kerasia

Κεράσια. Τα εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία

Εάν τρώτε πολλά κεράσια έχουμε καλά νέα. Είναι πολύ νόστιμα, περιέχουν πολλές βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά, δεν λερώνουν, είναι οικονομικά στην τιμή και ευτυχώς στην Ελλάδα έχουμε εξαιρετικές κερασιές από άκρη σε άκρη που δίνουν κεράσια εξαιρετική ποιότητας.

Πάμε να γνωρίσουμε τη διατροφική τους αξία και τα οφέλη για την υγεία μας από την τακτική κατανάλωση.

Κεράσι. Διατροφική αξία και θερμίδες

Το κεράσι είναι μικρό σε μέγεθος πυρηνόκαρπο φρούτο που το συναντούμε σε διάφορα χρώματα και γεύσεις, ανάλογα με την ποικιλία.

Το χρώμα τους ποικίλει από κίτρινο εώς και σχεδόν μαύρο, με ενδιάμεσο το ανοιχτό και το βαθύ κόκκινο, το μπορντό και το σκούρο μωβ.

Όλες οι ποικιλίες είναι φορτωμένες με πολυάριθμα θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Ένα φλιτζάνι από γλυκά φρέσκα κεράσια χωρίς κουκούτσι (154 γραμμάρια) έχουν την ακόλουθη διατροφική αξία:

  • θερμίδες: 97
  • πρωτεΐνη: 2 gr
  • υδατάνθρακες: 25 gr
  • φυτικές ίνες: 3 gr
  • βιταμίνη C: 18% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης (ΣΗΔ)
  • κάλιο: 10% της ΣΗΔ
  • χαλκό: 5% της ΣΗΔ
  • μαγγάνιο: 5% της ΣΗΔ

cherries01Όλα τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά και ιδίως οι φυτικές ίνες, η βιταμίνη C και το κάλιο έχουν πολλαπλά ευεργετικά οφέλη για την υγεία του ανθρώπου.

Η βιταμίνη C είναι απολύτως απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος και την καλή υγεία του δέρματος.

Το κάλιο είναι απαραίτητο για τη σύσπαση των μυών, τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, την αρτηριακή πίεση καθώς και άλλες βασικές λειτουργίες του οργανισμού.

Τα κεράσια επιπλέον είναι καλή πηγή φυτικών ινών που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος υποστηρίζοντας την εντερική χλωρίδα και τις τακτικές κενώσεις.

Επιπλέον περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγγάνιο, χαλκό, μαγνήσιο και βιταμίνη Κ.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171719/nutrients
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3783921/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23674806

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά και με αντιφλεγμονώδη δράση

Η μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτοχημικές ενώσεις είναι η αιτία που τα κεράσια έχουν υψηλή διατροφική αξία και πολλαπλά οφέλη και για την υγεία.

Η περιεκτικότητα διαφέρει από ποικιλία σε ποικιλία, ωστόσο όλα τα κεράσια περιέχουν αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη στοιχεία.

Η υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά συμβάλλει στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες, το οποίο σχετίζεται με πολλές χρόνιες παθήσεις καθώς και πρόωρη γήρανση.cherries02

Μια ανασκόπηση μελετών βρήκε πως η κατανάλωση κερασιών συνέβαλε αποτελεσματικά στη μείωση της φλεγμονής στις 11 από τις 16 μελέτες ενώ οι δείκτες του οξειδωτικού στρες μειώθηκαν στις 8 από τις 10 μελέτες.

Τα κεράσια είναι ιδιαίτερα πλούσια σε πολυφαινόλες, ένα γκρουπ από φυτοχημικές ενώσεις που προστατεύουν το κύτταρο από δομικές βλάβες, μειώνουν τη φλεγμονή και συμβάλλουν στην καλή υγεία στο σύνολό της.

Έρευνες έδειξαν πως οι δίαιτες πλούσιες σε πολυφαινόλες ενδέχεται να λειτουργούν προστατευτικά απέναντι σε χρόνιες παθήσεις όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης, ο νευροεκφυλισμός και διάφοροι τύποι καρκίνου.

Εκτός των άλλων τα κεράσια περιέχουν καροτενοειδή όπως η βήτα καροτίνη και η βιταμίνη C. Το καροτενοειδή περιέχουν ισχυρή και αντιφλεγμονώδη δράση εκτός των άλλων.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5927356/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6259571/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5872786/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6115785/

Συμβάλλουν στην γρηγορότερη αποκατάσταση μετά την έντονη σωματική άσκηση

Έρευνες έδειξαν πως τα αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά στοιχεία που βρίσκονται στα κεράσια ενδέχεται να ανακουφίζουν από το μυϊκό πιάσιμο, τον κάματο, τους μικροτραυματισμούς και τη φλεγμονή μετά από έντονη σωματική άσκηση.

cherries03Τα σκουρόχρωμα κεράσια και ο χυμός τους βρέθηκε πως είναι πιο αποτελεσματικά από ότι οι πιο γλυκές ποικιλίες, ωστόσο όλες έχουν ευεργετική δράση.

Ο συμπυκνωμένος χυμός κερασιών βρέθηκε πως επιταχύνει την μυϊκή αποκατάσταση και μειώνει το αίσθημα του πιασίματος και των πόνων και της καταπόνησης μετά τις έντονες προπονήσεις.

Επιπλέον βρέθηκε πως αποτρέπει την απώλεια δύναμης και αντοχής σε αθλητές υψηλού επιπέδου όπως οι ποδηλάτες και οι μαραθωνοδρόμοι.

Επιπλέον, κάποια αποτελέσματα ερευνών υποστηρίζουν πως τα κεράσια ενδέχεται να βελτιώνουν τις αθλητικές επιδόσεις.

Σε μια μελέτη 27 δρομείς μακρινών αποστάσεων που κατανάλωσαν 480 mg σκόνης κερασιών για 10 συνεχόμενες μέρες πριν τον ημιμαραθώνιο είχαν κατά μέσο όρο 13% γρηγορότερους χρόνους ενώ είχαν μειωμένη αίσθηση μυϊκού κάματου και πιασίματος σε σχέση με το γκρουπ που δόθηκε placebo.cherries04

Οι περισσότερες μελέτες σχετικά με την ευεργετική δράση των κερασιών πραγματοποιήθηκαν επάνω σε αθλητές υψηλού επιπέδου.

Ωστόσο ο χυμός κερασιών είναι ευεργετικός και σε όσους δεν ασκούνται επαγγελματικά.

Σε μια μελέτη δόθηκαν 60 ml χυμό κερασιού σε 20 γυναίκες 2 φορές την ημέρα για 8 συνεχόμενες μέρες.

Παρατηρήθηκε γρηγορότερη αποκατάσταση και λιγότερο πιάσιμο μετά από ασκήσεις με γρήγορο τρέξιμο σε σχέση με το γκρουπ που δόθηκε placebo.

Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Ωστόσο οι μελέτες γίνανε με εκχυλίσματα κερασιού που έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση θρεπτικών συστατικών.

Δεν είναι ξεκάθαρο πόση ποσότητα κερασιών πρέπει να καταναλωθεί για να υπάρχουν τα αντίστοιχα αποτελέσματα.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26545642
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4880859/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30058460

Τα κεράσια ενδέχεται να έχουν ευεργετική δράση για την καρδιά

Η κατανάλωση φρούτων με υψηλή διατροφική αξία όπως τα κεράσια έχει ευεργετική δράση στην προστασία της καρδιάς.

Πολυάριθμες μελέτες έδειξαν πως οι δίαιτες που περιέχουν φρούτα σχετίζονται με μειωμένο ρίσκο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων.

Τα κεράσια είναι ιδιαίτερα ευεργετικά από αυτή την άποψη καθώς είναι ιδιαίτερα πλούσια σε θρεπτικά cherries05συστατικά και φυτοχημικά που προάγουν την καλή υγεία της καρδιάς.

Περιέχουν κάλιο, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες.

Μια κούπα κεράσια (154γρ) χωρίς το κουκούτσι παρέχουν το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης καλίου, που είναι απολύτως απαραίτητο για την καλή υγεία της καρδιάς.

Συμβάλλει στη διατήρηση του κανονικού καρδιακού χτύπου και συμβάλλει στην απομάκρυνση του πλεονάζοντος νατρίου από το σώμα ώστε η αρτηριακή πίεση να βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα.

Από αυτή την άποψη, υψηλές δόσεις καλίου σχετίζονται με μειωμένο ρίσκο καρδιοπαθειών και εμφραγμάτων.

Τα κεράσια επιπλέον είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, μια ομάδα αντιοξειδωτικών με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση όπως οι ανθοκυανίνες, οι φλαβονόλες και οι κατεχίνες.

Προστατεύουν τον οργανισμό από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες ενώ έχουν και ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.

Μια μελέτη σε 84,158 άτομα βρήκε πως όσοι κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες από πολυφαινόλες, ειδικά ανθοκυανίνες, φλαονόλες και κατεχίνες είναι σημαντικά μειωμένο ρίσκο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων σε ένα διάστημα 5 ετών.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5490577/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23953805
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23953805
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3513903/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6266343/

Τα κεράσια ενδέχεται να μειώνουν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας και τις εξάρσεις ποδάγρας

Με γνώμονα την ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση που έχουν τα κεράσια ενδέχεται να συμβάλλουν στη μείωση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας καθώς και της ποδάγρας (ουρική αρθρίτιδα) κατά την οποία παρατηρείται συσσώρευση ουρικού οξέος που προκαλεί οίδημα και μεγάλο πρήξιμο στα άκρα αλλά και πόνο στις αρθρώσεις.cherries06

Πολλές μελέτες έδειξαν πως τα κεράσια μπορούν να μειώσουν το οξειδωτικό στρες, καταστέλοντας τις πρωτεΐνες που προκαλούν τη φλεγμονή και μειώνοντας τα συμπτώματα που σχετίζονται με την αρθρίτιδα.

Επιπλέον μειώνουν τα επίπεδα του ουρικού οξέος στο σώμα, κάτι που είναι εξαιρετικά ευεργετικό για όσους έχουν ποδάγρα.

Μια μελέτη σε 10 γυναίκες βρήκε πως η κατανάλωση 2 μερίδων (280 gr) κερασιών το πρωί μείωσε τα επίπεδα την C- αντιδρώσας πρωτεΐνης που είναι βασικός δείκτης της φλεγμονής με παράλληλη μείωση των επιπέδων του ουρικού οξέος, 5 ώρες μετά την κατανάλωσή τους.

Μια άλλη μελέτη σε 633 άτομα με ποδάγρα έδειξε πως όσοι έτρωγαν φρέσκα κεράσια για πάνω από 2 μέρες είχαν 35% λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης των συμπτωμάτων («επίθεση») σε σχέση με όσους δεν κατανάλωσαν με μειωμένο πόνο στις αρθρώσεις.

Επιπλέον μια μελέτη βρήκε πως όταν συνδυάστηκε η κατανάλωση κερασιών με τη φαρμακευτική ουσία αλλοπουρινόλη, οι επιθέσεις ποδάγρας μειώθηκαν κατά 75% σε σχέση με τις περιόδους που δεν λαμβάνονταν αγωγή και δεν καταναλώθηκαν κεράσια.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12771324
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3510330/

Τα κεράσια ενδέχεται να βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου

cherries07Τα κεράσια αλλά και ο χυμός κερασιού ενδέχεται να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας.

Τα υποσχόμενα οφέλη για τον ύπνο σχετίζονται την μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτοχημικές ενώσεις που περιέχουν τα κεράσια.

Επιπλέον περιέχουν μελατονίνη, μια ουσία που συμβάλλει στη ρύθμιση του κύκλου του ύπνου και το βιολογικό μας ρολόι.

Μια μελέτη σε 20 άτομα έδειξε πως όσοι κατανάλωσαν χυμό κερασιού για 7 μέρες είχαν μεγαλύτερη συγκέντρωση μελατονίνης στον οργανισμό, περισσότερη ώρα ύπνου, καλύτερη ποιότητα ύπνου και αίσθημα ξεκούρασης σε σχέση με το γκρουπ που δόθηκε placebo.

Ομοίως, μια μελέτη 2 εβδομάδων σε ενήλικες που έπασχαν από αϋπνία βρέθηκε πως η κατανάλωση 1 herbalcποτηριού (240 ml) χυμό κερασιού πριν τον ύπνο είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του συνολικού χρόνου ύπνου κατά 84 λεπτά.

Σχετικές μελέτες και έρευνες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22038497
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28901958

Πρέπει να επισημάνουμε πως στις μελέτες χρησιμοποιήθηκαν προϊόντα με συμπυκνωμένο χυμό κερασιού.

Δεν είναι ξεκάθαρο εάν τα ίδια αποτελέσματα θα ισχύουν και για την απλή κατανάλωση κερασιών το βράδυ. Περισσότερη έρευνα χρειάζεται για να εξάγουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Hint: Φρέσκα κεράσια δεν έχουμε όλο το χρόνο. Εάν θέλετε όλα τα ευεργετικά οφέλη των κερασιών σας προτείνουμε να γνωρίσετε το φυσικό συμπλήρωμα διατροφής HERBAL C της Healthia. Ένα από τα συστατικά του είναι τα κεράσια ποικιλίας acerola.

Εκτός από φυσική βιταμίνη C το συγκεκριμένο συμπλήρωμα διατροφής είναι ενισχυμένο με αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, βιοφλαβονοειδή, πεκτίνες, ωφέλιμα λιπαρά, λυκοπένιο, καρετονοειδή, φυτικές στερόλες, κατεχίνες, πολυφαινόλες και πολλά άλλα φυτοχημικά στοιχεία. Δείτε το με ένα κλικ ΕΔΩ.

Πηγές:

  1. health.com/nutrition/health-benefits-cherries
  2. healthline.com
  3. medicaldaily.com/cherry-health-benefits

Σχετικά Προϊόντα

  • αϋπνία

    Healthia My Hypnos 604,8mg, Συμπλήρωμα Διατροφής για την Αϋπνία, 60 caps

    35.00 Σε απόθεμα
    Συμπλήρωμα διατροφής με εκχυλίσματα προσαρμογόνων βοτάνων και αμινοξέων σε συνδυασμό με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Ένας εξαιρετικός…
    Προσθήκη στο καλάθι
  • Βιταμίνη C

    HERBAL C Βιταμίνη 750mg, Συμπλήρωμα Διατροφής με 100% Φυσική Βιταμίνη C για Δυνατό Ανοσοποιητικό, 60 caps και 120 caps

    16.8026.32 Σε απόθεμα
    Η Healthia παρουσιάζει μια 100% φυσική / βρώσιμη βιταμίνη C σε συμπλήρωμα διατροφής παρασκευασμένη από μερικές…
    Επιλογή