Γαστρεντερίτιδα

Γαστρεντερίτιδα. Αιτίες και αντιμετώπιση

Τι είναι η ιογενής γαστρεντερίτιδα και ποιες είναι οι αιτίες που την προκαλούν; 

Η ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι μια διαταραχή του εντέρου που συνοδεύεται από έντονη διάρροια, κράμπες στο στομάχι, ναυτία, εμετό και πολλές φορές πυρετό.

Η πιο συχνή αιτία της ιογενής γαστρεντερίτιδας είναι μέσω της επαφής με άλλο άτομο που είναι φορέας ή από κατανάλωση μολυσμένου νερού ή τροφίμων.

Εάν είστε γενικά υγιείς, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα το ξεπεράσετε χωρίς ιδιαίτερες επιπλοκές. Ωστόσο σε νεογέννητα ή σε ηλικιωμένους όπου το αμυντικό σύστημα δεν είναι τόσο ισχυρό η ιογενής γαστρεντερίτιδα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και σωστά.

Δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για τη γαστρεντερίτιδα, οπότε η πρόληψη καθώς και η σωστή διατροφή για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού είναι το κλειδί στις περισσότερες περιπτώσεις.

Συμπτώματα ιογενούς γαστρεντερίτιδας

Η γαστρεντερίτιδα επιτίθεται στον πεπτικό σωλήνα και στα έντερα προκαλώντας συμπτώματα όπως:gastrederitis11

  • Έντονη διάρροια: συνεχώς υδαρές κενώσεις χωρίς αίμα. Διάρροια με αίμα σημαίνει πολύ σοβαρότερη μόλυνση
  • Πόνος και κράμπες στην κοιλιά
  • Ναυτία, ζαλάδα, εμετός
  • Πονοκέφαλος και ενδεχομένως πόνος στους μύες
  • Χαμηλός πυρετός

Ανάλογα με την αιτία μόλυνσης, τα συμπτώματα ιογενούς γαστρεντερίτιδας ενδέχεται να εμφανιστούν μέσα σε 1 εώς 3 μέρες από τη στιγμή που κολλήσει κάποιος το μικρόβιο. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι από ήπια εώς πολύ έντονα και διαρκούν 1-2 24ωρα. Σπανίως όμως μπορεί να διαρκέσουν εώς και 10 μέρες.

Καθώς τα συμπτώματα είναι παρόμοια, είναι εύκολο να μπερδέψουμε τη γαστρεντερίτιδα με τη διάρροια που προκαλείται από βακτήρια όπως η σαλμονέλα και το E. coli, ή από παράσιτα.

Κολλήσατε γαστρεντερίτιδα. Πότε πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας;

Εάν είστε ενήλικας καλέστε το γιατρό σας στις κάτωθι περιπτώσεις:gastrederitis12

  • Εάν δε μπορείτε να καταναλώσετε υγρά για περισσότερο από 24 ώρες (λόγω εμετού ή διάρροιας)
  • Εάν κάνετε εμετό για περισσότερο από 2 μέρες
  • Εάν κάνετε εμετό με αίμα
  • Εάν έχετε αφυδατωθεί. Συμπτώματα αφυδάτωσης είναι έντονη δίψα, ξηροστομία, σκούρο κίτρινα ούρα, έντονη κόπωση και εξάντληση, ζαλάδα και αδυναμία στήριξης του κεφαλιού.
  • Εάν δείτε αίμα στις κενώσεις σας.
  • Εάν έχετε υψηλό πυρετό που πλησιάζει τους 40 βαθμούς C

Για νεογέννητα, βρέφη και παιδιά

gastrederitis03Κατευθείαν επισκεφτείτε το γιατρό σας εάν το παιδί σας:

  • Έχει πυρετό πάνω από 38.9 C
  • Δείχνει σε λήθαργο ή είναι πολύ ευερέθιστο
  • Πονάει ή έχει έντονη δυσφορία
  • Κάνει διάρροια με αίμα
  • Δείχνει αφυδατωμένο — παρακολουθήστε για σημάδια αφυδάτωσης και παρατηρήστε πόσο νερό πίνει και πόσο συχνά ουρεί σε σχέση με το κανονικό

Εάν έχετε νεογέννητο πρέπει να έχετε υπόψιν σας πως το να βγάζει λίγη ποσότητα φαγητού λίγο μετά το γεύμα είναι διαφορετικό από το να κάνει εμετό.

Τα νεογνά ενδέχεται να κάνουν για πολλούς λόγους εμετό. Αρκετοί από αυτούς τους λόγους όμως χρήζουν ιατρικής παρακολούθησης.

Καλέστε άμεσα το γιατρό σας εάν το μωρό σας κάνει τα εξής:

  • Εμετό για αρκετές ώρες
  • Δεν έχει βρέξει την πάνα του για παραπάνω από 6 ώρες
  • Έχει σοβαρή διάρροια ή κενώσεις με αίμα
  • Υπάρχει βαθούλωμα στην κρανιακή πηγή (στη ρίζα του κρανίου στο επάνω μέρος)
  • Έχει ξηρό στόμα και κλαίει δίχως δάκρυα
  • Έχει έντονη υπνηλία, θολούρα και δεν αποκρίνεται

Αιτίες που προκαλούν τη γαστρεντερίτιδα. Πως μεταδίδεται;

Είναι πολύ πιθανό να κολλήσετε γαστρεντερίτιδα εάν πιείτε μολυσμένο νερό, καταναλώσετε χαλασμένο ή μολυσμένο φαγητό, χρησιμοποιήσατε βρώμικα μαχαιροπίρουνα, πετσέτες, καθώς και αν φάτε από το ίδιο πιάτο που τρώει άλλος φορέας του ιού.

Υπάρχουν μια σειρά από ιοί που μπορούν να προκαλέσουν τη γαστρεντερίτιδα. Οι δύο βασικοί ωστόσο είναι οι:gastrederitis04

  • Νοροϊός. Τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες που έχουν προσβληθεί από το νοροϊό οφείλετε σε κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων παγκοσμίως. Ο νοροϊός εξαπλώνεται σε οικογένειες και μικρές κοινωνίες όπως τάξεις σε σχολεία και σε κλειστούς χώρους εργασίας ή χώρους συνάθροισης κοινού. Η απευθείας μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσο της επαφής είναι επίσης δυνατή.  
  • Ροταϊός. Παγκοσμίως είναι η πιο κοινή ιογενούς γαστρεντερίτιδας σε παιδιά καθώς βάζουν τα δάχτυλά τους στο στόμα ενώ έχουν πιάσει μολυσμένα αντικείμενα. Η μόλυνση είναι ιδιαίτερα σοβαρή και επώδυνη σε νεογέννητα και σε μικρά παιδάκια. Οι ενήλικες που έχουν μολυνθεί με τον ροταϊό ενδέχεται να μην έχουν τα έντονα συμπτώματα, ωστόσο ως φορείς μπορούν να μεταδώσουν τον ιό. Σε αρκετές χώρες το γεγονός αυτό απασχολεί τις αρχές καθώς εύκολα προκαλείται επιδημία γαστρεντερίτιδας. Σε αρκετές χώρες κάθε χρόνο χορηγούνται εμβόλια κατά του ροταϊού για τον περιορισμό αλλά και την πρόληψη της εξάπλωσής του.

Το βρώμικο επιμολυσμένο νερό είναι η βασική αιτία γαστρεντερίτιδας. Επίσης κάποια όστρακα, ειδικά τα ωμά ή αυτά που δεν έχουν μαγειρευτεί σωστά ενδέχεται να προκαλέσουν γαστρεντερίτιδα. 

Σε άλλες πάλι περιπτώσεις κάποιος που χειρίζεται φαγητό ή μαγειρεύει μπορεί να μεταδώσει τον ιό εάν δεν έχει πλύνει τα χέρια του μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα.

Παράγοντες ρίσκου που αυξάνουν τις πιθανότητες να κολλήσετε γαστρεντερίτιδα

Η γαστρεντερίτιδα υπάρχει σε όλες τις χώρες του κόσμου και επηρεάζει άτομα όλων των ηλικιών, εθνικοτήτων και κοινωνικού υποβάθρου. Άτομα τα οποία είναι πιο ευάλωτα στη γαστρεντερίτιδα είναι:

  • Μικρά παιδιά. Τα παιδάκια που πηγαίνουν σε βρεφονηπιακούς ή παιδικούς σταθμούς ή σε νηπιαγωγεία είναι ιδιαίτερα ευάλωτα καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως.
  • Ηλικιωμένοι. Το ανοσοποιητικό σύστημα σε άτομα 3ης ηλικίας τείνει να είναι πιο εξασθενημένο, ειδικά όσο περνούν τα χρόνια. Άτομα μεγάλης ηλικίας που φιλοξενούνται σε κέντρα προστασίας ηλικιωμένων είναι ιδιαίτερα ευάλωτα καθώς έχουν χαμηλό ανοσοποιητικό και έρχονται σε επαφή σε κλειστούς χώρους με κόσμο όπου η μεταφορά μικροβίων γίνεται εύκολα.gastrederitis05
  • Μαθητές σχολείων, άτομα που μένουν σε εστίες, όσοι συχνάζουν σε κλειστούς χώρους. Οι κλειστοί χώροι συνάθροισης κοινού αποτελούν ιδανικό περιβάλλον για μετάδοση μικροβίων και ιών όπως αυτών της γαστρεντερίτιδας.
  • Άτομα με χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα. Εάν η άμυνά σας απέναντι σε μολύνσεις είναι πεσμένη και έχετε χαμηλό ανοσοποιητικό, όπως για παράδειγμα σε καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή άτομα φορείς του HIV/AIDS, ενδέχεται να έχετε αυξημένο ρίσκο απέναντι στον ιό της γαστρεντερίτιδας.

Επιπλοκές που ενδέχεται να έχει η γαστρεντερίτιδα

Η βασική επιπλοκή της γαστρεντερίτιδας είναι η αφυδάτωση που συνοδεύεται από απώλεια πολύτιμων ιχνοστοιχείων και ηλεκτρολυτών από το σώμα.

Εάν είστε σε γενικές γραμμές υγιείς, πίνετε αρκετά υγρά και τρώτε σωστά θα αποκαταστήσετε τα υγρά και τα μικροθρεπτικά συστατικά που χάσατε με τη διάρροια ή τον εμετό.

Τα νεογέννητα ή τα άτομα 3ης ηλικίας που έχουν χαμηλό ανοσοποιητικό ενδέχεται να πάθουν μεγάλη αφυδάτωση εάν δεν αποκαταστήσουν τα υγρά που έχασαν.

Η νοσηλεία σε τέτοιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη όπου χορηγείται ορός ενδοφλέβια. Η αφυδάτωση σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο.

Η πρόληψη είναι η καλύτερη μέθοδος

Η καλύτερη μέθοδος πρόληψης των μολύνσεων του πεπτικού είναι να ακολουθήσετε τα παρακάτω:

  • Εμβολιάστε τα παιδιά σας. Σε αρκετές χώρες όπως και στην Ελλάδα κυκλοφορεί εμβόλιο κατά του ροταϊού για την πρόληψη της γαστρεντερίτιδας ενώ προσφέρει μείωση ανάγκης νοσηλείας σοβαρών περιστατικών γαστρεντερίτιδας εώς και 85%.gastrederitis06
  • Πλένετε σχολαστικά τα χέρια σας. Το ίδιο πρέπει να πράξετε και για τα βρέφη αλλά και τα μικρά παιδάκια εάν έχετε. Εάν τα παιδιά σας είναι μεγαλύτερα πρέπει οπωσδήποτε να τους μάθετε τους βασικούς κανόνες προσωπικής υγιεινής, καθώς επίσης να πλένουν τα χέρια τους μετά από κάθε επίσκεψη στην τουαλέτα. Το πλύσιμο των χεριών θα πρέπει να γίνεται με χλιαρό νερό με έντονο τρίψιμο για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, και από την κάτω και από την πάνω πλευρά των χεριών καθώς και τους καρπούς ενώ δεν πρέπει να υπάρχουν υπολείμματα βρωμιάς κάτω από τα νύχια.
  • Καλό θα ήταν τα νύχια στα μικρά παιδάκια να είναι πάντοτε κομμένα ώστε να μη μαζεύουν εύκολα βρωμιές  Καλό θα ήταν στην τσάντα τους τα παιδάκια (όπως και εσείς) και κουβαλάτε υγρά μαντηλάκια απολύμανσης για περιπτώσεις όπου δεν βρίσκετε σαπούνι σε κάποια τουαλέτα.
  • Χρησιμοποιήστε ξεχωριστά προσωπικά αντικείμενα στο σπίτι. Μη χρησιμοποιείτε ποτέ τα μαχαιροπίρουνα κάποιου άλλου, μην πίνετε από ξένο ποτήρι και μην τρώτε από ξένο πιάτο εάν θέλετε να μειώσετε τον κίνδυνο να κολλήστε. Στο μπάνιο πάντοτε θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ξεχωριστή πετσέτα ο καθένας, τόσο για το πρόσωπο, τα χέρια αλλά και για το σώμα.
  • Κρατήστε απόσταση. Κρατήστε όσο το δυνατό περισσότερη απόσταση από κάποιον που έχει γαστρεντερίτιδα.gastrederitis07
  • Απολυμαίνετε τις μεγάλες επιφάνειες. Εάν κάποιος στο σπίτι σας έχει ιογενής γαστρεντερίτιδα απολυμαίνετε όλες τις σκληρές επιφάνειες, όπως τραπέζια, πάγκοι κουζίνας, λεκάνες και νιπτήρες, χειρολαβές και πόμολα από πόρτες. Χρησιμοποιήστε αρκετή χλωρίνη διαλυμένη σε νερό.
  • Ελέγξτε τον παιδικό σταθμό που στέλνετε το παιδί σας. Βεβαιωθείτε πως ο παιδικός σταθμός που στέλνετε το παιδί σας έχει ξεχωριστό χώρο όπου αλλάζονται πάνες και ξεχωριστός χώρος όπου ετοιμάζεται το φαγητό. Το δωμάτιο αλλαγής πάνας θα πρέπει να έχει νιπτήρα με βρύσες για πλύσιμο χεριών ή και μωρού και ειδικούς κάδους απορριμμάτων για τις πάνες.

Πηγή πληροφοριών: Mayo Clinic Staff

Γαστρεντερίτιδα. Τι μπορώ να φάω και τι όχι.

Καθαρά υγρά και αφεψήματα για αποφυγή αφυδάτωσης

Τα υγρά που πρέπει να καταναλώνουμε πρέπει να είναι όσο πιο απλά γίνεται και να αποτελούνται κυρίως από νερό και ελάχιστους υδατάνθρακες που χωνεύονται εύκολα. Μερικές προτάσεις αφεψημάτων και υγρών είναι:gastrederitis01

  • Νερό
  • Σκέτος ζωμός
  • Τσάγια που δεν περιέχουν καφεΐνη
  • Καθαροί χυμοί φρούτων όπως μήλο, σταφύλι και cranberry χωρίς προσθήκη λευκής ζάχαρης ή σιροπιού
  • Αθλητικά – ισοτονικά ποτά sports drinks
  • Νερό από καρύδα (coconut water)

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2791660/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27131100
https://www.aafp.org/afp/2019/0201/p159.html

Ποτά που περιέχουν ηλεκτρολύτες

Με τη διάρροια και τον εμετό χάνουμε μεγάλες ποσότητες από ηλεκτρολύτες και η αποκατάστασή τους είναι το Α και το Ω στην αντιμετώπιση της γαστρεντερίτιδας.

Με το πρώτο σύμπτωμα γαστρεντερίτιδας οι σύμβουλοι υγείας προτείνουν επαρκή ενυδάτωση καθώς και λήψη εξειδικευμένων σκευασμάτων (συνήθως σε σκόνη) που περιέχουν ηλεκτρολύτες, ειδικά για βρέφη, νήπια και παιδάκια.

Τα αθλητικά ποτά είναι μια άλλη καλή εναλλακτική λύση για την άμεση αποκατάσταση των υγρών και των ιχνοστοιχείων που χάθηκαν, ωστόσο πρέπει να γνωρίζουμε πως κατά κανόνα περιέχουν πολλή ζάχαρη.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως τα αθλητικά ποτά είναι εξίσου αποτελεσματικά στην ενυδάτωση (από το στόμα) προς αποφυγή αφυδάτωσης σε ενήλικες.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://medlineplus.gov/fluidandelectrolytebalance.html
https://medlineplus.gov/ency/article/002350.htm
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3108653/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1764079/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8604285
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16931613

Τσάι μέντας για την αντιμετώπιση της ναυτίας και της ζαλάδας

gastrederitis2Το τσάι μέντας καταπραΰνει τα συμπτώματα του στομάχου. Ακόμη και η μυρωδιά της μέντας έχει την ιδιότητα να μειώνει τη ναυτία.

Σε μια μελέτη 26 άτομα που είχαν ναυτία μετά από χειρουργείο που εισέπνεαν με βαθιές αναπνοές αιθέριο έλαιο μέντας βρέθηκε πως μειώθηκε το αίσθημα της ναυτίας κατά 58%.

Σε άλλες μελέτες τα αποτελέσματα υποστηρίζουν πως η εισπνοές από αιθέριο έλαιο μέντας ενδέχεται να μειώνει τη συχνότητα των περιστατικών διάρροιας σε όσους έχουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS).

Δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες ώστε να βγάλουμε ασφαλή και ολοκληρωμένα συμπεράσματα σχετικά την επίδραση της μέντας στα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας, ωστόσο δε χάνετε τίποτα να δοκιμάσετε. Το τσάι μέντας αν μη τι άλλο αποκαθιστά τα υγρά που χάνετε.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22784340
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24461278
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24100754

Τζίντερ για την αντιμετώπιση ναυτίας

gastrederitis3Η επιστημονική έρευνα σχετικά με την επίδραση του τζίντζερ στη ναυτία είναι περιορισμένη.

Υπάρχουν μελέτες ωστόσο που δείχνουν πως το τζίντζερ ενδέχεται να μειώνει τη ναυτία στην εγκυμοσύνη, σε χημειοθεραπείες για αντιμετώπιση καρκίνου καθώς και σε ναυτία λόγω ταξιδιού ή κίνησης.

Φρέσκο τζίντζερ μπορείτε να βρείτε στη μαναβική και σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Δοκιμάστε να τρίψετε λίγο τζίντζερ στο τσάι σας ή αλλιώς προσθέστε λίγο στη σούπα ή στο ζωμό.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4818021/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12576305
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10793599

Απλές σούπες και ζωμούς για λήψη υγρών

Σε περιπτώσεις διάρροιας το Αμερικάνικο Κολλέγιο Γαστρεντερολογίας συστήνει την κατανάλωση απλής σούπας όπως ο ζωμός.

Οι σούπες με βάσει το ζωμό όπως οι χορτόσουπες είναι περιέχουν ως επί το πλείστον νερό, που πρέπει να καταναλώνουμε για να αποφύγουμε την αφυδάτωση.

Επιπλέον περιέχουν μεγάλη ποσότητα από νάτριο, το οποίο είναι ένας από τους ηλεκτρολύτες που χάνουμε όταν κάνουμε διάρροια ή εμετό.

Μια κούπα ζωμού κότας (240 ml) περιέχει πάνω από 90% νερό και περιέχει περίπου το 50% της ποσότητας νατρίου που χρειαζόμαστε την ημέρα.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://gi.org/topics/diarrhea-acute-and-chronic/

Μπανάνες, ρύζι, μαρμελάδα μήλου και ψημένο ψωμί του τοστ

gastrederitis4Οι μπανάνες, το ρύζι, η μαρμελάδα μήλου και το φρυγανισμένο ψωμί του τοστ είναι τα βασικά συστατικά της δίαιτας BRAT.

Αρκετοί επιστήμονες υγείας προτείνουν τέτοιου τύπου καθαρές και απλές τροφές για περιπτώσεις στομαχικών διαταραχών καθώς δεν επιβαρύνουν το πεπτικό.

Ωστόσο η δίαιτα BRAT θεωρείται ελλιπής σε θρεπτικά συστατικά και δε πρέπει να ακολουθείται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η Ακαδημία Αμερικάνων Παιδιάτρων προτείνει τα παιδιά να επιστρέφουν στις διατροφικές τους συνήθειες σε σχέση με την ηλικία τους μόλις ξεπεράσουν τυχών θέματα αφυδάτωσης.

Πάρα ταύτα οι μπανάνες, το ρύζι, το φρυγανισμένο ψωμί του τόστ και η μαρμελάδα μήλου είναι καλές επιλογές που δεν θα επιβαρύνουν το στομάχι ιδιαίτερα όταν έχετε γαστρεντερίτιδα.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22962878
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30702253

Ξερά δημητριακά, κράκερ και παξιμάδια

gastrederitis5Εάν θέλετε να αποφύγετε τη ναυτία και τον εμετό δοκιμάστε μικρή ποσότητα από ξηρές τροφές όπως νιφάδες βρώμης και άλλων δημητριακών, παξιμάδια και κράκερ. Θεωρούνται ασφαλείς επιλογές για τέτοιες περιπτώσεις.

Δεν περιέχουν μπαχαρικά, είναι χαμηλά σε λίπη και φυτικές ίνες και δεν αναστατώνουν το στομάχι σας.

Περιέχουν απλούς υδατάνθρακες οι οποίοι εύκολα και γρήγορα χωνεύονται.

Πολλές φορές είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που χρειαζόμαστε επίσης όταν είμαστε άρρωστοι.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000068.htm

Σκέτες βραστές πατάτες

Η σκέτες βραστές πατάτες περιέχουν ακόμη κάλιο που είναι ένας από τους βασικούς ηλεκτρολύτες που χάνουμε κατά τη διάρροια και τον εμετό.

Μια βραστή πατάτα μεσαίου μεγέθους (167γρ) παρέχει περίπου το 12% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης καλίου.

Προτιμήστε σκέτες και αποφύγετε να βάλετε από πάνω βούτυρο για να λιώσει, λευκές σάλτσες ή λιωμένα τυριά καθώς τα παραπάνω ενδέχεται να χειροτερέψουν τη διάρροια. Βάλτε απλά λίγο αλατάκι που περιέχει νάτριο το οποίο μειώνεται με τα υγρά που χάνετε.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK541123/
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170440/nutrients

Αυγό βραστό

gastrederitis6Τα αυγά είναι μια εξαιρετική επιλογή με μεγάλη θρεπτική αξία εάν έχετε γαστρεντερίτιδα. Επιλέξτε βραστά αυγά μελάτα, όχι σφιχτά. Αποφύγετε τα τηγανητά καθώς και την προσθήκη μπαχαρικών.

Είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών (περίπου 6 γραμμάρια ανά αυγό) αλλά και πολλών θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνες Β και σελήνιο, που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του ανοσοποιητικο.

Τα τηγανητά αυγά, είτε με ελαιόλαδο ή με βούτυρο περιέχουν πολλά λιπαρά που ενδέχεται να χειροτερέψουν τη διάρροια.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/172187/nutrients
https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/viral-gastroenteritis/eating-diet-nutrition

Άπαχα κρέατα και πουλερικά για πρωτεΐνες

gastrederitis7Οι καλύτερες επιλογές άπαχων κρεάτων είναι:

  • στήθος κοτόπουλο ή γαλοπούλα χωρίς πέτσα
  • άπαχα μέρη γαλοπούλας
  • άπαχα μέρη μοσχαριού (μπούτι, φιλέτο)
  • άπαχο χοιρινό φιλέτο
  • βοδινό νουά

Αποφύγετε να τηγανίσετε τα κρέατα ή να τα ψήσετε στα κάρβουνα. Ο καλύτερος τρόπος είναι στο γκρίλ ή το ψήσιμο σε πλάκα.

Φρούτα για βιταμίνες και λήψη υγρών

gastrederitis8Τα φρούτα ως επί το πλείστον έχουν περιεκτικότητα 80–90% νερό. Τα παρακάτω φρούτα είναι μερικά από τη λίστα με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό:

Τα φρούτα δε πρέπει να ξεχνάμε πως περιέχουν πληθώρα από βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά όπως το κάλιο, η βιταμίνη Α και η βιταμίνη C.

Γαστρεντερίτιδα, αντιβίωση και προβιοτικά για τη χλωρίδα του εντέρου

Για γρηγορότερη ανακούφιση από τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας γίνεται με σωστή διατροφή. Λάθος διατροφή σχεδόν άμεσα επιδεινώνουν την κατάσταση.

Εκτός από τη διατροφή, συγκεκριμένα στελέχη συγκεκριμένα στελέχη προβιοτικών έχουν ευεργετική δράση καθώς μειώνουν τη διάρκεια της ασθένειας καθώς και τη συχνότητα των εντερικών κενώσεων.

Σε πολλές περιπτώσεις τα προβιοτικά λειτουργούν και προληπτικά, καθώς η εντερική χλωρίδα συνδέεται άμεσα με την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σε άλλες περιπτώσεις γαστρεντερίτιδας από μολύνσεις ή βακτήρια απαιτείτε λήψη αντιβιοτικών (βακτηριδιακές λοιμώξεις) καθώς τα περιστατικά είναι βαριά, με συμπτώματα όπως έντονη διάρροια (ίσως και με αίμα ή πυοσφαιρίδια στα κόπρανα), υψηλός πυρετός και ενδείξεις φλεγμονής.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΜΩΣ! Τα αντιβιοτικά που χορηγούνται είναι ισχυρά και καταστρέφουν εξίσου τα φιλικά όσο και τα παθογόνα βακτήρια.

alpha probioticaΗ παράλληλη λήψη προβιοτικών υποστηρίζει τη χλωρίδα του εντέρου και το συνολικό των φιλικών βακτηρίων.

Για να θωρακίσετε την υγεία του εντέρου σας, προτείνουμε να γνωρίσετε το εξειδικευμένο συμπλήρωμα διατροφής ALPHA PROBIOTICA της Healthia που περιέχει 8 διαφορετικά στελέχη προβιοτικών.

Σχετικά Προϊόντα

  • προβιοτικά για δυσκοιλιότητα

    Healthia Alpha Probiotica 230mg, Προβιοτικά για Δυσκοιλιότητα, 30 caps

    29.50 Σε απόθεμα
    Ψάχνετε τα καλύτερα προβιοτικά για δυσκοιλιότητα; Το Alpha Probiotica είναι ισχυρό συμπλήρωμα διατροφής σε κάψουλες με…
    Προσθήκη στο καλάθι