κανέλα

Κανέλα. Ιδιότητες, οφέλη και παρενέργειες

Η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό γνωστό σε όλους μας. Χρησιμοποιείται σε πολλά γλυκά, συνταγές φαγητού, ροφήματα, μαστίχες αλλά και συμπληρώματα διατροφής.  

Εκτός από την ιδιαίτερη και μοναδική γεύση και άρωμά της, η κανέλα είναι γνωστή για τις φαρμακευτικές ιδιότητές της εδώ και χιλιάδες χρόνια. 

Στις μέρες μας υπάρχουν πολυάριθμες μελέτες που επιβεβαιώνουν όλα τα οφέλη και τις ιδιότητες της κανέλας σε σχέση με την υγεία του ανθρώπου. 

Σε αυτό το άρθρο μας εξετάζουμε τις κυριότερες ιδιότητες και οφέλη από την τακτική κατανάλωση κανέλας, αλλά και τις παρενέργειες από την υπερκατανάλωση. 

Πάμε να ρίξουμε μια ματιά στο θέμα. 

Η κανέλα περιέχει ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες 

cinnamon 01Η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό που βρίσκεται στο εσωτερικό του φλοιού αρκετών δέντρων από το γένος Κιννάμωμον που χρησιμοποιείται τόσο στη μαγειρική όσο και στη ζαχαροπλαστική. 

Η χρήση της ξεκινάει από τα βάθη της ιστορίας, ξεκινώντας από την αρχαία Αίγυπτο καθώς και στην ανατολή.  

Στις μέρες μας η κανέλα είναι ένα συνηθισμένο μπαχάρι που μπορούμε να το αγοράσουμε σε όλα τα σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, ντελικατέσεν, καταστήματα υγιεινής διατροφής και άλλα.  

Η κανέλα σαν συστατικό χρησιμοποιείται και σε φόρμουλες συμπληρωμάτων διατροφής καθώς αποδεδειγμένα έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία του ανθρώπου. 

Υπάρχουν 2 κύριοι τύποι κανέλας:  

 • Κανέλα Κεϋλάνης, γνωστή και ως αληθινή κανέλα
 • Κανέλα Κασσία  

Η κανέλα παρασκευάζεται κόβοντας στελέχη από το δέντρο της κανέλας. Το εσωτερικό του φλοιού εκχυλίζεται αφαιρώντας το ξύλο.  

Καθώς ξεραίνεται παίρνει το σχήμα του μακρόστενου ρολού το οποίο ονομάζεται στικ κανέλας. Κατόπιν τα στικ μπορούν να τριφτούν και για γίνουν σκόνη κανέλας. 

Το χαρακτηριστικό άρωμα και η γεύση της κανέλας οφείλεται στο έλαιο που περιέχει μεγάλη ποσότητα κινναμαλδεΰδης.

Οι ερευνητές πιστεύουν πως το συγκεκριμένο φυτοχημικό στοιχείο είναι υπεύθυνο για τις ισχυρές ιδιότητες της κανέλας και τα οφέλη της για την υγεία και το μεταβολισμό.

Σχετικές πηγές:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24628250/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4097974/

Η κανέλα είναι πλούσια σε ισχυρά αντιοξειδωτικά  

cinnamon 02Τα αντιοξειδωτικά μας προστατεύουν από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και το αυξημένο οξειδωτικό στρες. Η κανέλα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε πολυφαινόλες, φυτοχημικές ενώσεις με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση

Μια έρευνα που σύγκρινε την αντιοξειδωτική δράση 26 διαφορετικών μπαχαρικών τοποθέτησε την κανέλα στην κορυφή, κατατάσσοντάς την ως υπερ-τροφή, ανάμεσα στο σκόρδο και στη ρίγανη.

Η δράση της είναι τόσο ισχυρή ώστε μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως συντηρητικό τροφίμων.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003790/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10641152/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22882757/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16190627/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10077878/

Η κανέλα έχει αντιφλεγμονώδη δράση  

Η φλεγμονή είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία που λαμβάνει χώρο στο σώμα μας. Συμβάλλει στην καταπολέμηση μολύνσεων καθώς και στην ανάπλαση κατεστραμμένων ιστών.  

Ωστόσο όταν η φλεγμονή δεν υποχωρεί και γίνεται χρόνια προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας σε συγκεκριμένους ιστούς αλλά και συστήματα του οργανισμού.  

Η κανέλα αποδεδειγμένα έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Υπάρχουν μια σειρά από επιστημονικές μελέτες και έρευνες που το επιβεβαιώνουν.

Σχετικές μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25629927/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22536283/

Η κανέλα μειώνει το ρίσκο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων  

Η τακτική κατανάλωση κανέλας σχετίζεται με μειωμένο ρίσκο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων. Οι καρδιοπάθειες είναι ο πιο συχνός λόγος πρόωρων θανάτων παγκοσμίως.  

cinnamon 03Σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, η κατανάλωση 1 γραμμαρίου κανέλας (μισό κουταλάκι του γλυκού) την ημέρα έδειξε πως είχε ευεργετική δράση στους δείκτες σακχάρου.  

Βρέθηκε επίσης πως μειώνει την ολική χοληστερίνη, την κακή «LDL» χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια, διατηρώντας σταθερά τα επίπεδα της «καλής» HDL χοληστερίνης. 

Πρόσφατα μια μεγάλη μελέτη ανασκόπησης βρήκε πως η κατανάλωση μόλις 120 mg κανέλας καθημερινά μπορεί να οδηγήσει σε αυτά τα αποτελέσματα για την υγεία. Στη συγκεκριμένη μελέτη βρέθηκε επίσης αύξηση στα επίπεδα της «καλής» HDL χοληστερίνης.

Σε μελέτες επάνω σε ζώα η κατανάλωση κανέλας βρέθηκε πως μειώνει την αρτηριακή πίεση. Σε συνδυασμό όλα τα παραπάνω συνηγορούν πως η κανέλα μειώνει δραστικά το ρίσκο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.  

Σχετικές μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14633804/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24019277/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003790/

Η κανέλα βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη

Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη «κλειδί» στη ρύθμιση του μεταβολισμού και στην μεταφορά ενέργειας από τις τροφές στο σώμα. 

Είναι απολύτως απαραίτητη για την μεταφορά του σακχάρου από το αίμα στο στους ιστούς του σώματος.

Ένα συχνό πρόβλημα είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη. Μια κατάσταση που οδηγεί σε σοβαρά μεταβολικά σύνδρομα όπως ο διαβήτης τύπου 2.  

Τα καλά νέα είναι πως η κανέλα μπορεί δραστικά να μειώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη, βελτιώνοντας έτσι τη δράση της και μειώνοντας το ρίσκο εμφάνισης προβλημάτων που σχετίζονται με το σάκχαρο.

Αυξάνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη μειώνουμε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αποτρέπουμε ενδεχόμενους κινδύνους για την υγεία μας.  

Σχετικές μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2901047/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18234131/

Η κανέλα μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και συμβάλλει στην αντιμετώπιση του διαβήτη  

Μια από τις πιο γνωστές ιδιότητες της κανέλας είναι μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.  

cinnamon 04Εκτός από τις ευεργετικές ιδιότητες σε σχέση με την αντίσταση στην ινσουλίνη, η τακτική κατανάλωση κανέλας μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μέσω διαφόρων μηχανισμών.  

Πρωτίστως μειώνει την ποσότητα γλυκόζης που εισέρχεται στο αίμα μετά από κάθε γεύμα. Το πραγματοποιεί αυτό αλληλοεπιδρώντας με μια σειρά από πεπτικά ένζυμα, καθυστερώντας έτσι τη διάσπαση των υδατανθράκων στον πεπτικό σωλήνα.

Δευτερευόντως ένα στοιχείο της κανέλας επιδρά επάνω στα κύτταρα μιμούμενη τη δράση της ινσουλίνης.

Αυτά βελτιώνουν κατά πολύ την αξιοποίηση της γλυκόζης από τα κύτταρα, ωστόσο με πολύ πιο αργό ρυθμό από ότι από μόνη της η ινσουλίνη.  

Πολυάριθμες μελέτες επάνω σε ανθρώπους επιβεβαίωσαν τις αντι-διαβητικές ιδιότητες της κανέλας καθώς παρατηρήθηκε μείωση στα επίπεδα σακχάρου νηστείας στο αίμα κατά 10 έως 29%.

Η δραστική δοσολογία κυμαίνεται από 1 έως 6 γραμμάρια ή μισό έως 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλας τη μέρα.  

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21538147/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21711570/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11506060/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9762007/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19930003/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17381386/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16634838/

Η κανέλα ενδέχεται να έχει ευεργετική δράση σε νευροεκφυλιστικές παθήσεις  

Οι νευροεκφυλιστικές παθήσεις και ασθένειες χαρακτηρίζονται από σταδιακή καταστροφή ή βλάβη στη λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων.  

Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η Νόσος Αλτσχάιμερ και η Νόσος Πάρκινσον.  

Δύο συστατικά που εντοπίζονται στην κανέλα φαίνεται πως προφυλάσσουν από τη συσσώρευση θραυσμάτων αμυλοειδούς βήτα πρωτεΐνης μεταξύ των νευρικών κυττάρων, πράγμα το οποίο αποτελεί την έναρξη της Νόσου Αλτσχάιμερ.

Σε μια μελέτη επάνω σε ποντίκια με Πάρκινσον βρέθηκε πως η χορήγηση κανέλας προστάτευσε τους νευρώνες από εκφυλισμό, ενισχύοντας την ομαλή νευροδιαβίβαση και τη λειτουργία των μηχανο-υποδοχών.

Ωστόσο σίγουρα χρειάζεται περισσότερη έρευνα επάνω σε ανθρώπους για να επιβεβαιωθούν τυχόν οφέλη.  

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19433898/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23531502/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24349472/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24946862/

Η κανέλα έχει αντικαρκινική δράση  

Ο καρκίνος στις μέρες μας θερίζει. Χαρακτηρίζεται από εκτός ελέγχου πολλαπλασιασμό καρκινικών κυττάρων.  

Η κανέλα έχει ερευνηθεί ευρέως για τις πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητές της, τόσο στην πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση διαφόρων μορφών καρκίνου.  

Τα αποτελέσματα σχετικά με την αντικαρκινική δράση από τα φυτοχημικά στοιχεία που περιέχει η κανέλα είναι σχετικά περιορισμένα και αφορούν μελέτες σε δοκιμαστικό σωλήνα ή επάνω σε ζώα.

cinnamon 05Η δράση της αφορά την επιβράδυνση της ανάπτυξης των όγκων καθώς αποτρέπει την αγγειογέννηση. Επίσης φαίνεται πως η κανέλα είναι τοξική για τα καρκινικά κύτταρα προκαλώντας κυτταρικό θάνατο.  

Μια μελέτη επάνω σε ποντίκια με καρκίνο του παχέος εντέρου βρήκε πως η κανέλα ενεργοποιεί μια σειρά από ένζυμα που έχουν αποτοξινωτική δράση στον πεπτικό σωλήνα, προστατεύοντας έτσι την περαιτέρω εξάπλωση του καρκίνου.

Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα επιβεβαιώθηκαν και με μελέτες δοκιμαστικού σωλήνα με ανθρώπινα κύτταρα από τον ορθό.

Μένει τα παραπάνω αποτελέσματα να επιβεβαιωθούν από ελεγχόμενες κλινικές μελέτες επάνω σε ανθρώπους.  

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3105590/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16253769/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12860272/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9848396/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10232076/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18260732/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3101712/

Η κανέλα καταπολεμά τις λοιμώξεις από βακτήρια και μύκητες  

Η κινναμαλδεΰδη, ένα από τα βασικά δραστικά συστατικά της κανέλας ενδέχεται να καταπολεμά διάφορες μολύνσεις.  Επίσης το αιθέριο έλαιο κανέλας αντιμετωπίζει αποτελεσματικά μολύνσεις του αναπνευστικού από μύκητες.  

Επίσης αποτρέπει την ανάπτυξη από συγκεκριμένα βακτήρια όπως η λιστέρια και η σαλμονέλα.

Ωστόσο οι αποδείξεις είναι περιορισμένες και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν η κανέλα μειώνει τις μολύνσεις και σε άλλους ιστούς του σώματος.  

Οι αντιιμικροβιακές ιδιότητες της κανέλας ενδέχεται επίσης να εμποδίζουν την ανάπτυξη τερηδόνας και να καταπολεμούν τη δυσάρεστη αναπνοή.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8834832/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16710900/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22783715/

Η κανέλα συμβάλλει στην καταπολέμηση του ιού του HIV 

Ο HIV είναι ένας άκρως επικίνδυνος ιός ο οποίος σταδιακά καταστρέφει πλήρως το ανοσοποιητικό σύστημα και οδηγεί σε AIDS εάν δεν αντιμετωπιστεί.  

cinnamon 06Εκχύλισμα από κανέλα Κασσία πιστεύεται πως συμβάλλει στην καταπολέμηση του HIV-1, το πιο γνωστό στέλεχος του HIV που προσβάλλει τους ανθρώπους.

Μια εργαστηριακή μελέτη που εξέτασε κύτταρα μολυσμένα με HIV βρήκε πως η κανέλα ήταν η πιο αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της μόλυνσης μεταξύ 69 φαρμακευτικών φυτών που ερευνήθηκαν.

Μελέτες επάνω σε ανθρώπους πρέπει να διεξαχθούν ώστε να επιβεβαιωθούν τα παραπάνω συμπεράσματα.  

Σχετικές μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20946094/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19641233/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11094851/

Προτιμήστε κανέλα Κεϋλάνης 

Δεν είναι όλες οι κανέλες ίδιες. Η ποικιλία Κασσία περιέχει μεγάλες ποσότητες από ένα δραστικό συστατικό που ονομάζεται κουμαρίνη, το οποίο σε μεγάλες δόσεις είναι τοξικό. 

Όλες οι κανέλες έχουν ευεργετικά οφέλη για τον άνθρωπο. Ωστόσο η υπερκατανάλωση κανέλας Κασσία ενδέχεται να προκαλέσει παρενέργειες λόγω της κουμαρίνης. 

Η κανέλα Κεϋλάνης θεωρείται πολύ καλύτερη από αυτή την άποψη καθώς περιέχει πολύ λιγότερη ποσότητα κουμαρίνης σε σχέση με την Κασσία.

Δυστυχώς στα ράφια των σούπερ μάρκετ τις περισσότερες φορές βρίσκουμε κανέλα Κασσία καθώς είναι πολύ φθινότερη. 

Σχετική έρευνα: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23627682/

Κανέλα και ενδεχόμενες παρενέργειες   

Τις περισσότερες παρενέργειες τις παρουσιάζει η κανέλα Κασσία. Η κατανάλωση μικρής ποσότητας δε προκαλεί προβλήματα. Ωστόσο η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε κουμαρίνη.  

Έρευνες έδειξαν πως η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κουμαρίνης ενδέχεται να προκαλέσει ζημιά στο συκώτι και να αυξήσει το ρίσκο εμφάνισης καρκίνου. 

Παρακάτω θα δούμε τις βασικές παρενέργειες που μπορεί να προκληθούν από την υπερβολική κατανάλωση κανέλας Κασσία και κατ’ επέκταση κουμαρίνης.  

Η υπερκατανάλωση μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο συκώτι. 

Η κανέλλα Κασσία περιέχει περίπου από 7 έως 18 milligram κουμαρίνης ανά κουταλάκι του γλυκού (2.6 grams), ενώ η κανέλλα Κεϋλάνης περιέχει ίχνη.

cinnamon 07Η μέγιστη ανεκτή δοσολογία κουμαρίνης είναι περίπου 0.1 mg ανά κιλό σωματικού βάρους ή αλλιώς 5 mg την ημέρα για ένα άτομο που ζυγίζει 59 κιλά. Έτσι ένα κουταλάκι του γλυκού από κανέλα Κασσία ενδέχεται να ξεπερνά τα ημερήσια όρια.

Δυστυχώς υπάρχουν μια σειρά από μελέτες που δείχνουν πως η υπερβολική κατανάλωση κουμαρίνης ενδέχεται να προκαλέσει τοξίνωση του συκωτιού μαζί με σοβαρές βλάβες.

Σχετικές μελέτες:
https://www.hindawi.com/journals/tswj/2012/263851/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20024932/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2591993/

Ενδέχεται να αυξάνει το ρίσκο εμφάνισης καρκίνου 

Μελέτες επάνω σε ζώα έδειξαν πως η υπερβολική κατανάλωση κουμαρίνης αυξάνει το ρίσκο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου.

Για παράδειγμα μελέτες επάνω σε τρωκτικά βρήκαν πως μετά από κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κουμαρίνης δημιουργήθηκαν όγκοι στους πνεύμονες, στα νεφρά και στο συκώτι.

Είναι αδιευκρίνιστος ο μηχανισμός που η κουμαρίνη προκαλεί την ανάπτυξη όγκων. Κάποιοι επιστήμονες εικάζουν πως προκαλεί βλάβες στο DNA μακροπρόθεσμα πράγμα που αυξάνει το ρίσκο καρκινογενέσεων.

Σημειωτέων πως οι μελέτες έχουν διεξαχθεί σε ζώα. Αντίστοιχες μελέτες επάνω σε ανθρώπους χρειάζεται να διεξαχθούν για να επιβεβαιωθούν τυχόν παρόμοια αποτελέσματα.  

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20024932/
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0041008X98984423
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0278691502002272
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12616289/

Μπορεί να προκαλέσει πληγές και έλκη στο στόμα 

Κάποια άτομα παρουσίασαν άφθες και πληγές στο στόμα μετά από μεγάλη κατανάλωση κανέλας ή προϊόντων που περιέχουν κανέλα ως αρωματικό στοιχείο. 

cinnamon 08Η κινναμαλδεΰδη που περιέχει η κανέλα ενδέχεται να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση όταν καταναλωθεί σε μεγάλη ποσότητα. 

Σε μικρή ποσότητα δεν προκύπτει πρόβλημα καθώς το σάλιο προστατεύει το ενδοθήλιο για κάποιο χρονικό διάστημα.  

Εκτός από άφθες και στοματικά έλκη η αλλεργική αντίδραση από κινναμαλδεΰδη μπορεί να προκαλέσει:  

 • Πρήξιμο στη γλώσσα και στα ούλα  
 • Έντονο αίσθημα καψίματος  
 • Λευκές κηλίδες εσωτερικά του στόματος  

Τα συγκεκριμένα συμπτώματα μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα σοβαρά, ωστόσο είναι δυσάρεστα.

Πρέπει να τονίσουμε ωστόσο τα παραπάνω αφορούν όσους έχουν αλλεργία την κινναμαλδεΰδη.. 

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3164031/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3157809/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/233871/

Μεγάλη κατανάλωση κανέλας ενδέχεται να προκαλέσει υπογλυκαιμία  

Η κανέλα όπως αναφέρθηκε και παραπάνω έχει την ιδιότητα να μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. 

Η κατανάλωση μικρής ποσότητας κανέλας συμβάλλει στη μείωση των επιπέδω του σακχάρου, ωστόσο η υπερκατανάλωση μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμία. 

Τα βασικά συμπτώματα υπογλυκαιμίας είναι η εξάντληση, η έντονη ζαλάδα και πιθανόν και η λιποθυμία.

Άτομα τα οποία είναι πιο πιθανό να πάθουν υπογλυκαιμία από υπερκατανάλωση κανέλας είναι όσοι ήδη λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση του σακχάρου στο αίμα.  

Ενδέχεται να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα  

Εάν καταναλώσουμε μεγάλη ποσότητα από σκόνη κανέλας με τη μια ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε αναπνευστικά προβλήματα.  

cinnamon 09Η σκόνη κανέλας, καθώς είναι με τη μορφή πούδρας, εύκολα μπορεί να την εισπνεύσουμε, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει: 

 • βήχα  
 • φίμωση  
 • δυσκολία στην εισπνοή  

Επιπλέον η κινναμαλδεϋδη έχει βρεθεί πως ερεθίζει το λαιμό, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην αναπνοή.

Άτομα που πάσχουν από άσθμα ή άλλες παθολογικές καταστάσεις που σχετίζονται με το αναπνευστικό θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί να μην εισπνεύσουν κατά λάθος κανέλα καθώς υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί πρόβλημα στην αναπνοή.  

Ενδέχεται να αλληλοεπιδρά με άλλα φάρμακα  

Η κατανάλωση κανέλας είναι σχετικά ασφαλής σε μικρές ποσότητες όταν λαμβάνουμε φαρμακευτικές αγωγές.  

Ωστόσο η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ενδέχεται να προκαλεί κάποια θέματα όταν λαμβάνουμε αγωγές για τη ρύθμιση του σακχάρου, για ηπατικές βλάβες ή προβλήματα καρδιαγγειακά.

cinnamon 10Αυτό συμβαίνει γιατί σε μεγάλες ποσότητες η κανέλα αλληλεπιδρά με τα φάρμακα και προκαλεί πιο έντονες παρενέργειες.  

Για παράδειγμα η κανέλα Κασσία περιέχει μεγάλες ποσότητες κουμαρίνης η οποία ενδέχεται να προκαλέσει τοξικότητα στο ήπαρ, εάν κάνουμε υπερβολές στη λήψη της. 

Εάν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή που ενδέχεται να επηρεάζει το συκώτι, όπως παρακεταμόλη, ακεταμινοφένη και στατίνες, η υπερβολική λήψη κανέλας ενδέχεται να προκαλέσει ζημιά στο συκώτι.

Προσοχή επίσης πρέπει να δίνουν άτομα που λαμβάνουν αγωγή για τη ρύθμιση του σακχάρου. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κανέλας ενδέχεται να προκαλέσει υπογλυκαιμία.  

Συμπληρώματα διατροφής με κανέλα 

Για να δούμε τα ευεργετικά αποτελέσματα της κανέλας χρειάζεται χρόνος. Ωστόσο είναι δύσκολο να εντάξουμε την κανέλα στη διατροφή μας σε καθημερινή βάση και μάλιστα στη σωστή δοσολογία. 

Με γνώμονα τα παραπάνω η Healthia έχει συμπεριλάβει το εκχύλισμα κανέλας ως δραστικό συστατικό σε 2 πολυσυστατικές φόρμουλες συμπληρωμάτων διατροφής. 

Το Sugar Optima που συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος και το Superior Green Coffee που στοχεύει στην αύξηση του μεταβολισμού και ενισχύει την προσπάθεια απώλειας βάρους. 

Πάμε να τα γνωρίσουμε.

Sugar Optima με στόχο τη ρύθμιση του σακχάρου

sugaroptimaΤο Sugar Optima συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση των υδατανθράκων που τρώμε και κατ’ επέκταση στην προσπάθεια ρύθμισης των επιπέδων του σακχάρου του αίματος.

Εκτός από κανέλα περιέχει Garcinia Cambogia (HCA), εκχύλισμα πράσινου καφέ, εκχύλισμα κόκκινων φασολιών (kidney bean extract), γλυκομαννάνη, συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA) και πικολινικό χρώμιο (chromium picolinate).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας έρευνας ο συνδυασμός από εκχύλισμα κανέλας με χρώμιο βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, πράγμα πολύ σημαντικό για όσους αντιμετωπίζουν σχετικό πρόβλημα.

Σχετική έρευνα: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18234131/

Συμβάλλει στη ρύθμιση / μείωση της όρεξης, στην καταπολέμηση της λιγούρας για γλυκό, στη μείωση πείνας, τη σταθεροποίηση των επιπέδων του σακχάρου, τη λιποδιάλυση, στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας, στην αύξηση των καύσεων καθώς και άλλων σημαντικών παραμέτρων του μεταβολισμού.

Είναι ιδανικό συμπλήρωμα διατροφής για όλους όσους θέλουν να διατηρήσουν μια καλλίγραμμη φόρμα και σιλουέτα χωρίς να ακολουθήσουν εξαντλητικές δίαιτες και εξοντωτικές προπονήσεις στα γυμναστήρια.

Superior Green Coffee για αύξηση μεταβολισμού και γρήγορο αδυνάτισμα 

green coffeeΗ συγκεκριμένη φόρμουλα αδυνατίσματος είναι μοναδική καθώς περιέχει εκτός από κανέλα, εκχύλισμα πράσινου καφέ, χρώμιο, φύκια και κόκκινο πιπέρι καγιέν για έξτρα αποτελέσματα.

Το συγκεκριμένο μείγμα έχει συνεργιστική δράση και εκτός από την απώλεια βάρους συμβάλλει στην προσπάθεια ρύθμισης του σακχάρου του αίματος, μειώνει τις λιγούρες και την όρεξη για γλυκά, αυξάνει τις καύσεις και “ξεμπλοκάρει” το μεταβολισμό.

Το συμπλήρωμα διατροφής Superior Green Coffee περιέχει εκχύλισμα πράσινου καφέ (20:1) ισοδύναμο με 8000mg σκόνης φυτού και είναι το πιο ισχυρό που κυκλοφορεί στην αγορά.

Ιδανική επιλογή για όσους στοχεύουν στα κάτωθι:
– Απώλεια βάρους
– καύση αποθηκευμένου λίπους
– ρύθμιση της όρεξης
– μείωση λιγούρας για γλυκό και της λαιμαργίας
– αύξηση μεταβολισμού και των καύσεων
– μειωμένη απορρόφηση υδατανθράκων
– εύρυθμη λειτουργία της ορμόνης αδιπονεκτίνη
– σταθεροποίηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα
– γράμμωση
– έλεγχος της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων

Σχετικά Προϊόντα

 • πράσινο καφέ

  Healthia Superior Green Coffee 8000mg, Συμπλήρωμα Διατροφής με Πράσινο Καφέ, 60 caps

  32.90 Σε απόθεμα
  Στόχος σας το αδυνάτισμα, η καύση λίπους, η γράμμωση και η αύξηση μεταβολισμού; Ήρθε η ώρα…
  Προσθήκη στο καλάθι
 • ρύθμιση σακχάρου

  Healthia Sugar Optima 733mg, Συμπλήρωμα Διατροφής για τη Ρύθμιση Σακχάρου, 90 caps

  37.50 Σε απόθεμα
  Ψάχνετε συμπλήρωμα διατροφής κατάλληλο για διαβητικούς με στόχο τη ρύθμιση του σακχάρου; Το Sugar Optima συμβάλλει…
  Προσθήκη στο καλάθι