μια μελέτη σε 91 άνδρες με συμπτωματική BPH συνέκρινε την επίδραση του ελαίου saw palmetto εμπλουτισμένου με β-σιτοστερόλη με το λάδι saw palmetto μόνο του.

Η μελέτη παρατήρησε ότι το εμπλουτισμένο έλαιο ήταν σημαντικά πιο αποτελεσματικό στη μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων του ουροποιητικού συστήματος σε διάστημα 12 εβδομάδων, σε σύγκριση με το έλαιο saw palmetto από μόνο του ή ένα εικονικό φάρμακο (placebo).

Και πάλι, παρά τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, απαιτούνται πολύ περισσότερες έρευνες σχετικά με την αποτελεσματικότητα και τη βέλτιστη δοσολογία της β-σιτοστερόλης για την υγεία του προστάτη.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4567552/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5456237/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26473555/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6612402/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7333342002F

Λάδι σπόρων κολοκύθας (pumpkin seed extract)

prostatis 04Λόγω της υψηλής συγκέντρωσης σε αντιφλεγμονωδεις ενώσεις, ο κολοκυθόσπορος είναι ένα άλλο κοινό συστατικό στα συμπληρώματα για τον προστάτη.

Μειώνοντας τη φλεγμονή, ο κολοκυθόσπορος θεωρείται ότι συμβάλλει στη βελτίωση των συμπτωμάτων του ουροποιητικού συστήματος που σχετίζονται με τη ΒΡΗ και τη χρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδα.

Σε μια μελέτη 60 ανδρών με ΒΡΗ, η κατανάλωση 500 mg ενός υδροαιθανολικού εκχυλίσματος σπόρων κολοκύθας χωρίς λάδι – που αντιστοιχεί σε 350 mg εκχύλισμα εγγενούς ελαίου σπόρων κολοκύθας και ισοδυναμεί με 10 γραμμάρια σπόρων κολοκύθας – μείωσε σημαντικά τα συμπτώματα σε διάστημα 12 εβδομάδων.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι η λήψη του συμπληρώματος εκχυλίσματος σπόρων κολοκύθας μείωσε τη διεθνή βαθμολογία συμπτωμάτων του προστάτη κατά μέσο όρο 30%.

Παρόλα αυτά, η έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητα και τη βέλτιστη δοσολογία του κολοκυθόσπορου για θέματα προστάτη είναι γενικά περιορισμένη.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5867545/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2809240/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30271759/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6590724/

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που απαιτείται για διάφορες ζωτικές διεργασίες στο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένης prostatis 05της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και της υγείας των οστών. 

Αρκετές μελέτες παρατήρησης έχουν επίσης υποδείξει μια σχέση μεταξύ χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και αυξημένου κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. 

Παρόλα αυτά, η έρευνα σχετικά με το αν η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο του προστάτη είναι ασαφής. Στην πραγματικότητα, μια ανασκόπηση διαπίστωσε ακόμη και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη σε άτομα που έχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης D.

Ενώ η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί να ωφελήσει τους άνδρες που έχουν έλλειψη βιταμίνης D ή έχουν χαμηλά τα επίπεδά της, η λήψη συμπληρωμάτων με υψηλές δόσεις δεν συνιστάται επί του παρόντος για την υγεία του προστάτη.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5295056/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5400647/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4872348/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30522147/

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των κυττάρων και στην επιδιόρθωση του DNA. Έχει επίσης βρεθεί ότι υπάρχει σε υψηλές ποσότητες στον ιστό του προστάτη. 

Είναι ενδιαφέρον ότι η έρευνα έχει διαπιστώσει ότι η συγκέντρωση ψευδαργύρου στον προστάτη μειώνεται σημαντικά σε άτομα με καρκίνο του προστάτη. Κατά συνέπεια, υπάρχει συνεχής έρευνα σχετικά με τον πιθανό ρόλο του ψευδαργύρου στην πρόληψη ή την επιβράδυνση της ανάπτυξης του καρκίνου του προστάτη. 

Ενώ ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλή πρόσληψη ψευδαργύρου σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης προχωρημένου καρκίνου του προστάτη, άλλες έδειξαν ότι συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη. 

Συνολικά, η έρευνα σχετικά με τον ψευδάργυρο και τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη είναι ασαφής. Ως εκ τούτου, εκτός εάν τα συμπληρώματα ψευδαργύρου συνταγογραφούνται από κάποιον ειδικό γιατρό, δεν συνιστώνται για την υγεία του προστάτη.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7216164/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2664741/

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε είναι ένα άλλο απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που συνήθως βρίσκεται σε συμπληρώματα για τον προστάτη.

prostatis 06Ορισμένες παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της βιταμίνης Ε μπορεί να προστατεύουν από τον καρκίνο του προστάτη. Ωστόσο, πιο πρόσφατες μελέτες έχουν συνδέσει τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. 

Η μελέτη SELECT ήταν μια μεγάλη μελέτη για την Πρόληψη Καρκίνου με Σελήνιο και Βιταμίνη Ε στην οποία 35.533 άνδρες τυχαιοποιήθηκαν σε μία από τις 4 θεραπείες -200 mcg σεληνίου την ημέρα, 400 IU βιταμίνης Ε την ημέρα, 400 IU βιταμίνης Ε συν 200 mcg σεληνίου την ημέρα ή εικονικό φάρμακο (placebo). 

Στο τέλος της μελέτης, οι άνδρες που έπαιρναν το συμπλήρωμα που περιείχε μόνο βιταμίνη Ε είχαν σημαντικά (17%) μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη σε διάστημα 7 ετών.

Ενώ η έρευνα σχετικά με την πιθανή σχέση μεταξύ της βιταμίνης Ε και του καρκίνου του προστάτη βρίσκεται σε εξέλιξη, τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε δεν συνιστώνται επί του παρόντος για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του προστάτη.

Οι άνδρες θα πρέπει να αποφεύγουν τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε, εκτός εάν τους το συμβουλέψει ο γιατρός τους.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9521168/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4154984/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4169010/

Σελήνιο

Το σελήνιο είναι ένα άλλο βασικό μέταλλο που έχει προκαλέσει κάποια διαμάχη σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του για την υγεία του προστάτη.

Σε δύο μεγάλες ανασκοπήσεις, τα υψηλότερα επίπεδα σεληνίου στον οργανισμό συσχετίστηκαν με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, ιδίως σε νυν και πρώην καπνιστές.

Μια άλλη μελέτη δημιούργησε ανησυχίες σχετικά με τα συμπληρώματα σεληνίου, καθώς διαπιστώθηκε ότι η λήψη ενός ημερήσιου συμπληρώματος 200 mcg σεληνίου αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη σε άνδρες με υψηλά βασικά επίπεδα σεληνίου πριν από τη λήψη των συμπληρωμάτων.

Συνολικά, χρειάζονται περισσότερες έρευνες σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των συμπληρωμάτων σεληνίου, ιδίως σε πληθυσμούς με υψηλά βασικά επίπεδα σεληνίου και σε όσους έχουν ήδη διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6103565/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5293444/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3975165/

Άλλα κοινά συστατικά

Εκτός από αυτά που αναφέρονται παραπάνω, πολλά άλλα συστατικά που βρίσκονται συνήθως σε συμπληρώματα για τον προστάτη περιλαμβάνουν:

Λυκοπένιο

Μελέτες έχουν βρει μια ασθενή σύνδεση μεταξύ της υψηλής διατροφικής πρόσληψης λυκοπενίου από προϊόντα ντομάτας και του μειωμένου κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Ακόμα, χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθεί αυτό το αποτέλεσμα για τα συμπληρώματα λυκοπενίου. 

Εκχύλισμα ροδιού

Μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες prostatis 07και σε ζώα δείχνουν ότι το εκχύλισμα ροδιού μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη και την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων του προστάτη. Ωστόσο, μελέτες σε ανθρώπους δεν έχουν διαπιστώσει σημαντική βελτίωση στην εξέλιξη του καρκίνου. 

Εκχύλισμα πράσινου τσαγιού

Η υψηλή πρόσληψη πράσινου τσαγιού έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Επιπλέον, τα συστατικά του πράσινου τσαγιού μπορεί να έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Ωστόσο, απαιτούνται πιο πειστικές έρευνες. 

Ισοφλαβόνες σόγιας

Περιορισμένες μελέτες σε ζώα και μελέτες παρατήρησης σε ανθρώπους έχουν διαπιστώσει ότι οι ισοφλαβόνες σόγιας προστατεύουν από τον καρκίνο του προστάτη, ενώ άλλες δεν έχουν διαπιστώσει σημαντική επίδραση. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες υψηλής ποιότητας σε ανθρώπους.

Σκόρδο

prostatis 08Το σκόρδο και άλλα λαχανικά της ίδιας κατηγορίας, όπως το πράσο, σύμφωνα με τεκμηριωμένες επιδημιολογικές και εργαστηριακές έρευνες, περιέχουν συστατικά που έχουν ουσιαστικές αντικαρκινικές δράσεις. 

Περιέχουν ωφέλιμες φυτικές θειούχες χημικές ουσίες οι οποίες είναι υπεύθυνες για την αντικαρκινική δράση, αλλά και για τη χαρακτηριστική έντονη οσμή τους.  Άνδρες που καταναλώνουν τουλάχιστο 10 gr ημερησίως από τα λαχανικά αυτά, έχουν σημαντικά λιγότερο κίνδυνο, της τάξης του 50%, να παρουσιάσουν καρκίνο του προστάτη.

Ενώ είναι ασφαλές να λαμβάνετε αυτά τα συστατικά μέσω ολόκληρων τροφίμων στη διατροφή σας, χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθεί αν η κατανάλωσή τους σε μορφή συμπληρώματος θα έχει ευεργετική και ουσιαστική επίδραση στην υγεία του προστάτη σας.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4616444/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5107915/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5560105/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5555799/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6337309/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3962012/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4799580/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17918170/

Το συμπλήρωμα διατροφής PROSTATIS της Healthia

prostatisΜε γνώμονα όλα τα παραπάνω η ομάδα της Healthia σχεδίασε το συμπλήρωμα διατροφής PROSTATIS που συμβάλλει στην καλή λειτουργία του προστάτη και υποστηρίζει την εύρυθμη λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος.

Είναι μια εξειδικευμένη συνεργιστική φόρμουλα με βιταμίνες, εκχυλίσματα βοτάνων, πολύτιμα ιχνοστοιχεία και ισχυρά αντιοξειδωτικά.

Περιέχει εκχυλίσματα των φυτών Saw Palmetto, σκόρδου, σπόρων κολοκύθας, μαζί με ισχυρά αντιοξειδωτικά όπως ο ψευδάργυρος, το σελήνιο και το λυκοπένιο, για την υγεία και εύρυθμη λειτουργία του προστάτη.

Σας προτείνουμε να το γνωρίσετε με ένα κλικ ΕΔΩ.

Σχετικά Προϊόντα

 • προστάτη

  Healthia Prostatis 500mg, Συμπλήρωμα Διατροφής για τον Προστάτη, 60 caps

  35.00 Σε απόθεμα
  Συμπλήρωμα διατροφής που συμβάλλει στην καλή λειτουργία του προστάτη και υποστηρίζει την εύρυθμη λειτουργία του ουροποιητικού…
  Προσθήκη στο καλάθι
Tags: No tags