Μείωση τοπικού πάχους

Μείωση τοπικού πάχους. Είναι εφικτή;

Τοπικό πάχος: είναι εφικτή η μείωση, και αν ναι υπό ποιες προϋποθέσεις;

Σχεδόν όλοι πιστεύουμε πως έχουμε κάποιο αδύνατο σημείο στο σώμα μας, κάτι το οποίο θα θέλαμε να αλλάξουμε ή να βελτιώσουμε.

Η κοιλιά, οι μηροί, οι γλουτοί και τα χέρια μας είναι συνήθως οι κοινές περιοχές όπου οι περισσότεροι συσσωρεύουν λίπος όταν παχαίνουν.

Οι αλλαγές και οι βελτιώσεις δυστυχώς δεν γίνονται σε λίγο χρονικό διάστημα. Απαιτούνται αλλαγές στη διατροφή και στο lifestyle ενώ χρειάζεται και γυμναστική.

Αυτό το γεγονός κάνει όλο και περισσότερους να ψάχνουν μια γρήγορη και δραστική λύση για να έχουν αποτέλεσμα.

Η στοχευμένη απώλεια λίπους ή αλλιώς μείωση τοπικού πάχους είναι μια θεωρία στην οποία στρέφονται αρκετοί. Περιλαμβάνει ασκήσεις γύρω από μια περιοχή ή ζώνη που στοχεύουν στη βελτίωσή της με κύριο στόχο το κάψιμο λίπους γύρω από αυτήν.

Ωστόσο υπάρχει διχογνωμία σχετικά με την αξιοπιστία και τα αποτελέσματα αυτής της μεθόδου.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε αναλυτικά και σε βάθος τι ισχύει σύμφωνα με τις έρευνες και τις μελέτες που υπάρχουν.

Τι είναι το τοπικό αδυνάτισμα;

diet3 1Η θεωρία του τοπικού αδυνατίσματος υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια στους κύκλους του fitness και των γυμναστηρίων, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν τεκμηριωμένες αποδείξεις και έρευνες επί του θέματος.

Το τοπικό αδυνάτισμα ή αλλιώς «μείωση τοπικού πάχους» υποστηρίζει πως όταν κάνουμε συγκεκριμένες ασκήσεις που στοχεύουν μια συγκεκριμένη περιοχή ή ζώνη, καίμε το λίπος της συγκεκριμένης περιοχής.

Μερικά παραδείγματα τέτοιων συνδυασμών με βάση τη θεωρία είναι:

 • Λίπος στην κοιλιά: Κάνουμε πολλές ασκήσεις κοιλιακών
 • Λίπος στα πλαϊνά της κοιλιάς: Κάνουμε ασκήσεις πλάγιων κοιλιακών
 • Λίπος στους γλουτούς: Κάνουμε βαθιά καθίσματα
 • Λίπος εσωτερικά των μηρών: Κάνουμε ασκήσεις προσαγωγών σε μηχάνημα
 • Λίπος εξωτερικά των μηρών (ψωμάκια): Κάνουμε ασκήσεις απαγωγών σε μηχάνημα

Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία όταν επικεντρωθούμε σε ασκήσεις για την προβληματική περιοχή θα χάσουμε πόντους τοπικά. Έτσι συνήθως παραλείπουμε ασκήσεις για όλο το υπόλοιπο σώμα.

Η θεωρία καλή ακούγεται, ειδικά για όσους έχουν προβληματικές περιοχές καθώς και για άτομα που δεν έχουν σχέση με τη γυμναστική. Ο κύριος στόχος είναι απώλεια τοπικού πάχους από αυτά τα προβληματικά σημεία.

Από τι εξαρτάται το τοπικό πάχος; Γιατί παχαίνουμε σε συγκεκριμένα σημεία;

Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι για τους οποίους ο κόσμος θέλει να χάσει βάρος. Οι πιο συχνοί είναι η βελτίωση της υγείας και η μείωση ρίσκου εμφάνισης χρόνιων ασθενειών όπως τα καρδιακά προβλήματα και ο διαβήτης τύπου 2.

Ωστόσο υπάρχει και μια μεγάλη μερίδα πληθυσμού που θέλει να χάσει βάρος για αισθητικούς λόγους. Ο βασικός λόγος είναι η άνιση κατανομή λίπους.

Κάποιοι από εμάς όταν παχαίνουν, παχαίνουν ομοιόμορφα σε όλο το σώμα τους. Αυτοί συνήθως θεωρούνται «τυχεροί» καθώς η αύξηση 2-3 περιττών κιλών δεν θα χαλάσει την αναλογία του σώματος.

Οι περισσότεροι ωστόσο δεν παχαίνουν ομοιόμορφα. Το λίπος αποθηκεύεται σε συγκεκριμένες περιοχές όπως οι γλουτοί, οι μηροί και η κοιλιά.

Το φύλο, η ηλικία, τα γονίδια, το ορμονικό προφίλ και ο τρόπος ζωής παίζουν καθοριστικό ρόλο στο που αποθηκεύουμε το λίπος όταν παχαίνουμε.

Για παράδειγμα οι γυναίκες κατά κανόνα έχουν υψηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους σε σχέση με τους άντρες (λόγω λιγότερης μυϊκής μάζας, χαμηλότερου μεταβολισμού, στήθους).

Οι γυναίκες ως επί το πλείστον αποθηκεύουν το λίπος στους γλουτούς και στους μηρούς κατά τα χρόνια της γονιμότητας.

diet3 2Ωστόσο κατά την κλιμακτηρίου καθώς και τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, λόγω ορμονικών αλλαγών, οι γυναίκες τείνουν να παχύνουν στην περιοχή της κοιλιάς με δημιουργία επικίνδυνου σπλαχνικού λίπους.

Οι άνδρες στον αντίποδα καθ΄όλη τη διάρκεια της ζωής του τείνουν να παχαίνουν στη μεσαία ζώνη (περιοχή της κοιλιάς). Η πιο επικίνδυνη μορφή είναι το σπλαχνικό λίπος το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων.

Η αύξηση βάρους προβληματίζει πάρα πολύ κόσμο στις μέρες μας. Δυστυχώς η καθιστική ζωή και εργασία σε συνδυασμό με το καθημερινό άγχος και την κούραση βρίσκουν συχνά διέξοδο στο πολύ φαγητό και στο αλκοόλ.

Σπανίως κάποιος βρίσκει διέξοδο και εκτόνωση στη γυμναστική ακολουθώντας παράλληλα σωστή διατροφή.

Μείωση τοπικού πάχους. Είναι εφικτή;

diet3 3Πολλοί ψάχνουν μια εύκολη και γρήγορη λύση για να διώξουν τα ψωμάκια από τους γλουτούς, την κοιλίτσα ή τις «λαβές» γύρω από τη μέση. Μια από τις κλασσικές ερωτήσεις στο γυμναστήριο από γυναίκες είναι: “πώς να χάσω τα ψωμάκια στην περιφέρεια” ή “πώς να χάσω πόντους στους γοφούς” και ούτω καθ’ εξής.

Η μείωση τοπικού πάχους πλασάρεται ως η εύκολη και αποτελεσματική λύση για τη μείωση του λίπους στις προβληματικής περιοχές.

Η μέθοδος επικεντρώνεται στην εκγύμναση των μυών γύρω από την προβληματική περιοχή με στόχο το κάψιμο του λίπους που βρίσκεται στο σημείο.

Ωστόσο δυστυχώς δεν δουλεύει έτσι το σώμα μας. Οι επιστημονικές έρευνες και μελέτες που έχουν γίνει δεν υποστηρίζουν πως κάτι τέτοιο συμβαίνει στην πραγματικότητα.

Ο τρόπος με τον οποίο το σώμα μας χρησιμοποιεί το λίπος για ενέργεια, όταν δεν του φτάνουν οι θερμίδες που καταναλώνουμε από το φαγητό, είναι λίγο πιο σύνθετος όπως θα δούμε παρακάτω.

Πως μειώνεται το λίπος όταν αδυνατίζουμε;

Για να καταλάβουμε γιατί το τοπικό αδυνάτισμα δεν είναι εφικτό πρέπει να κατανοήσουμε πρώτα πως το σώμα μας καίει diet3 4λίπος.

Το λίπος μέσα στα κύτταρά μας είναι με τη μορφή τριγλυκεριδίων στις λιποαποθήκες και χρησιμοποιείται όταν υπάρχει ανάγκη για έξτρα ενέργεια.

Πριν καούν τα τριγλυκερίδια ως ενέργεια πρέπει πρώτα να διασπαστούν σε μικρότερα μέρη τα οποία ονομάζονται ελεύθερα λιπαρά οξέα και γλυκερόλη. Με αυτή τη μορφή εισέρχονται μέσα στο αίμα και διοχετεύονται στους ιστούς για ενέργεια.

Κατά τη διάρκεια της άσκηση τα ελεύθερα λιπαρά οξέα και η γλυκερόλη χρησιμοποιούνται για ενέργεια σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος και όχι σε ένα συγκεκριμένο.

Έτσι λοιπόν μπορεί να κάνουμε τζόκινγκ και να καίμε λίπος από τα χέρια, να κάνουμε βαθιά καθίσματα και να καίμε λίπος από την κοιλιά ή να κάνουμε βάρη για το άνω μέρος του σώματος και να καίμε λίπος από τους γλουτούς.

Οι περισσότερες μελέτες απορρίπτουν το μύθο του τοπικού αδυνατίσματος

Εκτός από τον επίσημα αποδεδειγμένο τρόπο με τον οποίο καίει το σώμα μας λίπος υπάρχουν επιπλέον μελέτες που δείχνουν ότι η μείωση τοπικού πάχους δεν είναι εφικτή.

diet3 5Σε μια μελέτη επάνω σε 24 άτομα τα οποία πραγματοποιούσαν μόνο ασκήσεις κοιλιακών για 6 εβδομάδες δε βρέθηκε καμία απολύτως μείωση στο ποσοστό λίπους της κοιλιάς.

Μια άλλη μελέτη η οποία παρακολούθησε 40 υπέρβαρες γυναίκες για 12 εβδομάδες βρήκε πως η προπόνηση με αντιστάσεις για κοιλιακούς δεν είχε κανένα αποτέλεσμα στη μείωση του λίπους της κοιλιάς σε σχέση μόνο με διατροφή.

Μια μελέτη που ερεύνησε την αποτελεσματικότητα των ασκήσεων με βάρη για το πάνω μέρος του σώματος βρήκε παρόμοια αποτελέσματα.

Για διάρκεια 12 εβδομάδων μελετήθηκαν 104 συμμετέχοντες οι οποίοι πραγματοποιούσαν διάφορες ασκήσεις με το αδύναμο χέρι τους (!).

Παρατηρήθηκε κάποια απώλεια λίπους αλλά αφορούσε το συνολικό ποσοστό λίπους και όχι στο χέρι που εκτελούσαν τις ασκήσεις.

Υπήρξαν και άλλες μελέτες με παρόμοια αποτελέσματα που καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η τοπική απώλεια λίπους δεν είναι εφικτή όταν γυμνάζουμε τους μύες που βρίσκονται γύρω από το συγκεκριμένο σημείο.

Υπήρχαν ωστόσο και κάποιες μελέτες με αντιφατικά συμπεράσματα. Μια μελέτη επάνω σε 10 άτομα βρήκε μεγαλύτερο ποσοστό απώλειας λίπους γύρω από τους μύες που γυμναζόταν.

Μια άλλη πρόσφατη μελέτη επάνω σε 16 γυναίκες βρήκε πως οι ασκήσεις με βάρη για ένα σημείο του σώματος όταν συνδυάστηκαν με 30 λεπτά αερόβιας άσκησης μετά (στατικό ποδήλατο) αύξησαν την απώλεια λίπους στα συγκεκριμένα σημεία.

Οι συγκεκριμένες μελέτες δίνουν ώθηση σε περαιτέρω έρευνα καθώς υπάρχουν αρκετοί λόγοι ώστε να δημιουργηθούν μεικτά συμπεράσματα, ένα εκ των οποίων είναι ο μικρός αριθμός συμμετεχόντων.

Σε γενικές γραμμές ωστόσο η περισσότερη έρευνα δείχνει πως η απώλεια λίπους από μια συγκεκριμένη μόνο περιοχή δεν είναι εφικτή.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21804427/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25766455/
https://tinyurl.com/4h9de27v
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23222084/
https://tinyurl.com/234v9auw
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16985258/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28497942/

Η διαφορά από το τοπικό αδυνάτισμα και της τοπικής σύσφιξης

diet3 6Πρέπει να διευκρινίσουμε ωστόσο κάποια πράγματα. Ένα γυμνασμένο γυναικείο χέρι σε σχέση με ένα αγύμναστο έχει μεγάλη διαφορά στην όψη ακόμη και αν έχει ακριβώς την ίδια περιφέρεια.

Το αγύμναστο γυναικείο χέρι είναι πιο πιθανό να δείχνει πλαδαρό ενώ το γυμνασμένο έχει μυϊκό τόνο.

Ενώ δεν μπορούμε να επιλέξουμε από πιο σημείο θα χαθεί το λίπος όταν κάνουμε γυμναστική, σίγουρα μπορούμε να στοχεύσουμε μια περιοχή ώστε να τη γυμνάσουμε και να αποκτήσει μυϊκό τόνο και καλλίγραμμη φόρμα.

Για καλύτερα αποτελέσματα πρέπει να συνδυαστούν ασκήσεις ενδυνάμωσης μαζί με αερόβια άσκηση και διατροφή ώστε να κάψουμε λίπος.

Ένα πράγμα που πρέπει να επισημάνουμε είναι πως γύρω από τις συνηθισμένες προβληματικές περιοχές που αποθηκεύουμε λίπος οι μυϊκές ομάδες είναι μικρές.

Για παράδειγμα:

 • Μεσαία ζώνη: κοιλιακοί
 • Χέρια: τρικέφαλοι / δικέφαλοι
 • Εσωτερικά των μηρών: προσαγωγοί
 • Εξωτερικά των μηρών: απαγωγοί

Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι γλουτοί οι οποίοι είναι μεγάλη μυϊκή ομάδα.

Οι μικρές μυϊκές ομάδες όπως οι προσαγωγοί, οι απαγωγοί, οι κοιλιακοί και οι τρικέφαλοι όταν τις εξασκούμε καίνε ελάχιστες θερμίδες.

Εάν για παράδειγμα κάνουμε 100 κοιλιακούς θα κάψουμε ελάχιστες θερμίδες. Εάν κάνουμε 100 βαθιά καθίσματα θα κάψετε πάρα πολλές θερμίδες (πιθανόν και 10 φορές παραπάνω).

Οι ασκήσεις που καίνε πολλές θερμίδες εννοείται πως καίνε πολύ περισσότερο λίπος. Πρέπει να θυμόμαστε το εξής:

– 1 κιλό λίπος = 7700 θερμίδες –

Εάν θέλουμε να χάσουμε 1 κιλό πρέπει να κάψουμε 7700 θερμίδες περισσότερες από αυτές που τρώμε.

diet3 7Σε μια δυνατή προπόνηση μπορούμε να κάψουμε από 200 έως και 500 θερμίδες. Αυτό αποτελεί το ένα σκέλος της εξίσωσης.

Το άλλο μέρος της εξίσωσης είναι το ενεργειακό έλλειμμα. Εάν θέλουμε να αδυνατίσουμε πρέπει να τρώμε λιγότερες θερμίδες από αυτές που καίμε καθημερινά.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω θεωρούμε πως είναι παντελώς άχρηστες οι ασκήσεις στο γυμναστήριο με τα σχετικά μηχανήματα προσαγωγών και απαγωγών στην προσπάθεια μείωσης της περιφέρειας.

Όσο πιο σκληρά γυμνάζουμε μια περιοχή σίγουρα δίνουμε περισσότερο σχήμα, μυϊκό τόνο και δύναμη. Ωστόσο εάν θέλουμε να αποκτήσουμε μειώσουμε το λίπος από μια περιοχή μια σχετική γράμμωση καλό θα είναι να στοχεύσουμε στη μείωση του ποσοστού λίπους συνολικά.

Όπως αναφέραμε και παραπάνω ο χρυσός συνδυασμός για να το πετύχουμε αυτό είναι:

 • Γυμναστική ενδυνάμωσης
 • Αερόβια άσκηση
 • Σωστή διατροφή

Εάν ακολουθήσετε τα παραπάνω, ευεργετική δράση έχουν και λιποδιαλύτες που δε στοχεύουν μόνο στο τοπικό πάχος αλλά γενικά στη μείωση του ποσοστού λίπους.

Είναι εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής έχουν λιποδιαλυτική δράση, αυξάνουν τις καύσεις και το μεταβολισμό ενώ μειώνουν τις φλεγμονές.

Πως μειώνουμε το πάχος και τονώνουμε συγκεκριμένα σημεία

Υπάρχουν πολυάριθμες έρευνες και μελέτες που δείχνουν τη σωστή μέθοδο για να μειώσουμε το ποσοστό λίπος σε ολόκληρο το σώμα και κατ’ επέκταση στα προβληματικά σημεία.

Η πιο σίγουρη μέθοδος και σίγουρη είναι οι προπονήσεις υψηλής έντασης με ασκήσεις πολυαρθρικές που γυμνάζουν όλο το σώμα.

Οι καλύτερες ασκήσεις για τη συνολική μείωση ποσοστού λίπους στο σώμα περιλαμβάνουν τα εξής:

diet3 8Κάντε αερόβια άσκηση τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα από 30 λεπτά

Το τρέξιμο και το ποδήλατο χρησιμοποιούν συνδυαστικά μεγάλες μυϊκές ομάδες σε συντονισμό, πράγμα που σημαίνει περισσότερες καύσεις και ταχύτερη απώλεια λίπους, ειδικά όταν δυσκολεύουμε το επίπεδο. Όσο πιο υψηλή ένταση τόσο μεγαλύτερες οι καύσεις.

Για γρήγορη απώλεια λίπους δοκιμάστε υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση (HIIT)

Η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης περιλαμβάνει μικρά χρονικά διαστήματα έντονης άσκησης συνοδευόμενα με μικρά διαλείμματα που δεν ξεπερνούν τα 30-60 δευτερόλεπτα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι 60 δευτερόλεπτα σχοινάκι και αμέσως μετά 30-60 δευτερόλεπτα διάλειμμα.

Μελέτες έδειξαν πως η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης καίει πολύ περισσότερο λίπος σε σχέση με την αερόβια άσκηση σταθερής έντασης (πχ τζόκινγκ με σταθερό ρυθμό).

diet3 9Κάντε ασκήσεις που γυμνάζουν όλο το σώμα και όχι 1 μυϊκή ομάδα

Αντί να εστιάζεται σε μια μυϊκή ομάδα επιλέξτε ασκήσεις που συνδυάζουν πολλές μυϊκές ομάδες όπως οι σανίδες, τα burpees, τα βαθιά καθίσματα, οι προβολές, οι κάμψεις και οι έλξεις.

Ένα τέτοιο ασκησιολόγιο δεν καίει μόνο λίπος. Συμβάλλει στη δημιουργία ενός καλλίγραμμου σώματος με εξαιρετικό μυϊκό τόνο και σχήμα.

Συνδυάστε αερόβια άσκηση με προπόνηση ενδυνάμωσης

Ο συνδυασμός ασκήσεων ενδυνάμωσης όπως τα βάρη και το TRX, το Power plate, η λειτουργική προπόνηση diet3 10(functional training) και το κρεβάτι pilates μαζί με αερόβια άσκηση στο τέλος, είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός για γρήγορης απώλεια λίπους σε σύγκριση με ασκήσεις που στοχεύουν σε 1 μόνο μυϊκή ομάδα.

Η προπόνηση υψηλής έντασης με σύνθετες ασκήσεις που γυμνάζουν όλο το σώμα καθώς και η έντονη αερόβιο άσκηση είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά για την απώλεια λίπους και την μυϊκή τόνωση του σώματος.

Άλλες εναλλακτικές προτάσεις για αύξηση καύσεων με στόχο το αδυνάτισμα

Ωστόσο εάν κάποιος δεν μπορεί ή δεν θέλει να κάνει γυμναστική υψηλής έντασης υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις για απώλεια λίπους και τόνωση.

diet3 11Καλά παραδείγματα είναι:

 • το γρήγορο περπάτημα
 • το περπάτημα στην εξοχή
 • η ποδηλασία
 • το κολύμπι

Η διατροφή είναι το κλειδί στην απώλεια λίπους

Η γυμναστική καθώς και μια καθημερινότητα με έντονη σωματική δραστηριότητα αυξάνει κατακόρυφα τις καύσεις που κάνουμε κάθε 24ωρο.

Ωστόσο μια κακή διατροφή, με γλυκά junk food και χωρίς θρεπτικά συστατικά ισοπεδώνει κάθε προσπάθεια.

Καλό είναι να θυμόμαστε ένα πράγμα πολύ σημαντικό όσον αφορά την ποιότητα των φαγητών που καταναλώνουμε:diet3 12

– η πολύ γυμναστική δεν μπορεί να νικήσει την κακή διατροφή –

Η κακή διατροφή μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα μπορεί να καταστρέψει ένα υπέροχο και καλλίγραμμο σώμα.

Η κακή διατροφή σε σύντομο χρονικό διάστημα θα εξαφανίσει τη γράμμωση ενός γυμνασμένου σώματος.

Συμπέρασμα: Η καλή διατροφή είναι ο βασικός πυλώνας εάν θέλουμε να χάσουμε καθαρό λίπος και να διατηρήσουμε ένα φυσιολογικό βάρος ανάλογα με το ύψος μας.

Εάν θέλετε να χάσετε βάρος χωρίς να το ξαναπάρετε αμέσως μετά θα πρέπει να συνδυάσετε συγκεκριμένες διατροφικές οδηγίες σε συνδυασμό με μορφές άσκησης. Ενδεικτικά παραθέτουμε τις προτάσεις μας:

Ελέγξτε την ποσότητα στις μερίδες σας

Κρατώντας τις μερίδες σας υπό έλεγχο είναι ένα μεγάλο μυστικό όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος.

Μια εύκολη λύση για να μη παρασυρθούμε στην ποσότητα φαγητού είναι να χρησιμοποιούμε μικρό πιάτο πάντοτε. Ένας άλλος τρόπος είναι να μάθετε να ελέγχετε το μέγεθος της μερίδας με το μάτι.

diet3 13Καταναλώστε περισσότερες φυτικές ίνες

Οι φυτικές είναι το μυστικό όπλο στο αδυνάτισμα. Καταναλώστε άφοβα τροφές όπως πράσινες σαλάτες, ωμές ή βραστές, όσπρια, φρούτα (όχι χυμούς), ωμούς ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής άλεσης.

Η καθημερινή κατανάλωση φυτικών ινών συμβάλλει καταλυτικά στο αδυνάτισμα και στην απώλεια λίπους.

Κόψτε μαχαίρι τη ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμαdiet3 14

Θέλετε να δείτε μεγάλη διαφορά; Βγάλτε τελείως από τη διατροφή σας επεξεργασμένα τρόφιμα όπως γλυκά συσκευασμένα, τσιπς, κέικ, ψωμιά και τσουρέκια.

Μη καταναλώσετε επίσης σταγόνα από αναψυκτικά τύπου cola, ενεργειακά ποτά και συσκευασμένους χυμούς. Να θυμάστε πως ο μεγάλος εχθρός είναι ότι περιέχει λευκή ζάχαρη και λευκό αλεύρι.

Καταναλώστε περισσότερες πρωτεΐνες

Οι πρωτεΐνες προκαλούν το αίσθημα του κορεσμού και μειώνουν την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουμε.

Μελέτες έδειξαν πως όταν τρώμε πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνες μειώνει το τσιμπολόγημα κατά τη διάρκεια της μέρας και στο τέλος καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες.

diet3 15Κάθε γεύμα σας πρέπει να είναι υγιεινό. Ένα μεγάλο μυστικό είναι να υπάρχει καλής ποιότητας πρωτεΐνη και φυτικές ίνες σε κάθε γεύμα. Επίσης φροντίστε να μην ξεφύγετε ποτέ στην ποσότητα φαγητού.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως εάν θέλουμε να αδυνατίσουμε πρέπει να υπάρχει θερμιδικό έλλειμμα. Πρέπει να τρώμε λιγότερες θερμίδες από αυτές που καίμε.

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας υγιεινού φαγητού θα μας παχύνει εξίσου. Όταν περισσεύουν θερμίδες που δεν τις καίμε … τις αποθηκεύουμε ως λίπος δυστυχώς στα επίμαχα σημεία.

Εάν χρειαζόμαστε 1500 θερμίδες την ημέρα και καταναλώσουμε 2500 θερμίδες υγιεινού φαγητού άριστης ποιότητας … θα παχύνουμε.

Εστιαστείτε λοιπόν στο ενεργειακό έλλειμμα θερμίδων για γρήγορο και αποτελεσματικό αδυνάτισμα.

Εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής για αποτελεσματικό αδυνάτισμα

Υπάρχουν λιποδιαλυτες για τοπικο παχος; Όχι ακριβώς. Υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής που αυξάνουν τις καύσεις και ενισχύουν τη διαδικασία της λιποδιάσπασης.

Πρέπει να έχετε στο νου σας πως εάν τρώτε junk food ή πίνετε αλκοόλ πιθανόν να μην αδυνατίσετε καθόλου. nhsteia01 04

Η ποιότητα και η ποσότητα των γευμάτων και των τροφών είναι το Α και το Ω στην προσπάθεια απώλειας βάρους.

Εάν τρώτε καλής ποιότητας γεύματα, κάνετε οποιαδήποτε μορφής προπόνηση σύμφωνα με τα παραπάνω και θέλετε γρήγορα αποτελέσματα σας προτείνουμε να γνωρίσετε το εξειδικευμένο πακέτο με συμπληρώματα διατροφής LOSE WEIGHT 5-10kg της Healthia.

Το σκεύασμα X-TREME LYPOLISIS περιέχει 10 δραστικά συστατικά όπως τα raspberry ketonets, τα μούρα acai και το μηλόξυδο που είναι γνωστά για τη “λιποδιαλυτική” τους δράση.

Το SUPERIOR GREEN COFFEE είναι το πιο ισχυρό σκεύασμα πράσινου καφέ που κυκλοφορεί σήμερα στην αγορά. Εκτός από την απώλεια λίπους ο πράσινο καφές δίνει ενέργεια και τονώνει το μεταβολισμό κατά τις ώρες που δε θα τρώτε.

Το σκεύασμα CAPS MAXIMUM περιέχει δραστικά συστατικά όπως η καψαϊκίνη που αυξάνουν τις καύσεις και ενεργοποιούν το μεταβολισμό μέσω της διαδικασίας της θερμογέννησης.

Εάν θέλετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πακέτο LOSE WEIGHT 5-10kg μπορείτε να κάνετε κλικ ΕΔΩ.

Σχετικά Προϊόντα

 • γρήγορο αδυνάτισμα

  Healthia X-treme Lypolisis 500mg, Συμπλήρωμα Διατροφής για Γρήγορο Αδυνάτισμα, 60 caps

  32.90 Σε απόθεμα
  Συμπλήρωμα διατροφής για ενίσχυση του μεταβολισμού και απώλεια βάρους. Μοναδικός συνδυασμός από 10 πανίσχυρους σύμμαχους που…
  Προσθήκη στο καλάθι
 • πράσινο καφέ

  Healthia Superior Green Coffee 8000mg, Συμπλήρωμα Διατροφής με Πράσινο Καφέ, 60 caps

  32.90 Σε απόθεμα
  Στόχος σας το αδυνάτισμα, η καύση λίπους, η γράμμωση και η αύξηση μεταβολισμού; Ήρθε η ώρα…
  Προσθήκη στο καλάθι
 • αύξηση μεταβολισμού

  Healthia Xtra Energy 559mg, Συμπλήρωμα Διατροφής για την Αύξηση Μεταβολισμού, 60 caps

  26.50 Σε απόθεμα
  Συμπλήρωμα διατροφής με 18 δραστικά συστατικά για αύξηση του μεταβολισμού, των επιπέδων ενέργειας και των καύσεων.…
  Προσθήκη στο καλάθι