βιταμίνη C σε μεγάλες δόσεις

Είναι επικίνδυνη η βιταμίνη C σε μεγάλες δόσεις;

synthetiki03Η χειμερινή έκδοση του 2009 του Wise Traditions εξετάζει 3 έρευνες σχετικά με την βιταμίνη C σε μεγάλες δόσεις. Η πρώτη μελέτη (15 Ιανουαρίου 2001, περιοδικό Science) έδειξε πως «η συνθετική βιταμίνη C συμβάλλει στη δημιουργία βλαβερών γενοτοξινών που ενδέχεται με τη σειρά τους να προκαλέσουν καρκίνο».

Η δεύτερη μελέτη παρουσιάζεται στο American Heart Association και έδειξε συσχέτιση λήψης 500mg συνθετικής βιταμίνης C την ημέρα με μεγαλύτερη τάση για φράξιμο αρτηριών (Los Angeles Times, March 3, 2000).

Σε πιο πρόσφατη έρευνα, σε αθλητές που λάμβαναν 1000mg συνθετικής βιταμίνης C παρατηρήθηκε μείωση αντοχής με παρεμβολή σε αντιοξειδωτικά ένζυμα (American Journal of Clinical Nutrition, Jan 2008).

Αυτές και μόνο οι έρευνες θα πρέπει να σας κάνουν πιο σκεπτικούς πριν αγοράσετε αναβράζοντα δισκία συνθετικής βιταμίνης C που πουλιούνται σωρειδόν στα σούπερ μάρκετ και στα φαρμακεία για τη θωράκιση της υγείας σας.

Υπάρχουν ήδη πολλές έρευνες που αποδεικνύουν πως οι συνθετικές βιταμίνες όπως το ασκορβικό οξύ λειτουργούν περισσότερο σαν φάρμακα παρά σας ολοκληρωμένες σύνθετες «λειτουργικές τροφές» με υψηλή θρεπτική αξία. Οι συνθετικές βιταμίνες προκαλούν ανισορροπία στον οργανισμό και καλό θα ήταν να αποφεύγονται.

Αποτοξίνωση εντέρου με μεγάλες δόσεις βιταμίνης C (υπερδοσολογία)

synthetiki04Μια άλλη ανησυχητική πρακτική ιδιαίτερα δημοφιλής σε εναλλακτικούς χώρους είναι οι μεγαδόσεις βιταμίνης C κατά την εναλλακτική αντιμετώπιση ασθενειών και ειδικότερα στη φάση της αποτοξίνωσης του εντέρου.

Η «θεραπεία» συνιστά λήψεις μεγάλων δόσεων ασκορβικού οξέος με άδειο στομάχι κάθε 2 ώρες μέχρι να προκληθεί διάρροια. Οι «ειδικοί» της συγκεκριμένης τεχνικής υποστηρίζουν πως η διάρροια που θα προκληθεί από την υπερδοσολογία βιταμίνη C είναι μαζική αποβολή τοξινών από τον οργανισμό.

Υπάρχουν πλέον αρκετές μελέτες που καταρρίπτουν αυτές τις πρακτικές τονίζοντας τη ζημιά που μπορεί να προκληθεί.

Τι γίνεται με τις έρευνες του διάσημου Linus Pauling σχετικά με τη βιταμίνη C σε μεγάλες δόσεις;

synthetiki05Εάν ακολουθείτε τη θεωρία του Linus Pauling, του πατέρα της έρευνας επάνω στη βιταμίνη C για τις ιδιότητες και τα οφέλη πίσω στη δεκαετία του ’70 θα γνωρίζετε τους ισχυρισμούς του σχετικά με τις μεγάλες δοσολογίες βιταμίνης C για την αντιμετώπιση ασθενειών καθώς και του κοινού κρυολογήματος.

Ένα πράγμα που πρέπει ωστόσο να λάβετε υπόψιν είναι πως τη δεκαετία του 70 δεν υπήρχε βιταμίνη C από σιρόπι γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού και ο Linus Pauling δεν πραγματοποίησε με τέτοια σκευάσματα τις έρευνές του.

Οι έρευνες σχετικά με τις βλάβες που προκαλεί η συνθετική βιταμίνη C σε μεγάλες δόσεις πραγματοποιήθηκαν πολύ μετά το 1994 που πέθανε ο Linus Pauling.

Ενδοφλέβιες χορηγήσεις ασκορβικού οξέως σε μεγάλες δόσεις για αντιμετώπιση καρκίνου. Τί ισχύει;

Ακούμε συχνά για την πρακτική χορήγησης μεγαδόσεων ασκορβικού οξέως ενδοφλέβια σε βαριά αρρώστους ή ακόμη και επάνω σε καρκινικούς όγκους. Πρέπει να επισημάνουμε πως η βιταμίνη C που χορηγείται ενδοφλεβίως παρασκευάζεται κατά 99% από μεταλλαγμένο καλαμπόκι (ειδικά στην Αμερική) και είναι συνθετικά παρασκευασμένο ασκορβικό οξύ. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως το προϊόν είναι “κακό”, τίθεται το γνωστό θέμα της βιοηθικής.

Η ενδοφλέβια χορήγηση μεγάλων δόσεων βιταμίνης C (υπερδοσολογία) σε κάποιες συγκεκριμένες περιστάσεις και σε πολύ βαριά αρρώστους ωστόσο έχει αποδειχτεί ευεργετική. Για παράδειγμα χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις αφαίρεσης οδοντικών αμαλγαμάτων (σφραγισμάτων) υδραργύρου για να αποφευχθεί η τοξίνωση ιστών και του οργανισμού, πράγμα που μπορεί να πυροδοτήσει αυτοάνοσα νοσήματα.

Σε κάθε περίπτωση είμαστε ιδιαίτερα σκεπτικοί σχετικά με το θέμα και δε μπορούμε να τοποθετηθούμε. Διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας.

Ήπιες και σοβαρές παρενέργειες από λήψη μεγάλης δόσης ασκορβικού οξέος.

Υψηλή δόση βιταμίνης C θεωρείται από 1000mg και άνω ημερησίως.

Εάν έχετε κάνει υπερδοσολογία βιταμίνης C πηγαίνετε κατευθείαν στα επείγοντα περιστατικά εάν αισθανθείτε συμπτώματα αλλεργικού σοκ όπως: synthetiki06

 • τυμπανισμός
 • κνίδωση
 • δύσπνοια / δυσκολία στην αναπνοή

Σταματήστε αμέσως την κατανάλωση του σκευάσματος και επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

synthetiki07Άλλα σοβαρά συμπτώματα είναι:

 • πόνος κατά την ούρηση
 • αιματουρία
 • έντονη διάρροια
 • τάσεις λιποθυμίας.

synthetiki08
Λιγότερο σοβαρά συμπτώματα
είναι:

 • κάψιμο στο στήθος στην περιοχή της καρδιάς
 • πονοκέφαλος
 • ζαλάδες και ναυτία
 • εμετός
 • στομαχόπονος.

Ενημερώστε το γιατρό σας για τα συμπτώματα και ζητήστε οδηγίες.

Η φυσική βρώσιμη βιταμίνη C είναι από τη φύση της σε χαμηλές ποσότητες και δε χρειάζονται μεγάλες δόσεις για να δώσει τα ευεργετικά οφέλη

Ο καλύτερος τρόπος λήψης της βιταμίνης C είναι μέσω της διατροφής από φρέσκα φρούτα και λαχανικά, κατά προτίμηση βιολογικής καλλιέργειας. Οι μικροποσότητες βιταμίνης C και άλλων θρεπτικών συστατικών που υπάρχουν από τη φύση στα τρόφιμα πρώτων δεν υπάρχει περίπτωση να προκαλέσουν οποιαδήποτε βλάβη και δεύτερον, εφόσον λειτουργεί σωστά το πεπτικό σας σύστημα, έχουν μεγάλη απορροφητικότητα.

synthetiki09bΟ περισσότερος κόσμος που δεν έχει διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά ή τρώει junk food συνήθως επιλέγει αναβράζοντα δισκία με μεγάλες ποσότητες ασκορβικού οξέος (συνήθως 1000mg), καθώς έτσι πιστεύουν πως θα καλύψουν τα διατροφικά τους κενά.

Σε περίπτωση που δεν τα πάτε καλά με τα φρούτα και τα λαχανικά ή δεν μπορείτε να τρώτε σε καθημερινή βάση, ή έχετε πεπτικά προβλήματα σας προτείνουμε να διαλέξετε κάποιο αξιόπιστο συμπλήρωμα φυσικής βρώσιμης βιταμίνης C (food state) όπως το HERBAL C της Healthia.

Τα συμπληρώματα που περιέχουν φυσική βρώσιμη βιταμίνη C περιέχουν χαμηλές δόσεις καθώς αυτές οι δοσολογίες είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές. Για παράδειγμα κάθε κάψουλα της HERBAL C περιέχει 150mg φυσικής βρώσιμης βιταμίνης C από 5 πηγές: Acerola, Rosehips, μαϊντανός, σαμπούκος (κουφοξυλιά), φραγκοστάφυλα.

Το συνολικό βάρος κάψουλας είναι 750mg και εκτός από φυσική βιταμίνη C περιέχει:

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη HERBAL C της Healthia μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

Σχετικά Προϊόντα

 • Βιταμίνη C

  HERBAL C Βιταμίνη 750mg, Συμπλήρωμα Διατροφής με 100% Φυσική Βιταμίνη C για Δυνατό Ανοσοποιητικό, 60 caps και 120 caps

  16.8026.32 Σε απόθεμα
  Η Healthia παρουσιάζει μια 100% φυσική / βρώσιμη βιταμίνη C σε συμπλήρωμα διατροφής παρασκευασμένη από μερικές…
  Επιλογή