αντηλιακά

Επικίνδυνα αντηλιακά, βλαβερά για την υγεία μας. Γνωρίζετε ποια είναι;

Σίγουρα υπάρχουν πολύ χειρότερα πράγματα από το να καείς από τον ήλιο. Πράγματα που πονάνε περισσότερο ή μας εκνευρίζουν περισσότερο. Πόσο άσχημο όμως είναι να καεί κάποιος σοβαρά από τον ήλιο; Και η απάντηση είναι πολύ!! Πάρα πολύ. Είναι τα αντηλιακά μονόδρομος για την προστασία από τον ήλιο;

Όπως γνωρίζετε, όσο περισσότερο κάθεστε κάτω από τον ήλιο, τόσο βαθύτερα οι UVA ακτίνες εισβάλουν στο δέρμα σας προκαλώντας βλάβες. Όχι απλές. Στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος ξεκινάει ένα «πάρτυ» από ελεύθερες ρίζες που δρουν καταστροφικά που στο τελικό στάδιο καταστρέφουν το DNA σε κυτταρικό επίπεδο.

Το κάψιμο λοιπόν από τον ήλιο δεν είναι απλά η ενοχλητική κοκκινίλα και το ξεφλούδισμα που θα ακολουθήσει. Μπορεί εύκολα να σε οδηγήσει στο νοσοκομείο σε τακτικές επισκέψεις για την αντιμετώπιση μελανώματος, μια από τις χειρότερες και πιο επιθετικές μορφές καρκίνου που υπάρχουν σήμερα.

Σίγουρα δε θα αναπτύξουν όλοι όσοι κάθονται στον ήλιο καρκίνο του δέρματος, εφ΄ όσον χρησιμοποιούν το ΣΩΣΤΟ αντηλιακό για την προστασία τους.

Σε αυτό το αναλυτικό μας άρθρο σας προτείνουμε να ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ αυτά τα ιδιαίτερα δημοφιλή αντηλιακά για … την καλύτερη και πιο αποτελεσματική προστασία σας.

Ηλιακή ακτινοβολία και η δύναμη των κυμάτων. Καλή ή κακή;

Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά: Χρειαζόμαστε τον ήλιο. Χωρίς τον ήλιο δε θα υπήρχε ίχνος ζωής στον πλανήτη. Είναι απαραίτητος τόσο για τη χλωρίδα όσο και για την πανίδα. Πέραν τούτου όμως υπάρχουν ορισμένα πράγματα που οφείλουμε να τα γνωρίζουμε.

Για να ξεκινήσουμε, ο ήλιος διαθέτει πανίσχυρες ακτινοβολίες που έχουν τη δύναμη να βελτιώσουν την υγεία μας ή … να την καταστρέψουν, εξαρτάται από το είδος της ακτινοβολίας που εκτίθεστε.

Ο ήλιος περιέχει την ακτινοβολία UVA που εισχωρεί στην επιδερμίδα σας και καταστρέφει τις εσωτερικές στιβάδες αυξάνοντας τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες.

Αυτού του είδους η ακτινοβολία είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία ρυτίδων του δέρματος ενώ αυξάνουν το ρίσκο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Η UVA ακτινοβολία πρέπει να αποφεύγεται με κάθε κόστος!

Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι αυτές οι ακτίνες εκπέμπονται από την ανατολή εώς και τη δύση του ηλίου, πράγμα που σημαίνει πως πρέπει να προστατεύεστε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Από την άλλη μεριά οι ακτίνες UVB είναι ευεργετικές για το σώμα σας. Εισχωρούν από την επιδερμίδα σας στις κατώτερες στιβάδες και συμβάλλουν στην παραγωγή βιταμίνης D, πράγμα πολύ σημαντικό. Οι περισσότερες μελέτες που διεξάγονται δείχνουν πως ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού έχει έλλειψη στη συγκεκριμένη βιταμίνη.

Η έλλειψη βιταμίνης D σχετίζεται με την παχυσαρκία, την αυξημένη αρτηριακή πίεση, το αυξημένο ρίσκο για εμφάνιση διαβήτη καθώς και διαφόρων μορφών καρκίνου.

Αρκετές μελέτες δείχνουν πως η επάρκεια βιταμίνης D στο σώμα αποτελεί «ασπίδα» ενάντια σε διάφορες μορφές καρκίνου.

Όσοι όμως ανησυχούν περισσότερο για τις βλαβερές συνέπειες τις έκθεσης στον ήλιο παρά για τα οφέλη πασαλείφονται διαρκώς με αντηλιακά που μπλοκάρουν όλη της ακτινοβολία. Και κάπου εκεί βρίσκεται το πρόβλημα…

Τα καρκινογόνα συστατικά μέσα στα κοινά αντηλιακά και οι βλάβες στην υγεία.

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι αντηλιακών που πρέπει να γνωρίζετε. Ο πρώτος τύπος είναι αυτά που προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία και των 2 τύπων (UVA & UVB) χρησιμοποιώντας αδρανή συστατικά που κατά κανόνα είναι αβλαβή για το σώμα.

Ο δεύτερος τύπος (ο χειρότερος) περιέχει επικίνδυνα χημικά συστατικά που ενδέχεται να εκθέσουν την υγεία σας σε κίνδυνο.

Καθώς μπαίνουμε για τα καλά στους ηλιόλουστους μήνες του χρόνου και οι περισσότεροι από εσάς σκοπεύετε να αγοράσετε τα αντηλιακά σας, καλό θα ήταν να αποφύγετε τα αντηλιακά που περιέχουν τα εξής:

 • Οξυβενζόνη (oxybenzone) – Ένα βασικό συστατικό στα περισσότερα αντηλιακά της σειράς. Η οξυβενζόνη αυξάνει την απορρόφηση των άλλων χημικών στοιχείων από το δέρμα. Πράγμα που σημαίνει ότι βοηθάει άλλα χημικά στοιχεία να απορροφηθούν από το δέρμα και να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό το κοινό χημικό συστατικό που είναι πολύ κοινό στα αντηλιακά παρεμβάλει την εύρυθμη λειτουργία του ενδοκρινικού σας συστήματος, αλλοιώνει τις κυτταρικές μεμβράνες και είναι άκρως επικίνδυνο για έγκυες γυναίκες. Έχει βρεθεί πως η οξυβενζόνη μειώνει τον αριθμό σπερματοζωαρίων στους άντρες, επηρεάζει τον ομαλό κύκλο της περιόδου στα ποντίκια ενώ είναι πιθανό καρκινογόνο για τον άνθρωπο.
 • Παλμιτική ρετινόλη (Retinyl palmitate) –Οι ρετινόλες είναι παράγωγα της βιταμίνης Α και συχνά τις συναντάμε σε λοσιόν και σε αντηλιακά. Σχετίζονται με αυξήσεις σε δερματικές βλάβες και όγκους όταν συνδυάζονται με παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο. Συνήθως χρησιμοποιούνται για να λειάνουν τις ρυτίδες. Τα δεδομένα όμως από το FDA όμως συνιστούν πως οι ρετινόλες έχουν φωτοκαρκινογόνες ιδιότητες. Με απλά λόγια όταν τις απλώνετε στο δέρμα σας και βγαίνετε στον ήλιο ενδέχεται να επιταχυνθεί η ανάπτυξη καρκινικών όγκων. Σχεδόν τα μισά αντηλιακά που κυκλοφορούν στο εμπόριο έχουν μέσα συνθετικές ρετινόλες.
 • To Octyl-methacinnamate έχει αποδειχθεί ότι προκαλέι βλάβες στα κύτταρα του δέρματος ενώ πολλοί άνθρωποι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι ή ακόμα και αλλεργικοί στο συγκεκριμένο συστατικό. Μπορεί να προκαλέσει έντονο κνησμό, κοκκινίλες και ερεθισμό σε ευαίσθητα άτομα.
 • Τα στοιχεία Bensopenone-3 (BP3), homosalate (HMS), 4-methyl-benzylidene camphor (4-MBC), octyl-methoxycinnamate (OMC), και octyl-dimethyl-PABA (OD-PABA) έχουν βρεθεί να έχουν δράση που μιμούνται τα οιστρογόνα (αυτά θεωρούνται ξενοοιστρογόνα) στο σώμα και οδηγούν με αύξηση βάρους (τα ξενοοιστρογόνα δημιουργούν φλεγμονή στο λιπώδη ιστό, “ανεπιθύμητα ψωμάκια” και κατακρατήσεις ενώ έχουν κατηγορηθεί για διάφορες μορφές καρκίνου όπως αυτός του μαστού – ακόμη και σε άντρες.

Το Center of Disease Control εξέδωσε μια νέα μελέτη σύμφωνα με την οποία σχεδόν όλοι οι Αμερικανοί έχουν μολυνθεί με οξυβενζόνη, το βασικό χημικό που περιέχουν τα περισσότερα αντηλιακά της σειράς.

Σχετική μελέτη: http://www.ewg.org/news/testimony-official-correspondence/cdc-americans-carry-body-burden-toxic-sunscreen-chemical

Η οξυβενζόνη μέχρι στιγμής σχετίζεται με αλλεργίες, ορμονικές διαταραχές και κυτταρικές βλάβες, χαμηλό βάρος σε νεογέννητα που οι μητέρες έχουν εκτεθεί κατά τη διάρκεια της κύησης.

Στον παρακάτω σύνδεσμο του Environmental Working Group (EWG) μπορείτε να βρείτε τον οδηγό με αναλυτικές οδηγίες για το κατά πόσο «χημικό» είναι το αντηλιακό σας.

Σχετική μελέτη: http://www.ewg.org/sunscreen/

Όλα τα αντηλιακά είναι φτιαγμένα για εξωτερική χρήση. Όσο και αν σας φαίνεται παράδοξο τα περισσότερα αντηλιακά που είναι σε σπρέι καταλήγουν να εισπνέονται εν μέρει, πράγμα που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, κυρίως στα μικρά παιδάκια. Άθελα πάμε να μυρίσουμε το ωραίο άρωμα.

Στην πραγματικότητα εισπνέουμε όλα τα νανοσωματίδια και τα βλαβερά χημικά συστατικά που εύκολα εισέρχονται μέσα στους ιστούς του σώματος προκαλώντας φλεγμονές η ακόμη και καρκίνο στα βασικά απεκκριτικά όργανα του σώματος.

Σχετικά Προϊόντα

 • D

  Healthia D3 Vitamin 5000IU 225mg, Συμπλήρωμα Διατροφής για Αύξηση Βιταμίνης D, 100 softgels

  19.00 Σε απόθεμα
  Η βιταμίνη D3 (χοληκαλσιφερόλη) ή αλλιώς "βιταμίνη του ηλίου" είναι απολύτως απαραίτητη για γερά οστά, δόντια…
  Προσθήκη στο καλάθι
 • Κολλαγόνο

  Healthia Collagen+ 100% Pure 500ml, Κολλαγόνο

  50.00 Σε απόθεμα
  Υδρολυμένο κολλαγόνο με πεπτίδια τύπου 1 2 και 3 για μέγιστη απορρόφηση και αποτέλεσμα. Το κολλαγόνο…
  Επιλογή