antiviotika

Αντιβιοτικά και καταστροφή της υγείας του εντέρου. Ποια η σχέση;

Το Α και το Ω της υγείας ξεκινάει από το πεπτικό σύστημα. Μέσα στο σώμα μας υπάρχουν 20 φορές περισσότερα βακτήρια από ότι ζωντανά κύτταρα που συμβάλλουν καταλυτικά στην εύρυθμη λειτουργία του μεταβολισμού.

Η ισορροπία των φιλικών βακτηρίων σε σχέση με τα παθογόνα είναι ένας από τους σημαντικούς παράγοντες για την καλή μας υγεία μακροπρόθεσμα.

Έχοντας ικανοποιητικό αριθμό από τα σωστά “φιλικά βακτήρια” είναι βασική προϋπόθεση για την σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τις τροφές, την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την άμυνα ενάντια στους ιούς, στους παθογόνους μικροοργανισμούς και τις αρρώστιες.

Τι μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία στη χλωρίδα του εντέρου;

Η σχετικά “εύθραυστη” ισορροπία στη χλωρίδα του εντέρου μπορεί να χαλάσει από αρκετούς παράγοντες και καταστάσεις όπως:

antibiotics01

 • μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ
 • μια διατροφή με πολλά γλυκά, αλεύρι και λευκή ζάχαρη
 • κακή χώνεψη / δυσπεψίες
 • στρες και άγχος,
 • έκθεση σε τοξίνες και βαρέα μέταλλα
 • αστική μόλυνση.

Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε σχολαστικά με μια από τις συχνότερες αιτίες καταστροφής της χλωρίδας του εντέρου: Μακροχρόνια χρήση αντιβιοτικών.

Πως τα αντιβιοτικά επηρεάζουν το γαστρεντερικό σωλήνα;

Στην Ελλάδα του σήμερα, πολύ περισσότερο από ποτέ τα αντιβιοτικά καταναλώνονται κατά κόρον και σε υπερβολή. Ως αποτέλεσμα η “αντίσταση” στα αντιβιοτικά είναι ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο, πράγμα που σημαίνει πως οι ιοί και οι μικροοργανισμοί είναι πλέον ιδιαίτερα ανθεκτικοί στις συνταγογραφούμενες αντιβιώσεις.

antibiotics02Ωστόσο μια από τις πιο σημαντικές επιπτώσεις που έχει η αλόγιστη κατανάλωση αντιβιοτικών είναι η αρνητική επίδραση στην υγεία του πεπτικού συστήματος και τη χλωρίδα του εντέρου καθώς καταστρέφονται ανεξαιρέτως παθογόνα αλλά και φιλικά βακτήρια του σώματος.

Η δράση των αντιβιοτικών είναι είτε η καταστροφή των βακτηρίων ή η παρεμπόδιση της ανάπτυξης και του πολλαπλασιασμού αυτών.

Από τη μια είναι καλό για την αναχαίτιση του πολλαπλασιασμού των παθογόνων μικροοργανισμών, από την άλλη όμως καταστροφικό για τη χλωρίδα του εντέρου, την εύρυθμη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και του μεταβολισμού.

Αντιβιοτικά και φυσική άμυνα του οργανισμού.

Από μια άποψη είναι ειρωνεία αν σκεφτούμε πως λαμβάνουμε αντιβίωση γιατί αρρωσταίνουμε αλλά αυτή με τη σειρά της αποδυναμώνει τη φυσική άμυνα του οργανισμού.

Στην πραγματικότητα ένα από τα πολύ σημαντικά τμήματα του ανοσοποιητικού μας συστήματος βρίσκεται στο έντερο όπου ο λεμφικός ιστός του εντέρου (GALT), μια συστάδα από κύτταρα που παράγουν αντισώματα, δουλεύει εντατικά για να αποτρέψει τους εχθρικούς παθογόνους οργανισμούς (όπως οι ιοί και τα βακτήρια) να εισέλθουν στο σώμα μας.

Οι αντιβιώσεις έχουν σημαντικό ρόλο στο οπλοστάσιό μας απέναντι σε μολύνσεις από ιούς και βακτήρια καθώς είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στις περισσότερες περιπτώσεις.

Ωστόσο είναι σημαντικό να τονίσουμε πως πρέπει να χρησιμοποιούνται με φειδώ και προσοχή και όχι αλόγιστα, ενώ παράλληλα πρέπει να προσέχουμε ιδιαιτέρως την υγεία του εντέρου προστατεύοντας τα φιλικά βακτήρια και τους μικροοργανισμούς που υποστηρίζουν το αμυντικό μας σύστημα και το μεταβολισμό μας, τόσο κατά τη διάρκεια λήψης της αντιβίωσης όσο και στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Πολλά παθογόνα βακτήρια, πολλοί εισβολείς, πολλά προβλήματα υγείας.

Εάν μειωθεί απότομα ο αριθμός από τα φιλικά βακτήρια (όπως μετά από μια ισχυρή αντιβίωση, μετά από χημειοθεραπεία, μετά από ακτινοβολία, μετά από μια εγχείρηση) ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη και ταχύτατο πολλαπλασιασμό εχθρικών βακτηριδίων και παρασίτων στο σώμα μας.

Η μεγάλη ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών και παρασίτων στη χλωρίδα του εντέρου ονομάζεται εντερική δυσβίωση. Η αύξηση της τοξικότητας του εντέρου μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από δυσάρεστα συμπτώματα και καταστάσεις όπως:

Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που οι αντιβιώσεις που λαμβάνουμε οδηγούν σε κολπικές μυκητιάσεις ή υπερανάπτυξη του μύκητα Candida ο οποίος έχει δύσκολη αντιμετώπιση.

Η ζημιά που κάνει κλασσική αντιβίωση στη χλωρίδα του εντέρου.

antibiotics03Μελέτες έδειξαν πως η ζημιά που προκαλείτε από ένα και μόνο κύκλο αντιβίωσης διαρκεί πολύ περισσότερο από αυτό που πιστεύαμε ως τώρα.

Ειδικά λαμβάνοντας υπ όψιν την κάκιστη διατροφή που έχει ο μέσος Έλληνας σήμερα όπου απουσιάζουν φρούτα, λαχανικά, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα, ένζυμα, προβιοτικά και φυτικές ίνες.

Ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Stanford μελέτησαν τα επίπεδα των φιλικών βακτηρίων σε 3 υγιείς ενήλικες γυναίκες τόσο πριν όσο και μετά από 2 κύκλους της γνωστής αντιβίωσης Cipro.

Με την ολοκλήρωση του 1ου κύκλου βρήκαν πως η αντιβίωση άλλαξε δραματικά τον πληθυσμό των φιλικών βακτηρίων στο έντερο, πιθανόν για πάντα. Με την ολοκλήρωση του 2ου κύκλου και μετά το πέρασμα 6 μηνών βρήκαν πως η επίδραση ήταν μεγαλύτερη σε υπερθετικό βαθμό!

Εάν αναρωτιέστε πότε καθαρίζει ο οργανισμός από την αντιβίωση η απάντηση είναι σχετικά γρήγορα, αφήνοντας πίσω του μεγάλη βλάβη. Η αποτοξίνωση από την αντιβίωση πρέπει οπωσδήποτε να συνοδεύεται με σωστή διατροφή.

Πως μπορούμε να υποστηρίξουμε τα φιλικά βακτήρια και την εντερική χλωρίδα.

Συμπερασματικά πρέπει να πούμε πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τις αντιβιώσεις ως εύκολη λύση και με το παραμικρό.

Ακόμη περισσότερο, καλό θα ήταν να αποφεύγεται η μακροχρόνια λήψη τους για την αντιμετώπιση σοβαρότερων περιστάσεων και καταστάσεων υγείας.

Σε κάθε περίπτωση εάν είναι αναγκαία η λήψη αντιβίωσης πρέπει να μεριμνήσετε για την υγεία και υποστήριξη της χλωρίδας του εντέρου οπωδήποτε! Είτε μέσω διατροφής είτε μέσω εξειδικευμένων συμπληρωμάτων.

Τροφές πλούσιες σε προβιοτικά για εξαιρετική υγεία του εντέρου.

Κάποιοι λαοί φημίζονται για τη μακροζωΐα τους. Δεν είναι τυχαίο που σε αυτές τις διατροφικές κουλτούρες χρησιμοποιούνται τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση (γνωστά και ως “προβιοτικά” φαγητά) όπως:

antibiotics04

 • ζωντανό / παραδοσιακό γιαούρτι (με την χαρακτηριστική πέτσα)
 • κεφίρ
 • αριάνι
 • ώριμα τυριά, Ελληνικά και μη (φέτα, Μετσόβου, κασέρι, γραβιέρα, αρσενικό Νάξου, παρμεζάνα, γκράνα)
 • μαλακά τυριά (πχ Γκούντα)
 • ψωμί με προζύμι
 • ελιές
 • ξινά τουρσί και πίκλες

καθώς και

 • sauerkraut
 • tofu
 • tempeh

που είναι παντελώς άγνωστα στην Ελλάδα.

Συμβουλή μας: Καταναλώστε κάτι από τα παραπάνω σε καθημερινή βάση μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Το πρόβλημα με τις τροφές που έχουν προβιοτικά.

Με απλά λόγια δώστε σοβαρή βάση στα προβιοτικά εάν θέλετε να έχετε καλή υγεία.
Ωστόσο υπάρχει ένα πρόβλημα.

Τα περισσότερα από τα τρόφιμα της παραπάνω λίστας δεν περιέχουν στελέχη προβιοτικών που μπορούν να δημιουργήσουν “αποικίες” στο έντερο ή σε κάποιο σημείο του πεπτικού σωλήνα. Η δράση τους διαρκεί 1-2 εβδομάδες και κατόπιν αποβάλλονται από τον οργανισμό.

Αποκατάσταση της χλωρίδας του εντέρου και προβιοτικά που “εποικούν” στο γαστρεντερικό σωλήνα.

Η καλύτερη στρατηγική για μακροπρόθεσμη καλή υγεία είναι η λήψη εξειδικευμένων συμπληρωμάτων διατροφής με προβιοτικά που “εποικούν” το γαστρεντερικό σωλήνα.
Παράδειγμα είναι τα στελέχη:

L. acidophilus,
L. salivarius,
B. infantis,
B. bifidum,
B. brevis
B. longum

Για την ταχύτερη ανάπτυξη και πολλαπλασιασμό των “φιλικών” βακτηρίων καλό είναι να λαμβάνουμε πρεβιοτικά παράλληλα. Τα πρεβιοτικά “τρέφουν” και βοηθούν στην ανάπτυξη των ήδη υπαρχόντων φιλικών βακτηρίων, διατηρωντας τη συνολικη τους συγκεντρωση στα επιθυμητα επιπεδα.

Τα πρεβιοτικά που περιέχουν φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες συμβάλλουν στην αύξηση και απορρόφηση του ασβεστίου και του μαγνησίου στο παχύ έντερο, που με τη σειρά τους συμβάλλουν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και οστεοπενίας.

Alpha Probiotica. 8 διαφορετικά στελέχη προβιοτικών που αποκαθιστούν την ισορροπία στη χλωρίδα του εντέρου.

alphaΜε γνώμονα όλα τα παραπάνω η Ελληνική εταιρία Healthia σχεδίασε το συμπλήρωμα διατροφής ALPHA PROBIOTICA. Όταν τα περισσότερα προβιοτικά σκευάσματα που κυκλοφορούν περιέχουν 1 εώς 3 στελέχη το ALPHA PROBIOTICA παρέχει οκτώ (8) διαφορετικά στελέχη από φιλικά γαλακτικά βακτήρια τα οποία εξ’ ορισμού κατοικούν σε ένα υγειές έντερο, προσφέροντας έτσι υποστήριξη πολυφασματική τόσο στο λεπτό όσο και στο παχύ έντερο.

Η τεχνολογία μικροκάψουλας που χρησιμοποιείται παρέχει αντίσταση στο όξινο περιβάλλον του στομάχου αυξάνοντας έτσι στο μέγιστο την αποτελεσματικότητα του σκευάσματος.

Είναι ιδανικό για αποτοξίνωση μετά από χρήση αντιβιοτικών ή φαρμακευτικών αγωγών, ιδανικό για όσους ταξιδεύουν στο εξωτερικό καθώς και όσους πραγματοποιούν υδροκαθαρισμούς του παχέως εντέρου.

Το συμπλήρωμα διατροφής ALPHA PROBIOTICA είναι ιδανικό για:

• Εντερική δυσβίωση
• Ανάπτυξη κακών και παθογόνων βακτηρίων
φούσκωμα και πρήξιμο
κακοσμία σώματος
ανάπτυξη candida albicans / καντιντίαση
• κακοσμία στόματος / επίχρισμα της γλώσσας
• σπαστική κολίτιδα, νόσος του Crohn και κοιλιοκάκη
• Πεπτικές διαταραχές (συμπεριλαμβανομένου δυσκοιλιότητας ή διάρροιας)
• Αέρια στομάχου με έντονη κακοσμία
• πέτρες στη χολή
• δυσπεψία, καούρες και παλινδρόμηση
σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS)
σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου
• ταξίδια στο εξωτερικό
• κατά τη διάρκεια ή μετά τη λήψη αντιβίωσης

Δείτε το ALPHA PROBIOTICA με ένα κλικ ΕΔΩ.

Natural Defence. Καταπολέμηση παθογόνων μικροοργανισμών για γρηγορότερη αποκατάσταση της εντερικής χλωρίδας

natural defence1Το NATURAL DEFENCE είναι ένα εξειδικευμένο συμπλήρωμα διατροφής με 100% φυσικά συστατικά. Η φόρμουλά του περιέχει 12 συστατικά. Βότανα, μπαχαρικά, συμπυκνωμένες τροφές, εκχυλίσματα και φυτοχημικές ενώσεις. Είναι σε μορφή φυτοκάψουλας για εύκολη λήψη.

Το συγκεκριμένο συμπλήρωμα διατροφής είναι ευρείας δράσης γύρω από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και τη θωράκιση του οργανισμού απέναντι σε ανεπιθύμητους μικροοργανισμούς-ξενιστές:

 • μικρόβια
 • ιούς
 • παθογόνα βακτήρια
 • μύκητες και παράσιτα

που προσβάλλουν ιστούς και όργανα του σώματος όπως το πεπτικό και ο εντερικός σωλήνας, το ουροποιητικό σύστημα, το δέρμα, τους πνεύμονες και άλλα.

Είναι ιδανικό συμπλήρωμα διατροφή για περιπτώσεις και καταστάσεις όπως:

 • ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος
 • εντερικά παράσιτα και σκουλήκια
 • λοιμώξεις του ουροποιητικού από ιούς και μικρόβια
 • υπερανάπτυξη του μύκητα candida / καντιντίαση
 • σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS)
 • διάρροια / δυσκοιλιότητα
 • μυκητίαση
 • άφθες στο στόμα / επικαλυμμένη (άσπρη) γλώσσα
 • έρπη
 • αποτοξίνωση / καθαρισμός του εντέρου
 • εντερική δυσβίωση
Δείτε το με ένα κλικ ΕΔΩ.
 
Αποποίηση ευθύνης: Οι πληροφορίες που περιέχονται στο παρόν άρθρο έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν γνωμάτευση του γιατρού σας ή την επίσκεψη σε εξειδικευμένο σύμβουλο υγείας. Εάν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια εξειδικευμένη διατροφή και αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό σας πρώτα.

Σχετικά Προϊόντα

 • Ενίσχυση του Ανοσοποιητικού

  Healthia Natural Defence 850mg, Συμπλήρωμα Διατροφής για την Ενίσχυση του Ανοσοποιητικού, 90 caps

  33.50 Σε απόθεμα
  Συμπλήρωμα Διατροφής Για Την Ενίσχυση Του Ανοσοποιητικού, 90caps 100% φυσικό συμπλήρωμα διατροφής με 12 βότανα για…
  Προσθήκη στο καλάθι
 • προβιοτικά για δυσκοιλιότητα

  Healthia Alpha Probiotica 230mg, Προβιοτικά για Δυσκοιλιότητα, 30 caps

  29.50 Σε απόθεμα
  Ψάχνετε τα καλύτερα προβιοτικά για δυσκοιλιότητα; Το Alpha Probiotica είναι ισχυρό συμπλήρωμα διατροφής σε κάψουλες με…
  Προσθήκη στο καλάθι