Γκίνγκο μπιλόμπα

Γκίνγκο μπιλόμπα. Το βότανο της καλής διάθεσης

Το γκίνγκο μπιλόμπα είναι ένα εδώδιμο δέντρο με καταγωγή από την Κίνα. Χρονολογείται εδώ και χιλιάδες χρόνια και πλέον καλλιεργείται σε πολλά μέρη του πλανήτη για μια σειρά από χρήσεις. Παραμένει σχεδόν αναλλοίωτο στο χρόνο, γι’ αυτό και πολλές φορές αναφέρεται ως ζωντανό απολίθωμα.

Στην παραδοσιακή ιατρική χρησιμοποιούνται τα φύλλα και οι σπόροι. Η σύγχρονη όμως επιστήμη εστιάζει πλέον στο εκχύλισμα που προέρχεται από τα φύλλα του γκίνγκο μπιλόμπα.

Τα συμπληρώματα γκίνγκο μπιλόμπα που κυκλοφορούν στο εμπόριο εστιάζουν κυρίως σε ισχυρισμούς υγείας και χρήσεις που έχουν να κάνουν με τις εγκεφαλικές λειτουργίες και με το κυκλοφορικό. Παρακάτω σας παραθέτουμε μερικά από οφέλη για την υγεία που έχει αυτό το θαυματουργό δέντρο.

Γκίνγκο μπιλόμπα. Το βότανο που μειώνει τις ψυχιατρικές διαταραχές και τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας;

gingo biloba01Το γκίνγκο έχει επανειλημμένως αξιολογηθεί για την ικανότητά του να μειώνει το άγχος και το στρες καθώς και συμπτώματα που σχετίζονται με τη γεροντική άνοια, τη νόσο Αλτσχάϊμερ, και τη μείωση της ικανότητας συγκέντρωσης που σχετίζονται με την 3η ηλικία.

Τα συνολικά αποτελέσματα πάρα ταύτα ποικίλουν. Κάποιες μελέτες δείχνουν βελτίωση στην ικανότητα συγκέντρωσης για άτομα που πάσχουν από άνοια. Ωστόσο κάποιες άλλες μελέτες δεν έδειξαν σπουδαία αποτελέσματα.gingo biloba02

Μια ανασκόπηση που ερεύνησε 21 σχετικές μελέτες έδειξε πως το γκίνγκο σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή βελτίωσε τις ικανότητες σε άτομα με ελαφριά μορφή Αλτσχάιμερ (1).

Μια άλλη μελέτη εξέταζε 4 έρευνες και βρήκε σημαντική μείωση στο εύρος των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την άνοια σε διάστημα 22-24 εβδομάδων λήψης γκίνγκο (2).

Τα θετικά αποτελέσματα ενδέχεται να σχετίζονται με την ικανότητα του γκίνγκο να αυξάνει την αιμάτωση στον εγκέφαλο, ειδικά για τις μορφές άνοιας που σχετίζονται με τη μειωμένη ροή αίματος.

Συνολικά, σίγουρα θα χρειαστούν περισσότερες μελέτες για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα. Ωστόσο ενδείξεις για πιθανά οφέλη υπάρχουν.

Βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας και απόδοσης με βότανα. Η δράση του γκίνγκο μπιλόμπα.

Υπάρχουν μερικές αναφορές σχετικά με την ικανότητα του βοτάνου γίνγκο μπιλόμπα να βελτιώνει τις εγκεφαλικές λειτουργίες σε υγιείς ενήλικες.

gingo biloba03Μια σειρά από μικρές μελέτες υποστηρίζουν πως η λήψη συμπληρώματος γίνγκο μπιλόμπα ενδέχεται να αυξάνει τις εγκεφαλικές επιδόσεις και την αίσθηση της ευφορίας (3, 4).

Τέτοια αποτελέσματα συνηγορούν στο χαρακτηρισμό του γκίνγκο ως το βότανο της μνήμης, της προσοχής και της καλύτερης εστίασης, για όλους όσους καθημερινά έχουν έντονη εγκεφαλική δραστηριότητα και πνευματική εργασία.

Ωστόσο περισσότερη έρευνα χρειάζεται στο συγκεκριμένο τομέα για να αξιοποιηθούν περισσότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά στο προφίλ των ατόμων που το λαμβάνουν και τα ενδεχόμενα αποτελέσματα. Οι παρούσες μελέτες δείχνουν μια τάση αλλά δεν υπόσχονται αποτελέσματα (5).

Αντιμετώπιση άγχους με φυσικό τρόπο. Το βότανο που μειώνει τα συμπτώματα

Το άγχος και το στρες στις μέρες μας είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Η αντιμετώπιση του άγχους με φυσικά μέσα (χωρίς φάρμακα) όπως τα βότανα είναι κάτι που ψάχνει πολύς κόσμος στις μέρες μας.gingo biloba04

Μερικές σχετικές μελέτες δείχνουν πως η λήψη συμπληρώματος γκίνγκο ενδέχεται να μειώσει τα συμπτώματα άγχους και καθημερινού στρες. Παρατηρήθηκε μείωση των συμπτωμάτων άγχους που σχετίζεται με το αντιοξειδωτικό προφίλ του γκίνγκο (6, 7).

Σε μια μελέτη 170 άτομα που αντιμετώπιζαν θέματα άγχους σε καθημερινή βάση δόθηκαν 240mg εώς 480mg συμπλήρωμα γκίνγκο καθώς και placebo. Στο γκρουπ στο οποίο δόθηκε η μεγαλύτερη δόση παρατηρήθηκε μείωση των συμπτωμάτων άγχους κατά 45% περισσότερο σε σχέση με το γκρουπ που έλαβε placebo (8).

Περισσότερη έρευνα χρειάζεται ωστόσο για να καταλήξουμε σε ασφαλή και μετρήσιμα συμπεράσματα.

Αντιμετώπιση της κατάθλιψης με φυσικούς τρόπους και με βότανα

gingo biloba05Εάν σας ενδιαφέρει η αντιμετώπιση κατάθλιψης με φυσικούς τρόπους και κυρίως με βότανα έχουμε κάποια καλά νέα για εσάς. Μια ανασκόπηση σε σχετικές έρευνες υποστηρίζει πως η λήψη συμπληρώματος γκίνκο ενδέχεται να μειώσει τα συμπτώματα κατάθλιψης (7).

Ποντίκια που έλαβαν γκίνγκο πριν από αντιμετώπιση στρεσογόνων καταστάσεων είχαν λιγότερη συναισθηματική επίδραση από ότι το γκρουπ που δεν έλαβε κάτι. Η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει πως η αντιφλεγμονώδης δράση του γκίνγκο αυξάνει την ικανότητα του σώματος να διαχειριστεί τις αυξημένες ορμόνες του στρες.

Ωστόσο η κατάθλιψη είναι πολυπαραγοντική και μπορεί να οφείλεται σε μια σειρά από αιτίες. Περισσότερη έρευνα χρειάζεται για την καλύτερη κατανόηση της δράσης του γκίνγκο και την κατάθλιψη στον άνθρωπο.

Εάν θέλετε να δοκιμάσετε τα ευεργετικά οφέλη του γκίνγκο μπιλόμπα σας προτείνουμε να γνωρίσετε το συμπλήρωμα διατροφής ULTRA GINKGO BILOBA της Healthia με ένα κλικ ΕΔΩ.

Εναλλακτικά σας προτείνουμε να γνωρίσετε το BRAIN PERFORMANCE. Η φόρμουλά του περιλαμβάνει 21 δραστικά συστατικά, ένα εκ των οποίων είναι το γκίνγκο μπιλόμπα. Δείτε το με ένα κλικ ΕΔΩ.

Αποποίηση ευθύνης: Οι πληροφορίες που περιέχονται στο παρόν άρθρο έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν γνωμάτευση του γιατρού σας ή την επίσκεψη σε εξειδικευμένο σύμβουλο υγείας. Εάν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια εξειδικευμένη διατροφή και αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό σας πρώτα.

Πηγές:

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26268332
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28931444
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12404671
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14602503
onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/hup.2259
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29168225
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25642989
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16808927