κάπνισμα

Κόβω το κάπνισμα. Και μετά τι;

Κόβω το κάπνισμα. Μια δύσκολη απόφαση

Το κάπνισμα σχετίζεται με μια σειρά από προβλήματα, βλάβες στην υγεία αλλά και ασθένειες. Σχετίζεται με αυξημένο ρίσκο εμφάνισης καρκίνου, καρδιακών προβλημάτων αλλά και πρόωρο θάνατο.

Τα ενδεχόμενα ρίσκα αποτελούν από τη μια ισχυρά κίνητρα για να το κόψει κάποιος, ωστόσο λόγω παρενεργειών και συνδρόμου στέρησης λίγοι είναι αυτοί που τα καταφέρνουν στο τέλος.

Μερικά από τα συμπτώματα και τις παρενέργειες της διακοπής του τσιγάρου είναι η νευρικότητα, οι πονοκέφαλοι και ο εθισμός στη νικοτίνη.

Ας ρίξουμε ωστόσο μια ματιά στα βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία από τη μέρα που θα σταματήσουμε το τσιγάρο.

Τα οφέλη για την υγεία από τη διακοπή του καπνίσματος

Σπάει ο κύκλος του εθισμού στη νικοτίνη

Μέσα στις πρώτες 30 μέρες από τη διακοπή του καπνίσματος αρκετοί από τους υποδοχείς νικοτίνης που βρίσκονται στον εγκέφαλο θα επανέλθουν στο φυσιολογικό, σπάζοντας τον «κύκλο του εθισμού» στο τσιγάρο. Η επιθυμία για την πρώτη ρουφηξιά φεύγει.

Καλύτερη κυκλοφορία του αίματος

smoking01 1Η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται μέσα στις επόμενες 2-12 εβδομάδες από τη διακοπή του τσιγάρου. Θα παρατηρήσετε αισθητή διαφορά στις καθημερινές σωματικές δραστηριότητες καθώς θα σας φαίνονται πολύ πιο εύκολες. Η καλύτερη κυκλοφορία του αίματος μειώνει τις πιθανότητες εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Βελτιωμένη γεύση και μυρωδιά

Το κάπνισμα σταδιακά καταστρέφει τις νευρικές απολήξεις στη μύτη και στο στόμα, μειώνοντας έτσι δραστικά την αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης.

Μέσα στις πρώτες 48 ώρες ξεκινά η αποκατάσταση της βλάβης, οι απολήξεις αναγεννούνται και η γεύση και όσφρηση βελτιώνονται αισθητά.

Περισσότερη ενέργεια, λιγότερο αίσθημα κόπωσης

Παράλληλα με τη βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας και της φυσικής κατάστασης, η διακοπή του τσιγάρου εξασφαλίζει περισσότερο οξυγόνο για όλους τους ιστούς του σώματος.

Περισσότερο οξυγόνο και καλύτερη αιμάτωση σημαίνει περισσότερα θρεπτικά συστατικά στους ιστούς και πολύ περισσότερη ενέργεια στην καθημερινότητά σας.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος smoking01 2b

Η διακοπή του καπνίσματος βελτιώνει την κυκλοφορία, αυξάνει την οξυγόνωση του οργανισμού και μειώνει τη φλεγμονή. Όλα τα παραπάνω ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα κάνοντάς το πιο ισχυρό απέναντι σε κρυολογήματα αλλά και άλλες ασθένειες.

Καθαρότερα δόντια και στοματική κοιλότητα

Το τσιγάρο κιτρινίζει τα δόντια, προκαλεί κακοσμία στόματος και αυξάνει τις πιθανότητες μόλυνσης της στοματικής κοιλότητας.

Μόλις διακόψετε το κάπνισμα, σε λιγότερο από 7 μέρες θα αρχίσετε να βλέπετε και να αισθάνεστε διαφορά στο στόμα σας και στην υγεία του.

Βελτίωση της σεξουαλικής υγείας και των σεξουαλικών επιδόσεων

Το κάπνισμα μπορεί να καταστρέψει την ερωτική σας ζωή. Αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας στους άντρες ενώ στις γυναίκες προκαλεί ξηρότητα κόλπου και μείωση στη συχνότητα των οργασμών.

Μειωμένο ρίσκο εμφάνισης καρκίνου

Χρειάζεται να περάσουν χρόνια από το τελευταίο τσιγάρο για να μειωθεί το ρίσκο εμφάνισης μορφών καρκίνου όπως:

 • Καρκίνο του πνεύμονα
 • Καρκίνο του οισοφάγου
 • Καρκίνος των νεφρών
 • Καρκίνος της ουροδόχου κύστης
 • Καρκίνο στο πάγκρεας

Παρενέργειες από τη διακοπή του καπνίσματος

Πολλές φορές οι παρενέργειες από τη διακοπή του καπνίσματος για κάποιους είναι σοβαρές και προκαλούν διάφορα προβλήματα στην καθημερινότητα.

Κάποιοι, λίγες μέρες μετά το τελευταίο τσιγάρο αισθάνονται ότι έχουν αρρωστήσει από γρίπη. Αυτό οφείλεται στο ότι η νικοτίνη επηρεάζει σχεδόν όλο τον οργανισμό. Η απότομη απουσία της προκαλεί σοβαρή αναστάτωση και ανισορροπία.

Ωστόσο η συγκεκριμένη επίδραση είναι παροδική και δε πρέπει να μας αγχώνει.

smoking01 3Πονοκέφαλος και ναυτία / τάση για εμετό

Το τσιγάρο επηρεάζει όλα τα συστήματα του οργανισμού. Κατά το διάστημα που το σώμα μας αποβάλλει τη νικοτίνη οι πονοκέφαλοι και η ναυτία είναι συχνά συμπτώματα. Τα καλά νέα είναι πως αυτά τα συμπτώματα υποχωρούν σε 1-2 εβδομάδες.

Μυρμήγκιασμα στα δάκτυλα των χεριών και στα πόδια

Καθώς βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα είναι πιθανό να αισθάνεστε μυρμήγκιασμα στα χέρια και στα πόδια.

Βήχας και ξηρός λαιμός

Ενδέχεται να έχετε βήχα και ξηρό λαιμό καθώς τα πνευμόνια σας προσπαθούν να απομακρύνουν τη βλέννα και τα άχρηστα τοξικά στοιχεία που έχουν συσσωρευτεί από το κάπνισμα.

Αυξημένη όρεξη και πιθανή αύξηση βάρους smoking01 4

Η αύξηση των επιπέδων ενέργειας από τη διακοπή του καπνίσματος έχει ως αποτέλεσμα και την αύξηση της όρεξης.

Κάποιοι ως υποκατάστατο του τσιγάρου τσιμπολογάνε συνέχεια ώστε να βρίσκεται κάτι στο στόμα τους. Πολλές φορές αυτοί οι λόγοι οδηγούν σε αύξηση βάρους. Εάν κάποιος ωστόσο προσέξει την ποιότητα της διατροφής και ασκείται δύσκολα θα πάρει περιττά κιλά με τη διακοπή του τσιγάρου.

Έντονη επιθυμία για τσιγάρο και νικοτίνη

Όταν κάποιος είναι καπνιστής το σώμα εξαρτάται από τη νικοτίνη. Η νικοτίνη ως γνωστό προκαλεί εθισμό. Μόλις σταματήσουμε το τσιγάρο η επιθυμία για καπνό γίνεται όλο και πιο έντονη. Η επιθυμία φτάνει στην κορύφωσή της στις 2 εώς 4 εβδομάδες από το τελευταίο τσιγάρο που καπνίσατε.

Ευερεθιστότητα, σύγχυση και νευρικότητα

Η αλλαγή στο σώμα μας όταν κόβουμε το τσιγάρο είναι μεγάλη. Τόσο το σώμα όσο και ο εγκέφαλος διακόπτουν μια εξάρτηση, πράγμα που προκαλεί αλλαγές τόσο στη διάθεση όσο και στο θυμικό.
Δυσκοιλιότητα

Η νικοτίνη επιδρά και στο λεπτό αλλά και στο παχύ έντερο. Σε αρκετές περιπτώσεις όσοι κόβουν το κάπνισμα παρατηρούν παροδική δυσκοιλιότητα. Σε βάθος 2-3 εβδομάδων όπου το σώμα έχει αποτοξινωθεί από τη νικοτίνη το πρόβλημα εξαφανίζεται.

smoking01 5Άγχος, κατάθλιψη, αϋπνία

Οι καπνιστές έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κατάθλιψη ή αγχώδους διαταραχές. Ο λόγος δεν είναι ξεκάθαρος. Μόλις ένας καπνιστής ανάψει ένα τσιγάρο αισθάνεται καλύτερα. Όταν κόψει το τσιγάρο αισθάνεται ανασφάλεια, άγχος και η διάθεσή του χειροτερεύει. Σε κάποιες περιπτώσεις πιθανόν υπάρξει δυσκολία στον ύπνο.

Δυσκολία συγκέντρωσης

Μια από τις πιθανές παρενέργειες της διακοπής του καπνίσματος είναι και η δυσκολία συγκέντρωσης, ειδικά τις πρώτες μέρες.

Ξηροστομία

Η ξηροστομία είναι ένα από τα συμπτώματα που παρατηρούν όσοι καπνίζουν. Με τη διακοπή του τσιγάρου, πιθανόν και λόγω άγχους ή στρες η ξηροστομία ενδέχεται να γίνει πιο έντονη το πρώτο διάστημα.

Το timeline της διακοπής του καπνίσματος

 • 20 λεπτά μετά το τελευταίο τσιγάρο ο σφυγμός της καρδιάς πέφτει. Το κάπνισμα αυξάνει την αρτηριακή πίεση καθώς και τον καρδιακό σφυγμό. Μέσα σε 20 λεπτά από το σβήσιμο του τσιγάρου οι σφυγμοί επανέρχονται στο φυσιολογικό.
 • 8 έως 12 ώρες από το τελευταίο τσιγάρο τα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα μειώνονται. Το μονοξείδιο του άνθρακα είναι από τα βασικά δηλητήρια που βγάζει η εξάτμιση του κινητήρα. Αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς και δημιουργεί το αίσθημα της έλλειψης οξυγόνου.

  Μέσα σε 12 ώρες από το τελευταίο τσιγάρο τα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα μειώνονται αισθητά και τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα αυξάνονται. smoking01 6

 • 48 ώρες μετά τη διακοπή υπάρχει βελτίωση στην όσφρηση και στη γεύση. Οι νευρικές απολήξεις σε αυτά τα 2 αισθητήρια όργανα επανέρχονται στο φυσιολογικό και μαζί τους και οι 2 αισθήσεις.
 • 2 εβδομάδες έως 3 μήνες μετά τη διακοπή τους τσιγάρου το ρίσκο εμφράγματος μειώνεται. Η καλύτερη αιμάτωση, η χαμηλότερη πίεση καρδιάς, η καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων και η περισσότερη οξυγόνωση του οργανισμού είναι παράγοντες που μειώνουν τις πιθανότητες εμφράγματος του μυοκαρδίου.
 • 1 έως 9 μήνες μετά τη διακοπή η αίσθηση έλλειψης οξυγόνου φεύγει και βήχουμε λιγότερο. Ο βήχας και η αίσθηση έλλειψης οξυγόνου καθώς και η ρινική συμφόρηση μειώνονται. Τα παραπάνω μας κάνουν να αισθανόμαστε ότι έχουμε πολύ περισσότερη ενέργεια στην καθημερινότητά μας.
 • 1 χρόνο μετά τη διακοπή του καπνίσματος το ρίσκο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων μειώνεται στο 50%. Δε χρειάζεται να πούμε πως το κάπνισμα αυξάνει ραγδαία τις πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων της καρδιάς.
 • 5 χρόνια μετά τη διακοπή καπνίσματος το ρίσκο εμφράγματος μειώνεται. Αναλόγως το πόσα τσιγάρα καπνίζατε την ημέρα και πόσα χρόνια υπήρξατε καπνιστής,το ρίσκο εμφράγματος θα είναι το ίδιο με κάποιον μη καπνιστή από 5 έως 15 χρόνια από τη διακοπή του τσιγάρου.
 • 10 χρόνια μετά τη διακοπή το ρίσκο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα είναι το ίδιο με κάποιον μη καπνιστή. Οι πιθανότητες θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα μετά από 10 χρόνια θα είναι οι ίδιες με κάποιον που δεν έχει καπνίσει ποτέ. Το ρίσκο εμφάνισης άλλων μορφών καρκίνου επίσης μειώνεται δραματικά.
 • 15 χρόνια μετά τη διακοπή του τσιγάρου το ρίσκο εμφάνισης καρδιαγγειακής πάθησης είναι το ίδιο με κάποιον που δεν έχει καπνίσει ποτέ. Με τη διακοπή του καπνίσματος τα επίπεδα χοληστερίνης μειώνονται ενώ το αιματολογικό προφίλ βελτιώνεται καθώς και η πίεση. Το ρίσκο θρόμβωσης σταδιακά πέφτει.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε μετά τη διακοπή καπνίσματος

Σχεδόν αμέσως μετά το τελευταίο τσιγάρο ενεργοποιούνται οι εσωτερικοί μηχανισμοί καθαρισμού των πνευμόνων. Σε αυτό το σημείο πρέπει να επισημάνουμε πως η διατροφή και το lifestyle παίζουν καταλυτικό ρόλο στην ταχύτητα αποβολής των βλαβερών τοξινών από τους πνεύμονες.

Υπάρχουν μια σειρά από τρόφιμα που συμβάλλουν αποτελεσματικά στον καθαρισμό των πνευμόνων και απομάκρυνση των βλαβερών τοξινών. Από την άλλη μεριά υπάρχουν μια σειρά από τροφές που φρενάρουν την όλη διαδικασία.

Ας ρίξουμε μια ματιά στο θέμα σχολαστικά.

Η λίστα με τα παρακάτω τρόφιμα είναι ενδεικτική. Συγκεκριμένα τρόφιμα αυξάνουν την παραγωγή βλέννας μέσα στο σώμα δυσκολεύοντας το φυσικό αποτοξινωτικό μηχανισμό των πνευμόνων μετά τη διακοπή του τσιγάρου. Μερικά από αυτά είναι: smoking01 7

 • Γαλακτοκομικά προϊόντα: Η λίστα περιλαμβάνει τυριά (σχεδόν όλα, όσο πιο κρεμμώδη τόσο χειρότερα), βούτυρο, κρέμες, γάλα πλήρες αλλά και ελαφρύ, γιαούρτι, αριάνι και κεφίρ.

  Ειδικά το πρώτο διάστημα μετά τη διακοπή του καπνίσματος ελαττώστε τα γαλακτοκομικά όσο το δυνατό περισσότερο.

 • Επεξεργασμένα τρόφιμα: Αποφύγετε πλήρως όλα τα επεξεργασμένα κρέατα όπως το μπέικον, τα αλλαντικά, τις κονσέρβες και τα λουκάνικα.

  Όλα τα γεύματα που θεωρούνται fast food και έχουν υποστεί επεξεργασία πρέπει να αποφεύγονται. Εκτός από βλέννα αυξάνουν κατακόρυφα τη φλεγμονή στο σώμα.

  Τα κατεψυγμένα και τα έτοιμα γεύματα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ με μακρά ημερομηνία λήξης επίσης πρέπει να αποφεύγονται πλήρως.

  Ακόμη και τα vegan και vegetarian έτοιμα γεύματα και street foods πρέπει να αποφεύγονται καθώς τα υποκατάστατα κρέατος και τυριών επίσης αυξάνουν τη βλέννα στον οργανισμό.

 • Γλυκά και είδη ζαχαροπλαστικής. Καλό θα ήταν να αποφύγετε οτιδήποτε περιέχει ζάχαρη smoking01 8και λευκό αλεύρι. Γλυκά, τούρτες, πάστες, τσουρέκια, λευκό ψωμί, πιτοειδή, κρέπες, ντόνατς είναι μερικά παραδείγματα.

  Προτιμήστε μαύρη σοκολάτα κουβερτούρα εάν θέλετε να φάτε κάτι γλυκό. Εναλλακτικά δοκιμάστε γλυκά φρούτα εποχής ή μέλι.

 • Καφεΐνη. Αποφύγετε τον καφέ σε μεγάλες ποσότητες καθώς και τύπους τσαγιού που περιέχουν μεγάλη ποσότητα καφεΐνης.

  Δοκιμάστε εναλλακτικά πράσινο τσάι. Περιέχει μεν καφεΐνη αλλά είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν στον καθαρισμό των πνευμόνων από τις τοξίνες.

 • Υγιεινές τροφές που αυξάνουν την παραγωγή βλέννας. Στη λίστα δυστυχώς περιλαμβάνονται και κάποια υγιεινά τρόφιμα όπως το καλαμπόκι, τα προϊόντα σόγιας, κάποιοι ξηροί καρποί και δημητριακά, τα ωμέγα 6 λιπαρά οξέα που περιέχονται σε φυτικά έλαια αλλά και κάποια λιπαρά λαχανικά όπως το αβοκάντο και οι ελιές.

Καθαρισμός των πνευμόνων με εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής

Με γνώμονα όλα τα παραπάνω η ομάδα της Healthia σχεδίασε το εξειδικευμένο πακέτο 3 συμπληρωμάτων διατροφής LUNG DETOX.

Ένας εξαιρετικός συνδυασμός από φυσικά συμπληρώματα διατροφής με ευεργετική δράση στο φυσικό μηχανισμό καθαρισμού των πνευμόνων από το κάπνισμα.

Βότανα, βιταμίνες, ισχυρά αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά στοιχεία που συμβάλλουν στην αποτοξίνωση των πνευμόνων, μείωση της βλέννας και αποβολή των βλαβερών στοιχείων του τσιγάρου.

Περιέχει το σκεύασμα Green Tea, με εκχύλισμα πράσινου τσαγιού ισοδύναμο με 12,480mg και 53% περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες.

Κάθε κάψουλα περιέχει 79mg από την επιγαλλοκατεχίνη EGCG που αποδεδειγμένα έχει ευεργετική δράση στη λειτουργία των πνευμόνων των καπνιστών.

Σχετικές έρευνες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6514693/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32160670/

Το σκεύασμα Xtra Turmeric περιέχει 95% τιτλοδοτημένο εκχύλισμα κουρκουμίνης. Η δραστική ουσία με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Σχετικές έρευνες έδειξαν πως η κουρκουμίνη συμβάλλει αποτελεσματικά στην αναπνευστική λειτουργία.

Σχετικές έρευνες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6627281/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3530490/

Το σκεύασμα Herbal C είναι φυσική βιταμίνη C από 5 υπερτροφές. Έχει υψηλή απορροφητικότητα (έως και 97%) εξασφαλίζοντας την επιπλέον αντιοξειδωτική θωράκιση που χρειάζονται όσοι καπνίζουν.

Εκτός από φυσική βιταμίνη C το Herbal C περιέχει περιέχει αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, βιοφλαβονοειδή, πεκτίνες, ωφέλιμα λιπαρά, λυκοπένιο, καροτενοειδή, φυτικές στερόλες, κατεχίνες, πολυφαινόλες και πολλά άλλα φυτοχημικά στοιχεία.

Σας προτείνουμε να ανακαλύψετε το εξειδικευμένο πακέτο της Healthia LUNG DETOX με ένα κλικ ΕΔΩ.

Σχετικά Προϊόντα

 • κουρκουμά

  Healthia X-tra Turmeric 500mg με Κουρκουμά, 60 caps

  32.90 Σε απόθεμα
  Το X-tra Turmeric είναι τιτλοδοτημένο (standardized) εκχύλισμα υψηλής ισχύος κουρκουμά σε κάψουλες ώστε να παρέχει 95%…
  Προσθήκη στο καλάθι
 • Βιταμίνη C

  HERBAL C Βιταμίνη 750mg, Συμπλήρωμα Διατροφής με 100% Φυσική Βιταμίνη C για Δυνατό Ανοσοποιητικό, 60 caps και 120 caps

  16.8026.32 Σε απόθεμα
  Η Healthia παρουσιάζει μια 100% φυσική / βρώσιμη βιταμίνη C σε συμπλήρωμα διατροφής παρασκευασμένη από μερικές…
  Επιλογή
 • πράσινο τσάι

  Healthia Green Tea 500mg, Συμπλήρωμα Διατροφής με Πράσινο Τσάι, 90 caps

  28.50 Σε απόθεμα
  Συμπλήρωμα διατροφής με πράσινο τσάι σε κάψουλες, πλούσιο σε κατεχίνες και την επιγαλοκατεχίνη EGCG από την…
  Προσθήκη στο καλάθι