Σταματήστε την τριχόπτωση

Σταματήστε την τριχόπτωση με φυσικό τρόπο

Πως να δυναμώσω τα μαλλιά μου με φυσικό τρόπο

Όλοι σε κάποιο στάδιο της ζωής μας θα αντιμετωπίσουμε κάποιο πρόβλημα με τα μαλλιά μας. Τριχόπτωση, θαμπάδα και τρίχα που σπάει εύκολα. Συχνά αναζητούμε το καλύτερο φάρμακο για τη θεραπεία της τριχόπτωσης. Σταματήστε την τριχόπτωση με φυσικό τρόπο!

Τα όμορφα μαλλιά είναι κάτι το ζηλεύουν και άνδρες και γυναίκες. Τα υγιή πυκνά μαλλιά με ωραία όψη και λάμψη δεν είναι μόνο θέμα λουσίματος και χτενίσματος. Όπως όλα τα άλλα μέρη του σώματός μας, έτσι και τα μαλλιά χρειάζονται μια πληθώρα από θρεπτικά συστατικά για να «τραφούν», να είναι υγιή και να λάμπουν.

Όλοι όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα μαλλιά τους αναρωτιούνται “πως να δυναμώσω τα μαλλιά μου με φυσικό τρόπο”. Υπάρχουν βιταμίνες για μαλλιά που πέφτουν; Η σωστή διατροφή παίζει καταλυτικό ρόλο.

Στην πραγματικότητα η έλλειψη θρεπτικών συστατικών σχετίζεται άμεσα με την τριχόπτωση και την κακή ποιότητα της τρίχας.

Παράγοντες όπως η ηλικία, το ορμονικό προφίλ αλλά και τα γονίδια παίζουν επίσης άμεσο ρόλο στην ανάπτυξη αλλά και στην υγεία των μαλλιών μας, ωστόσο η σωστή λήψη θρεπτικών συστατικών είναι ένα από τα κλειδιά για όμορφα και λαμπερά μαλλιά.

Παρακάτω επισημάνουμε τα 8 βασικά διατροφικά στοιχεία που σχετίζονται με την καλή υγεία και την ανάπτυξη των μαλλιών μας.

1. Κολλαγόνο

hair01Η τρίχα αποτελείται σχεδόν εξολοκλήρου από πρωτεΐνες. Οι συγκεκριμένες πρωτεΐνες είναι ως επί το πλείστον κολλαγόνο τύπου 1. Το σώμα μας συνθέτει κολλαγόνο από τις πρωτεΐνες και τα αμινοξέα που καταναλώνει μέσω των τροφών.

Μελέτες έδειξαν πως η διατροφή χαμηλή σε πρωτεΐνες σχετίζεται με αργή ανάπτυξη των μαλλιών αλλά και με τριχόπτωση.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχεία είναι πως μετά τα 30 η ικανότητα παραγωγής κολλαγόνου από το σώμα μας φθίνει. Όσο περνούν τα χρόνια τα σημάδια της γήρανσης κάνουν την εμφάνισή τους, τόσο στο δέρμα όσο και στα μαλλιά. Το ίδιο και η τριχόπτωση.

Πάμε να ρίξουμε μια ματιά στα αποτελέσματα των ερευνών σχετικά το κολλαγόνο.

Παρέχει τα απαραίτητα συστατικά για την αναδόμηση της τρίχας

fish collagen01Τα μαλλιά μας αποτελούνται κυρίως από κερατίνη. Το σώμα μας χρησιμοποιεί διάφορα αμινοξέα για να κατασκευάσει κερατίνη, κάποια από τα οποία βρίσκονται σε πληθώρα στο κολλαγόνο.

Όταν καταναλώνετε κολλαγόνο καθώς και άλλες πρωτεΐνες το σώμα σας τις διασπάει σε αμινοξέα τα οποία χρησιμοποιεί για να κατασκευάσει νέες πρωτεΐνες και συμπλέγματα.

Υπάρχουν 11 μη – απαραίτητα αμινοξέα τα οποία το σώμα μας μπορεί να παρασκευάσει από μόνο του και 9 απαραίτητα που πρέπει να τα λάβουμε από τη διατροφή μας. Το κολλαγόνο αποτελείται από 3 μη – απαραίτητα αμινοξέα: την προλίνη, τη γλυσίνη και την υδροξυπρολίνη.

Η προλίνη είναι ένα από τα βασικά συστατικά της κερατίνης που έχουμε στα μαλλιά μας. Η κατανάλωση κολλαγόνου ή η λήψη του σε συμπλήρωμα σας παρέχει τα απαραίτητα δομικά στοιχεία έτοιμα για να κατασκευάσετε νέα μαλλιά.

Προστατεύει τα τριχοθυλάκια και τη ρίζα της τρίχας από φθορές και βλάβες

Το κολλαγόνο λειτουργεί και ως αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι στοιχεία που δημιουργούνται στο σώμα μας ως αποτέλεσμα από το στρες, τη ρύπανση του περιβάλλοντος, κακή διατροφή, αλκοόλ καθώς και αστικές τοξίνες. Πολλές ελεύθερες ρίζες προκαλούν βλάβες στα κύτταρα, αλλοιώσεις στις πρωτεΐνες και βλάβες στο DNA.

fish collagen02Έρευνες έδειξαν πως οι ελεύθερες ρίζες ενδέχεται να προκαλούν βλάβες και στα τριχοθυλάκια.

Η άμυνα του οργανισμού μας απέναντι στις ελεύθερες ρίζες μειώνεται όσο γερνάμε.

Έτσι λοιπόν μετά τα 40 τα μαλλιά μας είναι ιδιαίτερα ευάλωτα και λιγότερο ανθεκτικά.

Για να καταπολεμήσουμε τις ελεύθερες ρίζες και να προστατέψουμε την όψη και την υγεία των μαλλιών μας το σώμα μας χρειάζεται αντιοξειδωτικά συστατικά.

Αρκετές μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες έδειξαν πως το κολλαγόνο – ειδικά από ψάρι – έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Μια μελέτη έδειξε πως το κολλαγόνο ψαριού καταπολεμά 4 ειδών ελεύθερες ρίζες. Μια ακόμη μελέτη έδειξε πως η πρωτεΐνες που περιέχει το κολλαγόνο ψαριού ενδέχεται να έχει ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση από ότι στελέχη που βρίσκονται στο τσάι.

Μειώνει την τριχόπτωση που οφείλεται στην ηλικία

Υπάρχουν μια σειρά από παράγοντες που ευθύνονται για την τριχόπτωση όπως προϊόντα καθημερινής χρήσης και σαμπουάν. Εκτός όμως από αυτούς τους παράγοντες υπάρχουν αιτίες που σχετίζονται με την ίδια τη δομή της τρίχας.

Το κολλαγόνο απαρτίζει το 70% των εσωτερικών στρωμάτων του δέρματος, μέσα στο οποία βρίσκονται τα τριχοθυλάκια, δηλαδή η ρίζα της τρίχας.

fish collagen03Το κολλαγόνο συνεισφέρει στην ελαστικότητα και στην δύναμη του δέρματος.

Καθώς γερνάμε η παραγωγή κολλαγόνου του σώματός μας μειώνεται, καθώς και η ομαλή και αποτελεσματική επιδιόρθωση των κυττάρων του δέρματος, πράγμα που επηρεάζει τις ρίζες των τριχών.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους που χάνουμε μαλλιά με την πάροδο των ετών. Έτσι η λήψη κολλαγόνου συμβάλλει στη διατήρηση της καλής υγεία του δέρματος και μπορεί να αποτρέψει την απώλεια μαλλιών.

Μια μελέτη 8 εβδομάδων σε 69 γυναίκες ηλικίας 35–55 βρήκε πως η καθημερινή λήψη κολλαγόνου αισθητά βελτίωση την ελαστικότητα της επιδερμίδας σε σχέση με το γκρουπ που έλαβε placebo.

Μια άλλη μελέτη 12 εβδομάδων σε περισσότερους από 1000 ενήλικες βρήκε πως η καθημερινή λήψη συμπληρώματος κολλαγόνου βελτίωσε την ποσότητα της σχετικής πρωτεΐνης που βρίσκεται στο δέρμα και μείωσε τα σημάδια της γήρανσης του δέρματος.

Καθώς τα μαλλιά μας μεγαλώνουν πάνω από το δέρμα μας τα ενδεχόμενα οφέλη του κολλαγόνου σε σχέση με τη γήρανση του δέρματος μπορούν να συμβάλλουν στην καλύτερη και γρηγορότερη ανάπτυξη των τριχών και στη μείωση της τριχόπτωσης.

Μειώνει το γκριζάρισμα των μαλλιών

Λόγω της αντιοξειδωτικής δράσης του κολλαγόνου από ψάρι τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν πεπτίδια ψαριού καταπολεμούν τις βλάβες των ελευθέρων ριζών και αποτρέπουν παράλληλα το γκριζάρισμα τις τρίχας.
fish collagen04
Το γκριζάρισμα των μαλλιών καθώς περνούν τα χρόνια σχετίζεται αρκετά με τα γονίδια. Ωστόσο οι βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στα κύτταρα που παράγουν το χρώμα των μαλλιών έχουν επίσης επίδραση.

Καθώς μεγαλώνουμε τα κύτταρα που παράγουν τη χρωστική μελανίνη που δίνει το χρώμα στα μαλλιά μας πεθαίνουν.

Ωστόσο, οι ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται λόγω κακής διατροφής, στρες και περιβαλλοντικές τοξίνες μπορεί να καταστρέψουν γρηγορότερα τα συγκεκριμένα κύτταρα.

Εάν η διατροφή μας δεν περιέχει αρκετά αντιοξειδωτικά για να καταπολεμήσει και να εξουδετερώσει τις ελεύθερες ρίζες τα μαλλιά σας πιθανόν να αρχίσουν να γκριζάρουν γρηγορότερα.

Στην πραγματικότητα μια μελέτη δοκιμαστικού σωλήνα βρήκε πως η αντιοξειδωτική ικανότητα των τριχοθυλακίων που βγάζουν άσπρες τρίχες ήταν μικρότερη από τα τριχοθυλάκια που βγάζουν τρίχες με το φυσικό μας χρώμα.

Καθώς το κολλαγόνο ψαριού έχει αποδειχτεί ότι έχει αντιοξειδωτική δράση και καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, στη θεωρία ενδέχεται να προλαμβάνει τη βλάβη στα κύτταρα που παράγουν το φυσικό χρώμα των μαλλιών μας.

2. Σίδηρος

Ο σίδηρος βοηθάει τα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στα κύτταρά μας. Αυτό τον καθιστά ιδιαίτερα σημαντικό για τις ζωτικές λειτουργίες και την ανάπτυξη των ιστών του σώματος, συμπεριλαμβανομένου και των μαλλιών μας.

Έλλειψη σιδήρου προκαλεί αναιμία. Ένα από τα βασικά συμπτώματα της αναιμίας είναι η έντονη τριχόπτωση, ιδιαίτερα στις γυναίκες.

3. Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και στην επιδιόρθωση της τρίχας. Επιπλέον hair02συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία των αδένων γύρω από τα τριχοθυλάκια που ρυθμίζουν τη λιπαρότητα της τρίχας.

Η τριχόπτωση είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα της έλλειψης ψευδαργύρου. Μελέτες έδειξαν πως η λήψη συμπληρώματος ψευδαργύρου μειώνει την τριχόπτωση που οφείλετε στην έλλειψή του.

Πρότασή μας ωστόσο είναι η λήψη του ψευδαργύρου να γίνεται μέσω των τροφών. Πλούσιες πηγές είναι τα στρείδια, το σπανάκι, οι φακές και οι κολοκυθόσποροι.

Από τη λίστα δε θα μπορούσαν να λείπουν οι πολύτιμες βιταμίνες. Πάμε να ρίξουμε μια ματιά πως κοινές βιταμίνες σχετίζονται με την καλή υγεία των μαλλιών μας αλλά και με την τριχόπτωση.

4. Βιταμίνη Α

hair03Όλα τα κύτταρα του σώματός μας χρειάζονται βιταμίνη Α για να αναπτυχθούν. Το ίδιο ισχύει και για τα μαλλιά μας που είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος ιστός στο σώμα μας.

Η βιταμίνη Α βοηθάει επιπλέον το δέρμα μας να παράγει μια λιπαρή ουσία που ονομάζεται σμήγμα. Το σμήγμα ενυδατώνει τις ρίζες από το τριχωτό της κεφαλής μας και συμβάλλει στην καλή υγεία των μαλλιών.

Άτομα που εμφανίζουν έλλειψη στη βιταμίνη Α παρουσιάζουν μια σειρά από συμπτώματα και προβλήματα υγείας. Ένα από αυτά είναι και η τριχόπτωση και η κακή ποιότητα τρίχας.

Η βιταμίνη Α είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία μας. Ωστόσο ανήκει στις βιταμίνες που η υπερκατανάλωσή τους είναι επικίνδυνη και μπορεί να προκαλέσει βλάβες, μια εκ των οποίων είναι και η τριχόπτωση.

Οι γλυκοπατάτες, τα καρότα, οι κολοκυθόσποροι και το σπανάκι περιέχουν βήτα-καροτίνη που στο σώμα μας μετατρέπεται σε βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α βρίσκεται επιπλέον σε ζωϊκής προέλευσης τρόφιμα όπως το γάλα, τα αυγά και το γιαούρτι, αλλά και το μουρουνέλαιο.

5. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Μια από τις πιο γνωστές βιταμίνες που σχετίζονται με την ανάπτυξη των μαλλιών μας είναι η βιοτίνη. Η hair04βιοτίνη είναι γνωστή και ως Β7 και μελέτες έδειξαν πως η έλλειψη βιοτίνης σχετίζεται με την απώλεια μαλλιών στους ανθρώπους.

Η χορήγηση βιοτίνης για την εναλλακτική αντιμετώπιση της τριχόπτωσης έχει καλύτερα αποτελέσματα σε άτομα που έχουν έλλειψη.

Με απλά λόγια κάποιος ο οποίος δεν έχει έλλειψη βιοτίνης αλλά έχει τριχόπτωση δεν θα δει ιδιαίτερα μεγάλα αποτελέσματα. Η έλλειψη βιοτίνης στις μέρες μας είναι σχετικά σπάνια καθώς τη συναντούμε σε αρκετά καθημερινά τρόφιμα.

Άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β συμβάλλουν στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στα τριχοθυλάκια και στο τριχωτό της κεφαλής. Οι διαδικασία αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ανάπτυξη των μαλλιών μας.

Εάν θέλετε ένα αξιόπιστο συμπλήρωμα διατροφής που να περιλαμβάνει όλο το σύμπλεγμα βιταμινών Β στο 100% την ημερήσιων αναγκών σας, προτείνουμε να δείτε το Superior B COMPLEX της Healthia.

6. Φυσική βιταμίνη C. Προσοχή: όχι συνθετικό ασκορβικό οξύ σε αναβράζοντα δισκία

Οι βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες επηρεάζουν την ανάπτυξη μαλλιών και προκαλούν την γήρανση της τρίχας. Η βιταμίνη C είναι ισχυρότατο αντιοξειδωτικό και μας προστατεύει από το οξειδωτικό στρες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

hair05Επιπλέον η βιταμίνη C είναι απολύτως απαραίτητη για τη σύνθεση κολλαγόνου τύπου 1. Μια πρωτεΐνη που ουσιαστικά είναι το δομικό συστατικό των τριχών του σώματός μας.

Η βιταμίνη C επιπλέον βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου από το σώμα. Ο σίδηρος με τη σειρά του είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη της τρίχας.

Προσοχή όμως: Η συνθετική βιταμίνη C με τη μορφή ασκορβικού οξέος σε αναβράζοντα δισκία δεν αποτελεί ολόκληρο το μόριο βιταμίνης C όπως το συναντάμε στη φύση και δεν έχει την ίδια αποτελεσματικότητα ενώ η απορροφητικότητά της φτάνει μόλις το 7-10%.

Εάν ψάχνετε ένα αξιόπιστο συμπλήρωμα φυσικής βιταμίνες C σας προτείνουμε να δείτε το HERBAL C της Healthia που παρασκευάζεται από 5 superfoods: ασερόλα, άγριο τριαντάφυλλο, , φραγκοστάφυλο, φύλλα μαϊντανού και σαμπούκο (κουφοξυλιά). Δείτε το HERBAL C με ένα κλικ ΕΔΩ.

7. Βιταμίνη D

Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με αλωπεκία, ένας όρος που σημαίνει με απλά λόγια σοβαρή τριχόπτωση (7). Έρευνα έδειξε πως η βιταμίνη D ενδέχεται να δημιουργήσει νέα τριχοθυλάκια. Ο αριθμός των τριχοθυλακίων συνδέεται άμεσα με την πυκνότητα των μαλλιών μας.

Η βιταμίνη D πιστεύεται πως παίζει ρόλο στην παραγωγή μαλλιών, ωστόσο οι περισσότερες έρευνες εστιάζουν στους υποδοχείς της βιταμίνης D στο σώμα. Ο πραγματικός ρόλος της βιταμίνης D σε σχέση με την ανάπτυξη των μαλλιών δεν είναι αποσαφηνισμένος.

Πρέπει σε αυτό το σημείο να επισημάνουμε πως ένα πολύ μεγάλο μέρος του γενικού πληθυσμού παρουσιάζει έλλειψη βιταμίνης D στην μέρες μας, ιδιαίτερα τους σκοτεινούς μήνες του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Εάν πιστεύετε ότι έχετε έλλειψη βιταμίνης D, για γρήγορη αποκατάσταση σας προτείνουμε να δείτε το συμπλήρωμα διατροφής D3 5000iu της Healthia.

8. Βιταμίνη E

hair06Όπως και η βιταμίνη C, έτσι και η βιταμίνη E έχει αντιοξειδωτική δράση και μας προστατεύει από το οξειδωτικό στρες.

Μια μελέτη βρήκε πως άτομα με τριχόπτωση που είχαν έλλειψη βιταμίνης Ε, είδαν αύξηση στην πυκνότητα της τρίχας με νέα μαλλιά της τάξεως του 34.5% όταν έλαβαν συμπλήρωμα βιταμίνης E για 8 μήνες.

Το γκρουπ που έλαβε placebo είχε μια αύξηση της τάξεως του 0.1%.
Καλές πηγές βιταμίνης Ε είναι οι ηλιόσποροι, τα αμύγδαλα, το σπανάκι και το αβοκάντο.

BONUS: Xtra Beauty. Κολλαγόνο ψαριού μαζί με 15 θρεπτικά συστατικά για τα μαλλιά σας και σταματήστε την τριχόπτωση

fish collagen05Το Xtra-Beauty της Healthia είναι πολύ περισσότερο από ένα συμπλήρωμα κολλαγόνου. Περιέχει κολλαγόνο ψαριού σε συνδυασμό με ίσως την ιδανική φόρμουλα από βιταμίνες μέταλλα και ιχνοστοιχεία, λειτουργικά βότανα και φυτοχημικά στοιχεία που χρειάζονται τα μαλλιά σας.

Η φόρμουλά του έχει συνεργιστική δράση, πράγμα που σημαίνει ότι το ένα συστατικό αυξάνει τη δράση, ή την απορρόφηση του άλλου.

Είναι ειδικά σχεδιασμένο για να προστατεύει το τριχωτό της κεφαλής σας σε κυτταρικό επίπεδο από το οξειδωτικό στρες και την πρόωρη γήρανση.

Τα δραστικά του συστατικά κρατούν το δέρμα σε άριστη κατάσταση, ενυδατωμένο, σφριγηλό, με την ελαστικότητα που χρειάζεται.

Εκτός από κολλαγόνο ψαριού η φόρμουλα του Xtra-Beauty περιλαμβάνει βιταμίνες όπως Β3, C, E και βιοτίνη. Περιλαμβάνει τα απαραίτητα για την υγεία των μαλλιών μεταλλικά στοιχεί όπως:

πυρίτιο, ψευδάργυρο, χαλκό και το ισχυρό αντιοξειδωτικό σελήνιο. Περιέχει επιπλέον υαλουρονικό οξύ, εκχύλισμα από ρόδι, κουκούτσι από γκρέιπφρουτ, δεντρολίβανο, εκχύλισμα από φλοιό πεύκου (pine bark) και ασταξανθίνη.

Το Xtra-Beauty αποτελεί σήμερα την πιο ολοκληρωμένη φόρμουλα αντιγήρανσης και ομορφιά τόσο για το δέρμα μας όσο και για τα μαλλιά μας. Σας προτείνουμε να το γνωρίσετε με ένα κλικ ΕΔΩ.

Πηγές:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23020079
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20141096
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22741940
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2861201/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19172026
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21914489
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19727438
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2929555/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3412244/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24575202
https://www.healthline.com

Σχετικά Προϊόντα

 • D

  Healthia D3 Vitamin 5000IU 225mg, Συμπλήρωμα Διατροφής για Αύξηση Βιταμίνης D, 100 softgels

  19.00 Σε απόθεμα
  Η βιταμίνη D3 (χοληκαλσιφερόλη) ή αλλιώς "βιταμίνη του ηλίου" είναι απολύτως απαραίτητη για γερά οστά, δόντια…
  Προσθήκη στο καλάθι
 • Βιταμίνη C

  HERBAL C Βιταμίνη 750mg, Συμπλήρωμα Διατροφής με 100% Φυσική Βιταμίνη C για Δυνατό Ανοσοποιητικό, 60 caps και 120 caps

  16.8026.32 Σε απόθεμα
  Η Healthia παρουσιάζει μια 100% φυσική / βρώσιμη βιταμίνη C σε συμπλήρωμα διατροφής παρασκευασμένη από μερικές…
  Επιλογή
 • σύμπλεγμα βιταμινών Β

  Healthia Superior B Complex 533mg, Συμπλήρωμα Διατροφής με Σύμπλεγμα Βιταμινών Β, 60 caps

  21.50 Σε απόθεμα
  Το συμπλήρωμα διατροφής Healthia Superior B Complex είναι μια φόρμουλα που περιλαμβάνει όλες τις βασικές βιταμίνες του…
  Προσθήκη στο καλάθι
 • Αντιγήρανση

  Heathia Xtra-Beauty 795mg, Συμπλήρωμα Διατροφής για Αντιγήρανση, 60 caps

  37.00 Σε απόθεμα
  Το Xtra-beauty είναι συμπλήρωμα διατροφής σε χάπια που καταπολεμά τις ρυτίδες και δρα ενάντια στην αντιγήρανση…
  Προσθήκη στο καλάθι