Τριχόπτωση

Τριχόπτωση. Μήπως φταίει το σαμπουάν σας;

Εάν σας απασχολεί έντονα το θέμα της τριχόπτωσης πιθανότατα να φταίει το σαμπουάν σας. Παρακάτω θα βρείτε μερικά κοινά συστατικά που υπάρχουν σχεδόν στα περισσότερα σαμπουάν της σειράς που συχνά ευθύνονται για έντονη τριχόπτωση.

Πέρα από την εποχιακή τριχόπτωση που κάθε φθινόπωρο συμβαίνει σε πολύ κόσμο, η ανεξήγητη τριχόπτωση είναι κάτι που μπορεί να προκαλέσει πολύ δυσάρεστα συναισθήματα, όπως στεναχώρια αλλά μέχρι και … πανικό!
Υπάρχουν φορές που μπορεί να ευθύνονται οι ορμόνες σας, δερματικά προβλήματα ή ακόμη και κακή διατροφή. Ένα πράγμα όμως που μπορεί να μη πάει το μυαλό σας είναι τα χημικά συστατικά που υπάρχουν στα κοινά σαμπουάν.

Πάμε να γνωρίσουμε τα 7 πιο ύποπτα συστατικά που καλό θα ήταν να αποφύγετε την επόμενη φορά που θα αγοράσετε σαμπουάν.

Sodium Lauryl Sulfate

Sodium lauryl sulfate (SLS) είναι ένα σκληρό χημικό καθαριστικό επιφανειοδραστικό που χρησιμοποιείται κατά κόρον στα κοινά σαμπουάν για την απομάκρυνση της βρωμιάς, της λιπαρότητας και άλλων ακαθαρσιών από το κεφάλι.

Βασικό χαρακτηριστικό του είναι ο πλούσιος αφρός που δημιουργεί όταν τρίβουμε τα μαλλιά μας.

Ενώ όλα τα παραπάνω ακούγονται πολύ ωραίες ιδιότητες ως συστατικό ενός σαμπουάν πρέπει να γνωρίζουμε πως το SLS δεν είναι καθόλου ήπιο στη δράση του.
Χρησιμοποιείται στη βιομηχανία για να ξεβάφουμε επιφάνειες, για το πλύσιμο ρούχων αλλά και για βαθύ καθαρισμό από ταπετσαρίες αυτοκινήτων.
Δύσκολα κάποιος θα μπορούσε να σκεφτεί να πλένει τα μαλλιά του με ένα υλικό που ξεβάφει μπογιές από τους τοίχους. Φανταστείτε τι μπορεί να κάνει αυτό το καθαριστικό στα μαλλιά σας.

Έρευνες επιβεβαιώνουν πως το SLS εισχωρεί στο δέρμα και αποδομεί τις κυτταρικές μεμβράνες και πρωτεΐνες στο τριχωτό της κεφαλής μας.
Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό σε σχέση με την τριχόπτωση και ίσως το τελευταίο που θα θέλατε να ακούσετε είναι οι βλάβες στα τριχοθυλάκια που προκαλούνται και η αποδόμηση των συγκεκριμένων πρωτεϊνών που τα αποτελούν.

Ένα άλλο πρόβλημα με το SLS είναι ότι αφαιρεί όλη τη λιπαρότητα του δέρματος, συμπεριλαμβανομένου και των προστατευτικών λιπιδίων που αποτελούν τη φυσική ενυδάτωση της τρίχας.
Η συχνή χρήση σαμπουάν με SLS έχει ως αποτέλεσμα την ξηρότητα της τρίχας που οδηγεί σε σπάσιμο και απώλεια μαλλιών.

Σχετικές έρευνες:
www.ams.usda.gov/sites/default/files/media/S Lauryl report.pdf
journals.sagepub.com/doi/abs/10.3109/10915818309142005
www.karger.com/Article/Abstract/84139

Paraben

Τα παραμπέν είναι ένα γκρουπ από χημικά συντηρητικά που μπαίνουν σε προϊόντα για να μην αναπτύσσονται βακτήρια και για να επιμυκήνεται ο χρόνος ζωής τους στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Έχει βρεθεί πως τα Parabens προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές που αλλάζουν το ευαίσθητο ορμονικό σας προφίλ.
Γι΄αυτό και συγκαταλέγονται στην κατηγορία των ξενο-οιστρογόνων. Τα Parabens έχουν την επικίνδυνη ιδιότητα να μιμούνται τη δράση των οιστρογόνων πράγμα που οδηγεί λανθασμένα σε ορμονική ανισορροπία.
Τέτοιες μορφές ανισορροπίες σχετίζονται άμεσα με την ανάπτυξη ορισμένων μορφών καρκίνου αλλά και με έντονες ψυχικές μεταπτώσεις. Η συγκεκριμένη ορμονική διαταραχή στις γυναίκες σχετίζεται και με έντονη τριχόπτωση συν τοις άλλοις.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
www.ewg.org/sites/humantoxome/chemicals/chemical_classes.php?class=Parabens
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5419033/

Propylene Glycol

Το Propylene glycol η αλλιώς προπυλενογλυκόλη είναι ένα χημικό που χρησιμοποιείται στα καλλυντικά και στα προϊόντα περιποίησης μαλλιών όπως τα conditioner ως υγραντικό για τη διατήρηση της υγρασίας στην επιδερμίδα.
Ωστόσο δεν είναι και τόσο αθώο συστατικό. Το propylene glycol είναι χαρακτηρισμένο από το Environmental Working Group ως ιδιαίτερα επικίνδυνο συστατικό που συχνά προκαλεί ερεθισμούς και τοξικότητα στους ιστούς.

Σχετική έρευνα: ww.ewg.org/skindeep/ingredient/705315/PROPYLENE_GLYCOL/

Diethanolamine (DEA)

Το DEA είναι ένας γαλακτωματοποιητής που δημιουργεί πλούσιο αφρό και σαπουνάδα και χρησιμοποιείται κατά κόρον στην υφαντουργία αλλά και στην αγροτική οικονομία.

Χρησιμοποιείται ως συστατικό για απορρυπαντικά και καθαριστικά, ως διαλυτικό για μεταλλικές επιφάνειες αλλά και φλοκάτες.
Τέλος χρησιμοποιείται σε σαμπουάν και conditioner του εμπορίου.

Έρευνες έδειξαν πως η χρήση DEA σε ποντίκια προκάλεσε βλάβες και υπερκεράτωση στο δέρμα ενώ προκάλεσε βλάβες και στο συκώτι.
Εάν σας ενδιαφέρει η υγεία του τριχωτού της κεφαλής σας καλό θα ήταν να ξεχάσετε προϊόντα που περιέχουν DEA δια παντός.

Σχετικές έρευνες:
www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK373177/
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12571685

Άρωμα

Βγαίνοντας από το μπάνιο σίγουρα είναι πολύ ωραία η αίσθηση να έχετε το αγαπημένο σας άρωμα από σαμπουάν σε όλο το σώμα. Ωστόσο τα περισσότερα αρώματα είναι συνθετικά και προκαλούν μια σειρά από βλάβες στην υγεία σας και στα μαλλιά σας.

Μελέτες έδειξαν πως τα συνθετικά αρώματα προκαλούν ορμονικές διαταραχές αλλάζοντας τα επίπεδα των οιστρογόνων και της τεστοστερόνης.
Η ορμονική ανισορροπία επηρεάζει άμεσα την ανάπτυξη και αναγέννηση των τριχών ενώ αυξάνει την τριχόπτωση.

Τα συνθετικά αρώματα επιπλέον βρέθηκε πως προκαλούν δερματίτιδες αλλά και κνίδωση.

Σχετικές έρευνες:
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4046332/
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3858659/

Imidazolidinyl Urea

Η Imidazolidinyl ουρία είναι ένα αντιμικροβιακό συντηρητικό που χρησιμοποιείται στα καλλυντικά και στα προϊόντα περιποίησης μαλλιών για να επεκταθεί η διάρκεια ζωής τους στο ράφι. Ωστόσο η δράση της χρήσει ιδιαίτερης προσοχής.

Η ουρία Imidazolidinyl απελευθερώνει φορμαλδεΰδη με τη μορφή έντονης μυρωδιάς στα συγκεκριμένα καλλυντικά. Η φορμαλδεΰδη είναι ένα ισχυρό απολυμαντικό που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία, καθώς και ως συντηρητικό σε νεκροστάσια για τη διατήρηση των νεκρών πριν την ταφή.
Ωστόσο συνδέεται με πολλές μορφές καρκίνου. Όσον αφορά την υγεία των μαλλιών η φορμαλδεΰδη προκαλεί βλάβες στο τριχωτό του κεφαλιού και ερεθισμό ενώ μπορεί να πυροδοτήσει αλλεργικές αντιδράσεις και εξανθήματα.

Σχετικές έρευνες:
www.cancer.org/cancer/cancer-causes/formaldehyde.html
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4331618/

Sodium Chloride ή αλλιώς Χλωριούχο νάτριο

Το χλωριούχο νάτριο είναι το γνωστό σε όλους μας αλάτι μαγειρικής. Συχνά χρησιμοποιείται στο σαμπουάν για να γίνει πιο πηκτή η υφή του.
Ενώ μπορεί να είναι ίσως το πιο φυσικό συστατικό από όλα αυτά που περιέχει ένα κοινό σαμπουάν του εμπορίου, το αλάτι ενδέχεται να προκαλεί τριχόπτωση.

Το αλάτι ξεραίνει τα μαλλιά πράγμα που ίσως να έχετε παρατηρήσει το καλοκαίρι μετά το μπάνιο στην παραλία.
Η ξηρότητα των μαλλιών μπορεί να προκαλέσει θραύση της τρίχας και απώλεια ειδικά άμα χρησιμοποιείτε σαμπουάν και conditioner με … αλάτι.
Συμβουλή μας: Επιλέξτε σαμπουάν και προϊόντα περιποίησης μαλλιών από το φαρμακείο και όχι από το super market. Επιπλέον προσέξτε οι φόρμουλές τους να είναι όσο πιο φυσικές γίνεται.

Ψάξτε στην ετικέτα να γράφει «χωρίς paraben» και «χωρίς DEA». Σημειωτέων πως πολλές εταιρίες αναγράφουν 93% φυσικά συστατικά ή κάτι αντίστοιχο.
Αυτό δεν σημαίνει πως το προϊόν αυτό δεν έχει κάτι από τα παραπάνω. Μην μπερδεύεστε. Διαβάστε τα συστατικά προσεκτικά.

Θρεπτικά συστατικά που δυναμώνουν τα μαλλιά και σταματούν την τριχόπτωση

Όλοι όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα μαλλιά τους αναρωτιούνται “πως να δυναμώσω τα μαλλιά μου με φυσικό τρόπο”. Υπάρχουν βιταμίνες για μαλλιά που πέφτουν; Η σωστή διατροφή παίζει καταλυτικό ρόλο.
Στην πραγματικότητα η έλλειψη θρεπτικών συστατικών σχετίζεται άμεσα με την τριχόπτωση και την κακή ποιότητα της τρίχας.
Παράγοντες όπως η ηλικία, το ορμονικό προφίλ αλλά και τα γονίδια παίζουν επίσης άμεσο ρόλο στην ανάπτυξη αλλά και στην υγεία των μαλλιών μας, ωστόσο η σωστή λήψη θρεπτικών συστατικών είναι ένα από τα κλειδιά για όμορφα και λαμπερά μαλλιά.

Παρακάτω επισημάνουμε τα 8 βασικά διατροφικά στοιχεία που σχετίζονται με την καλή υγεία και την ανάπτυξη των μαλλιών μας.

1. Κολλαγόνο

Η τρίχα αποτελείται σχεδόν εξολοκλήρου από πρωτεΐνες. Οι συγκεκριμένες πρωτεΐνες είναι ως επί το πλείστον κολλαγόνο τύπου 1. Το σώμα μας συνθέτει κολλαγόνο από τις πρωτεΐνες και τα αμινοξέα που καταναλώνει μέσω των τροφών.
Μελέτες έδειξαν πως η διατροφή χαμηλή σε πρωτεΐνες σχετίζεται με αργή ανάπτυξη των μαλλιών αλλά και με τριχόπτωση.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχεία είναι πως μετά τα 30 η ικανότητα παραγωγής κολλαγόνου από το σώμα μας φθίνει. Όσο περνούν τα χρόνια τα σημάδια της γήρανσης κάνουν την εμφάνισή τους, τόσο στο δέρμα όσο και στα μαλλιά. Το ίδιο και η τριχόπτωση.

Πάμε να ρίξουμε μια ματιά στα αποτελέσματα των ερευνών σχετικά το κολλαγόνο.

Παρέχει τα απαραίτητα συστατικά για την αναδόμηση της τρίχας
Τα μαλλιά μας αποτελούνται κυρίως από κερατίνη. Το σώμα μας χρησιμοποιεί διάφορα αμινοξέα για να κατασκευάσει κερατίνη, κάποια από τα οποία βρίσκονται σε πληθώρα στο κολλαγόνο.
Υπάρχουν 11 μη – απαραίτητα αμινοξέα τα οποία το σώμα μας μπορεί να παρασκευάσει από μόνο του και 9 απαραίτητα που πρέπει να τα λάβουμε από τη διατροφή μας. Το κολλαγόνο αποτελείται από 3 μη – απαραίτητα αμινοξέα: την προλίνη, τη γλυσίνη και την υδροξυπρολίνη.
Η προλίνη είναι ένα από τα βασικά συστατικά της κερατίνης που έχουμε στα μαλλιά μας. Η κατανάλωση κολλαγόνου ή η λήψη του σε συμπλήρωμα σας παρέχει τα απαραίτητα δομικά στοιχεία έτοιμα για να κατασκευάσετε νέα μαλλιά.

Προστατεύει τα τριχοθυλάκια και τη ρίζα της τρίχας από φθορές και βλάβες
Το κολλαγόνο λειτουργεί και ως αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι στοιχεία που δημιουργούνται στο σώμα μας ως αποτέλεσμα από το στρες, τη ρύπανση του περιβάλλοντος, κακή διατροφή, αλκοόλ καθώς και αστικές τοξίνες. Πολλές ελεύθερες ρίζες προκαλούν βλάβες στα κύτταρα, αλλοιώσεις στις πρωτεΐνες και βλάβες στο DNA.
Έρευνες έδειξαν πως οι ελεύθερες ρίζες ενδέχεται να προκαλούν βλάβες και στα τριχοθυλάκια.

Η άμυνα του οργανισμού μας απέναντι στις ελεύθερες ρίζες μειώνεται όσο γερνάμε.
Έτσι λοιπόν μετά τα 40 τα μαλλιά μας είναι ιδιαίτερα ευάλωτα και λιγότερο ανθεκτικά.
Για να καταπολεμήσουμε τις ελεύθερες ρίζες και να προστατέψουμε την όψη και την υγεία των μαλλιών μας το σώμα μας χρειάζεται αντιοξειδωτικά συστατικά.
Αρκετές μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες έδειξαν πως το κολλαγόνο – ειδικά από ψάρι – έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Μια μελέτη έδειξε πως το κολλαγόνο ψαριού καταπολεμά 4 ειδών ελεύθερες ρίζες. Μια ακόμη μελέτη έδειξε πως η πρωτεΐνες που περιέχει το κολλαγόνο ψαριού ενδέχεται να έχει ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση από ότι στελέχη που βρίσκονται στο τσάι.

Σχετική έρευνα: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2929555/

Μειώνει την τριχόπτωση που οφείλεται στην ηλικία
Υπάρχουν μια σειρά από παράγοντες που ευθύνονται για την τριχόπτωση όπως προϊόντα καθημερινής χρήσης και σαμπουάν. Εκτός όμως από αυτούς τους παράγοντες υπάρχουν αιτίες που σχετίζονται με την ίδια τη δομή της τρίχας.
Το κολλαγόνο απαρτίζει το 70% των εσωτερικών στρωμάτων του δέρματος, μέσα στο οποία βρίσκονται τα τριχοθυλάκια, δηλαδή η ρίζα της τρίχας.
Το κολλαγόνο συνεισφέρει στην ελαστικότητα και στην δύναμη του δέρματος.
Καθώς γερνάμε η παραγωγή κολλαγόνου του σώματός μας μειώνεται, καθώς και η ομαλή και αποτελεσματική επιδιόρθωση των κυττάρων του δέρματος, πράγμα που επηρεάζει τις ρίζες των τριχών.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους που χάνουμε μαλλιά με την πάροδο των ετών. Έτσι η λήψη κολλαγόνου συμβάλλει στη διατήρηση της καλής υγεία του δέρματος και μπορεί να αποτρέψει την απώλεια μαλλιών.
Μια μελέτη 8 εβδομάδων σε 69 γυναίκες ηλικίας 35–55 βρήκε πως η καθημερινή λήψη κολλαγόνου αισθητά βελτίωση την ελαστικότητα της επιδερμίδας σε σχέση με το γκρουπ που έλαβε placebo.
Μια άλλη μελέτη 12 εβδομάδων σε περισσότερους από 1000 ενήλικες βρήκε πως η καθημερινή λήψη συμπληρώματος κολλαγόνου βελτίωσε την ποσότητα της σχετικής πρωτεΐνης που βρίσκεται στο δέρμα και μείωσε τα σημάδια της γήρανσης του δέρματος.

Καθώς τα μαλλιά μας μεγαλώνουν πάνω από το δέρμα μας τα ενδεχόμενα οφέλη του κολλαγόνου σε σχέση με τη γήρανση του δέρματος μπορούν να συμβάλλουν στην καλύτερη και γρηγορότερη ανάπτυξη των τριχών και στη μείωση της τριχόπτωσης.

Μειώνει το γκριζάρισμα των μαλλιών
Λόγω της αντιοξειδωτικής δράσης του κολλαγόνου από ψάρι τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν πεπτίδια ψαριού καταπολεμούν τις βλάβες των ελευθέρων ριζών και αποτρέπουν παράλληλα το γκριζάρισμα τις τρίχας.

Το γκριζάρισμα των μαλλιών καθώς περνούν τα χρόνια σχετίζεται αρκετά με τα γονίδια. Ωστόσο οι βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στα κύτταρα που παράγουν το χρώμα των μαλλιών έχουν επίσης επίδραση.
Καθώς μεγαλώνουμε τα κύτταρα που παράγουν τη χρωστική μελανίνη που δίνει το χρώμα στα μαλλιά μας πεθαίνουν.

Ωστόσο, οι ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται λόγω κακής διατροφής, στρες και περιβαλλοντικές τοξίνες μπορεί να καταστρέψουν γρηγορότερα τα συγκεκριμένα κύτταρα.

Εάν η διατροφή μας δεν περιέχει αρκετά αντιοξειδωτικά για να καταπολεμήσει και να εξουδετερώσει τις ελεύθερες ρίζες τα μαλλιά σας πιθανόν να αρχίσουν να γκριζάρουν γρηγορότερα.
Στην πραγματικότητα μια μελέτη δοκιμαστικού σωλήνα βρήκε πως η αντιοξειδωτική ικανότητα των τριχοθυλακίων που βγάζουν άσπρες τρίχες ήταν μικρότερη από τα τριχοθυλάκια που βγάζουν τρίχες με το φυσικό μας χρώμα.
Καθώς το κολλαγόνο ψαριού έχει αποδειχτεί ότι έχει αντιοξειδωτική δράση και καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, στη θεωρία ενδέχεται να προλαμβάνει τη βλάβη στα κύτταρα που παράγουν το φυσικό χρώμα των μαλλιών μας.

2. Σίδηρος

Ο σίδηρος βοηθάει τα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στα κύτταρά μας. Αυτό τον καθιστά ιδιαίτερα σημαντικό για τις ζωτικές λειτουργίες και την ανάπτυξη των ιστών του σώματος, συμπεριλαμβανομένου και των μαλλιών μας.
Έλλειψη σιδήρου προκαλεί αναιμία. Ένα από τα βασικά συμπτώματα της αναιμίας είναι η έντονη τριχόπτωση, ιδιαίτερα στις γυναίκες.

3. Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και στην επιδιόρθωση της τρίχας. Επιπλέον συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία των αδένων γύρω από τα τριχοθυλάκια που ρυθμίζουν τη λιπαρότητα της τρίχας.
Η τριχόπτωση είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα της έλλειψης ψευδαργύρου.

Μελέτες έδειξαν πως η λήψη συμπληρώματος ψευδαργύρου μειώνει την τριχόπτωση που οφείλετε στην έλλειψή του.
Πρότασή μας ωστόσο είναι η λήψη του ψευδαργύρου να γίνεται μέσω των τροφών. Πλούσιες πηγές είναι τα στρείδια, το σπανάκι, οι φακές και οι κολοκυθόσποροι.

Από τη λίστα δε θα μπορούσαν να λείπουν οι πολύτιμες βιταμίνες. Πάμε να ρίξουμε μια ματιά πως κοινές βιταμίνες σχετίζονται με την καλή υγεία των μαλλιών μας αλλά και με την τριχόπτωση.

Σχετικές έρευνες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20141096/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22741940/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2861201/

4. Βιταμίνη Α

Όλα τα κύτταρα του σώματός μας χρειάζονται βιταμίνη Α για να αναπτυχθούν. Το ίδιο ισχύει και για τα μαλλιά μας που είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος ιστός στο σώμα μας.
Η βιταμίνη Α βοηθάει επιπλέον το δέρμα μας να παράγει μια λιπαρή ουσία που ονομάζεται σμήγμα. Το σμήγμα ενυδατώνει τις ρίζες από το τριχωτό της κεφαλής μας και συμβάλλει στην καλή υγεία των μαλλιών.
Άτομα που εμφανίζουν έλλειψη στη βιταμίνη Α παρουσιάζουν μια σειρά από συμπτώματα και προβλήματα υγείας. Ένα από αυτά είναι και η τριχόπτωση και η κακή ποιότητα τρίχας.

Η βιταμίνη Α είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία μας. Ωστόσο ανήκει στις βιταμίνες που η υπερκατανάλωσή τους είναι επικίνδυνη και μπορεί να προκαλέσει βλάβες, μια εκ των οποίων είναι και η τριχόπτωση.

Οι γλυκοπατάτες, τα καρότα, οι κολοκυθόσποροι και το σπανάκι περιέχουν βήτα-καροτίνη που στο σώμα μας μετατρέπεται σε βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α βρίσκεται επιπλέον σε ζωϊκής προέλευσης τρόφιμα όπως το γάλα, τα αυγά και το γιαούρτι, αλλά και το μουρουνέλαιο.

Σχετική έρευνα: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21914489/

5. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Μια από τις πιο γνωστές βιταμίνες που σχετίζονται με την ανάπτυξη των μαλλιών μας είναι η βιοτίνη. Η βιοτίνη είναι γνωστή και ως Β7 και μελέτες έδειξαν πως η έλλειψη βιοτίνης σχετίζεται με την απώλεια μαλλιών στους ανθρώπους.

Η χορήγηση βιοτίνης για την εναλλακτική αντιμετώπιση της τριχόπτωσης έχει καλύτερα αποτελέσματα σε άτομα που έχουν έλλειψη.
Με απλά λόγια κάποιος ο οποίος δεν έχει έλλειψη βιοτίνης αλλά έχει τριχόπτωση δεν θα δει ιδιαίτερα μεγάλα αποτελέσματα. Η έλλειψη βιοτίνης στις μέρες μας είναι σχετικά σπάνια καθώς τη συναντούμε σε αρκετά καθημερινά τρόφιμα.

Άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β συμβάλλουν στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στα τριχοθυλάκια και στο τριχωτό της κεφαλής. Οι διαδικασία αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ανάπτυξη των μαλλιών μας.

Σχετική έρευνα: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19727438

6. Φυσική βιταμίνη C

Οι βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες επηρεάζουν την ανάπτυξη μαλλιών και προκαλούν την γήρανση της τρίχας. Η βιταμίνη C είναι ισχυρότατο αντιοξειδωτικό και μας προστατεύει από το οξειδωτικό στρες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.
Επιπλέον η βιταμίνη C είναι απολύτως απαραίτητη για τη σύνθεση κολλαγόνου τύπου 1. Μια πρωτεΐνη που ουσιαστικά είναι το δομικό συστατικό των τριχών του σώματός μας.

Η βιταμίνη C επιπλέον βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου από το σώμα. Ο σίδηρος με τη σειρά του είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη της τρίχας.
Προσοχή όμως: Η συνθετική βιταμίνη C με τη μορφή ασκορβικού οξέος σε αναβράζοντα δισκία δεν αποτελεί ολόκληρο το μόριο βιταμίνης C όπως το συναντάμε στη φύση και δεν έχει την ίδια αποτελεσματικότητα ενώ η απορροφητικότητά της φτάνει μόλις το 7-10%.

7. Βιταμίνη D

Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με αλωπεκία, ένας όρος που σημαίνει με απλά λόγια σοβαρή τριχόπτωση (7). Έρευνα έδειξε πως η βιταμίνη D ενδέχεται να δημιουργήσει νέα τριχοθυλάκια. Ο αριθμός των τριχοθυλακίων συνδέεται άμεσα με την πυκνότητα των μαλλιών μας.

Η βιταμίνη D πιστεύεται πως παίζει ρόλο στην παραγωγή μαλλιών, ωστόσο οι περισσότερες έρευνες εστιάζουν στους υποδοχείς της βιταμίνης D στο σώμα. Ο πραγματικός ρόλος της βιταμίνης D σε σχέση με την ανάπτυξη των μαλλιών δεν είναι αποσαφηνισμένος.

Πρέπει σε αυτό το σημείο να επισημάνουμε πως ένα πολύ μεγάλο μέρος του γενικού πληθυσμού παρουσιάζει έλλειψη βιταμίνης D στην μέρες μας, ιδιαίτερα τους σκοτεινούς μήνες του φθινοπώρου και του χειμώνα.

8. Βιταμίνη E

Όπως και η βιταμίνη C, έτσι και η βιταμίνη E έχει αντιοξειδωτική δράση και μας προστατεύει από το οξειδωτικό στρες.
Μια μελέτη βρήκε πως άτομα με τριχόπτωση που είχαν έλλειψη βιταμίνης Ε, είδαν αύξηση στην πυκνότητα της τρίχας με νέα μαλλιά της τάξεως του 34.5% όταν έλαβαν συμπλήρωμα βιταμίνης E για 8 μήνες.
Το γκρουπ που έλαβε placebo είχε μια αύξηση της τάξεως του 0.1%.
Καλές πηγές βιταμίνης Ε είναι οι ηλιόσποροι, τα αμύγδαλα, το σπανάκι και το αβοκάντο.

Σχετική έρευνα: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24575202/

BONUS: Συμπλήρωμα διατροφής Hair Skin Nails της Healthia

ΑΝΤΙΟ τριχόπτωση!

hair skin nailsΤο Hair Skin Nails της Healthia είναι πολύ περισσότερο από ένα συμπλήρωμα διατροφής. Περιέχει την ιδανική φόρμουλα από βιταμίνες μέταλλα και ιχνοστοιχεία, λειτουργικά βότανα και φυτοχημικά στοιχεία που χρειάζονται τα μαλλιά σας.

Η φόρμουλά του έχει συνεργιστική δράση, πράγμα που σημαίνει ότι το ένα συστατικό αυξάνει τη δράση, ή την απορρόφηση του άλλου.
Είναι ειδικά σχεδιασμένο για να προστατεύει το τριχωτό της κεφαλής σας σε κυτταρικό επίπεδο από το οξειδωτικό στρες και την πρόωρη γήρανση.
Τα δραστικά του συστατικά κρατούν το δέρμα σε άριστη κατάσταση, ενυδατωμένο, σφριγηλό, με την ελαστικότητα που χρειάζεται.
Περιλαμβάνει βιταμίνες όπως Β3, C, E και βιοτίνη, καθώς επίσης και πυρίτιο, ψευδάργυρο, χαλκό και το ισχυρό αντιοξειδωτικό σελήνιο.

Το Hair Skin Nails αποτελεί σήμερα την πιο ολοκληρωμένη φόρμουλα αντιγήρανσης και ομορφιά τόσο για το δέρμα μας όσο και για τα μαλλιά μας. Σας προτείνουμε να το γνωρίσετε με ένα κλικ ΕΔΩ.

Άλλες πηγές:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23020079/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19172026/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21914489/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3412244/

Σχετικά Προϊόντα

  • τριχόπτωση

    Healthia Hair Skin Nails, Συμπλήρωμα Διατροφής για την Τριχόπτωση, 90 caps

    35.00 Σε απόθεμα
    Προηγμένη φόρμουλα με 23 θρεπτικά συστατικά για την υγεία των μαλλιών του δέρματος και των νυχιών.…
    Προσθήκη στο καλάθι