πνευμόνια

Πως καθαρίζουν τα πνευμόνια; Οδηγός διατροφής

Αποτοξίνωση και καθαρισμός πνευμόνων. Πως γίνεται;

Τα πνευμόνια είναι από τα πιο σημαντικά όργανα του σώματός μας. Η καλή λειτουργία των αναπνευστικού συστήματος είναι θεμέλιο της καλής υγείας και της ζωτικότητας.

Παράγοντες όπως το κάπνισμα, οι περιβαλλοντικές τοξίνες αλλά και η χρόνια φλεγμονή προκαλούν φθορά που πολλές φορές οδηγεί σε μόνιμες βλάβες.

Αναπνευστικά προβλήματα και νόσοι όπως το ΧΑΠ, το άσθμα και πνευμονική ίνωση έχουν τεράστια επίπτωση στην ποιότητα ζωής και στην καθημερινότητα του ανθρώπου.

Οι πνεύμονες έχουν την ικανότητα να καθαρίζονται από μόνοι τους μέσα από μια σειρά διαδικασιών και μηχανισμών όπως τα φλέγματα. Για κάποιον όμως ο οποίος καπνίζει αυτό δεν είναι αρκετό.

Έρευνες έδειξαν πως αλλαγές στην καθημερινότητα αλλά και στη διατροφή προστατεύουν τους πνεύμονες, συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του αναπνευστικού, μειώνουν βλάβες που τυχόν έχουν προκληθεί καθώς επίσης και τα συμπτώματα που τις συνοδεύουν.

Πάμε να ρίξουμε μια ματιά σε μια σειρά από τρόφιμα αλλά και θρεπτικά συστατικά που έχουν αποδεδειγμένα ευεργετική δράση στην αναπνευστική λειτουργία.

Συμβάλλουν στην αποτοξίνωση των πνευμόνων μετά τη διακοπή του καπνίσματος και μειώνουν τα δυσάρεστα συμπτώματα όπως ο τσιγαρόβηχας, η δυσφορία και τα φλέγματα. Πάμε να τα γνωρίσουμε.

Παντζάρια και παντζαρόφυλλα για καλύτερη μεταφορά οξυγόνου

lungs01bΤο έντονο σκούρο κόκκινο χρώμα του παντζαριού οφείλεται σε μια οικογένεια φυτοχημικών συστατικών τα οποία έχουν ευεργετικά δράση για τους πνεύμονες.

Το παντζάρι αλλά και τα παντζαρόφυλλα είναι πλούσια σε νιτρικά άλατα τα οποία έχει βρεθεί πως έχουν ευεργετική δράση στη λειτουργία των πνευμόνων. Τα νιτρικά συμβάλλουν στην αγγειοδιαστολή, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και βελτιώνουν την πρόσληψη οξυγόνου.

Τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν σκόνη από παντζάρι βρέθηκε πως βελτιώνουν τις αθλητικές επιδόσεις καθώς και τη λειτουργία των πνευμόνων σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα όπως ΧΑΠ και πνευμονική υπέρταση.

Επιπλέον τα παντζαρόφυλλα είναι πλούσια σε μαγνήσιο, κάλιο, βιταμίνη C και καροτενοειδή. Όλα τα παραπάνω συστατικά έχουν εξαιρετικά ευεργετικά δράση για την υγεία των πνευμόνων.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3575935/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30244181/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4411191/
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168508/nutrients

Οι πιπεριές για την πολύτιμη βιταμίνη C

Οι πιπεριές είναι ανάμεσα στα λαχανικά που περιέχουν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα βιταμίνης C. Η διάσημη βιταμίνη C είναι ένα υδατοδυαλυτό θρεπτικό συστατικό με ισχυρή αντιοξεδωτική δράση και πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό.

Η βιταμίνη C είναι απολύτως απαραίτητη και μάλιστα σε μεγάλες δόσεις ειδικά για τους καπνιστές.
Το κάπνισμα καταστρέφει μεγάλο μέρος των αντιοξειδωτικών στοιχείων του σώματος προκαλώντας έντονο οξειδωτικό στρες. Συστήνεται σε καπνιστές η λήψη 35 mg βιταμίνης C επιπλέον σε ημερήσια βάση.

Εάν η διατροφή του καπνιστή δεν περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά σε καθημερινή βάση οι ανάγκες σε βιταμίνη C στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερες.

Μελέτες έδειξαν πως οι καπνιστές ωφελούνται σημαντικά από μεγαλύτερες δόσης βιταμίνης C σε σχέση με τη ΣΗΔ. Βρέθηκε πως η λήψη μεγάλης δοσολογίας βιταμίνης C συμβάλλει στην καλύτερη αναπνευστική λειτουργία σε σχέση με όσους λάμβαναν ελάχιστη ποσότητα C ημερησίως.

Η κατανάλωση μιας και μόνο γλυκιάς πιπεριάς μεσαίου μεγέθους (119 γρ) περιέχει 169% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης βιταμίνης C.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25961759/
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/787812/nutrients

Μήλα ενάντια στη ΧΑΠ και τον καρκίνο του πνεύμονα

lungs02Έρευνα έδειξε πως η τακτική κατανάλωση από μήλα ενδέχεται να βοηθήσει στην εύρυθμη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος.

Μελέτες έδειξαν πως η κατανάλωση μήλων σχετίζεται με καλύτερη αναπνευστική λειτουργία σε πρώην καπνιστές. Επιπλέον η κατανάλωση από 5 η περισσότερα μήλα την εβδομάδα σχετίζεται με μειωμένο ρίσκο εμφάνισης ΧΑΠ.

Η τακτική κατανάλωση από μήλα σχετίζεται με μειωμένο ρίσκο εμφάνισης άσθματος και καρκίνο του πνεύμονα. Αυτό οφείλεται στην περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών όπως φλαβονοειδή και βιταμίνη C.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6627281/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5739275/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3183591/

Η κολοκύθα για τα ισχυρά αντιοξειδωτικά ενάντια στην πίσσα και στη νικοτίνη

Η κολοκύθα έχει μια σειρά από φυτοχημικά στοιχεία με ευεργετική δράση για τους πνεύμονες.
Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε καροτενοειδή όπως η βήτα καροτίνη, η λουτεΐνη και ζεαξανθίνη τα οποία έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Μελέτες έδειξαν πως η υψηλή συγκέντρωση καροτενοειδών στο αίμα σχετίζεται με καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων τόσο με μεγάλες όσο και σε μικρές ηλικίες.

Όσοι καπνίζουν έχουν ένα λόγο παραπάνω να τρώνε τροφές πλούσιες σε καροτενοειδή όπως η κολοκύθα.

Μελέτες επίσης έδειξαν πως οι καπνιστές έχουν κατά μέσο όρο 25% χαμηλότερη συγκέντρωση καροτενοειδών στον οργανισμό σε σχέση με μη-καπνιστές, πράγμα που επιβαρύνει την υγεία των πνευμόνων.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6766813/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4035113/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3192474/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK310413/

Το τουρμερίκ βελτιώνει την πνευμονική λειτουργία

lungs03bΤο μπαχαρικό τουρμερίκ είναι γνωστό για τα πολλαπλά ευεργετικά οφέλη στην υγεία του ανθρώπου λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής και αντιφλεγμονώδους δράσης.

Η κουρκουμίνη είναι η δραστική φυτοχημική ουσία που περιέχει το τουρμερίκ. Βρέθηκε πως ενδέχεται να έχει ευεργετική δράση στην υποστήριξης της λειτουργίας των πνευμόνων.

Μια μελέτη σε 2,478 άτομα βρήκε πως η πρόσληψη κουρκουμίνης σχετίζεται με βελτιωμένη πνευμονική λειτουργία. Σε όσους καπνιστές χορηγήθηκε η μέγιστη δόση κουρκουμίνης παρατηρήθηκε πολύ μεγαλύτερη βελτίωση στη λειτουργία των πνευμόνων σε σχέση με καπνιστές που έλαβαν μικρότερη δοσολογία.

Η χορήγηση υψηλών δόσεων κουρκουμίνης σε καπνιστές είχε ως αποτέλεσμα βελτιωμένη πνευμονική λειτουργία κατά 9.2% περισσότερο σε σχέση με καπνιστές που δεν έλαβαν κουρκουμίνη.

Το X-TRA TURMERIC της Healthia περιέχει 95% τιτλοδοτημένη περιεκτικότητα σε κουρκουμίνη και 5% εκχύλισμα πιπερίνης για να εξασφαλιστεί η μέγιστη απορρόφηση (έως και 2000% περισσότερη απορρόφηση)

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6627281/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3530490/

Η ντομάτα και η σάλτσα ντομάτας για τη φλεγμονή στους αεραγωγούς

Οι ντομάτες και οι σάλτσες ντομάτας είναι από τις πιο πλούσιες φυσικές πηγές λυκοπενίου. Ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που ανήκει στην οικογένεια των καροτενοειδών και σχετίζεται με βελτιωμένη πνευμονική λειτουργία.

Η τακτική κατανάλωση ντομάτας έδειξε μειωμένα επίπεδα φλεγμονής στους αεραγωγούς των πνευμόνων και καλύτερη αναπνευστική λειτουργία σε άτομα με άσθμα με ΧΑΠ.

Το 2019 σε μια μελέτη επάνω σε 105 άτομα με άσθμα βρέθηκε πως η δίαιτα που περιέχει καθημερινά ντομάτες σχετιζόταν με χαμηλότερα ποσοστά κρίσεων άσθματος.

Η κατανάλωση ντομάτας επιπλέον σχετίζεται με χαμηλότερο ρυθμό δυσλειτουργίας της πνευμονικής λειτουργίας σε πρώην καπνιστές.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5739275/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6452430/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4377870/

Μπλε μύρτιλο για μειωμένο οξειδωτικό στρες σε καπνιστές

lungs04Τα μπλε μύρτιλα θεωρούνται υπερτροφές. Είναι φορτωμένα με πολυάριθμα θρεπτικά συστατικά και έχουν εξαιρετικά οφέλη για την υγεία του ανθρώπου στο σύνολο αλλά και την εύρυθμη αναπνευστική λειτουργία.

Τα μπλε μύρτιλα είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες. Τα συγκεκριμένα ισχυρά αντιοξειδωτικά είναι υπεύθυνα για το ιδιαίτερο χρώμα των μύρτιλων και προστατεύουν τους πνεύμονες από τις βλάβες του οξειδωτικού στρες.

Μια μελέτη επάνω σε 839 άτομα βρήκε πως η κατανάλωση 2 και παραπάνω μερίδων από μπλε μύρτιλα την εβδομάδα σχετίζεται με βραδύτερη κατά 38% επιδείνωση της αναπνευστικής λειτουργίας σε σχέση με άτομα που δεν κατανάλωναν μύρτιλα.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-012-0402-9
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20607062/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3282679/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4733262/

Το πράσινο τσάι κατά της ίνωσης στα πνευμόνια

Το πράσινο τσάι έχει εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία. Η επιγαλλοκατεχίνη (EGCG) είναι μια κατεχίνη σε μεγάλη συγκέντρωση στο πράσινο τσάι. Έχει αποδεδειγμένα ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση ενώ βρέθηκε πως αναστέλλει την ίνωση και τη δημιουργία ουλών σε τραυματισμένους ιστούς.

Η πνευμονική ίνωση είναι μια χρόνια νόσος του πνεύμονα, κατά την οποία ο φυσιολογικός πνεύμονας αντικαθίσταται με ινώδη ιστό, καταλήγοντας προοδευτικά στην ουλοποίησή του.

Υπάρχουν κάποιες έρευνες που δείχνουν πως η επιγαλλοκατεχίνη EGCG ενδέχεται να έχει ευεργετική δράση στην αντιμετώπιση της νόσου.

Σε μια μικρή μελέτη του 2020 επάνω σε 20 άτομα με πνευμονική ίνωση βρέθηκε πως η χορήγηση εκχυλίσματος επιγαλλοκατεχίνης EGCG για 2 εβδομάδες μείωσε τους δείκτες ίνωσης σε σχέση με το control group.

Το συμπλήρωμα διατροφής Green Tea της Healthia είναι ένα από τα πιο ισχυρά σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά.

Περιέχει εκχύλισμα πράσινου τσαγιού ισοδύναμο με 12,480mg φυτού και αποδίδει 53% πολυφαινόλες εκ των οποίων 79mg επιγαλλοκατεχίνη EGCG. Μπορείτε να το δείτε με ένα κλικ ΕΔΩ.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6514693/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32160670/

Το κόκκινο λάχανο φρενάρει τις βλάβες στους πνεύμονες

lungs05Το κόκκινο λάχανο είναι μια εξαιρετική πηγή από τα αντιοξειδωτικά ανθοκυανίνες. Τα συγκεκριμένα φυτοχημικά στοιχεία είναι οι χρωστικές που δίνουν το έντονο χρώμα τους στο βαθύ κόκκινο – μωβ χρώμα.

Η τακτική πρόσληψη από ανθοκυανίνες σχετίζεται βραδύτερο ρυθμό εκφυλισμού της λειτουργίας των πνευμόνων.

Το λάχανο είναι επίσης εξαιρετική πηγή από φυτικές ίνες. Μελέτες έδειξαν πως άτομα που καταναλώνουν περισσότερες φυτικές ίνες στην διατροφή τους έχουν καλύτερη αναπνευστική λειτουργία σε σχέση με όσους καταναλώνουν λίγη ποσότητα.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4733262/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26783997/

Το ελαιόλαδο κατά του άσθματος

Η καθημερινή κατανάλωση από ελαιόλαδο ενδέχεται να λειτουργεί προστατευτικά απέναντι σε αναπνευστικά προβλήματα και βλάβες όπως το άσθμα.

Το ελαιόλαδο είναι μια ιδιαίτερα συμπυκνωμένη πηγή από αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη στοιχεία όπως οι πολυφαινόλες και η βιταμίνη Ε που έχουν εξαιρετικά οφέλη για την υγεία.

Σε μια έρευνα επάνω σε 871 άτομα βρέθηκε πως όσοι κατανάλωναν μεγάλη ποσότητα από ελαιόλαδο είχαν μειωμένο ρίσκο εμφάνισης άσθματος.

Επιπλέον η Μεσογειακή διατροφή η οποία είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ελαιόλαδο σχετίζεται με καλύτερη αναπνευστική λειτουργία σε καπνιστές καθώς επίσης και σε άτομα με άσθμα ή ΧΑΠ.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/cea.13352
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27493924/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31405301/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21457335/

Τα όστρακα για όσους καπνίζουν πολύ

lungs06Τα όστρακα είναι φορτωμένα που πολλαπλά θρεπτικά συστατικά όπως ο ψευδάργυρος, το σελήνιο, ο χαλκός και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τα οποία σχετίζονται με την εύρυθμη αναπνευστική λειτουργία.

Μελέτες έδειξαν πως άτομα με υψηλότερα επίπεδα σεληνίου στο αίμα είχαν καλύτερη αναπνευστική λειτουργία σε σχέση με όσους είχαν χαμηλά επίπεδα.

Τα όστρακα είναι επίσης καλή πηγή βιταμινών συμπλέγματος Β κα του ψευδάργυρου, συστατικά απαραίτητα για όσους καπνίζουν.

Το κάπνισμα καταστρέφει τα αποθέματα βιταμινών Β όπως η πολύτιμη βιταμίνη β12 η οποία είναι σε μεγάλη ποσότητα στα όστρακα.

Μελέτες έδειξαν πως η μεγαλύτερη πρόσληψη ψευδαργύρου σχετίζεται με χαμηλότερο ρίσκο εμφάνισης ΧΑΠ.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/782788/nutrients
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6627281/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2881897/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21143017/

Το γιαούρτι για καλύτερη αναπνευστική λειτουργία

Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε ασβέστιο, κάλιο, σελήνιο και φώσφορο. Σύμφωνα με έρευνες τα συγκεκριμένα συστατικά συμβάλλουν στην καλύτερη αναπνευστική λειτουργία και μειώνουν το ρίσκο εμφάνισης ΧΑΠ.

Μια μελέτη σε ενήλικους Ιάπωνες βρήκε πως μεγαλύτερη πρόσληψη ασβεστίου, φωσφόρου, σεληνίου και καλίου σχετίζεται με καλύτερους δείκτες αναπνευστικής λειτουργίας. Όσοι είχαν τη μέγιστη πρόσληψη ασβεστίου είχαν 35% χαμηλότερο ρίσκο εμφάνισης ΧΑΠ.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171284/nutrients
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6627281/

Τα φιστίκια Βραζιλίας κατά του καρκίνου του πνεύμονα

lungs07Τα φιστίκια Βραζιλίας είναι από τις πιο πλούσιες πηγές σεληνίου που υπάρχουν. Ένα και μόνο μεγάλο φιστίκι μπορεί να περιέχει έως και 150% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σεληνίου.

Μελέτες έδειξαν πως η υψηλή δόση σεληνίου μειώνει το ρίσκο εμφάνισης καρκίνο του πνεύμονα, βελτιώνει τη λειτουργία του αναπνευστικού σε άτομα με άσθμα και αυξάνει την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη υγεία των πνευμόνων.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3693158/
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/784370/nutrients
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28923728/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22073154/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17926469/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6134185/

Ο καφές μειώνει τα συμπτώματα του άσθματος

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει ο καφές ενδέχεται να έχουν ευεργετική δράση για την υγεία των πνευμόνων.

Έρευνα έδειξε πως ο καφές ενδέχεται να βελτιώνει τη λειτουργία των πνευμόνων και να λειτουργεί προστατευτικά απέναντι σε βλάβες του αναπνευστικού. Για παράδειγμα η καφεΐνη λειτουργεί και ως αγγειοδιασταλτικό μειώνοντας τα συμπτώματα του άσθματος, έστω και βραχυπρόθεσμα.

Σε μια ανασκόπηση 15 μελετών βρέθηκε πως η μακροχρόνια η μακροχρόνια κατανάλωση καφέ σχετίζεται καλύτερη αναπνευστική λειτουργία και μειωμένο ρίσκο εμφάνισης άσθματος.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.cochrane.org/CD001112/AIRWAYS_the-effect-of-caffeine-in-people-with-asthma
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/crj.12662

Τα σέσκουλα για βαθύτερες αναπνοές

lungs08Τα σέσκουλα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε μαγνήσιο. Το μαγνήσιο προστατεύει από τη φλεγμονή ενώ βοηθάει τα βρογχιόλια να είναι ανοιχτά εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη διέλευση αέρα στους πνεύμονες.

Αρκετές μελέτες έδειξαν πως υψηλότερη πρόσληψη μαγνησίου σχετίζεται με καλύτερη αναπνευστική λειτουργία. Χαμηλή πρόσληψη μαγνησίου σχετίζεται με επιδείνωση των συμπτωμάτων σε άτομα που έχουν ΧΑΠ.

Επιπλέον, μελέτες έδειξαν η τακτική κατανάλωση από σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως τα σέσκουλα μειώνουν το ρίσκο εμφάνισης ΧΑΠ και καρκίνο του πνεύμονα.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29849626/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29849626/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18396393/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3787870/

Το κριθάρι για να ζήσουμε περισσότερο μετά το τσιγάρο

Το κριθάρι είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε φυτικές ίνες. Οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες έχουν προστατευτική δράση για τους πνεύμονες μειώνοντας τις πιθανότητες θνησιμότητας από αναπνευστικές βλάβες.

Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα σιτηρά όπως τα φλαβονοειδή και η βιταμίνη Ε συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του αναπνευστικού ενώ μειώνουν το οξειδωτικό στρες και την οξείδωση των κυτταρικών μεμβρανών.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24774063/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6627281/

Ο γαύρος και οι σαρδέλες για μείωση της φλεγμονής στα πνευμόνια

lungs09Ο γαύρος όπως και οι σαρδέλες είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε ωμέγα 3 λιπαρά τα οποία είναι γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους. Περιέχει επιπλέον ασβέστιο, σελήνιο και σίδηρο τα οποία επίσης έχουν ευεργετική δράση στην υγεία των πνευμόνων.

Η τακτική κατανάλωση από μικρά ψάρια όπως ο γαύρος, οι σαρδέλες, το σκουμπρί και η αθερίνα έχει ευεργετική δράση σε άτομα που πάσχουν από φλεγμονώδη νόσους των πνευμόνων όπως ΧΑΠ, καθώς μειώνονται τα συμπτώματα και βελτιώνεται η αναπνευστική λειτουργία.

Η τακτική κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε ωμέγα 3 ενδέχεται να μειώνει τα συμπτώματα σε άτομα με άσθμα.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/782422/nutrients
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31751155/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6338947/

Οι φακές για βελτιωμένη αναπνευστική ικανότητα

Οι φακές περιέχουν μια πληθώρα από θρεπτικά συστατικά και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες. Αρκετά από αυτά τα συστατικά όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το κάλιο και ο χαλκός συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος.

Η Μεσογειακή διατροφή η οποία είναι πλούσια σε όσπρια όπως οι φακές έχει ευεργετική δράση σε όσους θέλουν να βελτιώσουν την υγεία των πνευμόνων τους.

Έρευνες έδειξαν πως όσοι καπνιστές ακολουθούσαν Μεσογειακή διατροφή έχουν καλύτερη αναπνευστική λειτουργία. Οι φακές οι οποίες είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε φυτικές ίνες μειώνουν το ρίσκο εμφάνισης καρκίνο του πνεύμονα αλλά και ΧΑΠ.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/784289/nutrients
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6881294/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25445942/

Κακάο και σοκολάτα για περισσότερο οξυγόνο

lungs010Το κακάο αλλά και προϊόντα όπως η μαύρη σοκολάτα (κουβερτούρα) είναι πλούσια στα αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή. Περιέχουν επίσης ένα συστατικό που ονομάζεται θεοβρωμίνη η οποία βοηθάει στη χαλάρωση και διαστολή των αναπνευστικών οδών που βρίσκονται στους πνεύμονες.

Η τακτική κατανάλωση κακάο σχετίζεται με χαμηλότερο ρίσκο εμφάνισης αναπνευστικών αλλεργιών αλλά και καρκίνο του πνεύμονα.

Μια μελέτη επάνω σε 55,000 άτομα βρήκε πως όσο μεγαλύτερη η κατανάλωση τροφών που περιέχουν φλαβονοειδή όπως η σοκολάτα και το κακάο τόσο καλύτερη η αναπνευστική λειτουργία σε σχέση με όσους δεν κατανάλωναν φλαβονοειδή.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4145303/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6412630/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6562590/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5793323/

Καθαρισμός των πνευμόνων με εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής

Με γνώμονα όλα τα παραπάνω η ομάδα της Healthia σχεδίασε το εξειδικευμένο πακέτο 3 συμπληρωμάτων διατροφής LUNG DETOX.

Ένας εξαιρετικός συνδυασμός από φυσικά συμπληρώματα διατροφής με ευεργετική δράση στο φυσικό μηχανισμό καθαρισμού των πνευμόνων από το κάπνισμα.

Βότανα, βιταμίνες, ισχυρά αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά στοιχεία που συμβάλλουν στην αποτοξίνωση των πνευμόνων, μείωση της βλέννας και αποβολή των βλαβερών στοιχείων του τσιγάρου.

Περιέχει το σκεύασμα Green Tea, με εκχύλισμα πράσινου τσαγιού ισοδύναμο με 12,480mg και 53% περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες.

Κάθε κάψουλα περιέχει 79mg από την επιγαλλοκατεχίνη EGCG που αποδεδειγμένα έχει ευεργετική δράση στη λειτουργία των πνευμόνων των καπνιστών.

Το σκεύασμα Xtra Turmeric περιέχει 95% τιτλοδοτημένο εκχύλισμα κουρκουμίνης. Η δραστική ουσία με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Σχετικές έρευνες έδειξαν πως η κουρκουμίνη συμβάλλει αποτελεσματικά στην αναπνευστική λειτουργία.

Το σκεύασμα Herbal C είναι φυσική βιταμίνη C από 5 υπερτροφές. Έχει υψηλή απορροφητικότητα (έως και 97%) εξασφαλίζοντας την επιπλέον αντιοξειδωτική θωράκιση που χρειάζονται όσοι καπνίζουν.

Εκτός από φυσική βιταμίνη C το Herbal C περιέχει περιέχει αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, βιοφλαβονοειδή, πεκτίνες, ωφέλιμα λιπαρά, λυκοπένιο, καροτενοειδή, φυτικές στερόλες, κατεχίνες, πολυφαινόλες και πολλά άλλα φυτοχημικά στοιχεία.

Σας προτείνουμε να ανακαλύψετε το εξειδικευμένο πακέτο της Healthia LUNG DETOX με ένα κλικ ΕΔΩ.

Σχετικά Προϊόντα

 • κουρκουμά

  Healthia X-tra Turmeric 500mg με Κουρκουμά, 60 caps

  32.90 Σε απόθεμα
  Το X-tra Turmeric είναι τιτλοδοτημένο (standardized) εκχύλισμα υψηλής ισχύος κουρκουμά σε κάψουλες ώστε να παρέχει 95%…
  Προσθήκη στο καλάθι
 • Βιταμίνη C

  HERBAL C Βιταμίνη 750mg, Συμπλήρωμα Διατροφής με 100% Φυσική Βιταμίνη C για Δυνατό Ανοσοποιητικό, 60 caps και 120 caps

  16.8026.32 Σε απόθεμα
  Η Healthia παρουσιάζει μια 100% φυσική / βρώσιμη βιταμίνη C σε συμπλήρωμα διατροφής παρασκευασμένη από μερικές…
  Επιλογή
 • πράσινο τσάι

  Healthia Green Tea 500mg, Συμπλήρωμα Διατροφής με Πράσινο Τσάι, 90 caps

  28.50 Σε απόθεμα
  Συμπλήρωμα διατροφής με πράσινο τσάι σε κάψουλες, πλούσιο σε κατεχίνες και την επιγαλοκατεχίνη EGCG από την…
  Προσθήκη στο καλάθι