κουερσετίνη

Τι είναι η κουερσετίνη

Η κουερσετίνη είναι μια φυτοχημική ένωση που μπορεί να έχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της φλεγμονής και της μείωσης του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων ασθενειών.

Η κουερσετίνη  είναι μια φυσική χρωστική ουσία που υπάρχει σε:

 • φρούτα
 • λαχανικά
 • δημητριακά

Είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που συμβάλλει στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και τις βλάβες που αυτές προκαλούν. Το αυξημένο οξειδωτικό στρες σχετίζεται με χρόνιες εκφυλιστικές ασθένειες και σοβαρές βλάβες για την υγεία.

Επιπλέον, οι αντιοξειδωτικές της ιδιότητες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση:kouersetini01

 • της φλεγμονής
 • από τα συμπτώματα αλλεργίας
 • την αρτηριακή πίεση

 

Τι είναι η κουερσετίνη;

Η κουερσετίνη  είναι μια χρωστική ουσία που ανήκει σε μια ομάδα φυτικών ενώσεων που ονομάζονται φλαβονοειδή.

Τα φλαβονοειδή τα βρίσκουμε σε:
 • λαχανικά
 • φρούταkouersetini02
 • δημητριακά
 • τσάι
 • κρασί

Έχουν συνδεθεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων του μειωμένου κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και εκφυλιστικών εγκεφαλικών διαταραχών.

Τα ευεργετικά αποτελέσματα των φλαβονοειδών όπως η κουερσετίνη  προέρχονται από την ικανότητά τους να λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά μέσα στο σώμα σας.

Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που μπορούν να δεσμεύουν και να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή μόρια που μπορεί να προκαλέσουν κυτταρική βλάβη όταν τα επίπεδά τους γίνουν πολύ υψηλά.

Οι βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες έχουν συνδεθεί με πολυάριθμες χρόνιες παθήσεις, όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης.

Η κουερσετίνη είναι το πιο άφθονο φλαβονοειδές σε κάποιον που διατρέφεται σωστά. Υπολογίζεται ότι ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει 10-100 mg αυτής καθημερινά μέσω διαφόρων πηγών από τρόφιμα.

Τα τρόφιμα που περιέχουν κουερσετίνη  περιλαμβάνουν κρεμμύδια, μήλα, σταφύλια, μούρα, μπρόκολο, εσπεριδοειδή, κεράσια, πράσινο τσάι, καφέ, κόκκινο κρασί και κάπαρη.

Διατίθεται επίσης ως συμπλήρωμα διατροφής σε μορφή σκόνης και κάψουλας.

Οι άνθρωποι συνήθως λαμβάνουν κουερσετίνη σε συμπλήρωμα για διάφορους λόγους όπως: kouersetini03

 • ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
 • καταπολέμηση φλεγμονών
 • καταπολέμηση αλλεργιών
 • βελτίωση της απόδοσης στην άσκηση
 • διατήρηση της καλής υγείας

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25272572/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23675073/

Τα οφέλη της κουερσετίνης για την υγεία

Η έρευνα έχει συνδέσει τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες της κουερσετίνης με διάφορα πιθανά οφέλη για την υγεία. Ακολουθούν μερικά από τα κορυφαία επιστημονικά τεκμηριωμένα οφέλη της.

Μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή

Η έρευνα δείχνει ότι τα υψηλά επίπεδα ελεύθερων ριζών μπορεί να συμβάλλουν στην ενεργοποίηση γονιδίων που προάγουν τη φλεγμονή. Έτσι, το αυξημένο οξειδωτικό στρες μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη φλεγμονώδη αντίδραση.

Ενώ μια μικρή φλεγμονή είναι απαραίτητη για να βοηθήσει το σώμα σας να θεραπευτεί και να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις, η φλεγμονή που επιμένει για περισσότερο από 3 μήνες συνδέεται με προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μορφών καρκίνου, καθώς και καρδιακών και νεφρικών παθήσεων.

Μελέτες δείχνουν ότι η κουερσετίνη  μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στη μείωση της φλεγμονής.

Μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες, έδειξαν ότι η κουερσετίνη μείωσε δείκτες φλεγμονής σε ανθρώπινα κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων των μορίων του παράγοντα νέκρωσης όγκων άλφα (TNFα) και της ιντερλευκίνης-6 (IL-6).

kouersetini04Μια μελέτη 8 εβδομάδων σε 50 γυναίκες με ρευματοειδή αρθρίτιδα παρατήρησε ότι οι συμμετέχουσες που έλαβαν 500 mg κουερσετίνης παρουσίασαν σημαντικά μειωμένη πρωινή δυσκαμψία, πρωινό πόνο και πόνο μετά από δραστηριότητα.

Είχαν επίσης μειωμένους δείκτες φλεγμονής, όπως ο TNFα, σε σύγκριση με εκείνες που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Αν και τα ευρήματα αυτά είναι ελπιδοφόρα, απαιτείται περισσότερη έρευνα επάνω σε ανθρώπους για να κατανοηθούν οι πιθανές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της ένωσης.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0014299908002884
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27294919/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27710596/

Μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα αλλεργίας

Οι πιθανές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της κουερσετίνης μπορεί να προσφέρουν ανακούφιση από τα συμπτώματα της αλλεργίας.

kouersetini05Μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και σε ζώα διαπίστωσαν ότι μπορεί να μπλοκάρει ένζυμα που εμπλέκονται στη φλεγμονή και να καταστείλει χημικές ουσίες που προάγουν τη φλεγμονή, όπως η ισταμίνη.

Για παράδειγμα, μια μελέτη έδειξε ότι η λήψη συμπληρωμάτων κουερσετίνης κατέστειλε τις αναφυλακτικές αντιδράσεις που σχετίζονται με τα φιστίκια σε ποντίκια.

Παρόλα αυτά, δεν είναι σαφές αν η ένωση έχει την ίδια επίδραση στις αλλεργίες στους ανθρώπους, οπότε χρειάζονται περισσότερες έρευνες προτού συστηθεί ως εναλλακτική θεραπεία.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.mdpi.com/1420-3049/21/5/623
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20548131/

Μπορεί να έχει αντικαρκινική δράση

Επειδή η κουερσετίνη έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενδέχεται να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Σε μια ανασκόπηση μελετών σε δοκιμαστικούς σωλήνες και σε ζώα, διαπιστώθηκε ότι η κουερσετίνη  καταστέλλει την κυτταρική ανάπτυξη και επάγει τον κυτταρικό θάνατο σε καρκινικά κύτταρα του προστάτη.

Άλλες μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και σε ζώα παρατήρησαν ότι η ένωση είχε παρόμοια αποτελέσματα σε καρκινικά κύτταρα ήπατος, πνευμόνων, μαστού, ουροδόχου κύστης, αίματος, παχέος εντέρου, ωοθηκών, λεμφοειδών και επινεφριδίων.

Αν και τα ευρήματα αυτά είναι ελπιδοφόρα, απαιτούνται μελέτες επάνω σε ανθρώπους προτού η κουερσετίνη συστηθεί ως εναλλακτική ή συμπληρωματική θεραπεία για τον καρκίνο.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.spandidos-publications.com/or/33/6/2659
https://www.spandidos-publications.com/10.3892/or.2017.5766

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων εγκεφαλικών διαταραχών

Οι έρευνες υποδηλώνουν ότι οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της κουερσετίνης μπορεί να συμβάλλουν στην προστασία από εκφυλιστικές ασθένειες του εγκεφάλου, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και η γεροντική άνοια.

Σε μια μελέτη σε ποντίκια με νόσο Αλτσχάιμερ έλαβαν ενέσεις κουερσετίνης κάθε 2 ημέρες για 3 μήνες.

Μέχρι το τέλος της μελέτης, οι ενέσεις είχαν αντιστρέψει αρκετούς δείκτες της νόσου Αλτσχάιμερ και τα ποντίκια είχαν πολύ καλύτερες επιδόσεις σε τεστ μάθησης.

Σε μια άλλη μελέτη, μια διατροφή πλούσια σε kouersetini06κουερσετίνη μείωσε τους δείκτες της νόσου Αλτσχάιμερ και βελτίωσε τη λειτουργία του εγκεφάλου σε ποντίκια στο πρώιμο μεσαίο στάδιο της πάθησης.

Ωστόσο, η διατροφή είχε ελάχιστη έως καθόλου επίδραση σε ζώα με μεσαίο-τελευταίο στάδιο της νόσου Αλτσχάιμερ.

Ο καφές είναι ένα δημοφιλές ρόφημα που έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι η κουερσετίνη και όχι η καφεΐνη, είναι η κύρια ένωση του καφέ που είναι υπεύθυνη για τις πιθανές προστατευτικές επιδράσεις του έναντι αυτής της ασθένειας.

Αν και τα ευρήματα αυτά είναι ελπιδοφόρα, χρειάζονται περισσότερες έρευνες επάνω σε ανθρώπους.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26904161/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25666032/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29736217/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27479153/

Μπορεί συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Η υψηλή πίεση ή αλλιώς υπέρταση επηρεάζει πάνω από 2,000,000 Έλληνες σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρία Υπέρτασης (ΕΕΥ).

Οι έρευνες υποδηλώνουν ότι η κουερσετίνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης. Μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες έδειξαν πως η ένωση ενδέχεται να έχει χαλαρωτική επίδραση στα αιμοφόρα αγγεία.

Όταν ποντίκια με υψηλή αρτηριακή πίεση έλαβαν kouersetini07κουερσετίνη καθημερινά για 5 εβδομάδες, οι τιμές της συστολικής και διαστολικής αρτηριακής τους πίεσης (ο ανώτερος και ο κατώτερος αριθμός) μειώθηκαν κατά μέσο όρο 18% και 23% αντίστοιχα.

Ομοίως, μια ανασκόπηση 9 μελετών σε 580 ανθρώπους διαπίστωσε ότι η λήψη περισσότερων από 500 mg κουερσετίνης σε μορφή συμπληρώματος ημερησίως μείωσε τη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση κατά μέσο όρο 5,8 mm Hg και 2,6 mm Hg, αντίστοιχα.

Αν και τα ευρήματα αυτά είναι ελπιδοφόρα, απαιτούνται περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους για να διαπιστωθεί εάν η ένωση θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτική θεραπεία για τα υψηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8919657/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12065701/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11325801/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27405810/

Άλλα πιθανά οφέλη

Ακολουθούν διάφορα άλλα πιθανά οφέλη της κουερσετίνης:

 • Μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της γήρανσης. Οι έρευνες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και σε ζώα υποδηλώνουν–Αξιόπιστη Πηγή –  ότι η κουερσετίνη μπορεί να βοηθήσει στην αναζωογόνηση ή στην εξάλειψη των κυττάρων γήρανσης και στη μείωση των δεικτών γήρανσης. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες έρευνες σε ανθρώπους.
 • Μπορεί να βοηθήσει την απόδοση κατά την άσκηση. Μια ανασκόπηση-Αξιόπιστη Πηγή –  11 ανθρώπινων μελετών διαπίστωσε ότι η λήψη κουερσετίνης μπορεί να βελτιώσει ελαφρώς την απόδοση της άσκησης αντοχής.
 • Μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Ανθρώπινες και ζωικές έρευνες-Αξιόπιστη Πηγή –  δείχνουν ότι η ένωση μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου νηστείας στο αίμα και να προστατεύσει από τις επιπλοκές του διαβήτη.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29737207/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21606866/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30551359/

Τρόφιμα πλούσια σε κουερσετίνη

Η κουερσετίνη βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα του φυτικού βασιλείου, ιδιαίτερα στο εξωτερικό στρώμα ή τη φλούδα.

Καλές πηγές τροφίμων περιλαμβάνουν:

 • Κάπαρη
 • πιπεριές – κίτρινες και πράσινες
 • κρεμμύδια – κόκκινα και λευκά
 • κρεμμύδια εσαλότ (ασκαλώνια)kouersetini08
 • σπαράγγια (μαγειρεμένα)
 • κεράσια
 • ντομάτες
 • κόκκινα μήλα
 • κόκκινα σταφύλια
 • μπρόκολο
 • λάχανο
 • κόκκινο μαρούλι
 • μούρα – όλα τα είδη, όπως κράνμπερι, βατόμουρα και σμέουρα
 • τσάι (πράσινο και μαύρο)

Σημειώστε ότι η ποσότητα κουερσετίνης στα τρόφιμα μπορεί να εξαρτάται από τις συνθήκες στις οποίες καλλιεργήθηκε το τρόφιμο.

Για παράδειγμα, σε μια μελέτη, οι βιολογικές ντομάτες φαίνεται να έχουν έως και 79% περισσότερη κουερσετίνη από τις συμβατικά καλλιεργημένες.

Ωστόσο, άλλες μελέτες  επισημαίνουν διαφορές μεταξύ της περιεκτικότητας σε κουερσετίνη σε διάφορα είδη ντομάτας ανεξάρτητα από τη μέθοδο καλλιέργειας. Δεν υπήρξε καμία διαφορά στις πιπεριές, συμβατικά ή βιολογικά καλλιεργημένες.

Σχετικές μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17590007/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17032035/

Ασφάλεια και παρενέργειες

Η κουερσετίνη βρίσκεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά και είναι ασφαλής στην κατανάλωσή της. Ως συμπλήρωμα διατροφής, φαίνεται να είναι γενικά ασφαλής με ελάχιστες έως καθόλου παρενέργειες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η λήψη περισσότερων από 1.000 mg κουερσετίνης την ημέρα μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, πόνους στο στομάχι ή αίσθηση μυρμηγκιάσματος.

Όταν καταναλώνεται με τα τρόφιμα, η κουερσετίνη είναι ασφαλής για τις έγκυες και τις θηλάζουσες γυναίκες.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν μελέτες σχετικά με την ασφάλεια των συμπληρωμάτων κουερσετίνης για έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες, οπότε θα πρέπει να αποφεύγετε τη λήψη κουερσετίνης εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Όπως και με κάθε συμπλήρωμα, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή το φαρμακοποιό σας πριν πάρετε κουερσετίνη, καθώς μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αντιβιοτικών και των φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση.

Συμπληρώματα διατροφής με κουερσετίνη

Μπορείτε να αγοράσετε κουερσετίνη ως συμπλήρωμα διατροφής στο διαδίκτυο και από καταστήματα υγιεινής διατροφής. Είναι διαθέσιμη σε διάφορες μορφές, συμπεριλαμβανομένων των καψουλών και των σκονών.

Οι τυπικές δοσολογίες κυμαίνονται από 100-1.000 mg ανά ημέρα.

Από μόνη της, η κουερσετίνη έχει χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα σας την απορροφά σε χαμηλές ποσότητες.

kouersetini09Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα συμπληρώματα μπορεί να περιλαμβάνουν άλλες ενώσεις, όπως η βιταμίνη C, πεπτικά ένζυμα όπως η βρωμελαΐνη, αλλά και άλλες φυτοχημικές ενώσεις, καθώς μπορούν να αυξήσουν την απορρόφηση.

Επιπλέον, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η κουερσετίνη έχει συνεργιστική δράση όταν συνδυάζεται με άλλα συμπληρώματα φλαβονοειδών, όπως η ρεσβερατρόλη, η γενιστεΐνη και οι κατεχίνες.

Με γνώμονα όλα τα παραπάνω η ομάδα της Healthia έχει συμπεριλάβει την κουερσετίνη σε μια σειρά από συμπληρώματα διατροφής και φόρμουλες υγείας που μπορείτε να δείτε στο τέλος αυτού του άρθρου.
Δεν έχετε παρά να τα γνωρίσετε.

 • Candida relief
 • Super greens plus
 • Natura premium

Σχετικά Προϊόντα

 • Αντιμετώπιση Καντιντίασης

  Healthia Candida Relief 517mg για την Αντιμετώπιση Καντιντίασης, 60 caps

  35.00 Σε απόθεμα
  Συμπλήρωμα διατροφής με βότανα για φυσική αντιμετώπιση καντιντίασης (Candida Albicans), λοίμωξη ζυμομύκητες, παθογόνους μικρο-οργανισμούς, βακτήρια, ουρολοίμωξη,…
  Προσθήκη στο καλάθι
 • αύξηση ενέργειας

  Healthia Natura Premium 550mg, Φυσική Πολυβιταμίνη για Αύξηση Ενέργειας, 100 caps

  34.32 Σε απόθεμα
  Το Natura Premium της Healthia είναι φυσική πολυβιταμίνη που περιέχει 100% βιολογικά και οργανικά καλλιεργημένες υπερτροφές…
  Προσθήκη στο καλάθι
 • υπερτροφές

  Healthia Super Greens Plus 300gr, Συμπλήρωμα Διατροφής με Υπερτροφές

  60.00 Σε απόθεμα
  Συμπλήρωμα διατροφής με 100% οργανικά καλλιεργημένες υπερτροφές. Φυσική πολυβιταμίνη με 35 υπερτροφές, βότανα και βιοενεργά μικροθρεπτικά…
  Προσθήκη στο καλάθι
Tags: No tags