Τροφές με αντιοξειδωτικά

Τροφές με αντιοξειδωτικά

Υπάρχει μια σειρά από τροφές με αντιοξειδωτικά, όπως ορισμένοι τύποι μούρων, ξηροί καρποί και λαχανικά. Αυτά τα τρόφιμα έχουν επίσης συνδεθεί με πολλαπλά οφέλη για την υγεία και τακτική κατανάλωσή τους μπορεί να προστατεύει από χρόνιες ασθένειες.

Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που παράγονται στο σώμα σας και βρίσκονται στα τρόφιμα. Βοηθούν στην υπεράσπιση των κυττάρων σας από βλάβες που προκαλούνται από δυνητικά επιβλαβή μόρια γνωστά και ως ελεύθερες ρίζες.

Όταν οι ελεύθερες ρίζες συσσωρεύονται, μπορούν να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες. Αυτό μπορεί να βλάψει και να αλλοιώσει το DNA σας και άλλες σημαντικές δομές στα κύτταρά σας.

Το χρόνιο οξειδωτικό στρες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2 και ο καρκίνος.

Ευτυχώς, η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε αντιοξειδωτικά μπορεί να συμβάλει στην αύξηση των αντιοξειδωτικών επιπέδων στο αίμα σας, ώστε να μειωθεί το οξειδωτικό στρες και να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης αυτών των ασθενειών.

Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν διάφορα τεστ για να μετρήσουν την περιεκτικότητα των τροφίμων σε αντιοξειδωτικά.

Ένα από τα καλύτερα τεστ είναι η ανάλυση FRAP (ικανότητα αναγωγής του πλάσματος με σίδηρο). Μετρά την αντιοξειδωτική περιεκτικότητα των τροφίμων προσδιορίζοντας πόσο καλά μπορούν να εξουδετερώσουν μια συγκεκριμένη ελεύθερη ρίζα.

Όσο υψηλότερη είναι η τιμή FRAP, τόσο περισσότερα αντιοξειδωτικά περιέχει το τρόφιμο.

Ακολουθούν τα κορυφαία υγιεινά τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.

Σχετικές πηγές:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK541064/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31960481/
https://journals.viamedica.pl/acta_haematologica_polonica/article/view/74232

Τροφές με αντιοξειδωτικά

Μαύρη σοκολάτα

Ευτυχώς για τους λάτρεις της σοκολάτας, η μαύρη σοκολάτα είναι ιδιαίτερα θρεπτική. Έχει περισσότερο κακάο από την κανονική σοκολάτα, καθώς και περισσότερα μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Με βάση μια ανάλυση FRAP του 2010, η μαύρη σοκολάτα έχει έως και 15 χιλιοστόμολα (mmol) αντιοξειδωτικών ανά 100 γραμμάρια (g). Αυτό είναι ακόμη περισσότερο από τα βατόμουρα και τα σμέουρα, τα οποία περιέχουν έως και 9,2 και 4 mmol αντιοξειδωτικών στο ίδιο μέγεθος μερίδας, αντίστοιχα.

Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά στο κακάο και τη μαύρη σοκολάτα έχουν συνδεθεί με εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία, όπως η μειωμένη φλεγμονή και η μείωση των παραγόντων κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Για παράδειγμα, μια ανασκόπηση 31 μελετών εξέτασε τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης κακάο και της αρτηριακής πίεσης σε άτομα με φυσιολογική και υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η κατανάλωση προϊόντων πλούσιων σε κακάο, όπως η μαύρη σοκολάτα, μείωσε τα επίπεδα τόσο της συστολικής όσο και της διαστολικής αρτηριακής πίεσης πιο αποτελεσματικά από ένα ρόφημα κακάο.

Μια άλλη παλαιότερη μελέτη διαπίστωσε ότι η μαύρη σοκολάτα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων αυξάνοντας τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο αίμα, αυξάνοντας τα επίπεδα της HDL (καλής) χοληστερόλης και εμποδίζοντας την οξείδωση της LDL (κακής) χοληστερόλης.

Η οξειδωμένη LDL χοληστερόλη είναι επιβλαβής επειδή προάγει τη φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170273/nutrients
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20096093/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35804776/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11684527/

Πεκάν

Τα πεκάν είναι ένα είδος ξηρού καρπού που προέρχεται από τη Βόρεια Αμερική. Αποτελούν καλή πηγή υγιεινών λιπαρών και ανόργανων συστατικών, καθώς και υψηλή ποσότητα αντιοξειδωτικών.

Με βάση μια ανάλυση FRAP, τα πεκάν περιέχουν έως και 10,6 mmol αντιοξειδωτικών ανά 100 g. Επιπλέον, τα πεκάν μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση των αντιοξειδωτικών επιπέδων στο αίμα.

Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση πεκάν για 8 εβδομάδες αύξησε τα αντιοξειδωτικά επίπεδα στο αίμα σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Σε μια άλλη μελέτη διάρκειας 8 εβδομάδων, τα άτομα που κατανάλωναν πεκάν παρουσίασαν μείωση των επιπέδων της ολικής χοληστερόλης, της LDL (κακής) χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου, τα οποία αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Παρόλο που τα πεκάν είναι μια εξαιρετική πηγή υγιεινών λιπαρών, είναι επίσης πλούσια σε θερμίδες. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να μετριάζετε το μέγεθος των μερίδων σας, ειδικά αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34428717/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34383903/

Βατόμουρα

Αν και έχουν λίγες θερμίδες, τα βατόμουρα είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά.

Σύμφωνα με μια ανάλυση FRAP, τα βατόμουρα έχουν έως και 9,2 mmol αντιοξειδωτικών ανά 100 γραμμάρια.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα βατόμουρα έχουν μία από τις υψηλότερες αντιοξειδωτικές ικανότητες μεταξύ των κοινών φρούτων.

Επιπλέον, έρευνες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά στα βατόμουρα μπορούν να καθυστερήσουν την έκπτωση της εγκεφαλικής λειτουργίας που τείνει να συμβαίνει με την ηλικία.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα αντιοξειδωτικά στα μύρτιλλα μπορεί να είναι υπεύθυνα για αυτό το αποτέλεσμα. Πιστεύεται ότι το κάνουν αυτό εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες, μειώνοντας τη χρόνια φλεγμονή και μεταβάλλοντας την έκφραση ορισμένων γονιδίων.

Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά στα βατόμουρα, ειδικά ένας τύπος που ονομάζεται ανθοκυανίνες, έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, μειώνοντας τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης και την αρτηριακή πίεση.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171711/nutrients
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4632771/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6580694/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5943949/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27846846/

Φράουλες

Οι φράουλες είναι από τα πιο δημοφιλή μούρα στον πλανήτη. Είναι γλυκές, νόστιμες και αποτελούν πλούσια πηγή βιταμίνης C και αντιοξειδωτικών.

Με βάση μια ανάλυση FRAP, οι φράουλες παρέχουν έως και 5,4 mmol αντιοξειδωτικών ανά 100 γραμμάρια.

Επιπλέον, οι φράουλες περιέχουν ένα είδος αντιοξειδωτικού που ονομάζεται ανθοκυανίνες, οι οποίες τους δίνουν το ιδιαίτερο κόκκινο χρώμα τους. Οι φράουλες που έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες τείνουν να έχουν πιο φωτεινό χρώμα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ανθοκυανίνες μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, μειώνοντας τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης και αυξάνοντας την HDL (καλή) χοληστερόλη.

Μια ανασκόπηση 10 μελετών διαπίστωσε ότι η λήψη συμπληρώματος ανθοκυανών μείωσε σημαντικά τη χοληστερόλη LDL μεταξύ ατόμων που είχαν είτε καρδιακή νόσο είτε υψηλά επίπεδα LDL.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9027082/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34977111/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26761031/

Αγκινάρες

Οι αγκινάρες είναι ένα νόστιμο και θρεπτικό λαχανικό που αν και ιδιαίτερα γνωστό στην Ελλάδα δεν το καταναλώνουμε και πολύ συχνά.

Ωστόσο, η αγκινάρα έχει μακρά ιστορία. Στην αρχαιότητα οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τα φύλλα της ως φάρμακο για τη θεραπεία παθήσεων του ήπατος, όπως ο ίκτερος.

Οι αγκινάρες είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών.

Με βάση μια ανάλυση FRAP, οι αγκινάρες περιέχουν έως και 4,7 mmol αντιοξειδωτικών ανά 100 g.

Οι αγκινάρες είναι ιδιαίτερα πλούσιες στο αντιοξειδωτικό που είναι γνωστό ως χλωρογενικό οξύ. Μελέτες δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη οφέλη του χλωρογενικού οξέος μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου, διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών παθήσεων.

Η περιεκτικότητα των αντιοξειδωτικά μπορεί να ποικίλλει, ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής τους.

Σύμφωνα με μελέτη του 2008, το βράσιμο των αγκιναρών σε νερό μπορεί να αυξήσει την περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά κατά οκτώ φορές, ενώ το μαγείρεμα στον ατμό μπορεί να την αυξήσει κατά 15 φορές. Από την άλλη πλευρά, το τηγάνισμα των αγκινάρες μπορεί να μειώσει την περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά.

Σχετικές έρευνες και πηγές:
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168386/nutrients
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25758164/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28391515/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18759447/

Goji berries – μούρα γκότζι

Τα μούρα γκότζι είναι οι αποξηραμένοι καρποί δύο συγγενικών φυτών, του Lycium barbarum , (Λύκιο το βαρβαρικό)  και του Lycium chinense (Λύκιο το κινεζικό).

Αποτελούν μέρος της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής για περισσότερα από 2.000 χρόνια.

Τα μούρα γκότζι συχνά προωθούνται στην αγορά ως υπερτροφή, επειδή είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Με βάση την ανάλυση FRAP, τα μούρα goji περιέχουν 4,3 mmol αντιοξειδωτικών ανά 100 g.

Επιπλέον, τα μούρα γκότζι περιέχουν μοναδικά αντιοξειδωτικά γνωστά ως πολυσακχαρίτες Lycium barbarum, (Λύκιο το βαρβαρικό)  τα οποία έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και καρκίνου.

Τα μούρα γκότζι μπορεί επίσης να είναι πολύ αποτελεσματικά στην αύξηση της αντιοξειδωτικής ικανότητας του σώματος ενάντια στις ελεύθερες ρίζες.

Σε μια παλαιότερη μελέτη, υγιείς ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας κατανάλωναν καθημερινά για 90 ημέρες ένα ρόφημα από μούρα γκότζι με βάση το γάλα. Μέχρι το τέλος της μελέτης, τα αντιοξειδωτικά επίπεδα στο αίμα τους είχαν αυξηθεί κατά 57%.

Ωστόσο, ενώ τα μούρα γκότζι είναι θρεπτικά, μπορεί να είναι ακριβά για να τα τρώτε σε τακτική βάση.

Επιπλέον, υπάρχουν ελάχιστες μελέτες σχετικά με τις επιδράσεις των μούρα γκότζι στους ανθρώπους. Αν και αυτές υποστηρίζουν τα οφέλη τους για την υγεία, χρειάζονται περισσότερες έρευνες σε ανθρώπους.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6343173/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8868247/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34086026/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21169874/

Σμέουρα

Τα σμέουρα είναι μαλακά, ξινά μούρα που χρησιμοποιούνται συχνά σε επιδόρπια. Αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών, βιταμίνης C, μαγγανίου και αντιοξειδωτικών.

Με βάση μια ανάλυση FRAP, τα σμέουρα έχουν έως και 4 mmol αντιοξειδωτικών ανά 100 γραμμάρια.

Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει τα αντιοξειδωτικά και άλλα συστατικά στα σμέουρα με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και καρδιακών παθήσεων.

Μια ανασκόπηση πέντε μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες των μαύρων σμέουρων μπορεί να επιβραδύνουν και να καταστέλλουν κάποιες μορφές καρκίνου.

Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά στα σμέουρα, ειδικά οι ανθοκυανίνες, μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες. Αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Όμως τα περισσότερα στοιχεία για τα οφέλη των σμέουρων στην υγεία προέρχονται από μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες. Χρειάζονται περισσότερες έρευνες σε ανθρώπους προτού γίνουν συστάσεις.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27594930/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27841417/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26773014/

Λαχανίδα κέιλ (kale)

Η λαχανίδα κέιλ είναι σταυρανθή λαχανικό και ανήκει στην ομάδα των λαχανικών που καλλιεργούνται από το είδος Κράμβη η λαχανώδης (Brassica oleracea). Άλλα μέλη αυτής της ομάδας είναι το μπρόκολο και το κουνουπίδι.

Η λαχανίδα κέιλ είναι ένα από τα πιο θρεπτικά χόρτα στον πλανήτη και είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Κ και C. Είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, παρέχοντας έως και 2,7 mmol ανά 100 γραμμάρια.

Ωστόσο, οι κόκκινες ποικιλίες  λαχανίδας, όπως το redbor και η κόκκινη ρωσική  λαχανίδα, μπορεί να περιέχουν σχεδόν διπλάσια ποσότητα – έως και 4,1 mmol αντιοξειδωτικών ανά 100 g.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι κόκκινες ποικιλίες λαχανίδας περιέχουν περισσότερες  ανθοκυανίνες καθώς και διάφορα άλλα αντιοξειδωτικά που τους δίνουν το ζωντανό τους χρώμα.

Η λαχανίδα είναι επίσης μια εξαιρετική φυτική πηγή ασβεστίου, ένα σημαντικό μέταλλο που συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των οστών και παίζει ρόλο σε άλλες κυτταρικές λειτουργίες.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168421/nutrients
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8706317/

Κόκκινο λάχανο

Το κόκκινο λάχανο έχει πολλά θρεπτικά συστατικά. Στην πραγματικότητα το χρώμα του είναι μοβ και είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, K και A ενώ έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.

Σύμφωνα με μια ανάλυση FRAP, το κόκκινο λάχανο παρέχει έως και 2,2 mmol αντιοξειδωτικών ανά 100 γραμμάρια.

Αυτό συμβαίνει επειδή το κόκκινο λάχανο περιέχει ανθοκυανίνες, μια ομάδα αντιοξειδωτικών που δίνουν στο κόκκινο λάχανο το ιδιαίτερο χρώμα του. Οι ανθοκυανίνες βρίσκονται επίσης στις φράουλες και τα σμέουρα.

Οι ανθοκυανίνες έχουν συνδεθεί με διάφορα οφέλη για την υγεία. Μπορεί να μειώνουν τη φλεγμονή, να προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις και να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου.

Επιπλέον, το κόκκινο λάχανο είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C η οποία έχει ιδιαίτερα ισχυρή αντιξειδωτική δράση για τον οργανισμό. Η βιταμίνη C μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη διατήρηση της σφριγηλότητας του δέρματος.

Είναι ενδιαφέρον ότι ο τρόπος παρασκευής του κόκκινου λάχανου μπορεί επίσης να επηρεάσει τα αντιοξειδωτικά του επίπεδα.

Το βράσιμο και το τηγάνισμα του κόκκινου λάχανου μπορεί να ενισχύσει το αντιοξειδωτικό του προφίλ, ενώ το κόκκινο λάχανο στον ατμό μπορεί να μειώσει την περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά κατά σχεδόν 35%.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169977/nutrients
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7278778/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5429338/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26593594/

Φασόλια

Τα φασόλια είναι μια ποικιλόμορφη ομάδα οσπρίων που είναι τόσο φθηνά όσο και υγιεινά. Είναι επίσης ιδιαίτερα πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν στις τακτικές εντερικές κενώσεις.

Τα φασόλια είναι επίσης μία από τις καλύτερες φυτικές πηγές αντιοξειδωτικών. Μια ανάλυση FRAP διαπίστωσε ότι τα πράσινα φασολάκια περιέχουν έως και 2 mmol αντιοξειδωτικών ανά 100 γραμμάρια. 

Επιπλέον, ορισμένα φασόλια περιέχουν ένα συγκεκριμένο αντιοξειδωτικό που ονομάζεται καμφερόλη. Αυτό το αντιοξειδωτικό έχει συνδεθεί με εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση της χρόνιας φλεγμονής και η μείωση στο ρυθμό ανάπτυξης του καρκίνου.

Για παράδειγμα, διάφορες μελέτες σε ζώα έχουν διαπιστώσει ότι η καμφερόλη μπορεί να καταστείλει την ανάπτυξη καρκίνου στο στήθος, την ουροδόχο κύστη, τα νεφρά και τους πνεύμονες.

Ωστόσο, καθώς οι περισσότερες έρευνες επάνω στα οφέλη της καμφερόλης έχουν γίνει επάνω σε ζώα ή σε δοκιμαστικούς σωλήνες, απαιτούνται περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/173735/nutrients
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31248102/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32906577/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26878784/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24700700/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28924370/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26323894/

Παντζάρια

Τα παντζάρια είναι λίγο πολύ γνωστά σε όλους. Έχουν χαρακτηριστικά γήινη γεύση και αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, καλίου, σιδήρου, φυλλικού οξέος και αντιοξειδωτικών.

Με βάση μια ανάλυση FRAP, τα παντζάρια περιέχουν έως και 1,7 mmol αντιοξειδωτικών ανά 100 γραμμάρια.

Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε μια ομάδα αντιοξειδωτικών που ονομάζονται βηταλαΐνες, οι οποίες δίνουν στα παντζάρια το ιδιαίτερο κοκκινωπό χρώμα τους και έχουν συνδεθεί με πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Για παράδειγμα, αρκετές μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες έχουν συνδέσει τις βηταλαΐνες με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο και στο πεπτικό σύστημα.

Επιπλέον, τα παντζάρια περιέχουν άλλες φυτοχημικές ενώσεις που μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της χρόνιας φλεγμονής. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η λήψη καψουλών βηταλαΐνης από εκχύλισμα παντζαριού ανακούφισε σημαντικά τον πόνο και τη φλεγμονή της οστεοαρθρίτιδας.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169145/nutrients
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7569795/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25118005/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25875121/

Σπανάκι

Το σπανάκι είναι ένα λαχανικό με ιδιαίτερα μεγάλη πυκνότητα θρεπτικών συστατικών και δικαίως συγκαταλέγεται στα superfoods. Είναι φορτωμένο με βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά και έχει ελάχιστες θερμίδες.

Με βάση την ανάλυση FRAP, το σπανάκι παρέχει έως και 1,4 mmol αντιοξειδωτικών ανά 100 g.

Το σπανάκι είναι επίσης εξαιρετική πηγή λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, δύο αντιοξειδωτικών που συμβάλλουν στην προστασία των ματιών από τη βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία καθώς και άλλα επιβλαβή μήκη κύματος του οπτικού φάσματος.

Αυτά τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην καταπολέμηση των βλαβών που προκαλού οι ελεύθερες ρίζες στα μάτια με την πάροδο του χρόνου.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168462/nutrients
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28208784/

Συμπληρώματα διατροφής με φυσικά αντιοξειδωτικά

Η Healthia με γνώμονα όλα τα παραπάνω έχει σχεδιάσει μια σειρά από εξειδικευμένες φόρμουλες συμπληρωμάτων διατροφής με φυσικά αντιοξειδωτικά στοιχεία όπως:

 • Φλαβονοειδή
 • Καροτενοειδή
 • Πολυφαινόλες
 • Βιταμίνες στη φυσική τους μορφή

Οι συγκεκριμένες φόρμουλες έρχονται για να συμπληρώσουν και όχι να αντικαταστήσουν την ανάγκη μας να καταναλώνουμε αντιοξειδωτικά από φρούτα και λαχανικά μέσω της διατροφής.

Μπορείτε να τις δείτε στο τέλος του παρόντος άρθρου.

Σχετικά Προϊόντα

 • Βιταμίνη C

  HERBAL C Βιταμίνη 750mg, Συμπλήρωμα Διατροφής με 100% Φυσική Βιταμίνη C για Δυνατό Ανοσοποιητικό, 60 caps και 120 caps

  16.8026.32 Σε απόθεμα
  Η Healthia παρουσιάζει μια 100% φυσική / βρώσιμη βιταμίνη C σε συμπλήρωμα διατροφής παρασκευασμένη από μερικές…
  Επιλογή
 • αύξηση ενέργειας

  Healthia Natura Premium 550mg, Φυσική Πολυβιταμίνη για Αύξηση Ενέργειας, 100 caps

  34.32 Σε απόθεμα
  Το Natura Premium της Healthia είναι φυσική πολυβιταμίνη που περιέχει 100% βιολογικά και οργανικά καλλιεργημένες υπερτροφές…
  Προσθήκη στο καλάθι
 • υπερτροφές

  Healthia Super Greens Plus 300gr, Συμπλήρωμα Διατροφής με Υπερτροφές

  60.00 Σε απόθεμα
  Συμπλήρωμα διατροφής με 100% οργανικά καλλιεργημένες υπερτροφές. Φυσική πολυβιταμίνη με 35 υπερτροφές, βότανα και βιοενεργά μικροθρεπτικά…
  Προσθήκη στο καλάθι
 • Ελεύθερες Ρίζες

  Healthia Ultra high ORAC 700mg, Συμπλήρωμα Διατροφής για Προστασία από Ελεύθερες Ρίζες, 100 caps

  35.00 Σε απόθεμα
  Το Ultra high ORAC είναι ένα από τα καλύτερα αντιοξειδωτικά συμπληρώματα διατροφής σε χάπια, με ισχυρή…
  Προσθήκη στο καλάθι
Tags: No tags