προβιοτικά

Τί είναι τα προβιοτικά και ποια είναι τα οφέλη τους;

Προβιοτικά ονομάζονται τα «καλά» ή αλλιώς «φιλικά» βακτήρια που βρίσκονται μέσα στον πεπτικό μας σωλήνα και είναι απολύτως απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος, και όχι μόνο. Το σύνολό τους απαρτίζουν τη λεγόμενη χλωρίδα του εντέρου.

Τι είναι τα προβιοτικά; Ποιες είναι οι ιδιότητές τους και τα οφέλη τους για την υγεία;

probiotics01bΤα προβιοτικά είναι τα φιλικά βακτήρια που κατοικούν μέσα στο έντερό μας.

Παίζουν σημαντικό ρόλο σε όλο το πεπτικό σύστημα αλλά και σε πολυάριθμες λειτουργίες του οργανισμού.

Αποτελούν το «ρυθμιστή» στην ισορροπία καλών και παθογόνων βακτηρίων καθώς ελέγχουν ή και καταστέλλουν την υπερανάπτυξή τους. Στο σύνολό της η χλωρίδα του εντέρου ονομάζεται και «μικροβίωμα».

Παραδοσιακά οι άνθρωποι για αιώνες είχαν ισορροπία στο μικροβίωμά τους με πληθώρα φιλικών βακτηρίων να κατοικεί στο έντερό τους, λόγω της επαφής με τη φύση σε καθημερινή βάση αλλά και της κατανάλωσης τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση και περιέχουν προβιοτικά.

Στις μέρες μας πολλά πράγματα έχουν αλλάξει διαπαντός. Ένας άνθρωπος που κατοικεί σε μια μεγαλούπολη δεν έχει σχεδόν καμία επαφή με τη φύση και η διατροφή του περιλαμβάνει ελάχιστα προβιοτικά.

Εάν δεν καταναλώνετε αρκετή ποσότητα προβιοτικών καθημερινά μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας και πεπτικές διαταραχές.

Αυξάνοντας την ποσότητα προβιοτικών στην καθημερινότητά σας θα παρατηρήσετε άμεσα τα οφέλη και τη διαφορά. Από τη βελτίωση της διάθεσης, τις εγκεφαλικές λειτουργίες, απώλεια βάρους και αύξηση μεταβολισμού ίσα ίσα για να πάρετε μια ιδέα.

Τα πολύτιμα οφέλη των προβιοτικών για τον οργανισμό

Τα οφέλη από τα προβιοτικά έχουν εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον όπως θα δούμε. Επηρεάζουν σχεδόν κάθε σύστημα του σώματος με ολιστική και πολύπλευρη δράση. Επηρεάζουν από τη διάθεσή μας μέχρι και τη ζυγαριά μας.

Συμβάλλουν στην εύρυθμη και καθημερινή λειτουργία του εντέρου

probiotics02Αποκαθιστώντας τη χλωρίδα του εντέρου μειώνονται τα πρηξίματα, υποχωρεί η δυσκοιλιότητα και βελτιώνονται μια σειρά από διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος.

Έρευνα έδειξε πως συγκεκριμένα στελέχη προβιοτικών βελτιώνουν συμπτώματα ελκώδους κολίτιδας καθώς και του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

Μια μελέτη έδειξε πως η λήψη ενός στελέχους προβιοτικών του E. coli Nissle ήταν εξίσου αποτελεσματικό στη διατήρηση της ελκώδους κολίτιδας σε ύφεση.

Αυτό θα μπορούσε να αποδοθεί στη μείωση της φλεγμονής και του ερεθισμού στο έντερο που προκαλείται από τα παθογόνα βακτήρια.

Συμπληρωματικά, τα προβιοτικά μπορούν να σταματήσουν ή ακόμη και να αποτρέψουν τη διάρροια πριν εμφανιστεί αλλά και τη γαστρεντερίτιδα.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25793197
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25793197
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15479682
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16728323

Τα προβιοτικά συμβάλλουν στην απώλεια βάρους

probiotics03bΚάτι που μπορεί να ενδιαφέρει όλους όσους θέλουν να χάσουν βάρος είναι ότι τα προβιοτικά είναι ένας από τους συμμάχους σας.

Συγκεκριμένα στελέχη προβιοτικών εμποδίζουν την απορρόφηση των λιπιδίων από το έντερο, μεγαλύτερο μέρος των οποίων αποβάλλονται με τα κόπρανα αντί να περάσουν στην κυκλοφορία.

Επιπλέον έρευνα έδειξε πως τα προβιοτικά αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού, αυξάνουν τις καύσεις του μεταβολισμού και εμποδίζουν την άνοδο του βάρους. Αυτό γίνεται καθώς αυξάνεται η έκκριση ορμονών όπως η GLP-1.

Μια μελέτη έδειξε πως γυναίκες που έλαβαν το προβιοτικό στέλεχος Lactobacillus rhamnosus για περισσότερο από 3 μήνες έχασαν 50% περισσότερο βάρος από το control group που δεν έλαβε προβιοτικά.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25884980
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23836895
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20927337
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24299712

Τα φιλικά βακτήρια βελτιώνουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες

Ποιος θα το περίμενε πως τα μικροσκοπικά βακτήρια μπορεί να έχουν τόσο μεγάλη επίδραση στην ψυχική μας υγεία και στην εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου;

Έρευνα ανακάλυψε πως υπάρχει απευθείας επικοινωνία μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου. Η λήψη συγκεκριμένων στελεχών από προβιοτικά βελτιώνει μερικές καταστάσεις όπως άγχος, κατάθλιψη, αυτισμός, διαταραχές μνήμης, διπολική διαταραχή.

Μια μελέτη έδειξε πως μέσα σε μόλις 8 εβδομάδες η λήψη προβιοτικών οδήγησε σε μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης και παράλληλη μείωση των επιπέδων φλεγμονής στο σώμα.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27413138
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26706022

Τα προβιοτικά συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης

probiotics04Τα καλά νέα για την καρδιά σας είναι πως προβιοτικά έχουν την ιδιότητα να μειώνουν την κακή χοληστερίνη LDL.

Ο μηχανισμός αποδίδεται στη διάσπαση των λιπών και της χολής μέσα στο έντερο οπότε και δεν εισέρχονται στο αίμα με τη μορφή χοληστερίνης.

Αρκετές έρευνες έδειξαν πως η κατανάλωση ζωντανών γιαουρτιών (το παραδοσιακό με την πέτσα) για 2 εώς 8 εβδομάδες μείωσε τη συνολική χοληστερίνη κατά 4% και την κακή LDL χοληστερίνη κατά 5%.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22611376
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11114681

Προβιοτικά, ποιότητα του δέρματος και δερματικές παθήσεις

Πολλοί άνθρωποι παρατηρούν βελτίωση στην ποιότητα της επιδερμίδας με καλύτερη υφή και περισσότερη στιλπνότητα, μόλις αύξησαν την κατανάλωση προβιοτικών καθημερινά.

Έρευνες έδειξαν πως τα προβιοτικά έχουν θετική επίδραση και βελτίωση σε δερματικές καταστάσεις όπως το έκζεμα. Άλλες πάλι έρευνες έδειξαν πως τα προβιοτικά είχαν ευεργετική δράση στην αντιμετώπιση της ακμής και της δερματίτιδας.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11069570
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24364369

Τα φιλικά βακτήρια βελτιώνουν την ανοσία και θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα από τη φύση του παράγει τα Τ-κύτταρα καθώς και αντισώματα που μας προστατεύουν από κάθε ξένο εισβολέα, μολύνσεις, μικρόβια και παθογόνα βακτήρια.

Τα προβιοτικά συμβάλλουν στην όλη διαδικασία ενισχύοντας την παραγωγή Τ-κυττάρων και αντισωμάτων στο λεμφικό ιστό του εντέρου (LGT).

Μια μελέτη έδειξε πως παιδιά που έλαβαν συγκεκριμένα στελέχη προβιοτικών είχαν μείωση στα συμπτώματα και στη διάρκεια των μολύνσεων του αναπνευστικού κατά 17%.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21495121
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12369194
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11387176

Δυσκοιλιότητα. Ανακουφίζουν τα προβιοτικά ή όχι;

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα κοινό πρόβλημα που επηρεάζει ούτε λίγο ούτε πολύ παραπάνω από το 15% των ενηλίκων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας είναι ιδιαίτερα δύσκολη καθώς υπάρχουν πάρα πολλοί παράμετροι που μπορεί να την προκαλούν όπως διατροφή, άγχος και στρες, καθιστική ζωή, έλλειψη άσκησης και άλλα.

Τα προβιοτικά είναι πολλά υποσχόμενα σε σχέση με το μείζον θέμα που ονομάζεται δυσκοιλιότητα. Βρίσκονται σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το κεφίρ, το λάχανο τουρσί, ώριμα τυριά και άλλα. Κυκλοφορούν ωστόσο και μια σειρά από σκευάσματα στην αγορά, ως συμπλήρωμα διατροφής με τη μορφή κάψουλας.

Όταν καταναλώνουμε προβιοτικά βελτιώνουμε το μικροβίωμα ή αλλιώς ενισχύουμε τη χλωρίδα του εντέρου. Τα φιλικά βακτήρια που κατοικούν στον πεπτικό μας σωλήνα είναι υπεύθυνα για αμέτρητες βασικές λειτουργίες στο σώμα μας.

Μερικά παραδείγματα είναι η λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, ο μεταβολισμός των τροφών, η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, η φλεγμονή στο σώμα αλλά και η υγεία της καρδιάς.

Έρευνες έδειξαν πως η τακτική λήψη προβιοτικών ενδέχεται να μειώσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, να συμβάλλει στην απώλεια βάρους, στην υγεία του ήπατος αλλά και στην ποιότητα της επιδερμίδας.

Τα φιλικά προβιοτικά βακτήρια επιπλέον αποτρέπουν την επικράτηση των παθογόνων βακτηρίων στο έντερο, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία.

Πάμε να ρίξουμε μια αναλυτική ματιά όμως στις έρευνες σχετικά με τα προβιοτικά και τη δράση τους σε άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκοιλιότητα, είτε παροδική είτε χρόνια.

Σχετικές μελέτες και έρευνες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5976340/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4290017/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5622781/

Η επίδραση των προβιοτικών σε διαφορετικές μορφές δυσκοιλιότητας

Υπάρχουν πολυάριθμες μελέτες σχετικά με τα προβιοτικά και την επίδρασή τους σε πεπτικά προβλήματα. Οι παθήσεις και τα προβλήματα του εντέρου δυστυχώς στις μέρες μας αποτελούν της ρίζα από πάρα πολλές ασθένειες και βλάβες της υγείας όπως: probiotics2 01

και πολλά άλλα. Δεν είναι τυχαίο που ο Ιπποκράτης εστίασε τη θεωρία του περί υγείας στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου.

Σχεδόν κάθε ασθένεια έχει ρίζα στο έντερο με τον άλφα ή βήτα τρόπο εάν εξεταστεί σε βάθος.

Η ισορροπία στη χλωρίδα του εντέρου (το λεγόμενο “μικροβίωμα”) αποτελεί θεμέλιο της υγείας. Τα φιλικά βακτήρια απαρτίζουν τον κορμό κορμό του μικροβιώματος και ευτυχώς ή δυστυχώς έχουν άμεση επίδραση στην καθημερινότητά μας.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια πεπτική διαταραχή που προκαλεί μια σειρά από δυσάρεστα συμπτώματα όπως ο πόνος στην κοιλιά, το έντονο φούσκωμα και η δυσκοιλιότητα.

Τα προβιοτικά χρησιμοποιούνται συχνά για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ευερέθιστου εντέρου όταν υπάρχουν συμπτώματα δυσκοιλιότητας.

Μια ανασκόπηση 24ων μελετών, έδειξε πως η λήψη συγκεκριμένων προβιοτικών στελεχών μείωσε την ένταση των συμπτωμάτων, μείωσε το φούσκωμα, ομαλοποίησε την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου, και βελτίωσε την καθημερινότητα των ατόμων με ευερέθιστο έντερο.

Μια άλλη μελέτη σε 150 άτομα με ευερέθιστο έντερο έδειξε πως η λήψη προβιοτικών για 60 μέρες συνέβαλλε στην ομαλοποίηση των εντερικών κενώσεων, την υφή και την πυκνότητα των κοπράνων.

Σε μια άλλη μελέτη 6 βδομάδων επάνω σε 274 άτομα με ευερέθιστο έντερο, η κατανάλωση ροφημάτων που περιείχαν προβιοτικά συνέβαλλε δραστικά στη μείωση των συμπτωμάτων του ευερέθιστου εντέρου.

Σχετικές μελέτες και έρευνες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4051916/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4356930/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17635382/

Παιδική δυσκοιλιότητα probiotics2 02

Η δυσκοιλιότητα είναι ιδιαίτερα συχνή σε παιδάκια και μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες όπως διατροφή, οικογενειακό ιστορικό, τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες όπως και ψυχολογικοί παράγοντες.

Πολλαπλές μελέτες έδειξαν πως τα προβιοτικά έχουν ιδιαίτερα ευεργετική δράση στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας σε παιδιά.

Για παράδειγμα μια ανασκόπηση 6 μελετών βρήκε πως η λήψη προβιοτικών για 3-12 εβδομάδες αύξηση των αριθμό των κενώσεων σε παιδιά με δυσκοιλιότητα ενώ μια μελέτη 4 εβδομάδων σε 48 παιδιά βρήκε συσχετισμό της λήψης προβιοτικών με τη συχνότητα των εντερικών κενώσεων.

Σχετικές μελέτες και έρευνες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4574579/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5408016/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24812563

Δυσκοιλιότητα στην εγκυμοσύνη

Σχεδόν το 38% των εγκύων βιώνουν προβλήματα δυσκοιλιότητας που μπορεί να οφείλεται είτε σε σκευάσματα που λαμβάνουν, είτε σε ορμονικές διαταραχές ή αλλαγές στην καθημερινή δραστηριότητα.

Υπάρχουν κάποιες μελέτες που δείχνουν πως η λήψη προβιοτικών κατά την εγκυμοσύνη ενδέχεται να προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα

Σε μια μελέτη 4 εβδομάδων σε 60 έγκυες γυναίκες με δυσκοιλιότητα, η κατανάλωση 300 γραμμαρίων ζωντανού γιαουρτιού (με προβιοτικά στελέχη Bifidobacterium και Lactobacillus) σε καθημερινή βάση αύξησε τη συχνότητα των εντερικών κενώσεων και βελτίωσε τα συμπτώματα δυσκοιλιότητας.

Σε μια άλλη μελέτη επάνω σε 20 γυναίκες, η λήψη πολλαπλών προβιοτικών στελεχών βελτίωσε την κινητικότητα του εντέρου και βελτίωσε τα συμπτώματα δυσκοιλιότητας όπως η πόνος και η αίσθηση της ατελής κένωσης.

Σχετικές μελέτες και έρευνες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3418980/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5294450/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3502183/

Φαρμακευτικές αγωγές και δυσκοιλιότητα

Πολλά φάρμακα ενδέχεται να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα, όπως τα οπιοειδή, συμπληρώματα σιδήρου, αντικαταθλιπτικά καθώς και αντικαρκινικές θεραπείες.probiotics2 03

Για παράδειγμα η χημειοθεραπεία είναι ένας βασικός παράγοντας που προκαλεί δυσκοιλιότητα. Περίπου το 16% των ατόμων που κάνουν χημειοθεραπεία αντιμετωπίζουν δυσκοιλιότητα μετά.

Σε μια μελέτη 500 ατόμων με καρκίνο το 25% παρατήρησε βελτίωση στη δυσκοιλιότητα ή στη διάρροια μετά τη λήψη προβιοτικών.

Σε μια άλλη μελέτη επάνω σε 100 άτομα, η λήψη προβιοτικών βελτίωσε τη δυσκοιλιότητα που προκλήθηκε μετά τη χημειοθεραπεία κατά 96% στους συμμετέχοντες.

Τα προβιοτικά ενδέχεται να έχουν ευεργετική δράση σε όσους έχουν δυσκοιλιότητα μετά τη λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου.

Σε μια μικρή μελέτη 2 εβδομάδων επάνω σε 32 γυναίκες, παρατηρήθηκε πως η λήψη προβιοτικών παράλληλα σε συμπληρώματα σιδήρου σε καθημερινή βάση βελτίωσε τη συχνότητα των κενώσεων και τη λειτουργία του εντέρου σε σχέση με το γκρουπ που έλαβε placebo.

Περαιτέρω έρευνα χρειάζεται ωστόσο αναφορικά με αγωγές που αφορούν την κατάθλιψη και την απεξάρτηση από ναρκωτικές ουσίες.

Σχετικές μελέτες και έρευνες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3206564/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5385997/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5093116/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5739119/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25556454
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4034292/

Τροφές πλούσιες σε προβιοτικά

Υπάρχουν μερικά τρόφιμα που είναι ιδιαίτερα πλούσια σε προβιοτικά. Καλό θα ήταν να συμπεριλάβετε όσο το δυνατόν περισσότερα από τα παρακάτω γίνεται καθημερινά στη διατροφή σας εάν θέλετε να αποκαταστήσετε με φυσικό τρόπο τη χλωρίδα του εντέρου σας. Αυτά είναι:

  • Γιαούρτι παραδοσιακό με γαλακτικές καλλιέργειες (αυτό με την πέτσα)
  • Κεφίρ
  • Αριάνι
  • Λάχανο τουρσί
  • Τέμπε (tempeh)
  • Μίσο (miso)
  • Αγγουράκια τουρσί
  • Ώριμα τυρία που έχουν υποστεί ζύμωση όπως η γραβιέρα, το κασέρι, η φέτα, Μετσόβου, γκούντα, τσένταρ, μοτσαρέλλα

Παρενέργειες από τη λήψη συμπληρωμάτων με προβιοτικά

Τα προβιοτικά σκευάσματα θεωρούνται ασφαλή για κατανάλωση καθώς έχουν παρουσιαστεί ελάχιστες παρενέργειες.

Εάν δεν έχετε ξαναδοκιμάσει ποτέ, σπανίως ενδέχεται να προκαλέσουν κάποια πεπτικά ζητήματα όπως κράμπες, ναυτία, αέρια ή ήπια διάρροια.

Ωστόσο τα συμπτώματα υποχωρούν μετά από λίγες μέρες, συνεχίζοντας τη λήψη του σκευάσματος.
Μερικές έρευνες ισχυρίζονται πως ενδέχεται να προκληθούν σοβαρές παρενέργειες όπως αυξημένο ρίσκο μολύνσεων, ειδικά σε άτομα με πολύ χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα.

Εάν για κάποιο λόγο παρατηρήσετε κάποια παρενέργεια καλό θα ήταν να μειώσετε τη δοσολογία. Εάν επίσης αντιμετωπίζετε κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε πρώτα το θεράποντα γιατρό σας πριν λάβετε κάποιο σκεύασμα προβιοτικών.

Πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψιν πως τα συμπληρώματα για να λειτουργήσουν απαιτείται κάποιο χρονικό διάστημα. Στην προκειμένη περίπτωση όταν δοκιμάσετε ένα σκεύασμα θα πρέπει να το αξιολογήσετε μετά από 3-4 εβδομάδες.

Σχετικές μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4490230/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24405164

Πως να επιλέξτε ένα προβιοτικό σκεύασμα που έχει αποτελέσματα

Δεν αντιμετωπίζουν όλα τα σκευάσματα προβιοτικών τη δυσκοιλιότητα. Διαλέγοντας σκευάσματα που περιέχουν τα σωστά προβιοτικά στελέχη είναι το βασικό «κλειδί» για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, είτε είναι παροδική είτε είναι χρόνια. probiotics2 04

Μελέτες έδειξαν πως τα σκευάσματα που περιέχουν τα παρακάτω στελέχη συνέβαλλαν στη βελτίωση της δυσκοιλιότητας, της υφή και πυκνότητας των κοπράνων καθώς και τη συχνότητα των επισκέψεων στην τουαλέτα:

  • Bifidobacterium lactis
  • Lactobacillus plantarum
  • Streptococcus thermophilus
  • Lactobacillus reuteri
  • Bifidobacterium longum

Δεν υπάρχει προτεινόμενη δοσολογία για τα προβιοτικά. Τα περισσότερα σκευάσματα ωστόσο περιέχουν από 1 εως 10 δις ζωντανά στελέχη (CFUs).

Όσο περισσότερο δεν σημαίνει απαραίτητα και καλύτερο ή πιο αποτελεσματικό. Πολλές φορές σκευάσματα που περιέχουν άνω των 10 δις προκαλούν ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι ο τρόπος παρασκευής, ο τρόπος αποθήκευσης, εάν απαιτείται ή όχι η διατήρηση σε ψυγείο και η τεχνολογία της κάψουλας ώστε τα στελέχη να αντέχουν στα οξέα του στομάχου, όπου υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να καταστραφούν.

Καλό θα ήταν η λήψη να γίνεται σταδιακά. Εάν για παράδειγμα η προτεινόμενη δοσολογία είναι 3 κάψουλες, μοιράστε στα 3 γεύματα της μέρας. Μη λαμβάνετε 3 κάψουλες μαζί.

Σχετικές μελέτες και έρευνες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25099542
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29876777
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5563334/
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Probiotics-HealthProfessional/

Όλα τα προβιοτικά δεν είναι ίδια. Θα πρέπει να προτιμήσετε σκευάσματα που περιέχουν περισσότερα από 1 στέλεχος κατά προτίμηση αλλά και συγκεκριμένα στελέχη που δημιουργούν «εποικισμό».

Με άλλα λόγια δημιουργούν αποικίες σε διάφορα σημεία του πεπτικού σωλήνα και πολλαπλασιάζονται. Έτσι αλλάζει η ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου, ειδικά όταν έχουν προβλήματα δυσβίωσης, μυκητιάσεων, καντιντίαση και άλλων σοβαρών καταστάσεων και παθήσεων του εντέρου.

alphaΈνα τέτοιο σκεύασμα είναι το ALPHA PROBIOTICA της Healthia. Το ALPHA PROBIOTICA της Healthia είναι ένα προβιοτικό ισχυρής δράσης πολλαπλών στελεχών με 4 δισεκατομμύρια φιλικά βακτήρια ανά κάψουλα. Κάθε κάψουλα ισοδυναμεί με 8 κουπάκια ζωντανό γιαούρτι.

Παρέχει 8 διαφορετικά στελέχη από φιλικά γαλακτικά βακτήρια τα οποία εξ’ ορισμού κατοικούν σε ένα υγειές έντερο, προσφέροντας έτσι υποστήριξη πολυφασματική σε όλο το μήκος του πεπτικού σωλήνα.
Το ALPHA PROBIOTICA είναι ιδανικό για:

Δείτε το με ένα κλικ ΕΔΩ.

Σχετικά Προϊόντα

  • προβιοτικά για δυσκοιλιότητα

    Healthia Alpha Probiotica 230mg, Προβιοτικά για Δυσκοιλιότητα, 30 caps

    29.50 Σε απόθεμα
    Ψάχνετε τα καλύτερα προβιοτικά για δυσκοιλιότητα; Το Alpha Probiotica είναι ισχυρό συμπλήρωμα διατροφής σε κάψουλες με…
    Προσθήκη στο καλάθι